Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 

Debitare blat lemn masiv

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006
Salut,
As avea nevoie de sprijinul vostru intr-o chestiune.
Am un blat de bucatarie din lemn masiv de mesteacan imbinat in dinti, 28mm grosime si trebuie sa tai din el o bucata pentru a-l aduce la dimensiunea dorita si sa decupez locul chiuvetei / plitei de aragaz.

In instructiuni, am gasit ca recomandare sa fie taiat cu un circular iar decuparea cu soricel (pendular). Ma intereseaza sa tai fara a deteriora materialul la suprafata, fara a avea acele aschii (mustati) ce rezulta uneori la taiere.

-Pot sa folosesc pendularul in locul circularului si pentru a scurta blatul, desigur cu un element de ghidaj prins?
dpdv al calitatii taieturii vorbesc fizic n-ar trebui sa fie probleme; in alta ordine de idei care din cele doua scule taie mai "curat" circularul sau pendularul?

-Ce panze recomandati pentru lemn de esenta tare in situatia de mai sus? am vazut pe piata mai multe feluri pentru pendular: cu dinti mari, cu dinti mici, cu dinti mari si mici alternativ.

Multumesc,

#2
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Foloseste circularul daca poti ,cu o panza cu cat mai multi dinti.
Daca folosesti pendularul ,pb. nu e finetea taieturii (orice panza cu ceaprazul rectificat e OK ) ,ci deviatia lamei in partea de jos a taieturii ; in mod paradoxal ,daca folosesti ghidaj panza va devia mai mult decat daca tai cu mana libera pe trasaj .
Partea de sus a taieturii e ok ,partea de jos e cu deviatia mare; incearca sa faci o proba sa vezi daca-ti convine taietura .

#3
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Calitatea taieturii cu pendularul depinde de mai multe lucruri.

1. pendularul in sine, stabilizarea mecanismului si a panzei.
Nu degeaba unele pendulare costa 50 lei si altele costa 1400-2300 lei, si inca nu sunt industriale la banii astia, doar pro.
Nu degeaba exista Maffel, Festool, etc., care au mecanisme nu doar mai fiabile ci si care tin mai stabil panza in mecanism.
2. setarea de pendulare.
Legat de setarea de pendulare orbitala, in general sunt 3-4 pozitii, si cu cat e ma mica setarea de pendulare orbitala, exista inclusiv zero pendulare orbitala, cu atat este mai curata taietura, dar taierea se face semnificativ mai lent. Pe zero taierea este cea mai curata.
3. panza utilizata.
Panzele de lemn sunt de 3 feluri majore, si au si subvariante in f de tipul de lemn si de viteza.
Tipul 1 normal taie curat deasupra spre pendular si ciobeste pe partea opusa. Are dintii inclinati in jos.
Tipul 2 ciobeste spre pendular si taie mai curat pe dos, are dintii inclinati in sus. Apropo, dintii trebuie sa fie f. ascutiti ca sa taie bine pe o parte...
Tipul 3 are dinti cu o forma mai speciala si cu ambele inclinatii intercalati pt a taia relativ curat pe ambele fete.
Exista si diferente de marime a dintilor din doua motive - dinti mai mari fie pt taiere mai rapida in lemn moale, fie pt taiere mai rapida in general, si dinti mai mici pt. taiere mai curata dar mai lenta in special in lemn tare, si exista si diferente de otel pt lemn tare sau moale, diferente de forma a dintilor, etc.
Panzele trebuie sa fie in stare buna ca sa taie bine.
4. ca sa tai drept ai nevoie de ghidaj, insa in practica profesionistii nu prea folosesc asa ceva pt ca fie sunt capabili sa taie suficient de drept si fara, fie evita sa faca taieturi cu astfel de pretentii cu altceva decat circular.
La blaturi in general se pune garnitura de blat pe margini, si atunci nu se vede taietura. Daca are capat expus intr-o parte, se taie din partea opusa unde e la perete. Daca e expus pe ambele parti se taie pe circular, chiar unul cu incizor.
5. cel mai important este omul care taie.
Daca nu ai control asupra sculei, poti sa ai mama Festoolului ca iese ondulata taietura - ba e chiar mai greu sa controlezi scule pro pt ca sunt puternice, taie repede si fug repede de pe linie daca nu te ti bine de ele. In mod normal nu trebuie sa vibreze - asta poate insemna ca e panza tocita, si atunci degeaba ai pendular pro.

Pt. decupaj nu este nevoie de taietura perfecta, ci doar rezonabila, deoarece vine acoperita de chiuveta.
In general se lasa o margine de minim 10mm de jur imprejur, eu prefer minim 12mm dar nu se poate mereu, si rar se poate si 14-15.mm
Am vazut insa chiar azi ca a fost nevoie de o margine de numai 7 mm la o chiuveta din compozit Pyramis, si asta fara toleranta...
La decupaj mai intai se traseaza forma de decupat, mai mica decat chiuveta, si plasata optim pe blat. Trebuie atentie la cuva sa nu loveasca in legatura din fata a mastii de chiuveta. In general blatul se scoate 3cm in fata usii ca sa nu curga apa pe ea, apoi vine usa inca ~ 2cm, apoi vine legatura care uneori e plasata mai in spate cu 5-6mm, deci se ajunge fara toleranta si fara loc de cleme la 73-75mm pana in cuva si daca vrei sa pui si cleme pe fata deja ajungi lejer la peste 10cm la fata, si trebuie sa lasi si in spate ~ 6cm pana la decupaj...Daca are 50cm (plitele au si 51-52 si sunt si chiuvete care au 51), normal poti sa lasi 5+1 cm in fata si 4+1 in spate, renunti la cleme sau montezi chiuveta cu cleme inainte de a pune blatul pe corpuri, si te asiguri ca la chiuveta ai o margine suficient de mare in fata astfel incat sa incapa cuva in spatele legaturii din fata a corpului. Unele masti de chiuveta au legatura in planul usii, deasupra ei, dar e o fragmentare care strica designul si e mai degraba preferabi sa iei alta chiuveta.
La blat poti sa lasi sdi 25mm in fata fronturilor in loc de 3cm.
Mai poti sa tragi blatul 18mm - 2cm in fata punand distantier la spate pe toata lungmea ca sa poti prinde garnitura de blat cu holtzsuruburi in el ( in distantier).
Exista si blaturi mai late de 60cm. Exista de 62-63-64 la Ikea, si de asemenea exista de 80-85-90 de masa/insula care se pot tunde la diverse latimi.

Dupa trasarea chenarului se gaureste in cele 4 colturi cu un burghiu de 8-10-12mm, care ajuta atat la rezistenta blatului pt reducerea riscului de rupere/fisurare, cat si pt. intoarcerea mai usoara a pendularului.
Am cunoscut si oameni care fac decupaje in blat cu circular cu imersare ( plunge cutter, sunt speciale, de genul  Mafell MT55CC care este mult peste varianta Festool, care la randul ei peste peste variantele Makita, Bosch, care la randul lor sunt peste altceva.
Tot. asa, mai intai  se gauresc cele 4 colturi cu burghiu de 8-10-12.
Apoi cu plunge cutter se taie pana aproape de gauri, dar nu se risca prea mult.
Si la final se foloseste si pendularul pt ultimii 5-10 cm al fiecarui colt de fiecare parte, deci inca 8 taieturi cu pendularul.
Am vazut pe cineva care facea asa ceva cu un circular B&D, si taia profesional, dar nu recomand asa ceva celor care nu sunt super-meseriasi, deoarece si unul f bun Makita poate sa sara si sa faca parf si blatul si omul, dar unul hobby...

Edited by loock, 29 December 2017 - 01:15.


#4
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006
Va multumesc domnilor pentru interventie si raspunsuri, ma ajuta in luarea unei decizii.

#5
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,287
  • Înscris: 13.01.2011
Eu am din aglomerat, nu știu dacă te ajuta ce povestesc.
Am de patru cm, grosimea, lungimea a fost ajustata pe aparat profesional, in magazin.
Gaura de chiuveta, gaura pentru plita, au fost date de mine, cu foarte mare atenție, răbdare, mina ferma, pinze noi, au ieșit perfect, au fost făcute cu un pendular Skill, nou, cumpărat special pentru asta.
Nu a fugit lama, nu a tras, nimic, dar am mers ușor, atent, și a durat destul de mult.

L.E. Daca il scurtezi acasă, iți recomand circular de mina.

Edited by crisstonne, 29 December 2017 - 01:40.


#6
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Un pendular bunicel care e acum la oferta e Bosch GST 90 E, cel care se tine de corp, fara alt maner ( BE are maner).
In general cele PRO sunt fara maner pt ca ofera un control mai fin, cu parghie/distanta mai mica intre taiere si mana.
Insa multe au corpul prea gros daca nu ai palma mare, si GST 90 E este mai finut clar decat altele, chiar si unele care nu sunt butucanoase sunt mai groase, si la Makita si Festool care nu sunt butucanoase dar sunt mai groase decat GST 90E, si la alte modele Bosch pe cablu care chiar sunt mai butucanoase. Maffel chiar e gros bine si asta nu ma incanta la el.
GST 90 E e la oferta speciala la 499 lei cu set de 25 de panze bonus si valiza pro bosch ( nu e Lboxx...).
Daca vrei ghidaj il gasesti separat...

Taie destul de repede cu o panza buna, are 650W.
E destul de aproape ca putere de cele uzuale pro de 720-780W Festool, Makita si alte Boschuri pro. Maffel are 900W...
Taie suficient de repede incat sa nu regreti f. mult un circular, mai ales ca implica riscuri mult mai mici...
Daca opresti miscarea orbitala o sa taie insa semnificativ mai incet orice pendular, si nu recomand asta pt. decupaj - mai ales ca taie destul de bine si pe pozitia maxima, cu conditia sa nu-ti fuga mana si sa ai panza buna.

Edited by loock, 29 December 2017 - 01:43.


#7
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,287
  • Înscris: 13.01.2011
Eu zic că 28 mm. lemn îl maninci de viu, cu pendularul potrivit, nici ieftin rău, nici scump rău, daca ai experiență medie macar, aglomeratul este mai tare, la ce grosime am eu a fost chin.

#8
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006
Cred ca o sa apelez la un atelier nu vad sensu sa investesc in scule, as vrea totodata sa iasa taiat ca la carte.
Circular n-am iar pendular am un Black & Decker model nu foarte nou. Blatul este Hammarp (Ikea) 246x63.5x2.8 cm; Chiuveta Hallviken cu o cuva, nr. articol: 791.576.39, pe un corp Metod 60x60x80 cm nr. articol 702.135.69 ce are elemenul de rigidizare metalic frontal, pozitionat undeva la fata (nu fata frontului de sertar ci fata lateralelor ca sa zic asa).

Multumesc de sfaturi, am sa ma ajut si de instructiuni. E nevoie de ceva atentie ce e drept, la masurarea distantelor, pozitionarea chiuvetei / plitei si decuparea in mod corespunzator.

@crisstonne Aglomeratul opune rezistenta mai mare la taiere?! eu credeam ca e invers.

Edited by idneo, 29 December 2017 - 01:48.


#9
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Aglomeratul are suprafata melaminata care este f. dura, are diverse aschii in interior - unele din lemn tare,  nici nu mai zic ca uneori se mai se gasesc dinti, holtzsuruburi de otel dur, pietre, etc...).

Mesteacanul e relativ usor de taiat, mai greu decat teiul, plopul, dar mult mai usor decat stejarul, frasinul, etc.
Foarte greu de taiat este artarul uscat care e si dur si fibros si distruge rapid chiar si freze industriale foarte scumpe.

Poti sa tai decupaje cu orice pendular, dar iti trebuie o panza buna si rabdare daca nu are putere.
B&D-urile noi sunt mai proaste de obicei, asa ca vechimea nu e un criteriu fara alte detalii.
Sculele pro au 650-720-780-900W, si evident ca unul de 250-400 o sa taie mai lent.

Edited by loock, 29 December 2017 - 02:07.


#10
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
Du-te la un atelier care stiu ce fac sa nu te trezesti ca ai facut gaura mai " cash " , pt chiuveta si apoi nu poti s-o montezi perfect paralel cu liniile blatului .
La scurtare poti sa pui si o bagheta la taietura de scurtare , pt a ascunde micile imperfectiuni si de aspect .

View Postloock, on 29 decembrie 2017 - 02:06, said:



Poti sa tai decupaje cu orice pendular, dar iti trebuie o panza buna si rabdare daca nu are putere.
B&D-urile noi sunt mai proaste de obicei, asa ca vechimea nu e un criteriu fara alte detalii.
Sculele pro au 650-720-780-900W, si evident ca unul de 250-400 o sa taie mai lent.
Conteaza mult si calitatea panzei de taiere dar si scula si mana .

Attached Files



#11
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Prin decupaje ma refeream clar la cel de chiuveta si plita, care vin acoperite.

Lamela de capat este pt. izolat de apa blatul de aglomerat, cu silicon, nu pt. mascat taieturi urate.
Daca nu e taiat f. frumos, ciobiturile si ondularile ies imediat de sub marginea aia de ~3-4mm. Are ~ 4-5mm cu tot cu grosimea lamelei...
Si apropo de modelul din poza, cu gaurile alea e o alegere proasta oricum.
Lamela se lipeste cu silicon si cu 3 benzi adezive care se lasa pana se intareste siliconul si apoi se scot.

Edited by loock, 29 December 2017 - 02:54.


#12
ldpe

ldpe

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,564
  • Înscris: 08.03.2017

View Postidneo, on 29 decembrie 2017 - 01:44, said:

Cred ca o sa apelez la un atelier nu vad sensu sa investesc in scule, as vrea totodata sa iasa taiat ca la carte.
Daca nu ai experienta este cea mai buna solutie. Pe langa scule trebuie si consumabile, la pendular panze , minim 3 diferite , daca le cumperi de calitate e un + de 50 lei . Dupa aceasta operatiune il vei pune la pastrare pentru ca : nu mai ai lucrare mare ce sa necesite pendular, merge la bomfaier cu dinti dubli (lemn, fier) cam 99% ce ai pe langa casa, ti-e lene sa-l scoti pentru o scandurica, sa pui prelungitor, sa-l cureti dupa folosire , sa cureti praful rezultat dupa operatiune . Am luat un bosch GST 150CE, un monstru de pendular pentru home use , taia 150mm de grinda cum taie un chinezism pfl de 2 cm , poate mai rapid , pentru casa este foarte greu de manevrat fara toarta , alea sunt folosite de meseriasi sa taie si invers . L-am schimbat pe un Makita 4329 plus diferenta - este extraordinar pentru casa, sunt mereu oferte pe net la sub 250 lei , merita cu ochii inchisi (repet, pentru casa , sa nu sara profesionistii pe mine Posted Image )  . Bosch-urile de la noi sunt fabricate in Rusia , fiablitate scazuta fata de cele din Germania sau Elvetia . Daca tot vrei Bosch 90 este unul pe olx fabricat in Germania la 350 lei cu panze si cutie, nou.
Fiind lemn masiv e pacat sa faci experimente acasa , se incinge lama in el , te sperii ca miroase a ars si involuntar te uiti la lama , e, in acel moment te-ai dus ca ala a boului pe suprafata si e "gata" lucrarea... Un ghidaj hoby de la bosch costa peste 500 lei , unul profesional vinzi masina - nu te baga la scule profesionale ca blochezi banii in ele daca nu lucrezi, trebuie un plan foarte bine gandit inainte de a le achizitiona , inclusiv luat in considerare daca ai cui le vinde fara sa pierzi multi bani , pe olx si alte siteuri le dai ca sh si ai pierdut jumatate dintr-un foc .

Edited by ldpe, 29 December 2017 - 07:37.


#13
PoeOvidiu

PoeOvidiu

    Sunt de la țară și îmi place așa.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,568
  • Înscris: 07.12.2014
In partea de iesire a panzei (adica parte in care sunt inclinati dintii) lipeste doua straturi de banda de mascare si nu se va ciobi asa tare sau chiar deloc. Eu asa foloseam la pal cand taiam cu pendularul sa nu ciobeasca marginea taieturii. La final dadeam banda jos.  O lipesti sa fie taietura cam pe mijlocul benzii, practic tai si banda.

  Poti sa folosesti metoda atat la pendular cat si la circular. Eventual pui pe ambele parti.

Edited by PoeOvidiu, 29 December 2017 - 07:40.


#14
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postidneo, on 29 decembrie 2017 - 01:44, said:

Cred ca o sa apelez la un atelier nu vad sensu sa investesc in scule, as vrea totodata sa iasa taiat ca la carte.

Numai la atelier, pe circulare profesionale cu putere si viteza, daca vrei sa iasa ce trebuie, mai ales ca e din material dur - n-o sa te descurci cu "soricei de casa", te asigur.
Soriceii, chiar dotati si cu ghidaj laser, taie stramb inclusiv foaia de parchet, dintr-un motiv simplu:  nu ai o baza de sprijin solida, pe ce sa pui, cu ce sa fixezi, materialul de taiat, iar soricelul il manevrezi cu mana libera, nu fixat pe banc cu sina de avans... ca la cele  profi.

Deci.. nu te complica.  Lemnul dur e mult mai greu de taiat, cu aparate hobby, decat pare la prima vedere, sau din auzite.

Edited by rosix, 29 December 2017 - 07:42.


#15
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010
Cand tai, lipeste banda adeziva pe taietura ca sa nu zgarii materialul si sa reduci si din aschii.

#16
ldpe

ldpe

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,564
  • Înscris: 08.03.2017
La pendulare si in general la scule de forta este foarte important sa aiba in dotare constant electronic de turatie/forta - nu toate sculele profi au . Bosch gst 150 ce avea , efectiv te impingeai in el si nu scadea turatia mai ales la panza de lungime normal , la cele de 150mm daca era esenta tare scadea pentru cateva clipe turatia dupa care compensa electronic . In lipsa experientei sunt bani dati degeaba, si la 150 ce te durea mana in anumite pozitii, parca aveam o bucata de parizer taranesc in mana , pe langa 4329 era un chin, cu Makita te joci si culmea , datorita manerului taie impecabil, il dirijezi foarte simplu si usor , am taiat parchet laminat si la sfarsit m-am minunat si eu de mine ce drept am reusit sa tai fara efort , panza folosesc doar 2 modele , ori bosch ori makita si conteaza enorm pentru o reusita . Tata pendularelor care iti permiti sa le cumperi este bosch gst 120 be , taietura mai dreapta ca si cu acesta nu am reusit cu nimic, ma refer strict la pendulare, costa in jur de 1000 lei , are stabilizare lama taiere , constant electronic si o rezerva enorma de putere .

Edited by ldpe, 29 December 2017 - 10:50.


#17
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,287
  • Înscris: 13.01.2011
@initiator, mergi la un atelier, sa nu strici, in rest, ce am explicat este adevărat, cred că sint și poze postate, nu explic mai mult, la mine a ieșit perfect.

#18
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006

View Postldpe, on 29 decembrie 2017 - 07:28, said:

Daca tot vrei Bosch 90 este unul pe olx fabricat in Germania la 350 lei cu panze si cutie, nou.
Fiind lemn masiv e pacat sa faci experimente acasa , se incinge lama in el , te sperii ca miroase a ars si involuntar te uiti la lama , e, in acel moment te-ai dus ca ala a boului pe suprafata si e "gata" lucrarea... Un ghidaj hoby de la bosch costa peste 500 lei , unul profesional vinzi

Pe OLX sunt tzaspe GST 90 E-uri, si toate sunt made in Rusia mai putin unul care e facut in China.
Pe majoritatea scrie Germany jos, asa cum scrie si pe Makita Aichi Japan, insa pe GSR 90E scrie made in Rusia pe la mijlocul actibildului, deasupra certificarii CE.
OLX nu are sistem de feedback decent, deci nu as lua de acolo nimic.

Ciudat ca sunt asa de multe la vanzare.
Cunosc pe cineva care foloseste un GST 90 E profesional de 2 ani si e f. multumit de el, si a utilizat inainte 3 modele Festool ( doua fara maner si unul cu ) si un MAKITA 4351CT fara maner, si prefera GST-ul pt. ca e mai usor de controlat si l-a gasit si accesibil.
Probabil multi dorei au crezut ca scula o sa faca singura minuni, si au pierdut din vedere ca cel mai important e meseriasul...

Edited by loock, 29 December 2017 - 18:15.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate