Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 

Snacks-uri exotice

- - - - -
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#19
OPEDI

OPEDI

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,729
  • Înscris: 16.11.2017
deshidratarea se poate face si la temperaturi negative.
eschimosii au retete de carne uscata fara sa apeleze la celule de uscare
liofizare, parca se numeste procedeul

Edited by OPEDI, 18 January 2018 - 21:29.


#20
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Arată-mi eschimoși care lucrează în industria de carne, în România, și care folosesc procedeul ăsta. Am zis mai sus, fără exemple cu "bunica".

Nu am vorbit de temperatură ca factor, ci de umiditate. De-asta, bunica tăia porcul de Crăciun și lăsa bucățile de slănină la uscat afară, pe prispă, atârnate pe-acolo. Iarna ai umiditate mai scăzută. Cel mai probabil de-asta există obiceiul ăsta de tăiat porcul iarna, pentru că se poate stoca carnea, datorită temperaturii. Temperatura contează, pentru că oprește dezvoltarea organismelor. Nu poți face același lucru în toiul verii, pentru că se strică șunca aia, mucegăiește și face alte nebunii pe-acolo. O uscare, în indistruie, se face cu ambele procedee. De fapt celulele alea de uscare, sunt și de fierbere și de afumare și de coacere. În funcție de șarjă, se reglează temperatură, umiditate, tot.

#21
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,078
  • Înscris: 07.07.2006
Mie îmi place jerky ăla de la Angst. Altul nu am mîncat.
Tot la capitolul gustări sărate și uscate, la magazinele Berezka au niște pești uscați, cam la fel de tari ca jerky, tre să cioflăi la ei cu silință.
La capitolul dulci, se găsesc amestecuri de ananas și alte fructe exotice uscate/confiate, eventual amestecate cu cocos sau cu diverse nuci/semințe.

#22
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017
Mananci azi, mori maine Posted Image

#23
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,822
  • Înscris: 10.12.2006

View Posttigerheart, on 18 ianuarie 2018 - 20:25, said:

Cu Posta Romana? Ce e intr-o poza e continutul unui pachet(~30gr)?
Cu ceva curier a venit, l-a adus la usa. Carnea care se vede in poza nu reprezinta realitatea, bucatile sunt mai mici si inchise la culoare. Dar v-am pus poza reala. Pachetul asa arata, ca in poza.
30g, de gustare :)

View PostOPEDI, on 18 ianuarie 2018 - 20:36, said:

Attachment gasesti si aici.JPG
gasesti si la noi
Dar e din vita. O sa iau totusi sa compar gustul.

#24
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
O lira si cca 50p.De vita.Fasii subtiri de carne vita.Condimentate.Cca 50 gr. Uscate da in acelasi timp mestecabile. Ups,mai ieftine ca in Ro.

#25
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,813
  • Înscris: 15.08.2014
Pt amatori de asemenea gustari recomand salamul BIFI, nu stiu daca se gasesc in Romania.
https://www.dealabs....de-bifi-1069180

De asemenea un alt snack exotic pt Ro, de data asta fiind vorba de o planta leguminoasa inrudita cu fasolea. F consumata in bazinul mediteranean.
Fève ii zice pe franceza, dar google traduce ca fasole, ceea ce nu e tocmai exact.
Reteta https://www.google.f...uer_1783177.amp

Puteti incerca si chipsurile de ...banane  pe care puteti sa le gatiti acasa.



#26
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,472
  • Înscris: 04.05.2006

View Postabancor, on 18 ianuarie 2018 - 21:42, said:

Mie Ăźmi place jerky ăla de la Angst. Altul nu am mĂźncat.
Tot la capitolul gustări sărate și uscate, la magazinele Berezka au niște pești uscați, cam la fel de tari ca jerky, tre să cioflăi la ei cu silință.
Aia de regula nu de consuma ca atare, ci se rehidrateaza :)

#27
JohnSmith

JohnSmith

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 324
  • Înscris: 11.06.2005

View Postrichi_e, on 18 ianuarie 2018 - 20:46, said:

eu prepar asa ceva, am reteta de la un amic din state!
eu fac din vita, ei fac si din curcan si din porc. mie cel mai mult mi-a placut cea de vita, care se pare ca si la ei este cea mai veche(traditionala!)
chiar mi-ai facut pofta! daca ma trezesc devreme sambata, poate fac o sarja! am carnea in congelator!
Edit: daca sunt doritori, maine pot sa postez reteta!

Please do!

#28
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,926
  • Înscris: 02.02.2007
So: carne de manzat, taiata in felii cat mai subtiri(3mm). pentru asta, o feliez dupa congelare, cand carnea nu sa dezghetat complet.
folosesc cca 1kg de carne, atat incape in deshidrator
Baitul ptr marinat il prepar asa:
sos Worcester, el fiind baza. o sticla sau una si jumatate.
o lingura de miere.
zeama de la o jumatate de lamaie.
sos chili, dupa gust 1-2 linguri.
sos de soia, o sticla
2 capatani de usturoi, taiate marunt.
piper, sare dupa gust.
la fel merge si putin patrunjel(personal nu-mi place gustul)
o lingura de otet balsamic
toate se amesteca bine(sa se topeasca mierea), apoi dupa gust se regleaza din sare, sos chili.
se tine la marinat 2-3 zile, amestecat zilnic.
la deshidratat sta cam 8 ore, dar in timpul asta rotesc platanele, ptr o uscare uniforma!

VA dorim Pofta buna!

Edited by richi_e, 19 January 2018 - 08:48.


#29
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,078
  • Înscris: 07.07.2006

View Postpetit_christian, on 19 ianuarie 2018 - 03:34, said:

Fève ii zice pe franceza, dar google traduce ca fasole, ceea ce nu e tocmai exact.

E vorba de bob, o plantă destul de populară și la noi mai demult.

View Postrichelieu, on 19 ianuarie 2018 - 08:21, said:

Aia de regula nu de consuma ca atare, ci se rehidrateaza Posted Image

:D Ai naibii ruși, dacă n-au scris pe pungă! Io le-am luat pe post de semințe la bere.

#30
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,813
  • Înscris: 15.08.2014
Chiar nu stiam ca i zice bob. Mersi de lamurire.
Ai mincat asa ceva? E buna?

#31
Nytro84

Nytro84

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 07.07.2016
Sincer nu vad de ce ar fi exotice.
Carnea sarata si deshidratata era folosita de toate marile imperii pt hranirea echipajelor de pe vapoare

#32
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,472
  • Înscris: 04.05.2006

View Postabancor, on 19 ianuarie 2018 - 09:04, said:

Posted Image Ai naibii ruși, dacă n-au scris pe pungă! Io le-am luat pe post de semințe la bere.
Posted ImagePosted Image
Stai putin, erau stripe-uri? Fasii subtiri si mici, ambalate sub forma de snacks?

View PostNytro84, on 19 ianuarie 2018 - 10:02, said:

Sincer nu vad de ce ar fi exotice.
Carnea sarata si deshidratata era folosita de toate marile imperii pt hranirea echipajelor de pe vapoare
Pentru ca Romania nu e mare imperiu si nici flota nu mai are :lol:

Edited by richelieu, 19 January 2018 - 10:28.


#33
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014

View Postpetit_christian, on 19 ianuarie 2018 - 09:28, said:

Chiar nu stiam ca i zice bob. Mersi de lamurire.
Ai mincat asa ceva? E buna?
mie imi place, dar nu gasesc aici, "in provincie"
luam din matache, uscat, ca fasolea. Cam migalos, ca trebuie scoasa coaja aia, e foarte tare
Crud (adica gatit bobul verde, nu uscat) nu am mancat, dar cica e bun

Eu imi fac naut spicy: boabe fierte/din conserva, pe care le ajustez cu putin ulei + condimente (eu pun chili flakes, chimion, praf de usturoi). la cuptor (cu hartie de copt), niste lamaie peste.

Edited by irina2014, 19 January 2018 - 10:54.


#34
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,078
  • Înscris: 07.07.2006

View Postpetit_christian, on 19 ianuarie 2018 - 09:28, said:

Chiar nu stiam ca i zice bob. Mersi de lamurire.
Ai mincat asa ceva? E buna?

Am auzit că în Moldova ar fi popular. Io gătit în casă n-am mîncat, doar conservă (găsești în supermarketuri la raionul de conserve „exotice”, la mîncăruri arăbești, alături de mîncare de năut, humus etc.; în englezește se cheamă fava beans, în românește nu știu dacă au tradus cum trebe).
Bobul era cultivat la greu, a fost încet - încet înlocuit de fasole, probabil din motive economice, așa că a cam dispărut din alimentația românilor, ca și lintea și meiul.

View Postrichelieu, on 19 ianuarie 2018 - 10:28, said:

Posted ImagePosted Image
Stai putin, erau stripe-uri? Fasii subtiri si mici, ambalate sub forma de snacks?

Da. Aveau vreo 2 sau 3 soiuri de pește și aveau și fîșii de calmar, tot uscat și sărat.
S-ar putea să se mai găsească, dar nu știu sigur, n-am mai intrat într-un magazin Berezka de vreo 2 ani.

#35
belogerer

belogerer

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,560
  • Înscris: 14.03.2008
zucchini si rosii roma deshidratate. fata de beef jerky legumele trebuie asezonate cu grija deoarece concentreaza aroma si risti sa iasa extrem de picante/sarate/etc...

teoretic se pot face si la cuptor iar rosiile se pot pastra mai mult acoperite cu ulei se masline la borcan. eu le prefer simple in loc de mizeriile de la lays sau altii.

Attached Files



#36
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,813
  • Înscris: 15.08.2014
Multumesc pt raspunsuri. O sa il i'cerc si eu.
Magrebienii, portughezii si chiar francezii consuma destul de mult (fata de Ro).
Sincer eu pina acum vreo 2 ani nu am stiut de acest alinent si nici nu am mincat pina acum.


Tot la categoria exotice intra si celebrul ''carciofini sott'olio'' italian, adica inima de anghinare in ulei.
O delicatesa. Acum nu stiu daca poate fi considerat snack.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate