Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...
 Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 

Cât de probabil este că membrii echipei te fură când ești chelner și bacșișul este împărțit ”în echipă” ?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1
AL_DRAGON

AL_DRAGON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 06.09.2017
Dacă lucrați la un astfel de local unde bacșișul între chelneri este împărțit în echipă, cât de siguri sunteți că primiți suma corectă ?
De fapt, de unde se știe cât este aceea ?
Doar nimeni nu știe cât are în buzunar celălalt. Unii pot să fie mai cinstiți, în  schimb alții pot să fie mai iuți la mână și necinstiți, băgând repede bacșișul în buzunar, deci care e logica acestei metode de a împărți bacșișul ?

#2
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,796
  • Înscris: 20.10.2015
De ce se imparte bacsisul? Nu e corect!
Fiecare sa faca ce vrea cu banii lui, de ce sa se adune si sa se imparte egal. Dispare notiunea de bacsis atunci si aparea cea de comunism

#3
AL_DRAGON

AL_DRAGON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 06.09.2017

 Tsunnnami, on 21 februarie 2018 - 03:47, said:

De ce se imparte bacsisul? Nu e corect!
Fiecare sa faca ce vrea cu banii lui, de ce sa se adune si sa se imparte egal. Dispare notiunea de bacsis atunci si aparea cea de comunism
Și eu la asta mă gândeam și totuși sunt destule localuri unde așa funcționează treaba.

Chestia cu comunismul și scăderea motivației pentru a da performanță este încă o chestie, dar la cealaltă chestie destul de evidentă este că majoritatea chelnerilor vor fii înclinați să fure. Se pot forma chiar click-uri, gen 4 chelneri din cei 9 se înțeleg să își țină spatele unui celuilalt și să șterpelească bacșișul oricând e posibil, fără să îl bage la comun. Cum se poate de fapt depista cât bacșiș face fiecare ? Nicicum, după părerea mea.


Totuși sunt curios ce experiențe au avut alții cu asta.

#4
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,796
  • Înscris: 20.10.2015

 solutia, on 21 februarie 2018 - 04:02, said:

pai, un' te crezi?

tu nu lucrezi in/cu  "echipa"

Bacsisul nu e pentru munca in echipa
Asa patronul afiseaza mare, "fara bacsis", mareste preturile si da salarii mai mari.
Dar unde mai e motivatia sa excelezi?

#5
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,796
  • Înscris: 20.10.2015
In sua esti incurajat sa dai bacsis

#6
romangx

romangx

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 962
  • Înscris: 14.02.2018

 Tsunnnami, on 21 februarie 2018 - 04:22, said:

Dar unde mai e motivatia sa excelezi?
Ce sa excelezi cand esti chelner? Ca de altfel si in alte 1000 de meserii, nu ai in ce sa excelezi, poate doar in capacitatea de a respecta cat mai aproape de 100% indatoririle, dar aia nu se pune ca excelenta, caci daca esti sub procentul maxim e o neperformanta.
Efectiv nu ai ce.
Si nu stiu cum se face, ca cei mai priceputi in a cara 7000 de farfurii in acelasi timp si au mana echilibrata sunt aia cu mintea mai goala.

#7
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,796
  • Înscris: 20.10.2015

 romangx, on 21 februarie 2018 - 05:02, said:

Ce sa excelezi cand esti chelner? Ca de altfel si in alte 1000 de meserii, nu ai in ce sa excelezi, poate doar in capacitatea de a respecta cat mai aproape de 100% indatoririle, dar aia nu se pune ca excelenta, caci daca esti sub procentul maxim e o neperformanta.
Efectiv nu ai ce.
Si nu stiu cum se face, ca cei mai priceputi in a cara 7000 de farfurii in acelasi timp si au mana echilibrata sunt aia cu mintea mai goala.

Eu vad altii cu mintea goala care nu cara nici farufurii.
Cand o sa mai cresti o sa-ti dai seama.

#8
Ann0nyym0us

Ann0nyym0us

    Arrogant bastard

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,413
  • Înscris: 15.12.2009

 romangx, on 21 februarie 2018 - 05:02, said:


Ia zi-mi cati chelneri stiu sa faca un mis-en-place pentru 4 feluri de mancare, inclusiv peste. Sau cati stiu cu adevarat sa prezinte o sticla de vin. Nu ai atributii ce salveaza vieti, insa oriunde e loc sa inveti. Mergi intr-un restaurant mai rasarit si o sa intelegi.

#9
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,108
  • Înscris: 29.06.2005

 romangx, on 21 februarie 2018 - 05:02, said:

Ce sa excelezi cand esti chelner? Ca de altfel si in alte 1000 de meserii, nu ai in ce sa excelezi, poate doar in capacitatea de a respecta cat mai aproape de 100% indatoririle, dar aia nu se pune ca excelenta, caci daca esti sub procentul maxim e o neperformanta.
Efectiv nu ai ce.
Si nu stiu cum se face, ca cei mai priceputi in a cara 7000 de farfurii in acelasi timp si au mana echilibrata sunt aia cu mintea mai goala.

In orice domeniu cine vrea, poate sa exceleze! Un chelner poate fi un profesionist care se misca repede, discret; nu greseste comenzile; stie sa faca recomandari atunci cand sunt cerute; poate sa schimbe 3 cuvinte fara sa te ia durerea de cap; se mentine curat, ingrijit...etc. Da, par doar cerintele standard - insa cand iti vine la masa chelneru` dupa 20 min de asteptare, si atunci sa se planga ca-l dor picioarele...parca ti-ai dori unul care sa exceleze...

Pana si un maturator poate excela. Te las pe tine sa intelegi cum. E o chestie care multora dintre romani le lipseste - dorinta de-a face treaba cu simt de raspundere.


On topic. Da, varianta bacsisului la comun e "socialista" si in mod cert se fac invarteli. Cea mai buna varianta e fiecare cu bacsisul lui. Insa e posibila numai cand acelasi chelner face si servirea si incasarea banilor. E si cel mai corect - e clar ca cel ce va munci cel mai mult/bine va face si bacsis mai mult.

#10
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Logica pentru care se imparte bacsisul este ca serviciile depind de mai multe persoane din care nu toate iti incaseaza banii. [in plus] In unele locuri banii se incaseaza centralizat, cel care ia banul nici macar nu a facut nimic direct pentru tine, decit ca iti ia banii.

Edited by f300, 21 February 2018 - 07:26.


#11
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017
in tarile normale bucatarul si patronul (daca lucreaza cot-la-cot) participa la
imparteala ! ... "cutia milei" se imparte de obicei, saptamanal !
de fiecare data cand cineva iti lasa ciubuc gandeste : "saracu' ce meserie de kkt are " ! ...
acum multi ani lucram ospatar in Elvetia ! ... daca o babuta imi controla "pachetul" aveam un bacsis
individual de cca 10 franci ! ... :)

Edited by realduc, 21 February 2018 - 07:42.


#12
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 AL_DRAGON, on 21 februarie 2018 - 03:37, said:

Doar nimeni nu știe cât are în buzunar celălalt. Unii pot să fie mai cinstiți, în  schimb alții pot să fie mai iuți la mână și necinstiți, băgând repede bacșișul în buzunar, deci care e logica acestei metode de a împărți bacșișul ?

Logica e ca aia de la bucatarie nu ia nimic...  Normal ar fi ca bacsisul sa fie pus pe masa in spate, in prezenta tuturor, numarat si impartit, "ca la plugusor".  Problema e insa ca unul din chelneri poate fi mai amabil la masa si incasa mai mult si altul poate fi mai acru, mai nepasator cu clientul si incasa mai putin. Prin imparteala se cam duce drku echitatea si corectitudinea fata de cel care se straduieste

Edited by rosix, 21 February 2018 - 07:41.


#13
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017
chelner amabil este pleonasm ! ... :)
meritul este al intregii echipe ! ... bucatar, barman, ospatar ! ...
ce-i asa greu de inteles ?

#14
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
Exista reguli nescrise in aceasta meserie.
Desigur, la noi orice meserie s-a deprofesionalizat...

Stiu de la cunostiinte care are un restaurant, ca exista un punctaj pe baza caruia se aloca banii de bacsis.
Se imparte la toata echipa.

Despre respectarea regulilor... de obicei seful de sala este capul rautarilor si tatal lor.

#15
AL_DRAGON

AL_DRAGON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 06.09.2017

 realduc, on 21 februarie 2018 - 07:44, said:

chelner amabil este pleonasm ! ... Posted Image
meritul este al intregii echipe ! ... bucatar, barman, ospatar ! ...
ce-i asa greu de inteles ?
Chelnerii nu sunt la fel. Unii colegi pot să fie niște lepre, care răspândesc proasta dispoziție între clienți și astfel încasează bacșiș minim, iar alți colegi pot să fie extrem de buni, astfel încasează mult bacșiș. De ce ar fi împărțit totalul de bacșiș în mod egal atunci ? Performanța nu e egală.

Bucătarul primește salariu pe ceea ce face. De ce aș amesteca ciubucul lui cu al chelnerului ? Dacă bucătarul face ceva greșit și clientul se enervează, atunci nu ar lăsa nimic, ceea ce ar afecta și un chelner care se poate să își facă treaba foarte bine, deci nu e legat de incompetența bucătarului.

#16
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017
unu: nu exista incompetenta la bucatar ! ...ar insemna sa inchida localul !
doi: chelnerul este infinit mai usor de inlocuit decat bucatarul !
trei: cam toate localurile care au ospatari isi fac casa din mancare !
patru:bacsisul este un  fel de nota data restaurantului nu ospatarului
(exceptie face o "fatuca frumoasa cu sfarcurile la vedere" )
cinci:indiferent cate petale de trandafir pui in bolul ptr spalarea mainilor,
si cat de "lingau" esti cu clientii, meritul ciubucului este al "marcii" restaurantului ! ...
mentiune: spun toate astea in calitate de fost ospatar si de actual client !

Edited by realduc, 21 February 2018 - 08:31.


#17
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

 AL_DRAGON, on 21 februarie 2018 - 03:37, said:

Dacă lucrați la un astfel de local unde bacșișul între chelneri este împărțit în echipă, cât de siguri sunteți că primiți suma corectă ?
De fapt, de unde se știe cât este aceea ?
Doar nimeni nu știe cât are în buzunar celălalt. Unii pot să fie mai cinstiți, în  schimb alții pot să fie mai iuți la mână și necinstiți, băgând repede bacșișul în buzunar, deci care e logica acestei metode de a împărți bacșișul ?
Faptul ca pui problema in acest fel denota ca sunt sanse mici sa fii corect. Ai auzit de "prezumptia de nevinovatie"?

#18
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,794
  • Înscris: 04.01.2018

 AL_DRAGON, on 21 februarie 2018 - 03:53, said:

Cum se poate de fapt depista cât bacșiș face fiecare ? Nicicum, după părerea mea.
Sa fie puse camere de supraveghere si la sfarsitul zilei chelnerii sa fie verificati sa se vada daca nu au ascuns ceva bani asupra lor.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate