Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 Va rog recomandati echipa serioa...

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari
 Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

Stimulente AJOFM
 

Ferma lu' Mitica - legume bio

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
213 replies to this topic

#91
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
i a trimite i un pm sherifului ca el este tata la varza pentru că cultiva de cand se stie.

#92
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Mama cata ferma. Am trecut mai in diagonala prin topic. Unde i ferma asta?  Cine o conduce?  Ce suprafata de spatiu protejat si neprotejat se cultiva?  Varza are pureci..ganganii...carenta de P si K din cauza frigului. Ridichea e imbatranita...e semanata de mult banuiesc,  greu o fi cu ea sau imposibil. Am vazut ca e in conversie pe bio...deci...gunoiul ala acolo o sa faca prapad,  mai ales daca a fost mai crud si nu zic din povesti...zic ca sunt patit.  Daca e mult, poa sa si arda. Gunoiul e bun,  numai sa fie vechi si descompus bine,  adica mranita.

Gata...am citit primul post. Am vazut despte ce este vorba. Foarte multe culturi,  diversitate mare,  grija multa...acolo umpli 2 agende cu lucrarile facute pana la final de sezon daca e sa pui totul pe foaie. Ca sa produca si sa fie pe profit bun,  o fi multa munca. Plus oameni mai multi. Se poate,  nu e imposibil cum scriai in primul post.

Edited by serrifu, 07 April 2018 - 10:20.


#93
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Mersi Serrifule

In continuare am căutat purici și-s foarte putini. Oricum, dat un laser azi dimineața.
Crezi ca e carenta de P? Sunt 15-20 grade ziua și 5-8 dimineața.

ĂŽntr-adevăr ridichile sunt puse de mult. Dar la gust sunt crude. O clienta zicea ca a vrut sa facă salata din câteva legături, dar nu a apucat ca le mânca imediat ce le spala

Da, e cam aiurea cu gunoiul. Solariile vechi au promit in toamna, nu eram aici, cred ca am calculat atunci 120 M3 la ha. In cele noi nu am băgat, decât ĂŽntr-unul acum vreo 2 săptămâni 80 M3/ha. Plantat kale si salata după, o duc bine. Dacă sunt probleme, nu m-ar deranja foarte tare, măcar sa aibă tomatele de mancare

Aștept, probabil ca si alții, după klastorf, sa vina italpolina și o sa dam la prășit pt tomate.

Mersi de sfaturi.

Azi e liber, acum am plecat din ferma. Lumea montează irigația la morcov și ceapa. Unele semințe au ĂŽncolțit, din cr am verificat

PS cum recunoști carenta de k la varzoase?

Edited by scaiba, 07 April 2018 - 15:50.
Am eliminat citarea. Si dublă, si fara rost.


#94
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,125
  • Înscris: 09.05.2016
Eu am luat Italpolina, Orgevit si Siforga de la Klastorf, pe langa altele (Auxym, Trainer, etc.). Cum administrati ingrasamantul si mai ales in ce cantitate, Mie mi se pare ca 60g/mp din ingrasamantul organic este prea putin. Trebuie neaparat incorporat in substrat?

#95
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Nu am pus îngrășământul in substrat și nu cred ca e nevoie. O să-l încorporeze la prăsilă / sapa unde încă am culturi când plantez, altfel cu motocultorul când pregătesc și iar la prăsilă.

Cât pui, aici e discuția lunga. Dacă citești literatura, numele grele din zona mea sunt Borlan pe cultura mare și Davidescu pe Horti.

Din pmdvd alcătuirea planului de fertilizare după cărțile de agrochimie are elemente lipsa. Mulți nu iau in calcul azotul mineral din sol, asta-i cel mai mare bai.

Altfel, ideea e destul de simpla ; o planta consuma x kg de sbs activa n p k ca mg s etc ca sa facă o tona de produs. Tu ai in sol atâtea kg de elemente in primii 20cm de sol (stratul arabil), se mai descompune x % din humus anual care iti da x n p k etc.
Tu de aici speri la atâtea tone la hectar, știi cât extrage planta, știi cât are deja, și faci diferența.

După, e vorba cum îl dai și când îl dai. Îl dai pe rând sau îl împrăștii uniform? Dai npk mereu sau p după plantarea, apoi treci pe n și p, apoi n și k la fructificare ?
Și cum pana mea calculezi cât e disponibil in fiecare fenofaza in sol ca sa știi sa completezi?

Sunt multe aspecte, e greu de pe telefon. M-a mai liniștesc un pic și scriu diseară de pe laptop.

Calculul asta poate fi înlocuit de
1 plan de fertilizare făcut de o companie. Nu am experiența pe legume dar din câte m-a prind mulți recomanda in exces imo pt ca și vând produsele.. Dar nu am lucrat cu firme mari, internaționale. Asta la legume. La pomi linse pare mai ok, deși nimeni care are un statut “respectabil”, never ever nu o sa recunoască ca noi, oamenii, nu știm chiar atât cât am vrea despre fertilizare când vine vorba de culturi in sol.
2 ureche. Bazată pe experiența anilor trecuți

Pt performanța, mergi cu 1, la unii mai pricepuți merge și cu 2.

In BIO se schimba lucrurile. Am plan de fertilizare făcut de mine, ca și kg de sbs activa, dar e prea scump ca sa merite ☺️
Așa ca dau ce pot, cel puțin anul asta cât încă sunt la început.

Ca ide, am 200 ppm fosfor, vreo 300 k. Azot mult, mineral in jurase 40, și humus 3%. Pe solurile nisipoase eliberarea azotului din humus e mai mare.
Dau zeama de bălegar in care mai pun niște ingrediente (o sa postez analiza agrochimica, bate cropmaxul cu paleta de muste la cur așa cam de vreo 100-1000 ori, nu rețin exact. Deci zeama cât de des, in funcție de fenofaza unde e cazul, in rest gunoi sau ceva steril ca italpolina, fertikal șamd. As vrea fertikal ca e mai ieftin / kg sbs adică azot

View PostVertixTM, on 07 aprilie 2018 - 15:22, said:

Eu am luat Italpolina, Orgevit si Siforga de la Klastorf, pe langa altele (Auxym, Trainer, etc.). Cum administrati ingrasamantul si mai ales in ce cantitate, Mie mi se pare ca 60g/mp din ingrasamantul organic este prea putin. Trebuie neaparat incorporat in substrat?

Scuze bănuiesc ca te refereai la încorporarea in sol. Din pmdvd încorporează-l, din punctul altora, nu, ca oricum va spală ploaia o parte din el. Fosforul de ex nu-i foarte mobil, merge 5-10 cm in jos.

#96
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Ingrasamantul cu descompunere controlata,  invariabil de provenienta sa,  minerala sau organica,  se incorporeaza in sol. Asa am invatat eu de la un fost inginer de la Klastorf,  care in prezent,  lucreaza pentru Italpollina si ar fi de preferat sa se incorporeze in toata brazda arabila,  20 25cm,  ca radacinile plantei sa aibe la.toate nivelele acces la el,  pe cum se dezvolta. Daca e localizat,  sus...sau dat la cuib,  atunci planta nu si va mai dezvolta sistemul radicular cum ar trebui...il dezvolta si ea in jurul hranei si al apei. 2000+ppm fosfor,  1600ppm potasiu si azot nici nu mai stiu cat...exces oricum la mine,  ca e solar,  ca e gradina. In solar bag doar pe brazda de cultura Italpollina,   2.5t/ha si in gradini cam 1t la ha,  insa imprastiat peste tot. Fertilizarea in solar o incep undeva la 30 40 zile de la plantare pt ca pt inceput consider ca plantele au suficiente resurse. De aici si productiile foarte mari in solarii pe sezonul de vara. Insa,  atentie mari la conditii,  apa,  umiditate aer,  lumina,  temperatura, ventilatie. Cam din astea reglezi bunul mers al culturii. Poa sa stea ele pe un munte de bunatati,  daca lipseste sau exceda un element,  productia va fi direct proportionala cu lipsa/excesul acelui element,  invariabil de natura lui, npk sau conditii. Intai e preferabil a se studia optimul in care planta da randament maxim si dupa ne ocupam de ingrasamant. Exact ca si omul,  nici noua nu ne place sa dormim in mai putin de 20grade...rosiilor,  nu le place sub 15. Muncim noi in 40grade...dar n avem acelasi randament ca in 25 30.

Edited by serrifu, 10 April 2018 - 08:42.


#97
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Multumim Serrifu pt informatii

Mult agitatie pe la ferma cu vanzarea.
Ca si numar, cred ca am livrat mai multe mostre pe la diverse magazinase / oameni care ne vor aduce alti clienti (am spus intr-o postare mai sus, medici, ONG-isti, alti fermieri bio pe alte culturi, etc). Cu tot cu maine, comenzi cred ca usor sub 1000 lei. Sambata vom merge la oras la un eveniment intr-un magazin, acolo sper sa fie vanzare de cel putin atat.
Duminica are un prieten botez - 160 persoane. Nu e vorba de pret, da cat cer, dar asteapta confirmare de la "chef-a".

La culturi, in principiu am repicat rosiile, am inceput ardeii, prasit spanacul si salata din solar si recoltat. Ambalarea mananca mult timp pt ca nu avem un flux bine stabilit. Pe saptamana viitoare sper sa apucam sa montam cortul (avem un cort de 12 x 6 cred) unde vor fi mese cu produse din diverse "categorii" - ceapa/usturoi/leurda, ridichi, salate, si apoi - ce o mai veni.
Cred ca fluxul va fi : circula punga de la stanga la dreapta, un om sta la o "statie", citeste pe eticheta si pune numarul de legaturi / bucati necesare. La inceput spalat, la sfarsit CTC.

Pana la urma i-am dat dreptate Serrifului, carenta de fosfor la varzoase, frunzele tinere nu arata mari semne de deficienta. Necunoscator, am zis ca daca n-are rapita din zona, n-or face si astea. Foolish me
Salatele din solar cresc, mana pe cea tip iceberg, dat cred ca de 2 ori bicarbonat, nu s-a extins. Astazi, dupa cateva zile de neglijare, am vazut ca si cea din camp are mana. Aveau oricum din alveole. Maine dimineata Scudo, ca parca e mai puternic decat bicarbonatul.
Kale-ul creste de n-ai treaba, salata la fel, 80g - saptamana viitoare le punem la oferta ca "baby" salate, la 1.5 lei.

Spanacul din solar pus din primavara - vom incepe sa-l recoltam in 2 saptamani.

Ceapa si usturoiul cresc, dam 6, respectiv 5 fire / legatura. Intr-un solar mana (cred, nu am apucat sa verific, dar daca e ca la ceapa e mana) pe usturoi. Dat un bicarbonat pana acum, monitorizez.

Ridichile batrane, recoltat ieri vreo 400 legaturi, unele putin iuti dar per ansamblu OK. Azi cred ca am mai luat vreo 100. Maine la 5.30 plec la un targ local. Am gasit si un baiat care sa se duca cu ele in fiecare zi la targ, ca tot e mai bine ca la en-gros. Vad maine ce si cum. Orisicum, vineri cred ca scoatem 2 ture de ridichi (cele din solarul cu folie dubla le-au intrecut grav pe cele din solarul normal puse cu o saptamana inainte, cateva dau sa infloreasca) si le duc unde-oi gasi.

Castravetii cresc, dovleceii zici ca-s pe duca : lipsa grava de azot si nu am din ce sa-i dau

Fasolea din solar rasarita, spanacul din camp la fel.

Am pus 1000m2 de ceapa si vreo 800 de morcov, abia abia fac fata cu pompa sa-i ud ca nu a plouat de10 -15 zile. Am facut prostia monumentala sa nu marchez randurile si straturile, si la ceapa sa astup. Nu mai stie nici dracu unde e randul si unde nu. Asa ca ud prin aspersie. Tare greu, ca sa merite nu am decat un aspersor pe coloana de 7-8 cate or fi portit, il opresc si dau drumul mai departe in rand.

Nu apuc sa fac nimic : sa comand insecticide nici acum nu am apucat, sa dau serios telefoane pt desfacere, sa mai comand seminte.
Cu oamenii destul de greu, daca as avea dublu o saptamana as fi in grafic. Azi, cu tot cu angajati, cred ca 7 sau 8 au fost. Si weekendul se apropie!
Pe deasupra, ma cheama si clienti sa le plantez diverse chestii in gradina si nu pot refuza.
Dam inainte, trebuie lucrat mult pe partea de vanzare, si efectiv nu e timp. Daca as reusi sa creez o retea pana sa iasa solanaceaele ar fi super. Sanse reale sa se intample, dar ne pregatim pentru ce e mai rau
Singurul lucru pe care apuc sa il fac constiincios e sa scriu lucrarile facute, si aici de obicei nu am intarziere de mai mult de 2-3 zile. Sunt mega curios (si proprietarul, bineinteles) cum se compara realitatea cu ce am planificat noi la inceput de an.

Preturi la client pt saptamana asta : ceapa 2.5, usturoi 3.5, patrunjel 3, leurda 3, spanac 25, ridichi 3. La magazinase sau la colaboratori discount 20-60%. Adica maine ducem ceapa la 1 leu, la comanda de 100 leg + ce mai ia usturoi etc

Are cineva idee de preturi la ridichi in sud? Am inteles ca la Pucheni s-au vandut ridichi azi cu 1.5 lei, nu prea imi vine sa cred. Le-as da maine daca ar fi asa

Attached Files



#98
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Faceti in asa fel cu irigatul incat pana la.10 11 sa fie irigat tot. Puturi...pompe,  tubulaturi. Nu asteptati.pana vin rosiile solanaceele plantate ca alea beau apa multa si daca nu faceti fata,  e bai...mai ales pe sol nisipos. Eu la 20 ari solar si 53 55 ari gradina irig cu 5 pompe simultan din 5 puturi distincte si mai am o pompa mica pusa pe un  vas de 500l pt rasaduri,  care e prea mic..o sa bag cisterna de la strada pt asta.

#99
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018

View Postserrifu, on 12 aprilie 2018 - 06:34, said:

Faceti in asa fel cu irigatul incat pana la.10 11 sa fie irigat tot. Puturi...pompe,  tubulaturi. Nu asteptati.pana vin rosiile solanaceele plantate ca alea beau apa multa si daca nu faceti fata,  e bai...mai ales pe sol nisipos. Eu la 20 ari solar si 53 55 ari gradina irig cu 5 pompe simultan din 5 puturi distincte si mai am o pompa mica pusa pe un  vas de 500l pt rasaduri,  care e prea mic..o sa bag cisterna de la strada pt asta.

Aia e problema ca nu am cum si ajung sa ud si seara. Acum spre ex ud spanacul pana la 11
Putul are debit 3.6 m3 / h ,pompa actuala e dimensionata dupa el.
Avem un iaz sapat in care vom baga o pompa de suprafata de 40 m3 / ha. Chiar azi am vorbit cu celcare il infoliaza, vor veni de luni intr-o saptamana.

#100
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Acolo trebuie pompa sanatoasa...sau mai multe pompe mici. Vezi ca la plantare nu poti folosi un animal de 40mc/h/solar...o sa crape si instatia si liniile de picurare. Preferabil aia mica cand se planteaza..si dupa ce s plantate toate solariile,  abia atunci poti folosi pompa mare... eventual ca i pui un robinet la iesire sa dai drumul in iaz la surplusul de apa.

#101
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018

View Postserrifu, on 15 aprilie 2018 - 19:10, said:

Acolo trebuie pompa sanatoasa...sau mai multe pompe mici. Vezi ca la plantare nu poti folosi un animal de 40mc/h/solar...o sa crape si instatia si liniile de picurare. Preferabil aia mica cand se planteaza..si dupa ce s plantate toate solariile,  abia atunci poti folosi pompa mare... eventual ca i pui un robinet la iesire sa dai drumul in iaz la surplusul de apa.

Mersi, ma gandeam la regulator de presiune pe fiecare solar?

Cum faci la plantare cu apa?
Noi pana acum am plantat si intins banda in acelasi timp, cu rasadurile udate bine inainte. La cat de batrane au fost nu a fost problema ca nu ies din tavite :)

#102
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Mda, am dat sa postez si mi-a cazut netul. Teapa.

Toate bune pe la ferma ca productie, cu mici probleme, dar nimic grav.
La vanzari e mai greu, am vandut marfa de cred ca 3000 lei saptamana trecuta. In continoare stabilim contacte cu magazine de produse traditionale, bacanii, etc. Un prieten ne-a pus in legatura cu 2 cantine, una de 20 de copii, una cu 3 familii care se va extinde la 3-500 persoane in urmatoarele 3 saptamani. Sa speram ca asa va fi!
Mai avem un centru de plasament cu aprox 50 de persoane care comanda saptamanal de ~500lei, deci mergem inainte. Tot e bine, dar e mult de munca inca.
A functionat si promovarea pe facebook pusa ieri, astazi vreo 10 comenzi cred din facebook, deja cateva pt joi.
In weekend am fost la oras la o bacanie unde ne-am instalat taraba, si acolo au fost vanzari de vreo 1200 lei
Merge si site-ul, se poate comanda dar nu se poate plati

La culturi:
- ridichile imbatranesc, recoltat astazi o tura (200m2), bagat la frigider. Sper sa nu le aruncam si pe astea, am aruncat deja cred ca 100 legaturi
- ceapa si usturoiul : un solar cu mana, o tinem sub control. Solarul asta a fost inundat, crusta masiva, maine prasim prima oara de cand am plantat. Celalalt solar nu tine deloc apa. Si in general ud mai rar decat ar trebui. Pompa merge de astazi dimineata in diferite locuri, pe la 11 o opresc
- spanacul pus din primavara e frumos. Cam rar, dar frumos
- salata din primavara are cred ca peste 100g, ca avea 80 saptamana trecuta. Arata bine, am recoltat deja vreo 4-500, mai avem maine comanda de 300 si ceva. Urme de mana la unele la frunzele bazale, dar nimic grav
- castravetii au plecat bine, dar ar avea nevoie de ingrasamant. Azi m-au sunat de la Klastorf, in sfarsit sa vina Italpolina odata. Dovleceii tot anemici, cred ca problema mare era lipsa de apa. Am montat ieri benzile, ca pana acum udam prin aspersie cu tot cu ridichile printre care sunt plantati
- fasolea rasarita frumoasa, rara in unele locuri deasa in altele, nu stiu cand o sa o legam. La fel si la castraveti
- salata de capatana (tip iceberg) creste frumos, cred ca 5% pierderi de la mana si viermi sarma. Dat cu scudo si bicarbonat cred ca de 2-3 ori deja. La viermii sarma nu stiu ce sa le fac ecologic. Laserul nu cred ca merge ca e doar translaminar. Are cineva experienta?
- Kale din solar frumos
- ceapa usturoi kale din camp frumoase
- salata de afara cu ceva mana (am reusit sa o plantam si pe cea rosie creata, imbatranise in alveole de 104), am dat un scudo
- varzoasele de afara ok, frunzle tinere adica sunt ok, cele batrane sunt pa. vazut din nou cativa purici
- morcovul si ceapa rasariti, dar cam haotic pt ca irigatia a fost haotica
- rasadurile ok, rosiile repicate la inceput au 2 perechi de frunze. Ceva boala pe rosii (o singura parte, unde tind sa cred ca nu a dat Irinel ca era putin incurcata zona). In mod normal ii las ce e de stropit pe hartii, dar le cam pierde sau le incurca. Mai avem putin gogosar de repicat, la gras nici nu am inceput. Dar imediat ce terminam trebuie sa repicam cele pt camp.....La anul trebuie sa ne pregatim cu paharele umplute de...toamna

Saptamana viitoare sper sa punem si castraveti/dovleci/dovlecei in camp, cumva pe randurile de porumb
Am plantat si vreo 100+ arbusti silvici pt niste mini perdele forestiere. O sa semanam, saptamana viitoare sper, amestecuri de flori de camp intre solarii
Comandat tataneasa, o sa punem pe vreo 700mp, bagam la macerat
In continuare dam cu zeama de balegar si urzica. Tataneasa o sa o dau la fructificare, are potasiu. Nu mult, dar mai ieftin decat ce e in comert

In rest, as dormi o saptamana intreaga

Attached Files



#103
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Ridichea a imbatranit si de sete. Nu se pune ridichea la picurare.

Rareste rosiile alea,  altfel la caldurile astea,  in 2 saptamani ajung la 40cm,  lasa solariile deschise non stop,  numai asa ca e f frig sa inchizi la.rasaduri..dar nu de tot

Nu semana flori de camp intre solarii...de fapt nu le semana deloc,  o sa te trezesti cu o ferma de tripsi acolo si crede ma ca n ai nevoie,  o sa te iei de cap,  mai ales cu ardeiul...numa tsvw si bronz o sa fie. Baga freza intre ele si tine curat

In topicul meu se vede cum am plantat...picurare,  folie,  gauri...apoi plantat. Scapa te de culturile din solarii cat mai repede,  ai baza de tratamente de la klastorf,  mai toate s bio, trage de ele cum poti tu, ca o fi bai de nu. E enorm de multa munca sa pregatesti atata suprafata. Eventual daca ati avea un tractor cu freza. Si asa lucrati bio, plantele nu vor avea viteza post plantare si te trezesti ca vine toamna si  gogosarii sunt verzi sau n ai cules decat 4 ciorchini de rosii...

Scoate agrilul afara,  ca o sa putrezeasca tot...pacat,  e nou. pune l la uscat afara,  intr o zi fara vant,  aduna l,  baga l in depozit lipsit de rozatoare...sau atarna l de ceva.

Fara suparare,  dar greul de acuma vine si cum nu te ai mai lovit de asa mult,  asa diversificat,  o sa ajungi sa te iei de cap. Mie mi e groaza de ce e la mine si de ce urmeaza. Imi cresc rosiile ca din apa si nu le am dat decat un tratament Quick Link radicular,  n am dat ingrasamant. La.gulii incepem maine. In 14 zile solariile mari.cel putin tre sa fie goale. Cu toate ca am ceva experienta, super oameni la care pot apela,  in fiecare an dau in bara cu ceva,  cu ceva de care nu m am mai lovit. Stiu ca in momentul in care vad ceva ce n am mai vazut si nu stiu cum sa tratez,  deja e tarziu,  am pierdut...o frunza,  o floare sau o planta...sau zeci.  Departe de mine gandul de a fi rautacios...insa voi( sau parte din voi,  cei din ferma)nu v ati lovit inca de un sezon cap coada.

O regula de baza: terenul poate astepta dupa rasad,  dar rasadul dupa teren,  mai greu,  inspre imposibil. Daca iti infloreste rosia in rasadnita sa stii ca e cam bai cu primul rod. Cu stima,  subsemnatul.

#104
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Mersi Serrifu

Problema e ca aspersoarele nu bat pana in capetele solarelor, si pe ultimul strat am fost nevoit sa pun picurare. Iiiiiinca astept pompa mare
Maine rarim rosile atunci Posted Image

Solariile deschise la culturile de primavara?

Partea cu florile, eu sunt convins ca asta e viitorul. Biodiversitate = sanse mai mari sa ajungi la echilibru. Parca si tu ai avut anul trecut ardei langa balarii si nu au fost probleme, nu? Ideea e ca in ecologic mergi pe diversitate, si speri sa se regleze populatiile pradator-daunator. Daca merg pe frezat totul (sterilizat), si mai si stropesc, resetez tot ecosistemul de fiecare data. Si atunci daunatorii se inmultesc primii, pana sa apara si pradatorii lor. Prefer sa merg pe bodiversitate

N-o iau in nume de rau, sunt foarte binevenite sfaturile!
Planul cu rasadurile e sa le plantam printre ce culturi avem. Crezi ca mai pot sta 2 saptamani rosiile? Sper ca saptamana asta sa terminam de repicat, si cea viitoare sa incepem sa plantam

PS nu pun folie in solarii, nu o suport. Prefer sa dam la sapa decat sa bag plastic. Mai mult chestie de principiu decat de eficienta, desi nici folia nu e tocmai buna pt sol. La anul va fi altceva, vom pune drect prin mulci. Dar pana atunci, mai e...

Edited by scaiba, 17 April 2018 - 07:13.
Am eliminat citarea


#105
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Vezi ca ai mult pir acolo. Ala o sa innebuneasca odata ce se incalzeste,  o sa creasca alarmant. Io zic ca e mai eficient sa faci intretinere,  sa legi,  sa copilesti,  sa defoliezi decat sa plivesti. Sa nu te trezesti in iunie cu rosii nelegate cu copili de 1m. Plus ca o sa se taie n linii de picurare cu sapa. Suprafata e mare,  mana de lucru ,  azi e ,  maine nu. Socoteste 3 4 oameni la 0.5ha solarii,  sa fie non stop.in ele de la plantare pana prin 20 august..1sept,  cand vei carni. Toata smecheria la folie e sa nu suprairigi,  ca te trezesti cu bolile de mai sus amintite. Usor cu apa in prima luna.

Edited by scaiba, 17 April 2018 - 07:15.
La fel, am scos citarea.


#106
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Cred ca trebuiau rarite mai mult, dar atat spatiu avem. Saptamana viitoare incepem plantarea cred

Pfai Serrifule, daca ar fi doar 3 oameni la solarii ce bine ar fi...Zici cu tot cu recoltat?

Attached Files



#107
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
E mai bine decat deloc. Griji de buruiana de la rasaduri,  sa nu treaca de ele. Nu e ca nu le merge bine in pamant cu mranita,  ca tot asa au crescut si la noi pana in 2016,  cand  au fost buruienile mai mari ca si rasadul de ardei. Atunci am zis stop si de la capat. Ma costa 500lei turba de repicat pt aprox 7 8000 ghivece de 9 cum cred ca sunt si ale voastre. Ma mai costa 1000 1100lei pe an cea de semanat si nu mai am de plivit nimic. E o valoare,  nu e tot una cand ai sau n ai 1500lei,  dar e o investitie mica raportata la intretinerea post plantare. Cand ai timp,  pune un om sa debiteze ata/ sfoara pt rosii si pt ce mai conduci pe sfoara...se leaga incepand cu 7 zile dupa plantare...pana undeva pe la 14. Dupa aia risti sa bata un vant si sa le culce si le legi greu,  ca se indoaie...sau se rup daca e frig. Cumpara clipsuri pt partea de jos...sa nu lasi sa creasca rosiile si sa nu le legi. Daca se leaga la timp si e sfoara legata de sarme,  un om iti leaga doar jos 500 700...1000 plante pe.zi,  in functie de nr de ore care sta in solar si in fct de cum se misca.  Tata leaga 800 900 daca sta toata ziua, eu sunt mai lent...5 600. De fapt eu sunt mai moale din fire si mai cu vreme,  asa mi e felul...toata lumea imi zice asta,  dar nu ma mai pot scbimba. E ok asa. Vezi ca daca le scapi nelegate jos si se intind si dau copili,  ajung la 70 80cm,  nu ti mai leaga decat 200 250 pe zi,  te iei de cap in ele si ti vine sa bagi coasa. Eu sunt mancat de astea...stiu pt ca le am patit. Lucrarea neefectuata la timp va atrage dupa ea si alte lucrari neefectuate la timp si nu e ok. Se lasa cu minus. Eu am pierdut 2 roduri pe.signora anul.trecut pt ca nu le am lasat in jos cand trebuia...plus copili fara numar plus nedefoliate. 5 zile am lucrat pe 1000 plante ca sa le.defoliez,  copilesc si sa le.las in jos.

#108
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Clipsuri pt partea de jos și cârlige pt sarma nu? Am înțeles ca sunt ceva cârlige/chestii care să-ți permită sa lași planta in jos nu? Ai vreun link ceva? Încă nu avem
Ca workflow, legi jos, tai sfoara, legi sus și următoarea , nu?

Câteva poze. Azi nu-s la ferma, mâine la oraș la livrări și întâlniri pt vânzare...
Am întors prima/a doua tura de ridichi..pacat

Attached Files



Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate