Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Calibrare termostat cuptor electric?
Last Updated: Mar 31 2018 10:46, Started by
Adm
, Mar 30 2018 12:22
·
0
#1
Posted 30 March 2018 - 12:22
M-a apucat dorinta de a face macarons.
Dupa cateva rateuri (nu cresteau si pace in cuptor), m-am hotarat sa ma duc la un curs dedicat. Acolo am aflat ca e foarte importanta temperatura reala din cuptor, nu cea setata pe termostat, pentru ca aparent termostatele cuptoarelor sunt foarte proaste! Dupa curs, mi-am luat un termometru de cuptor analogic, dar am folosit si un termometru cu sonda digital pentru a fi sigura. Marea si neplacuta surpriza a fost ca al meu cuptor Hotpoint Ariston (cu ventilatie), setat la 180C, a oprit incalzirea la 140C! Am tot testat, iar variatia este intre 30-40C in minus, vs termometrup montat la jumatatea cuptorului. Am testat pe inca un cuptor (Whirlpool), iar rezultatele au fost asemanatoare. Dau pe 200C, astept sa atinga 180C, mai deschid putin usa cuptorului... enervant. Asadar, aparent toate sunt proaste! Intrebarea este: se poate modifica/calibra termostatul? |
#2
Posted 30 March 2018 - 12:31
Adm, on 30 martie 2018 - 12:22, said:
Marea si neplacuta surpriza a fost ca al meu cuptor Hotpoint Ariston (cu ventilatie), setat la 180C, a oprit incalzirea la 140C! daca esti convinsa ca e diferenta care ti=o indica termometrul, ai putea compensa setand temp mai sus cu diferenta. |
#3
Posted 30 March 2018 - 12:33
Pai asta am incercat, dar daca dau pe 200 merge ce merge si trece de 180C, cat vreau eu, fara a se opri.
Nu se pastreaza constanta diferenta intre temperatura reala si cea setata. Cred ca cel mai ieftin va fi sa schimb termostatul... |
#4
Posted 30 March 2018 - 12:34
Ar trebui văzut dacă e doar offset sau şi panta e aiurea. Adică ai abatere de 40C permanent la orice temperatură setată sau e proporţional cu temperatura.
Nu vred că există meniu de calibrare că nu se oboseşte nimeni să le regleze în fabrică. Dacă e offset permanent s-ar putea monta un semireglabil pe senzorul de temperatură. |
#5
Posted 30 March 2018 - 12:34
Da se poate din reglajul fin al termostatului. Un surubel mic cu filet pe dreapta sau stinga in termostat.
|
#6
Posted 30 March 2018 - 12:35
Raspunsul este NU
Majoritatea termostatelor nu pot fi calibrate de utilizatorul obisnuit NU se pot aduce modificari la modul de functionare al cuptorului. Chiar daca chemi "doctorii" mare branza nu pot sa faca si va fi un fel de frectie la piciorul de lemn. Singura solutie ar fi sa achizitionezi un cuptor de putere mare sau foarte mare iar problema ar fi ca astea sunt de obicei profesionale deci cam mari si cam scumpe. |
#7
Posted 30 March 2018 - 12:59
Trebuie un cuptor cu reglare electronica nu cu termostat mecanic. Cu aceeasi problema se confrunta si nevasta, asa ca va trebui sa schimb cuptorul.
|
#8
Posted 30 March 2018 - 13:00
Admit ca temperatura in cuptor nu e cea marcata pe buton.
Dar daca nu se pastreaza diferenta intre una si alta, adica daca la 200 nu este de fiecare data 170 in cuptor (de exemplu) atunci termostatul e defect si trebuie schimbat. edit: Se poate sa nu fie liniara abaterea, adica sa nu fie mereu 40 grade diferenta. Dar daca nu este aceeasi mereu e bai. S-ar putea incerca schimbarea marcajului de pe buton cu temperatura reala, doar daca se mentine. Edited by FreeThinker, 30 March 2018 - 13:03. |
#9
Posted 30 March 2018 - 13:22
Adm, on 30 martie 2018 - 12:22, said:
Am tot testat, iar variatia este intre 30-40C in minus, vs termometrup montat la jumatatea cuptorului. Am testat pe inca un cuptor (Whirlpool), iar rezultatele au fost asemanatoare. Dau pe 200C, astept sa atinga 180C, mai deschid putin usa cuptorului... enervant. .... Intrebarea este: se poate modifica/calibra termostatul? Daca erorea nu e constanta, e ceva mai dificil dar chiar si asta se poate. Faci odata un tabel de calibrare intre impus si masurat si la exploatare stii ce ai de facut. |
#10
Posted 30 March 2018 - 13:43
Adm, on 30 martie 2018 - 12:22, said:
M-a apucat dorinta de a face macarons. Dupa cateva rateuri (nu cresteau si pace in cuptor), m-am hotarat sa ma duc la un curs dedicat. Acolo am aflat ca e foarte importanta temperatura reala din cuptor, nu cea setata pe termostat, pentru ca aparent termostatele cuptoarelor sunt foarte proaste! Dupa curs, mi-am luat un termometru de cuptor analogic, dar am folosit si un termometru cu sonda digital pentru a fi sigura. Marea si neplacuta surpriza a fost ca al meu cuptor Hotpoint Ariston (cu ventilatie), setat la 180C, a oprit incalzirea la 140C! Am tot testat, iar variatia este intre 30-40C in minus, vs termometrup montat la jumatatea cuptorului. Am testat pe inca un cuptor (Whirlpool), iar rezultatele au fost asemanatoare. Dau pe 200C, astept sa atinga 180C, mai deschid putin usa cuptorului... enervant. Asadar, aparent toate sunt proaste! Intrebarea este: se poate modifica/calibra termostatul? |
|
#11
Posted 30 March 2018 - 13:57
Practic calibrarea se poate face doar dacã eroarea este costantã. Adicâ ai 8o° el aratã 7o ...și la fiecare modificare, diferența e 1o°. Dacã cupleazâ/decupleazã aiurea, este defect de chinezãrie și se schimbã cu altã chinezãrie mai chinezã...cã și aici, același produs are aceeași etichetã dar prețuri diferite! Nu ca la noi scump și foarte prost...ci invers.
Se ia termostatul Se pune pe fier de cãlcat împreunã cu un termometru electronic, mecanic, bionic...etc. Se memoreazã mental fotogenic sau scriptic poziția cursorului la diferite temperaturi ale plãcii fierului. Se repetã operațiunea de nenumãrate ori pînã realizezi ce praștie este termostatul, renunți la el și te holbezi ca bufnița pe termometrul cuptorului și dej'tu mare pe întrerupãtor sã-l cuplezi/decuplezi la temperatua doritã de meșterul șãf bucãtar. Sã ne bucurãm totuși de prețul pipãrat....ce va fi și mai condimentat al kw-ului! Suntem independenți energetic, avem supraproducție și asta va duce la dublarea prețului pentru consumatorii fraieri. Altã variantã ar fi sã investești într-un termostat profesional, îl lipești pe ușa cuptorului și alimentarea o faci într-un prelungitor de putere. Ps Cel mai economic cuptor electric l-am vâzut la o prietenã în magazia de lemne! Acolo a ajuns dupã prima facturâ de 16.ooo.ooo lei antici. Succes și cuptorealã gustoasã alãturi de întrerupãtor! Edited by sarac.lipit, 30 March 2018 - 14:20. |
#12
Posted 30 March 2018 - 14:29
myshyk, on 30 martie 2018 - 13:43, said:
Teoretic se poate. Trebuie mutata sonda termostatului in alt loc, prin tatonare pana cand arata corect. Practic e foarte nasoala operatia. Dar, nu e imposibila. Daca e cuptor fara ventilator. Daca e cu ventilator, cam greu sa-l muti pentru a compensa o abatere de 40 grade. sarac.lipit, on 30 martie 2018 - 13:57, said: Altã variantã ar fi sã investești într-un termostat profesional, îl lipești pe ușa cuptorului și alimentarea o faci într-un prelungitor de putere. Ca asta? Daca e cuptor electric poate, daca e pe gaz, nu. Cine stie poate se apuca Adm de bricoleala... |
#13
Posted 30 March 2018 - 15:16
Eu am incercat o data sa fac macaons si mi-au iesit din prima. Am folosit un cuptor fara termostat, clasic cu rotita (potrivesti flacara la ochi).
Dupa mine este foarte importanta prepararea aluatului. Eu am luat o reteta de pe internet si am urmat-o intocmai. Deci daca scrie ca trebuie sa amesteci aluatul de 30 de ori cu spatula asa faci. Nu adaugi niciun ingredient in plus. Rigurozitatea este baza. Nu ma puneti sa caut reteta respectiva ca nu mai stiu care era ... Spor si asteptam poze! Edited by honeymik, 30 March 2018 - 15:17. |
#14
Posted 30 March 2018 - 16:02
Adm, on 30 martie 2018 - 12:22, said:
Intrebarea este: se poate modifica/calibra termostatul? Edited by andreic, 30 March 2018 - 16:03. |
#15
Posted 30 March 2018 - 17:03
Eu am luat un cuptor Dominox pe gaz cu ventilatie si termostat , i-am schimbat intreaga izolatie termica cu strat de fibra ceramica dubla ca grosime fata de fabrica si o izolare net superioara, dupa care am trecut la etalonare termostat cu ajutorul unei sonde digitale . Am optinut temperatura presetata exact in mijlocul cuptorului reglabila intre 140 si 270 grade, cu precizie maxima in zona de mijloc , adica 200 grade unde e cea mai des folosita
Acum vreau sa va zic ca daca cobori tava doua randuri ai o temperatura mai mica deasupra tavei cu 15 grade si mai mare sub tava cu 20 grade , iar daca o ridici cu doua trepte este invers , creste temperatura cu 25 grade deasupra tavei si scade sub ea. Cuptorul e asa bine izolat incat ajunge la temperatura dorita in cca 8 min |
|
#16
Posted 30 March 2018 - 18:50
E termostat cu capilar?
Daca da, el are un mecanism de aclansare-declansare care (la unele) ar putea fi reglat dintr-un surubel. Insa sa nu te astepti la minuni, un asemenea mecanism are un histerezis mare. Insa.. chiar si asa, ar trebui sa fie OK, "macarons"-urile au si ele o inertie termica. Apoi chiar si un termometru pretentios, are o toleranta de 5grade celsius. Si in cele din urma, pentru ca temperatura sa fie stabila, e necesar ca termostatul sa aclanseze-declanseze in fiecare secunda. Ca sa-ti faci o idee, in 1secunda, la 2kW putere, presupunand o convectie perfecta, se degajeaza 2k J de caldura. Capacitatea calorica a aerului e neglijabila (1J/ Litru /Kelvin) Capacitatea calorica a fieroteniilor se invarte undeva pe la 1J / gram /Kelvin, o fierotenie de 10kg avand cam 10kJ/Kelvin Adica la 2kW, in 5 secunde, creste temperatura la 10kg de fierotenie cu 1grad. Daca cicul de aclansare-declansare a termostatului incalzeste cam 2 minute, atunci inseamna ca in cele 2 minute, 10kg de fierotenie se incalzesc (in medie) cu 240s*2kW=480kJ adica cam cu 48 de grade. Deci cand se aprinde ledul po sa ai 140 grade, cand se stinge, 185 apoi se aprinde din nou cand cuptorul se raceste la 140 grade si tot asa. Am pus eu 10kg de fierotenie, dar cred ca-s mult mai putine, nu-mi dau seama, poate chiar 5. Verifica-i chestia asta sa vezi cam pana unde poti spera sa-l calibrezi. Senzorul e de regula montat intre niste table de fier, se incalzeste de la aerul din cuptor, deci... intervine si aici o inertie termica considerabila, convectia nu se realizeaza chiar asa de repede. Asa de amorul artei, daca tot te-apuci de facut macaroane, merg si niste calcule. Ti le-as face eu mai precis, dar nu mi-ai dat niciun raspuns cu privire la feedbackul ala (de pe aria de feedback catre admini) cu scrierea formulelor in LateX, ar fi fost mai elegant sa scriu formulele aici asa cum trebuie. Eu incerc sa te conving. Edited by maccip, 30 March 2018 - 18:51. |
#17
Posted 31 March 2018 - 10:46
Răspunsul pe scurt, lăsând la o parte etalarile cunoștințelor minților luminate de mai sus (🙄), este ca poți, dar nu merita.
Cuptoarele astea entry level, cam așa sunt. Ori iei ceva de calitate, care costa însă destul de mult (Franke sau peste) ori cauți niște Rețete mai puțin pretențioase. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users