Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 

zile legale libere vs zile normale

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#37
pexCom

pexCom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,230
  • Înscris: 15.01.2014

 cilibiu, on 13 aprilie 2018 - 13:43, said:

Angajatul a facut o solicitare angajatorului sa munceasca in 2 zile in care trebuie sa stea acasa si sa fie liber si sa fie liber in 2 zile in care trebuie sa fie la munca. Angajatorul a fost de acord. Repartitia timpului de munca pemite acest lucru. Ideea este ca el a muncit in 2 zile platite diferit fata de cum era normal. Mie aici imi da cu virgula si nu inteleg.

Exact, aici e situația atipică.
Probabil nici ei nu au considerat cum trebuie situația în care persoana respectivă ar cere mai mult decât compensare cu zile libere.
Am o bănuială că nici nu e specificată situația asta în regulamentul intern.

#38
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008

 corinadaniela, on 13 aprilie 2018 - 13:46, said:

deci : angajatul s-a oferit din proprie initiativa sa faca acest "troc".

nu a fost programat sa lucreze in zile de sarbatoare legala pentru ca atunci i-ar fi venit randul sau ar fi trebuit sa tina locul vreunui coleg.

nu, pur si simplu s-a gandit ca iese in avantaj pe schema asta, ia sa vin eu la lucru in sarbatoare legala, solicit sa-mi dea liber in timpul saptamanii (cuplat si cu week-endul) si ma plateste angajatorul si cu spor 100% pentru ca am lucrat in sarbatoare legala. sau o fi avut nevoie omul de 4 zile libere legate in perioada 12-15 aprilie, sa-si rezolve oarece chestiuni personale, sa plece intr-un city-break, sa se mute, sa zugraveasca, etc.

efectuarea orelor suplimentare peste program, in zilele de repaus saptamanal si/sau sarbatori legale o poate solicita angajatorul, iar angajatul teoretic trebuie sa-si dea acordul. exista chiar si o anexa care se completeaza si semneaza, angajat si superior direct.
teoria e frumoasa, dar practica ne omoara, evident ca ce am scris eu se intampla in extrem de putine cazuri.

ia pune tu frumos intr-un tabel excel pontajul pentru tine si pentru acea persoana si fa totalul fiecaruia, la ore lucrate, la zile libere. o sa vezi ca ati lucrat acelasi numar de zile sau de ore, ati avut un numar egal de zile libere, doar ca el in loc sa stea acasa pe 6 si 9, a ales sa munceasca si sa primeasca liber pe 12 si 13.
daca luna aprilie nu avea sarbatori legale "programate" in zile lucratoare si era o luna obisnuita, iar persoana aceea lucra sambata+duminica si solicita liber oricand doua zile de luni pana vineri, e aceeasi situatie. diferenta era ca tu ai avut zilele de repaus saptamanal in toate zilele de sambata si duminica, in timp ce el a avut un repaus saptamanal in timpul zilelor lucratoare ale saptamanii, plus celelalte week-enduri nelucrate.

eu nu inteleg ce nu intelegi tu.
concret, ce vrei sa afli sau sa determini ? daca tu sau el ati iesit in pierdere unul fata de altul sau cum ? in opinia ta, cine este cel nedreptatit ?

Da, angajatul s-a oferit din propria intiativa sa faca acel troc. Posted Image Angajatorul si-a dat acordul pentru acel troc.
Am pus pe hartie si am mai zis: el a lucrat identic cu cei care nu au venit in zilele legale libere (are acelasi numar de ore, acelasi numar de zile de munca/repaus).

Pe mine nu ma afecteaza  iar el a castigat ca a stat acasa cand a avut nevoie si a pierdut bonurile de masa.

Pe mine ma intereseaza strict un lucru: in cazul unui control de LA ITM, angajatorul are de suferit ca nu a acordat acel bonus? Eu nu-l regasesc pe nicaieri. Posted Image

 pexCom, on 13 aprilie 2018 - 13:49, said:

Exact, aici e situația atipică.
Probabil nici ei nu au considerat cum trebuie situația în care persoana respectivă ar cere mai mult decât compensare cu zile libere.
Am o bănuială că nici nu e specificată situația asta în regulamentul intern.

Nici in reuglament nu este specificata si nici in legislatie nu este prevazut sa nu se plateasca, daca angajatorul a fost de acord. Posted Image
Consider ca in legislatie nu avea cum sa fie deoarece angajatorul gasea diferite tertipuri, putea sa te santajeze, sa te puna sa faci tu cererea si sa nu te mai plateasca. Multi erau de acord sa faca acest lucru pentru a nu pierde locul de munca. Nu stiu, zic si eu. Posted Image

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 14:04.


#39
pexCom

pexCom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,230
  • Înscris: 15.01.2014

 cilibiu, on 13 aprilie 2018 - 14:00, said:

Pe mine ma intereseaza strict un lucru: in cazul unui control de ITM, angajatorul are de suferit ca nu a acordat acel bonus? Eu nu-l regasesc pe nicaieri. Posted Image

Puteai să zici așa de la început, bănuiam că acolo bați dar n-am vrut să zic.

E deja altă discuție, dar strict în situația descrisă de tine, angajatorul a făcut o greșeală că a acceptat cererea.
Într-o situație ipotetică de conflict angajator/angajat/ITM, angajatorul ar trebui pe lângă pontajul ăla PDF din postul inițial, să aibă și semnăturile angajatorului/angajatului cu cererea/aprobarea.

Știi proverbul ăla cu facere de bine.

Edited by pexCom, 13 April 2018 - 14:10.


#40
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008
Angajatorul are cererea intocmita de angajat, semnata si datata, in care el solicita acel lucru.
Angajatorul si-a dat acordul pentru schimbarea respectiva.

Daca el se duce prin absurd la ITM si reclama ca a lucrat in zilele respective si nu a primit acel spor sau compensatii, angajatorul are de suferit?
Eu nu am gasit in legeslatie ceva care sa anuleze acel spor pentru angajator, chiar daca angajatul a solicitat acel lucru.

Cum ai zis si tu: facerea de bine...Posted Image))

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 14:18.


#41
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009
offff
reiau :
trebuie sa intelegi ca exista doua tipuri de sporuri care se pot plati pentru munca suplimentara, unul este obligatoriu, celalalt - optional :

1. spor ore suplimentare lucrate in week-end / sarbatori legale, care NU POT FI COMPENSATE CU TIMP LIBER DE LUNI PANA VINERI - acest spor este minim 100% si e prevazut in codul muncii
2. spor ore - atentie, nu mai sunt ore suplimentare, ci LUCRATE - in wknd/ SL (gen supermarket, agentie bancara tip mall, cu program de luni pana duminica, etc.), care au fost compensate cu timp liber de luni pana vineri - aici e la latitudinea angajatorului daca il acorda sau nu, prin CCM sau CIM.

orele despre care iti povestesc, daca sunt compensate cu zile libere de luni pana vineri, nu se mai numesc suplimentare, ci lucrate, pentru ca nu mai depasesc norma lunara, tocmai prin acea compensare.

daca in contractul colectiv de munca sau in cel individual NU este prevazuta acordarea unui spor pentru orele lucrate in zilele de week-end, sarbatori legale, compensate cu timp liber de luni pana vineri, atunci angajatorul nu are nici-o obligatie sa plateasca suplimentar sau diferit ce a lucrat nenea acela. pentru ca nici macar nu a fost angajatorul cel care a solicitat sa lucreze salariatul in sarbatoare legala.

a fost un aranjament reciproc avantajos, venit din initiativa angajatului, fara promisiunea verbala, scrisa sau legala din partea angajatorului, cum ca-i va plati in plus ceva pentru ca a lucrat pe 6 si 9 aprilie, chiar daca i-a dat liber pe 12 si 13.

daca solicitarea de a lucra pe 6 si 9 venea de la angajator, trebuia intocmita si semnata acea anexa si da, angajatorul trebuia sa-i plateasca sporul, DACA acesta este prevazut in CCM sau CIM.

legiuitorul prevede acordare de spor (minim 100%) DOAR pentru zilele lucrate in week-end/sarbatori legale NECOMPENSATE cu timp liber in timpul saptamanii (de luni pana vineri).

in cazul prezentat de tine omul acela a beneficiat de timp liber in compensare pentru ca a lucrat in sarbatori legale, si pentru ca el s-a oferit sa procedeze asa si/sau nu este prevazut spor pentru timp lucrat in week-end/SL compensat cu timp liber, angajatorul nu este in culpa.

eu cred ca iti faci prea multe griji si scenarii, de ce ar face omul acela reclamatie la ITM ? ai idee ca asa-zisa lui pierdere financiara reprezinta cel mult contravaloarea unei zile normale de lucru ? cat este salariul net pe zi al acestui om ?

avand in vedere faptul ca luna aprilie inca nu s-a incheiat, de ce nu discuta omul acela cu angajatorul, sa rupa acea cerere, sa semneze cu angajatorul acea anexa prin care isi da acordul sa lucreze pe 6 si 9, sa-si faca cerere de concediu de odihna pentru 12-13 aprilie si sa primeasca fie doua zile libere in timpul saptamanii pana la finele acesti luni, fie - daca nu se poate - sa i se plateasca cu spor de 100% cele 2 zile (16 ore) lucrate in zilele de sarbatori legale, 6 si 9 aprilie ? in felul acesta toata lumea ar fi in regula.

Edited by corinadaniela, 13 April 2018 - 14:25.


#42
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008
Omul respectiv nu a pierdut nimic, a castigat ca a stat acasa cand a dorit. Are o pierdere minima de 2 bonuri, nesemnificativa.
Pe mine ma intereseaza strict cadrul legal. Eu nu vad ce articol imi da mie posibilitatea sa nu ii platesc sporul respectiv,daca nu ii acord timp liber. In legislatie nu am gasit asa ceva. A fost prost doar cel care a fost de acord cu acel troc. In cazul prezentat de mine el nu a beneficiat de timp liber deoarece a avut repaus cat au avut si ceilalti. Posted Image

Daca merg pe logica ta, pot sa fac un program sa vina toata compania la munca in zilele respective si le acord liber saptamana urmatoare la toti (le dau cate 2 zile). Toti au numarul de ore si si de zile normate din luna respectiva. Posted Image Pot sa fac asa fara sa le dau sporul respectiv??? Posted Image)
Angajatorul este obligat prin lege sa plateasca acel spor, daca nu acorda timp liber, nu trebuie sa ii dea in scris/verbal angajatului ca ii plateste.

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 14:43.


#43
pexCom

pexCom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,230
  • Înscris: 15.01.2014
Eu renunț :)

 cilibiu, on 13 aprilie 2018 - 14:39, said:

Pe mine ma intereseaza strict cadrul legal.

Ți s-a pus la dispoziție cu un post mai sus, cu lux de amănunte.
Vezi ce scrie în CIM/CCM strict referitor la situația asta.

Ca opinie, într-un scenariu real, dacă respectivul s-ar plânge la HR, și situația ar ajunge prin absurd la ITM (după luna asta, aprilie):

1. Rezolvare ori cu amendă ITM (puțin probabil) ori cu compensare bănească angajat (puțin probabil) ori nimic (caz cel mai probabil)
2. Indiferent de rezultat din cele 3 de mai sus, angajatul respectiv nu va avea viitor prea strălucit în firmă, dacă va avea vreunul.

I'm out.

#44
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009
ba da, a avut timp liber acordat in contul zilelor lucrate in sarbatoare legala, deoarece in pontaj figureaza cu zero ore lucrate in zilele de 12 si 13, care sunt zile lucratoare.

daca in pontaj nu apare alt element care sa "acopere" zilele de 12-13 - concediu de odihna, concediu medical, recuperare, concediu fara plata, samd - atunci aceste 2 zile sunt considerate "timp liber" sau repaus saptamanal, chiar daca nu "pica" in zile de sambata-duminica- sarbatoare legala.

faci niste confuzii periculoase intre zile lucrate si zile lucratoare, repaus saptamanal, sarbatori legale, ore suplimentare efectuate peste program sau in wk/SL, ore lucrate in wk/SL compensate cu timp liber...
de asemenea, faci confuzii intre drepturile si obligatiile partilor - angajat si angajator.

in exemplul dat de tine, cel cu programul, nu te impiedica nimeni sa faci asa ceva, iar daca le dai zile libere in contul celor lucrate in week-end/SL, SI in CCM sau CIM NU este prevazuta acordarea acelui spor despre care iti spuneam ca este optional, la latitudinea angajatorului, atunci nu ai obligatia de a plati in plus. pur si simplu decalezi zilele de repaus saptamanal, atat.

esti obligat prin lege sa platesti spor 100% DOAR pentru zilele lucrate in wk/SL NECOMPENSATE cu timp liber, atat.

ma tem ca imi tocesc degeaba degetele pe tastatura, nu am cum sa te conving ca gresesti si unde anume.
sfatul meu este sa ceri consultanta din partea unui specialist in salarizare/resurse umane, daca pe mine / noi nu ne crezi sau nu te putem face sa intelegi anumite aspecte.
asadar, ma voi opri si eu sa mai explic in van, cine a avut "urechi sa auda si ochi sa vada", a inteles despre ce este vorba.
week-end placut !

#45
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008
Multumesc pentru informatii.
Eu nu renunt! Posted Image)
Eu am inteles si in mare parte am si inteles dar nu s-a inteles urmatorul aspect:

legiuitorul prevede acordare de spor (minim 100%) DOAR pentru zilele lucrate in week-end/sarbatori legale NECOMPENSATE cu timp liber in timpul saptamanii (de luni pana vineri).

Zilele de pe data de 12 si 13 aprilie nu au fost compensate cu timp liber pentru sporul de 100%, reprezinte orele efectuate de persoana respectiva in data de 06 si 9 aprilie.
Daca eu vb. cu toti angajatii sa faca cereri sa vina la munca pe 6 si 9 aprilie ca o sa le dau liber 2 zile in saptamana urmatoare nu inseamna ca le dau compensatii, le dau liberele pe care le aveau pe data de 6 si 9 aprilie.

 corinadaniela, on 13 aprilie 2018 - 15:46, said:

ba da, a avut timp liber acordat in contul zilelor lucrate in sarbatoare legala, deoarece in pontaj figureaza cu zero ore lucrate in zilele de 12 si 13, care sunt zile lucratoare.

daca in pontaj nu apare alt element care sa "acopere" zilele de 12-13 - concediu de odihna, concediu medical, recuperare, concediu fara plata, samd - atunci aceste 2 zile sunt considerate "timp liber" sau repaus saptamanal, chiar daca nu "pica" in zile de sambata-duminica- sarbatoare legala.

faci niste confuzii periculoase intre zile lucrate si zile lucratoare, repaus saptamanal, sarbatori legale, ore suplimentare efectuate peste program sau in wk/SL, ore lucrate in wk/SL compensate cu timp liber...
de asemenea, faci confuzii intre drepturile si obligatiile partilor - angajat si angajator.

in exemplul dat de tine, cel cu programul, nu te impiedica nimeni sa faci asa ceva, iar daca le dai zile libere in contul celor lucrate in week-end/SL, SI in CCM sau CIM NU este prevazuta acordarea acelui spor despre care iti spuneam ca este optional, la latitudinea angajatorului, atunci nu ai obligatia de a plati in plus. pur si simplu decalezi zilele de repaus saptamanal, atat.

esti obligat prin lege sa platesti spor 100% DOAR pentru zilele lucrate in wk/SL NECOMPENSATE cu timp liber, atat.

ma tem ca imi tocesc degeaba degetele pe tastatura, nu am cum sa te conving ca gresesti si unde anume.
sfatul meu este sa ceri consultanta din partea unui specialist in salarizare/resurse umane, daca pe mine / noi nu ne crezi sau nu te putem face sa intelegi anumite aspecte.
asadar, ma voi opri si eu sa mai explic in van, cine a avut "urechi sa auda si ochi sa vada", a inteles despre ce este vorba.
week-end placut !

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Apreciez implicarea si rabdarea ta.

Eu nu pot sa inteleg cum a primit zile libere compensatorii si are acelasi nr. de zile libere ca mine in luna respectiva, iar eu nu am primit libere si nici nu am muncit in zile legale libere. :)

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 15:48.


#46
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009
offf, greu cu matematica. pentru ce sa primesti liber omule, daca tu nu ai lucrat in aprilie nici-o zi in plus, fie ea de week-end, fie ea de sarbatoare legala ?

aprilie a avut 9 zile de week-end si 2 zile de sarbatoare legala - vineri 6 si luni 9 aprilie. total - 11 zile de repaus saptamanal si sarbatoare legala.

duminica 8 aprilie nu se pune ca sarbatoare legala, deoarece e si zi de week-end, iar codul muncii defineste ca zile lucratoare doar zilele de luni pana vineri.
bun.
el a lucrat asa : 17 zile lucratoare normale (din categoria de luni pana vineri) + 2 zile sarbatoare legala - 6 si 9 aprilie. total 19 zile lucrate.
el a avut liber : 9 zile de sambata si duminica + zilele de joi 12 aprilie si vineri 13 aprilie. total 11 zile libere
tu ai lucrat tot 19 zile si ai avut liber tot 11 zile, adica 9 zile de sambata si duminica + 6 si 9 aprilie - sarbatoare legala.
tu ai stat acasa pe 6 si 9, el a fost la munca.
tu ai venit la munca pe 12 si 13, el a stat acasa.
in rest ati avut liber in toate celelalte zile de week-end, fiecare dintre voi. si ati venit la munca in aceleasi zile, cu exceptia 6, 9, 12, 13 aprilie.
total zile lucrate de el 19, total zile libere - 11, total norma lunara 152 ore.
total zile lucrate de tine 19, total zile libere - 11, total norma lunara 152 ore.
reducand simplu problema, fiecare dintre voi a avut cate doua zile in care unul (el) a fost la munca - pe 6 si 9, unul (tu) a stat acasa, apoi rolurile s-au inversat, cel care a fost la munca pe 6 si 9 (el) a stat acasa pe 12 si 13 si cel care a stat acasa pe 6 si 9 (tu) a venit la munca pe 12 si 13. in restul lunii aprilie ati avut program identic de venit la lucru si de stat acasa.

Edited by corinadaniela, 13 April 2018 - 16:26.


#47
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008

 corinadaniela, on 13 aprilie 2018 - 16:23, said:

offf, greu cu matematica. pentru ce sa primesti liber omule, daca tu nu ai lucrat in aprilie nici-o zi in plus, fie ea de week-end, fie ea de sarbatoare legala ?

aprilie a avut 9 zile de week-end si 2 zile de sarbatoare legala - vineri 6 si luni 9 aprilie. total - 11 zile de repaus saptamanal si sarbatoare legala.

duminica 8 aprilie nu se pune ca sarbatoare legala, deoarece e si zi de week-end, iar codul muncii defineste ca zile lucratoare doar zilele de luni pana vineri.
bun.
el a lucrat asa : 17 zile lucratoare normale (din categoria de luni pana vineri) + 2 zile sarbatoare legala - 6 si 9 aprilie. total 19 zile lucrate.
el a avut liber : 9 zile de sambata si duminica + zilele de joi 12 aprilie si vineri 13 aprilie. total 11 zile libere
tu ai lucrat tot 19 zile si ai avut liber tot 11 zile, adica 9 zile de sambata si duminica + 6 si 9 aprilie - sarbatoare legala.
tu ai stat acasa pe 6 si 9, el a fost la munca.
tu ai venit la munca pe 12 si 13, el a stat acasa.
in rest ati avut liber in toate celelalte zile de week-end, fiecare dintre voi. si ati venit la munca in aceleasi zile, cu exceptia 6, 9, 12, 13 aprilie.
total zile lucrate de el 19, total zile libere - 11, total norma lunara 152 ore.
total zile lucrate de tine 19, total zile libere - 11, total norma lunara 152 ore.
reducand simplu problema, fiecare dintre voi a avut cate doua zile in care unul (el) a fost la munca - pe 6 si 9, unul (tu) a stat acasa, apoi rolurile s-au inversat, cel care a fost la munca pe 6 si 9 (el) a stat acasa pe 12 si 13 si cel care a stat acasa pe 6 si 9 (tu) a venit la munca pe 12 si 13. in restul lunii aprilie ati avut program identic de venit la lucru si de stat acasa.

Da, ai sintetiat foarte bine si vad ca ai inteles foarte bine ce am zis.
Spre deosebire de el eu nu am lucrat in zile legale libere, zile care au spor de 100% sau se compenseaza si am avut aceleasi libere ca ele, doar ca in alte zile.

Fa-ma sa inteleg un lucru: sa presupunem ca pe tine te solicita compania sa lucrezi pe data de 25 si 26 decembrie, nu lucrezi in ture si ai programul clasic, si tu esti de acord iar ei zic ca o sa-ti dea zile libere pe data de 28 si 29 dec. Este ok daca nu iti mai dau nimic?

Cum ai zis si tu, este matematica simpla: aprilie are 19 zile lucratoare cu o norma lunara de 152 ore si 11 zile nelucratoare (2 zile de sarbatoare legala).
Sa presupunem ca avem un salariu de 1000 lei, asta inseamna 52,63 lei/zi.
Daca eu muncesc 152 ore si o sa stau acasa 11 zile o sa primesc 1000 lei.
Daca el munceste 152 ore (136 ore ca mine + 16 ore care se platesc dublu, spor de 100%) si sta 11 zile acasa, de ce sa primeasca tot cat mine? Sporul respectiv nu a fost compensat cu timp liber deoarece timpul lui liber=timpul meu liber. In ecuatia de mai sus, unde este sporul respectiv, din moment ce nu se regaseste in timpul liber?

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 16:52.


#48
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009
nu, nu este ok, pentru ca in contractul meu de munca este prevazuta acordarea sporului de 50% pentru zile lucrate S/D/SL, compensate cu timp liber in timpul saptamanii (de luni pana vineri).

#49
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008

 corinadaniela, on 13 aprilie 2018 - 16:45, said:

nu, nu este ok, pentru ca in contractul meu de munca este prevazuta acordarea sporului de 50% pentru zile lucrate S/D/SL, compensate cu timp liber in timpul saptamanii (de luni pana vineri).

Am editat postul de mai sus, poate te uiti peste. :)
Din moment ce legiuitorul a prevazut ca sporul pentru SL nu poate sa fie mai mic de 100%, la tine cum poate sa fie sub limita minima admisa la tine? :D

#50
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Depinde de firma, eu am lucrat in 2 ianuarie si am primit 2 zile libere, de fapt 16 ore. Sigur ca daca ar fi dat doar 8 ore n-ar fi lucrat nici dracu, fuck off :w00t:

#51
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008
Pai asa este normal si asa prevede legiuitorul.
Toti trebuie sa procedeze asa.
Sporul ala de 50% nu este in concordanta cu legile actuale. Posted Image

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 17:22.


#52
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009

 cilibiu, on 13 aprilie 2018 - 16:57, said:



Am editat postul de mai sus, poate te uiti peste. :)
Din moment ce legiuitorul a prevazut ca sporul pentru SL nu poate sa fie mai mic de 100%, la tine cum poate sa fie sub limita minima admisa la tine? :D

Continui sa te zbati in confuzie. Angajatorul meu acorda ambele sporuri, dar nu simultan.
cel obligatoriu de 100% daca NU imi da liber pe 28 si 29 dec;
daca imi da liber pe 28-29, imi plateste sporul optional de 50% pentru "deranjul" produs de faptul ca m-a chemat la munca de Craciun (iar eu am fost de acord sa lucrez).
In pontaj orele lucrate pe 25-26 se inregistreaza in mod diferit, in functie de acordarea sau neacordarea celor 2 zile libere pe 28-29.
Daca nu imi da liber, atunci pe 25-26 sunt pontate 16 ore suplimentare (deci in plus peste norma lunara) lucrate in zile de SL, platite cu spor 100%, deci dublu.
Daca imi da liber, in pontaj la ore lucrate normal (8 ore/zi, de luni pana vineri) apare zero pe 28-29, deci sunt sub norma lunara cu 16 ore, iar ce am lucrat pe 25-26 se inregistreaza ca ore lucrate in sarbatoare legala, care imi intregesc norma lunara fix cu cele 16 lipsa din 28-29, iar cele 16 ore lucrate pe 25-26 fiind platite cu acel spor optional, care la noi este 50%.
Mai clar de atat nu stiu cum sa-ti explic, pentru ca nu esti familiarizat cu toate notiunile care tin de pontarea timpului de lucru.

Pe scurt, in cazul prezentat de tine pornesti de la ipoteza gresita ca acelui om trebuia sa i se plateasca cu spor de 100% cele doua zile lucrate in sarbatoare legala.
Total gresit, se puteau plati asa doar daca omul NU primea liber pe 12-13, sau avea concediu de odihna inregistrat in pontaj ptr 12-13. Asta pentru ca orele de CO acordate se aduna la cele lucrate normal si trebuie sa dea ca valoare norma lunara de 152, iar ce a lucrat pe 6 si 9 devine suplimentar, peste norma lunara, si sunt platite ca ore suplimentare lucrate in sarbatori legale,cu sporul obligatoriu de 100%.
Nu te mai incapatana sau crampona de ideea fixa cu sporul de 100%. Fac pontajul de 14 ani, fix pe genul de situatie prezentat de tine, da-mi voie sa cred ca ma pricep destul de bine si acorda-mi credit, este asa cum tot incerc sa-ti explic, dar tu te blochezi intr-un detaliu si nu reusesti sa treci mai departe si sa intelegi.

Edited by corinadaniela, 13 April 2018 - 19:20.


#53
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 29.11.2008
Eu am inteles si consider ca am inteles bine, asa cred eu. Posted Image
Ca sa vad daca ma blochez eu la deliul respectiv si gandirea mea este eronata vin cu urmatorul exemplu.
Sa zicem ca nu solicita el sa lucreze in zilele respective si lucreaza normal.
Ii solicit eu sa vina la munca suplimentar doar pe data de 9 aprilie (in restul timpului el lucreaza normal).
Cate libere trebuie sa ii acord sa compensez munca respectiva in timp liber in luna urmatoare?

Edited by cilibiu, 13 April 2018 - 20:03.


#54
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Exact cate zile libere a pierdut, atatea ii dai.

...li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Edited by pasilla, 13 April 2018 - 20:06.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate