Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 

Titlurile false, o boala nationala

* * * - - 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
52 replies to this topic

#37
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 A10Warthog, on 02 martie 2018 - 13:50, said:

Eu evit să folosesc titlurile academice pentru că n-am peste 40 de ani și nici nu mă agit pentru ele - la fel fac și colegii de vârsta mea.
Eu te rog sa foloseti titlurile si sa mi te adresezi cum trebuie, cum o face toata lumea: Maestre Q :)

#38
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017

 terratec, on 02 martie 2018 - 10:16, said:

Buna ziua doamna profesoara, buna ziua domnule doctor, a venit maistrul sa repare centrala...

Randurile de mai sus par normale intr-o societate normala dar in Romania ele ascund minciuni perpetuate de foarte multi ani.
Nici unul dintre indivizii respectivi nu detine titlul folosit de interlocutori.
Profesoara este doar dascal, doctorul este medic iar maistrul este un lucrator specializat la un curs rapid.

Absolventii au o nevoie ciudata de a folosi titluri pe care nu le detin. Beneficiarii serviciilor sunt nevoiti sa foloseasca aceste forme de adresare pentru a nu leza orgoliul prestatorilor.
Minciuna este extinsa la nivel national si nimeni nu se mai fereste de a folosi forma scrisa. Mii de cabinete medicale incep cu DR. iar unii dascali isi inscriptionau usile de la intrarea in locuinte cu Prof.

Se spune ca minciuna are picioare scurte dar la noi este invers, ea a reusit sa inlocuiasca normalitatea.
Nu e boală națională. E și în alte țări. A existat și în socialism. Faptul că acum boala asta s-a agravat arată că ea nu din socialism provine. Imi amintesc că fostul cancelar german Helmuth Kohl era doctor în istorie și insista să i se spună Herr Doctor Kohl. Intr-un interviu s-a supărat pe doi ziariști pt că aceștia i s-au adresat cu Herr Kohl.
George Bush a fost cunoscut ca un prost și un incult. Avea diplome însă.
Se pot da sute de exemple de la noi sau din alte țări.
E comic și trist în același timp din cauza acestei situații, dar cred  că nu avem ce face pt că în situația asta sînt multe țări, iar noi nu sîntem independenți, așa că nici un guvern nu va putea face ceva în această direcție.

#39
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,917
  • Înscris: 25.06.2007

 ionelmironescu, on 02 martie 2018 - 22:38, said:

George Bush a fost cunoscut ca un prost și un incult.
Astea-s tampenii, informatiile respective au fost imprastiate printr-o inselatorie mediatica numita U.S. Presidential IQ hoax. Scrie acolo ce IQ aveau cei doi Bush, citeste si minuneaza-te...

Edited by Karhu, 03 March 2018 - 09:08.


#40
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 ionelmironescu, on 02 martie 2018 - 22:38, said:

Nu e boală națională. E și în alte țări. A existat și în socialism. Imi amintesc că fostul cancelar german Helmuth Kohl era doctor în istorie și insista să i se spună Herr Doctor Kohl. Intr-un interviu s-a supărat pe doi ziariști pt că aceștia i s-au adresat cu Herr Kohl.
Corect! La fel cum a spus si userul A10W. La fel e/era in tarile de limba germana, in Franta, Italia si Spania.
Mi s-a intamplat in De ca cineva sa mi se adreseza cu dl. inginer si sa fie corectat brusc de seful lui ca trebuie sa-mi spuna dl. executiv (functia avuta atunci).

Cred ca in toate aceste tari (in Europa, Japonia, China), dupa ce capeti o functie, ti se adreseaza cu functia; dupa ce nu mai ai functia, ti se adreseaza cu pregatirea/meseria (de unde si reactia normala a lui Kohl).

Edited by Quantum, 03 March 2018 - 10:27.


#41
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,239
  • Înscris: 05.06.2002
Functia doboara gradul? :)

#42
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 Fane, on 03 martie 2018 - 11:02, said:

Functia doboara gradul? Posted Image
Intotdeauna :)

#43
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,239
  • Înscris: 05.06.2002
Sincer, mie mi se par cam complexati cei care fac parada cu titlurile. Intr-un cadru oficial e una, da’ in rest e mai bine sa le lasi acasa. Am intre cunostinte o persoana despre care am aflat ca-i doctor cautand altceva pe google despre el.

Edited by Fane, 03 March 2018 - 11:29.


#44
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,239
  • Înscris: 05.06.2002
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/gdi3FIrsHgo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#45
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,503
  • Înscris: 02.09.2006

 Pololica, on 02 martie 2018 - 11:21, said:

Din pacate, goana dupa o titulatura la care nu demult era aproape imposibila a ajuns o fala. Pana pe la mijlocul anilor ''90, sa fi student era o calitate tanjita de multi. Doctoratul? Un vis pentru student.

Imi aduc aminte de cursurile de Masterat, cand, la cursul de Geopolitica (facut cu general Degeratu), ni se explica faptul ca in comunism, facultatea, pentru multi, era un lucru aproape interzis, de obicei din motive politice, dar si din cauza locurilor foarte putine, din motivul ca erau cam burghez daca ajungeai pe acolo (erai vazut bine daca erai inginer si mai putin bine daca erai filosof sau stiinte care nu aveau o productivitate in munca fizica, de productie). O data cu infiintarea facultatilor private, cei care vroiau sa aiba un titlu (licentiate, doctor) au inceput sa se inscribe, iar calitatea acestor titluri a scazut foarte mult.
minca maro daca asa v-a spus!

 Fane, on 02 martie 2018 - 12:09, said:

pe vremuri, cand sotia era in general casnica se foloseau termeni ca profesoreasa, doctoreasa, generaleasa pt a te adresa unei sotii de profesor, doctor respectiv general.

faza e ca printre cunostinte am niste sotii casnice de oameni cu o oarecare pozitie sociala si cu talente cat casa pe care parca foarte bine le definesc denumiri ca profesoreasa, doctoreasa, inginereasa... Posted Image
ma indoiesc si ca se foloseau si ca le-ai auzit folosite.

 A10Warthog, on 02 martie 2018 - 13:50, said:


Contextul e foarte important. În scrisorile formale se folosesc titlurile, fără excepție. În emailuri se folosește calificarea academică la primul schimb, iar apoi te adaptezi - dacă omul s-a semnat fără titlu, continui să i te adresezi cu Herr numele-de-familie.

De obicei rezervările la restaurant în care incluzi titlul nu le faci personal și nu-s la berării, ci la restaurante high-end. În unele cazuri e posibil să ai prioritate sau să ți se acorde mai multă atenție, dar în cazul ăsta nu prea poți să mergi pe meniul zilei și o bere la draft. Posted Image

Alt factor este vârsta. Eu evit să folosesc titlurile academice pentru că n-am peste 40 de ani și nici nu mă agit pentru ele - la fel fac și colegii de vârsta mea.
Eu prefer totusi ca sa mi se spuna ''Inaltimea Voastra''!

#46
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Nu cred, si iti spun din experienta de prima mana. Mama, fata de dascal (angajat al bisericii) nu a avut voie sa dea la facultate. Nu avea dosar bun, dar cineva din comuna (o verisoara de gradul 2 sau 3), prin pile, a reusit sa intre la seral (facultatea). Am inteles ca era neam cu primarul din satul respectiv.

Gandeste in contextul epocii. Tot din familie, bunicii din partea mamei aveau pamant inainte de colectivizare. Pentru a face scoala, familia din partea bunicului mai vindea din pamant (nu am intrat in detalii, si nu stiu exact ce suprafete). Dupa nationalizare, atat bunica, cat si bunicul au ramas fara nimic, doar cu casa. Dupa 1989, li s-a dat pamant cine stie pe unde. Din centru (unde erau casele copilariei) si terenul agricol bun, li s-a dat pe la margine (teren de casa), iar agricol pe la margine, unde accesul e greoi.


La ce ne-a zis ii dau dreptate. Eu ti-am relatat dintr-o mica perspectiva. Ce ne-a povesti profesorul e dintro perspectiva mult mai larga (nu mai spun ca e si un punct de vedere militar, in care ai informatii mai putin accesibile, la momentul respectiv, publicului larg).

#47
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,503
  • Înscris: 02.09.2006
Aia a fost pina in jurul lui 1950, pina in 1989 a trecut ceva timp. Au fost si multe abuzuri locale, dar cine a vrut sa invete carte a invatat! multe sint povesti spuse de parinti copiilor pentru a le justifica de ce nu au invatat la vremea lor.

#48
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Pai despre asta era vorba. Dupa 1990, la cate universitati s-au infiinat, iei diplome ca la piata.

PS: tot înainte de "90, ca sa intri la facultate, trebuia sa te duca putin capul, dar nu garanta ca vei intra/termina. Din ce stiu (in general de la profii din scoala/liceu/facultate) din cei care începeau scoală, cam 20-30% ajungeau sa termine facultatea. Nu din lene (cum e acum), ci din faptul ca sistemul (a se intelege invatamantul, si apoi Statul) făcea triaj. Statul vroia forta de munca (manuala).

#49
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015

 Pololica, on 06 aprilie 2018 - 06:01, said:

Pai despre asta era vorba. Dupa 1990, la cate universitati s-au infiinat, iei diplome ca la piata.

PS: tot înainte de "90, ca sa intri la facultate, trebuia sa te duca putin capul, dar nu garanta ca vei intra/termina. Din ce stiu (in general de la profii din scoala/liceu/facultate) din cei care începeau scoală, cam 20-30% ajungeau sa termine facultatea. Nu din lene (cum e acum), ci din faptul ca sistemul (a se intelege invatamantul, si apoi Statul) făcea triaj. Statul vroia forta de munca (manuala).

M-am exprimat prost: din cei care incepeau clasa I, 20-30% ajungeau sa ridice diploma de licenta. La cum am scris, reiesea din context ca doar 20-30% din student terminau facultatea...

#50
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017

 Karhu, on 03 martie 2018 - 08:56, said:

Astea-s tampenii, informatiile respective au fost imprastiate printr-o inselatorie mediatica numita U.S. Presidential IQ hoax. Scrie acolo ce IQ aveau cei doi Bush, citeste si minuneaza-te...
Tu îndrăzneşti să etichetezi cele scrise de mine ca fiind tîmpenii?
Linkul pus de tine nu se deschide.
Că e un prostănac dl George Bush e un lucru ultracunoscut. E prostănac şi neam prost. L-am văzut cum se comporta cu Angela Merkel; neam prost!

#51
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,552
  • Înscris: 13.06.2004
Vă refereţi cumva la Bush cel tânăr?

#52
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017

 terratec, on 02 martie 2018 - 10:16, said:

Buna ziua doamna profesoara, buna ziua domnule doctor, a venit maistrul sa repare centrala...

Randurile de mai sus par normale intr-o societate normala dar in Romania ele ascund minciuni perpetuate de foarte multi ani.
Nici unul dintre indivizii respectivi nu detine titlul folosit de interlocutori.
Profesoara este doar dascal, doctorul este medic iar maistrul este un lucrator specializat la un curs rapid.

Absolventii au o nevoie ciudata de a folosi titluri pe care nu le detin. Beneficiarii serviciilor sunt nevoiti sa foloseasca aceste forme de adresare pentru a nu leza orgoliul prestatorilor.
Minciuna este extinsa la nivel national si nimeni nu se mai fereste de a folosi forma scrisa. Mii de cabinete medicale incep cu DR. iar unii dascali isi inscriptionau usile de la intrarea in locuinte cu Prof.

Se spune ca minciuna are picioare scurte dar la noi este invers, ea a reusit sa inlocuiasca normalitatea.
E boala grea , invidia asta !

#53
RazvanBercea

RazvanBercea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 470
  • Înscris: 23.06.2018

 terratec, on 02 martie 2018 - 10:16, said:

Buna ziua doamna profesoara, buna ziua domnule doctor, a venit maistrul sa repare centrala...

Randurile de mai sus par normale intr-o societate normala dar in Romania ele ascund minciuni perpetuate de foarte multi ani.
Nici unul dintre indivizii respectivi nu detine titlul folosit de interlocutori.
Profesoara este doar dascal, doctorul este medic iar maistrul este un lucrator specializat la un curs rapid.

Absolventii au o nevoie ciudata de a folosi titluri pe care nu le detin. Beneficiarii serviciilor sunt nevoiti sa foloseasca aceste forme de adresare pentru a nu leza orgoliul prestatorilor.
Minciuna este extinsa la nivel national si nimeni nu se mai fereste de a folosi forma scrisa. Mii de cabinete medicale incep cu DR. iar unii dascali isi inscriptionau usile de la intrarea in locuinte cu Prof.

Se spune ca minciuna are picioare scurte dar la noi este invers, ea a reusit sa inlocuiasca normalitatea.
E o chestie complexa. Multe catedre riscau sa se desfiinteze daca respectivii profesori (din invatamantul superior) nu gaseau o cale de a populariza filierele respective. Din nefericire solutia gasita de acestia a fost coborirea stachetei. Inscriptionarea respectiva era o practica des-intalnita inainte de '89, dar aia e alta poveste. Atunci erau doar exceptii, acum exceptia e regula, din pacate.

As zice ca si pe afara poti cumpara diplome insa costa de te indoaie si nu au nici o valoare. Exista o delimitare foarte clara intre institutii respectabile si ghisee de diplome. La facultati de stat din Occident exista persoane specializate pe recrutari/resurse umane care se asigura ca un candidat accede la statutul de student atata timp cat manifesta si un minim interes pentru domeniul in care isi propune sa studieze si mai apoi sa profeseze. Partial, chestia asta a fost implementata si in Romania si credeti-ma ca are efect. Nici nu se compara un studiu de licenta unde intra tot melteanul cu dosarul la subrat si un studiu de master unde s-a dat admitere. Erau oameni mult mai alesi cu care puteai sa faci treaba.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate