Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
NOI TESTE RO-ALERT! Daca prim...

Cum aflu in ce tara se afla o anu...

Cum scap de plata TVA-ului?

alcool etilic vs droguri ilegale
 WST - numar de inmatriculare

Schimbare Yala aplicata ciudata

Placa de baza pentru combo 3700x ...

Pachet la penitenciar
 Splitter tv - diferenta dintre fr...

Receptoare second-hand?

Conectare masina de spalat vase l...

Fast & Furious Presents: Hobb...
 probleme care se pot inrautati

Apartament cu modificari - releveu?

Viteza upload 4G

Recomandare hamac in camera
 

Republica Moldova

* * * * * 2 votes
 • This topic is locked This topic is locked
254 replies to this topic

Poll: Ati fi de acord cu unirea RPM cu Romania ? (123 member(s) have cast votes)

Cum interpretati eventuala unire dintre cele doua tari ?

 1. Sunt de acord, sunt fratii nostri si istoric si geografic, unirea este benefica ambelor tari (75 votes [60.98%] - View)

  Percentage of vote: 60.98%

 2. Nu sunt de acord, a trecut prea multa vreme de cand am fost despartiti, si-au schimbat majoritar mentalitatea, nu ar fi o actiune benefica (47 votes [38.21%] - View)

  Percentage of vote: 38.21%

 3. Viata e complicata, nu ma intereseaza subiectul (1 votes [0.81%] - View)

  Percentage of vote: 0.81%

Vote Guests cannot vote

#1
max_01

max_01

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,168
 • Înscris: 07.02.2017
,,Omul de afaceri Ion Sturza şi editorul de carte Anatol Vidraşcu, moldoveni cu afaceri în România, au spus ieri la ZF Live că situaţia Republicii Moldova este disperată şi că unica şansă este unirea cu România.

La 100 de ani de la Unirea Basa­rabiei cu România, cetăţenii Re­publicii Moldova sunt  disperaţi de situaţia politică, economică şi socială din această ţară şi îşi văd viitorul într-o reunificare, a spus Ion Sturza, om de afaceri şi fost premier al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El afirmă că unirea Republicii Moldova cu Ro­mânia ar avea o importanţă „dramatică“ pen­tru că ar însemna ca Moldova să adopte alte stan­darde sociale, economice, culturale şi finan­cia­re sărind peste nişte etape de dezvoltare importante.
„Ridicarea Moldovei la standardele Ro­mâ­ni­ei ar însemna trecerea peste nişte etape ine­vi­tabile în dezvoltarea statului. Ar însemna prac­tic 10 ani câştigaţi pentru Republica Moldova. Eu pot să fac această comparaţie pen­tru că am văzut evoluţia României de la aderarea la UE, care este o evoluţie spectaculoasă. Este o diferenţă extraordinară între România din prezent şi cea de dinainte de 2007“.

Republica Moldova are un PIB de 7 miliarde de euro şi o populaţie de 2,2 milioane de cetăţeni, dintre care 1 milion nu sunt români. Institutul de Statistică al Moldovei afirmă că în Republica Moldova trăiesc 3,5 milioane de oameni, dar realitatea este că cel puţin 1 milion de moldoveni sunt plecaţi la muncă în străinătate, din care circa 100.000 în România, după aprecierile lui Sturza.

Economia Republicii Moldova este reprezentată în cea mai mare parte de indus­tria agroalimentară. Exporturile  totale sunt de circa 2 mld. dolari pe an, din­tre care aproximativ 1 mld. dolari constituie exporturile de pro­duse alimentare. Cetă­ţenii plecaţi la muncă peste graniţă trimit circa 2 mld. dolari pe an, crede Stur­za.
„Republica Moldova s-a bazat mereu pe industria agro-alimentară. Nu este un mit că solurile şi terenurile agricole reprezintă o bună parte din PIB-ul Moldovei. De asemenea, şi industria de textile este destul de dezvoltată,  domeniul IT la fel, dar problema este că majoritatea oamenilor buni au plecat în afară“.
Anatol Vidraşcu, fondator al grupului editorial Litera, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live: „Unica salvare a Moldovei este unirea cu România şi ar trebui să se producă cât mai repede, deoarece cu cât acest proiect întârzie mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari“.
Editura Litera a fost fondată în 1989 în Republica Moldova, apoi în 2002 a ajuns şi pe piaţa din România.
„Toate cărţile tipărite în România sunt difuzate şi pe piaţa din Moldova. Dacă nu ar fi existat România, editura noastră ar fi fost de mult în insolvenţă, pentru că piaţa din Moldova este foarte mică şi nu ne-am fi  putut dezvolta. În România suntem lideri ai pieţei de carte“.
În opinia lui Anatol Vidraşcu, proiectul de unire a Moldovei cu România este „cât se poate de fezabil“ şi ar ajuta atât populaţia Republicii Moldova, cât şi populaţia României, deoarece „cu cât este mai mare statul, cu atât economia acestuia creşte“.
„După 2007 România ar fi trebuit să aibă deja un nou proiect de ţară şi nu ar fi nimic mai frumos decât unirea cu Republica Moldova.“
Potrivit calculelor făcute de Ion Sturza, unirea Moldovei  cu România din punct de vedere economic ar dura între cinci şi zece ani şi ar fi nevoie de un buget de aproximativ 5 miliarde de euro pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.
„Trebuie să vedem şi partea tehnică şi aspectele economice. Integrarea sistemelor financiare sunt etape care ar putea fi depăşite într-o perioadă de
5-10 ani şi cu un buget între 3 şi 5 miliarde de euro“.
În cazul unirii Republicii Moldova şi României, statul trebuie să se ţină cont de aspectele etnice şi culturale, deoarece aproximativ  1 milion de cetăţeni ai Republicii Moldova nu sunt etnici români (sunt ruşi, ucraineni şi alte etnii), dar şi de aspectul geopolitic, „trebuie să ştim cum privesc ţările europene şi SUA acest proiect“.
Însă unirea Moldovei cu România ar putea aduce un plus de 20% la PIB-ul României, potrivit calculelor lui Ion Sturza. Primii paşi spre unire ar fi, în primul rând, conectarea energetică dintre Moldova şi România şi legarea cursului valutar naţional de cel al României, adică adoptarea  monedei naţionale „leu“ de către Republica Moldova, a adăugat Ion Sturza. „Să fim sinceri, fără idealism reunirea nu va avea loc. În primul rând, ar trebui să se ducă la bun sfârşit conectarea energetică, al doilea lucru foarte important este  legarea cursului valutei naţionale şi a lucrurilor macroeconomice de cele ale României, ceea ce ar reprezenta un pas foarte important în sincronizarea sistemelor economice din ambele ţări“. În opinia fostului premier al Republicii Moldova, pentru proiectul de reunificare este nevoie de oameni de calitate care să contribuie cu resurse nu doar cu emoţie.''
http://www.zf.ro/eve...social-17097750
In acest moment, PIB-ul Republicii Moldova este cat al judetelor Iasi si Vaslui, la un loc.Salariul mediu brut in Republica Moldova era in anul 2017 de 1296 lei romanesti iar populatia tarii de 3,5 milioane de locuitori in timp ce judetele Iasi si Vaslui au impreuna 1,45 milioane locuitori.
Romania nu se poate momentan implica mai mult in realizarea acestei reunificari.Totul tine de dorinta cetatenilor moldoveni de a realiza un asemenea proiect.
Daca in Republica Moldova ar fi  suficiente persoane cu initiativa, aceasta reunificare a acesti provincii romanesti cu tara mama, ar putea fi realizata.
Partea proasta este ca cei care ar putea prelua initiativa de reunificare a Republicii Moldova cu Romania, adica populatia activa , in mare parte este plecata din tara,  in occident sau Rusia, la munca iar destui dintre acestia desi detin cetatenia romana, nu apreciaza tara noastra si se considera moldoveni, chiar daca sunt nativi vorbitori de limba romana.Din pacate, perioada de ocupatie sovietica a influentat mentalitatea populatiei tinere, educata in perioada URSS care percepe Romania ca un stat strain.Sunt destui cetateni din Republica Moldova care se simt mai atrasi de o ipotetica alipire a tarii lor, la Rusia decat la Romania.
Fara acordul SUA care impreuna cu Rusia si-au delimitat sfera de influenta, din fericire Romania facand din sfera de influenta a SUA, acest proiect de reunificare nu ar putea avea loc deoarece la comanda Rusiei, comunitatea rusa si rusofila ar cauza tot felul de incidente neplacute pentru a bloca realizarea reunificarii.

Edited by argonaut, 29 March 2018 - 15:18.
Introdus chestionar


#2
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,206
 • Înscris: 14.12.2007
Eu unul nu vreau sa ma unesc cu moldovenii.
Dar m-as unii cu moldovencele... Posted Image

#3
laurentiu230480

laurentiu230480

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 284
 • Înscris: 15.03.2018
Dpdv al meu n-am sa sustin niciodata unirea cu republica Moldova. Consider pierdere de vreme si ceva inutil. Mai bine singuri in lume decat sa avem "frati" ca basarabenii, care ei nu vorbesc limba romana ci limba moldoveneasca. Asa ca sa stea cu sholdovenaesca lor cu tot acolo, cu mediocru ala de Dodon ca ei l-au votat nu noi si sa ma lase dracu in pace cu porcaria asta de unire. Uite de ce-mi ardea mie acuma, sa ma unesc cu sholdoveanu din basarabia

#4
Daco_Get

Daco_Get

  Green Members

 • Grup: Moderators
 • Posts: 37,597
 • Înscris: 30.01.2008
Mai este un subiect .

https://forum.softpe...1647-r-moldova/

#5
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,206
 • Înscris: 14.12.2007

View Postlaurentiu230480, on 29 martie 2018 - 15:10, said:

... si sa ma lase dracu in pace cu porcaria asta de unire.
Cine sa te lase dracu' in pace? Posted Image

#6
laurentiu230480

laurentiu230480

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 284
 • Înscris: 15.03.2018

View Postericmario, on 29 martie 2018 - 15:14, said:

Cine sa te lase dracu' in pace? Posted Image
Cei care vin cu ideea asta sa ne unim cu Moldova. Le-am rezolvat pe toate, am scapat de coruptie si birocratie, economia "duduie", au ajuns sa ne invidieze cei din vest ca suntem primii din UE si ce ne mai lipsea? sa ne unim cu Moldova. Sa stea la ei acolo, ca stau bine, sa-l ia si pe dodon in brate ca-i simbolizeaza perfect, ei l-au votat, nu eu si nici un roman din Romania

Edited by laurentiu230480, 29 March 2018 - 15:27.


#7
YourFan

YourFan

  [♛] Universal user ✔

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,153
 • Înscris: 30.01.2017
NU !

#8
TruculMagic

TruculMagic

  Egalitatea nu există decât în matematică

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,982
 • Înscris: 24.11.2015
Voi sunteti normali ? Ce situatie disperata au moldovenii fata de noi ? Au idee ce coruptie avem noi ? Ma ofer sa cazez cateva moldovence, nimic mai mult. Posted Image

#9
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,206
 • Înscris: 14.12.2007

View Postlaurentiu230480, on 29 martie 2018 - 15:18, said:

Cei care vin cu ideea asta sa ne unim cu Moldova.
Stai linistit, aia te lasa dracu' in pace. Posted Image

#10
laurentiu230480

laurentiu230480

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 284
 • Înscris: 15.03.2018

View PostTruculMagic, on 29 martie 2018 - 15:26, said:

Ma ofer sa cazez cateva moldovence, nimic mai mult. Posted Image

View Postericmario, on 29 martie 2018 - 15:10, said:

Dar m-as unii cu moldovencele... Posted Image

Dupa ce le-au luat altii hop si voi Posted Image

Edited by laurentiu230480, 29 March 2018 - 15:30.


#11
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,206
 • Înscris: 14.12.2007

View Postlaurentiu230480, on 29 martie 2018 - 15:18, said:

... sa-l ia si pe dodon in brate ca-i simbolizeaza perfect, ei l-au votat, nu eu si nici un roman din Romania
Pe de alta parte doar 18% au votat PSD-ul, dar asta e.
Trebuie sa-i suportam cariile lui Dragnea zilnic.

Attached File  Screen-Shot-2017-12-07-at-07.54.25.png   205.67K   39 downloads

#12
pexCom

pexCom

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,132
 • Înscris: 15.01.2014

View Postmax_01, on 29 martie 2018 - 15:02, said:

„Ridicarea Moldovei la standardele Ro­mâ­ni­ei..."

Asta e gluma zilei, auzi, standardele României.. care ar fi alea.

#13
laurentiu230480

laurentiu230480

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 284
 • Înscris: 15.03.2018

View Postericmario, on 29 martie 2018 - 15:33, said:

Pe de alta parte doar 18% au votat PSD-ul, dar asta e.
Trebuie sa-i suportam cariile lui Dragnea zilnic.

Attachment Screen-Shot-2017-12-07-at-07.54.25.png
Ce are sula cu prefectura?. Asa si tu, ce treaba are Dragnea in discutia asta cu unirea cu Moldova. Asa tare te-a frustrat Dragnea de n-ai loc de el. Cand s-or face alegeri o sa ai ocazia sa te manifesti punand un vot unde vrea poola ta. Pana atunci, lasa-l ca-si sapa singur groapa iar PSD-ul anul asta dispare defintiv din politica romaneasca bagand Romania in colaps financiar. Nu mai muri de grija altuia ca nu este bine, crede-ma. La fel si-n cazul topciului de fata, nu muri de grija basarabeanului sa se uneasca cu romanul

View PostpexCom, on 29 martie 2018 - 15:34, said:

Asta e gluma zilei, auzi, standardele României.. care ar fi alea.
Stii cum suna asta, simbolistic discutand "doua state carpe-n cur" Romania si Moldova, pline de coruptie si birocratie, cu gropi in loc de drumuri,  vor sa se uneasca Posted Image s-a scumpit hartia igienica si vor sa-si spele carpele intre ele, sa le puna la uscat si vor sa traga 2 pari cu o franghie sa le puna la uscat iar pe franghia aia scrie mare UNIRE

Cand or auzi pensionarii si asistatii sociali din Romania ca mai vin si basarabenii la banii lor cu asistatii si pensionarii de acolo sa vezi cozi la ei pentru referendumul cu unirea  sa voteze NUUU Posted Image. Astia au intrat in deficit de plata si cauta solutii sa plateasca si trantorii lor de acolo

Edited by laurentiu230480, 29 March 2018 - 15:53.


#14
jimi91

jimi91

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,147
 • Înscris: 08.01.2018
nu ne fac de ras destul rromii in lume..mai avem nevoie si de salbaticii astia:|...a dat cineva un exemplu foarte potrivit cu Regatul unit..(Irlanda,Anglia, Scotia)... ar fi culmea sa ne unim cu moldovenii:|..sunt prea spalati pe creier de rusi

#15
max_01

max_01

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,168
 • Înscris: 07.02.2017

View PostpexCom, on 29 martie 2018 - 15:34, said:


Asta e gluma zilei, auzi, standardele României.. care ar fi alea.
Mai ridicate decat cele din Republica Moldova.

View Postjimi91, on 29 martie 2018 - 15:43, said:

nu ne fac de ras destul rromii in lume..mai avem nevoie si de salbaticii astia:|...a dat cineva un exemplu foarte potrivit cu Regatul unit..(Irlanda,Anglia, Scotia)... ar fi culmea sa ne unim cu moldovenii:|..sunt prea spalati pe creier de rusi
Oricum in occident, marea majoritate a cetatenilor moldoveni au pasapoarte romanesti asa ca sunt perceputi de autoritatile din acele tari ca cetateni romani.

#16
jimi91

jimi91

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,147
 • Înscris: 08.01.2018

View Postmax_01, on 29 martie 2018 - 15:50, said:

Mai ridicate decat cele din Republica Moldova.


Oricum in occident, marea majoritate a cetatenilor moldoveni au pasapoarte romanesti asa ca sunt perceputi de autoritatile din acele tari ca cetateni romani.

n-am absolut nimic impotriva asta...dar nu vreau ca lumea sa ne confunde cu ei... am avut cunostiinte in liceu, in facultate..moldoveni de peste Prut..cei mai nespalati oameni pe care i-am vazut..unul singur era ingrijit, baiat destept..restul..traiau ca niste caini... nu vreau sa generalizez..dar, din experienta mea personala..suntem mult prea diferiti:)..la injuraturi:), la mamaliga (ei o mananca cu usturoi:)), la vorbit (nu stiu de ce zic la absolut orice "dansul")..

#17
exydos

exydos

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,644
 • Înscris: 28.07.2014

View Postlaurentiu230480, on 29 martie 2018 - 15:10, said:

Dpdv al meu n-am sa sustin niciodata unirea cu republica Moldova. Consider pierdere de vreme si ceva inutil. Mai bine singuri in lume decat sa avem "frati" ca basarabenii, care ei nu vorbesc limba romana ci limba moldoveneasca. Asa ca sa stea cu sholdovenaesca lor cu tot acolo, cu mediocru ala de Dodon ca ei l-au votat nu noi si sa ma lase dracu in pace cu porcaria asta de unire. Uite de ce-mi ardea mie acuma, sa ma unesc cu sholdoveanu din basarabia
nu l-am ales noi , l-au ales batranii care au mai ramas la noi.

View Postjimi91, on 29 martie 2018 - 15:43, said:

nu ne fac de ras destul rromii in lume..mai avem nevoie si de salbaticii astia:|...a dat cineva un exemplu foarte potrivit cu Regatul unit..(Irlanda,Anglia, Scotia)... ar fi culmea sa ne unim cu moldovenii:|..sunt prea spalati pe creier de rusi
s-ar putea sa te uimeasca, dar chiar te-as chema in Chisinau sa iai 5 tineri random si sa vezi ce-ti zic.

View Postlaurentiu230480, on 29 martie 2018 - 15:18, said:

Cei care vin cu ideea asta sa ne unim cu Moldova. Le-am rezolvat pe toate, am scapat de coruptie si birocratie, economia "duduie", au ajuns sa ne invidieze cei din vest ca suntem primii din UE si ce ne mai lipsea? sa ne unim cu Moldova. Sa stea la ei acolo, ca stau bine, sa-l ia si pe dodon in brate ca-i simbolizeaza perfect, ei l-au votat, nu eu si nici un roman din Romania
nu prea vor mai sta multi  , o gramada de tineri emigreaza =)) ( si nu , nu in Romania neaparat)

View Postjimi91, on 29 martie 2018 - 15:59, said:

n-am absolut nimic impotriva asta...dar nu vreau ca lumea sa ne confunde cu ei... am avut cunostiinte in liceu, in facultate..moldoveni de peste Prut..cei mai nespalati oameni pe care i-am vazut..unul singur era ingrijit, baiat destept..restul..traiau ca niste caini... nu vreau sa generalizez..dar, din experienta mea personala..suntem mult prea diferiti:)..la injuraturi:), la mamaliga (ei o mananca cu usturoi:)), la vorbit (nu stiu de ce zic la absolut orice "dansul")..
chiar nu e adevarat =)) de mamaliga , o mancam cu mujdei , untura , branza, peste

Edited by exydos, 29 March 2018 - 16:09.


#18
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,206
 • Înscris: 14.12.2007

View Postlaurentiu230480, on 29 martie 2018 - 15:37, said:

Ce are sula cu prefectura?
Pai are mai blondule.
Tu chiar crezi ca toata Republica Moldova l-a votat pe Dodon?
Sau iti place sa generalizezi?
Toata Romania a votat PSD-ul?

Acum vezi ce are sula cu prefectura?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale, astfel încat vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate