Înființare livada
Last Updated: Feb 25 2018 08:41, Started by
kloddiuss
, Jan 26 2018 15:23
·
0
#1
Posted 26 January 2018 - 15:23
Salutare tuturor!
As avea si eu nevoie de câteva păreri referitoare la înființarea unei livezi în zona Lazu/jud.Constanta aproape de oraș la 3.5 km de țărm. Dețin o casa cu o gradina in spate de 1200mp cu lățimea de 16m orientare E/V. Am hotărât să fac o livadă de pruni, caiși și piersici si m-am hotărât la câteva soiuri: -piersic - Cardinal si Redhaven -cais. - Dacia, Mamaia si Sulmona -prun. - Anna Spath, D'agen, Tuleu Gras și Gras Ameliorat. Vroiam sa va întreb dacă cunoașteți fructele acestor soiuri si in ce mod se pretează fructele lor pentru industrializare (gemuri,compoturi,țuica). La distantele de plantare pot folosi 4m/4m? Am ales corect soiurile sau aveți și alte opinii mai bune? Merita sa pun si sămânțoase în zona mea precum meri red si gold delicios, Ionatan sau peri abatele fetel, Williams, conference? Mulțumesc! Edited by kloddiuss, 26 January 2018 - 15:26. |
#2
Posted 26 January 2018 - 15:38
Pe 1200 mp nu poti vorbi de industrializare, plantezi eventual pentru consum propriu si vanzarea excesului.La tuica merg cam toate:)
|
#3
Posted 26 January 2018 - 15:45
Asa e. Mai degraba procesare decat industrializare in context.
|
#4
Posted 26 January 2018 - 17:04
Ciresii si visinii sunt printre cei mai profitabili pomi fructiferi la noi in tară si sunt destul de putine livezi care cultiva in mod industrial asa ceva.
Partea mai proasta la acesti pomi fructiferi ar fi ca profitul vine abia dupa vreo 4 ani. Partea buna - cand ies pe rod, ciresele si visinele se vand aproape instant. Prunii sunt OK dar mai mult pentru zone deluroase si nu este cazul la malul marii. Despre caisi si piersici nu prea stiu mare lucru |
#5
Posted 26 January 2018 - 19:35
Piersicii se simt excelent in Dobrogea...doar sa nu fie terenul chiar in bataia vantului sarat si rece dinspre largul marii...
Nu mai tine minte nimeni livezile nesfarsite de odinioara? Edited by subway_guru, 26 January 2018 - 19:35. |
#6
Posted 26 January 2018 - 20:15
Am avut pe teren 6 piersici care nu au fost ingrijiti. Chiar si asa au rodit in fiecare an cred.Un cires mare in spatele casei care rodeste an de an indiferent de iarna sau ingheturile din primavara. Am avut si un cais si un prun in fata casei. Caisul intra in alternanta de rodire iar prunul dadea anual dar nu consistent in toti anii. M-am gandit si la varianta de a pune ciresi in livada dar acestia sunt destul de vigurosi si intra pe rod tarziu, daca mai pun si faptul ca terenul este ingust la 16 m. As pune si niste ciresi. Ce soiuri de vigoare mai mica imi recomandati pentru o plantare de 5m/4m. Am disponibil 11 randuri cu 4 pomi pe rand daca fac plantarile la distanta de 5m/4m.
Edited by kloddiuss, 26 January 2018 - 20:19. |
#7
Posted 27 January 2018 - 11:34
De ce nu incerci cu ceva mai profitabil, smochini, aluni, afini?
|
#8
Posted 27 January 2018 - 11:35
Dar.sa.infigi tu niste spalieri si sa pui pomi ca la "intensiv" nu merge?
|
#9
Posted 27 January 2018 - 16:46
Este o idee si cu smochinii. Acum 4 ani cand am locuit acolo am vandut cu galetile de la 2 tufe mari mai batrane de langa casa. Cu alunii este o idee dar nu e zona prea grozava pentru ei la mine. Livada in sistem intensiv necesita mai multa munca, irigatii datorita portaltoilor slabi rezistenti la seceta in general nu vreau ca am si alt job. Nu vreau decat ceva clasic cel mult semiintensiv. Nu vreau sa ma axez pe un singur soi, nu vreau sa fac vreun super business din asta ci doar o completare a venitului. Asa ca o livada tipic gospodareasca cu de toate imi surade mai mult.
Practic pe zona mea merg mai toate speciile de pomi fructiferi. Doar un par de cativa ani nu vrea sa faca fructe dar poate datorita faptului ca este oarecum umbrit de casa. |
#10
Posted 27 January 2018 - 18:15
S-ar putea ca acel par sa fie altoit pe par salbatic si de aceea intarzie cu rodirea. Cam 7 ani ii trebuie sa inceapa sa rodeasca.
|
|
#11
Posted 27 January 2018 - 19:01
Nu vrei "intensiv" pentru ca nu cunosti sistemul.
Tu ai senzatia ca aia care au dezvoltat asemenea sisteme de cultura au facut-o ca sa le fie mai greu(si deci si mai scump/costuri mai mari de intretinere)? Probabil ca atat de prosti sunt...vorba unui unchi de-al meu,"prostii aia de nemti" |
#12
Posted 27 January 2018 - 20:41
Da, nu cunosc sistemul intensiv. Doar am rasfoit cateva idei, idei ce m-au tinut departe de acesta. Costuri de infiintare mari, necesitatea irigarii, nu am posibilitatea sa fac practica undeva pe sistemul asta.
|
#13
Posted 29 January 2018 - 01:31
kloddiuss, on 26 ianuarie 2018 - 15:23, said: -piersic - Cardinal si Redhaven -cais. - Dacia, Mamaia si Sulmona -prun. - Anna Spath, D'agen, Tuleu Gras și Gras Ameliorat. Nu te supara...cum ai ajuns la lista asta de nume !? Ai luat-o dintr-un magazin de pepiniera ? Ai gustat fructele sau cum ai selectionat acele soiuri ? Ai "furat" de pe la vecin! ? Multumesc. |
#14
Posted 29 January 2018 - 19:12
Am incercat sa cuprind o perioada cat mai larga de recoltari in functie de perioada de maturare a fiecarui soi.La cais Dacia se matureaza la inceputul lui iulie iar Mamaia si Sulmona dupa a doua jumatate a lunii, la piersic, Cardinal se matureaza intre 1-15 august, redhaven dupa 15 pana la sf lui august. Cu prunii cuprind august si septembrie, Anna spath il folosesc ca polenizator pentru tuleu gras care este de consum, iar d'agen si gras ameliorat pentru procesare. Eu m-am interesat prin carti, am intrebat prin stanga prin dreapta si pe mai multe site-uri de pe net ca sa ajung la soiurile astea. Nu cunosc gustativ fructele m-am interesat de asemenea si ce soiuri merg mai bine pe zona mea cat si vigoarea soiurilor si portaltoilor pentru sistemul de plantare ales de mine.
Mai ramane sa imi ocup luna iunie cu ciresi. Am ales amar de maxut ca cires amar. O recomandare pentru un soi timpuriu si unul tardiv de cirese careva? Merci! Eu mai recomand la prun soiul Renclod Althan. Este un soi cu fruct foarte mare, carnos, dulce iar samburele nu adera la pulpa. |
#15
Posted 29 January 2018 - 20:38
Redhaven, la mine in nordul tarii se coace in preajma Sf. Ilie (20 iulie). Nu stiu unde ai gasit ca se coace de la 15 august pana la sfarsit. Iar Cardinal nu am dar din ce stiu eu e mai timpuriu decat Redhaven. Daca vreti soiuri tarzii la piersic aveti Superba de toamna si Flacara.
Ciresi timpurii: Bigarreau burlat, Early Lory, Early Red. Ciresi tarzii: Regina, Kordia, Hedelfinger. Din toti ciresii mentionati doar primele doua soiuri nu le am dar o sa remediez problema In ce priveste prunii n-ar strica sa va ganditi la soiurile mai noi cu rezistenta la plum pox. |
|
#16
Posted 29 January 2018 - 20:42
De la teorie la practica.....drum lung al dracu.
Pomii se mak.aleg si dupa cat de comod sunt de intretinut in sensul de cum cresc si cum fructifica...de rezistenta la factorii climatici sau boli...si multe altele. Rele nu sunt alegerile, nunasta spun, ci spun doar ca e greu sa alegi pana nu ai experienta directa si e bine sa nu iti bati prea tare capul acum pt ca sigur peste 5 ani daca ai lua-o de la inceout ai avea cu totul altele pe lista. Important e sa incepi si sa iti placa...restul mai vin si de la sine. |
#17
Posted 29 January 2018 - 21:35
cotzi, on 29 ianuarie 2018 - 20:38, said:
Redhaven, la mine in nordul tarii se coace in preajma Sf. Ilie (20 iulie). Nu stiu unde ai gasit ca se coace de la 15 august pana la sfarsit. Iar Cardinal nu am dar din ce stiu eu e mai timpuriu decat Redhaven. Daca vreti soiuri tarzii la piersic aveti Superba de toamna si Flacara. Ciresi timpurii: Bigarreau burlat, Early Lory, Early Red. Ciresi tarzii: Regina, Kordia, Hedelfinger. Din toti ciresii mentionati doar primele doua soiuri nu le am dar o sa remediez problema In ce priveste prunii n-ar strica sa va ganditi la soiurile mai noi cu rezistenta la plum pox. |
#18
Posted 29 January 2018 - 22:07
Daca e doar pentru sufletelul tau faci ca mine, pui o suta de pomi fructiferi niciunul la fel cu celalalt!
Daca e,vorba de plantatie comerciala e cu totul alta joaca... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users