Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Cum sa inchiriezi un imobil – sfaturi

- - - - -
  • Please log in to reply
75 replies to this topic

#1
djxhouse

djxhouse

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,027
  • Înscris: 21.10.2006
Cum sa inchiriezi un imobil – sfaturi
Am un apartament de 4 camere care vreau sa-l inchiriez.
Apartamentul se afla intr-un oras mic, unde chiria este in jur de 100euro / luna.
In teorie totul e simplu si frumos, dar in practica treaba sta altfel:
Am niste intrebari:
1. Daca chiriasul imi strica o usa? Ce fac?
In teorie e usor sa zici ca il pui sa plateasca. Sa cumpere alta usa, sa il schimbe etc etc.
In practica treburile stau altfel…
2. Apartamentul are centrala termica proprie.
Daca se strica centrala termica, obligatia cui este sa repare centrala termica?
O centrala termica noua costa min 500euro + manopera de schimbare.
Daca apartamentul nu este dat in chirie, normal ca nu foloseste centrala termica, dar nici nu se strica.
Daca apartamentul este dat in folosinta / chirie, normal ca se foloseste centrala termica, si se uzeaza. Deci riscul de a se strica creste.
3. Trebuie facut Inspectia anuala la centrala termica care costa 100 ~ 200roni.
Asta cine trebuie sa plateasca. Iar intervine treaba, daca este folosit apartamentul trebuie facut aceasta inspectie, daca nu nu.
4. Cati bani de garantie se cere? 1-2-3 luni?
5. Daca imi sparge o teava, lasa robinetul pornit si imi inunda apartamentul / vecinii iar ce trebuie facut?
6. Daca nu plateste chiria lunara, cum il poti da afara? Sa il dai in judecata, sa mergi la executor toate costa o groaza de bani…

Nu ma intelegeti gresit, eu vreau sa dau in chirie apartamentul, DAR
Chiria lunara fiind de 100euro – din 100euro abia poti renova ceva.
Doar sa zugravesti apartamentul te costa 500euro. – Chiria pe 6 luni. (Deoarece contractul de inchiriere se depune si la finante, si ~20% se duc statului.)
O centrala termica costa 500euro.
O usa interioara costa 100~200roni.
Etc etc…
Daca chiria lunara ar fi de 300 ~ 500euro, atunci anual daca incasezi 3.000 ~ 5.000euro atunci nu e problema sa mai investesti in reparatii 300~500euro.  10% din valoara incasata anuala.
Dar chiria fiind de 100euro, atunci anual din 100euro nu faci nimic.
Dau in chirie apartamentul pt 2 ani, si dupa 6 luni imi iau teapa – si ma trezesc cu o reparatie de 2.000euro nu am facut nimic.
Astept pareri cum sa ma protejez de tepari, probleme…
Voi cum ati proceda?

#2
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,785
  • Înscris: 04.01.2018
In ce oras e chiria 100E pe luna pentru 4 camere, spune-mi te rog, ca acolo ma mut !

#3
FronT

FronT

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,171
  • Înscris: 01.02.2017
La 100 de euro chiria, marja este destul de mica. Va trebui sa iti selectezi atent chiriasii. Banuisc ca nici vanzarea apartamentului nu e o optiune prea stralucita?

Edited by FronT, 09 January 2018 - 11:20.


#4
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Pentru a-ti usura munca faci contract (doua exemplare), in care treci toate conditiile. Semnat de tine si chirias si inregistrat la Finante.

Edited by MembruAnonim, 09 January 2018 - 11:28.


#5
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
De obicei chiriașul plătește ce consumă + chiria. Adică plătește apa, curent, gaz, internetul, telefonul, taxele comunale.

Închiriatorul plătește impozitul, reparațiile (desigur, nu alea unde chiriașul a stricat ceva). În Franța la primirea apartamentului se face un inventar/poze. Dacă la predarea lui a apărut o zgârietură pe un perete, plătește chiriașul/se reține din garanție (și am înțeles că în Franța rar primești garanția înapoi).

Eu aș merge pe o asigurare a locuinței și a ce e în ea (centrală, obiecte sanitare, zugrăveală, corpurile de iluminat, mobilă dacă se dă cu mobilă - de obicei în vest sunt multe ce vin fără mobilă înafară de ceva aragaz).

#6
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
Nu uita ca pe langa contractul cu toate clauzele , clare si inregistrat la finante sa le iei anticipat ca madura de garantie ( pt stricaciuni / neplata utilitatilor etc ) o suma echivalenta cu 1-3 chirii ; suma care se restituie la incetarea contractului daca toate cheltuielile si stricaciunile sunt achitate la zi !
O clauza foarte importanta in contract trebuie sa fie de genul : rezilierea contractului se poate face cu preaviz de 30 de zile unilateral si fara un motiv ! Daca nu ai clauza asta , ti-o tragi singur .

Edited by Baxon, 09 January 2018 - 11:34.


#7
Hobo

Hobo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 759
  • Înscris: 10.07.2004
Cand faci contractul, atasezi un inventar cu ce e in casa, mobila, electronice etc. Daca astea se strica, e datoria lui sa le plateasca.
Daca se sparge o teava nu e vina lui, ca doar nu da nimeni cu barosul in tevi in casa. Costurile de mentenanta si uzura normala a centralei, frigiderului, masinii de spalat etc le acoperi tu. Doar daca actiunea lui directa a provocat stricaciunea, e datoria lui sa plateasca.

Daca vrei sa stai mai relaxat, inchiriaza unei familii, sunt sanse sa fie oameni mai seriosi si sa aiba grija mai bine de casa decat 4 tineri/studenti, fiecare cu camera lui, desi sunt si exceptii.
De obicei se plateste garantie 1 luna, nu 2-3.
Poti incerca sa adaugi o clauza in contract de genul "daca este intarziata plata utilitatilor cu x luni, contractul se considera anulat" si ii dai afara din casa inainte sa iti adune datorii enorme la intretinere cum se mai intampla in cazul chiriasilor neseriosi.

#8
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
E mișto în România că poți da chiriașul afară într-o lună. În Franța/Spania nu poți să o faci mai repede de 9 luni. Că dacă i-e frig.

#9
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017

View PostRedDev, on 09 ianuarie 2018 - 11:44, said:

E mișto în România că poți da chiriașul afară într-o lună. În Franța/Spania nu poți să o faci mai repede de 9 luni. Că dacă i-e frig.
Numai daca ai contractul facut cum trebuie si inregistrat la finante , altfel poti sa ti-o iei frumusel ... si singura rezolvare e sa angajezi un t i g a n care sa stea tot in " chirie " in acelasi apartament , sa umble in chiloti si sa mance fasole multa , in 2-3 zile pleaca ceilalti chiriasi fugind !

Edited by Baxon, 09 January 2018 - 11:52.


#10
ElsaAn

ElsaAn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 698
  • Înscris: 07.06.2016
Buna, indiferent de valoarea chiriei pe care o vei incasa fa-ti un contract zdravan cu proces verbal de predare-primire pentru fiecare bun in parte si cu poze (nu 2 pagini aduse de catre vreun agent imobiliar) si inregistreaza-l la ANAF obligatoriu (chiar daca te costa mai mult pana la urma tot iti intra mai multi bani in buzunar). Citeste mai multe variante de contracte si adapteaza-ti unul exact pentru tine chiar daca  iti va lua cateva zile.

Asigurarea bunurilor este foarte scumpa si nu renteaza decat pentru locuintele noi unde ai bunuri cumparate recent. Nu se asigura bunuri cu o vechime de X ani si fara facturi/bonuri. Fa-ti asigurarea obligatorie fara discutii.

Fii om cu chiriasul si asa o sa fie si el cu tine dar grija mare pe cine iei.

"5.2.Obligaţiile chiriaşului
5.2.1. Să folosească spaţiul închiriat potrivit destinaţiei prevăzute în contract şi să îl exploateze corespunzător, evitând distrugerea, degradarea sau deteriorarea construcţiilor şi accesoriilor acestora.
5.2.2. Să efectueze plata chiriei lunar în condiţiile şi la termenul prevăzut în prezentul contract.
5.2.3. Să suporte cheltuielile de întreţinere care rezultă din folosinţa exclusivă a imobilului pe toată durata contractului;
5.2.4. La încetarea contractului, să predea suprafaţa închiriată în termen de 3 zile lucrătoare, în bună stare, mai puţin uzura normală datorată folosinţei (pe baza unui proces verbal de predare-primire). Cu această ocazie, proprietarul nu va putea ridica pretenţii izvorâte din constatarea uzurii datorate folosinţei normale a spaţiului închiriat.
5.2.5. Să permită accesul proprietarului în spaţiul închiriat pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii strict necesare spaţiului închiriat.
5.2.6 Să permită accesul proprietarului in spatiul de locuit prin stabilirea in prealabil a datei si a orei cu chiriasul.
5.2.7. Să execute la timp şi în condiţii optime, pe cheltuiala proprie, mici reparaţii locative precum şi cele ocazionate de degradările produse imobilului prin culpa sa.
5.2.8. Să nu afecteze structura de rezistenţă si să nu aducă modificări bunului închiriat, decât cu acordul scris al proprietarului.
5.2.9. Să înştiinţeze imediat proprietarul despre orice acţiune a unei terţe persoane care îi tulbură folosinţa.
VI. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
6.1. Prezentul contract poate înceta în următoarele situaţii:
a. la expirarea termenului pentru care a fost încheiat.
b. prin denunţarea unilaterală de către oricare dintre părţi, la orice moment, prin notificare scrisă cu cel puţin 30 de zile anterior datei dorite pentru încetare;
c. Daca chiria lunara sau utilitatile nu se achita, in cel mult 10 zile calendaristice de la scadenta, prezentul contract se reziliaza de fapt si de drept, fara alta notificare in prealabil, urmand ca apartamentul sa fie eliberat in cel mult 3 zile calendaristice.
d. Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre partile contractante."


Bafta!

#11
djxhouse

djxhouse

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,027
  • Înscris: 21.10.2006
ElsaAn - multumesc frumos.
Deci contract inregistrat la finante.
Contract studiat, editat dupa necesitatiile mele.
Si poze detaliate.

Ce spuneti despre banii de garantie?
Cat sa fie? - 1-2-3x din valoarea chiriei?

Ca am un potential chirias care sare in sus, ca doar eu cer asa ceva, si de ce sa stea banii blocati, si este o prostie etc etc etc

Edited by djxhouse, 09 January 2018 - 12:15.


#12
ElsaAn

ElsaAn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 698
  • Înscris: 07.06.2016

View Postdjxhouse, on 09 ianuarie 2018 - 12:14, said:

ElsaAn - multumesc frumos.
Deci contract inregistrat la finante.
Contract studiat, editat dupa necesitatiile mele.
Si poze detaliate.

Ce spuneti despre banii de garantie?
Cat sa fie? - 1-2-3x din valoarea chiriei?

Ca am un potential chirias care sare in sus, ca doar eu cer asa ceva, si de ce sa stea banii blocati, si este o prostie etc etc etc

Eu am cerut garantie 1 luna. Poate daca as fi avut un apartament de lux/nou as fi cerut putin mai mult. Este fix problema lor daca nu vor conditiile impuse de tine. Nu accepta parerea mea.
Inca o chestie, utilitatile sa le platesti tu in fiecare luna sau sa-ti trimita dovada platii la o data stabilita. In felul asta controlezi mai bine situatia si nu te trezesti cu o restanta mai mare de o luna. Nu a platit, la revedere si din garantie acoperi restantele.

Edited by ElsaAn, 09 January 2018 - 12:21.


#13
xplozia

xplozia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,422
  • Înscris: 02.02.2005
Garantie 1 luna, la o chirie de 100 euro, este putin. Gandeste-te la eventuala distrugere a unei usi. Costa mai mult usa cu tot cu manopera decat garantia.

#14
djxhouse

djxhouse

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,027
  • Înscris: 21.10.2006

View PostElsaAn, on 09 ianuarie 2018 - 12:20, said:

Eu am cerut garantie 1 luna. Poate daca as fi avut un apartament de lux/nou as fi cerut putin mai mult. Este fix problema lor daca nu vor conditiile impuse de tine. Nu accepta parerea mea.
Inca o chestie, utilitatile sa le platesti tu in fiecare luna sau sa-ti trimita dovada platii la o data stabilita. In felul asta controlezi mai bine situatia si nu te trezesti cu o restanta mai mare de o luna. Nu a platit, la revedere si din garantie acoperi restantele.
Utilitatile - am cont pt electrica, gaz online si vad cand vin facturile si daca sunt platite sau nu. Macar atat avantaj am cu site-rile online de la utilitati.

View Postxplozia, on 09 ianuarie 2018 - 12:23, said:

Garantie 1 luna, la o chirie de 100 euro, este putin. Gandeste-te la eventuala distrugere a unei usi. Costa mai mult usa cu tot cu manopera decat garantia.
Tocmai asta ziceam si eu. La o chirie lunara de 100 euro - riscul este foarte mare.

#15
FronT

FronT

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,171
  • Înscris: 01.02.2017

View Postdjxhouse, on 09 ianuarie 2018 - 12:14, said:

Ca am un potential chirias care sare in sus, ca doar eu cer asa ceva, si de ce sa stea banii blocati, si este o prostie etc etc etc

Contractul nu te protejeaza in nici un fel in fata daunelor, neplatii, acumularii de datorii si asa mai departe decat daca nu cumva vrei sa iti petreci zilele prin tribunal...iar "clientul" pe care il ai, e exact genul pe care nu ar trebui sa-l lasi nici macar sa intre in casa. Nu iei in calcul vanzarea?

Edited by FronT, 09 January 2018 - 12:27.


#16
djxhouse

djxhouse

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,027
  • Înscris: 21.10.2006

View PostFronT, on 09 ianuarie 2018 - 12:26, said:

Contractul nu te protejeaza in nici un fel in fata daunelor, neplatii, acumularii de datori si asa mai departe decat daca nu cumva vrei sa iti petreci zilele prin tribunal...iar "clientul" pe care il ai, e exact genul pe care nu ar trebui sa-l lasi nici macar sa intre in casa. Nu iei in calcul vanzarea?
Nu iau in calcul vanzarea. Nu am in ce sa investesc. Doar sa cumpar o masina noua, sau sa merg in excursii nu este cazul.

#17
ElsaAn

ElsaAn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 698
  • Înscris: 07.06.2016

View Postxplozia, on 09 ianuarie 2018 - 12:23, said:

Garantie 1 luna, la o chirie de 100 euro, este putin. Gandeste-te la eventuala distrugere a unei usi. Costa mai mult usa cu tot cu manopera decat garantia.

Da, ai mare dreptate dar trebuie sa fie direct proportionala cu chiria. Acum nici nu poti sa ceri 3 luni garantie la o astfel de chirie. Acum fie vorba intre noi cand bagi un apartament in chirie la 100 euro, te duci direct la cel mai ieftin magazin si iei o usa la 200 lei.
Pana la urma cand inchiriezi iti asumi si tu acolo niste riscuri ca doar iti intra niste bani de pe urma lui.

#18
FronT

FronT

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,171
  • Înscris: 01.02.2017

View Postdjxhouse, on 09 ianuarie 2018 - 12:27, said:

Nu iau in calcul vanzarea. Nu am in ce sa investesc. Doar sa cumpar o masina noua, sau sa merg in excursii nu este cazul.

Poate iei o alta proprietate mai potrivita pentru inchiriere. Gen garsoniera la Bucuresti....Ne poti spune care e orasul sau macar zona unde sunt astea 4 camere? Petrosani?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate