Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Cum au creat mongolii cel mai mare imperiu pe uscat din istorie

- - - - -
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017
,,
La începutul secolului al XIII-lea, o tânără căpetenie mongolă pe nume Temujin uneşte toate triburile nomade din stepele Mongoliei, cucerire după cucerire pentru a contura viziunea unui mare imperiu. Luându-şi numele de Ginghis Han, el conduce unele dintre cele mai ample campanii militare, rivalizând serios cu alţi faimoşi conducători precum Alexandru cel Mare. Într-o perioadă relativ scurtă, Ginghis Han se înstăpâneşte asupra ţinuturilor dintre Pacific şi Marea Neagră, dintre India şi spaţiul egeean. Amputând părţi din China, forţa mongolă răvăşeşte apoi Europa de Est, ajungând până departe, în Ungaria. Talentul lor militar le-a îngăduit acest succes imens împotriva unor forţe care variau de la elefanţii de război birmani la cavaleria grea a europenilor.
Maşina de război mongolă a căpătat în timp valenţe mitice, dar de fapt factorii care au permis invaziile fulgerătoare ale nomazilor sunt cât se poate de concreţi. Primul pas în acest drum spre nemurirea istorică l-a constituit unificarea diverselor triburi într-un corp de armată bine organizat, coerent, comandat de generali talentaţi şi loiali. Dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără, să le zicem aşa, anumite calităţi native ale mongolilor. Ce înseamnă asta? Popoarele stepelor nu se ocupau cu războiul într-un mod similar romanilor sau macedonenilor. Deşi soldaţii se antrenau cu zel, talentul lor militar nu era în primul rând rezultatul antrenamentelor viguroase, ci al stilului de viaţă. În vreme ce romanul sau grecul îşi făurea calităţile pe terenul amenajat, mongolul şi le făurea în condiţiile grele ale stepei.
Mongolii le urmează în acest sens hunilor, sarmaţilor şi sciţilor. Mai mult, când vorbim de succesul acestor popoare, avem în vedere două elemente absolut fundamentale:arcul şi calul, ingredientele-cheie ale maşinăriei de război. Copiii învăţau de mici să călărească la galop, ia faptul că păstoritul era o îndeletnicire de bază constituia un avantaj. Calul asiatic de stepă, mai mult un fel de ponei, era mic, viguros, docil, foarte rezistent şi iute. Se mulţumea şi cu iarbă, ceea ce îi scutea pe mongoli de coşmarul logistic de a-i asigura hrana. Cu micile exemplare cabaline, mongolii au fost capabili să străbate distanţe imense la o viteză considerabilă, spulberând totul în cale. Mai mult, căluţii îi ajutau pe mongoli şi pentru că aceştia puteau consuma lapte de iapă, foarte sănătos, sau îl puteau preface într-o pastă şi păstra la nevoie. Călăreţi desăvârşiţi, mongolii făceau nenumărate manevre de pe cal, ceea ce le oferea posibilităţi pe care duşmanii nu le aveau. De fapt, când mongolii îşi încep expansiunea, toată armata lor era compusă îndeosebi din călăreţi, majoritatea cu arc şi armură uşoară, iar un număr restrând înarmaţi cu lănci sau săbii. În bătălie fiecare avea la dispoziţie 2-3 cai pentru a nu-i obosi sau pentru a face manevre, mongolii aflându-se tot timpul în mişcare, hărţuindu-şi permanent inamicii.
[ https://historia.adhst.ro/img/articles/2017/03/22/m1_11.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
La fel de renumiţi erau ca arcaşi. Iarăşi, învăţând de mici copii “meseria”, la maturitate deţineau forţa necesară pentru a încorda arma, echivalentul la a ridica o greutate de câteva zeci de kg. Arcul mongol era şi el special. Fabricat din lemn, corn şi tendoane, arcul compozit avea o putere de străpungere fabuloasă. Distanţa până la care ajungeau săgeţile putea atinge şi 320 de metri. Combinând cele două elemente caracteristice războinicicului mongol, calul şi arcul, obţinem imaginea unui soldat care loveşte ca din senin şi pare de neoprit. Scara de la şa le permitea o mai mare precizie, pentru că puteau aplica lejer lovitura parthică:se fereau din calea inamicului, după care se răsuceau în şa la 180 de grade şi trăgeau. Purtând mai multe tolbe, mongolii aruncau ploi de săgeţi, se retrăgeau, schimbau caii şi reluau procedeul. Jocuri precum bombog kharvaa care avea ca miză doborârea unor mingi de pe ţăruşi aveau scopul de a le cizela calităţile militare. Velocitatea, flexibilitatea şi acurateţea războincilor mongoli câştigau în faţa cavalerilor greu înarmaţi sau a infanteriştilor pregătiţi pentru luptă corp la corp. Un alt aspect de viaţă cotidiană îmbunătăţea performanţele:nerge. Este vorba despre o mare vânătoare anuală, la care fiecare străbătea distanţe imense, încercuind prada într-un loc strâmt. Era un bun prilej de a antrena mongolii în materie de control, comunicare, disciplină.
Aşadar, mongolii deţin calităţile ce i-ar putea transforma în stăpânii lumii. Şi totuşi, numai viziunea unui om precum Ginghis Han reuşeşte să le maximizeze talentul. Înainte de intrarea sa în scenă, principala unitate militară o reprezenta tumen, care însuma 1000 de călăreţi. În general, într-o luptă tumenul se repezea pur şi simplu în tumenul adversar încercând să-l spargă. Nu exista un sistem eficient de a controla unitatea. Ginghis Han vine cu o altă idee:organizează tumenul de 10000 de călăreţi, divizat apoi în minghan (1000), jagun (100) şi arban (10). Liderii mongoli pot astfel controla mult mai bine corpurile de armată, pentru că structura devine mai flexibilă şi planurile de luptă se pot dezvolta în strategii mai complexe. Fiecare unitate poate avea propria sa misiune. De asemenea, hanul mongol pune bazele unei meritocraţii, acordând comanda celor mai buni luptători care dispun de multă libertate de decizie. Ginghis Han organizează şi un personal care să se ocupe de spionaj sau tactici.
[ https://historia.adhst.ro/img/articles/2017/03/22/mon.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Pentru a asigura supremaţia mongolilor, hanul a distrus vechile legături tribale, recrutând soldaţi de peste tot şi amestecându-i, creând un corp relativ omogen. Tot pentru a spori eficienţa, interzice prădăcinunile înainte ca duşmanul să fie complet supus şi ordonă regruparea într-un anume loc. Menţinerea strictei discipline se baza pe un amplu cod de legi şi reglementări, care pedepsea orice abatere, mergând până la execuţie în caz de neascultare majoră. Cu o astfel de organizare, spiritul marţial şi capabilităţile războinice extraordinare ale asiaticilor capătă o formă superioară de manifersare. Mongolii au parte de victorie după victorie.
Tacticile se fundamentează şi ele pe punctele forte:mobilitate, viteză, mânuirea arcului. Mongolii evitau pe cât posibil luptele corp la corp, cel puţin până la frângerea liniilor inamice. Una dintre cele mai uzitate tactici era aceea a ploii de săgeţi, în care pur şi simplu călăreţii se ţineau la distanţă şi lansau proiectilele într-o anume direcţie, fără o ţintă foarte precisă. Scopul era spargerea formaţiei duşmane aşa încât lăncierii să continue cu succes lupta. Este metoda aplicată de pildă în bătălia de la râul Kalka din 1223, când 20.000 de mongoli conduşi de măreţul general Subotai anihiliează o forţă de 80.000 de ruşi. O altă tactică o reprezintă caracola, adică asaltul cu săgeţi în valuri rapide, urmate de retragerea în ultima clipă în propriile linii. Mai mult, la retragere mongolii foloseau lovitura parthică pentru a preveni atacurile din spate. Odată ajuns un grup de călăreţi pornea un altul, prin urmare era nevoie de o bună coordonare pentru a nu se izbi între ele. Mongolii nu luptau niciodată pe un teren nefavorabil.
Pentru a atrage inamicul unde doreau ei, se prefăceau că se retrag, obosindu-şi adversarul, flancându-l şi copleşindu-l în ambuscadă. Astfel obţin multe victorii. De exemplu, când Subotai întâlneşte o vastă armată în Georgia, ştie că nu poate câştiga în câmp deschis, prin urmare organizează o falsă retragere până ce ajunge la un avanpost de unde face rost de cai odihniţi, întorcându-se şi zdrobind adversarul. Când cei 20.000 de mongoli ai lui Qaidu îi înfruntă pe teutonii şi templierii ducelui Henric al II-lea al Sileziei în 1241, se procedează la fel. Mongolii fug la un moment dat suficient de mult incât cavaleria europenilor se separă de infanterie şi asaltul săgeţilor nu întârzie să apară. Iar înainte de bătălia de la Kalka, Subotai îi induce în eroare pe ruşi făcându-I să creadă că i s-a dispersat armata, când de fapt urmăreşte să le disperseze pe cele inamice pentru a ataca în tihnă pe flancuri.
Tot aşa, mongolii îi ademenesc pe maghiarii lui Bela al IV-lea la râul Sajo, unde controlează podul. În vreme ce maghiarii se luptă cu ei pentru controlul acestuia. Subotai însă găseşte un punct de traversare în aval şi învăluie armata maghiară, distrugând flancurile şi ariergarda. Tactica învăluirii este strâns legată de cea numită nerge pentru că ambele urmăreau practic ţintuirea inamicului într-o capcană. Oferind maghiarilor şi o breşă, aceştia încearcă să scape şi sunt prinşi mai uşor prin mica strâmtoare. Învăluirea o folosesc şi în bătălia din valea râului Yang-Ho cu chinezii sau la Ghora Tarap împotriva imperiului persan Khwarezm. Tactica funcţiona excelent pentru că le mula pe o astfel de armată, de călăreţi arcaşi rapizi şi precişi la tragerea cu arcul.
[ https://historia.adhst.ro/img/articles/2017/03/22/mon3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Dar cum au abordat mongolii problema cuceririi unor fortăreţe, pe care se bazau de altfel dinastiile chineze Jin şi Song sau perşii khwarezmizi? La acest capitol mongolii au avut multe de învăţat de la prizonierii chinezi, care le dezvăluie tehnicile sofisticate ale asediului. Noua lor ocupaţie cu artileria nu le-a ştirbit în niciun fel mobilitatea. Berbecii de război şi catapultele le erau acum la dispoziţie pentru a face faţă zidurilor. Mari oraşe precum Otrar, Bukhara, Nishapur sau Samarkand cad toate pradă maşinăriei de război mongole. În vest, mongolii distrug 12 oraşe fortificate în mai puţin de 2 luni, inclusiv Moscova şi Ryazan. În ceea ce priveşte asediile, mongolii depindeau aproape exclusiv de inginerii chinezi sau musulmani. Isteţi, mai întâi loveau fortăreţele-satelit din jurul marilor centre de putere. Nu se foloseau doar de baliste, trebuchete şi scorpioni, ci şi de naftă şi foc grecesc, şi construiau în permanenţă maşini de asediu, neacordând niciun moment de respiro inamicului. În cel mai rău caz, înconjurau oraşul aşteptând ca locuitorii să moară de foame.
Ultimul element care s-ar adăuga acestei combinaţii de mobilitate şi perseverenţă ar mai fi inducerea constată a unui sentiment de teroare. Mongolii erau foarte cruzi, adesea trăgeau în ţeapă liderii duşmani şi îi lăsau în văzul tuturor, iar când capturau un oraş omorau mai toată populaţia masculină. Pe unde treceau provocau distrugeri masive. Oraşe precum Zarnuk, lângă Samarkand, se predau fără luptă, înfricoşate de gândul unei prădăciuni mongole. Când opuneau rezistenţă, erau făcute pulbere, iar mongolii nu se sfiau de la înrobirea copiilor sau violarea femeilor. Teroarea era mesajul adresat oricui avea curajul să sfideze puterea asiaticilor. Dar de asemenea, distrugerea completă a oricărei fortăreţe le permitea mongolilor să-şi asigure liniile de comunicare, împiedica duşmanul să se reorganizeze în zonă şi nici nu era necesar ca trupe importante de mongoli să rămână să asigure garnizoana. Aşadar, reputaţia de războinici nemiloşi dedicaţi masacrului le servea foarte bine.
Se spune că Ginghis Han l-a întrebat odată pe un persan dacă va fi vreodată uitată baia de sânge pe care a provocat-o, la care acesta i-ar fi răspuns că dacă va continua campania de masacrare, nu va mai rămâne nimeni care să-şi amintească de ea…Aşadar, armata mongolă era în secolele XIII-XIV o forţă aproape invincibilă. Niciun duşman nu era prea puternic pentru ei, niciun drum prea lung, niciun zid prea înalt. Cu iuţii lor cai şi distrugătoarele lor arcuri au făurit cel mai mare imperiu pe un spatiu continuu, asigurându-şi un loc printre superlativele istoriei universale.''
https://www.historia...cat-din-istorie

Mongolii au fost la un pas sa cucereasca Europa.Ce evolutie ar fi avut Europa si cum ar fi arata azi daca mongolii ar fi reusit sa o ocupe si sa isi pastreze dominatia asupra ei cateva sute de ani?Este foarte posibil ca mongolii stabiliti in Europa, in cadrul garnizoanelor militare de ocupatie, in timp sa fie asimilati de bastinasi, in urma casatoriilor mixte, asa cum s-a intamplat si in China unde dupa cateva generatii, mongolii au fost asimilati de marele popor chinez.
Foarte multi dintre noi i-am perceput pe mongoli aratand aidoma tatarilor, adica cavalerie usoara, fara zale sau platose, imbracati in perioada friguroasa, cu cojoace, ceea ce este o perceptie gresita.
Din punctul meu de vedere, pe uscat, imperiul britanic si rus au fost cele mai mari imperii.

Edited by max_01, 01 January 2018 - 17:55.


#2
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,727
  • Înscris: 13.09.2009

 max_01, on 01 ianuarie 2018 - 17:45, said:

cucerire după cucerire
Explicati-mi si mie, de ce nu se poate trai pasnic pe lumea aceasta ? Omul agresiv, omul care loveste, acela este ridicat in slavi. Niciodata n-am inteles de ce niste oameni agresivi fura, ucid, lovesc alti oameni care nu le-au facut nimic.

#3
noone2v1

noone2v1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 390
  • Înscris: 31.03.2016
Pentru ca se plictiseau acasa. Ce sa si faci pe campul ala din Mongolia?

#4
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010

 PlatonX, on 01 ianuarie 2018 - 18:00, said:

Explicati-mi si mie, de ce nu se poate trai pasnic pe lumea aceasta ? Omul agresiv, omul care loveste, acela este ridicat in slavi. Niciodata n-am inteles de ce niste oameni agresivi fura, ucid, lovesc alti oameni care nu le-au facut nimic.
e o chestie naturala, vezi ca si animalele se lupta intre ele. ne credem noi mai buni si mai evoluati dar mai e mult pina departe.

#5
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017

 PlatonX, on 01 ianuarie 2018 - 18:00, said:

Explicati-mi si mie, de ce nu se poate trai pasnic pe lumea aceasta ? Omul agresiv, omul care loveste, acela este ridicat in slavi. Niciodata n-am inteles de ce niste oameni agresivi fura, ucid, lovesc alti oameni care nu le-au facut nimic.
Pentru ca in Mongolia era multa saracie(este si acum), conditii aspre de viata asa ca aceste conditii i-au determinat pe mongoli dar si pe altii, dornici sa traiasca mai bine, sa devina razboinici si sa cucereasca lumea.Cel mai tare castiga.Lasul si cel moale devine sclav sau vasal, pe veci.

Edited by max_01, 01 January 2018 - 18:41.


#6
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,727
  • Înscris: 13.09.2009

 max_01, on 01 ianuarie 2018 - 18:23, said:

Pentru ca in Mongolia era multa saracie, conditii aspre de viata asa ca aceste conditii i-au determinat pe mongoli dar si pe altii, dornici sa traiasca mai bine, sa devina razboinici si sa cucereasca lumea.Cel mai tare castiga.Lasul si cel moale devine sclav sau vasal, pe veci.
In aceste conditii legile nu mai au nici un sens. Daca un popor are dreptul sa faca razboi si sa oamare si sa fure, ce sens mai are ca acel popor sa aiba legi precum: sa nu ucizi si sa nu furi ?
Este o contradictie logica intre a avea niste legi in propria tara si a nu le respecta in afara tarii.

De exemplu, daca avem legi de trecere ilegala a frontierei de stat, de ce nu ii pedepsim pe imigrantii disperati din Africa ? Sau de ce SUA da amnisite la mexicanii care au trecut ilegal granita, legea nu este lege pt toata lumea ?

Edited by PlatonX, 01 January 2018 - 18:29.


#7
anarchy78_ro

anarchy78_ro

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 2,048
  • Înscris: 20.02.2016
Fals...cel mai mare imperiu de pe uscat,a fost imperiul persan.

https://ro.wikipedia...Imperiul_Persan

#8
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017

 anarchy78_ro, on 01 ianuarie 2018 - 18:31, said:

Fals...cel mai mare imperiu de pe uscat,a fost imperiul persan.

https://ro.wikipedia...Imperiul_Persan
Ca intindere teritoriala eu cred ca cel al britanicilor si al rusilor a fost mai mare.Vezi ce suprafata are Canada, SUA, Australia, India, coloniile din Africa, etc, sau teritoriul fostului imperiu tarist care includea si portiuni din Polonia, toata Finlanda plus ce a avut URSS, cu exceptia Galitiei aflata la austrieci, fata de cel al persanilor.

 PlatonX, on 01 ianuarie 2018 - 18:27, said:

In aceste conditii legile nu mai au nici un sens. Daca un popor are dreptul sa faca razboi si sa oamare si sa fure, ce sens mai are ca acel popor sa aiba legi precum: sa nu ucizi si sa nu furi ?
Este o contradictie logica intre a avea niste legi in propria tara si a nu le respecta in afara tarii.

De exemplu, daca avem legi de trecere ilegala a frontierei de stat, de ce nu ii pedepsim pe imigrantii disperati din Africa ? Sau de ce SUA da amnisite la mexicanii care au trecut ilegal granita, legea nu este lege pt toata lumea ?
Nu sunt adeptul razboiului.Doar am explicat de ce s-a intamplat si de ce se intampla razboaie.Degeaba eu si cu tine suntem pacifisti.Sunt destui care nu gandesc ca noi si pe care il tii la respect doar daca esti capabil sa il distrugi sau macar sa ii provoci foarte multa suferinta.Mai multa suferinta decat castiga el de la tine daca se da la tine.Asa sta treaba si azi.

Edited by max_01, 01 January 2018 - 19:10.


#9
sebastiansebi

sebastiansebi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,592
  • Înscris: 16.11.2014
mongolii astia viteji nu cumva erau tatarii aia de veneau si atacau pe nv?nu erau aia de se zice ca le-au tras moldovenii lui fane babanu niste batute cu strigaturi si le-au scurtat de cap si ceva printi?

#10
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,792
  • Înscris: 25.06.2007

 max_01, on 01 ianuarie 2018 - 17:45, said:

...
Referitor la ultima poza: cand au ajuns mongolii la piramidele egiptene?

#11
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
1260
The Mongols Meet Their Match: The Battle of Ain Jalut
Battle of Ain Jalut


Si raspunsul la alta intrebare pe care o aveam eu in cap:
Scientists Finally Know What Stopped Mongol Hordes From Conquering Europe

Si ceva si de la noi din ograda:

Quote

Românii în faţa războinicilor călări Populaţia românescă a avut de suferit de pe urma raidurilor călăreţilor războinici mongoli. Furia nomadă a fost cunoscută chiar cu ocazia invaziei lui Batu Han către Europa centrală. ”Populaţia românească din spaţiul extra şi intra carpatic a fost afectată de această campanie, un corp de armată, aflat sub conducerea lui Kadan, Buri şi Bucek, având misiunea de a învălui spre sud regatul maghiar şi de a anihila forţele militare dinTransilvania, împiedicându-le să se unească cu oastea regală. Trupele conduse de Kadanau au traversat Carpaţii răsăriteni, primul obiectiv atacat fiind oraşul minier Rodna, pe care l-au distrus şi au obligat 600 de germani să-i însoţească în calitate de călăuze”, arată Daniel Ciucălău.

Războinicilor tătari li s-au opus însă ”vlahii negrii”, aşa cum erau cunoscuţi moldovenii în cronicile vremii. În nordul Bucovinei au fost descoperite, prin cercetări arheologice, numeroase aşezări întărite, dar şi urme de şanţuri şi palisade, destinate opririi înaintării mongolilor. De altfel, mongolii, aşa cum arată cronicarul arab Raşid od Din, erau decişi să scape de formaţiunile ”vlahilor negri“, care le puneau probleme în deplasarea lor către vest. Războinicii călări au reuşit să treacă de palisadele, şanţurile şi trupele ”vlahilor negri” şi au trecut prin foc şi sabie, Moldova, Oltenia şi Banatul. A urmat bătălia de la Mohi din 1241, în care mongolii practic au anihilat armata regelui Bela. Regatul maghiar a fost pur şi simplu abandonat în mâinile războinicilor mongoli, care au prădat până în Austria. Odată cu fondarea Hanatului Hoardei de Aur, presiunea mongolă a fost constantă pentru comunităţile româneşti. ”Zonele locuite de români nu au intrat efectiv în componenţa Hoardei, aceştia fiind obligaţi la recunoaşterea suzeranităţii tătarilor, la plata unui tribut şi participarea la expediţii militare. Teritoriul acestora era considerat un fel de no man's land , la marginea regatului Ungariei. De abia la sfârşitul secolului al XIII-lea sudul Moldovei a fost integrat în Hoarda de Aur, căpătând o importanţă deosebită prin faptul că asigura legăturile cu poziţiile ocupate în Balcani“, preciza Daniel Ciucălău.

Ştefan cel mare, ucigaşul de tătari

Războinicii Hoardei de Aur au continut să reprezinte o ameninţare chiar şi în secolul al XV-lea. Cu toate acestea, din cauza luptelor interne pentru putere, dintre diferiţi pretendenţi, puterea Hoardei de Aur slăbise. În secolul al XV lea ultimul mare han al Hoardei de Aur a fost Ahmed. Stăpânirea sa a fost cântecul de lebădă al Hoardei de Aur. De altfel Ahmed a întreprins cele mai puternice atacuri asupra Poloniei, statelor ruseşti, cetăţilor veneţiene, dar şi asupra Moldovei. Contemporanul lui Ahmed a fost marele voievod Ştefan cel Mare. Moldoveanul, a fost cel care a curmat şi a pus capăt ultimei marii invazii a Hoardei de Aur. Încă de la începutul domniei sale, Ştefan cel Mare s-a confruntat cu oştile tătărăşti ale Hoardei de Aur. A şi încheiat un pact de ajutor reciprioc cu voievodul Haliciului în cazul unei invazii a Hoardei de Aur. Asta nu i-a împiedicat pe războinicii tătari să prade cumplit o bună parte din Polonia şi Lituania în 1469. Ultima mare invazie a Hoardei de Aur are loc în 1471, atunci când trupele hanului Mamak au pustiit Polonia şi s-au repezit şi asupra Moldovei. ”Oastea tătarilor de pe Volga, după ce pustiise răsăritul Poloniei, s-a abătut asupra Moldovei; se pare că oastea condusă de Eminek, fiul hanului, a dat două lupte cu domnul Moldovei; cea mai zdrobitoare a avut loc la Lipnic, aproape de Nistru; tătarii au lăsat mulţi morţi pe câmpul de luptă; au fost prinşi mulţi captivi, printre care şi fiul marelui han”, scrie istoricul Violeta Anca Epure în revista „Codrul Cosminului”, nr. 10, 2004, în articolul „Contribuţii privind relaţiile dintre Moldova lui Ştefan cel Mare şi tătari”. Mulţi prizonieri au fost executaţi, iar fiul hanului - tăiat, în faţa solilor tătari, în patru bucăţi. După această înfruntare, Ştefan cel Mare construieşte împotriva tătarilor fortăreaţa de la Orhei. Odată cu moartea Hoardei de Aur, din cauza luptelor interne, la începutul secolului al XVI-lea, se va naşte o nouă ameninţare care va rezista până în secolul al XVII lea. De această dată este vorba despre Hanatul Crimeei, controlat de tătarii din această zonă, iniţial conduşi de Girai. Tătarii vor fi aliaţi şi vasali fideli ai Imperiului Otoman. De aceştia se vor folosi sultanii, ori de câte ori vor avea ocazia, contra domnitorilor români. Cavaleria tătară, rapidă şi tenace, va reprezenta inclusiv în bătălia de la Războieni pierdută de Ştefan cel Mare, diversiunea perfectă. Cine au fost cu adevărat tătarii De foarte multe ori în cronici sau chiar în istoriografie mongolii sunt desemnaţi inclusiv cu denumirea de tătari. Mult timp s-a crezut că tătar înseamnă mongol şi invers. Cercetătorii arată însă că între tătari şi mongoli sunt diferenţe demne de luat în seamă. În primul rând tătarii sunt de origine turcică şi nu mongolă. Tătarii cunoscuţi în cronicile chinezeşti au locuit secolul al V lea în zona deşertului Gobi. Au migrat apoi pentru a ieşi din sfera de influenţă imperială chinezească şi s-au alăturat mongolilor lui Ghenghis Han. Pentru cronicari, mongolii însă au primit numele de tătari, iar tătarii au devenit mongoli în concepţia acestora. Explicaţiile sunt numeroase.

”Denumirea de tătari sub care aveau să ajungă să fie cunoscuţi aparţinea unui trib turcic, înrudit cu cel al cumanilor, avea să se impună în urma unui conflict îndelungat dintre mongoli şi aceştia, terminat prin victoria lui Temugin (viitorul Gingis Han), în 1202. Triburile acestora au fost masacrate şi împrăştiate în cadrul celor mongole, dar, datorită vitejiei şi renumelui câştigat, etnonimul va fi păstrat, acoperind o mulţime de alte etnii, dintre care cele turcice erau majoritatare”, explică istoricul Daniel Ciucălău în articolul mai sus menţionat. Louis Hambis explică la rândul său care este diferenţa între aceste triburi şi cum s-a ajuns la confuzie. ”Numele de mongol desemna în epoca dinastiei Tang (sec.VII-IX) un trib care trăia pe cursul superior al Amurului, şi care era cunoscut prin sălbăticia sa; în cursul sec. X si XI, acest trib s-a deplasat catre sud-vest si a ajuns înregiunea udată de fluviile Onon si Kerulen; el ocupa, în cele din urmă, Mongolia orientală şi s-a izbit de tătari, trib turc care trăia pe cursul inferior al Kerulenului, si cu care s-a luptat permanent suferind atunci înfrângeri grave. Dintr-o întâmplare ciudată, numele tătarilor, pe care mongolii îi biruiseră, a ajuns sa le fie dat lor, atât de către chinezi, cât si de către populatiile occidentale, deoarece numele tătarilor dobândise un mare renume în toată Asia, datorită rolului important pe care aceştia l-au jucat timp de mai multe veacuri”. Totodată mongolii s-au amestecat cu tătarii turcici în zona Hoardei de Aur şi au creat o individualitate etnică. Numele a rămas de tătari, deşi era un mix etnic mongolo-turcic. ”Învinşi de tătari şi supuşi stăpânirii acestora, în decursul timpului s-au amestecat şi s-au înrudit cu aceştia, pământul biruind încetul cu încetul natura şi felul de-a fi al cuceritorilor; aşadar mongolii, întrucât se stabiliseră aici, s-au căsătorit cu kîpceacii, a căror patrie au preluat-o, au devenit asemănători lor, iar astăzi par să descindă din aceeaşi rasă”, preciza cronicarul arab al-Umar. Tătarii războinici de temut Aceşti războinici, cărora formaţiunile prestatale şi statele româneşti au fost tributare şi mai apoi adversare, au fost descrişi de numeroşi contemporani. Astfel, ei sunt prezentaţi ca sângeroşi şi dornici mereu de războaie. Arhidiaconul Toma din Spalato, din secolul al XIII lea şi contemporan marii invazii, îi descrie în felul următor pe tătari: „Înfăţişarea tătarilor este îngrozitoare; ei au membrele scurte şi trunchiurile mari, faţa e lată, sunt spâni... au ochi mici şi îndepărtaţi unul de altul; dispreţuiesc hrana cu pâine, se hrănesc cu cărnuri atât proaspete, cât şi putrede, ca băutură amestecă lapte închegat cu sânge de cal. Nici apa cea mai repede nu-i poate opri: ei o trec înot călare. Se slujesc de corturi făcute din pânză sau piei”. Există şi alte descrieri ale tătarilor ca şi a campaniilor purtate de aceasta. „Tătarii aveau o înfăţişare respingătoare şi inimi nemiloase; rămâneau neînduplecaţi la plânsetele mamelor, fără respect pentru părul alb al bătrânilor. Alergau cu bucurie când era vreun măcel, ca la o nuntă sau la o petrecere. Peste tot cadavre, cărora nimeni nu le găsea mormânt. Prietenul nu mai avea lacrimi pentru cel care-i fusese drag; nimeni nu îndrăznea să verse lacrimi pentru cei care pieriseră de teama acestor ticăloşi. Biserica s-a cernit în doliu, frumuseţea şi splendoarea sa dispăruseră; slujbele ei au fost oprite, vocea cântăreţilor din strană nu s-a mai făcut auzită, iar cântările religioase nu au mai răsunat“, se lamenta armeanul Guiragos în timpul marii invazii mongole.
Citeste mai mult: adev.ro/o9tn2f

Edited by gumball3000, 01 January 2018 - 19:31.


#12
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,792
  • Înscris: 25.06.2007

 gumball3000, on 01 ianuarie 2018 - 19:28, said:

Ain Jalut e in Israel, la nord de Ierusalim.

#13
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006

 Karhu, on 01 ianuarie 2018 - 19:37, said:

Ain Jalut e in Israel, la nord de Ierusalim.
Habar nu am unde e pe harta, dar articolul pare a fi mai mult despre cum au ajuns mongolii in Egipt.

#14
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008
Cel mai mare...adica al doilea Posted Image Posted Image dupa cel britanic? Posted Image

#15
Turbina-MiG21

Turbina-MiG21

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 27.12.2017

 gumball3000, on 01 ianuarie 2018 - 19:28, said:


Si ceva si de la noi din ograda:

.....

Citeste mai mult: adev.ro/o9tn2f

Si uite asa, Fane Babanu a devenit sfant, a omorat, dar e sfant.

#16
ct13mey

ct13mey

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,435
  • Înscris: 02.05.2015
Imperiul britanic a reușit să dobândească supremația datorită flotei,pe mare și pe ocean.


#17
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    My ride is Yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,133
  • Înscris: 05.08.2015

 Karhu, on 01 ianuarie 2018 - 19:21, said:

Referitor la ultima poza: cand au ajuns mongolii la piramidele egiptene?

Mongolii au antrenat si alte neamuri central-asiatice, in special turcici. Tatarii nostri nu erau mongoli per se ci mai degraba turcici cu ceva adaos mongol

Mamelucii egipteni erau sclavi-soldati cumani/kipcheak [neam turcic]

Doar ca la Ain-Jalut mamelucii erau in cealalta tabara decat mongolii

#18
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Mai datii naibii de asiatici nebuni. Astia ar trebui batuti bine sau stersi de pe fata pamantului. Pana si in ziua de astazi se mentin practicile barbare. Sunt niste tribali incapabili sa construiasca ceva. De aia au pornit imperii. Altii spre exemplu israelienii, in zona absolut fara resurse , in cativa zeci de ani au reusit sa ridice o tara. Babuinii aia orientali nu vor reusi niciodata asa ceva.

Edited by karax, 02 January 2018 - 09:27.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate