Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 

E normal aceasta practica a agentiei imobiliare?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#19
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

 maccip, on 27 ianuarie 2018 - 13:08, said:

Da ma. Dubla reprezentare. E corect ce spune colegul.
........
Bine MA , dar ai idee ce inseamna activitate de intermediere ???

#20
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,256
  • Înscris: 06.01.2007
Ei. cum sa nu?
Desi nu mi-am dorit, am avut de-aface cu ei. Ca-i gasesti dandu-se drept proprietari.
E ca muzica lui Pepe. Nu-ti place, dar tot o auzi ca n-ai cum altfel, nu poti alege altfel.

Dar ce? Te pomenesti ca or fi vreo veriga indispensabila sau ce vrei sa zici?

Sa propovaduiasca dracului aplicarea legii, macar atat sa faca.
Si sa nu ma plimbe naibii aiurea pe la proprietati pe care nu mi le dorest din start.
Daca-i zic 3 camere, mobilat modern, proaspat renovat, sa fie naibii 3 camere, mobilat modern si proaspat renovat, nu sa se scuze ca ei n-au vazut apartamentul.
Si, daca tot m-au dus sa vizionez aiurea un apartament, sa nu insiste ca-i fain cand vad eu ca chiuveta arata ca o buda din WWII.
Un pic de bun simt macar.
Pentru ca.. la 600euro chirie, ei iti iau 300 euro tie, 300 proprietarului. De 300+300 euro, poti macar sa faci o vizita la apartament inainte de a ma plimba pe mine aiurea pe drumuri.
Pentru ca eu tocmai din motivul asta apelez la ei, pentru ca n-am timp sa umblu pe drumuri sa caut.

O agentie de langa mine a mers cu practicile chiar mai departe. Proprietarul a pus un apartament spre inchiriere la 350 euro.
Aia l-au sunat si asta i-a refuzat. Dar au insistat ca pot sa obtina un pret mai bun.
Si, uite-asa, m-au plimbat pe mine aiurea sa vad un apartament modest, de 350 euro, eu oferind 550.
Stii cum e.. poate tine, poate nu tine.
Asta-i nesimtire sa ma plimbi pe drumuri aiurea. Am aflat intamplator ce s-a intamplat de fapt. S-a dovedit ca proprietarul era de fapt cineva cu care aveam mai multe cunostinte comune.

Alta data aveam o agentie la scara blocului, m-am dus direct la ei si le-am zis ce vreau. M-am bazat pe faptul ca-i cunosteam oarecum, ii vedeam iesinda fara la tigara tot timpul, Si tot nu m-au respectat, m-au plimbat aiurea. Ei te considera o potentiala victima, incearca sa-ti bage pe gat orice rahat, nu le pasa de ceea ce ai cerut tu decat intr-o mica masura.

Si culmea, daca toti astia ar disparea, piata imobiliara ar fi cu mult mai curata, serviciile online pot face treaba asta cu succes. Te uiti pe harta, alegi locatia functie de nevoile tale(scoala, gradinita, parc, metrou), alegi suprafata sau nr de camere, vezi care-s ofertele, vezi unde iti permiti si unde nu-ti permiti, te uiti si tu pe poze, iti faci o idee, il suni pe ala si cred ca nu trebuie sa faci prea multe vizite pana gasesti ce vrei. Eu estimez ca sansele sa gasesti din prima ce vrei sunt peste 50%, functie de cat de cinstiti sunt proprietarii.
Cu intermediari nu-i la fel. Ei te plimba aiurea, indiferent ca au sau n-au ce vrei tu, in speranta ca.. daca faci drumul pana acolo, sa si accepti orice conditie. Dupa ce i-ai sunat, ei vor sa te rezolve repede, in 2-3 zile. Eu niciodata nu ma grabesc, daca nu gasesc ce vreau, mai pot astepta o luna, doua. Ei niciodata nu fac asta, te streseaza cu telefoane aiurea de parca locuiesti in canal si te grabesti sa te muti intr-o casa, in orice conditii.


Strict depre dubla reprezentare, ar fi mai corect sa nu-ti ia comision tine, aluia care ai banul. Pentru ca ei nu fac alceva decat sa fie avocatul celui care are proprietatea, ei incearca sa te convinga pe tine, care ai banul ca proprietatea e ceva de vis, ceea ce ti-ai dorit tu.
Pentru proprietar insa ar putea fi un avantaj apelarea la intermediari. Ei chiar pot sa te reprezinte, sa te promoveze, sa convinga cumparatorul, etc.. Dar nu inteleg de ce percep comision si de la chirias/cumparator. Ei nu au cum sa-l reprezinte, ar fi contra intereselor lor.

#21
PoeOvidiu

PoeOvidiu

    Sunt de la țară și îmi place așa.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,568
  • Înscris: 07.12.2014

 leusteanul, on 27 ianuarie 2018 - 11:32, said:

Preiau anuntul fara acordul proprietarilor!
Daca proprietarii s-ar destepta si ar pune un watermark pe poze, cu mentiunea "Exclus agentii" si nr. direct al proprietarului, samsarii ar disparea.

Pai eu nu am o problema ca imi preia anuntul fara acord atata timp cat nu imi cere comision. Daca imi cere comision in secunda doi fac plangere peste tot pe unde pot pentru ca a folosit pozele si datele fara acordul meu si cer 50.000 de euro daune. E suficient sa am grija sa apar eu in una din poze si sa reclam ca a folosit imaginea mea fara acordul meu.

Edited by PoeOvidiu, 27 January 2018 - 14:31.


#22
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 Florin94321, on 27 ianuarie 2018 - 11:13, said:

Cei care ati avut tangente cu agentille in calitate de vanzatori va rog explicat-mi daca e normal sa vina cei de la agentie cu un contract de comision pe care trebuie sa il semnez inainte de a veni cu un posibil client.  Vreau sa intreb daca aceasta e procedura normala?

Da, e normala. Agentia incearca sa castige niste bani de la tine, iar tu esti cel care trebuie sa platesti in caz ca vin ei cu clientul. Mi se pare normal. Scoate banul !

#23
Andreysc7

Andreysc7

    3D Modeler / Automotive Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,665
  • Înscris: 05.02.2012

 rosix, on 27 ianuarie 2018 - 14:43, said:

Da, e normala. Agentia incearca sa castige niste bani de la tine, iar tu esti cel care trebuie sa platesti in caz ca vin ei cu clientul. Mi se pare normal. Scoate banul !

Eu zic ca depinde ... atata timp cat NU ti-ai dat acordul ca o agentie imobiliara sa "intre pe fir" , nu mi se pare corect sa ii platesti Posted Image . Gen, eu pun anuntul pe net. Tu il iei si il pui si tu la randul tau dar cu datele tale. Potentialul client te suna pe tine si vrea sa vada apartamentul meu. Eu nu stiu cine esti tu dar apari si imi ceri comision si pe acel client il pui sa semneze ca nu va cumpara acea proprietate decat prin agentia lor, altfel acel potential client nu poate cumpara apartamentul. Te-as da in judecata in secunda urmatoare Posted Image . Cel putin asa consider eu

Edited by Andreysc7, 27 January 2018 - 15:10.


#24
zile_san

zile_san

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 10.10.2011
e normala aceasta practica. eu cand am vandut ultimele 2 apartamente in 2 zile deja erau preluate de pe olx pe toate site-uri ale agentiilor de cluj. ma sunau non stopt agentiile daca sunt interesat sa colaborez cu ei bla bla. le-am zis ca sunt dar comisionul sa il ia de la cumparator ca de la mine nu au ce lua pentru ca nu io i-am cautat pe ei ci ei pe mine:)

#25
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,523
  • Înscris: 16.03.2004

 OPEDI, on 27 ianuarie 2018 - 11:38, said:

Eu am vandut printr-o agentie in conditiile MELE:
Va dau 7% din pret, daca-mi gasiti client in 3 zile, iar acesta semneaza face plata si semneaza contractul in maxim 10 zile.
Apartamentul era in zona civilizata, bine intretinut, pretul realist. Tranzactia s-a efectuat, toata lumea si-a incasat banii si a fost multumita.
Agentul a primit bonus 3 sticle de palinca.

3 sticle de palincă după ce i-ai dat 7% din prețul apartamentului? Dacă mai așteptai câteva zile, vindeai tu și luai toți banii.

#26
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
În unele țări, agenția se ocupă integral de vînzare (sau chiar și la noi, unii dau integral spre vînzare agenției).
Deci agentul are cheia și plimbă clienții, pierde timpul cu ei, îi convinge, le vinde și uite așa își merită comisionul.

La noi, aceeași proprietate e vîndută și direct, și prin agenție. Deci dacă clientul a venit prin agenție e normal să-și tragă și agentul comision, dacă însă a venit direct, plătește cu X mai puțin.

N-ai decît să pui anuntul de vînzare cu formularea "exclus agenții".

#27
maxxmedia1999

maxxmedia1999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,326
  • Înscris: 15.08.2015
Cat e comisionul la agenti? de la cumparator si vanzator

Edited by maxxmedia1999, 27 January 2018 - 16:23.


#28
sirgoofy

sirgoofy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,012
  • Înscris: 06.09.2008

 zile_san, on 27 ianuarie 2018 - 15:37, said:

.....daca sunt interesat sa colaborez cu ei bla bla. le-am zis ca sunt dar comisionul sa il ia de la cumparator ca de la mine nu au ce lua pentru ca nu io i-am cautat pe ei ci ei pe mine:)
Asa prind prostii musterii, le zic "nu va costa nimic"... ei iau comision de la celalalt, crezi ca cel care cumpara vrea sa plateasca in + la agentie ?

Chiar nu inteleg, o fi asa greu sa faci niste poze + anunturi online ? Posted Image
imo existenta agentiilor e cea mai clara dovada de imbecilitate a populatiei !!

Edited by sirgoofy, 27 January 2018 - 16:36.


#29
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,212
  • Înscris: 23.08.2014

 Florin94321, on 27 ianuarie 2018 - 11:13, said:

Deci am avut o proprietate de vanzare in Arad . Am fost contactat de o agentie imobiliara si am oferit acordul pentru a imi promova proprietatea (nu am semnat nimic pana acum). Agentia a gasit un cumparator dar inainte am fost sunat pentru a ma intalni cu persoanele de la agentie si a semna un contract de comision prin care in cazul in care vand prin ei trebuie sa dau un comision.Intrebarea mea este daca si vanzatorii platesc acel comision in mod normal si ma gandesc ca poate sa fie doar o teapa cu gasirea cumparatorului in esenta si agentia sa vrea doar ca eu sa semnez acel contract. Cei care ati avut tangente cu agentille in calitate de vanzatori va rog explicat-mi daca e normal sa vina cei de la agentie cu un contract de comision pe care trebuie sa il semnez inainte de a veni cu un posibil client.  Vreau sa intreb daca aceasta e procedura normala? Multumesc
Pai de obicei vanzatorii platesc comision, nu cumparatorii.Asa merge treaba cu agentiile, din asta fac ei practic bani...

#30
Andreysc7

Andreysc7

    3D Modeler / Automotive Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,665
  • Înscris: 05.02.2012

 fqx, on 27 ianuarie 2018 - 17:07, said:

Pai de obicei vanzatorii platesc comision, nu cumparatorii.Asa merge treaba cu agentiile, din asta fac ei practic bani...

Ambele parti platesc

#31
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017
2% plateste vanzatorul.
1% plateste cumparatorul.
Comisionul nu este inclus in suma negociata.
1% plateste vanzatorul in cazul in care nu se fac acte legale, adica evaziune fiscala.
0.5% plateste cumparatorul in cazul in care nu se fac acte legale, adica evaziune fiscala.

Tarifele sunt destul de standard, contractele sunt de 2 feluri, contract exclusiv adica semnezi ca doar o anumita firma sa se ocupe de vanzare sau contract pe comision, adica plata la vanzare sau cumparare.

Agentia imobiliara este buna ca le are mai bine cu gargara, adica stie sa vrajeasca mai bine, plimba cumparatori sau vanzatori pe la diferite proprietati, pun accent ca s-au scumpit(cazul in care vrei sa cumperi) sau ca s-au ieftinit(in caz ca vrei sa vinzi) imobiliarele, iti arata o proprietate si tu pari mega fericit ca ai prins afacerea.
Cam atat.

Edited by Argent, 27 January 2018 - 17:48.


#32
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,212
  • Înscris: 23.08.2014

 Andreysc7, on 27 ianuarie 2018 - 17:25, said:


Ambele parti platesc

 Argent, on 27 ianuarie 2018 - 17:47, said:

2% plateste vanzatorul.
1% plateste cumparatorul.
Comisionul nu este inclus in suma negociata.
1% plateste vanzatorul in cazul in care nu se fac acte legale, adica evaziune fiscala.
0.5% plateste cumparatorul in cazul in care nu se fac acte legale, adica evaziune fiscala.

Tarifele sunt destul de standard, contractele sunt de 2 feluri, contract exclusiv adica semnezi ca doar o anumita firma sa se ocupe de vanzare sau contract pe comision, adica plata la vanzare sau cumparare.

Agentia imobiliara este buna ca le are mai bine cu gargara, adica stie sa vrajeasca mai bine, plimba cumparatori sau vanzatori pe la diferite proprietati, pun accent ca s-au scumpit(cazul in care vrei sa cumperi) sau ca s-au ieftinit(in caz ca vrei sa vinzi) imobiliarele, iti arata o proprietate si tu pari mega fericit ca ai prins afacerea.
Cam atat.
Comisionul nu e fix, e negociabil, se poate lejer ajunge in situatia de a acorda comision 0 pentru cumparator.

#33
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,608
  • Înscris: 07.02.2003

 mariovrs, on 27 ianuarie 2018 - 12:56, said:

In rest...nu vad cum sa-ti gaseasca client,mai repede ca Olx..
Pentru ca nu stii cum functioneaza o agentie Posted Image Acolo sunt niste oameni specializati pe fiecare cartier/zona. Stiu exact ce trebuie sa laude si sa ascunda despre o proprietate si cum sa faca un potential cumparator sa nu stea pe ganduri... deasemenea agentul cand viziteaza o casa isi da seama repede ce avantaje trebuie sa amplifice si cum sa faca sa para bune si aspectele negative pe care orice proprietate o are. Ca particular nu o sa ai niciodata atata experienta. Olx ? O gluma... sa fim seriosi.

 XON-XOFF, on 27 ianuarie 2018 - 16:10, said:

În unele țări, agenția se ocupă integral de vînzare (sau chiar și la noi, unii dau integral spre vînzare agenției).
Deci agentul are cheia și plimbă clienții, pierde timpul cu ei, îi convinge, le vinde și uite așa își merită comisionul.
Pai si al noi e al fel, agentul plimba clientul pe la proprietatile din portofoliu in timp ce proprietarii muncesc sau sunt plecati din tara.

 Andreysc7, on 27 ianuarie 2018 - 11:55, said:

Se cheama japca... am vazut anunt postat de proprietar si aceleasi poze postate si de agentie dar cu numar diferit + logo-ul lor pe poze. Daca ai norocul sa suni la agentie pentru ca nu ai gasit anuntul proprietarului , te-a facut de ceva bani si pe tine si pe proprietar daca vrei sa il cumperi.
Ha ha ha... de ras Posted Image Deci... proprietarul a facut o ilegalitate cand a postat dupa ca a facut acord cu agentia sau tu ce credeai ca au sarit aia benevol cu pozele aluia hi hi hi... Nicio agentie nu pune poze pana nu are un contract, trebuei sa vian fotograful acasa sa se inteleaga la bani etc...

Edited by andreic, 27 January 2018 - 18:14.


#34
Andreysc7

Andreysc7

    3D Modeler / Automotive Artist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,665
  • Înscris: 05.02.2012

 andreic, on 27 ianuarie 2018 - 18:12, said:

Ha ha ha... de ras Posted Image Deci... proprietarul a facut o ilegalitate cand a postat dupa ca a facut acord cu agentia sau tu ce credeai ca au sarit aia benevol cu pozele aluia hi hi hi... Nicio agentie nu pune poze pana nu are un contract, trebuei sa vian fotograful acasa sa se inteleaga la bani etc...
bre, iti zic din cele patite cand am cumparat primul apartament... tot ce zic sau am spus pe acest forum, nu am zis din cele visate , ci din cele traite. In orasele mari poate sunt mai civilizati, in orasele mici, nu ii intereseaza de chestiile de genu

#35
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
Da, în momentul în care îi dai cheia agentului, și el efectiv consumă timp aducînd clienți și plimbîndu-i prin apartament, se justifică

Cel mai caraghios în România însă, este cazul în care TU (vînzătorul) stai în apartament și deci pierzi vremea cu vizionări, și te trezești la ușă cu agentul + potențialul client.

Evident în primul caz, doar agenția căreia i-ai lăsat cheia poate vinde, în al doilea caz te trezești că vin oricîte agenții pe capul tau.

#36
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,256
  • Înscris: 06.01.2007

 andreic, on 27 ianuarie 2018 - 18:12, said:

Nicio agentie nu pune poze pana nu are un contract, trebuei sa vian fotograful acasa sa se inteleaga la bani etc...
Fals.
Unii o fac, gasesc un potential client dupa care incearca sa i-l vanda proprietarului chiar la un pret ceva mai mare.
Pe vremea studentiei nevasta-mea a fost angajata 1-2 luni la o agentie. Nu faceau altceva decat sa caute anunturi si sa le reposteze.
Nu lucra pe teren, doar la computer. Cei vechi si de incredere lucrau pe teren.
Daca proprietarul nu-si promoveaza anuntul pe mai multe canale, pot jongla si cu pretul. Pe vremea aia nu era olx si atatea saituri de imobiliare ca acum, era mai greu sa-ti promovezi anuntul.
La inchiriere pot jongla din pret in sensul ca pretul afisat e considerat venit net pentru proprietar, adica daca vrei contract(asa cum e legal) pretul va creste fata de valoarea pe care o afiseaza agentia.

Si acum e la fel. Unii proprietari incep prin a-si promova singuri anuntul si sfarsesc prin a-l vinde prin agentie deoarece agentiile preiau anuntul si-l conving ulterior pe proprietar, dupa ce incep sa gaseasca clienti. Evident ca posteaza anuntul si pozele fara acordul proprietarului.

Acum.. din prespectiva proprietarului, un intermediar este bun deoarece el poate fi avocatul lui.
Insa din perspectiva celui care cumpara sau inchiriaza, un intermediar nu face altceva decat sa-l incurce.
Cel mai tare e cand tu, chiriasul faci pe prostul, zici ca accepti conditiile de pret in cacatul ala de contract (de intermediere sau ceva) pe care-l semnezi cu agentul, dupa care vrei sa faci contract de inchiriere. Or sa incerce sa te convinga ca tu, ala care dai banul, trebuie sa platesti impozitele pe venit ale celui care primeste banul. O chestie de nuanta. hahaha
Insa ramai cu contractul de inchiriere semnat, pe pretul afisat, ala micu.
Evident ca daca zici asta de la inceputul negocierii (ca vrei contract), si pretul va creste, atunci contractul de intermediere se va semna pe alta suma, deci si comisionul catre intermediar va fi majorat proportional.
Nu e superb?
Daca nu ma credeti, intrati pe orice sait de inchirieri, vedeti care-i pretul, sunati o agentie si intrebati ce se intampla daca vreti si contract.
- Aaaa, deci dumneavoastra vreti si contract? te va intreba mirat o dobitoaca care se face ca nu pricepe
- Pai da!
- Aaaa, pai atunci, nustiu, sa vedem, dar.. va trebui sa platiti si impozitul.
- Pai care impozit?
- Impozitul catre stat.
- Pai ala nu-l plateste cel care are venitul?
- Ba da, deci dumneavoastra trebuie sa il dati.
- Pai nu-i venitul meu.
- Da, asa este, insa asa se procedeaza daca dumneavoastra doriti si contract. Pretul de pe sait este fara contract.
- Pai fara contract nu e ilegal?
- Pai da, dar nu toti doresc contract, pretul este fara contract.

Evident ca toata lumea stie asta ca asta-i practica la noi, nimic nu-i cinstit, dar.. in cazul in care faci pe prostul, discutia e interesanta. Adica interesant sa vezi cum respecta ei legea de nu se mai poate. Daca e sa gasim primii vinovati pentru lipsa contractelor legale, intermediarii sunt principalii vinovati. Ar trebui sa intre un organ de inspectie si pe la ei, daca se doreste respectarea legii. Dar intra? Nu intra, da-i dracu, desi toata lumea stie care-i cutuma/practica, nu intereseaza pe nimeni sa faca ordine in aspectele astea. Intermediarii ar trebui sa fie primii care sa incurajeze respectarea legii, nu sa se faca ca ploua, sa intermedieze tot felul de chestii care in sensul legii nu reprezinta nimic.

Eu am avut si situatia asta. Am semnat cu intermediarul si proprietarul contract de intermediere pe o suma, dupa care am ridicat problema contractului, evident ca s-a renegociat suma, dupa care intermediarii au dorit sa rupem contractul semnat sa-l facem pe noua suma. Si noi nu am mai vrut. Sa se invete dracului minte sa faca intermedieri in cadrul legal. Daca tot trebuie sa platesc eu impozitul proprietarullui, de ce trebuie sa platesc majorat si comisionul intermediarului?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate