Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Manuscrisele de la Nag Hammandi si crearea universului

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
5 replies to this topic

#1
Destini

Destini

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 458
  • Înscris: 24.10.2016
In anul 1945, intr-una din pesterile unui munte, un taran a facut o descoperire arheologica extraordinara la Nag Hammadi. Aici, in Egiptul superior, taranul a descoperit 52 de texte care inlcud asa-numitele „Evanghelii secrete”, poeme si mituri atribuind lui Isus ziceri si credinte care sunt foarte diferite de Noul Testament.

Manuscrisele de la Nag Hammadi contin o varietate de texte, de la evanghelii secrete, poeme si descrieri quasi-filosofice ale originii universului, pana la mituri, magie si instructiuni ritualice. Muhammad Ali a recunoscut ca o parte din texte s-au pierdut pentru totdeauna, arse sau aruncate. Insa ceea ce a ramas este remarcabil: 52 de texte din primele secole ale erei crestine, inclusiv o colectie de Evanghelii crestine necunoscute pana atunci.

Muhammad-Ali al-Samman, cel ce a descoperit manuscrisele, a povestit dupa 30 de ani cum s-a intamplat totul.

nag-hammadi-300x200Sapand in jurul unui bolovan pentru un pamant moale folosit pentru fertilizarea ogoarelor, Muhammad Ali a gasit un ulcior inalt de aproximativ un metru. In interiorul ulciorului a descoperit 13 carti-papirus legate intre ele.
Dupa ce s-a intors acasa, a aruncat cartile si foile de papirus peste paiele adunate pe pamantul de langa cuptor. Mama lui Muhammad a recunoscut ca a ars multe dintre papirusuri in cuptor, impreuna cu paiele cu care aprindea ea in mod obisnuit focul. Muhammad a dus cartile la al-Qummus pentru a fi in siguranta.
Un profesor de istorie din zona, Rahgib, a vazut una dintre carti si a banuit ca este de valoare. A primit o carte de la al-Qummus si a trimis-o la un prieten din Cairo pentru a afla valoarea sa.

Codexul a fost vandut pe piata neagra a negustorilor de antichitati din Cairo. Alte 5 texte au fost scoase prin contrabanda din Egipt si oferite spre vanzare in America. Profesorul Gilles Quispel, istoric al religiilor la Universitatea din Utrecht (Olanda) a auzit si el despre codex si indeamna fundatia Jung din Zurich sa cumpere codexul.
Ajuns pana la urma in mainile sale, descopera ca din codex lipseau cateva pagini, iar in anul 1955 a plecat spre Egipt pentru a incerca sa gaseasca Muzeul Copt. (In imagine Gilles Quispel lucrand la textele Nag Hammadi, impreuna cu Henri Charles Puech – stanga si Pahor Labib – mijloc).
Ajungand la Cairo, s-a dus la Muzeul Copt si a imprumutat pozele unor texte. Intors in camera de la hotel, a incercat sa descifreze textele. Urmarind prima linie de text, Quispel a tresarit suprins: „Acestea sunt zicerile secrete ale lui Isus, si pe care geamanul sau Juda Toma le asternu pe hartie”. Aceasta era evanghelia lui Toma. Recenta descoperire a intregului text ridica noi intrebari: A avut Isus un frate geaman? De ce acest text de auto-identifica ca fiind o Evanghelie secreta?
Quispel a descoperit ca acesta contine multe din zicerile cunoscute in Noul Testament, insa acestea, plasate in alte imprejurari, sugerau alte intelesuri si semnificatii.

Insa ceea ce tinea Quispel in mana, Evanghelia dupa Toma, era doar unul din cele 52 de texte descoperite la Nag Hammadi
Sursa: http://www.descopera...la-nag-hammadi/

Conform acestor scrieri reiese ca defapt universul actual este creat NU de Dumnezeul absolut ci de Yaldabaoth un Arcont foarte puternic. Textele nu se limiteaza doar la asta si se gasesc foarte multe amanunte, am sa revin cu cateva, sper ca v-a placut articolul.

#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,040
  • Înscris: 22.05.2003
E vorba de evangheliile gnostice, care sustin ca toti il avem pe D-zeu in noi si nu avem nevoie de mijlocirea bisericii ca sa ne inaltam.
Reinvierea e vazut acolo nu ca un fapt, ci ca o chestie filozofica!

Pe scurt, neaga orice putere pe care biserica crestina si-a alocat-o si fortficat-o timp de 2000 de ani!

Daca citesti putina istorie, realizezi cat de mare e valul de orbire/credinta.

Pe de alta parte, e de dorit sa ramana orbi, pt ca la cata prostie este... Jihadurile/Cruciadele sunt la un pas distanta.

Se stie ca D-zeul meu e mai bun/puternic/adevarat, decat al tau si e dreptul meu ca sa te omor pt asta.

#3
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,218
  • Înscris: 13.03.2017
Interesant dar nu inteleg de ce sunt numite „Evanghelii secrete” din moment ce nu este nici un secret aici.

#4
Testosteron

Testosteron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,850
  • Înscris: 27.01.2016

 Naijax, on 10 decembrie 2017 - 10:45, said:

Interesant dar nu inteleg de ce sunt numite „Evanghelii secrete” din moment ce nu este nici un secret aici.

Pai ca sa-i indemne pe fraieri sa le citeasca. Cand auzi cuvantul "secret" este ca deja e cu totul altceva? Ca doar n-o sa citesti ceea ce citeste toata lumea, vei citi ceva ... mai altfel....

#5
super8

super8

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 10,000
  • Înscris: 14.04.2016

 Naijax, on 10 decembrie 2017 - 10:45, said:

Interesant...
...e faptul ca desi D-zeu nu exista in carne si oase o forta/energie chiar face posibila existenta mortilor, fantomelor, demonilor si a altor tampenii ce sunt intangibile, nevazute si greu de dovedit.
Eu am fost si sunt adeptul

Attached Files



#6
Destini

Destini

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 458
  • Înscris: 24.10.2016
Existenta istorica a lui Isus Cristos nu e certificata, dar, fie ca e vorba de un personaj real fie de un mit, e fara nici un dubiu ca acest personaj a influentat istoria umana a ultimilor 2000 ani.
Cert este ca, din primul secol dupa Cristos, aparura diferite comunitati care fundau doctrina lor pe cuvintele lui si printre acestea, prevala in secolul dupa Cristos bceea ce cunoastem ca biserica catolica.
Dar analizand obiectiv tot materialul la dispozitia noastra mai presus de toate manuscrisele descoperite in 1945 la Nag Hammadi se naste seriosul dubiu ca doctrina crestina, definitiv sistematizata in primele Consilii ale Bisericii nu ar corespunde cu adevarata invatatura a lui Cristos sau cel putin ar exista o doctrina secreta pe care Cristos ar fi comunicat-o doar discipolilor sai si altor catorva.
Mare parte a acestor comunitati e definita de studiosi drept "Gnostica" si doctrinele lor incepeau toate a lua in considerare extrema diversitate dintre Dumnezeul descris de Vechiul Testament si Tatal Ascuns de care vorvea Isus.
Teologia Gnostica nu se prezinta sub forma unei speculatii filozofice ci sub forma Mitului. Mitul are o strucutra similara cu cea a fabulei dar trebuiesc luate in considerare doua elemente: mai intai de toate el se refera la o realitate unde nu exista timpul drept consecinta ceea ce se povesteste are loc "aici si acum". In al doilea rand personajele mitului reprezinta forte cosmice de obicei mult superioara omului.
Putem deci sa sintetizam aceasta Doctrina: Universul nu are nici o realitate. El e nascut dintr-o eroare cauzata de un fenomen care il putem numi " Caderea". Realitatea e numita de toti ganditorii gnostici Pleromul.
Pleromul e format din Unul necunoscut din care coboara o serie de Eoni. Eonii sunt entitati splendide si minunate.
Pentru Gnosticii crestini unul dintre ultimii Eoni e Cristosul. Ultimul Eon in ordine ierarhica e Sophia, Intelepciunea. Sophia, plina de iubire pentru Unul incearca sa se inalte pentru a-l cunoaste. Acest lucru provoaca un cataclism enorm. Sophia precipiteaza in jos si genereaza Yaldabaoth ( Yahweh ) Dumnezeul creator al acestei lumi si, imediat sub el, cei 7 Arconi.
Yahweh e Dumnezeul Vechiului Testament: arogant, gelos, razbunator.
El, uitand de tot ceea ce este deasupra lui, creeaza acest Univers care este ca un fel de avort, Imparatie a Raului.
In Universul material ramane inchisa Sophia.
El apoi creeaza omul pe aceasta planeta: "Facem omul dupa chipul si asemanarea noastra". El vorbeste mereu la plural pentru ca lucreaza impreuna cu Arconii, puterile malefice dominatoare ale acestei lumi. Dar, spre surprinderea lui si in necunostiinta de cauza, in om ramane inchisa scateia lui Sophia.
Adam, neascultand la comanda lui Yaldabaoth, cunoaste adevarul, adica ca deasupra lui Yaldabaoth e Unul suprem, necunoscut si lumea reala a Pleromului.
Deci aceasta lume, creata de un Dumnezeu inferior e vazuta de Gnostic ca Raul Metafizic.
Cam asta e in linii cat de cat rezonabil povestita, Gnoza. Desi este mult mai ampla pe cat poate pare, lucrurile nu sunt atat de complexe.

Edited by Destini, 10 December 2017 - 15:33.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate