Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

motocultor progarden 853/854

Am SRL in Romania dar vreau sa ma...

Ma dispera Lightroom
 Salariu prea mare - ordin de mini...

Servodirectie Massey Ferguson 35x...

Izolare pod casa

Masina buget 5000 euro
 Reparare lustra led

Essilor vs. Hoya

Acces blocat / Website T5

Medieval (2022)
 Secolul XXI suna (1964)

Software pentru calculat suprafet...

Program copiere date Samsung J5 l...

Contestatie amenda anulata in ins...
 

Ajutor Win server 2012R2 - RAID si erori

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005
Buan ziua.
Am doua servere in administrare. Sunt identice, au 4 HDD SAS 600GB 10k. Diferenta e in configurarea lor ca RAID.
Unul are
2 Data Array(s)  -  2 Data Logical Drive(s)  - 4 Data Drive(s)
Celalat

2 Data Array(s)  - 4 Data Logical Drive(s)  - 4 Data Drive(s)

Ce pel de-al doilea am erorile de mai jos:
824 The cache for Smart Array P440ar in Embedded Slot has been disabled because the restore operation failed.
341 600 GB SAS HDD at Port 1I : Box 3 : Bay 2 is predicted to fail soon.
776 Logical Drive 1 is queued for rebuilding.
776 Logical Drive 2 is queued for rebuilding.

Un HDD e pe failure, cel din BAY 2. Asta se vede si dupa led-ul galben care palpaie.
Intrebari:
1. Ce fel de RAID e pe cele doua configuratii?
2. In functie de RAID si daca pot scoate HDD-ul defect sa il inlocuiesc in timpul functionarii pentru refacerea matricii RAID, e totul safe avand in vedere ca zice ca Drive 1 si 2 sunt in rebuilding si codul 824 zice restore operation failed...?
3. Daca am sa cumpar un HDD SAS de 900 GB si de 15k, model compatibil dupa modelul de server (HP DL380 Gen 9) este ok? In gfelul acesta as dori sa imbunatatesc performanetele cumparand un HDD cu viteza mai mare.  Dupa ce il schimb si il las o saptramana in weekendul urmator as dori sa schimb si cealaltaq pereche in asa fel incat sa maresc si spatiul. Daca initial au fost 600 GB, restul de spatiu cum il aloc sa fie totul ok? Sau ma sfatuiti sa nu umblu cu spatiul?

Multumesc!

#2
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,451
  • Înscris: 15.06.2004
Pai oricum va trebui sa il scoti si sa pui altul in loc.
Chiar daca pui mai mare insa tot atat cat au celelalte va fi folosit si doar atat vei vedea - e RAID hardware. Nu poti intra din sistem sa extinzi partitiile, ptr ca sistemul nu vede efectiv Hardurile fizice ci Hardurile logice - care isi pastreaza dimensiunile initiale.
Doar sa stergi tot si sa refaci de la 0 matricile RAID si apoi sa reinstalezi.

La intrebarea 1 numai tu poti raspunde cand intrii in BIOS-ul Raidului si vezi ce scrie acolo la configurare.

#3
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
1. Aici vezi in softul de windows sau la nivel de bios cum a zis colegul @eiffel
2. Hdd-urile tale nu sunt hot-swap asa ca TREBUIE sa opresti sistemul inainte sa scoti hdd-ul.
3. Hdd-ul pe care il schimbi e bine sa fie identic cu cel defect, cel putin ca (virgula) capacitate. La capacitati diferite exista sansa sa nu merga. NU conteaza viteza dar sincer ma indoiesc ca ajungi la un plus de performanta, schimband doar un HDD.
4. Pentru marirea spatiului e bine sa adaugi un hdd in plus (neaparat 2 pentru matrici care lucreaza in strip+mirror) pe care il atasezi la matrice, daca RAID-ul iti permite asta. Sunt controlere care permit marirea matricii fara pierderea datelor sau cu pierderea lor. Studiezi documentatia.

PS: codul 824 este pentru cache controler , cand se reface matricea automat si cache-ul lucreaza corect.

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 13:12.


#4
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005
raid1.jpg   - e locatia unde am drive failure si imi atrata RAID 1
raid12.jpg - e locatia unde e totul ok, e tot RAID 1 , dar e altfel configurat.... Nu am idee de ce.

Daca sunt diferit configurate acelasi tip de RAID, imi e sa nu scot HDD-ul failure si sa fac vreo prostie. Sa nu cumva sa nu suporte hot-pluggable drives si ...

Si inca o intrebare.
Welcome to ACU, the Array Configuration Utility. ACU did not detect any supported controllers in your system.
De ce imi zice ca nu detecteaza daca la HP Smart Storage Administrator  gasesc Smart Array P440ar - Embedded Slot?

Si attachurile.

View Postbumpocbum, on 28 februarie 2018 - 13:08, said:

3. Hdd-ul ..... NU conteaza viteza dar sincer ma indoiesc ca ajungi la un plus de performanta, schimband doar un HDD.
Aici vreau sa schimb acum unul cu 15k si apoi sa schimb dupa cateva zile si cel bun si sa pun tot la 15k. Nu ar fi ok? Simulez ca si al doilea e defect si refac iar matricea.

Attached Files


Edited by laurica_fl, 28 February 2018 - 13:13.


#5
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
HP-urile astea sunt mai ciudate....singurul sfat care il pot da e sa iei manualul si sa studiezi procedura de schimbare a hdd-ului defect din matrice. Din cate tin mine exista comenzi prin care opresti hdd, il declari bad, il scoti din matrice, pui altul in loc, il declari ca apartinand de matrice, etc. Asa era la hp-urile de generatie mai veche. Oricum ai procedura de schimbare.

Vezi si pe aici sa te lamuresti cu RAID-ul.
https://en.wikipedia...ard_RAID_levels

PS: doar capacitatea poate sa dea fail pe refacerea matricii, viteza nu are treaba. Mai e o treaba, discurile cu viteze mari se folosesc in special pentru baze de date si mai putin pentru transferul de fisiere.

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 13:26.


#6
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 63,451
  • Înscris: 15.06.2004
De principiu daca HDD e de capacitate mai mare ar trebui sa mearga. Dar nu se foloseste.
Am patit ceva similar acu cativa ani - mi-a picat un HDD de 250 Gb - aveam 2 la fel. Am pus unul de 1 Tb - matricea s-a refacut dar a ramas la 250 Gb.

Am trecuta la 1 Tb cand s-a prajit serverul cu totul si am pus altul, cu reinstalare de linux cu tot. Si cu HDD noi.

#7
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005

View Postbumpocbum, on 28 februarie 2018 - 13:22, said:

PS: doar capacitatea poate sa dea fail pe refacerea matricii, viteza nu are treaba. Mai e o treaba, discurile cu viteze mari se folosesc in special pentru baze de date si mai putin pentru transferul de fisiere.
Pai serverul e folosit pentru baze de date, aplicatie software - ERP, PHP.
Daca iau unul conpatibil penmtru server, cu aceeasi capacitate, dar cu viteze de 15k trebuie sa fie totul ok, nu?

View Postbumpocbum, on 28 februarie 2018 - 13:22, said:

Tocmai asta e treaba, ca RAID 1 e unic :) E un mirror perfect, dar felul in care a fost configurat pe servere e diferit. Nu eu ler-am configurat :)

Edited by laurica_fl, 28 February 2018 - 13:36.


#8
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
Da.

View Posteiffel, on 28 februarie 2018 - 13:31, said:

Am patit ceva similar acu cativa ani - mi-a picat un HDD de 250 Gb - aveam 2 la fel. Am pus unul de 1 Tb - matricea s-a refacut dar a ramas la 250 Gb.

Oricum ramai cu spatiul gol, dar nu intotdeauna merge treaba cu folosirea unui hdd mai mare. Eu am avut probleme pana si cu hdd-uri la fel, dar cu firmware diferit.... Sunt sanse mai mari sau mai mici sa fie probleme. Daca nu sunt alte solutii merita incercat, oricum nu ai ce sa strici (teoretic.....).

PS: backup-ul este OBLIGATORIU inainte sa te apuci de schimbari de hdd-uri !!!!

Ca idee acum 7 ani a picat serverul central, schimbat hdd cu disk identic . Dupa refacerea matricii a devenit inutilizabil. Asa ca orice se poate intampla.

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 13:43.


#9
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005
Acolo unde am BAD-ul am 2 ARRAY si fiecare ARRAY are 2 Logical Drive.
Pe celalalt am tot 2 ARRAY, dar cate 1 singur Logical Drive pe fiecare array.

Nu inteleg cum se folosesc HDD-urile pentru creare in fiecare parte. Ar trebui sa fie 2 HDD si sa fie scrise mirror.  HDD-urile sunt facute in 2 partitii.
In total vad pe fiecare dintre server cate 4 partitii 2 de 145GB si 2 de 412Gb.

#10
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
Daca nu gresesc, 2 cate 2 hdd in mirror, deci ca volum total o sa ai 2 volume de 600 Gb. Care volume sunt partitionate in 2 una de 145 si una de 412 per volum.

Ai 2 matrici de 600 gb in mirror. Fiecare sparte in 2 bucati logice (c si d) pe una, (e si f) pe a 2-a

Mirror inseamna ca sunt 2 hdd care se copiaza sincron unul pe celalalt, vizibil doar ca un sg volum (in cazul tau 600 GB).


Pe celalalt server ai doar 2 volume logice, c si d de 600 Gb fiecare.

Sper ca m-ai inteles :) .

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 13:57.


#11
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005
Da, asa e . Am 4 * 600 GB din care vizibil e 2*600.  Apoi fiecare 600 e impartit in 145 + 412.  Si vad corect.  Si pe ambele servere vad identic.
Dar nu inteleg cum e facuta diferit configuratia ca un array are 2 logical drive si un array are 1 logical drive... Aici nu ma pricep eu.  Si totusi, sigur nu sunt hot-plug acele HDD? Din ce vad aici par Hot.

https://support.hpe....r_na-c00305257. Number 653957-001 cu P/N - 689287-003 si 641552-003. Astea le am eu in server.

View Postbumpocbum, on 28 februarie 2018 - 13:49, said:

Pe celalalt server ai doar 2 volume logice, c si d de 600 Gb fiecare.
Nu. Si pe celalalt am c, d, e si f. Posted Image si cu aceleasi dimensiuni ca si pe primul server.

Edited by laurica_fl, 28 February 2018 - 13:59.


#12
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
Trebuie sa te gandesti ca matricea de fapt este 1 singur hdd de o anumita capacitate. Care hdd poti sa il imparti intr-o sigura bucata sau mai multe. Bucatile astea se numesc partitii logice (logical drive). Poti sa faci 1 singura cat tot hdd sau cate vrei tu (in limita capacitatii disponibile). Sunt utilitare de partitionare incluse in kiturile de instalare sau separat.

Referitoare la hot, daca citesti cu atentie documentatia hdd-urile HOT-SWAP NU se scot direct din sistem ca exista riscul sa le arzi (confirm asta :) ). Trebuie sa le opresti intai cu anumite comenzi, sa le scoti din matrice cu alte comenzi pentru a nu te risca sa distrugi ceva hard sau soft. Din cauza asta ti-am zis sa studiezi inainte sa faci ceva.

PS: pana acum am schimbat cateva zeci de hdd-uri hot...am preferat sa opresc sistemele inainte....

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 14:08.


#13
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005
Sti vreun link ceva cu o procedura de schimbare? Cu comenzi, etc?  Eu gasesc doar ca dai shut down, scoti HDD, pornesti apare prompt , si aoclo dai cateva comenzi si gata....

#14
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004

View Postlaurica_fl, on 28 februarie 2018 - 13:59, said:

Nu. Si pe celalalt am c, d, e si f. Posted Image si cu aceleasi dimensiuni ca si pe primul server.

Corect. am pierdut din vedere array-ul B.  Din ce vad eu aici e diferit sistemul de afisare al matricilor intre cele 2 servere.

View Postlaurica_fl, on 28 februarie 2018 - 14:16, said:

Sti vreun link ceva cu o procedura de schimbare? Cu comenzi, etc?  Eu gasesc doar ca dai shut down, scoti HDD, pornesti apare prompt , si aoclo dai cateva comenzi si gata....

Pe vremea cand aveam HP-uri aveam si manualul de utilizare. Acum am trecut pe alte sisteme... Din pacate nu pot sa iti dau link. Poate s-au mai modernizat si procedurile si nu mai trebuie sa dai o gramada de comenzi...

PS: Daca dai shut-down deja nu mai conteaza ca e hot-swap....

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 14:26.


#15
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005
Multumesc pentru ajutor.

#16
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
Cu placere.

#17
laurica_fl

laurica_fl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 17.09.2005

View Postbumpocbum, on 28 februarie 2018 - 13:38, said:

PS: backup-ul este OBLIGATORIU inainte sa te apuci de schimbari de hdd-uri !!!!
Cum sa realizez back-up la ce am acum inainte de treaba? Avand in vedere ca HDD-uld efect este cel cu partitia windows de boot, si cel cu baza de date ? Ceva idei daca se poate.
Ms.

Edited by laurica_fl, 28 February 2018 - 15:58.


#18
bumpocbum

bumpocbum

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 01.10.2004
Integritatea datelor nu a fost compromisa. Hdd-ul defect nu afecteaza buna functionare a serverului. Serverul numarul 2 nu este pentru backup /sync  cu primul ? Nu stiu ce arhitectura ai.

Eu unul pentru copie de siguranta am virtualizat serverul (windows 2003 server). Bineinteles ca mai am si alte tipuri de salvari de date, inclusiv backup-ul din windows server.

Poti sa folosesti un soft pentru clonare dar trebuie sa iti recunoasca matricea. Gen Acronis, Veeam sau poate colegii mai au idei.

Edited by bumpocbum, 28 February 2018 - 23:08.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate