Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Revoluțiile anilor '50-'6...

Provocarea saptamanii – Out...

Recomandari salon

Lipsa sunet din tv LG catre recei...
 Boxe 5.1 pentru PC.

Intreruperi placa grafica

Unde depun plangere?

Problema player Exodus
 upgrade placa video

Software liber

Programe pentru calcule electrote...

Servicii de live video broadcasting
 Schimbare key RCS

Ilan Laufer se leaga de ambasador...

S7 vs A5

Comptatiblitate CPU placa de baza...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Samsung 960 EVO 250 GB - mi-l vede doar ca PCI-E 3.0 x2

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
mihai96alex

mihai96alex

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 215
  • Înscris: 17.06.2009
  • ID membru: 472,571
Salut,

Am cumparat un laptop nou si un ssd pci-e pentru montare.

https://www.pcgarage...-black-backlit/
https://www.pcgarage...ess-x4-m2-2280/

(link-urile sunt doar pentru referinta, produsele le-am cumparat din alta parte)

Am incercat sa instalez astazi noul ssd. Am urmat practic instructiunile de aici.
https://forums.lenov...p/3634379#M5714

Quote

Take the SSD out from the latop, restart then go to BIOS.
Make this changes there:
- Exit -> Load Default Settings
- Configuration -> SATA Controller Mode -> AHCI
- Boot -> Boot Mode -> UEFI
- Exit -> Exit Saving Change

Laptopul mi l-a vazut ca PCI-E 3.0 x1 initial (informatie din Samsung Magician), cu viteze de 800 MB/s si la scriere si citire.

Apoi, am mai facut o modificare in BIOS, in care am dezactivat o optiune de optimizare pentru sistemul de operare.

Acum mi-l vede ca PCI-E 3.0 x2. Reusesc in benchmark sa scot 1800/1400 citire/scriere.

Sunt in pana de idei. Am un prieten care a cumparat acelasi laptop si ssd odata cu mine si scoate 3200/1500, iar ssd-ul este vazut ca pci-e x4, deci stiu ca se poate.

Astept sugestii.

Edited by mihai96alex, 07 December 2017 - 14:11.


#2
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,055
  • Înscris: 09.01.2008
  • ID membru: 270,840
  • Locație: Bucuresti
foloseste-l si nu-ti fa griji. SSD-ul e bun pt timpul de acces, nu pt vitezele alea.
1800Mb/s la citire inseamna ca ti l-ar citi pe tot in 138 secunde. 2 minute. TOT.

nici un program nu citeste TOT ssd-ul (250Gb). windows are 25Gb. daca l-ar citi pe tot, in 11 secunde. in realitate nu se face asta, deci, din nou, utilizeaza-l asa cum e si nu-ti mai fa griji inutile.

PS: poti face un test: seteaza-l inapoi pe PCI x1 cu viteze de 800. cronometreaza in cat timp se incarca windows. apoi seteaza-l iar la 1800 si vezi.
sau, cronometreaza in cat timp se incarca chrome, sau ceva de la adobe... sau nush.. ce vrei tu.
sunt sigur ca nu vei reusi sa cronometrezi un program. poate windows.... si nu o sa vezi nici o diferenta.

#3
mihai96alex

mihai96alex

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 215
  • Înscris: 17.06.2009
  • ID membru: 472,571
Multumesc pentru sugestie. Intrebarea am adresat-o din ambitie, nu necesitate.

Dintr-un motiv anume, pe care inca nu il inteleg, fast boot nu functioneaza (nu face nici o diferenta). Windows-ul porneste de la apasarea butonului in 14 secunde. Dureaza mai mult decat e laudat, dar nu ar reprezenta pentru mine (si probabil pentru nimeni) o problema.

Eu o sa incerc sa caut o solutie, daca mai gasesc timp si nu am ce face. Nu o sa recurg la reinstalare de Windows sau la update de BIOS doar pentru asta. Ma gandeam totusi sa nu-mi fi scapat ceva anume, foarte simplu.

#4
serginho74

serginho74

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,671
  • Înscris: 06.01.2015
  • ID membru: 893,949
  • Locație: Orasul de la Dunare
Ciudat. Daca spui ca laptopurile sunt identice, aka acelasi chipset, placa de baza, etc, ar trebui sa mearga la fel.
Sigur este vreo setare ceva.

#5
exceswater

exceswater

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,192
  • Înscris: 22.02.2017
  • ID membru: 980,501
  • Locație: Craiova

View Postmihai96alex, on 07 decembrie 2017 - 14:30, said:

Multumesc pentru sugestie. Intrebarea am adresat-o din ambitie, nu necesitate.

Dintr-un motiv anume, pe care inca nu il inteleg, fast boot nu functioneaza (nu face nici o diferenta). Windows-ul porneste de la apasarea butonului in 14 secunde. Dureaza mai mult decat e laudat, dar nu ar reprezenta pentru mine (si probabil pentru nimeni) o problema.

Eu o sa incerc sa caut o solutie, daca mai gasesc timp si nu am ce face. Nu o sa recurg la reinstalare de Windows sau la update de BIOS doar pentru asta. Ma gandeam totusi sa nu-mi fi scapat ceva anume, foarte simplu.
Din ce înțeleg Windowsul e nou. Nu-i așa ?

#6
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,055
  • Înscris: 09.01.2008
  • ID membru: 270,840
  • Locație: Bucuresti
vezi ca trebuie sa ai activat fast boot si din bios si din windows. unele placi de baza mai au si super fast boot (sau whateva) dar nu-l recomand. pe sistemu meu nu mai porneste cu super fast boot.

din ce imi dau seama, fast boot asta face un fel de semi-hibernare...

cat despre ambitie, bafta!. vorbim de un laptop, setari minimale in bios. :)

#7
mihai96alex

mihai96alex

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 215
  • Înscris: 17.06.2009
  • ID membru: 472,571

View Postexceswater, on 07 decembrie 2017 - 14:49, said:

Din ce înțeleg Windowsul e nou. Nu-i așa ?

Da, instalare proaspata azi, cu update la drivere + instalare samsung nvm express driver.

#8
rosix

rosix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,022
  • Înscris: 01.02.2008
  • ID membru: 282,653
  • Locație: Bucuresti

View Postmihai96alex, on 07 decembrie 2017 - 14:30, said:

Multumesc pentru sugestie. Intrebarea am adresat-o din ambitie, nu necesitate.

Dintr-un motiv anume, pe care inca nu il inteleg, fast boot nu functioneaza (nu face nici o diferenta). Windows-ul porneste de la apasarea butonului in 14 secunde. Dureaza mai mult decat e laudat,

Asta e din cauza mizeriei de Windows pe care o folosesti. La mine pe un Samsung EVO 850, pe un laptop C2D P8400 cu 4Gb DDR2-800, din 2009 dureaza fix 7 secunde sa incarc Win7_64. Si nu stiu daca are vitezele cu care te lausi tu mai sus...

Vezi ca Windows Update e moartea caprioarei pentru orice versiune de Windows pe orice calculator inclusiv pentru supercalculatoarele Cray, care se blocheaza in secunda doi de la bootare.

Edited by rosix, 07 December 2017 - 15:53.


#9
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,055
  • Înscris: 09.01.2008
  • ID membru: 270,840
  • Locație: Bucuresti
rosix - vezi ca atunci cand incarca windows poate mai incarca si alte aplicatii si servicii - unele nedorite, altele dorite.
faptul ca windowsul tau porneste in 7 secunde e absolut irelevant. al meu crek ii ia 25-30 secunde, poate chiar mai mult dar am 3-4 pagini in installed programs asa ca il iert. cand ajung acasa apas butonu de power, imi vad de restu de treaba si apoi ma asez la pc. din punctu asta de vedere puteam sa am si hdd.

dar unde vad eu ssd-ul e la incarcat programe, jocuri,mai ales la "nivele" in jocuri unde nu mai stau sa ma holbez la un loading screen 30 secunde cum faceam pe HDD.

#10
mihai96alex

mihai96alex

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 215
  • Înscris: 17.06.2009
  • ID membru: 472,571
Cand pornesc calculatorul dureaza 5 secunde pana cand apare sigla rotativa a windows-ului, si inca 10 pana cand e utilizabil (dupa care nu mai conteaza, google chrome se deschide instant), in total 15 secunde.

E dubios ca in setari apare fast-startup  la windows ca fiind activat. Cele 10 secunde par enorme in conditiile astea.

Later edit: Gata, ssd-ul s-a mutat singur pe pci-e 3.0 x4. Nu am facut nimic constient, doar utilizare de rutina si cateva restarturi.  Benchmarkul spune 3250/1580, chiar un pic mai bine ca in specificatii.

Probabil e de vina rutina de update la windows 10.

O sa investighez si timpul de boot, pare foarte nemultumitor pentru tehnologia oferita.

De notat ca in timpul asta, cu trecerea de la x1 la x4, nu s-a simtit o modificare nici in utilizare nici in timpi de boot.


Edited by mihai96alex, 07 December 2017 - 16:30.


#11
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,055
  • Înscris: 09.01.2008
  • ID membru: 270,840
  • Locație: Bucuresti
nu chiar.. ia dezactiveaza-l sa vezi cum sari in 30 :)

#12
mihai96alex

mihai96alex

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 215
  • Înscris: 17.06.2009
  • ID membru: 472,571

View Postshmu, on 07 decembrie 2017 - 16:26, said:

nu chiar.. ia dezactiveaza-l sa vezi cum sari in 30 :)

Si atunci cum se lauda unii ca il pornesc in 5 secunde (cu tot cu etapa de bios)?

#13
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,055
  • Înscris: 09.01.2008
  • ID membru: 270,840
  • Locație: Bucuresti
super fast boot si minciuni. + windows nou noutz fara rahaturi instalate si probabil ceva servicii dezactivate.

lasa-l dreaq de in cat timp porneste ca nu trebuie sa dai 10 restarturi pe ora :)

daca vrei asa de pitici sa-l faci sa se bucure ochiu' tau cand vede super mega viteza, mai sapa dupa setari prin bios si poate ceva drivere.

Edited by shmu, 07 December 2017 - 17:32.


Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users