Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Ferma lu' Mitica - legume bio

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
213 replies to this topic

#55
marin81

marin81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 03.01.2011

View Postpaul_pablo, on 25 martie 2018 - 10:56, said:

Nu ma pricep foarte bine la ce inseamna pentru unii "bio", dar stiu ca azotul e tot azot indiferent de unde il iei. Daca are sau nu relevanta asupra gustului e alta treaba. Pe mine nu ma sperie un azotat cat ma sperie seringile pe langa tomate de exemplu.
Problema cea mai mare in activitatea dumneavoastra nu este atat productia, pentru ca se vede ca aveti niste conditii si resurse, ci desfacerea. Aia omoara activitatea micilor producatori. Fermierul ar trebui sa fie in ferma, nu sa se ocupe de marketing, vanzari, canale de distributie, etc. Pana cei care ne conduc nu vor intelege asta, fermierii mici vor ramane la mila cunostintelor, clientilor ocazionali si recomandarilor. Si nu e normal pentru tine ca fermier sa stai in piata sa iti vinzi legaturile de zarzavat. Suntem varza la capitolul asta...noi, ca tara.
Asa este, Chiar daca stai la piata pana pe la ora 14, dupa ce vii acasa te simti mai obosit ca dupa o zi de munca in solar! Sa dai produsele engross, nu prea merita, se ofera preturi derizorii

#56
moraw

moraw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 398
  • Înscris: 10.06.2013
@paul_palbo ai dreptate, eu am lucrat la o sera de aproximativ 6 hectare in Elvetia, tomate cherry in sistem hidroponic, substratul era rock-wool iar nutritia se facea cu ingrasaminte solubile de la Yara. tratamentele fitosanitare se faceau cu diferite substante certificate ecologic, polenizarea cu bondari, iar indepartarea factorilor de risc entomologici se facea cu insecte de tip daunator, era plin prin sera cu recipiente goale in care se aflau in fiecare ~25.000 de Phytoseiulus permisilis,precum si cateva mii de capcane feromonale,manusile chirurgicale erau obligatorii,precum si hainele cu care intrai acolo nu aveai sa le porti in alte zona(acasa,oras,munte etc.)pentru a nu exista riscul de a contamina iar la sfarsit pe caserola de cherry se punea eticheta de produs bio.

#57
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018

View Postpaul_pablo, on 25 martie 2018 - 10:56, said:

Nu ma pricep foarte bine la ce inseamna pentru unii "bio", dar stiu ca azotul e tot azot indiferent de unde il iei. Daca are sau nu relevanta asupra gustului e alta treaba. Pe mine nu ma sperie un azotat cat ma sperie seringile pe langa tomate de exemplu.
Problema cea mai mare in activitatea dumneavoastra nu este atat productia, pentru ca se vede ca aveti niste conditii si resurse, ci desfacerea. Aia omoara activitatea micilor producatori. Fermierul ar trebui sa fie in ferma, nu sa se ocupe de marketing, vanzari, canale de distributie, etc. Pana cei care ne conduc nu vor intelege asta, fermierii mici vor ramane la mila cunostintelor, clientilor ocazionali si recomandarilor. Si nu e normal pentru tine ca fermier sa stai in piata sa iti vinzi legaturile de zarzavat. Suntem varza la capitolul asta...noi, ca tara.

Bio e definit in regulamentul 889 / 2008. De fapt, termenul reglementat in Romania e agricultura ecologica. Bio e doar mai usor de spus, dar nu inseamna nimic.
Nu conteaza ce inseamna pt x sau y. Conteaza ce spune legea. Si acolo scrie foarte clar ce poti si ce nu poti face. Sau ma rog, destul de clar, eventualele neclaritati se lamuresc cu certificatorul

View Postmoraw, on 25 martie 2018 - 12:19, said:

@paul_palbo ai dreptate, eu am lucrat la o sera de aproximativ 6 hectare in Elvetia, tomate cherry in sistem hidroponic, substratul era rock-wool iar nutritia se facea cu ingrasaminte solubile de la Yara. tratamentele fitosanitare se faceau cu diferite substante certificate ecologic, polenizarea cu bondari, iar indepartarea factorilor de risc entomologici se facea cu insecte de tip daunator, era plin prin sera cu recipiente goale in care se aflau in fiecare ~25.000 de Phytoseiulus permisilis,precum si cateva mii de capcane feromonale,manusile chirurgicale erau obligatorii,precum si hainele cu care intrai acolo nu aveai sa le porti in alte zona(acasa,oras,munte etc.)pentru a nu exista riscul de a contamina iar la sfarsit pe caserola de cherry se punea eticheta de produs bio.
Ferma respectiva nu era certificata ecologic. In ecologic nu ai voie hidroponic.

View Postmarin81, on 25 martie 2018 - 12:02, said:

Asa este, Chiar daca stai la piata pana pe la ora 14, dupa ce vii acasa te simti mai obosit ca dupa o zi de munca in solar! Sa dai produsele engross, nu prea merita, se ofera preturi derizorii

Total de acord. Pt noi e si mai greu ca o luam de la aproape 0. Partea buna e ca sunt eu pe partea de productie, dar in total 2 si se mai impart din sarcini referitor la vanzare, acte, autorizatii, draci laci

#58
moraw

moraw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 398
  • Înscris: 10.06.2013
Da, numa ca Elvetia nu este in uniunea Europeana si unele reglementari difera si apoi este din nou diferit de la canton la canton, de mentionat ca acele tomate se distribuiau doar la lanturile de supermarket din respectivul canton.

Apoi ce scrie in lege este total irelevant fata de ce are de spus chimia din spatele cercetarilor, scrie in acel 889/2008 ca este interzisa cultura hidroponica si atat, daca ii sa faci back-trace la de ce scrie asa si de ce este daunator, nu se gaseste nimic, la fel cum in UE si in Romania este interzisa cultivarea GMO-urilor pe n motive care nu au au baza stiintifica dar hei, asta este legea si trebuie sa ne adaptam si sa respectam.

Chiar admir si respect acest trend bio, de asemenea urmaresc cu mare interes anumiti fermieri ce practica acest tip de legumicultura, mai mult pentru inventivitatea de care dau dovada si felul in care incearca sa se "lupte cu natura" folosind doar metode clasice, practic se auto-limiteaza dar incearca sa obtina rezultate uimitoare si chiar reusesc.

Dupa parerea mea aceast segment bio functioneaza pentru ca sunt oameni dispusi sa ofere o suma mai mare de bani pe un produs care din punct de vedere chimic si nutritional este egal sau inferior cu un produs obtinut pe cale conventionala, pentru ca au impresia ca produsele obtinute la scara industriala sunt toxice pentru organism, complet adevarat, daca nu se respecta dozele si parametrii de folosire a anumitor substante.

Da, din punct de vedere legal ai dreptate, dar legile se schimba tot timpul dupa cum evolueaza societatea si intelegerea fundamentala a stiintei asupra sa, pe cand H2O, un compus anorganic polar, o sa fie tot timpul apa,

Edit: uite un alt link, poate il poti deschide pe acesta, chiar daca nu inteleg de ce link-ul celalalt nu iti merge cand mie mi se deschide normal.

http://file.scirp.or...62414290599.pdf

Dar in caz ca nu iti merge, pun aici concluzia, chiar daca toata lucrarea este foarte interesanta.

Other research has shown a difference between soilless growing systems and nutritional content of the plant .
In order to optimize plant production as well as provide a nutrient dense crop, more research should be conducted
to determine the best methods for strawberry and raspberry production. Further research should evaluate
feasibility as well as nutritional value of soilless raspberries. We have seen that soilless strawberries have the
potential to provide a superior nutrient dense crop compared to soil grown plants. The soilless system has many
environmental benefits to provide sustainable food in arid or urban regions. This, added with superior nutrition
quality, may contribute significantly to environmental and public health issues that we are currently facing.

Edited by moraw, 25 March 2018 - 13:00.


#59
naeturda

naeturda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 02.06.2017

View Postmoraw, on 25 martie 2018 - 12:54, said:

Da, numa ca Elvetia nu este in uniunea Europeana si unele reglementari difera si apoi este din nou diferit de la canton la canton, de mentionat ca acele tomate se distribuiau doar la lanturile de supermarket din respectivul canton.
Hai, c-ontorsesi ca la Ploiesti.
Ia, spune-ne si noua, daca mai tii minte... numele firmei.
Elvetia, n-o face parte din UE dar nici enclava nu e.
Sunt cateva standarde internationale.

Edited by naeturda, 25 March 2018 - 13:31.


#60
peticel31

peticel31

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 04.04.2011
In ultimii ani e un intreg lobby pt ca legumele produse hidroponic sa poata fi certificate bio. Iar in SUA chiar au reusit, de aceea producatorii lor din agricultura ecologica/bio sustenabila s-au asociat sa-si faca propria cerfificare pt a se diferentia de cei ce produc hidroponic sau cei ce respecta reglementarile pt cerficare (ce s-au tot relaxat in SUA in ultimii ani la presiunea lobby-ului din partea corporatiilor din industrie) dar fara a fi interesati sa tina cont de principiile unei agriculturi organice sustenabile prin protejarea solului sau a diversitatii.

Iar asta pt ca trendul bio/natural e in crestere iar agricultura organica sustenabila a demonstrat ca daca respecti natura si incerci sa lucrezi cu ea, nu impotriva ei, si protejezi diversitatea poti produce produse curate iar consumul de inputuri din exterior scade in timp. Iar asta lasa fara clienti corporatiile ce produc acele inputuri. Acesta si motivul pt care majoritatea corporatiilor ce produceau pesticide sau fertilizanti chimici au inceput in anii trecuti sa produca si pesticide si fertilizanti bio.

Edited by peticel31, 25 March 2018 - 13:31.


#61
naeturda

naeturda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 02.06.2017

View Postpeticel31, on 25 martie 2018 - 13:30, said:

In ultimii ani e un intreg lobby pt ca legumele produse hidroponic sa poata fi certificate bio.

View Postpeticel31, on 25 martie 2018 - 13:30, said:

agricultura ecologica/bio sustenabila

Gresit, ca idee.
Vorbim de...

View Postpeticel31, on 25 martie 2018 - 13:30, said:

... agricultura organica sustenabila a demonstrat ca daca respecti natura si incerci sa lucrezi cu ea, nu impotriva ei, si protejezi diversitatea poti produce produse curate iar consumul de inputuri din exterior scade in timp. Iar asta lasa fara clienti corporatiile ce produc acele inputuri. Acesta si motivul pt care majoritatea corporatiilor ce produceau pesticide sau fertilizanti chimici au inceput in anii trecuti sa produca si pesticide si fertilizanti bio.

Edited by naeturda, 25 March 2018 - 13:36.


#62
moraw

moraw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 398
  • Înscris: 10.06.2013
Naeturda iti dau si poze daca doresti..si daca nici asa nu esti multumit poate o poza la contractul de munca dar poate si asa o sa zici ca nu sunt eu si o sa imi ceri poza la buletin.

Les serres des marais, Veryer, cantonul Geneva.

Destul de rau cand vrei sa intri intr-o conversatie cu mine sau cu altcineva pornind de la premisa ca acea persoana minte sau dezinformeaza.

Attached Files


Edited by moraw, 25 March 2018 - 13:55.


#63
naeturda

naeturda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 02.06.2017

View Postmoraw, on 25 martie 2018 - 13:52, said:

Naeturda iti dau si poze daca doresti..si daca nici asa nu esti multumit poate o poza la contractul de munca dar poate si asa o sa zici ca nu sunt eu si o sa imi ceri poza la buletin.
Cum sa te fac mincinos? In nici un caz!

View Postmoraw, on 25 martie 2018 - 13:52, said:

pornind de la premisa ca acea persoana... dezinformeaza.
Aici, imi permit sa spun ca...DA!
Dezinformezi.
Vezi diferenta intre bio/eco si organic.

Edited by naeturda, 25 March 2018 - 14:07.


#64
moraw

moraw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 398
  • Înscris: 10.06.2013
Eu ti-am spus ce era trecut acolo punct

#65
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Va rog, n-as vrea sa schimbam topicul threadului.
Am putea s-o tinem pe ce reusesc/nu reusesc sa fac in gradina si sa deschidem alt thread pt bio / conventional / aspecte nutritionale?

In alta ordine de idee, vreo 10 salate cazute azi din ~10.000, stropit cu ceai de coada calului. Dilutie totala planta uscata : apa 1:500.

Rosii cam lungite, nu reusesc sa controlez temperatura cand e cald sau nor. Ma fura rau solariile astea cu folie dubla.
Oscilatii mari de temperatura, si cu si fara foc in soba.
Probabil si motivul pleostirii dovleceilor.
Astept sa vina odata caldura sa nu mai deschid / inchid, trag folia de 5 ori pe zi

Mai dat si zeama de balegar foliar la salata din solar si castraveti/dovlecei.

Prasim ridichile, ca mi-e ca in 10 zile livram primele bucati.

Apropos de ridichi, cele semanate in solarul cu foile dubla la o saptamana dupa cele semanate in solarul normal, sunt mult mai bine dezvoltate

#66
peticel31

peticel31

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 04.04.2011
atentie cu zeama de balegar foliar la salata in perioada asta rece si fara soare, pt ca creste riscul acumularii de nitrati

Quote

Nitrate accumulates not only when its concentration is excessive in soils, but also when plants are growing so slowly that they don’t metabolize it into proteins. So, in addition to having too much nitrate available, slow plant growth, even in soils with only moderate amounts of nitrogen, can also result in nitrate accumulation.

http://www.mofga.org...33/Default.aspx

iar un alt risc la aplicarea foliara de zeama de balegar la verdeturi este contaminarea cu patogeni de aceea se foloseste ceai de compost produs cu compost ce a trecut min. 48h prin temperaturi de min. 50°C

nu stiu in ce stadiu era salata pe care ai stropit-o tu dar fermierii pe care ii urmaresc eu nu folosesc nici ceaiul de compost facut ca la carte prea aproape de data recoltarii

Edited by peticel31, 25 March 2018 - 15:17.


#67
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018

View Postpeticel31, on 25 martie 2018 - 15:09, said:

atentie cu zeama de balegar foliar la salata in perioada asta rece si fara soare, pt ca creste riscul acumularii de nitrati



http://www.mofga.org...33/Default.aspx

iar un alt risc la aplicarea foliara de zeama de balegar la verdeturi este contaminarea cu patogeni de aceea se foloseste ceai de compost produs cu compost ce a trecut min. 48h prin temperaturi de min. 50°C

nu stiu in ce stadiu era salata pe care ai stropit-o tu dar fermierii pe care ii urmaresc eu nu folosesc nici ceaiul de compost facut ca la carte prea aproape de data recoltarii

Mersi, sunt perfect constient de ambele probleme : si nemetabolizarea azotului pe vreme rece, si contaminarea cu patogeni.
Raspunsul e:
- salata e in 6 frunze (poze mai sus)
- o sa facem vermicompost cat de curand. Deocamdata dau ce am, cu riscurile aferente. Aminoacizi, acizi humici ca mai ajunge si pe sol, plus ceva NPK tot iau din balegar, asa ca e bun. Dau de vreo 4 ani si rar am avut probleme (bine, daca e vreo cale sa identific ca datorita balegarului au fost probleme)

Pt fanii vermicompost

#68
peticel31

peticel31

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 04.04.2011
riscul contaminarii cu patogeni include inclusiv patogenii ce afecteaza oamenii de genul E.coli, Listeria monocytogenes sau Salmonella, nu doar patogenii ce imbolnavesc plantele si, cum vrei sa comercializezi legumele produse, nu trebuie neglijat acest risc

#69
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Fumagina pe ridichi, daca nu ma-nsel.
Se ia cu mana, fara necroze sau ingalbeniri.

Attached Files

  • Attached File  rrr.jpg   126.2K   61 downloads


#70
zipcode

zipcode

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 29.07.2013
Intrebare: se pot vinde ca bio produsele atat timp cat ferma este in certificarea aceea care dureaza 2 ani?

#71
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018

View Postzipcode, on 26 martie 2018 - 12:49, said:

Intrebare: se pot vinde ca bio produsele atat timp cat ferma este in certificarea aceea care dureaza 2 ani?

Nu, nu se pot. Se pot vinde ca produse in conversie la agricultura ecolgoica, fara eticheta specifica, si la pret mai mic. Norocul nostru e ca unele magazine au zis ca nu e nici o problema

PS : La pomi si arbusti dureaza 3 ani perioada de conversie

#72
naeturda

naeturda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 02.06.2017

View PostMitica_tractoirstu, on 26 martie 2018 - 13:26, said:

Nu, nu se pot. Se pot vinde ca produse in conversie la agricultura ecolgoica, fara eticheta specifica, si la pret mai mic.
Ba, se pot vinde la ce pret doresti.
Nu ai fost destul de atent cand ai postat.

View PostMitica_tractoirstu, on 26 martie 2018 - 13:26, said:

fara eticheta specifica
Adica, am vrut sa spun ca cine este constient ca cultivi organic, nu-l intereseaza pretul, chiar daca esti in conversie.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate