Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Acumulatori cu Litiu - stocare energie regenerabila

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
10363 replies to this topic

#1
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
Daca tot s-a solicitat deschiderea unui topic special pentru baterii cu litiu am zis ca primul post sa fie despre primul ciclu la LiFeYPO4.
Exista 2 posibilitati, incarci si descarci sau invers. Eu am ales invers, adica intai am descarcat apoi am incarcat ca am avut mai putin de lucru. Producatorul spune intai sa le incarci.
Toate echipamentele trebuiesc testate, calibrate, masurate etc

1. Se lucreaza cu fiecare element in parte. Nu serie, nu paralel. INDIVIDUAL.
2. Atentie: daca un element are sub 3.2V se recomanda ca sa se incarce cu 0.01C pana depaseste 3.2V.
3. Prima incarcare trebuie sa se faca cu mai putin de 1/2 din amperajul recomandat. Adica, daca Winstonul poate fi incarcat cu pana la 0.5C, prima data nu depasesti 0.25C.
4. Se incarca fiecare element in parte la 3,6-3,7V. Nu bei, nu fumezi, nu te uiti la fotbal. De la 3.35v la 3.8v pot sari in 10 secunde. Lasate in float la 3.6V LiFeYPO4 poate sari lejer la 3.8v. Daca aveti si un Battery Management System cu atat mai bine pentru ca doar asa puteti incarca toti elementii in serie desi eu nu recomand sub nici o forma acest lucru mai ales pana nu se testeaza BMS-ul in conditii de exploatare.
5. Sa zicem ca i-ai incarcat pe fiecare la 3.7V. Ii lasi cateva ore 4-24, si iti notezi ce tensiuni au. Ai nevoie de 3 zecimale la Litiu, deci si un aparat pe masura.
6. Acum urmeaza descarcarea. Eu recomand la 2.6V sau chiar 2.7V fiecare element in parte. Poti descarca si un 50-60% din capacitate cu invertorul, desi nu recomand, dar doar daca ai BMS sau un monitor cu alarma pe fiecare element. Apoi pe fiecare pana la 2.675V, le lasi 1-2 ore si vor avea 2.7xx V. Repeti descarcarea dar acum la 2.685v, 2.695v, 2.699 etc pana le aduci la 2.700V. Mie mi-a luat vreo 2-3 zile. Daca un element ti-a ramas la 2.693v le duci pe toate acolo desi nu e o mare problema.
7. Ai facut ceea ce se cheama BOTTOM BALANCE. Le conectezi in serie si incepi prima incarcare. ATENTIE, de la 2.7V pana la 3.2v se face cu 0.01C (eu la 300Ah am facut cu 10A, adica cu 0.033C pentru ca nu stiam asta). De la 2.7v la 3.1v ai in pasi de 0.1v cam 0.5%, 1%, 2%, 3% din capacitate. De la 3.1v la 3.2v nu am mai masurat, dar probabil un 15-20%.
8. Ai ajuns la 3.2v. Acum poti sa incarci cu amperajul recomandat pana ajungi pe la un 3.33-3.35v. Scazi amperajul cam la 0.1C sau mai putin si incarci pana cand PRIMUL element a ajuns la 3.55v si opresti incarcarea. Masori tensiunea bancului, sa zicem 27.2v, din aceasta tensiune scazi ~0.2v, iar 27v va fi tensiunea ta de incarcare pentru primele zeci de cicluri. Recomand ca la prima incarcare sa nu se seteze mai mult de 3.4v pe element (13.6v, 27.2v, 54.4v).
9. Iti faci un grafic in excel si notezi tensiunile fiecarui element. Deconectezi si le lasi minimum 4 ore. Notezi din nou. De acum le poti utiliza. Descarci (pe la un 50-60%) si verifici ca tensiunile sa fie perfect egale fara sa ai consumatori pe ele. Incarci la 27v. Faci asta cam de 20 de ori. Notezi tensiunile elementilor la 27v.
10. Dupa ~20 de cicluri s-ar putea sa ai 2 surprize. Elementul care a ajuns prima data la 3.55v s-ar putea sa nu mai fie cel mai slab si ca poti sa cresti tensiunea la 3.4v sau 3.45v pana cand un element ajunge la 3.55V. Atunci noua tensiune, sa zic 27.3v va fi cea pe care o poti folosi pe charger. Insa atentie, incarcate cu amperaje mari la 27.3v pot ajunge la 27.5v.
11. Nu se foloseste BMS pentru echilibrare sau egalizare ci doar pentru monitorizare si LVD/HVD (Low si Hi Voltage Disconnect).
12. Se seteaza LVD pe invertor la 3.15v. Daca ai in mod curent nevoie de acei 10-15% inseamna ca nu ti-ai dimensionat bine sistemul si faci cicluri de 95% DOD si nu te astepta la mai mult de 2000 de cicluri sau chiar mai putine, asta in functie de producator.
13. Daca le descarci constant pana la 3.15-3.2v este necesar ca dupa 1-3 luni sa verifici daca au ramas perfect echilibrate. Eu le verific dupa un an, dar le monitorizez din cand in cand.

Urmeaza un post despre utilizare curenta in sistem off/on-grid.

#2
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,067
  • Înscris: 06.01.2007
Bateriile inteligente de prin leptoape au implementat algoritmi complecsi de incarcare functie de uzura elementelor, de gradul de incarcare, de gradul de dezechilibrare, etc..
Si cum electronica a devenit si va deveni pe zice trece mai ieftina decat chimia, probabil ca merita circuit de management fiecare acumulator sau baterie de acumulatori.
Algoritmii sunt mai precisi daca electronica cunoaste modul in care acumulatorul a fost incarcat ultima data, modul in care el a fost descarcat, caracteristica tensiune/curent, caracteristica tensiune/capacitate, numarul de cicli, capacitatea maxima stocata la ultimul ciclu de incarcare/descarcare, etc.
Toate aceste informatii fac ca acumulatorul sa fie folosit mai bine. Si aceste informatii sunt indisponibile unui charger obisnuit caruia i se pun in bot tot felul de celule. El n-are de unde sa stie datele astea.

De ce zic astea? Pentu ca nu trebuie sa va asteptati ca un incarcator sa faca minuni. E bine de stiut principii generale care tin de incarcare, mai ales de descarcare a acumulatorilor, dar nu e necesar sa urmati algoritmi complecsi. Parerea mea.  Incarcatoarele cunosc tensiunea aplicata pe acumulator, curentul pe acesta, pot scoate rezistenta interna a acumulatorului, in timp pot calcula capacitatea stocata. Cat timp algoritmii se bazeaza pe aceste date, ele pot fi implementate pe incarcatoare direct, fara a mai fi nevoie sa faci ceva suplimentar. E drept ca sunt incarcatoare si incarcatoare, dar in principiu un incarcator bun ar trebui sa stie ce face. Nu va putea optimiza incarcarea ca si unul inteligent, infratit cu celula bateriei inca de la nasterea acesteia.

Desi chimia de baza a acumulatorilor e aceiasi sa zicem, pot exista diferente de la producator la producator. Designul electrozilor, diversi aditivi in electrolitil pot schimba radical modul de functionare inspre o capacitate mai mare, inspre o anduranta mai mare, inspre o descarcare in gol mai mica, inspre un curent suportat mai mare. Sau inspre un compromis rezonabl intre toate astea.
Si de-aici.. alte variabile. De aia cred ca nu exista cel mai bun algoritm de incarcare. Exista algoritmi specifici insa. Acumulatorii de scule se incarca altfel decat aia de leptop sau de lanterna.

#3
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eşti condus de proşti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
Merg de 4 ani cu un accu
Celãlalt a ținut 6 luni
Cînd n-ai baftã, încarcã dupã carte cã tot nu ține!

#4
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Doega,

Era bine sa specifici din titlu sau in post ca e vorba de stocarea energiei in vederea utilizarii in sisteme de energie regenerabila (pentru casa).

#5
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
Am rugat sa o faca: Acumulatori de Litiu - stocare energie regenerabila
In rest, esti deacord cu ce am scris pana acum?

#6
vbn

vbn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 21.07.2017
Acumulatori cu litiu sint scumpi si fara BMS e un mare risc de ai distruge...

#7
bzalex

bzalex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,800
  • Înscris: 02.05.2008
Nu neaparat BMS, dar LVD/HVD cred ca e obligatoriu. Fara egalizare, nu le folosesti la maximum de capacitate, dar fara LVD/HVD ai sanse mari, daca nu le supraveghezi, sa dai peste cap una din ele.

#8
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
In primul rand tin sa precizez ca nu ma incontrez cu doega, desi ar putea parea asa uneori. Pur si simplu eu am o parere si el alta. El e mai prudent. A citit mult despre aceste baterii. Si eu. Timpul va spune cine are un pic mai multa dreptate. Sunt pur si simplu doua moduri diferite de a vedea lucrurile. De exemplu ambele sisteme de balancing sunt bune, dar unul e mai greoi si time-consuming decat celalalt. Bottom balancingul nu poaate fi implementat cu usurinta in electronica; top balancingul e extrem de usor de facut.

View Postdoega, on 29 decembrie 2017 - 08:18, said:

Daca tot s-a solicitat deschiderea unui topic special pentru baterii cu litiu am zis ca primul post sa fie despre primul ciclu la LiFeYPO4.
Bravo! Multumim. E adevarat ca si eu ma gandeam sa fac, dar lenea, bat-o vina!
Exista 2 posibilitati, incarci si descarci sau invers. Eu am ales invers, adica intai am descarcat apoi am incarcat ca am avut mai putin de lucru. Producatorul spune intai sa le incarci. Depinde. Daca bateriile vin deja incarcate 100% cum au venit ale mele , aveau 3.55V cand le-am masurat....
Asa ca nu aveam ce sa mai incarc de ele

Toate echipamentele trebuiesc testate, calibrate, masurate etc
Absolutely agree.

1. Se lucreaza cu fiecare element in parte. Nu serie, nu paralel. INDIVIDUAL. Doar daca n-ai un BMS adecvat. Adica nu de-ala standard chinezesc cu echilibrare de 40-50mA, ca echilibreaza 1 luna de zile daca acumulatorii vin dupa ce au stat vreo 6 luni prin depozite. Trebuie un echilibrator de 1-2A.

2. Atentie: daca un element are sub 3.2V se recomanda ca sa se incarce cu 0.01C pana depaseste 3.2V. Noroc ca de la 2.5 si pana la 3.2V e doar vreo 5-10% din capacitate. Oricum mi se pare exagerata chestia. Eu pe cei de la bicicleta i-am incarcat de mai multe ori de la zero (adica de la 2.9-3V, dupa folosire si revenire) cu 2A adica C/4 pana la full, si nu mi-au dat nici un semn ca nu le-ar conveni.

3. Prima incarcare trebuie sa se faca cu mai putin de 1/2 din amperajul recomandat. Adica, daca Winstonul poate fi incarcat cu pana la 0.5C, prima data nu depasesti 0.25C. Cu asta sunt cam de acord.

4. Se incarca fiecare element in parte la 3,6-3,7V. Nu bei, nu fumezi, nu te uiti la fotbal. De la 3.35v la 3.8v pot sari in 10 secunde. Exagerat 10 sec. Depinde de curent. Daca se incarca cu 50A baterii de 200A, poate sa urce repede de la 3.45 la 3.6 dar nu de la 3.35. Nici nu stau la 3.35 daca le incarci cu C/4, ci se duc pe la 3.4. Oricum, e bine sa se aibe grija mare - daca nu ai BMS, repet. Se distrug imediat. Asa ca, chiar daca treaba cu 10 secunde e exagerata, tot trebuie grija; se urmareste pur si simplu cu atentie rata de crestere, initial la intervale scurte - minute - apoi mai rar, putandu-se ajunge, fct de curentul de incarcare, la intervale de 15 minute sau mai mult daca se folosesc curenti mici de incarcare.; si se va observa ca de la o vreme, cand celula se umple, tensiunea incepe sa urce mai repede si din ce in ce mai repede. E normal ca atunci cand observi ca tensiunea urca repede s-o monitorizezi mai des. Dar cel mai bine e sa se ocupe de trebusoara respectiva un BMS...

Lasate in float la 3.6V LiFeYPO4 poate sari lejer la 3.8v. Daca aveti si un Battery Management System cu atat mai bine pentru ca doar asa puteti incarca toti elementii in serie desi eu nu recomand sub nici o forma acest lucru mai ales pana nu se testeaza BMS-ul in conditii de exploatare.

5. Sa zicem ca i-ai incarcat pe fiecare la 3.7V. Ii lasi cateva ore 4-24, si iti notezi ce tensiuni au. Ai nevoie de 3 zecimale la Litiu, deci si un aparat pe masura.

-------------------------------
Mentionez ca despre urmatoarea sectiune parerea mea e ca nu e necesara. Nu incurajez bottom balance deoarece este inutil daca ai BMS cu egalizare, deoarece acesta face top balance; si daca tu ai facut bottom si celulele nu au capacitati perfect egale, BMS-ul va distruge bottom balance-le pt ca sa faca el top-balance. Timp pierdut, si efectul asupra bancului este acelasi in final.
-------------------------------

13. Daca le descarci constant pana la 3.15-3.2v este necesar ca dupa 1-3 luni sa verifici daca au ramas perfect echilibrate. Eu le verific dupa un an, dar le monitorizez din cand in cand.

Daca folosesti balancer, acesta echilibreaza celulele de fiecare data cand este suficient soare si bateria ajunge full.
Debalansarea zilnica este de obicei foarte mica, undeva mult sub C/1000. Dar probabil creste in timp, dupa ani de functionare.


View Postsarac.lipit, on 29 decembrie 2017 - 10:23, said:

Merg de 4 ani cu un accu. Celãlalt a ținut 6 luni
Ce fel de....x? Ce fel de....y?
Da si tu mai multe date.

Ref la "Se incarca fiecare element in parte la 3,6-3,7V." as avea o precizare.

Elementii se cupleaza in paralel de obicei pt trebusoara asta, dar nu cu fire subtiri ci cu insusi tablele de interconectare. Eventual in grupe de cate 4, pt ca omul probabil nu dispune de interconectori suficienti. Elementii se vor autoechilibra astfel pe masura ce se incarca.

De exemplu unul are tensiunea de 3.31V si altul are 3.28; imediat dupa cuplare va circula un curent de cca dV/2*Ri, adica diferenta de tensiune / suma rezistentelor interne, adica (3.31V-3.28V) / 1miliohm = 30A, care insa va scadea destul de repede, in mai putin de 1 minut, aproape la zero.

Pe masura ce elementii se incarca, tensiunea pe grup creste treptat. Daca unul din elementi a ajuns "sus" cu energia (93-96%), tensiunea nu poate creste si deci nu se va supraincarca, "tinut pe loc" fiind de ceilalti elementi, care au tensiune mai mica.

#9
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Dupa cum am scris si pe celalalt topic de acumulatori, recomand folosirea unui sistem de masurare a capacitatii, in special la bateriile litiu, pentru a sti ce capacitate ai la dispozitie. Un exemplu este mai jos:
http://www.dhgate.co...108:r1557139831


De asemenea, cine doreste sa aiba bateriile perfect echilibrate in permanenta, sugerez urmatoarele balancere active ce functioneaza cu curenti de pana la 6A nominal si 10A in peak:
https://greenstore.a....48efd458Ov7YIS

Desigur, aceste balancere pot fi folosite si la alte tipuri de acumulatori (inclusiv Pb) ce au tensiunea intre 2-5V. Vezi si alti parametri:
https://ae01.alicdn....XXq6xXFXXXe.jpg

Mai jos este o comparatie intre BMS/PCB si aceste balancere:
https://ae01.alicdn....d6d61582aac07b5


O alta informatie interesanta:
https://www.powerstream.com/LLLF.htm

Edited by vast, 29 December 2017 - 23:09.


#10
vulcanescu35

vulcanescu35

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 194
  • Înscris: 21.04.2007
Aaaa, păi ce-ai făcut, mă, nene, mă? ...)))..pai ne mai trebuie la unii încă o facultate pentru a migra la Litiu, ma apuca tremuratul cand vad pe aici la cati parametri trebuie să fii atent și la ce trebuie avut grija!

Ma tot gândeam sa trec pe LTO, stau linistit deocamdată sa nu dau dreacu' foc la casa!

Sărbători fericite si un an mai bun va doresc,

#11
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Pai ce, plumbul, daca vrei sa te tina, nu trebuie sa-l pazesti? Nu trebuie sa ai grija de baterii sa le tii in top? Nu trebuie sa ai grija sa nu descarci mai mult de 50%, iar apoi sa ai grija sa le duci inapoi in 100%? Daca ai baterii flooded, nu trebuie ca periodic sa le verifici densitatea electrolitului si sa le dai cate o egalizare, caci altfel se stratifica electrolitul?

La litiu ai facut descarcarea si incarcarea initiala dupa cum a scris Doega, apoi ai setat valorile de LVD si HVD si gata, te bucuri de ele. Tu crezi ca eu sau Doega sau Addysoftware stam cu ochii pe ele ca pe butelii?

#12
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
Acum raspund cam la gramada ca sunt multe citate de facut si incarc topicul.
In primul rand imi face placere sa discut cu Adi. Cu atat mai mult in contradictoriu pentru ca asta inseamna progres. Dar Doega+Adi=love+respect pe care si l-a castigat de-a lungul timpului.
Daca bateriile ti-au venit incarcate la 3.55v deja sunt afectate in durata de viata si stocare. Am pus un grafic pe acumulatori, dupa un an de stocare la SOC mare (80-90%) pierd iremediabil cam 5-10% parca. Il caut si il postez. Ciudat ca daca le stochezi un an la 30% CASTIGA in capacitate pana in 5% cred. Iremediabil.
1,4,5,13 Tot ce am postat se refera DOAR la Bottom Balancing (BB) unde nu ai nevoie decat de LVD si HVD adica invertor si charger. Nimic altceva. Pui 3.15*8 elementi=25.2 la invertor si 3.4*8=27.2 la charger si gata.
2 Le-a afectat. Din unele teste facute le scade viata, nu tin minte cat din capacitate.
4 Cum ziceam, la 3.35*8=26.8v incarcam lejer cu 75A (0.5C*300/2 cum ziceam mai sus) si in 10 (zece) secunde un element mi-a sarit la 3.6x V.
Daca ai inca un LVD si HVD, adica un alt echipament gen BMS e benefic si inca o masura de siguranta pe care o recomand dar nu o folosesc. Am doar un monitor cu alarma.
5,13 BMS adica management fara TOP BALANCE (TB) ca asa e, distruge BOTTOM-ul. Doar LVD/HVD.

Primul post se refera la PRIMA incarcare si atat. Dupa aia uiti de ele. Cum am zis daca le cobori des la 3.2v e bine sa verifici dupa 1-3 luni daca la 3.2v fara consumatori, fara charger sunt perfect echilibrate. Pentru ca am zis ca nu se face egalizare sus.
De ce nu? Pentru ca cel mai des bateriile se distrug sub 2v. Daca faci TB atunci cand bateriile ajung la 2.5*8=20v macar un element v-a avea 3v iar unul 2v. Daca BMS-ul de 100$ nu face, s-a defectat, doarme etc deconectare atunci vei avea la final ceva de genul: 0, 0.5 ,0, 0.3 ,0, 0.4 , 0.7, 0.2 v. In acest moment ai distrus cei 3 elementi cu 0v datorita tensiunii inverse. Daca folosesti BB, la 20v toti cei 8 elementi au 2.500v. Daca vei continua, la final ai 0v la toti si nu distrugi niciun element. Doar ca ai pierdut cam 10 cicluri respectiv 0.1-0.5% din capacitate in functie de producator.

Ce se cumpara din China sunt LiFePO4 de 1/2 din caracteristicile unor CALB, Sinopoly sau Winston. Care cica sunt chinezarii ieftine. Dar Winston are ~5000 de cicluri la 80% DOD. Alea tin un maxim de 8-10 ani iar daca le duci constant la 80% poate 5 ani. Ca sa zic asa, un fel de GBS care cica avea 1200 cicluri, dar abia au ajuns unii pe la 1000. Ca le-au dus constant la 80% DOD.

TB nu ofera nici un avantaj ci doar probleme si griji ca te lasa BMS-ul. Plus ca la Litiu, cu cat le tii mai jos de 3.55v cu atat poti sa-ti dublezi viata. O sa postez la cum se utilizeaza litiul ca acum ma doare mana.

#13
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
Si celor care se gandesc ca LiFePO4 e periculos si ca dau foc la casa, ia uitati aici. Nebunii aia au bagat 4.25V timp de 13 minute si cred ca si amperajul a fost pe la 2-300A, pana cand au reusit sa distruga bateria. Adi zicea ca de la 4.6v se umfla, uite ca nu prea e asa, e si tensiunea de vina, dar mult mai importanta e intensitatea, ca daca bagau la 4.25v doar 10A nu pateau alea nimic altceva decat sa le scada viata, nici in 2-3 ore. Ati vazut ceva periculos la ea? Nu tu foc, nu tu booom ci doar fum si un mic poc. Pai cat de ignorant sa fii sa ajungi sa faci asa ceva? De unde sa iau, in cazul meu, 4-500a*34v= 17kw ca sa le fac asa ceva, ca pica enelul pe 3 comune in jur. Acum comparati cu ce a patit saracul iullius cu LiIon la doar 4v si cativa amperi capacitate, nu 160a. Cum vi se pare?

LE Daca nu cumva au pus-o in scurt cu celelalte 2 baterii, unde la Winston ai mai mult de 10C, iar in scurt pe direct cine stie, 15-20C deci un 3000A.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/p21iZVFHEZk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by doega, 30 December 2017 - 11:43.


#14
laurentiu_florin

laurentiu_florin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 729
  • Înscris: 02.05.2007
La litiu ai facut descarcarea si incarcarea initiala ....

salut,

http://www.srenergy.co.uk/en/
http://www.srenergy....-Box 2.5-10.0/1
http://www.srenergy....ent/7/Downloads
deja am intrat in posesia lor de ceva timp, cumparati  din Europa , nu din UK, 2 dulapuri full..
deocamdata am reusit sa i cablez la interior si sa realizez conexiunea CAN Bus ca sa pot citi parametrii cu un color GX de la Victron; cele doua dulapuri vor fi cuplate in paralel.
mai multe, pe masura ce avansez cu proiectul.

#15
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
@Laurentiu Bravo!

Acum una de sarbatori mai glumeata si de ce nu e bine sa fi avut plumb inainte de litiu. Old habits dies hard!
Eram la vecini, carora le-am dat UPS-ul meu de 300w si l-au pus pe o baterie de masina de 200ah si pe care abia in vreo 5 zile a readus-o in parametri. Stateam toti in bucatarie la o bere si se ia curentul. Mamaaa, o agitatie p-acolo si in 4-5 minute intra din camera centralei de vis-a-vis un fumalau de numa-numa.
-Baaah, ce rahat faceti, ca murim draq aici asfixiati?
-Scoatem lemnele din centrala ca s-a luat curentul, ce crezi ca facem, stam la bere ca voi?
-Ma triștilor, nu v-am montat UPS-ul, va tine 10 ore, sunteti nebuni cu capul?
-Pfff, am uitat. Pai si crezi ca merge?
-Baga draq si un bec in UPS-ca ne bem berile unii altora. Au bagat un led de 6w dat de mine in UPS si s-au apucat sa bage lemnele la loc in centrala. Intr-o ora a venit curentul, azi dimineata inca mirosea a fum in bucatarie.

#16
vbn

vbn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 21.07.2017
Despre acumulatori    [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/iO2P3jfehuc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#17
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postdoega, on 30 decembrie 2017 - 12:44, said:

.....o agitatie p-acolo si in 4-5 minute intra din camera centralei de vis-a-vis un fumalau de numa-numa.
-Baaah, ce rahat faceti, ca murim draq aici asfixiati?
-Scoatem lemnele din centrala ca s-a luat curentul, ce crezi ca facem, stam la bere ca voi?
-Ma triștilor, nu v-am montat UPS-ul, va tine 10 ore, sunteti nebuni cu capul?......
Uite, eu imi fac instalatia de incalzire in termosifon; fara pompa, fara grija. Doar valve motorizate cu consum mic, gestionate de un sistem care va papa energie totala vreo 10Wh pe zi (poate si mai putin dupa ce se echilibreaza).

View Postdoega, on 30 decembrie 2017 - 11:39, said:

Adi zicea ca de la 4.6v se umfla, uite ca nu prea e asa, e si tensiunea de vina, dar mult mai importanta e intensitatea,
Bineinteles ca e importanta si intensitatea. Dar intensitatea scade singura foarte mult dupa ce bateria trece de "top" asa ca in principiu umflarea se produce intr-un timp destul de indelungat, nu in minute...

#18
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
Adi, eu ziceam ca ei au exagerat imens lucrurile. In exploatare nu se poate intampla asa ceva. Dar cred ca ai inteles. LiFePO4 e cea mai sigura tehnologie pentru stocare.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate