Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Test memorii Windows 10 versus dos

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Am avut de curând probleme cu memoriile dimm ddr3 de laptop. In Windows din când in când statea foarte mult pana sa execute o comanda banala.

Avand in vedere ca laptopul tocmai se intorsese din service unde au spus ca l-au tinut in teste de dos pana l-au zapacit si nu a raportat nicio problema hardware zic si eu sa incerc programul oficial de la dell sa scanez laptopul de probleme hardware.

Dau scanare si la memorii da fail. Repet de 4 ori - fail de fiecare data. Ma duc iar la service - vezi ca o memorie e defecta: uite logul programului de testare.

7 zile au zis ca l-au tinut in teste de dos si nici o eroare hardware nicaieri.

Vin acasa incep sa incerc si eu teste de dos: confirm 100% ce a spus tehnicianul de la service (toate testele sunt luate cu brio - am dat si cateva teste de pre-boot system).

Dupa care am renuntat la testele de dos si am mers doar pe cel din Windows - am identificat memoria defecta usor (totul a fost predictibil din acest moment - am dat de 4 ori testare cu memoria buna trece cu bag simul prost - fail).

Tehnicii cu care am mai vorbit au zis ca testele din dos sunt mai riguroase si ca e o situatie atipica.
Ideea ar fi ca am pus alta memorie in locul celei proate si acum windowsul merge fara cusur.

E indicat sa reinstalez windowsul?
A mai patit cineva asa ceva?

#2
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
De obicei se face din DOS cu aplicatii specifice pentru ca e memoria "libera" si se poate testa cu adevarat.
Din windows nu prea poti sa o verifici corect.
Service-urile si cei care fac depanare nu verifica din windows :)
Au dreptate e o situatie atipica.
Daca ai inlocuit memoria si e ok acum las-o asa.

#3
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,497
  • Înscris: 15.06.2004
Problema cu testele de DOS e simpla - orice program de test ca sa ruleze trebuie incarcat in memorie.
El poate rula insa testul doar ptr portiunea libera a acesteia, nu poate rula teste in portiunea pe care o ocupa.
Un program de windwos la fel nu poate rula teste decat in zona libera - dar Windwosul ocupa destul de mult - poate si 1 Gb comparativ cu pana intr-un Mb la un program de DOS.

Asta e si unul din motivele ptr care si la programele de Dos se ruelaza mai multe teste in diverse configuratii - https://forum.softpe...9717-memtest86/

#4
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Ideea ar fi ca laptopul dell are inainte de boot un program de testare - adica memorie mai goala ca inainte de boot e greu sa gasesti.
Desi are optiunea de test riguros,  (thorough test mode) e facut tot de producatorul dell - dureaza cam 60 de minute - de 4 ori mai mult ca cel din Windows tot nu gaseste memoria defecta.

Ce am observat eu la o prima vedere este ca de memoriile se incing cel mai tare la testul de Windows (frig de nu poti sa tii mana pe ele). La cele de dos sunt mediu-calde.

E posibil sa apara eroarea doar când se incing foarte tare. (in memtest de dos a stat 12 ore si tot eroare zero a raportat). Dar nu se incing la fel de tare.

Asta ma mira ca testul de Windows e cel mai scurt si cel mai eficient - in 15 minute e gata. Dar dupa cele 15 minute memoriile frig (ca am pus mana pe ele sa le schimb când testam comparativ memoria buna si cea cu eroare). Am dat multe teste sa ma conving ca nu are soclul 1 sau 2 vreun defect. Cu memoria buna dadea ok indiferent in ce soclu statea - cum o puneam pe cea proasta - eroare.

PS: Eu inteleg ca orice tehnician vrea sa testeze din dos ca sa elimine posibilele erori software. Si eu as face la fel Posted Image
PS2: Nu vad nici un motiv sa mai reinstalez windowsul - nu mai are pauzele lungi de executare cu care m-am obisnuit. Merge brici de când am scos memoria suspecta si am pus alta buna in loc. (am 8Gb - 2 memorii de 4Gb).

Edited by silviubb, 17 November 2017 - 18:13.


#5
mhanor

mhanor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 12.01.2004
Eu n-am înțeles care-i testul de Windows. Cum se numește? Cel din meniul de boot?

#6
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Testul din Windows e cel sugerat de dell pentru modelul asta de laptop:
dell support assist - hardware checkup  power by PC-Doctor
L-am instalat in Windows si l-am rulat direct din Windows (ofera informatii detaliate despre orice componenta. (nu ca ar avea vreo relevanta part numberul, serial numberul sau revision code pentru mine - dar cel putin o parte din ele nu sunt vazute in dos).


Cel de pre-boot il accesez asa: apas butonul de power / F12 imediat si apar optiunile de boot (USB, hdd, dvd si ultimul e diagnostics) Daca selectez diagnostics intra direct in testul hardware dell pre-boot.

Attached Files


Edited by silviubb, 17 November 2017 - 21:47.


#7
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Credeam ca te referi la Windows Memory Diagnostic. Poti programa o verificare si cu el: https://www.howtogee...m-for-problems/

#8
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Am rulat si testul indicat (Windows Memory Diagnostic) - dar pare un test de o blândețe ieșită din comun. Coolerul procesorului scoate aer racoros. Posted Image

In alta ordine de idei testul nu ruleaza in Windows - face restart si ruleaza inainte sa incarce windowsul. (pleci din Windows si cam atat).
Testul amintit de mine ruleaza in Windows direct (in timpul testului poti sa citesti email, sa folosesti browserul, etc). Acolo scrie mare sa te abtii sa folosesti orice program in timpul testului.
Singurul test la care coolerul scoate aer fierbinte si memoriile se incing tare la propriu e asta. (dell support assist de pe site-ul producatorului).

Mai sunt si cateva teste de dos in care procesorul scoate aer caldut si memoriile sunt caldute - dar tot nu se manifesta eroarea in ele.
Pare legat de temperatura - cat memoria e rece sau calduta nu da eroare (nci tehnicianul din service si nici eu nu am reusit sa gasesc vreo eroare in toate testele de dos rulate.
Singurul program de testare in care da eroare - e cel care incinge memoriile de nu poti sa tii mana pe ele: (adica reuseste sa streseze memoriile mai mult decat restul programelor incercate).
http://www.dell.com/...pindex=dellspct

Edited by silviubb, 19 November 2017 - 13:35.


#9
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Testele facute sub Windows nu sunt relevante decat daca se intampla ca zona defecta sa fie in portiunea ramasa libera pe care sa o testeze.
Testul indicat ruleaza inainte de incarcarea Windows-ului, deci ramane o zona mult mai mare ce poate fi testata. Este firesc sa nu fie solicitat procesorul la fel de mult, din moment ce ruleaza doar testul de RAM.
Vezi ca exista mai multe moduri de testare pentru RAM! Cel mai "agresiv" test dureaza destul de mult si testeaza de mai multe ori aceleasi locatii de memorie.

#10
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Asta e valabil doar in teorie. In practica nici un test de dos nu vedea memoria defecta. (nici macar testul de pre-boot sistem facut de acelasi producator - Dell).
Toate nu au putut pune in evidenta memoria defecta.

Asa cum am precizat in primul post - pe langa testele rulate de mine computerul a fost testat si de o firma specializata in testarea-repararea computerelor in 2 randuri. Cu mentiunea ca s-au folosit doar teste de dos.

Memoria defecta e gasita imediat de testul rulat in windows. Cum scot una din memoriile bune si o pun pe cea defecta cum da eroare. (imi scrie si ce modul al memoriei e defect - unde scrierea nu a coincis cu citirea etc).

Aici testam cand memoria buna, cand memoria cu erori. (sunt multe teste - astea sunt facute doar pe 15). Asa cum am scris - am verificat memoria buna si in soclul 1 si in 2. Cea cu erori la fel.
De cand am schimbat memoria defecta nu mai am fail deloc. (ba chiar am dat si teste de dos - inclusiv Windows Memory Diagnostic). Nu stiu cat de relevante sunt cele de dos ca ele treceau cu memoria defecta si inainte sa o schimb.

Attached Files


Edited by silviubb, 20 November 2017 - 10:49.


#11
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,497
  • Înscris: 15.06.2004
Daca le efectuai corect si cu versiunea de MemTest care trebuie - asa cum e in topicul mentionat de mine ar fi trebuit sa iti dea eroare daca erau defecte.

Daca ai facut doar un test obisnuit de dos sau ai utilizat o alta versiuen decat cea potrivita sistemului tau atunci e posibil sa nu vada. De ex unele versiuni nu stiu de mai mult de 3 Gb Ram sau nu stiu de DDR4.

#12
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Am vazut topicul si nu am mai rulat inca odata testul deoarece fix cu varinta indicata am incercat si nu dadea nicio eroare (varianta 5.01). L-am lasat seara si a mers toata noaptea pana dimineata. Mergea bine merci dimineata si avea erori zero. Are 8Gb ram (2 memorii de 4Gb).
In afara de testarea facuta de mine cei de la service au incercat 7 zile diferite teste de memorie - cu numitorul comun teste de dos. Ca am si reclamat ca nu stiu sa testeze un computer (le-am lasat printscreen cu rezultatele testului dell din windows din care rezulta ca o memorie este defecta).

Dupa ce am scos memoria defecta computerul se misca altfel (mai bine). El nu a avut niciodata simptomele descrise in topicul sugerat: ( ecrane albastre, restarturi aleatorii, blocaje, artefacte, fisiere corupte, imposibilitatea de a instala un sistem de operare )

Al meu din când in când nu executa instant anumite comenzi si dupa 20-30 de secunde isi revenea. (daca lucram in word vreo 20-30 de secunde nu raspundea la nicio comanda si ulterior functiona ca si cum nimic nu s-a intamplat). Chiar daca nu raspunde la comenzi - ecranul tot in word ramenea tot timpul (nu ecran albastru sau restart). La fel in browser sau in alt program.

Alt defect al laptopului hardware e urmatorul: la 10-20 de porniri nu vede unul din porturile usb (la urmatoarea pornire sau daca scot si mai bag odata perifericul respectiv merge fara cusur). Nici macar nu este acelasi port - e ba cel cu imprimanta, ba cel cu mouce-ul, etc. Defectul asta hardware nu il vede nici un test (nici macar cel din windows facut de producatorul laptopului). Dar de 5 ani se intampla constant la fel.

Edited by silviubb, 26 November 2017 - 11:42.


#13
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,497
  • Înscris: 15.06.2004
Varianta "indicata" este ultima - deci 7.4 - nu am indicat nicaieri 5.01. Aia e e  ultima din site-ul din paranteza - care nu mai e buna.

Quote

In primul rand trebuie descarcata ULTIMA versiune de pe site-ul Memtest - http://www.memtest86.com/download.htm
( http://www.memtest.org/ nu mai este de actualitate - poate fi insa folosit ptr sisteme non-DDR4 )

Si... Ai rulat complet testele ? Adica si cu modulele inversate si doar cate unu din ele ? Nu cred.

Simptomele descrise in acel topic sunt cele evidente - chiar si in cazul lor nu e 100% memoria de vina, poate fi altceva.

Am avut un caz cu kit de memorii Corsair care dupa 3 ani imi dadea aleator cate o eroare daca vroiam sa deschid o arhiva. Daca restartam PC-ul puteam deschide arhiva fara probleme. Si doar peste cateva zile ma mai loveam de ceva similar.
In urma testelor, de DOS - ca in Widnwos nu mi-a gasit nimic, intr-una din combinatii doar, mi-a gasit o singura adresa defecta. Dupa ce am repetat testele de cateva ori - de data asta stiam ce sa caut am vazut ca aceeasi adresa pica mereu - le-am dus la garantie - am specificat adresa si am pus un print screen cu eroarea si mi-au schimbat ambele memorii - garantie 99 de ani...

#14
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Eu am o vechitura non ddr4. Adica memoriile sunt din 2011 dd3 mai exact. Eu am considerat partea cu "poate fi insa folosit ptr sisteme non-DDR4"
Laptopul e tot din 2011 (chiar daca e I7 - e vechi).

Time of this report: 11/26/2017, 21:50:28
Machine name: DESKTOP-VKVSO5I
   Machine Id: {F908E29F-B051-40C8-B51E-FC7B3529C2E0}
Operating System: Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 16299) (16299.rs3_release.170928-1534)
Language: Romanian (Regional Setting: Romanian)
  System Manufacturer: Dell Inc.
System Model: Inspiron N5110
BIOS: VerbatimSTORE N GO 1.00
    Processor: Intel® Core™ i7-2670QM CPU @ 2.20GHz (8 CPUs), ~2.2GHz
   Memory: 8192MB RAM
  Available OS Memory: 8100MB RAM


La mine programul ala dell asist s-a instalat de fiecare data. De 6 ani a trecut toate testele (se cauta singur din 3 in 3 luni sau ceva de genul asta). Isi da un test de hardware singur.
De asta m-a mirat ca fix dupa ce computerul a inceput sa mearga prost a dat eroarea pe memorie. Pana atunci trecea de fiecare data.

Eroarea este predictibila - de când a inceput sa vada eroarea  defecta (de vreo 2 luni) a vazut-o defecta de fiecare data. Cum o scot trece testul cu brio. Acum am cumparat si pus alta memorie buna si tot asa - de fiecare data trece testul. (deja am rulat de vreo 5 ori cel putin si de fiecare data trece testul cu bine.

E ciudat si pentru mine de ce nici un test de dos nu vede memoria defecta.

View Posteiffel, on 26 noiembrie 2017 - 11:45, said:

si mi-au schimbat ambele memorii - garantie 99 de ani...

Eu am crezut ca e gluma... Dar vad ca e ceva real in toata afacerea Posted Image

Garantie comerciala: 99 ani
Garantie de conformitate: 24 luni Posted Image

#15
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,497
  • Înscris: 15.06.2004
E real. Cei de la Corsair defapt dau garantie pe viata. Chestia cu 99 de ani a aparut doar al noi de ceva timp.
Am avut stick Corsair care dupa 6 ani s-a rupt mufa - s-au oferit sa-l inlocuiasca gratuit - dar trebuai sa-l trimit in Olanda - costa transportul mai mult decat sticul nou ( 4 Gb ).

#16
silviubb

silviubb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 29.01.2007
Daca ma intrebi pe mine e si asta un mod de a refuza o garantie. Complici modalitatea de a obtine garantia pana la absurd (vezi cazul tau in care transportul e mai scump ca stickul nou).

#17
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,497
  • Înscris: 15.06.2004
Cazul meu a fost un pic mai special - firma de la care l-am cumparat nu mai exista. Asa ca cei de la Corsair au preluat garantia.
Si cum tehnologia evolueaza, pretul unui stick nou a scazut suficient cat sa nu mai renteze.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate