Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cât de probabil este că membrii echipei te fură când ești chelner și bacșișul este împărțit ”în echipă” ?
Last Updated: Feb 22 2018 21:42, Started by
AL_DRAGON
, Feb 21 2018 03:37
·
0
#1
Posted 21 February 2018 - 03:37
Dacă lucrați la un astfel de local unde bacșișul între chelneri este împărțit în echipă, cât de siguri sunteți că primiți suma corectă ?
De fapt, de unde se știe cât este aceea ? Doar nimeni nu știe cât are în buzunar celălalt. Unii pot să fie mai cinstiți, în schimb alții pot să fie mai iuți la mână și necinstiți, băgând repede bacșișul în buzunar, deci care e logica acestei metode de a împărți bacșișul ? |
#2
Posted 21 February 2018 - 03:47
De ce se imparte bacsisul? Nu e corect!
Fiecare sa faca ce vrea cu banii lui, de ce sa se adune si sa se imparte egal. Dispare notiunea de bacsis atunci si aparea cea de comunism |
#3
Posted 21 February 2018 - 03:53
Tsunnnami, on 21 februarie 2018 - 03:47, said:
De ce se imparte bacsisul? Nu e corect! Fiecare sa faca ce vrea cu banii lui, de ce sa se adune si sa se imparte egal. Dispare notiunea de bacsis atunci si aparea cea de comunism Chestia cu comunismul și scăderea motivației pentru a da performanță este încă o chestie, dar la cealaltă chestie destul de evidentă este că majoritatea chelnerilor vor fii înclinați să fure. Se pot forma chiar click-uri, gen 4 chelneri din cei 9 se înțeleg să își țină spatele unui celuilalt și să șterpelească bacșișul oricând e posibil, fără să îl bage la comun. Cum se poate de fapt depista cât bacșiș face fiecare ? Nicicum, după părerea mea. Totuși sunt curios ce experiențe au avut alții cu asta. |
#4
Posted 21 February 2018 - 04:22
#6
Posted 21 February 2018 - 05:02
Tsunnnami, on 21 februarie 2018 - 04:22, said:
Dar unde mai e motivatia sa excelezi? Efectiv nu ai ce. Si nu stiu cum se face, ca cei mai priceputi in a cara 7000 de farfurii in acelasi timp si au mana echilibrata sunt aia cu mintea mai goala. |
#7
Posted 21 February 2018 - 06:29
romangx, on 21 februarie 2018 - 05:02, said:
Ce sa excelezi cand esti chelner? Ca de altfel si in alte 1000 de meserii, nu ai in ce sa excelezi, poate doar in capacitatea de a respecta cat mai aproape de 100% indatoririle, dar aia nu se pune ca excelenta, caci daca esti sub procentul maxim e o neperformanta. Efectiv nu ai ce. Si nu stiu cum se face, ca cei mai priceputi in a cara 7000 de farfurii in acelasi timp si au mana echilibrata sunt aia cu mintea mai goala. Eu vad altii cu mintea goala care nu cara nici farufurii. Cand o sa mai cresti o sa-ti dai seama. |
#8
Posted 21 February 2018 - 07:13
romangx, on 21 februarie 2018 - 05:02, said: Ia zi-mi cati chelneri stiu sa faca un mis-en-place pentru 4 feluri de mancare, inclusiv peste. Sau cati stiu cu adevarat sa prezinte o sticla de vin. Nu ai atributii ce salveaza vieti, insa oriunde e loc sa inveti. Mergi intr-un restaurant mai rasarit si o sa intelegi. |
#9
Posted 21 February 2018 - 07:23
romangx, on 21 februarie 2018 - 05:02, said:
Ce sa excelezi cand esti chelner? Ca de altfel si in alte 1000 de meserii, nu ai in ce sa excelezi, poate doar in capacitatea de a respecta cat mai aproape de 100% indatoririle, dar aia nu se pune ca excelenta, caci daca esti sub procentul maxim e o neperformanta. Efectiv nu ai ce. Si nu stiu cum se face, ca cei mai priceputi in a cara 7000 de farfurii in acelasi timp si au mana echilibrata sunt aia cu mintea mai goala. In orice domeniu cine vrea, poate sa exceleze! Un chelner poate fi un profesionist care se misca repede, discret; nu greseste comenzile; stie sa faca recomandari atunci cand sunt cerute; poate sa schimbe 3 cuvinte fara sa te ia durerea de cap; se mentine curat, ingrijit...etc. Da, par doar cerintele standard - insa cand iti vine la masa chelneru` dupa 20 min de asteptare, si atunci sa se planga ca-l dor picioarele...parca ti-ai dori unul care sa exceleze... Pana si un maturator poate excela. Te las pe tine sa intelegi cum. E o chestie care multora dintre romani le lipseste - dorinta de-a face treaba cu simt de raspundere. On topic. Da, varianta bacsisului la comun e "socialista" si in mod cert se fac invarteli. Cea mai buna varianta e fiecare cu bacsisul lui. Insa e posibila numai cand acelasi chelner face si servirea si incasarea banilor. E si cel mai corect - e clar ca cel ce va munci cel mai mult/bine va face si bacsis mai mult. |
#10
Posted 21 February 2018 - 07:25
Logica pentru care se imparte bacsisul este ca serviciile depind de mai multe persoane din care nu toate iti incaseaza banii. [in plus] In unele locuri banii se incaseaza centralizat, cel care ia banul nici macar nu a facut nimic direct pentru tine, decit ca iti ia banii.
Edited by f300, 21 February 2018 - 07:26. |
|
#11
Posted 21 February 2018 - 07:38
in tarile normale bucatarul si patronul (daca lucreaza cot-la-cot) participa la
imparteala ! ... "cutia milei" se imparte de obicei, saptamanal ! de fiecare data cand cineva iti lasa ciubuc gandeste : "saracu' ce meserie de kkt are " ! ... acum multi ani lucram ospatar in Elvetia ! ... daca o babuta imi controla "pachetul" aveam un bacsis individual de cca 10 franci ! ... Edited by realduc, 21 February 2018 - 07:42. |
#12
Posted 21 February 2018 - 07:40
AL_DRAGON, on 21 februarie 2018 - 03:37, said:
Doar nimeni nu știe cât are în buzunar celălalt. Unii pot să fie mai cinstiți, în schimb alții pot să fie mai iuți la mână și necinstiți, băgând repede bacșișul în buzunar, deci care e logica acestei metode de a împărți bacșișul ? Logica e ca aia de la bucatarie nu ia nimic... Normal ar fi ca bacsisul sa fie pus pe masa in spate, in prezenta tuturor, numarat si impartit, "ca la plugusor". Problema e insa ca unul din chelneri poate fi mai amabil la masa si incasa mai mult si altul poate fi mai acru, mai nepasator cu clientul si incasa mai putin. Prin imparteala se cam duce drku echitatea si corectitudinea fata de cel care se straduieste Edited by rosix, 21 February 2018 - 07:41. |
#13
Posted 21 February 2018 - 07:44
chelner amabil este pleonasm ! ...
meritul este al intregii echipe ! ... bucatar, barman, ospatar ! ... ce-i asa greu de inteles ? |
#14
Posted 21 February 2018 - 08:13
Exista reguli nescrise in aceasta meserie.
Desigur, la noi orice meserie s-a deprofesionalizat... Stiu de la cunostiinte care are un restaurant, ca exista un punctaj pe baza caruia se aloca banii de bacsis. Se imparte la toata echipa. Despre respectarea regulilor... de obicei seful de sala este capul rautarilor si tatal lor. |
#15
Posted 21 February 2018 - 08:16
realduc, on 21 februarie 2018 - 07:44, said:
chelner amabil este pleonasm ! ... meritul este al intregii echipe ! ... bucatar, barman, ospatar ! ... ce-i asa greu de inteles ? Bucătarul primește salariu pe ceea ce face. De ce aș amesteca ciubucul lui cu al chelnerului ? Dacă bucătarul face ceva greșit și clientul se enervează, atunci nu ar lăsa nimic, ceea ce ar afecta și un chelner care se poate să își facă treaba foarte bine, deci nu e legat de incompetența bucătarului. |
|
#16
Posted 21 February 2018 - 08:26
unu: nu exista incompetenta la bucatar ! ...ar insemna sa inchida localul !
doi: chelnerul este infinit mai usor de inlocuit decat bucatarul ! trei: cam toate localurile care au ospatari isi fac casa din mancare ! patru:bacsisul este un fel de nota data restaurantului nu ospatarului (exceptie face o "fatuca frumoasa cu sfarcurile la vedere" ) cinci:indiferent cate petale de trandafir pui in bolul ptr spalarea mainilor, si cat de "lingau" esti cu clientii, meritul ciubucului este al "marcii" restaurantului ! ... mentiune: spun toate astea in calitate de fost ospatar si de actual client ! Edited by realduc, 21 February 2018 - 08:31. |
#17
Posted 21 February 2018 - 08:27
AL_DRAGON, on 21 februarie 2018 - 03:37, said:
Dacă lucrați la un astfel de local unde bacșișul între chelneri este împărțit în echipă, cât de siguri sunteți că primiți suma corectă ? De fapt, de unde se știe cât este aceea ? Doar nimeni nu știe cât are în buzunar celălalt. Unii pot să fie mai cinstiți, în schimb alții pot să fie mai iuți la mână și necinstiți, băgând repede bacșișul în buzunar, deci care e logica acestei metode de a împărți bacșișul ? |
#18
Posted 21 February 2018 - 08:32
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users