Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Aplicatie medicala / asistent med...

Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 

Experiente cu sisteme smart home

* * * * * 9 votes
  • Please log in to reply
3907 replies to this topic

#1
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
N-am vazut inca vreun topic pe tema centralelor de smart home Fibaro, asa ca m-am gandit sa pornesc unul.

Daca nu e considerata sectiunea potrivita, rog moderatorii sa mute topicul (sau sa faca sectiune de Smart Home in Professional Zone :) ).

Probabil ca daca ar fi trebuit sa cumpar o centrala cu banii mei nu as fi cumparat-o pe asta de la Fibaro, dar s-a ivit o ocazie sa primesc un Home Center Lite de la un vecin.

Venind de la sistemul Orange Smart Home, "socul cultural" e destul de mare, voi incepe cu partile negative - si inteleg perfect acum de ce Orange a lansat sistemul cu o varianta simplificata a softului celor de la Vera, daca si la aia versiunea "full" se prezinta asa in utilizare, iti iei campii, nu gluma.

- nu are moduri definite deja pt. Away/Night/Vacation, etc., deci daca vrei ca intreaga casa sa iti treaca intr-un mod special de "armare" pt. cand nu esti acasa sau dormi, trebuie sa definesti manual absolut fiecare senzor si reactie

- are plugin special pt. Philips Hue, dar nu le vede ca lumini! Pot fi folosite in interfata web/aplicatie pt. a porni/opri lumina si a schimba culori, dar daca vrei sa faci un scenariu care sa le includa, singurul mod este sa folosesti niste cod facut de un om binevoitor pe forumul Fibaro, lucru care implica HTTP requests, facut cont de developer la Philips, intrat in interfata de debug a bridge-ului Hue, ce sa mai, un cosmar pt. care astept un weekend lung inainte sa atac problema.

- notificarile default nu iti spun absolut nimic, doar iti apar pe telefon, trebuie configurata textual absolut fiecare notificare in functie de device si scenariu

- din 3 camere video model identic, doua imi merg fara probleme, a treia apare in interfata web locala, dar in aplicatie (inclusiv local) si in orice mod remote, refuza sa afiseze imaginea

- daca vrei sa iti faci un scenariu nou, are o interfata pe langa care si query-urile din Microsoft Access sunt (mult) mai user-friendly

- nu are suport GSM in caz ca pica netul, nici macar cu vreun stick optional

- nu are cloud storage pt. camere (ok, nu gratis, dar macar sa existe o optiune) si nici vreo varianta de setat NAS/FTP. As putea sa fac asta doar la nivelul camerelor in sine, ceea ce ar insemna renuntatul la orice fel de trigger pt. inregistrari (altul decat miscare in fata camerei, care, avand pisici, e cam useless :) )

- "integrarea" cu Google Home e o gluma proasta, foloseste nivelul non-nativ de integrare (adica trebuie sa ii spun "Google, vreau sa vorbesc cu Fibaro" si apoi "Inchide lampa"), dar chiar si acel nivel este mult mai bine implementat de altii. Harmony de ex. poate fi apelat printr-o singura propozitie de genul "Google, spune-i lui Harmony sa dea drumul la home theater". De asemenea, "to Fibaro" suna se pare f. similar cu "tomorrow" dpdv Google Home, deci rata de neintelegere e inacceptabil de mare. Voi incerca si alte pronuntii pt. cuvantul "Fibaro" care ar avea cica mai mult succes cf. forumurilor, dar asta nu elimina faptul ca se dau in doi pasi comenzile, adica suficient timp sa-mi misc fundul si sa-mi iau telefonul din orice camera din apartament.

- nu ai "Favorite", deci nu poti intra in aplicatie si vedea imediat acele 3-5-10 device-uri pe care le folosesti mult mai mult decat pe celelalte

- de departe cel mai timpit minus, ceasul nu merge! Are sincronizare cu un server, dar nu functioneaza luatul orei, iar daca o setezi manual are un bug care il face sa "drift", cate putin in fiecare zi


Bun, cam astea au fost minusurile, acum sa vedem si plusurile:

- trebuie sa definesti orice, dar pt. toate locurile unde Orange avea 1-2 optiuni, aici ai 10-20, deci stie sa faca mult mai multe.

- notificarile pe telefon pot fi si actionabile, gen "Vad ca ai plecat de-acasa, vrei sa-ti stingi si luminile? Y/N"

- are suport real pt. conturi, acces si personalizare, la Orange aveai 0 optiuni pt. un al doilea cont (si nici nu am reusit sa adaug vreodata unul functional, prietena il folosea tot pe al meu)

- are "mod local", adica daca esti pe reteaua de acasa orice comanda/navigare merge instant, la Orange se simtea clar ca sta sa cugete in timp ce intrai si activai chestii diferite in zone diferite ale aplicatiei, ajuta mult la usability chestia asta

- stie de firmware updates pt. senzori, mi-a indicat imediat unul la care nu aveam ultima versiune si teoretic o poate downloada si instala


In concluzie, cam multe minusuri, dar are mult mai mult potential decat solutia celor de la Orange daca sunt pregatit sa petrec suficient timp si sa trec prin inevitabilii nervi pana cand va merge (mai mult sau mai putin) exact cum imi doresc.

De fapt, e destul de clara intentia celor de la Fibaro ca aceste centrale sa fie cumparate de la un reseller care sa se ocupe si de intreaga configurare a smart home-ului, mi se pare ca trebuie o determinare masiva sa il configurezi singur daca chiar vrei sa faca lucruri interesante sistemul.

Daca ati ajuns pana aici, merci de atentie si astept impresii si de la alti utilizatori de asa ceva, am rugamintea (la fel ca in cazul topicului de Orange Smart Home) sa se abtina de la comentarii cei care din varii motive nu au, nu vor si nu considera util un smart home.

#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Ce centrala Fibaro ai, cea Lite sau cea ''normala''?

#3
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Cea Lite.

#4
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,410
  • Înscris: 29.04.2008
Am preferat Zipato pentru modularitate si o mai mare compatibilitate cu diferite periferice.

Ca o scurta comparatie:

- are modul separat pentru backup/3G, 433 MHz, Zegbee, KNX etc.

- server FTP/CLOUD  pentru camere (aici ar fi nevoie de 100 euro pe an pentru upgrade la PRO pentru a functiona totul OK)

- mod AWAY, HOME AWAY, HOME predefinite.

Programarea nu e cea mai intuitiva, dar are destule tutoriale pe net.

Pana acum am conectat o camera IP (ceva chinezism de la Media) fara probleme, un senzor de miscare Zipato (tot fara probleme), intrerupatoare Livolo pe 433 MHz (nu din prima, dar in final m-am prins cum sa fac imperecherea), un termostat Nest (fara probleme)  si un keypad Zipato, care inca imi da de furca.

PS stiu ca nu e chiar Fibaro, dar cum nu cred ca sunt multi care folosesc aceste sisteme, cred ca putem sa le comasam intr-un singur fir, daca esti de acord.

Edited by iladi, 26 February 2018 - 16:51.


#5
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Suna interesant Zipato, si pare sa fie unica de pe piata cu un astfel de sistem complet modular. Care e portul folosit pt. conectarea modulelor?

La mine pe cat de repede a inceput aventura cu Fibaro, pe atat de repede se va si sfarsi. In seara asta pt. a doua zi consecutiva a fost un moment cand nu mai putea fi accesata prin retea centrala si a avut nevoie de restart, asta nu mi se pare acceptabil pt. un sistem smart home, stabilitatea e cerinta #1 dpmdv.

Cred ca voi opta pt. un Vera Plus, pt. ca mi-a fost deschis apetitul pt. customizare mai puternica si stabilitatea solutiei Orange bazata pe Vera a fost ireprosabila, am restartat de nevoie centrala poate de 2-3 ori in anul jumate de cand o am.

#6
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Si mie-mi facea cu ochiul Fibaro, dar daca ai asemenea probleme...

#7
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Poate ca e de la ultima versiune de soft, cine stie, dar oricum mi se pare ca are mai multe features Vera, inclusiv cu integrarea cu Google Home, pe banii mei n-as fi ales Fibaro.

#8
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,410
  • Înscris: 29.04.2008

 johnflorin, on 27 februarie 2018 - 00:27, said:

Suna interesant Zipato, si pare sa fie unica de pe piata cu un astfel de sistem complet modular. Care e portul folosit pt. conectarea modulelor?




Sincer nu știu, mufa e ceva proprietar, dar parcă am citit undeva că ar fi serială.


Și eu am oscilat între Vera și Zipato. Zipato a câștigat datorită modularității (am vrut acces mai facil la 433 MHz și la backup) și a interfeței. Până acum nu am avut probleme de stabilitate. Doar că interfața pe Mac merge mai rapid decât cea pe windows cu Edge.

#9
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Poti edita te rog titlul pt. a pune ceva mai general gen "Experiente cu sisteme smart home"?

Cum se face backupul la Zipato? Te referi la backupul setarilor si device-urilor paired?

#10
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,410
  • Înscris: 29.04.2008
nu, nu pot edita titlul, deoarece nu moderez aceasta arie, dar am facut o cerere in acest sent catre un coleg.

La backup ma refer la 2 aspecte:

- backup de informatie, care se face pe serverele zipato, 29 euro / an
- backup fizic, cu un mini UPS si stick 3G

Descriere
ZIP_BACKUP este un modul atasabil la unitatea centrala de control Z-Wave Zipabox-G1
Cu ajutorul acestui modul va puteti asigura impotriva penelor de curent sau Internet. Acest modul consta intr-o baterie de acumulatori de 3.300 mAh ce preia alimentarea unitatii centrale in cazul in care sursa principala de curent nu mai functioneaza. Acumulatorii asigura o perioada de pana la 24 de ore, dupa care, se reincarca automat cand se reia alimentarea principala a unitatii.
Suplimentar acest modul permite montarea unui stick USB 3G (se vinde separat) care sa asigure continuitatea comunicarii prin Internet a retelei Z-Wave. E nevoie de un SIM cu acces la Internet 3G.
Specificatii tehnice:
Domenii de aplicare
Asigurarea autonomiei controlerului Zipabox din punct de vedere al alimentarii cu curent electric si acces la Internet
Conectivitate in retea
stick USB 3G
Alimentare
din Zipabox prin intermediul mufei RS232

de unde reiese faptul ca se face comunicarea intre module prin interfata seriala.

#11
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Merci de ajutor cu rename-ul!

Interesant ca foloseste RS232 pt. conexiunile intre module, m-as fi gandit ca nu ajunge largimea de banda a portului serial pt. asa ceva, dar iata ca merge :)

Mi-am comandat o centrala Vera Plus, sa vedem cum va fi experienta.

Si ea are port USB pt. un stick 3/4G de backup, dar din ce-am vazut pe forum au o lista de doar vreo 10 modele compatibile si chiar si alea s-ar putea sa nu mearga in functie de cat le-a customizat operatorul...tu iti faci backup cu un stick GSM unbranded sau il ai de la vreun operator?

#12
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,410
  • Înscris: 29.04.2008
Momentan nu am nici modulul (il am doar pe cel de 433 MHz, pentru Livolo), dar am vazut in setari ca erau campuri pentru SIM si nu specifica un anume producator. Pe de alta parte vand si ei un stick, asa ca nu se stie

#13
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Folosesc de vreo saptamana centrala Vera si pana acum rezultatele sunt foarte multumitoare.
Fata de ce am folosit de la Orange (tot Vera, dar skinned de Orange si blocat accesul la optiuni avansate), sunt tot felul de avantaje:
- senzorii de usa/fereastra imi pot da notificari si pt. inchis si pt. deschis, nu doar ca au fost "triggered" cum era cazul la Orange
- notificarile pot fi customized, cu timestamp & alti parametri doriti
- acces local la centrala, deci se conecteaza mult mai repede cand sunt acasa fata de Orange, care avea nevoie de cloud tot timpul
- posibilitatea (in mod bizar doar pe iOS, nu si pe web! noroc ca pot folosi un iPad Mini si se propaga) de a seta simplu triggers de scenarii cu "and", nu doar cu "or"...pe Orange nu puteam de ex. sa setez sa porneasca un umidificator cand senzorul de umiditate zicea ca a scazut sub 50% SI e inchis geamul
- in ideea ca voi face candva upgrade tot la o centrala Vera, permite migrarea "ecosistemului"...unpairing & re-pairing peste 30 de device-uri a fost deosebit de "distractiv"
- are inregistrare video in cloud gratis in limita unui buffer de 1GB, 2GB la 2.49 USD pe luna sau nelimitat la 5 USD pe luna, era una din grijile pe care le aveam in ideea ca renunt la abonamentul Orange
Ca dezavantaje, as zice ca as vrea suport pt. stick 3G mai bine implementat (dar inca n-am incercat un stick de pe lista lor, doar unul similar) si integrare cu Google Home functionala (momentan le-au dat eject cei de la Google pt. o iconita folosita, sper sa revina in curand ca sa vad cum se comporta).

Fata de Fibaro, e o diferenta vasta, cel putin Home Center Lite-ul mi se pare dedicat masochistilor, are flexibilitate dar e ca si cum cineva iti da o foaie alba si trebuie sa faci totul de la 0. In astfel de conditii, pretul cerut pt. centralele Fibaro mi se pare complet inacceptabil, Vera Plus-ul costa de 3 ori mai putin decat un Home Center 2, care nu e in stare sa-si dea seama fara intrat in cod ca Philips Hue sunt LUMINI.

#14
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Recomandarea mea: un pc ordinar (merge pana si Raspberry Pi) pe care poate il folositi si la altceva (NAS de exemplu), un stick usb pentru z-wave si ceva soft open source si va scapati de centrala aia scumpa si poate nu suficient de flexibila.

Ca tot s-a mentionat Fibaro, care e axata (in principal) pe Z-Wave, exista openhab cu plugin pentru z-wave. Dezavantaj, scris in Java si poate nu tocmai simplu de facut un build. Exista tot felul de dependinte, te cam saturi pana reusesti sa ii dai de capat...

Ar mai fi open zwave, scris in C++, merge ok, se compileaza usor, problema e ca e doar o librarie care are nevoie de ceva in plus, exista, dar eu n-am sapat prea mult in directia aia.

Ar mai fi FHEM, scris in Perl, nu cunosc prea multe in afara unor detalii din cod. Are interfata web, etc, pe mine nu m-a interesat nimic altceva decat partea strict de acces z-wave.

Exista de asemenea homegear, scris in C++, cu un modul z-wave in lucru, capabil sa lucreze atat cu stick-uri usb cat si cu gateway-uri Z/IP care probabil nici nu exista inca pe piata (cu exceptia variantei 'pentru dezvoltatori' mentionata mai jos). Singura problema e ca modulul z-wave e closed source si costa ceva (poate nu si in varianta alfa/beta). Din ce stiu eu varianta binara disponibila nu functioneaza foarte bine, dar e pe teava o varianta mult mai solida.

Ca tot am mentionat ZIP, ar fi asta: https://github.com/Z...blic/libzwaveip Exista un server ZIP plus unul ZWARE disponibile binar pentru Raspberry Pi, merg relativ ok cu unele probleme, asa cum sunt nu prezinta mare lucru, dar cu ceva munca poate iesi ceva functional. Varianta actuala a serverului ZIP nu merge bine cu device-uri multi-canal, aviz amatorilor. Merge doar cu stick 'bridge', nu merge cu orice stick Z-Wave.

Avantaje: se pot scrie programe dupa cum iti doresti. E relativ usor sa faci niste pagini web care sa afiseze date despre noduri si sa permita controlul lor. Cu un pic de efort se poate face ceva foarte serios. Mult mai serios decat ce ofera o centrala din comert, mult mai flexibil pentru ce doreste utilizatorul final.

#15
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Sunt de acord ca solutiile open-source sunt utile si in domeniul asta, dar mi se pare ca banii pe care nu-i dai pe Vera sau Fibaro ii consumi de fapt prin timpul petrecut pt. a face sa mearga lucrurile cum trebuie. Also, un Raspberry Pi + un modul Z-Wave (cel putin in Romania) ajung aproape de pretul unui Vera Edge...e mai puternic Pi-ul dpdv hardware, dar trebuie sa ai si cu ce sa folosesti puterea aia in plus.

Am examinat OpenHAB inainte sa iau Vera-ul si mi s-a parut extrem de subdezvoltat fata de solutiile "marketate", sunt convins ca i-ar fi util unui integrator care are dezvoltator angajat care 8h pe zi doar asta ar face -  ar dezvolta, configura si preda "la cheie" solutia unui client.

Ca home user cu un job existent insa, nici prin cap nu-mi trece sa petrec atata timp pt. a redescoperi roata cand cu 3 clickuri in Vera (si probabil si in SmartThings) pot rezolva 90% din cazuistica dorita. Pt. restul de 10% are oricum si Vera limbajul Lua, dar asa cum scriu mesajul asta de pe Windows 10 si nu de pe Gentoo Linux, chiar nu strica sa mearga by default jucaria. :)

#16
Mihutm

Mihutm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 21.03.2018
Am vazut la cineva ce poate face Vera. Mi s-a parut fantastic. A avut Fibaro si a renuntat. Lumini, porti, irigatii, incalzire, clima, tv, sistem audio. Pentru comenzile cu IR foloseste mai multe Broadlink-uri integrate in Vera. Comenzi vocale... tot. Eu am Broadlink dar o sa trec la Vera in timp. Costa totusi bani frumosi dar parerea mea ca merita.

#17
johnflorin

johnflorin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 919
  • Înscris: 07.10.2009
Broadlink pt. IR mi se pare si mie f. interesant, as vrea sa le bag pt. aparatele de aer conditionat, ca am un model mai ciudatel, care are nevoie de 2 impulsuri pt. a porni aparatul (la primul impuls din telecomanda "trezeste" din deep sleep aparatul, la al doilea impuls ii da drumul), nu am reusit sa-l fac sa mearga cu IR Blaster-ul Harmony.

Intre timp am reusit sa integrez si Google Home-ul cu Vera, am intr-adevar nevoie de un PC/Raspberry Pi pornit tot timpul pt. un webservice custom (noroc ca aveam deja in scopuri de NAS unul), dar configurarea a fost simpla si integrarea e nativa, adica merge comanda "Hey Google, Turn Off The Floor Lamp", nu varianta "Hey Google, Tell Vera To Turn Off The Floor Lamp".

Au mai trecut cateva saptamani si sunt f. multumit si de stabilitate, in sensul ca nu prea intru in interfata web decat daca vreau sa adaug/modific ceva, deci e din categoria "plictisitor de stabila" :)

#18
Mihutm

Mihutm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 21.03.2018
Harmony se poate integra cu Vera? Am comandat un Vera Edge si niste module z-wave.

Edited by Mihutm, 21 March 2018 - 19:52.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate