Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 Sfat / recomandare construire aco...

Cablu analog vs digital

Ce valoare stabiliti la RSSI la u...

Sony FH 10W reparatie
 

De ce a vândut Rusia teritoriul Alaska americanilor pe o sumă simbolică?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017
,,
În 1867, Rusia a vândut Statelor Unite ale Americii teritoriul Alaska pentru suma de 7, 2 milioane de dolari. În următorii 50 de ani, SUA și-au scos  banii de o sută de ori mai mult. Ce a determinat Rusia imperială să vândă acest teritoriu pe o sumă mai mult simbolică?

În timpul secolului al XIX-lea, Alaska rusească a fost centrul internațional de comerț. În capitala sa, Novoarkhangelsk, acum Sitka, comercianții aduceau textile din China, ceai, și chiar gheață – atât de cerută în sudul Statelor Unite până la inventarea frigiderului. Au fost construite vapoare și fabrici, iar cărbunele a început să fie extras. Oamenii deja știau de numeroasele depozite de aur din acestă regiune, iar a vinde teritoriul părea o adevărată nebunie.
Comerțul ruso – american

Negustorii ruși au fost atrași în Alaska de fildeșul de morsă, care era estimat a fi la fel de scump precum cel de elefant, dar și de blana valoroasă a vidrelor de mare, care putea fi procurată în mare parte din tranzacțiile cu popoarele indigene. Comerțul a început să fie dezvoltat de către o companie ruso-americană, care era formată în mare parte, în secolul al XVIII-lea, din aventurieri - oameni de afaceri curajoși, cărora nu le era frică să călătorească. Compania controla toate minele și resursele din Alaska, putând a realiza independent acorduri comerciale cu alte țări. În cele din urmă privilegiul a fost acordat de către guvernul rus. Acesta nu numai că putea colecta taxe destul de substanțiale de la societate, dar și deținea o mare parte din ea – țarii și membrii ai familiilor imperiale fiind printre acționarii companiei.
Conducătorul principal al așezărilor rusești din America a fost talentatul comerciant Alexander Baranov. El a construit școli și fabrici, a învățat poporul nativ să cultive sfeclă și cartofi, a construit cetăți și șantiere navale, și a extins comerțul cu blănurile de vidră. Sub conducerea lui Baranov, compania de comerț a adus profituri enorme: mai mult de 1000 la sută. Când rusul a demisionat din cauza vârstei înaintate, în locul său a venit căpitanul Hagemeister, care a adus cu el în companie, ca angajați și acționari, oameni ai cercurilor militare ruse. Statutul companiei era acum dictat în întregime de militari. Și tocmai acești acționari au adus compania în prag de faliment.
Falimentul și războiul

Noii acționari au stabilit salarii enorme pentru ei înșiși – un simplu ofițer câștigând acolo un salariu anual de 1500 de ruble, salariu comparabil cu cel al miniștrilor și al senatorilor. Cel mai mare stat de plată îl avea, bineînțeles, liderul companiei – 150 000 de ruble pe an. Ei au cumpărat de la populația locală blană la jumătate de preț, și ca urmare, în următorii 20 de ani băștinașii au omorât aproape toate vidrele de mare, lăsând Alaska fără sursa de venit cea mai profitală. Sărăcia se instala treptat în ținutul înghețat, așa că oamenii au pornit diverse răscoale, ajungând până la incendierea unor nave militare ancorate în zonă. Acționarii companiei s-au redirecționat către alte surse de venituri, dar comerțul cu ceai și gheață nu a fost suficient. Așa că, în cele din urmă compania a fost transferată la subvențiile de stat, dar nici acest lucru nu i-a adus salvarea.
[ https://historia.adhst.ro/img/articles/2017/03/30/alaska%20america.png?v=1 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Viitorul se anunța a fi unul sumbru pentru Alaska: începuse războiul din Crimeea, iar Marea Britanie, Franța și Turcia erau împotriva Rusiei. Era din ce în ce mai clar că Imperiul Țarist nu mai putea finanța sau apăra regiunea de gheață, căile maritime fiind controlate de către navele aliaților. Nu exista speranță nici măcar în minele de aur de teama ca Marea Britanie să nu blocheze Alaska și să îi lase pe ruși fără nimic. Tensiunea dintre Moscova și Londra creștea, pe când relația cu autoritățile americane era mai strânsă ca niciodată. Ambele părți au venit aproape simultan cu ideea de a vinde Alaska. Deci, baronul Eduard de Stoeckl, reprezentantul Rusiei la Washington, a deschis discuțiile cu SUA în numele țarului, prin secretarul de stat, William Seward.
„De ce are nevoie America de această cutie de gheață?”

În timp ce politicienii negociau, opinia publică atât din Rusia, cât și din Statele Unite s-au opus afacerii. Ziarele rusești scriau: „Cum putem vinde terenurile în care am investit atât timp și efort pentru a le dezvolta, regiune unde a ajung telegraful și unde s-au descoperit mine de aur?”. Presa nu era singura care dezaproba tranzacția: Congresul american o făcea de asemenea. Dar, cu toate acestea, pe 30 martie 1867, la Washington, cele două părți au semnat acordul de a vinde 1, 5 milioane de hectare de proprietate rusească Americii pentru suma de 7, 2 milioane de dolari, aproximativ 5 dolar pe kilometru pătrat. La acea vreme, chiar și un teren neproductiv din Siberia ar fi putut costa pe piața de tranzacții de 1, 395 de ori mai mult, însă situația internă era critică, iar rușii nu își permiteau să piardă chiar și modica sumă oferită de americani.
Predarea oficială a terenului a avut loc în Novoarkhangelsk. Majoritatea rușilor care locuiau pe teritoriul vândut au refuzat să ia cetățenia americană. După puțin timp, „cutia de gheață” a început să aducă aur americanilor, aceștia obținând sute de milioane de dolari. ''
https://www.historia...-suma-simbolica

Ce si-ar fi dorit mai ales sovieticii ca Alaska sa fie o republica sovietica.Dar si actualul guvern rus, incapabil sa admnistreze eficient, resursele Rusiei.Daca Alaska ar fi ramas la rusi, azi ar fi fost mult mai inapoiata decata este acum in cadrul SUA.

#2
nicu131

nicu131

    Bad Motherfucker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,622
  • Înscris: 12.02.2008
De prosti

#3
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017

View Postnicu131, on 08 noiembrie 2017 - 18:50, said:

De prosti
De acord cu tine.Poate ca pana la urma, chiar daca nu ar fi vandut-o, ar fi pierdut-o in urma unui razboi cu SUA si Marea Britanie.Foarte posibil ca la finele anului 1917, americanii sa fi ocupat Alaska, pentru a impiedica extinderea bolsevismului pe continentul nord american.
Rusii nu stiu sa isi administreze eficient tara, chiar daca au o tara foarte bogata in resurse naturale.

Edited by max_01, 08 November 2017 - 19:00.


#4
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017
Trecutul este trecut, prezentul este prezent.

Edited by YourFan, 08 November 2017 - 19:00.


#5
Ditian

Ditian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,167
  • Înscris: 04.07.2007
Cu siguranta stia mai multe George Pomuț, cu origini de romanesti de langa Brasov, municipiul Sacele.

#6
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010
inca nu era instaurat comunismul in rusia, lenin cu siguranta nu vindea alaska

#7
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017
Si interesant ca nu stiam treaba asta, au supt americani petrol din Alaska cat sa duca 2 razboaie mondiale.

#8
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Cum s-a ajuns la suma "simbolica" ? Imi e lene sa caut. Iar la perioada respectiva banii respectivi aveau alta valoare, mult mai mare cred.

S-a vandut din cauza ca nu prea ii ajuta cu nimic pe rusi, nu cred ca stiau cate resurse are. Daca nu o vindeau, acuma stateau cu morcovul in fund americanii...

View PostArgent, on 08 noiembrie 2017 - 19:22, said:

Si interesant ca nu stiam treaba asta, au supt americani petrol din Alaska cat sa duca 2 razboaie mondiale.

De asta merg prin orient si jefuiesc toate tarile, din cauza ca au prea mult petrol in Alaska si nu mai au nevoie de alte resurse, nu ? Posted Image

#9
AlexaLesby

AlexaLesby

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 516
  • Înscris: 18.09.2016
Nu stateau cu morcovul in fund ca oricum o ocupau 50 de ani mai tarziu.
7 mil de atunci sunt vreo 200 mil in banii de azi. Mai bine decat sa o fi pierdut dupa un razboi care 100% s-ar fi intamplat

#10
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

View PostAlexaLesby, on 08 noiembrie 2017 - 19:52, said:

Nu stateau cu morcovul in fund ca oricum o ocupau 50 de ani mai tarziu.
7 mil de atunci sunt vreo 200 mil in banii de azi. Mai bine decat sa o fi pierdut dupa un razboi care 100% s-ar fi intamplat


De ce esti atat de sigur ca pierdeau rusii ?

#11
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
113781921,01 este valoarea in USD dupa corectia pt. inflatia pt. 150 de ani din 1867, o inflatie de 1830,3 %.

Si e doar atat pt ca au avut mai multe varfuri de inflatie negativa atat inainte de 1900, cat si in perioada interbelica in anii '20 si '30, altfel ar fi fost peste 300 mil.

In 1867 nu se gandea nimeni sa exploateze petrol din Alaska.
Exploatarile petroliere erau destul de primitive si in Tarile Romane atunci, si romanii erau avangardisti in acest domeniu.

Edited by loock, 08 November 2017 - 21:10.


#12
barbosa

barbosa

    Serious Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,144
  • Înscris: 04.03.2006

View PostTruculMagic, on 08 noiembrie 2017 - 19:39, said:


De asta merg prin orient si jefuiesc toate tarile, din cauza ca au prea mult petrol in Alaska si nu mai au nevoie de alte resurse, nu ? Posted Image


Pentru ca e mai convenabil sa consumi resursele altora si sa le pastrezi pe ale tale.

Edited by barbosa, 08 November 2017 - 21:08.


#13
masni

masni

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 765
  • Înscris: 25.10.2010
ganditi cu mintea de acum.ia sa ganditi cu mintea de atunci,o sticla de apa in Sahara valora cat multe case si masini daca aveai nevoie.

Edited by masni, 08 November 2017 - 22:03.


#14
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

View Post86-APP, on 08 noiembrie 2017 - 19:36, said:

Renuntati la gaini si porci si scapati sigur de sobolani . Acum , lupta cu ei este foarte costisitoare si fara sanse .
Stai la tara , sau unde , de aveti voie sa cresteti animale ?

nu, sta in alaska

#15
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View PostJammalan-the-Prophet, on 08 noiembrie 2017 - 22:07, said:


nu, sta in alaska
Nici eu n-am inteles , asa ca m-am raportat !

#16
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,661
  • Înscris: 21.06.2016

View PostTruculMagic, on 08 noiembrie 2017 - 19:39, said:

De asta merg prin orient si jefuiesc toate tarile, din cauza ca au prea mult petrol in Alaska si nu mai au nevoie de alte resurse, nu ? Posted Image

E fantastic ca mai exista spalati pe creier care inca repeta aiureala asta.
America e cel mai mare producator de petrol si  numai 25% vine din importuri, cea mai mare parte din Canada. Si de jefuit nu avea cum.

View Postbarbosa, on 08 noiembrie 2017 - 21:08, said:

Pentru ca e mai convenabil sa consumi resursele altora si sa le pastrezi pe ale tale.


Un exemplu de resurse pe care le-a consumat?

#17
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

View PostTruculMagic, on 08 noiembrie 2017 - 20:17, said:

De ce esti atat de sigur ca pierdeau rusii ?
Haida-de, indata ce era Revolutia, Albii se retrageau in Alaska si fondau acolo un stat rus dizident.
Dupa care cereau ajutor american sa se mentina.
Americanii s-ar fi grabit sa acorde acest ajutor, sa nu aiba teritoriu comunist pe continentul lor.
Rusii n-ar fi avut ce face.
Au supravietuit inclusiv asaltului german cu ajutorul imens al americanilor.
Deci nu se pune problema unui razboi URSS-SUA pe care sa-l piarda SUA.

Edited by grrrrr, 09 November 2017 - 09:39.


#18
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Prea departe, in afara capcotailor de transport a;le vremii. Nu putea fi controlata si oricum americanii erau cei cu profitu
Si aurul a fots decoperit mai tarziu

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate