Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Proiecte instalatii electrice in Romania vs UK, US, alte tari EU

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#1
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Aici va puteti posta proiectele instalatii electrice de pe mapamond inclusiv de la  noi romanii si sa vedem diferentele intre normative.
Asta ca sa nu mai existe discutii ca noi suntem "nu stiu cum" si altii mai presus de noi.
Cred ca moderatorul acestei arii va fi chiar incantat.

Edited by ggelu, 28 December 2017 - 10:15.


#2
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
La noi in tara exista I7 din 2011. Stufos, greoi pentru unii, usor pentru altii, de blamat sau mai putind eblamat. si totusi dupa el ne facem treaba. Restul, sunt legende. Asemanarile cu alte normative sau diferentele dintrel el si alte normative ar trebui postate aici ca sa invatam din ce fac alti mai bine si sa incercam sa le transpunem si in normativele noastre.

#3
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
De ce am deschis topicul: In topicul "Instalatii electrice casnice - probleme frecvente" au intervenit cativa useri care negau NP-I7/2011, precum ca in UK sau US sau alte tari din UE au normative total diferite si care noi romanii habar n-avem de ele. Asa ca am decis sa deschid alt topic pentru a vedea aceste diferente dintre normative fara a polua topicul mai sus mentionat, m-am gandit sa deschid topicul asta. Ei bine aici vrem sa vedem diferenta dintre aceste normative. Deocamdata lucrez la doua proiecte si le voi posta aici, astept comentarii fata de normativele UK.

#4
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Uite un model de proiect si sa vedem parerile:

Attached Files



#5
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009
Este foarte buna ideea ta dar nu te astepta la minuni,asa -zisii  cunoscatori cunoscatori ,practicanti proiectanti, din UK si Europa occidentala nu au fost in stare sa posteze un proiect  din 2009 pana acum si cred ca nici inainte,am postat eu unul din Germania si ce sa vezi au aceeeasi abordare ca si in Romania.
Fara a generaliza ,multi dintre contestatari sunt dorei ,care pe forumuri specializate sunt ignorati sau tratati cu eject,pt ca aia de la S.... stiu cum si in armonie cu ce au facut normativele.

#6
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Am postat  topicul asta mai mult sa le astup gura unora ca @eireman (irlandezu) si daca are ceva de comentat sa comenteze aici nu sa strice alte topicuri cu balariile lor.
Sarbatori fericite!

#7
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
George, am o sugestie. La tabloul de distribuție mansardă, dacă inversezi repartizarea pe faze a circuitului instant ACM (poziția 7) cu oricare din circuitele de prize de 2000W de pe fazele S sau T(pozițiile 2,3, 5 sau 6, nu are importanță), vei obține o împărțire mai echilibrată pe faze, adică 5000- 5000- 4000, sau 5000- 4000- 5000 W.

În ceea ce-i privește pe flăcăii care prestează prin Străinezia, eu cred că ăia care-s serioși și buni în ceea ce fac, au și inteligența necesară pentru a realiza faptul că este ridicol să compari reglementări tehnice din țări diferite și să afirmi că „cele din țara X nu e bune, fiindcă nu e la fel cu alea din țara în care lucrez eu” și de aceea își văd liniștiți de treabă și respectă tot ceea ce au de respectat în țara unde lucrează.  Până la urmă, aceste normative (sau cum s-or numi ele în alte țări) au baza de plecare în niște standarde care, la nivel european, sunt cam unice.
Trepădușii ăilalți, în general molipsiți grav de „sindromul Răducioiu”, sunt cei care au uitat de unde au plecat, precum și faptul că, atunci când au făcut școala în România, n-au învățat despre „scatole”, „corrugo” sau „salva vita” (așa cum se exprimă unii dintre ei pe forumuri ROMÂNEȘTI), ci despre doze, copex și disjunctoare diferențiale. Iar „sindromul Răducioiu” poate să apară nu doar la „italienii noștri autohtoni”, ci și la alți „străinezi” de ăștia.

#8
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
La multi ani! Craciun fericit!
Echilibrarea se face la finalul lucrarii cand se masoara consumul efectiv pe fiecare faza. Eu am prevazut 2000W pe faza, dar poate consumul total pe circuit poate fi 1000 sau 1500W ca nu stiu ce-si pune in priza. Asta mai mult ca sa calculez coloana spre BMP sau la alte tablouri spre TGD.
De parerea Raducioilor ma doare fix la 1m de sapca. Aici au ocazia sa posteze capodoperele lor si sa le compare cu ale mele.

Edited by GeorgeTrisina, 25 December 2017 - 08:46.


#9
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Ca o prima diferenta ar fi culoarea folosita la conductorul de nul. La americani si canadieni este alb, la noi este albastru. "La noi" intelegandu-se Europa.

Edited by curentarul, 25 December 2017 - 13:49.


#10
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Aaa.. bine la americani stiu povestile, macar sa fie numai asta diferenta dar au multe lipsuri, ca ei pozeaza cabluri la case din lemn neprotejate absolut deloc. N-as face ca ei nici cu pusca la capul meu. Aia macar sunt varza. Nu cred ca exista vreun normativ la ei sau vreo autoritate nationala. Din UK stii ceva? vreo diferenta?
Uite o monstra de pozare de la americani ca am ramas ca la dentist.
Va implor nu faceti asa ceva acasa cu alte cuvinte:nu va luati dupa ei.

Attached Files


Edited by GeorgeTrisina, 25 December 2017 - 16:15.


#11
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
Sărbători fericite tuturor!
Legat de instalațiile electrice din SUA, există diferențe majore între ce e acolo și ce e în Europa. Am văzut și eu diverse filmulețe pe iutub cu instalații electrice din SUA făcute cu cabluri neprotejate și vai-de-steaua-lor. Nu știu unde se permite așa ceva (sau sunt doar niște improvizații publicate pe internet, dar nedepistate încă de inspectorii de la primăriile locale), dar pot să vă spun că am un fost coleg de serviciu din anii 1987-1990 care a plecat fugit din România imediat după mineriada din 13-15 iunie 1990 și, de cca. 10 ani s-a stabilit în Chicago, unde lucrează ca electrician pe cont propriu, subcontractând instalații sau porțiuni din instalații (când e vorba de lucrări mai complexe) de la diverși contractori. Am păstrat legătura cu el pe feisbuc și am discutat și despre cum se lucrează în instalațiile electrice de acolo. La ei există un „cod” (echivalentul juridic al „normativului” nostru), cod care trebuie respectat strict până la ultimul semn de punctuație. Da, o să ziceți că și la noi normativul trebuie respectat cu strictețe. Chestia e că „acolo” se verifică foarte amănunțit respectarea acelui cod. Verificarea se face de către inspectorii angajați special pentru asta la fiecare primărie locală, iar inspecțiile sunt draconice. Ca să vă faceți o idee, în timpul unei astfel de inspecții se verifică până și raza de curbură a coturilor de țeavă, care trebuie să aibă niște valori foarte precise. Acolo toate distribuțiile se protejează în țevi metalice și nu există coturi sau curbe prefabricate pentru aceste țevi, existând în schimb un dispozitiv cu care se execută pe șantier coturile din țeavă dreaptă. Și dozele sunt tot metalice și au în interior câte o bornă la care se racordează toate conductoarele de împământare ale circuitelor care intră sau ies din doză. Legat de cabluri, acolo este admis un singur tip de cablu pentru instalațiile fixe. Este un cablu cu mantaua exterioară de formă plată, cu 3 conductoare unifilare. Conductorul de fază are izolația neagră, cel de nul albă, iar cel de împământare nu este izolat cu PVC, ci are înfășurată în jurul lui o bandă din carton electrotehnic foarte subțire. La desizolarea capătului de cablu, acea bandă de carton se desface, astfel că acel conductor de împământare rămâne „golaș” în doză. Am văzut și niște fotografii cu lucrările amicului meu și pot să vă spun că totul este aranjat „la milimetru”. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că americanii nu-și rup oasele făcând kilometri de șlițuri în zidărie. Cum la ei se utilizează panotarea cu gipscarton încă din primele decenii ale secolului XX, toate instalațiile electrice se pozează aparent pe structurile portante ale pereților sau tavanelor de gipscarton, urmând ca după inspecția primăriei să fie acoperite cu respectivele panouri. Din acest punct de vedere, munca lor este mai ușoară decât la noi, dar, cum spuneam, instalațiile trebuie pozate cu o precizie milimetrică, chiar dacă ulterior devin ascunse.
Și ca să revin acum în dulcea noastră patrie, după sărbători voi încerca să postez și eu un proiect propriu mai complex, care are o poveste oarecum tipică zonei noastre, în sensul că mai întâi s-a executat lucrarea și abia apoi a urmat proiectul. Dar amănuntele vor urma atunci.

#12
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Uneori bunele intentii pot fi deturnate catre altceva. Exemplul postat de George este  din....  Rusia. Nu verificam poza dar mi-au atras atentia acele copexuri care nu prea exista la americani.  Deci imaginea respectiva e de la "fratii" nostri rusi si intreaga poveste poate fi gasita aici:  http://9ban.ru/kommu...eshhenie-v-bane

#13
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

 curentarul, on 25 decembrie 2017 - 18:06, said:

Uneori bunele intentii pot fi deturnate catre altceva. Exemplul postat de George este  din....  Rusia. Nu verificam poza dar mi-au atras atentia acele copexuri care nu prea exista la americani.  Deci imaginea respectiva e de la "fratii" nostri rusi si intreaga poveste poate fi gasita aici:  http://9ban.ru/kommu...eshhenie-v-bane
E posibil sa ai dreptate, poza aia eu am gasit-o in engleza si m-a derutat. Adevarul e ca nu e corect ca e de la US sau URSS n-are importanta.
Rog pe flomelomanul sa ne ajute cu acel proiect eventual daca nu se poate macar codurile alea, ca oricum nu le folosim noi doar sa vedem diferentele. ex: raza de curbura nu poate fi mai mare/mica decat 10 ori diametru tubului, ma rog la ei o fi 15. Asteptam detalii nu presupuneri.
Multumim Florin!

 flomelomanul, on 25 decembrie 2017 - 17:59, said:

Sărbători fericite tuturor!
Legat de instalațiile electrice din SUA, există diferențe majore între ce e acolo și ce e în Europa. Am văzut și eu diverse filmulețe pe iutub cu instalații electrice din SUA făcute cu cabluri neprotejate și vai-de-steaua-lor. Nu știu unde se permite așa ceva (sau sunt doar niște improvizații publicate pe internet, dar nedepistate încă de inspectorii de la primăriile locale), dar pot să vă spun că am un fost coleg de serviciu din anii 1987-1990 care a plecat fugit din România imediat după mineriada din 13-15 iunie 1990 și, de cca. 10 ani s-a stabilit în Chicago, unde lucrează ca electrician pe cont propriu, subcontractând instalații sau porțiuni din instalații (când e vorba de lucrări mai complexe) de la diverși contractori. Am păstrat legătura cu el pe feisbuc și am discutat și despre cum se lucrează în instalațiile electrice de acolo. La ei există un „cod” (echivalentul juridic al „normativului” nostru), cod care trebuie respectat strict până la ultimul semn de punctuație. Da, o să ziceți că și la noi normativul trebuie respectat cu strictețe. Chestia e că „acolo” se verifică foarte amănunțit respectarea acelui cod. Verificarea se face de către inspectorii angajați special pentru asta la fiecare primărie locală, iar inspecțiile sunt draconice. Ca să vă faceți o idee, în timpul unei astfel de inspecții se verifică până și raza de curbură a coturilor de țeavă, care trebuie să aibă niște valori foarte precise. Acolo toate distribuțiile se protejează în țevi metalice și nu există coturi sau curbe prefabricate pentru aceste țevi, existând în schimb un dispozitiv cu care se execută pe șantier coturile din țeavă dreaptă. Și dozele sunt tot metalice și au în interior câte o bornă la care se racordează toate conductoarele de împământare ale circuitelor care intră sau ies din doză. Legat de cabluri, acolo este admis un singur tip de cablu pentru instalațiile fixe. Este un cablu cu mantaua exterioară de formă plată, cu 3 conductoare unifilare. Conductorul de fază are izolația neagră, cel de nul albă, iar cel de împământare nu este izolat cu PVC, ci are înfășurată în jurul lui o bandă din carton electrotehnic foarte subțire. La desizolarea capătului de cablu, acea bandă de carton se desface, astfel că acel conductor de împământare rămâne „golaș” în doză. Am văzut și niște fotografii cu lucrările amicului meu și pot să vă spun că totul este aranjat „la milimetru”. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că americanii nu-și rup oasele făcând kilometri de șlițuri în zidărie. Cum la ei se utilizează panotarea cu gipscarton încă din primele decenii ale secolului XX, toate instalațiile electrice se pozează aparent pe structurile portante ale pereților sau tavanelor de gipscarton, urmând ca după inspecția primăriei să fie acoperite cu respectivele panouri. Din acest punct de vedere, munca lor este mai ușoară decât la noi, dar, cum spuneam, instalațiile trebuie pozate cu o precizie milimetrică, chiar dacă ulterior devin ascunse.
Și ca să revin acum în dulcea noastră patrie, după sărbători voi încerca să postez și eu un proiect propriu mai complex, care are o poveste oarecum tipică zonei noastre, în sensul că mai întâi s-a executat lucrarea și abia apoi a urmat proiectul. Dar amănuntele vor urma atunci.
Asteptam cu mare interes.

Edited by GeorgeTrisina, 25 December 2017 - 18:29.


#14
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
O să vorbesc cu amicul meu din Chicago, poate-mi trimite codul lor în format electronic, sau vreun link de descărcare.

#15
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Multumesc. Astept cu mare interes.

#16
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,173
  • Înscris: 05.09.2007
saptamana trecuta am fost la un home depot in Miami sa cumpar vreo 6 GFCI(ground fault circuit interruption, echivalentul sigurantelor automate diferentiale de a noi) ,  trebuiau sa fie NEMA class A(am avut email de la office ca eu habar nu aveam) care inseamna 4-6 mA(cu/fara sarcina). https://www.nema.org...resentation.pdf
m-am uitat de curiozitate la standart dar cer bani sa descarci :   https://www.nema.org...es/default.aspx
https://en.wikipedia...Electrical_Code

diferente intre retele US vs UE vedeti aici, cica in UE frecventa intreruperilor e mai mare cu 35% : http://electrical-en...ibution-systems

nu cunosc standardele US in domeniul electric dar in domeniul unde lucrez e cel mai mare deranj cand urca US coast guard-ul sau public healt-u la bord. presupun ca-s la fel de exigenti in toate domeniile.

Edited by csi1, 26 December 2017 - 03:03.


#17
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Interesant. Multumesc.

#18
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Pe langa sensibilitate (4 - 6 mA), observ si alte diferente la intrerupatoarele diferentiale.

Prima diferenta: nu includ protectia la supra-sarcina si scurt-circuit. La noi, majoritatea dispozitivelor includ si aceasta protectie (exista si fara, dar sunt mai rare). Problema este ca la noi nici electricienii nu prea stiu diferenta. Eu am intalnit dispozitiv care avea doar protectia diferentiala (Legrand / 16 A / 30 mA), montat ca singura protectie pe un circuit de prize. Deci un circuit de prize fara protectie la supra-sarcina si scurt-circuit.
Completare ulterioara: Am vazut pe pag. 15 ca exista si protectie la suprasarcina inclusa in dispozitivul modular.

A doua diferenta: Dispozitivele modulare (pentru montaj in tabloul electric) nu intrerup nulul de lucru. Cele de la noi intrerup si nulul catre consumatori.

Edited by kolfleading, 26 December 2017 - 09:46.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate