Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...

Termostat frigider - verificare
 Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...
 

Cires de august

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#37
EternalPain

EternalPain

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 353
  • Înscris: 22.03.2010

 Taxon, on 06 martie 2019 - 14:01, said:

Daca auziti pe undeva de cumparat ciresi de-astia tirzii, poate imi ziceti si mie, va rog?
Dau o bere virtuala la pachet cu multe multumiri.
Si, ca veni vorba, pe partea ailalta, care soi e cel mai timpuriu?
As pune in gradina unul de-ala si unul de-alalalt, in locul unor corcodusi.
Salut poti incerca aici
http://www.pomicolai...pomicol-1p.html
Vezi ca au George pe stoc cu coacere tarzie sfirsit de luna Iulie. Daca discuti cu ei poate gasesti si soiuri mai timpuri sau chiar mai tirzii de ciresi. Doar sunt specialistii nostri pe partea de ciresi.

#38
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Si eu am plantat acum vreo 6 ani un cires Regina, din dorinta de a avea un cires bun cu coacere tarzie.
Cand a ajuns sa faca cirese am vazut ca fructele incepeau sa se parguiasca la vreo saptamana dupa soiul Van, adica pe undeva pe la jumatatea lui iunie cel tarziu deja era copt bine si de aici am tras concluzia ca ciresul meu s-ar putea sa nu fie Regina. Oricum, problema este ca are productivitate slaba, chiar daca infloreste abundent nu leaga mai deloc, iar fructele nu pot spune ca sunt cine stie ce gustoase.
Dupa aia, la ce pomi am pus prin curte si ce productie as putea obtine mi-am dat seama ca cu toate ca un cires tarziu sau foarte tarziu ar fi interesant, totusi nu prea si-ar mai gasi rostul si locul in mijlocul verii sau spre finalul verii niste cirese, ca mai degraba in acea perioada voi avea caise si piersici din plin.
Deci cel mai bine zic ca ar fi ca la cires sa fie exploatata din plin perioada cea mai timpurie posibil de obtinere a fructelor, adica luna mai si apoi inca ceva prin luna iunie, ca sa se dea startul in forta la fructe cat mai repede. Am mai plantat apoi un cires foarte timpuriu soiul Early Red, care anul trecut mi-a facut prima cireasa si am vazut-o intrand in parga pe la inceputul lui mai, apoi dupa 10 mai ajungand sa fie coapta, dar anul trecut fiind si foarte cald dupa finalul lui martie incolo.
O sa mai caut sa vad ce cires foarte timpuriu mai pot planta si probabil ca il voi inlocui pe asa zisul Regina care nu face mai nimic. In plus ciresii foarte timpurii mai au si avantajul ca fenteaza perioada de activitate a mustei cireselor si astfel nu mai este nevoie nici de stropiri contra viermilor care dau batai de cap la cirese.
Esalonarea fructelor in cursul anului dupa mine ar trebui sa fie urmatoarea: luna mai exploatata cu cele mai timpurii soiuri de cires, care apoi sa continue si prin luna iunie, cand se mai pot intercala cu caisele si visinele, iar dupa jumatatea lui iunie pot incepe cele mai timpurii piersici. Apoi in luna iulie si august sa fie caise si piersici, dupa aia prin septembrie pot fi in continuare piersici si in functie de preferinte mere, pere, prune, pentru ca apoi toamna si iarna sa fie exploatata cu mere si pere de iarna cu pastrare pe perioada lunga, care se poate prelungi pana in primavara.

Edited by Vincentiu_1981, 08 March 2019 - 11:08.


#39
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
Da, e corect ce zici dar sunt persoane (de ex. sotia mea) care ar manca cirese si iarna. Imi aduc aminte ca in februarie 2007 cand era cu putin timp inainte de a o naste pe fiica noastra, i s-a facut brusc pofta de cirese. Auzise ca la un oarece non-stop au avut cirese din Argentina sau Chile, ceva de genul asta... Am dat fuga acolo seara tarziu si patroana magazinasului si-a dat seama care e problema si a scos o punguta cu vreo 250 grame cirese oprite pentru ea... vanduse tot....
Eu am 10 ciresi pe rod si inca vreo 5 care urmeaza sa intre si se pare ca nu e suficient :) Timpurii sunt Early Red (G6) si Valerii Cikalov iar cei tarzii sunt Hedelfinger, Kordia si Regina. Intre ei at fi Van, Stella, Germersdorf, Summit. Am pus anul asta si un cires de august Staccato. Voi vedea cum va fi. Cert este ca Regina al meu se coace tarziu, cam odata cu Hedelfinger (anul trecut mai devreme, pentru ca toti s-au copt mai devreme) dar e plin de rod si face fructe impresionante. A rodit din al doilea an fiind altoit pe Gisela 6. De mentionat ar fi Kordia care se coace tarzior dar esalonat culegi si zece zile din el daca le alegi doar pe cele coapte. Problema cu ciresii timpurii in zona mea sunt graurii. Pana anul trecut am avut un cires de mai iesit din sambure in curtea vecinilor. Fiind foarte inalt, graurii se multumeau cu ce gaseau acolo. A fost taiat ciresul si ma tem ca voi fi obligat sa pun plase pe ciresii mei pentru ca in zona nu prea mai au ce hali....

#40
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,092
  • Înscris: 19.01.2004
La o schema de-asta cu 2-3 ciresi, timpuriu-(normal-)tardiv, ma gindeam si eu, ca sa acopar o perioada cit mai lunga din poftele urmasilor mei.
Din pacate, locul e mic, 2 ciresi ar incapea (dupa ce dau jos niste corcodusi), cu 3 deja iese inghesuiala.

Acu ma tot foiesc, sa vaz ce iau si de unde iau, ca deja mi se pare tirzior ...

Edited by Taxon, 08 March 2019 - 12:15.


#41
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Cotzi, ce productivitate au Early Red si cu Valerii Cikalov? Esti multumit de ei, au fructe bune, ceva probleme cu ei? Prin ce perioada se coc?
Ar mai fi si Early Lory care se coace cred ca un pic mai tarziu decat Early Red si din cate am vazut are productivitatea buna. Nu stiu cum sunt ciresele in schimb din acel soi.
Referitor la grauri eu am impresia ca ei mananca mai mult cirese din acelea amare sau cu pulpa mai moale. Parca sa zic ca cirese pietroase nu prea am vazut mancate de grauri.
Poti sa pui la congelator cirese de vara daca ai prea multe si sa le scoti iarna sa mancati sau sa fie facut un compot, dar preferabil fara zahar si cu fierberea in 3 zile consecutive, lasand borcanele sa se raceasca natural in apa in care au fiert, din cate am citit despre aceasta metoda pe care inca n-am incercat-o sa vad cum iese.

Edited by Vincentiu_1981, 08 March 2019 - 12:25.


#42
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
Early Red are abia trei ani anul asta. In 2017 a facut cateva cirese iar anul trecut a facut destul de multe dar nu am cantarit pentru ca s-au mancat direct din pom de catre copii si sotie. Posted Image Anul asta, daca nu se intampla dpdv climatic ceva de genul aprilie 2017 o sa fie o nebunie. E plin de rod! La fel ca si Regina.
Valerii Cikalov ar fi facut mai multe cirese daca nu faceam eu o prostie acum doi ani. Atunci am taiat jos toate ramurile lasand niste cepi de vreo 20-30 cm pentru ca nu imi placeau mie cum erau asezate (toate erau inclinate spre o directie). Ca sa-mi arate ca am fost prost, a dat niste cresteri mai ceva ca rachita pentru nuiele si a facut fructe doar pe cepii lasati de mine. Acum trebuie sa-l domolesc cumva. Fructele lui se coc spre final de luna mai, sunt foarte mari, excelente la gust, si se fac daca le lasi mai mult, culoarea bordo fara insa a se flescai. Nu am avut nici o problema cu ei. Singurul care mi-a facut antracnoza si inca ceva boala ca s-au uscat fructele pe pom inainte de coacere a fost Germersdorf (unul dintre cei doi pe care ii am). La fel si Kordia si Hedelfinger au facut intr-un an antracnoza. In rest nu am avut probleme.
Da, multumesc de sfat chiar ne-am gandit sa congelam o parte din ele.

Edited by cotzi, 08 March 2019 - 16:17.


#43
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004

 Taxon, on 08 martie 2019 - 12:14, said:

La o schema de-asta cu 2-3 ciresi, timpuriu-(normal-)tardiv, ma gindeam si eu, ca sa acopar o perioada cit mai lunga din poftele urmasilor mei.
Din pacate, locul e mic, 2 ciresi ar incapea (dupa ce dau jos niste corcodusi), cu 3 deja iese inghesuiala.

Acu ma tot foiesc, sa vaz ce iau si de unde iau, ca deja mi se pare tirzior ...

Poti opta pentru ciresi altoiti pe Gisela 6 si atunci ai loc de 3. Acum e cam tarziu, nu cred ca mai gasesti nimic pe Gisela. La toamna!

#44
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
In primavara ramane ce nu s-a vandut in toamna, deci eventual in unele cazuri ciurucuri, uscaturi etc.
La cires este clar ca pentru a fructifica cat mai bine si frumos trebuie interventii de taieri cat mai putine, spre deloc daca se poate, dar la formarea coroanei e greu sa nu tai deloc, desi am vazut ciresi cu coroana foarte frumoasa, chiar perfecta si care cred ca nu au fost taiati deloc.
Nu prea vad cum s-ar putea impaca ideea unui cires cu vigoare mare cu pastrarea lui la o dimensiune decenta, ca daca se duce la 10 m nu mai e ok.
Daca facem taieri la un astfel de cires automat vor fi cresteri si mai viguroase si apoi garnisirea cu muguri de rod va fi slaba.
Si eu am fost nevoit sa tai in primavara asta sever 2 ciresi, din cauza ca unul crestea prea mare, iar celalalt si-a intins ramurile prea lungi tot din cauza taierilor pe care le-am facut in anii precedenti, iar acum m-am trezit ca rodul s-a dus spre varful tuturor ramurilor, buchetele de mai intrand in declin si uscandu-se de la jumatatea ramurilor spre baza. Bine, ciresul care imi face chestia asta are si o problema jos pe trunchi si vara frunzele lui arata ca si cum ar merge spre deshidratare. Acum cu taierile astea mai severe pe care le-am facut poate si-o mai reveni, iar daca nu, va trebui sa-l inlocuiesc cel mai sigur, altfel o s-o lalaie asa pana se va usca.

Edited by Vincentiu_1981, 08 March 2019 - 18:53.


#45
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 07.09.2004
Ti-am ramas dator cu perioada coacerii la Early Red: pe 19 mai anul trecut am facut poze cu ciresul dar cred ca era pe la mijlocul perioadei in care au fost cirese bune de consum. Daca tinem cont ca eu sunt in regiunea nord-est e totusi ok. Oricum anul trecut a fost atipic cel putin la noi. S-au copt ciresele cu cel putin 7-10 zile mai devreme decat de obicei.
Ca si soiuri timpurii ar mai fi Prime giant, Bigarreau Burlat dar nu le am si nu stiu ce-i cu ele.
Cu ciresul Valerii Cikalov ma gandesc sa supraaltoiesc un soi oarecare altoit pe Gisela 6 daca nu il domolesc. Nu-l pot lasa sa creasca in halul asta cum vrea el. Problema mea cu ciresul asta e legata de gabarit pentru ca se afla la distanta destul de mica de pilonul de 15 m pe care am antena Yagi (sunt radioamator dupa cum vezi in semnatura) si nu prea am chef de complicatii in caz de ceasul rau, pisica 13, etc....

Edited by cotzi, 08 March 2019 - 19:29.


#46
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,469
  • Înscris: 28.12.2010
Cineva a postat pe undeva pe aici chestia asta pe care am atasat-o. Si acolo sunt niste metode numite KGB si Spanish Bush unde se doreste tinerea sub control a inaltimii unor ciresi pe portaltoi de vigoare mare prin lasarea multor lideri concurenti pentru reducerea vigorii prin impartirea la numarul respectiv de lideri. La un moment dat pomul se limiteaza la anumite dimensiuni si nu se mai lasa mai mult de atat sa creasca. Se tine sub control din taieri se mai elimina din lideri sau se mai lasa daca cresterile sunt mai mici sau mai mari de anumite valori. Asa cand citesti pare accesibil dar in practica nu stiu cum este. Eu l-am taiat pe Stella ala pe care l-am cumparat in ideea asta. I-am taiat axul scurt si cele 4 ramuri putin mai lungi dar tot scurte pana in 12 cm. La vara trebuie sa tai lastarii iesiti din astea 5 ramurele tot asa la 5-12 cm pe cele mai viguroase mai scurt si pe cele mai slabe un pic mai lungi.
Sa vedem ce iese. Eu am sa incerc sa fac exact cum scrie la carte. Daca functioneaza pote fi o metoda de a tine sub control ciresii chiar si pe portaltoi de vigoare mare. Taica-miu avea un cires sin care desi eram tanar la vremea aia cu greu ma puteam urca sa culeg mai de sus pentru ca avea o portiune mare fara ramuri pe ax si imi venea tare greu sa ma catar. Asa ca am ramas cu spaima ciresilor inalti si nu as vrea sa creasca si ai mei asa.
In cel mai rau caz o sa fie un esec si am sa cumpar altul. Din asta fac un gratar cu mici si ceafa si carnati si la urma coc si niste porumb.

Attached Files


Edited by gabiroa, 09 March 2019 - 01:30.


#47
ovi_c

ovi_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 04.06.2008
Eu am doi ciresi cumparati anul trecut in septembrie, i-am pus la ghiveci si au intrat in vegetatie, in iarna i-am tinut intr-un mic solarel.Acum au plecat in vegetie, unul l-am plantat saptamana trecuta, un Queen Marry, celalalt, un Victoria este inca in ghiveci.Acesta din urma ar face cirese in August..ramane de vazut.Poza din solar este din 23 Decembrie, celelalte sunt de azi.

Attached Files



#48
adichis

adichis

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 15.03.2019
va salut,  cele mai tarzii cirese sunt soiul  Staccato , si DA sunt cirese de august ,  undeva pe la mijlocul lunii august Posted Image bafta

Edited by adichis, 16 March 2019 - 10:45.


#49
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005

 Vincentiu_1981, on 08 martie 2019 - 18:53, said:


La cires este clar ca pentru a fructifica cat mai bine si frumos trebuie interventii de taieri cat mai putine, spre deloc daca se poate

Cine a spus aberatia asta?

Dimpotriva, si in clasic si in abordarile moderne cu atat mai mult la cires se taie anual. Si se taie aproape "tot".
Aia batrani la taierile de primavara, lasand la o parte alte chestii, aveau o "boala", sa nu vada lastar anual neciupit macar.
Si in abordarile moderne, din sau si din alte considerente, se procedeaza in mare in mod similar.

Cred ca dupa piersic la cires, daca vrei sa faci treaba, ciumpavesti cel mai mult dintre toate speciile daca e vorba de nr de taieri si numar de lastari atinsi de foarfeca.

Nu stiu ce invatati si de unde insa...


#50
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Eu vobeam din ce am vazut la cires cum reactioneaza fata de taieri si cum fructifica pomi lasati netaiati.
Daca mai este vorba si despre un cires cu vigoare mai mica care nu se face prea mare, atunci lasandu-l netaiat isi va forma o coroana naturala frumoasa si va fi garnisit in toata coroana cu muguri de rod, iar de fructificat toti ciresii care raman netaiati fac productie angro.
Nu are nicio legatura fructificarea la cires cu cea de la piersic. Adica piersicul daca nu-l tai cativa ani se face muci, iar ciresul daca il lasi netaiat 20-30 de ani etc va fructifica masiv an de an, fara nicio taiere. Nu vorbesc din auzite, ci din ce am vazut.
Acum ca in plantatii se fac taieri e normal, dar ce zic eu aici este ca ciresul poate fructifica perfect daca este lasat chiar netaiat sau taiat foarte putin in primii ani, dar cu conditia sa nu fie vreun soi prea viguros care sa se faca de 10 m, ci un soi cu cresteri mai slabute. Adica va fructifica bine si ala viguros, atata doar ca se va face prea mare si asta nu va mai fi bine.

Edited by Vincentiu_1981, 18 March 2019 - 01:02.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate