Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

La ce ma ajuta sa stiu un limbaj de programare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
24 replies to this topic

#19
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

View PostpexCom, on 05 aprilie 2018 - 13:07, said:

Permite-mi să nu fiu de acord.
Majoritatea job-urilor din domeniu, da, nu necesită cunoștințe de matematică.
Dar orice programator care valorează mai mult de 2 bani, și care vrea să facă ceva în carieră în afară de copiat cod de pe stackoverflow și întrebat colegii cu experiență, va avea nevoie de concepte de matematică.
Adică, să facă mai mulți purici, așa cum m-am exprimat plastic în postul anterior.
Un exemplu simplu care îmi vine acum în minte, este programarea funcțională care se folosește pe la destule companii.
Dacă nu știi analiză matematică, e mai greu să înțelegi conceptele în mod corect.
Nu zic că nu se poate fără matematică. Se poate, mai ales în ziua de azi, când un "programator" este angajat și cu liceul.
Dar o să-i lipsească noțiuni care-i sunt folositoare dacă vrea să avanseze în carieră.

Ai lucrat cu baze de date, cu OOP, cu arhitecturi? Securitate (nu criptografie!), utilizabilitate? Unde ai folosit matematica peste clasa a VIII-a? Si cat la suta din timp?

Sigur ca stiind in primul rand matematica si apoi informatica, vei avea tendinta sa cauti sa lureczi in domenii in care matematica e folosita relativ intensiv, de exmplu grafica, AI, modelare/simulare, programare functionala etc. Si atunci vei avea impresia ca toata informatica se rezuma la ceea ce faci tu, eventuial cativa colegi din jurul tau. De unde si acesta concluzie.

Daca ar fi necesare cunostinte peste (zic si eu) ecuatia unei drepte, exponentiale, combinatorica sau derivate simple, cu siguranta ar fi trecute in specificatiile jobului, nu crezi? Fa-mi un favor si cauta pe siteurile mari de joburi sa vezi cam cat la suta din ele necesita asemenea lucruri. Facem pariu ca nici 5%? Si alea sunt de obicei pozitii cu doctorat, necesitand anumite subdomenii (ML, computer vision etc). Adica, ma indoiesc ca iti trebuie jumatate din matematica facuta la Fac. de Matematica, din Universitate. Lucrezi cu cateva capitole.

Sigur ca daca esti pasionat, specializat pe asa ceva, vei trece /cauta alte joburi in care sa predomine matematica, de unde apar si asemenea concluzii.

Cat despre salarii, cele mai mari le au PMii care, tine-te bine, s-ar putea sa nici nu fie tehnici la baza, sa fi terminat economia etc. Nu-mi da exemple de 7-8 colegi (din anturajul tau) ca e irelevant, am spus de ce - nu te raportezi la toata masa de oameni care nu folosesc practic deloc matematica. Deseori nici macar geometrie plana sau ecuatia dreptei...

Nici dobanda de la banca sau alte calcule simple nu cred ca le faci tu, ci un specialist (am mai vorbit asta), care discuta cu analistul etc. Tu doar implementezi (programator regular) sau te ocupi de diferite aspecte (securitate, utilizabilitate), de testare, ai grija sa scrii clean code, cod modular etc etc.

Exista si domenii in care blenduiesti cunostinte, intr-adevar (BI, data science), dar si acolo e vorba de anumite cunostinte care se pot face in 2-3 cursuri, nu toate matematica de liceu sau de facultate. Sigur ca trebuie sa stii de o derivata, de o limita simpla, dar astea sunt chestii de baza. Adica lim 1/x cu x->infinit e ceva ce ar trebui sa stii oricand, dar cu asta nu poti pretinde ca stii matematica...

In fine, or fi si programatori care au cunostinte de matematica, dfar atunci aria lor de expertiza se rezuma la acele parti pe care le folosesc impreuna, deci ma indoiesc ca va fi la fel de competent in celelalte arii (Securitate, utilizabilitate). Oricum nici full stack nu se mai poarta.

Asa, la fel de bine, daca lucrezi cu embedded, poti sa spui ca nu se poate fara electronica. Da, dar programatorul ala nu mai stie de concepte serioase de baze de date, securitate etc, ca nu are timp nici sa citeasca, dara-mi-te sa aplice... De unde si rezultatul (btw), si anume ca mult din  codul embedded e plin de gauri de securitate.

Edited by aaaa4567, 09 April 2018 - 01:41.


#20
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008

View PostMosotti, on 08 aprilie 2018 - 09:51, said:

Chestiile astea, spre deosebire de matematica, nu se pot invata la nici un curs Posted Image
Vad ca asta e o boala a celor care n-au terminat o facultate. Tu crezi ca după ce termini o facultate nu mai înveți deloc? Folosești notițele de la curs ca o rețetă buna la toate? Pe de alta parte chestiile alea de care ești asa de mândru se învață la cursuri de gestiune de proiecte. Tu ai prins perioada după revoluție când s-a pornit de la zero în România și totul era super-mega-ultra-fantastic pentru ca nimeni nu mai făcuse asa ceva.

#21
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

View Postsoarce, on 09 aprilie 2018 - 10:17, said:

Vad ca asta e o boala a celor care n-au terminat o facultate. Tu crezi ca după ce termini o facultate nu mai înveți deloc? Folosești notițele de la curs ca o rețetă buna la toate? Pe de alta parte chestiile alea de care ești asa de mândru se învață la cursuri de gestiune de proiecte. Tu ai prins perioada după revoluție când s-a pornit de la zero în România și totul era super-mega-ultra-fantastic pentru ca nimeni nu mai făcuse asa ceva.
Se invata in teorie (!) la gestiune de proiecte, asta daca se facea pe vremea aia (pe vremea mea nu - totdeauna facultatea era ramasa in urma).

Si de ce as face matematica superioara, daca vreau sa fiu programator regular, sau analist, sau specialist in utilizabilitate, securitate. De fapt majoritatea joburilor nu cer asa ceva. Si de fapt matematica superioara care se face la noi nu se face nicaieri in Statele Unite, decat ca optionale si la masterat sau doctorat. Se face matematica la nivelul care se face la noi la liceu sau foarte putin peste. De ce? Pentru ca atat e necesar.

Ai auzit de YAGNI? Ei, se aplica si in acest caz.

N-are treaba daca a terminat sau nu o facultate, e un argument foarte slab in discutia de fata. Daca zice ca a lucrat (peste 5 ani in domeniu etc), a vazut despre ce e vorba, a vorbit cu colegi, a vazut cat stiu si cat nu, a putut sa se uite la cursuri (sunt on line), deci presupun ca nu sunt afirmatii gratuite. Asta pe langa faptul ca am si eu experienta first hand trecand printr-o facultate de profil.

Nu crezi ca inveti sau invatai decat notiuni vagi, generale, la modul teoretic, fara sa ti se spuna cum se aplica. In schimb, de exemplu la bvaze de date, se invata (se incepe - adica, cat se poate de prost, pentru ca asta sperie lumea!) cu algebra relationala, cvasiinutila in industrie. Majoritatea oamenilor trebuie pregatiti pentru industrie. Puteti spune proiecte si firme notabile din cercetare in CS, in Romania? Dar sa nu fie 2-3 filiale si atat, ca atunci nu vorbim de cateva exceptii, si alea foaaarte firave, care confirma regula.

Nu observati paradoxul? Americanii care fac cercetare nu isi instruiesc bachelors la nivel atat de avansat in matematica, fizica. In schimb noi, care suntem practic zero barat la cercetare (vezi topuiri ARWU etc), facem nu stiu cate cursuri. Si apoi justificam asta prin 5 insi care au ajuns pe la Intel, Microsoft AI Lab etc. Fireste ca au ajuns, ca acolo si-au gaist job in care sa aplice ce au invatat. Erau de fapt cativa pasionati. Dar pentru majoritatea, cursurile care nu au aplicare in industrie, dincolo de cateva exemple, sunt cvasiinutile.

De fapt, supraincarcarea porneste inca din liceu. Din colegii mei, daca mai sunt 4-5 care lucreaza pe profil, in rest nu stiau nici atunci nimic etc. Nici acum nu poti discuta nimic - repet chestii generale, de genul ecuatiei de gradul II sau Legii lui Ohm, nu alte filosofii de genul fizicii atomice...

In general facultatile sunt construite dupa un design depasit (waterfall vs Agile), insa ceea ce se facea la noi intrece orice imaginatie.

Niciodata un asistent sau un om ramas in facultate nu va recunoaste tarele multiple ale acesteia, fie si din orgoliu.

Edited by aaaa4567, 09 April 2018 - 13:53.


#22
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
Si totusi, discutii despre cat de utila este matematica in programare tot s-au purtat,
Nu vreti sa purtati o disctuie si cu cel care a initiat topicul?

#23
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postaaaa4567, on 09 aprilie 2018 - 01:24, said:

Ai lucrat cu baze de date, cu OOP, cu arhitecturi? Securitate (nu criptografie!), utilizabilitate? Unde ai folosit matematica peste clasa a VIII-a? Si cat la suta din timp?
Lasand la o parte proiectele care se anuntau din start a fi mai matematice:

- mai toate (80-90%) proiectele cu care am avut de-a face au beneficiat de pe urma matematicii (mai multa de clasa a VIII-a), fie printr-o solutie mai performanta, mai eficienta, mai rapid de implementat. Aproape mereu era vorba de "un mic aspect" pe care stakeholderul il considera "enervant" dar important pentru afacerea sa, si a carui rezolvare fundamenta o crestere la salariu.

De obicei nu era vorba despre "deal breakers", adica si daca nu rezolvam problema respectiva, stakeholder tot ar fi fost ok.

Dar erau fix acele lucruri care aduceau "acel ceva" din "gently exceed your users' expectations" ( http://www.ccs.neu.e...k Reference.htm ).

Per total, matematica face diferenta dintre novici si programatori.

#24
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View Postsoarce, on 09 aprilie 2018 - 10:17, said:

Vad ca asta e o boala a celor care n-au terminat o facultate. Tu crezi ca după ce termini o facultate nu mai înveți deloc? Folosești notițele de la curs ca o rețetă buna la toate? Pe de alta parte chestiile alea de care ești asa de mândru se învață la cursuri de gestiune de proiecte. Tu ai prins perioada după revoluție când s-a pornit de la zero în România și totul era super-mega-ultra-fantastic pentru ca nimeni nu mai făcuse asa ceva.
Ma doare la banana de facultate, am renuntat la ea in anul 4, practic am facut mai multa facultate decit aia care fac acuma 3 ani, inclusiv toata matematica inutila cu care a venit la pachet :lol:

Iti garantez ca anumite chestii nu se invata la nici un curs, sint rezultatul a ani si ani de experienta. Cursuri de gestiune de proiect sint fix pix, de-aia numai 40% din proiectele software au un rezultat satisfacator, adica sint realizate conform cerintelor, la timp si cu bugetul initial. E ca si cum din toti aia care termina scoala de soferi, 60% intra cu masina in primul gard, ce utilitate ar mai avea scoala de soferi? :w00t:

Oricum nu vorbesc de gestiune de proiect, pentru ca nu-s project manager si nici nu ma pasioneaza, vorbesc de partea tehnica, adica aia in care cineva vrea ceva si tu explici ce inseamna ceea ce vrea, daca are sens, daca afecteaza sistemul, cam cit costa.

#25
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

View PostOriginalCopy, on 09 aprilie 2018 - 21:35, said:

Lasand la o parte proiectele care se anuntau din start a fi mai matematice:

- mai toate (80-90%) proiectele cu care am avut de-a face au beneficiat de pe urma matematicii (mai multa de clasa a VIII-a), fie printr-o solutie mai performanta, mai eficienta, mai rapid de implementat. Aproape mereu era vorba de "un mic aspect" pe care stakeholderul il considera "enervant" dar important pentru afacerea sa, si a carui rezolvare fundamenta o crestere la salariu.

De obicei nu era vorba despre "deal breakers", adica si daca nu rezolvam problema respectiva, stakeholder tot ar fi fost ok.

Dar erau fix acele lucruri care aduceau "acel ceva" din "gently exceed your users' expectations" ( http://www.ccs.neu.e...k Reference.htm ).

Per total, matematica face diferenta dintre novici si programatori.

Poti sa dai exem[ple, mai concret? Optimizari de algoritmi, modelare  - metode numerice etc

Tu singur spui ca nu erau cerinte hard. Asta e important, multe din "shold do" sunt lasate mai la urma. Cat la suta din munca era in sarcina programatorului? Facea modelarea matematica, sau doar participa, doar trebuia sa vina cu ideea, sa fie disponibil la colaborarea cu modelatorul, analistul, matematicianul? Pe ce verticale, in mare? Poti sa modifici cateva date, pentru a pastra confidentialitatea. Altfel, desigur, sunt oameni care fac numai Matlab, criptografie etc.

Vrei sa spui ca cineva avand cunostinte relativ solide software engineering (OOP, RDBMS, SOLID, GRASP etc - 4-5+ ani exp) are timp sa fie macar mediocru in domenii precum metode numerice, computer vision etc? Si chestia asta mai mult decat in domenii/proiecte punctuale? Sigur, cineva se poate specializa pe video streaming, si ajunge sa stie bibliotecile, cum se pune problema etc - atunci da. Dar e ceva hiperspecializat si chiar si asa acea persoana tinde sa nu mai fie full stack, ci sa se focuseze asupra aspectelor cu care are de-a face (stiu si eu: socketi, compresie etc) - acea persoana va avea lacune, va fi aproape zero (declarat, fara nicio problema - nu ai cum sa le stii pe toate) in alte arii pe care nu le foloseste curent si serios (baze de date avansat, securitate etc)

Parerea mea e ca in mai mult de 2-3 arii principale si alte cateva secundare (3-5-7) nu ai cum sa fii bun (sa fii cautat, nici macar sa excelezi). Astea vin cu timpul, se agrega cumva. Poti sa combini securitate cu utilizabilitate (fara legatura in aparenta). Poti face doctorat pe tema asta, te pot cauta firmele care fac asemenea software-uri. Caz in care nu prea mai ai treaba cu video streamingul, compresia sau bazele de date (dincolo de interogari simple). Problema e ca, dupa ani de lucrat numai cu asa ceva, multi nu mai stiu efectiv nimic - nu mai stiu fizica sau electronica banala (cel mai banal  termostat, un stabilizator etc). Te poti trezi ca ai langa tine un tip din asta cu doctorat in usable security, dar care nu mai stie de compresie (la nivel de Lempel Ziv, cum se obtine un jpeg dintr-un bitmap etc - desi compresia are ceva legatura cu securitatea, nu e un exemplu prea bun).

Knowledge-ul actual; se extinde exponential - ganditi-va cat s-a extins informatica in domenii precum biologia, medicina, oceanografia etc si devine extrem de greu sa stii macar de toate (fara sa fii specialist).

Nu stiu, zic si eu. E imens de citit, si multi dintre noi renuntam la acest obicei dupa un 35-40 de ani. Eu am cunostinte din doua domenii diferite, hard amandoua, unul fiind computer science. Si abia fac fata, in fapt am de citit pentru 5 vieti...

Edited by aaaa4567, 10 April 2018 - 14:03.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate