Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Ferma lu' Mitica - legume bio
Last Updated: Feb 23 2020 19:54, Started by
Mitica_tractoirstu
, Mar 23 2018 06:29
·
0
#73
Posted 26 March 2018 - 14:44
Ma nenica de mai sus, cum se deschide un topic hop si tu mereu sa despici firul in patru si sa duci discutiile in balarii.
Lasa`ne, vrem sa`l urmarim pe el si evolutia lui nu pe tine cu vejnicele contraziceri si frustrari. Nu mai bine iti deschizi jurnalul propriu, daca nu ai facut`o deja, si promitem sa nu te urmarim acolo? |
#74
Posted 26 March 2018 - 14:52
naeturda, on 26 martie 2018 - 14:05, said:
Ba, se pot vinde la ce pret doresti. Nu ai fost destul de atent cand ai postat. Adica, am vrut sa spun ca cine este constient ca cultivi organic, nu-l intereseaza pretul, chiar daca esti in conversie. Nu am spus ca poti/nu poti vinde la un anumit pret. Ar fi si culmea Am spus ca produsele in conversie nu se vand ca produse bio. Asa spune legea, ca eu, ca producator, nu pot eticheta un produs in conversie ca fiind ecologic, ci doar sa scriu ca e in conversie. Deci nu-i pot pune nici logo-ul de agricultura ecologica (ala cu stelute gen UE, dar pe verde). Ori 889/2008, ori alta, nu-mi amintesc. |
#75
Posted 26 March 2018 - 15:36
Mitica_tractoirstu, on 26 martie 2018 - 14:52, said:
Asa spune legea, ca eu, ca producator, nu pot eticheta un produs in conversie ca fiind ecologic, ci doar sa scriu ca e in conversie. Deci nu-i pot pune nici logo-ul de agricultura ecologica (ala cu stelute gen UE, dar pe verde). Ori 889/2008, ori alta, nu-mi amintesc. Ca nu inteleg! Daca unu imi cumpara cu 50 ron/kg, chiar daca n-am etichetele alea verde si albastru (sunt doua), care-i treaba? Ceva, nu-i in regula! N-am inteles eu. Bafta si scuze! Edited by naeturda, 26 March 2018 - 15:38. |
#76
Posted 26 March 2018 - 15:45
naeturda, on 26 martie 2018 - 15:36, said:
Si care-i legatura cu pretul? Ca nu inteleg! Daca unu imi cumpara cu 50 ron/kg, chiar daca n-am etichetele alea verde si albastru (sunt doua), care-i treaba? Ceva, nu-i in regula! N-am inteles eu. Bafta si scuze! ?????? Omul m-a intrebat daca se pot vinde ca bio, eu i-am raspuns. Tu esti singurul care a adus in discutie pretul. Ma intrebi pe mine care-i legatura cu pretul? Edited by Mitica_tractoirstu, 26 March 2018 - 15:45. |
#77
Posted 26 March 2018 - 15:54
Mitica_tractoirstu, on 26 martie 2018 - 13:26, said:
Nu, nu se pot. Se pot vinde ca produse in conversie la agricultura ecolgoica, fara eticheta specifica, si la pret mai mic. Doar am atras atentia ca ai dorit sa spui altceva. Doar, am explicat! naeturda, on 26 martie 2018 - 14:05, said:
Nu ai fost destul de atent cand ai postat. Edited by naeturda, 26 March 2018 - 15:58. |
#78
Posted 26 March 2018 - 19:05
#79
Posted 28 March 2018 - 21:42
Cateva update-uri :
Plecat din ferma 2 zile, diverse intalniri cu potentiali cumparatori cu magazine mai "de fite" / bacanii / restaurante / asa zisii "lideri de opinie" care ne pot aduce alti clienti. Unul din canalele de desfacere planificat este cateogria de medici, nutritionisti, oameni din sport, bucatari etc cu care sa avem o colaborare pe baza de comision. Ei aduc clientii, clientii primesc un cod cand comanda de pe site (codul reprezentand cine i-a trimis), iar un comision de 10-20% revine celui care i-a adus, in functie de ce ofera (daca ofera si spatiu de depozitare temporara - livram la el iar clientul ridica produsul -, mai mult, respectiv doar dau vorba mai departe - mai putin) In ferma s-a plantat un solar de salata si kale, s-au repicat vreo 3500 rosii, facut gauri de plantat 1 solar de castraveti si dovlecei, prasit spanacul, salata, si ridichile (munca de sisif). Maine repicam cat avem substrat (trebuie sa caram din padurice cand se zvanta, poate chiar reusim maine cu motocultorul, apoi amestecat etc, iar un om face ~1000 pahare pe zi. Deci mai sunt vreo 6 zile-om de munca + repicat). Vreau sa semanam fasole in solar (aici o sa dam cu trichoderma pe sol ca am avut botrytis la salata pe care am desfintat-o saptamana trecuta), plantam cucurbitaceaele, marim remorca de motocultor ca e mica rau, lucram sa facem un sistem de "extras zeama" din balegar, cu scripete / bazin IBC - pun maine poze... Sper sa se zvante un pic pana pe seara sa intru putin cu motocultorul la scarmanat, iar se zvanta peste noapte, poimaine dimineata pana sa vina oamenii intru iar, sa putem planta varzoasele afara, salata, si sa incepem sa semanam ceapa/sfecla/morcov. O sa chem zilieri cati gasesc pe weekend, vedem ce si cum. Dovleceii inca-s pleostiti cu tot cu 18 grade din solar de azi (la umbra), dar parca s-au mai intremat. Castravetii-s ok, cativa uscati de o boala necunoscuta mie. Se usuca (pleostesc, fara necroze) - sistemul vascular si radacinile intacte. O fi bacterioza ? Nu am experienta. Daca vad probleme le mai dau un bicarbonat / scudo. Ah, inainte de plantare o sa inmuiem (la fel ca la repicat) in Condor, si in alte 2 produse microbiologice : AlgaSamba si GeoAgit - au bacterii solubilizatoare de P (pseudomonas ....imi scapa, ceva azotobacter - parca vinelandii si chrococcum, si ceva specie de streptomycetes - rol similar trichodermei). Si ceva NPK si microelemente nesemnificativ + aminoacizi acizi humici + ce o mai fi. Bacteriile ma intereseaza, restul le iei si din zeama de balegar. Ridichiile cresc, astept cu interes sa vedem unde dam cateva mii de legaturi in 2 saptamani, cel mai probabil mare parte se vor duce la engros, si pana intr-o mie la clientii finali. O sa punem pretul 3 lei / leg la clientul final, la engros nu avem ce comenta. Revin maine cu poze. Poze de acum cateva zile Exista vreo modalitate de a uploada mai multe poze odata? Fara sa le selectezi fisier cu fisier? Attached Files |
#80
Posted 28 March 2018 - 23:44
Ai mai folosit AlgaSanBa inainte? E si la mine pe lista de produse pe care vreau sa le incerc anul asta.
|
#81
Posted 29 March 2018 - 05:57
peticel31, on 28 martie 2018 - 23:44, said:
Ai mai folosit AlgaSanBa inainte? E si la mine pe lista de produse pe care vreau sa le incerc anul asta. Nu, dar am incredere ca va functiona principial. Doar ca eu am fertilitate destul de buna aici si s-ar putea sa nu beneficiez de efect maxim Daca nu uit, as lasa un rand din fiecare cultura fara. Stiu ca producatorul zice sa-l dai foliar, datorita algelor. Nu zic, or fi bune si alea, dar pe mine ma intereseaza mai mult partea de azotobacter |
#82
Posted 29 March 2018 - 06:56
tractoristu verifica la castravetii ce se usuca la rădăcini si despica tulpina in doua si vezi sa nu ai viermi sarma. aia intra in tulpina si mananca pe nauntru.
|
|
#83
Posted 29 March 2018 - 21:16
silesax, on 29 martie 2018 - 06:56, said:
tractoristu verifica la castravetii ce se usuca la rădăcini si despica tulpina in doua si vezi sa nu ai viermi sarma. aia intra in tulpina si mananca pe nauntru. Am sectionat tulpina, ea si radacinile sunt absolut ok, putin ingalbenite de ceea ce cred ca e exces de apa. Nu "dau cu sama" In fine, azi am plantat castravetii si dovleceii. Cum am semanat cu 15% mai mult (la toate am zis sa fac la fel), am ceva rasad. In max o saptamana inlocuiesc ce s-o mai usca. I-am plantat prin ridichi, randuri duble, 45 intre plante. Cred ca 32700 e densitatea. La dovlecei vreo 10.000, asa zice furnizorul Am facut si sistemul de zeama de balegar, pus saci pe scripeti. Scormonit un pic pamantul cu a 2a cu motocultorul cat sa putem planta maine varzoasele. Ii dau cu geoagit inainte, iar plantele le inmoi in micoriza. Am pus si fasolea cu semanatoarea. Greu sa-i explici unui om ca samanta din "bunker" ii ajunge 1/3 din randul de 50m, ca el tot la cap de rand verifica. Cum raman oricum pe fund cateva boabe, zice ca : "uite, e boabe". In fine, semanat de 2 ori pana la urma, cu nervi si injuraturi. Continuam in paralel cu repicatul de rosii, maine ar trebui sa terminam, mai ales ca acum am eliberat si o parte din mese unde erau castravetii, se lucreaza mai usor. Dovleceii incep sa-si revina. Tot la ideea de stres fiziologic raman, multumesc si colegilor care au subliniat asta mai devreme. Daca maine seara ii vad batosi, beau. Attached Files |
#85
Posted 29 March 2018 - 21:45
Ai dreptate. Reflex prostesc. In AlgaSamba inmoi. Cred ca daca nu ma atentionam chiar uitam.
La castraveti le-am facut pe toate 3 in galeata. Aici o sa fie doar Alga Mersi de atentionare!! |
#86
Posted 05 April 2018 - 21:03
Multa treaba in ultimele zile, de la 6.30 pana...cam acum
In principiu am plantat varzoasele, care au fost lovite si de grindina (prima tura din ele), si au si ceva care seamana a carenta de fosfor dar nu e 100%. O sa pun niste poze maine. Le-am dat un scudo, nu stiu daca o fi avut vreun efect, pt ca habar nu am ce au. Experienta mea cu varzoasele se rezuma la pus kale 2 ani si atat. Rosiile cu trips si o boala, probabil alternarioza, dat bicarbonat, scudo, si laser. Nu am apucat sa le repicam pe toate, plang dupa spatiu. Ardeii trebuie repicati si iei, si abia luni ne apucam de carat pamant Plantat vreo 6.000 salate si kale in camp Pus vreo 1000 morcov cu semanatoarea, vreo 1000 ceapa tot cu semanatoarea (aici am gresit eu ca am bagat in teren nu foarte bine pregatit ca venea ploaia si o sa iasa urat rau la prasit). Se pare ca la semintele de sfecla comandate am uitat un 0 asa ca in loc de 100.000 avem 10.000. Cam nasol, avand in vedere ca dureaza 2 saptamani sa le aduca pe astea netratate. Inca nu am pus irigatia la morcov si ceapa, ceea ce e cam nasol. Pe de-o parte o stropeala maine ar fi buna, pe de alta...ma incurca rau cu lucerna (vezi mai jos) Mult, mult mai mult decat am anticipat ne-a luat sa adunam pietre. Avem o bucata de vreo 7ha care a fost livada, fostii proprietarii arau in fiecare an si dadeau brazda pe randul de pomi. A fost arata in toamna (arata e mult spus, ca in multe parti nu a intrat plugul). Din asta, vreun 1.5ha o sa punem legume, restul lucerna. Punem lucerna unde e piatra. Piatra insemnand prundis de rau. Trecut de 2 ori cu discul, tot n-a iesit bine ca a fost moale a doua oara, dar prestatorul se grabeste sa-si puna si el lucerna asa a asta e... Trecut azi a treia oara si adunat piatra (am adunat de la a 2a mana incoace). Nu stiu cate remorci am dus, cert e ca pana acum am muncit pt 5ha 6-7 oameni 4 zile, si mai avem ultima mana de vreo 2.5 ha, care ce-i drept are mai putina piatra. Acum 20 min am terminat de semanat pe bucata de pe care am apucat sa adunam. Lucerna 27kg / ha, tratata cu nitragin, amestecata cu ovaz 90kg / ha. Unde au intrat sectiile in pamant o sa fie frumos. Unde nu (denivelari), asta este.. Maine s-ar putea sa ploua asa ca ne grabim sa facem cat putem. Dupa isi pune si prestatorul lucerna, si incepe la floare. Nu stiu ce om face dupa, poate pun o cultura verde anul asta si aia e. Spanacul din camp pus pe 18 martie rasare, ceapa si usturoiul cresc (mai ales usturoiul, vad ca in conditii de frig creste mult mai bine decat ceapa). Molokai de la agrosem, imi place cum creste. Am plantat si castraveti / dovlecei in solar. Am pus si fasole, care e incoltita, cred ca in o zi max 2 rasare. Nu am estimari de productie si cel mai probabil nu renteaza fasole in solar. Doar ca, livrand la client, trebuie sa esalonam cat mai mult, si la un moment dat omul se plictiseste de ceapa salata si ridichi. Asa ca incerc sa umplu "gap-ul" dintre verdeturi si rosii / morcov / sfecla cu castraveti, dovlecei si fasole In rest, ridichile s-au facut, la fel si ceapa si usturoiul si patrunjelul din primavara (patrunjelul pus din radacini de anul trecut). Am stabilit cateva conexiuni cu magazinase si vechi cunostinte, dar nu am facut nimic mega public inca. Undeva usor sub 1000 lei / saptamana asta, adica 4000 / luna, adica sub salariile a 2 oameni cu tot cu taxe. Maine sper sa ne promovam mai serios, si vom incepe livrarile de saptamana viitoare de 3 ori / saptamana. In urmatoarele 2-3 saptamani ar trebui sa avem comenzi de peste 1000e / saptamana daca reusim sa ne promovam. Doamne-ajuta. Nu stiu cum, dar am reusit ca tot la 5-10 zile sa dau o zeama de balegar, eventual cu niste Algasamba in ea, pe cam tot. Dada, nu dau daca e vreme urata inainte de recoltare, ca nu metabolizeaza azotul. Problema e ca acum vom livra de 3 ori pe saptamana, si va trebui sa fiu mega atent. O sa fie cu cantect, mai ales ca deja e mult de dat de unul singur cand am si alte 1000 treburi, si o sa trebuiasca sa pasez asta singurului barbat angajat. E baiat bun el asa, dar zice da si daca a facut si daca nu a facut, nu stii cata incredere sa ai in el. Avansam si cu infrastructura, a venit fosa, tuburile de pus sub drumul care traverseaza santurile de drenaj pe care le-am sapat, demontat remorca veche de la motocultor (care era saraca lata cat 2 roabe si lunga tot pe atat, nu avea mare utilitate practica). Inca nu am luxul de apa curenta aici si e nasol. Dracu se mai spala la galeata la 10, rupt de oboseala Astept telefon de la tovarasul care zice ca ne infoliaza iazul, ca deja e greut sa tin 250 m3 / ha / udare cu pompa de 3.6 m3 / h. Dau doar 250 (prin aspersie) pt ca e nisipos, ajunge apa bine pana la 30cm, si dupa logica mea (fara sa fi citit vreo carte in legatura cu asta), cred ca e suficient pt salata, ceapa, usturoi, ridichi, spanac (chiar si cel pus din toamna din care tot recoltam). Intr-un solar de ceapa cam la 4 zile trebuie sa ud in jur de 3 ore...In altele e mai bine. De fapt, variatia e cam asa : unde am avut inundatie 20cm si s-a intarit (parerea mea e ca argila fiind mai usoara s-a ridicat la suprafata), tine mai bine apa. Unde nu, da-i si uda. Maine iar la carat piatra. Si partea proasta e ca trebuie sa stau cu ei super atent, sa nu lase bolovani ca o sa rupem cositoarea prestatorului daca ramane ceva si e nasol. Asa cand sunt atatea de facut pe partea de desfacere, ca majoritatea clientilor si magazinaselor sunt cunostinte Ce au varzoasele ? Attached Files |
#87
Posted 05 April 2018 - 21:05
este exploatatia ta sau tu esti sef de ferma?
nu se vede clar dar verzoasele au pureci sau paduchi. |
|
#88
Posted 05 April 2018 - 21:13
Nu e a mea, sunt "sef de ferma".
Bai m-am uitat, dar nu e urma de purice. Adica nu e albul ala mic, sunt pete mai mari. Si nu-i vad, mama lor, ca i-am tot cautat. Sigur crezi ca-i purice? Si hai petele, ca petele ca sunt putine pete albe, ca "frecventa atacului", adica sub 5% din plante. Dar e roseata care ma da pe spate, ca aia e in multe plante Nu e albul purecilor, e decolorare a frunzei din cate imi dau eu seama. Plus ca, din cate stiu, apar mai mult la cultura de vara - toamna. |
#90
Posted 06 April 2018 - 08:45
Ok, 2 oameni cautand fir cu fir pe 2000 plante, am gasit 5 purici mari si lati. E drept ca e putin innorat, dar sunt 15 grade. Sunt mai activi pe soare, nu?
Se pot atasa mai multe poze odata? Attached Files |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users