Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Revolutia Neolitica: cum vanatorul-culegator a devenit fermier

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
88 replies to this topic

Poll: Revolutia Neolitica: cum vanatorul-culegator a devenit fermier (33 member(s) have cast votes)

Cum era mai avantajos?

  1. Ca vanator-culegator nomad (8 votes [24.24%] - View)

    Percentage of vote: 24.24%

  2. Ca fermier sedentar (25 votes [75.76%] - View)

    Percentage of vote: 75.76%

Omul este cladit genetic sa:

  1. sa fie carnivor (2 votes [6.06%] - View)

    Percentage of vote: 6.06%

  2. sa fie vegetarian (3 votes [9.09%] - View)

    Percentage of vote: 9.09%

  3. sa fie omnivor, avand o hrana variata care sa includa carbohidrati si zahar (28 votes [84.85%] - View)

    Percentage of vote: 84.85%

Este civilizatia umana sustenabila pe milioane de ani?

  1. Da (23 votes [69.70%] - View)

    Percentage of vote: 69.70%

  2. Nu (10 votes [30.30%] - View)

    Percentage of vote: 30.30%

Vote Guests cannot vote

#19
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017
bravo lui !
dealtfel are si trasaturi de om care poate supravietui fara bani, internet sau VISA card !

View Postkroton, on 19 ianuarie 2018 - 10:56, said:

Nu, ci sa fii capabil sa modifici mediul inconjurator in folosul tau.
si asta numesti inteligenta ?
uita-te la padurile (care nu mai exista) ale Romaniei ! ...
in 20 de ani veti vedea roadele  "inteligentei colective " a poporului roman !
toate tarile sarace de Lumea III-a au ajuns astfel dupa ce si-au pierdut padurile !

Edited by realduc, 19 January 2018 - 11:05.


#20
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eºti condus de proºti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
Eee, dar poporul rumîn va scoate plozii pe banii pãrinților la înfrișãri! Cã și austriecii au copii...sã aibe ce defrișa la rîndul lor!

Edited by sarac.lipit, 19 January 2018 - 11:10.


#21
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010

View Postandronic312, on 19 ianuarie 2018 - 10:33, said:

Din situatia  prezentata mai lipseste un aspect. Cati am fi fost pe pamant acum daca am fi fost toti vanatori-culegatori?  Sa zicem  un miliard de vanatori-culegatori, oare n-am epuiza rapid resursele si ne-am vana unii pe altii?
nici vorba de un miliard, eventual 100 de milioane. in perioada vinatorilor culegatorilor se faceau mult mai putini copii decit dupa revolutia agricola.

#22
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Practic asa a inceput civiliatia, odata cu sedentarismul. Omul are tendinta de a incerca sa scada riscul pe care il presupune asigurarea existentei proprii. De aceea a devenit sedentar. Era mai putin riscant sa creasca oi si capre decat sa vaneze zilnic mamuti. Pe termen lung supravietuirea speciei depinde de descoperirile stiintifice. Daca nu reusim sa parasim planeta ( si nu vom reusi ) va fi imposibil sa gestionam niste resurse limitate in conditiile unei populatii in crestere. Adica , teoretic ar trebui sa reducem numarul populatiei la o valoare care sa permite utilizarea de resurse in ritmul in care pamantul le poate produce dar nici un curent politic din lume nu isi va asuma asta. Daca nu apare o noua forma de organizare , gen imperiu , tiranie , etc ...care sa reduca brutal numarul oamenilor si sa il tina cu forta la o anumita valoare , suntem condamnati. Se stie asta dar sunt putini care au capacitatea sa traiasca in realitate. Majoritatea oamenilor se impart in doua categorii ( una mai imbecila decat cealalta ) . Prima categorie crede intr-o forma de divinitate si este convinsa ca divinitatea nu va lasa sa se intampla ceva rau. A doua categorie sunt cretinii care au procesorul subdimensionat si care sunt convinsi ca stiinta le va oferi raspunsuri si solutii. De cand am belit ochii in spatiu si am inteles ce presupune parasirea planetei si acoperirea spatiului interstelar sau intergalactic ne-am cam dat seama ca suntem condamnati sa ramanem aici , sa terminam resursele , sa ne mancam intre noi si ...sa ne stingem . La nivel cosmic nu va fi nici macar un sughit . nu o sa stie nimeni ca vreodata aexistat o civilizatie umana care a facut si lucruri interesante. Este distractiv cat de imbecili pot fi oamenii destepti care propovaduiesc colonizarea de planete din sistemul nostru solar. Explicatia simpla ...noi vrem sa parasim pamantul si sa colonizam alte planete din cauza consumului de resurse ....dar pe planeta noastra conditiile de viata si de producere a hranei sunt ideale , practic obtinem hrana cu un efort minim , iar pe Marte trebuie sa ne fabricam ( cu ajutorul unor resurse ) toate cele necesare vietii . Pana si apa care aici este gratis , pe Marte costa . Noi vrem sa plecam de aici pentr uca in viitor costul procurarii resurselor va fi prea mare si sa mergem pe MArte unde toto ce consumam are costuri exorbitante si presupune pompare de resurse . Deci , nu stam aici unde respiratul nu presupune nici un efort , mergem pe Marte unde aerul costa in draci  si trebuie produs . Hai Siktir ....oamenilor de stiinta . Dovediti ca sunteti mai prosti decat prim ministri lui Dragnea .
Revenind ....viitorul este sumbru. Daca nu avem bafta de un restart fortat ( pandemie , meteorit , vulcan , razboi mondial , etc ) ..am belit-o la propriu .

#23
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010

View Postkroton, on 19 ianuarie 2018 - 09:52, said:

Deci, prima intrebare ar  fi: dat fiind problemele de sanatate pe care le poate cauza sedentarismul si aglomerarile urbane, era mai avantajos ca vanator-culegator nomad decat fermier sedentar?  

A doua intrebare: avand in vedere problemele de sanatate (cariile dentare , obezitatea si diabetul  mai ales)  credeti ca omul a fost menit sa consume doar carne de vanat si fructe culese, sau e capabil  sa se adapteze la stilul de hrana variat care include carbohidrati?

A treia intrebare: e civilizatia umana sustenabila sa zicem...nu pe cateva mii de ani, ci pe 1 milion de ani?
Momentan, omul ca specie sedentara si civilizata, exista de doar vreo 10 000 de ani!  
tocmai problemele de sanatate actuale ne arata ca modul nostru de viata e nenatural. sa zicem vinator-culegator, dar nu neaparat nomad. de ex in zona noastra nu erai nevoit sa migrezi, locul iti oferea suficienta hrana. era plin de padure in care exista vinat si plin de riuri pline de peste.

absolut, carne si fructe ar fi dieta ideala.

ar fi, din pacate sintem la mai putin de un secol de autodistrugere. sintem incredibil de idioti.....si totul a pornit de la revolutia agricola.

View PostJurasikMan, on 19 ianuarie 2018 - 11:18, said:

Practic asa a inceput civiliatia, odata cu sedentarismul.
Gobekli Tepe te contrazice. cei de acolo erau vinatori culegatori ca si civilizatia dunareana, cucuteni vinca turdasi.
in rest sunt de acord cu tine.

Edited by cirus6, 19 January 2018 - 11:30.


#24
gear

gear

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,519
  • Înscris: 12.09.2005

View Postf300, on 19 ianuarie 2018 - 10:16, said:

Este greu de spus (si total inutil) daca "se" merita sa ai surplus si practic tot ce avem acum versus sa maninci ce aduni de prin padure. Da, sa iti permiti sa ai studenti, profesori, pensionari vine la pachet cu regi, contabili, ANAF, Dragnea. Asta este.

Recomand excelentele Homo Deus si Sapiens: A Brief History of Humankind de Yuval Noah Harari si Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies de Jared Diamond


Kroton, daca vhiar te intereseaza subiectul cumpara cartea recomandata mai sus de f300: Virusi, arme si otel de Jared Diamond.  E o carte voluminoasa cu foarte multe informatii, face un rezumat al evolutiei omenirii.  Informatiile sunt bune din carte, pacat de stilul pe care l-a folosit sa o scrie, mie nu mi-a placut.

Citat:
Viruşi, arme şi oţel culege cele mai puţin vizibile părţi ale istoriei umanităţii, expunându-le cititorului care are curiozitatea de a răspunde la întrebări la care istoria tradiţională nu oferă decât rareori şi doar întâmplător răspunsuri: De ce au ajuns europenii în America, nu amerindienii în Europa? Cum au ajuns oamenii în locuri izolate – ca Insula Paştelui sau Papua Noua Guinee – şi cum şi-au dezvoltat acolo civilizaţii care ne apar astăzi primitive şi magnifice în acelaşi timp? Cum au reuşit agricultorii să înlocuiască vânători-culegătorii, şi de ce nu s-a întâmplat acest lucru peste tot şi în acelaşi timp? Cum se face că scrisul a constituit una dintre cele mai puternice arme ale civilizaţiilor care s-au impus asupra celorlalte? Jared Diamond oferă câteva răspunsuri foarte convingătoare la toate aceste întrebări, introducându-l pe cititor într-o lume fascinantă, în care viruşii, armele şi oţelul au constituit actorii principali în mărirea şi decăderea popoarelor lumii.

#25
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017

View Postcirus6, on 19 ianuarie 2018 - 11:11, said:

nici vorba de un miliard, eventual 100 de milioane. in perioada vinatorilor culegatorilor se faceau mult mai putini copii decit dupa revolutia agricola.
cred ca nu mai avem selectie naturala ! ...
yo ca mascul, ca sa-mi justific existenta, si vreau femeia lu' Dragnea,
aceasta fiind "in calduri", o sa fac, "in numele civilizatiei" fo' 2458 de ani de puscarie !
in tot regnul animal masculii se omoara intre ei ! ... doar noi suntem "civilizati" !
ca pe urma sa plangem ca trebe sa lucram 8 ore, 40 de ani, ptr pumn de alune si un adapost

Edited by realduc, 19 January 2018 - 12:10.


#26
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006
Probabil civilizația umană ar fi sustenabilă pe milioane de ani cu condiția descoperirii zborului interstelar și a mutării periodice de pe o planetă pe alta.

#27
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017
milioane de ani ? ...
ADN-ul nostru este "varza" ! ... uitata-te-n jurul tau !
bieti imbecili sclavizati la ban, cu peste 200 de boli, si speranta de viata in scadere !

Edited by realduc, 19 January 2018 - 12:15.


#28
kroton

kroton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 09.01.2018

View PostJurasikMan, on 19 ianuarie 2018 - 11:18, said:

  Daca nu reusim sa parasim planeta ( si nu vom reusi ) va fi imposibil sa gestionam niste resurse limitate in conditiile unei populatii in crestere. Adica , teoretic ar trebui sa reducem numarul populatiei la o valoare care sa permite utilizarea de resurse in ritmul in care pamantul le poate produce dar nici un curent politic din lume nu isi va asuma asta.  
Revenind ....viitorul este sumbru. Daca nu avem bafta de un restart fortat ( pandemie , meteorit , vulcan , razboi mondial , etc ) ..am belit-o la propriu .
Se intampla!
Epurare Sociala in secolul 21? - Forumul Softpedia



Piata muncii si femeile au devenit mult mai pretentioase, deci nu orice ratat isi va mai permite sa aiba conditii favorabile pentru a-si perpetua gena.

Plus automatizarea care va inlocui muncitorii.

In 30-50 de ani ai sa vezi din astia aranjand marfa la supermarket si servindu-ti mancarea la fast-food.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/fRj34o4hN4I?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#29
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

View Postrealduc, on 19 ianuarie 2018 - 10:45, said:

asazisa evolutie a umanitatii este de fapt involutie ! ...

View Postkroton, on 19 ianuarie 2018 - 10:52, said:

Dap, e oficial confirmat ca Gobekli Tepe era un observator astronomic antic!
Gobekli Tepe Constellations


Cum l-au construit insa doar cu unelte din piatra   ramane o  intrebare. Cica constructia a durat 2000 de ani.
Ceva e neclar aici.
Adică omenirea a trecut printr-o fază în care a avut răbdare două milenii să construiască un edificiu, iar acum n-are răbdare să-i asculte pe Iohannis şi pe Florin Piersic...
Nu mai spun de situaţia în care omenirea face ca toţi dracii pe forumuri dacă Samsung (telefonul "smart") are lag.

Edited by PSC, 19 January 2018 - 12:35.


#30
kroton

kroton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 09.01.2018

View PostPSC, on 19 ianuarie 2018 - 12:34, said:

Adică omenirea a trecut printr-o fază în care a avut răbdare două milenii să construiască un edificiu, iar acum n-are răbdare să-i asculte pe Iohannis şi pe Florin Piersic...
Nu mai spun de situaţia în care omenirea face ca toţi dracii pe forumuri dacă Samsung (telefonul "smart") are lag.


Uite ca oamenii aveau mai multa rabdare atunci fiindca nu aveau chestii care ii distrageau.

Nu aveau mai nimic bun de facut decat sa munceasca, si poate pentru ei era chiar o activitate relaxanta.
Gandeste-te ca perspectivele erau limitate, cerintele se reduceau doar la nevoi primare si securitate.  
Ca forme de divertisment, in afara de dans, carciumi, mers la templu/biserica, sarbatori si festivaluri, mers la targ, jucat pe maidan cu ce gaseai sau ce improvizai.........ca nobil aveai ceva mai multe optiuni.
Dar da, lumea avea mai multa rabdare. Nu aveai motive sa te grabesti in tot ce faci decat la munca.  Se traia si mai putin.
Pentru ei, era ceva grozav sa sculptezi fara graba ceva ,sa faci o masa de lemn, sa construiesti o casa din lut.  Pentru ei, o caruta cu roti era cum era un  Porsche  pentru noi,  ori aveau ca optiuni calul sau mersul pe jos.
Si dura zile sau luni sa mergi intr-o alta tara.  


Probabil ca stilul de viata de la orasul modern si progresul tehnologic constant  te face agitat si grabit, plus ca distantele mari le faci intr-un timp mai scurt cu avionul sau masina.

Edited by kroton, 19 January 2018 - 12:50.


#31
costi_b

costi_b

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 07.02.2007
Totuși, ce a declanșat revoluția asta? Omul n-a trecut de bunăvoie de la săptămâna de lucru de 20 ore la cea de 60 ore. Glaciațiunea se încheiase, concurența (Neandertal) era eliminată, animalele mari de pradă din Europa și Orientul mijlociu erau pe cale de dispariție sau oricum scăzuse numărul lor. Care a fost factorul declanșator?

#32
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017

View Postkroton, on 19 ianuarie 2018 - 12:29, said:

...femeile au devenit mult mai pretentioase, deci nu orice ratat isi va mai permite sa aiba conditii favorabile pentru a-si perpetua gena.
vb cantecului : "ea si el sunt la fel ! ...fiecare cuplu este sfant !"

Attached Files


Edited by realduc, 19 January 2018 - 12:57.


#33
kroton

kroton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 09.01.2018

View Postcosti_b, on 19 ianuarie 2018 - 12:50, said:

Totuși, ce a declanșat revoluția asta? Omul n-a trecut de bunăvoie de la săptămâna de lucru de 20 ore la cea de 60 ore. Glaciațiunea se încheiase, concurența (Neandertal) era eliminată, animalele mari de pradă din Europa și Orientul mijlociu erau pe cale de dispariție sau oricum scăzuse numărul lor. Care a fost factorul declanșator?

Nevoia de supravietuire, FOAMEA de mai mult, lacomia  si insasi frica de moarte.  Cand vezi ca ba erupe un vulcan, ba are loc o era glaciara, inventezi,  improvizezi, faci ceva ca sa supravietuiesti.  
Si nu, revolutia nu s-a declansat peste noapte, ci in timp, pe cateva milenii.  
Last glacial period - Wikipedia
Gandeste-te..........20 000 de ani,  JUMATATE DE EMISFERA NORDICA A STAT INGHETATA!

Intr-adevar, lucrai 20 de ore pe saptamana sa vanezi, dar depuneai un efort urias sa vanezi cerbul ala care se manca in 2-3 zile, ca dupa aia putrezea.  
Sa insamantezi, sa dai cu plugul, sa sapi, sa seceri  si sa culegi  sau sa mulgi vacile, sa duci oile la pascut si  sa hranesti porcii timp de 60 de ore  pe saptamana iti oferea un surplus mai mare de mancare.....ce-i drept, nu carne de vanat, dar procurai   cereale in cantitati mult mai mari  care mai puteau fi depozitate saptamani sau luni intregi din care mai preparai o paine, o turta, iar din lapte pastrat  mai faceai o  branza.   Crescand gaini, vaci si porci si punandu-i sa se reproduca controlat ,  poate nu-ti mai asigura carne in cantitate mare pe termen scurt, dar iti asigurau carne in cantitati moderate pe termen lung (mai afumi carnea aia si o depozitezi),  plus lapte, plus oua.....din oaie mai obtii lana.
Din cereale de orz depozitat faceai BERE!  

Plus VINUL....adica, merita sa stai sa cresti vita-de-vie.  Natura nu-ti poate oferi vin in cantitate mare daca esti doar un culegator.

Omul nu mai manca carne in exces, dar in schimb manca in exces cereale si automat, carbohidrati in exces, portia de proteine necesara luand-o din legume si fructe cultivate.
De aia diabet, cancer, carii dentare, scolioza si obezitate si fiindca esti sedentar ca om, muncesti intr-un singur loc, mai mult aplecat sau asezat.


Ca vanator-culegator iti mentineai  silueta fiindca alergai permanent dupa hrana si implica ceva riscuri........se intampla sa nu te mai intorci viu.

Edited by kroton, 19 January 2018 - 13:05.


#34
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Hai să fim serioşi. Dacă munca era atât de relaxantă, sclavii care lucrau la construirea celebrei autostrăzi Via Appia de ce erau mânaţi cu biciul?
Repet: omenirea a avut nevoie, conform teoriilor oficiale care susţin că suntem singuri în Univers, de 2000 de ani pentru a-şi face un observator astronomic. Rezultă de aici că acel observator astronomic nu era necesar; dacă se nimerea să fie gata până la urmă, bine, dacă nu, tot aia era.
Piramidele egiptene au fost construite în timp record cu blocuri de piatră cărate de la mii de km distanţă. Pe vremea aceea distanţele se parcurgeau foarte lent. În mod sigur, piramida destinată unui anumit faraon putea fi inaugurată doar de faraonul următor, sau de al treilea faraon următor.
Şi totuşi, lucrările s-au predat la timp, poate cu mici derogări (unul sau mai multe capete tăiate pe altarele zeilor).
Cât timp vom mai fi ignoranţi? Cât timp vom nega faptul că, în antichitate, elita mondială de atunci a avut acces la o tehnologie similară cu cea de azi, dacă nu chiar mai avansată?

#35
kroton

kroton

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 09.01.2018

Quote

Hai să fim serioşi. Dacă munca era atât de relaxantă, sclavii care lucrau la construirea celebrei autostrăzi Via Appia de ce erau mânaţi cu biciul?
Repet: omenirea a avut nevoie, conform teoriilor oficiale care susţin că suntem singuri în Univers, de 2000 de ani pentru a-şi face un observator astronomic. Rezultă de aici că acel observator astronomic nu era necesar; dacă se nimerea să fie gata până la urmă, bine, dacă nu, tot aia era.

Eu vorbeam strict de   de taranii care traiau oarecum independent in perioada straveche care procurau hrana in mod voluntar prin sapat si cultivat, pana sa se fi creat statul centralizat.  

Si da, asta faceau toata ziua, dadeau cu sapa ca in fond, nu aveau de dat check-in la status pe Facebook pe telefon , nici pauze nu aveau (apa potabila era mai putina atunci).........pur si simplu munceau.

E greu sa ne dam seama daca nu te-ai nascut atunci si nu stii cum gandeste un taran limitat in gandire de acum mii de ani care credea ca pamantul e plat si in centrul universului  si ca zeii strajuiesc deasupra lui invizibili.

View PostPSC, on 19 ianuarie 2018 - 13:04, said:

Piramidele egiptene au fost construite în timp record cu blocuri de piatră cărate de la mii de km distanţă. Pe vremea aceea distanţele se parcurgeau foarte lent. În mod sigur, piramida destinată unui anumit faraon putea fi inaugurată doar de faraonul următor, sau de al treilea faraon următor.
Şi totuşi, lucrările s-au predat la timp, poate cu mici derogări (unul sau mai multe capete tăiate pe altarele zeilor).
Cât timp vom mai fi ignoranţi? Cât timp vom nega faptul că, în antichitate, elita mondială de atunci a avut acces la o tehnologie similară cu cea de azi, dacă nu chiar mai avansată?
Despre asta vorbim pe alt topic.
Da, elitele aveau acces la o tehnologie avansata fata de restul maselor , dar nu atat de extraterestra sau futurista cum crezi.  

Hai sa nu avansam prea inainte in timp....


Aici vorbim strict despre Neolitic, despre ce s-a intamplat acum 10 000 de ani!

Edited by kroton, 19 January 2018 - 13:11.


#36
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008

View Postkroton, on 19 ianuarie 2018 - 09:52, said:


Attachment 1.jpg  Attachment 2.jpg


Se vede ca au avut intuitie buna preistoricii, astea fiind reprezentari precise ale noii specii, Homo Sedentaris Americanicus Posted Image

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   146.74K   5 downloads
  • Attached File  2.jpg   120.43K   5 downloads


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate