Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 

Cum atac în contencios un certificat de handicap?

- - - - -
  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#19
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

View PostSabinatu, on 10 mai 2018 - 21:29, said:

Probabil vor face recurs
Sunt obligați, dar mă îndoiesc că vor avea succes.
Sănătate, colegu', și felicitări pentru perseverență!

#20
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Abia pe 22 iunie am primit hotărârea.
Limbajul ăsta juridic e atât de alambicat încât sunt nevoit să aplic metoda Iohannis: o voi citi până o voi înțelege.


Văd pe portal.just.ro că ,,prietenii" de la DGASPC au făcut recurs azi.




#21
b.iulian

b.iulian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 01.05.2007
Va felicitam si va multumim pentru expunerea detailata. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Tatal meu are un AVC cu hemipareza si ne-am chinuit foarte mult 14 ani pentru al mentine intr-o stare decenta, necesitand ajutor permanent si bineinteles boala s-a accentuat cu trecerea anilor, intervenind si dementa plus multe altele la 79 de ani.
La sugestiile mai multor medici pe unde l-am avut internat, am fost acum 2 luni la comisia de evaluare, sperand sa obtinem un certificat pentru insotitor. Am primit acum doar gradul de handicap accentuat, la care multe beneficii sunt zero. Are redus la CFR, RATB...la impozite daca are masina ? firma ?..pai ca sa mearga cu CFR...ceea ce este aproape imposibil ca nu se poate deplasa, ar trebui sa mearga cineva cu el. La ce ii ajuta lui gratuitatea daca platesc biletul unui insotitor ? Iar masina ce sa fac sa iau eu masina pe numele lui ?...nu mi se pare corect.
Si am inteles de la dvs ca se face doar in instanta contestatia, si cum el nu este deplasabil decat foarte greu, ar insemna o tortura sa il mai tarasc si prin tribunale, asa ca noi probabil vom alege ceea ce vor ei, sa renuntam.
M-am bucurat cand v-am urmarit si am vazut in prima instanta, ca ati castigat.
Dar vazand ca au facut recurs ma gandesc.... Doamne fereste ! ca poate parintele meu nu mai apuca sfarsitul procesului.
Totusi va multumesc si va rog postati finalul care va fi cu siguranta de mare folos celor mai tineri in situatii similare. Mult succes!

Edited by b.iulian, 09 July 2018 - 12:51.


#22
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Cu siguranță voi posta aici fiecare etapă.
Din momentul primirii certificatului aveți 30 de zile la dispoziție pentru a vă adresa instanței. Nu cred că e obligatoriu să îl târâți pe tatăl dvs. prin săli de judecată. Cred că se poate cere judecarea în lipsă și eventual dvs. să fiți reprezentantul în sală.
Singurele deplasări au fost când am depus contestația și cele două înfățișări.
Mai greu e de citit legislația și de conceput contestația. E nevoie de puțin timp, dacă nu apelați la un avocat.

Dacă vă hotărâți totuși să atacați în instanță, vă pot ajuta cu toate informațiile pe care le am. Procesul mă gândesc că durează sub 1 an (eu am depus contestația în decembrie 2017, pe 10 mai aveam decizia, pe 27 iunie au făcut recursul, urmează vacanța judecătorească...etc).

Pe de altă parte, și tatăl meu care are Alzheimer, diabet, obezitate, hepatita C e încadrat tot la gradul accentuat și nerevizuibil din 2014 (în timp ce prin Casa de Pensii are gradul 1 de invaliditate cu însoțitor). Din păcate atunci nu știam cât de nemernici sunt cei din DGASPC, credeam că sunt puși să te ajute; dacă aș fi atacat certificatul sunt sigur ca am fi obținut gradul grav cu însoțitor.
Am decis împreună cu mama că acum e prea greu pentru el să-l mai ducem pe la medici, tomograf, etc pentru a cere reevaluarea.

Edited by Sabinatu, 09 July 2018 - 15:54.


#23
b.iulian

b.iulian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 01.05.2007
La mine este putin mai complicat, parintii sunt din alt judet iar tatal il am eu in grija de 3 luni in Bucuresti, pentru ca mama nu are putere sa se lupte cu el in special cand cade sa il ridice fiind la fel de in varsta si operata recent. Si pentru comisie a trebuit sa merg cu el in provincie, m-a refuzat initial din lipsa unui act, am revenit, mi-a fost tare greu cu el, cu drumurile. Iar procesul ar trebui in judetul respectiv, chiar nu stiu ce sa fac. Nu cunosc avocati acolo.
In plus nu mai am incredere deloc in Justitie. Mama se judeca pentru o expropriere la care nu a primit mai nimic si ne da termene de ar trebui sa mai traiasca zece ani.
Proces inceput in septembrie acum 2 ani, termene....nu va spun...acum din mai ne-a dat sfarsitul lui octombrie....ca este vacanta judiciara, si nu am trecut de Judecatorie, urmeaza apoi inca 2 instante.
Multe bete bagate in roate mai mult de judecator decat de avocatul expropriatorului. Te trateaza ca pe un hot care vrei sa furi banii statului. Sper din suflet sa rezolvati pozitiv in timp util.

Edited by b.iulian, 09 July 2018 - 17:15.


#24
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Dacă e atât de greu să contestați, atunci vă recomand să fiți cât mai pregătit la reevaluare anul viitor ( presupun că certificatul e pe 12 luni). E important să aveți certificatele de la medicii specialiști (acele ,,A5") completate cu cât mai multe detalii și să explicați greutățile, în special gradul de dependență, celor care fac ancheta socială, dar și celor de la DGASPC, când depuneți actele.

Nici eu nu aveam încredere în justiție; bunica soției se judecase peste 15 ani, căci fusese expropriată prin anii '60. Abia prin 2014 a venit decizia finală. Ea murise deja, iar suma, care la un moment dat era rezonabilă (e vorba de peste 2.500m2 în mijlocul orașului, din care justiția a considerat că are dreptul la despăgubiri doar pentru 1.200m2), la final a scăzut din cauza unei legi dată de Ponta prin 2013.

Mai mult, suma finală se dă în puncte, pe care e bine să le iei in 5 rate, parcă, opțiunea cealaltă fiind sa vinzi punctele unor samsari, la jumătate din valoare... Având toate astea în vedere, nici măcar nu am făcut succesiunea.

Deci vă recomand să aveți răbdare ( de parcă ați avea de ales...) și vă urez și eu succes!

#25
b.iulian

b.iulian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 01.05.2007
Credeti-ma ca am avut un dosar foarte gros cu internari din ultimii 5 ani in care erau concluzii clare si o ancheta sociala bifata cele mai "bune" casute, adica....este foarte rau, rapoarte de la 5 medici specialisti, psihologi, psihiatri, neurologi, geriatrie, RMN uri cu concluzi catastrofale...toti inclusiv ancheta sociala spune ca nu se poate deplasa singur, ca nu se poate ridica de pe toaleta, ca nu are simtul orientarii....inclusiv la interogatoriul comisiei l-a ajutat un medic sa se ridice, cand a vrut sa iasa din cabinet a iesit pe alta usa....nu stiu ce poate fi mai rau la anul ca sa fie convinsi.Chiar nu stiu ce sa fac. Multumesc de sustinere si sfaturi

#26
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Mda, exact ca la noi... După evaluarea din 2014 mama l-a lăsat pe tata în fața blocului câteva minute, cât să cumpere ceva, iar el s-a dus la altă scară.

Aveți aici criteriile de încadrare:
http://www.dizabil.e...rad-de-handicap

Sunt sigur, din ce ziceți, că s-au folosit de cap1 III, căci ați avut probabil scorul MMSE de peste 9 (pe evaluarea psihologului). Noi atunci am avut 11, acel MMSE, așa că la ei nu a contat că tata avea gradul 1 de invaliditate cu însoțitor, de la Casa de Pensii, sau că nu știa nici macar ce zi este. De incontinență și restul nici nu mai vorbesc...

Mie mi s-a spus chiar de cei din comisie că nu ne-au dat grav din cauza acelui MMSE. Eu întrebasem atunci de ce ni s-a dat permanent, ținând cont că Alzheimer se agravează cu timpul. Mi-au răspuns că nu am decât să cer reevaluare.
Din păcate, acum ar fi prea greu să mergem pe la medici, RMN, etc. Cum ar zice un român mioritic, să le stea pe piept banii ăia...




#27
b.iulian

b.iulian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 01.05.2007
Da, cred ca asta este problema. Mie mi-au cerut de la inceput 2 rapoarte psihologice si i-a iesit MMS 14 si 15. Are cateva chestii care ne surprinde pe toti...a retinut 3 cuvinte si le-a repetat si peste 1 ora, eu deja il uitasem pe al 3 lea. Si a mai avut un raspuns surprinzator, pe care nu mi-l amintesc. Eu i-am spus si psiholoagei cu ce ma ajuta ca are scapari dintracestea daca el din sufragerie intra in 3 camere pana gaseste baia, sau daca cade jos ca se impiedica, in orice este pe jos...incarcator, pantofi in hol...pentru ca are hemipareza, si nu se mai poate ridica ? Daca se aseaza pe toaleta sau pe scaun nu se poate ridica singur.
A raspuns ca ei au intrebari standard si nu poate trece altceva.
Am discutat cu unu-doi avocati sa dac contestatie, dar m-au speriat putin spunandu-mi ca a avut un caz care lui i s-a parut grav dar instanta l-a respins. Alt avovocat mi-a spus ca instanta numeste alta comisie si il evalueaza. La dvs a cerut doar acte sau v-a trimis sa faceti altele noi ? Exista o alta comisie pe care o numeste instanta ? Iar daca obtin probabil imi da gradul grav si nu cel grav cu insotitor. Sincer grad cu insotitor fiind cel mai avansat nu cred ca este tatal meu cel mai rau caz dintre atatia altii fara piciore, imobilizati....nu stiu de ce insotitorul l-a incadrat doar la cel mai grav caz.. Daca MMS-ul este asa important, daca un caz are IQ mare dar este imobilizat la pat il respinge ? Multumesc

Edited by b.iulian, 11 July 2018 - 09:21.


#28
b.iulian

b.iulian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 01.05.2007
Imi cer scuze, cred ca sunt putin bulversat, ati prezentat foarte clar decursul, nu stiu de ce v-am pus intrebari stupide. In plus suntem putin diferiti in cazuri. Dvs ati cerut o revenire la un fapt, eu asi cere o avansare, pe care clar instanta nu ar putea-o decide neavand competente medicale si probabil imi va da o noua expertiza cu alta comisie. Ufff !

#29
cmd_ro

cmd_ro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 18.01.2007
Buna seara. Ma aflu cam in aceeași situație si doresc sa știu cum trebuie formulata plângerea prealabila. Mulțumesc.

#30
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Prin OUG 51/2017 s-a modificat Legea 448/2006. La art 87, alin 5 specifică:
,,Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cererile adresate instanţei fiind scutite de taxa judiciară de timbru."

Cum am postat pe topic, mi s-a spus că legea 448 e ,,lege specială" așa ca nu e nevoie de plângerea prealabilă, cerută de legea contenciosului.
Eu, însă, pentru a fi sigur, am făcut și o plângere prealabilă către DGASPC, la care am primit răspuns cam în 10 zile.

Contestația trebuie depusă la registratura Tribunalului în maxim 30 de zile de la comunicarea certificatului. (Deci nu de la data emiterii, ci de la data la care ai semnat că l-ai primit).
Poți proceda ca mine, să faci și o plângere prealabilă către DGASPC, dar, chiar dacă nu ai răspunsul lor, trebuie să depui contestația la tribunal înainte de a expira termenul de 30 de zile.

#31
cmd_ro

cmd_ro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 18.01.2007
Mulțumesc pentru răspuns. Vreau sa fac contestație chiar dacă durează procesul pana la anul sau pierd .Vreau sa fiu impacat cu gândul ca am făcut totul pentru a stii dacă cei din comisie au greșit sau nu.

Cum trebuie formulata contestația? Exista un formular tipizat ?

#32
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Nu cred că există un formular tipizat, dar trebuie structurată într-un anume mod.
Îți trimit modelul meu când ajung acasă. Până atunci poți să vezi în acest link cum ar trebui să arate:
https://legeaz.net/m...t-administrativ

#33
cmd_ro

cmd_ro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 18.01.2007
Mulțumesc.

#34
danielabal

danielabal

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 10.08.2018
Bună ziua! Mă confrunt cu aceeași situație din 2.08.2018. De la gradul accentuat m-a trecut la gradul mediu și culmea la 2 ani. Am sunat la secretariatul DGASPC pentru a-mi oferi informații cu privire la modalitatea în care se face contestația. Mi-a răspuns o doamnă care m-a direcționat în altă parte atunci când am întrebat-o dacă este necesar să depun o plângere și la ei. Am sunat la numărul care mi l-a dat și respectiva de la secretariat m-a trimis direct la tribunal, spunându-mi că acolo îmi vor spune ce am de făcut. Vă rog să îmi răspundă și mie cineva dacă este sau nu necesară plângerea depusă la DGASPC, întrucât legea contenciosului administrativ spune clar că trebuie depusă plângerea aceea prealabilă.

#35
Sabinatu

Sabinatu

    Never give up, never surrender

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,258
  • Înscris: 21.06.2011
Se pare că se atacă direct la Tribunal, în 30 de zile de la primirea lui.
Pe topic am arătat cum am procedat eu, deoarece legea 448 pare a se bate cap în cap cu Legea Contenciosului:
Am depus plângere prealabilă, apoi am depus contestația la Tribunal. (atenție, în cazul in care vrei să faci ca mine, dacă nu primești răspuns la prealabilă în interiorul celor 30 de zile de când ai primit certificatul, trebuie depusă oricum contestația la Tribunal).

În Hotărârea prin care mi s-a admis acțiunea nu se face nici o referire le prealabilă.

Apropo de cazul meu: am primit acasă Recursul, săptămâna viitoare voi depune Întâmpinarea.

#36
danielabal

danielabal

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 10.08.2018
Voi depune și plângerea în prealabil ca să fiu sigură. Ați putea vă rog să îmi dați un model dacă dispuneți de unul? Ca să știu cui mă adresez, comisiei sau instituției.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate