Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrebari srl nou

Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk
 TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...
 Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)
 Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 

Ciocolata chinezeasca....

- - - - -
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#19
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Tableta de 100 g era so-so OK, nota 8+, desigur mult mai buna decat cele romanesti care se gaseau la magazine obisnuite, si care erau in general de nota 3-4 cel mult.
Romaneasca foarte buna era Kandia cu alune de padure intregi pt export care se gasea la shop cu 50 de centi USD, nota 11+ lejer, cu alunele lasate ciobaneste in foi, insa asa de buna incat puteam sa trec amuzat peste grosolanie.
Chinezesti foarte bune erau minilingourile de ciocolata cu lapte in staniol auriu, care se topeau in gura si aveau un gust sublim pt ca aveau 40% unt de cacao pur RAW.
Si Kandia pt export avea unt de cacao pur natur - de asta era buna.

In prezent toate care se fabrica acum au gust zero de ciocolata, nota 1 minus ( unu), din urmatoarele motive:
- untul de cacao este teoretic dezodorizat, adica fara gust si fara miros de ciocolata, eventual are gust de acid stearic ranced - pt ca asta e in realitate - untul de cacao adevarat cine stie in ce univers ajunge...
- pulberea de cacao este castrata de untul de cacao, in loc de 22% in pulbere plus inca 18% adaugat, are 10-12 % maxim, si este si ea denaturata, alcalinizata multiplu, afumata, etc. Are gust si miros de afumatura de lemne putrede, zero gust si zero miros de ciocolata.
- se adauga la unele alte grasimi denaturate, de ex. ulei esterificat de palmier, margarina din ulei denaturat de palmier, masa grasoasa care ineaca alte gusturi si daca ar exista, dar oricum nu mai exista...
- unele au si unt din lapte, care are si colesterol si care si el denatureaza gustul si ineaca gustul natural care insa nu mai exista oricum...
- unele au si poliglicerol.
- unele au si lecitina de floarea soarelui cu gust de seminte...
- unele au lecitina de rapita ( care deranjeaza la stomac si creste riscul de infarct)
- unele au lecitina de soia - care in principiu e OK, insa nu este selectionata cu gust neutru ci pusa una ieftina care denatureaza gustul.
- unele au zeamil
- unele au praf de zer
- unele au prea mult lapte care denatureaza gustul. ( proportia OK este intre 8 si 14%, peste se strica gustul)
- unele au lapte neincremosat ci pus praf si se alege praful de gust.
- multe au prea mult zahar care ustura pe gat si denatureaza gustul.

Pe vremea cand elvetienii si alsacienii faceau ciocolata adevarata, erau doua tipuri principale de ciocolata:
- cea neagra cu 57% cacao, din care unt de cacao pur si RAW 40% ( 22+ 18), si 43 sau 42,5 zahar, si maxim 0,5% lecitina de soia selectionata cu degustatori pt gust neutru.
- cea cu alune de padure si lapte, cu 29% cacao - mai mult omoara gustul alunelor, din care unt de cacao pur si RAW 40% ( 22+18), 0,5% lecitina de soia selectionata cu gust neutru, 14% lapte incremosat, 14% faina de soia selectionata cu degustatori pt gust neutru, si 42,5% zahar.

Ciocolata inca e OK daca are 27% unt de cacao ( 22 + 5), in care fabricantul se face ca pune in plus macar 5% peste cat are o cacao premium.
Cacaua trebuie sa fie pe bune premium, RAW, cu gust si miros de ciocolata, si untul de cacao trebuie sa fie si el RAW cu gust puternic si miros puternic de ciocolata, si fara alte grasimi adaugate, nici macar 1%, pt ca ineaca gustul original.
Se pare ca nu se mai gasesc aceste ingediente...

Explicatii sunt multiple - arbori de cacao hibridizati si GMO ca sa reziste la boli care au aparut tot in urma excesului de pesticide/iebicide/fungicide,  scaderea productiei datorita bolilor, deci un cerc vicios, apoi ultilizarea untului de cacao in industria cosmetica, falsificarea untului de cacao cu acid stearic, inmultirea cu ulei esterificat de palmier si alte grasimi inclusiv unt de lapte care are colesterol, recoltarea de cacao prin procese denaturate, primitive si scapate de sub control - de unde si gustul de afumatura de lemne putrede, alcalinizarea prafului de cacao si probabil tot cu tehnica scapata de sub control pt ca acum 10 ani cacaua alcalinizata inca avea gust si miros OK - adica infinit mai bun decat acum, etc.

In 1990, acum 27 de ani, in parlamentul european de la Bruxelles, adica in Belgia, ( pestele de la cap se impute...) au dat lege care sa permita inlocuirea a 5% din untul de cacao cu alte grasimi, de ex. ulei esterificat de palmier. Intre tmp insa procentul este abuzat grav de unii producatori, si oricum untul de cacao si cacaua nu mai au gust pt ca sunt chipurile dezodorizate - de ce ar face cineva o asemenea cretinitate imbecila ???

E posibil ca cacaua de calitate si untul de cacao de calitate sa fie preluat de la sursa de grupuri interesate si cine stie pe unde ajunge, insa in ciocolata de serie clar nu mai este.

Am mai scris si pe alte threduri.
In 2001 Nestle cu brand Nestle ( fabrique en Suisse) facea ciocolata cu lapte si alune de padure de nota 12 la gust care era si ieftina la 2,7 lei tableta de 100g. ( se gasea si la mici buticuri de cartier in Bucuresti, si scria si in romaneste direct pe ambalaj fara actibild, se gasea si in Italia si in Elvetia si in alte tari.
In 2007 Nestle facea sub brandul Cailler Ciocolata de nota 9,5-10, o caricatura fata de cea amintita mai sus, dar care era oricum infinit mai buna decat ce se gasea in RO. ( nu mai era ieftina, si se gasea in RO doar la clubul diplomatilor desfintat in 2008)
In 2017 ciocolata Cailler fabrique en Suisse are gust zero de ciocolata cu toate ca nu e ieftina.
Asta e povestea pe scurt cu cea mai buna ciocolata de serie, oricare alta de serie e si mai proasta.
Cadbury UK era de nota 11+ in anii '90, acum Cadbury Irlanda are un gust infect - probabil cea mai proasta ciocolata de marca, absurd de proasta.
Kandia pt export ( doar cea de export) avea gust de nota 11+ in '88, acum are gust zero de ciocolata ca toate celelalte.
Lindt in anii '90 era submediocra, putin enervant ca puneau alune gianduja cu gust de nuci in loc de alunde de padure normale, insa gustul de ciocolata era mediocru, mult mai fin decat altele din zona, dar slaba fata de ce am mentionat anterior.
Milka swiss made in anii '90 era de nota 10 cu mare indulgenta, probabil real in jur de 9 insa era un etalon.
Orice alta Milka a fost incomparabil mai slaba, austriecii au pus zeamil in loc de faina de soia ca sa taie din zahar, apoi au trecut la praf de zer ca toti ceilalti, Milka Germania a fost mereu slaba, milka RO a fost ultima care a trecut la praf de zer - inainte era full de zahar si e si acum, etc...
N-am mai mincat Milka swiss de mult, insa avand in vedere ca s-a ales praful de Nestle-Cailler care erau mult mai bune, e putin probabil ca e mai buna acum...

Cea mai buna ciocolata neagra de serie era facuta de Kohler, o marca alsaciana premium, probabil singurul brand care s-a rupt istoric din concernul Nestle.
Era de 57% cacao cu suficient unt de cacao cat sa nu para amara. Cred ca avea sub 40% unt de cacao, insa oricum mult mai mult decat era uzual.
Intre timp Kohler nu mai fabrica tablete de serie, si a ramas o ciocolaterie de lux.

Edited by loock, 12 November 2017 - 23:33.


#20
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,254
  • Înscris: 06.01.2007
Moama cate detalii.
hahaha

Eu cred ca in copilarie simteam altfel gusturile.
Adica ni se pareau bune multe chestii care acum nu ni s-ar mai parea deloc bune.

Si poate de aia lucrurile par a fi tot mai de proasta calitate cand de fapt e exact invers.
Eu mi-amintesc o marca de ciocolata "Rodica" de-mi placea foarte mult.
Insa sunt convins ca daca as mai manca asa ceva acum, nu mi-ar mai placea deloc.

#21
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,583
  • Înscris: 17.08.2007
Lindt luata din Germania sau Elvetia mi s-a parut buna. Dar vorbim de chestii de peste 10euro/100g nu tabletele cele mai ieftine.
As fi zis si de Laderach dar nu e de serie din cate stiu

#22
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,254
  • Înscris: 06.01.2007
Ciocolata asta mi-a ramas in memorie ca fiind cea mai buna ciocolata pe care am mancat-o.

#23
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View Postmaccip, on 12 noiembrie 2017 - 23:33, said:

Moama cate detalii.
hahaha

Eu cred ca in copilarie simteam altfel gusturile.
Adica ni se pareau bune multe chestii care acum nu ni s-ar mai parea deloc bune.

Si poate de aia lucrurile par a fi tot mai de proasta calitate cand de fapt e exact invers.
Eu mi-amintesc o marca de ciocolata "Rodica" de-mi placea foarte mult.
Insa sunt convins ca daca as mai manca asa ceva acum, nu mi-ar mai placea deloc.

Nu e vorba de schimbarea perceptiei.

Eu am povestit obiectiv ce se intampla.

Kandia neagra care se gasea la magazine/cofetarii in anii '80 era foarte amara si cu gust extrem de slab de ciocolata, pt. ca si atunci era castrata de untul de cacao cum sunt si astea de acum. Era de nota 3 cel mult.
Kandia de acum care e de nota 1 minus-minus, e mai putin amara pt ca are si alte grasimi adaugate, iar untul de cacao care tot castrat este, este si dezodorizat deci fara gust si fara miros specific.

Kandia care era foarte buna in anii '80 era cea pt export, 50 centi USD la shop, cu alune de padure intregi lasate ciobaneste in foi, dar care avea gust sublim pt ca nu era castrata la untul de cacao, nu erau dezodorizate, si erau si alunele de padure bune.

View Postmaccip, on 12 noiembrie 2017 - 23:42, said:

Ciocolata asta mi-a ramas in memorie ca fiind cea mai buna ciocolata pe care am mancat-o.

Fi serios...

Nici acum 10 ani cand inca mai se gasea ciocolata, nu avea nici macar a suta parte din gustul unei ciocolate adevarate.
Acum cand nu mai are gust niciuna, cu atat mai putin...

Mai aproape in timp se gasea la lidl o ciocolata amazonas de 60% cacao, cea verde de 125 g, care acum 2 ani era de nota 5 - adica trecea clasa fata de toate celelalte care sunt de nota 1 si sub 1...
In prezent nu mai e nici asta de nota 5, si sincer nu are rost sa analizez daca e de 1-2-3-4 pt ca oricum nu mai are gust de ciocolata.
Si nu pt ca nu mai am eu gust...

Edited by loock, 12 November 2017 - 23:56.


#24
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,254
  • Înscris: 06.01.2007
Poate confund eu numele.
Dar era ceva Mohser sau ceva similar. A primit-o sotia.
Eu mai iau Lindt 99%, chiar azi am luat una.
E buna, dar cand eram copil ciocolata mi se parea mai buna.
Mi-aduc aminte si de Finetti ca mi se parea ceva extraordinar de bun. :D

#25
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View Postmaccip, on 13 noiembrie 2017 - 00:00, said:

Poate confund eu numele.
Dar era ceva Mohser sau ceva similar. A primit-o sotia.
Eu mai iau Lindt 99%, chiar azi am luat una.
E buna, dar cand eram copil ciocolata mi se parea mai buna.
Mi-aduc aminte si de Finetti ca mi se parea ceva extraordinar de bun. Posted Image

Cand eram copil am povestit - cele disponibile uzual romanesti erau tot naspa rau, erau naspa in alt fel, dar tot naspa - Kandia neagra era castrata de untul de cacao si atunci si era prea amara si ca un ipsos cacaniu si amar.
Cele cu lapte romanesti din magazine aveau gustul denaturat multiplu de lecitina de soia industriala cu gust naspa, de laptele neincremosat si neomogenizat, de amestecul nerafinat slab omogenizat intre cacao si zahar, si nu avea nici ea suficient unt de cacao.
Excelente in anii '70-80 erau minilingourile chinezesti aurii cu ciocolata cu lapte cu maxim de unt de cacao pur, si Kandia pt export cu alune de padure intregi - mai putin foile necuratate de pe alune...
Kandia pt. export am mancat rar, insa minilingouri chinezesti am mancat cantitati industriale.
In anii '90 am mancat iar cantitati industriale de ciocolata f buna, Milka swiss cu alune de padure nota 9-10, Cadbury UK cu alune de padure nota 11+ (acum cea facuta in Irlanda e infect de proasta), Nestle swiss nota 12, Kohler neagra de 57%, si multe altele.

Legat de Finetti treaba e asa:
In anii '90 era incomparabil mai buna la gust, gust intens si aproape sublim de ciocolata si de alune de padure, fata de cea de acum care nu are gust de ciocolata si la alune are doar un gust slab, insa si atunci in anii '90 tot nesanatoasa era, 90% era facuta tot din margarina - adica uleiuri denaturate.
Am scris aproape pt ca totusi nu se compara cu gustul "decadent" al ciocolatii elvetiene premium cu lapte si alune de padure - cea care se facea atunci, nu asta cu gust zero de acum...
Cu atata margarina gustul de ciocolata era oricum inecat de alte grasimi, si chiar suspectez ca avea arome si intensificatori/potentiatori de aroma, nu doar sare ci si alte E-uri, altfel e putin probabil sa fi ajuns asa de buna....
Era foarte nesanatoasa, dar macar era f. buna la gust, si o foloseam ca sa fac torturi la ocazii de 2-3 ori pe an...
Luam blat de tort cu cacao, il insiropam cu sirop de lamaie facut in casa din lapte, apa, lamaie si zahar, si puneam intre straturi finetti original, 3 straturi, apoi pe ultimul strat dupa finetti puneam si frisca si alune de padure intregi, uneori si triunghiuri sau patratele de ciocolata milka swiss cu alune de padure.
Daca era facut la mare viteza, in loc de sirop de lamaie am pus si sprite...
Asta de acum (finetti) nu mai are gust si nu vad de ce as mai cumpara...

Edited by loock, 13 November 2017 - 00:28.


#26
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Finetti?
Poate cipiripi:

Attached File  ĐŠĐžĐżĐžŃ€ĐžĐżĐž.jpg   23.71K   7 downloads

@loock:
Pari a fi un cunoscător în ale ciocolatei.
Kandia la cub, ai mâncat?
Cam 100mm latura, învelită doar în staniol iar la unica închidere avea parcă o bulină de hârtie pe care scria doar Kandia.

#27
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,254
  • Înscris: 06.01.2007
Eu eram inca copil si dupa revolutie.
Si incepuse sa se gaseasca finetti, dar nu ne cumparau ai mei, probbail ca era scumpa.

#28
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View Postscaiba, on 13 noiembrie 2017 - 00:16, said:

@loock:
Pari a fi un cunoscător în ale ciocolatei.
Kandia la cub, ai mâncat?
Cam 100mm latura, învelită doar în staniol iar la unica închidere avea parcă o bulină de hârtie pe care scria doar Kandia.

Era ciocolata menajera pt. facut prajituri.
Cea din comertul socialist era mult sumbediocra fata de varfurile vremii, insa daca e sa o spunem cinstit - era mult peste asta la care tot face reclama Nestle acum, si care are gust zero de ciocolata - ca de altfel toate care se gasesc acum...
Era o ciocolata bruta, dar totusi mult mai buna fata de laura si kandia din cofetarii...

Edited by loock, 13 November 2017 - 00:39.


#29
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Am înțeles, ciocolată menaj era.
Nu din comerț (nici nu-mi amintesc să fi văzut pe vreun raft) ci dintr-o rezervă oarecare am mâncat.
Și tare mi-a mai părut bună.
Se prea poate să nu fi fost, da' taman aşa mi-o amintesc.

#30
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
Astea :

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   106.07K   8 downloads


#31
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View Postscaiba, on 13 noiembrie 2017 - 00:39, said:

Am înțeles, ciocolată menaj era.
Nu din comerț (nici nu-mi amintesc să fi văzut pe vreun raft) ci dintr-o rezervă oarecare am mâncat.
Și tare mi-a mai părut bună.
Se prea poate să nu fi fost, da' taman aşa mi-o amintesc.

Era buna in sensul ca era ciocolata cu gust de ciocolata si era facuta din cacao, unt de cacao si zahar, nu din porcarii care toate astea de acum.
Se mai gasea, stiu ca facea rost bunica-mea.
Paradoxal, cu toate ca era o ciocolata bruta sau menajera, era mult mai buna decat Laura cu lapte si Kandia neagra din cofetarii si alimentare.
Fata de ce se gaseste acum era infinit mai buna chiar si fata de cele mai de top tablete elvetiene contemporane - care au gust zero de ciocolata.
Era de 50% cacao, 50% zahar, si unt de cacao era mediu, nici castrata dar nici boierie, probabil in jur de 25% apreciere grosiera peste timp si dupa gust...
Eu povestesc de cea neagra, fara lapte. Ca sa fie neagra fina ar mai fi avut nevoie de niste unt de cacao in plus, probabil ~ 10%.
Ca sa fie cu lapte si alune de padure, trebuia adaugat lapte incremosat, unt de cacao pur in plus, faina de soia premium selectionata pt gust neutru, plus alunele de padure...
O topeam in bain-marie. (Ciocolata menajera)
Si finetii topean in bain-marie ca sa pun pe tort.
Am mancat finetti si inainte de revolutie...

Edited by loock, 13 November 2017 - 00:56.


#32
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

View Postloock, on 13 noiembrie 2017 - 00:52, said:

...Am mancat finetti si inainte de revolutie...
Huooo! Posted Image

Ronțăi dintr-o Milka banală, da' i-ai schimbat și ăsteia gustul.
Doar citindu-te.
Mulțumesc tare fain pentru toate explicațiile Posted Image

#33
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,293
  • Înscris: 13.01.2011
Sincer, nu pot sa spun că este oribila toată ciocolata din ziua de azi, chiar daca nu maninc multa, pot să îmi dau seama.
Poate și pentru că nu îmi place cea amară, zisa super buna, că este cacao concentrata.
Nu îmi place neam, nu am suportat niciodată acel sortiment.

Pentru mine ciocolata nu exista, daca nu este cu lapte.

#34
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
[

View Postcrisstonne, on 13 noiembrie 2017 - 01:34, said:

Sincer, nu pot sa spun că este oribila toată ciocolata din ziua de azi, chiar daca nu maninc multa, pot să îmi dau seama.
Poate și pentru că nu îmi place cea amară, zisa super buna, că este cacao concentrata.
Nu îmi place neam, nu am suportat niciodată acel sortiment.

Pentru mine ciocolata nu exista, daca nu este cu lapte.

Ai 99+ % dreptate legat de cea neagra, dar probabil nu ai avut contact cu ciocolata neagra buna care a existat dar era ceva mai rar decat rarisim in RO.
Se gasea cat de cat cea menajera de care am povestit mai sus, insa Kohler de 57% era OZN in zona...

Aia de la 70 la 99-100 % are gust de ipsos amestecat cu pamant si fiere amara...

Exista sau a existat ciocolata de 57% care nu era amara si era foarte buna, insa avea mult unt de cacao 30-40 %.
Si atat cacaua cat si untul de cacao erau naturale ne-dezodorizate ca acum, si fara alte grasimi.
Kohler alsaciana am dat exemplu mai sus, dar au fost si alti fabricanti.
Insa era cvasinecunoscuta in Romania ciocolata neagra buna, eu am avut parte de asa ceva doar intamplator si cu noroc - noroc care e si ghinion cand apoi nu mai gasesti...

Oricum la 99-100% aia e xocolatl, nu ciocolata.
Ciocolata prin defnitie corecta e un amestec de zahar si cacao cu unt de cacao.
Compromisul ideal intre prea mult zahar si prea amara e la 57% cacao, dar iese buna doar daca din cei 57% este unt de cacao pur cat mai aproape de 40%, si atat cacaua de 22% cat si untul sunt pure si ne-dezodorizate, nedenaturate, afumate, etc...

Legat de ciocolata de serie de acum, si cu lapte si neagra, eu n-am mai gasit de de ani de zile una buna.
Neagra a mai fost de nota 5 amazonas de 60% la lidl insa acum nici aia nu mai are gust de ciocolata, iar cu lapte cu sau fara alune de padure dupa 2008 cand s-a inchis clubul diplomatilor nu am mai vazut.

Am gasit la un Carrfour acum cateva saptamani Cailler - brandul premium de la Nestle fabrique en Suisse, erau scumpicele si aveau gust zero de ciocolata - si Nestle a facut cu ani in urma ciocolata de nota 12 in Elvetia...
Deci daca un brand premium elvetian are acum gust zero la ciocolata, sunt slabe sanse sa mai gasesti...
Frey care se lauda ca e nr 1 are gust de ipsos cu pamant si fiere amara...
Lindt care era submediocra si in anii '90 acum nu ia nota de trecere...au una cu cilli dar are doar 49% cacao si are unt de lapte, si oricum sunt si dezodorizate...
Heidi RO facea in anii '90 o ciocolata buna, ma enerva cu alunele de padure caramelizate - care e o cretinitate imbecila, insa pe vremea aia se simtea ceva gust si miros de ciocolata, si avea ceva unt de cacao bun, peste ce se gasea uzual. Dupa ce a iesit patronul elvetian la pensie (sau si-a bagat picioarele pe romaneste...), s-a ales praful de ea, poate nici nu au mai gasit ingrediente de calitate, poate si din vina lor, insa cert e ca nu mai are gust de ciocolata deloc.
Kandia nu a mai facut ciocolata buna, fie ca era potroaca de sare, fie sub patronaj Cadbury cand au scos sarea, fie apoi sub marele concern care face numai porcarii, indiferent ca au scris ca pun unt de cacao pur dar care era dezodorizat cu sau fara vina lor asa il primeau de la furnizori probabil..., fie ca e cea normala noua in care au inceput sa puna si alte grasimi, fie ca e asta cu ambalaj albastru care face de rusine monarhia adevarata ( e o duda stricata ca sa zic asa...), au fost toate nereusite si infinit sub cea care se gasea la shop cu 50 centi inainte de revolutie.

Edited by loock, 13 November 2017 - 02:04.


#35
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009
Nimic din China nu mai e cum era prin anii '80.
Atunci era bataie pe textilele din China, pe conserve, dulciuri. Textilele erau din bumbac foarte bun, nu se comparau cu cele romanesti.

#36
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,293
  • Înscris: 13.01.2011
O ciocolata divina era ,,Postăvarul ", o cutie mai de lux cu diverse sortimente in ea, ciocolățele ambalate individual, bomboane, intr-o singura cutie, erau supraetajate in interior și cu despărțitor de carton intre etaje, cutia era galbena, era infoliata in țiplă transparenta.
Mai am una păstrată, goala, a ținut bunica ață in ea, am zis să o păstrez că probabil este unicat, la ora asta.

Eram turbați, eu și fratele meu, cind eram copii și ne aducea așa ceva, dar nu o lasa pe mina noastră toată, mai punea la păstrare in șifonier și mincam și altă dată.
Mai șuteam pe furiș din cutie, dar alte dați era bine ascunsă și ușa de la șifonier închisă și nu reușeam să ajungem la ea :lol:
Asta era prin anii '70.

Edited by crisstonne, 13 November 2017 - 11:16.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate