Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cum aflu puterea calorifică a cărbunelui?
Last Updated: Dec 13 2022 21:29, Started by
scaiba
, Nov 08 2017 16:28
·
0
#1
Posted 08 November 2017 - 16:28
Fiindcă tot ni-s în sezon și tot plouă cu oferte de cărbune pentru încălzit.
De la vreo trei sute de lei, până la mia de lei pe tonă. Nu vrem să cumpărăm masă, vrem să cumpărăm căldură. Cum identificați cărbunele ca fiind unul de calitate superioară/inferioară? |
#2
Posted 08 November 2017 - 16:59
Am folosit pentru prima data carbune iarna asta.
Am cumparat prin iunie 2 tone, 750 lei adus acasa. 80% au fost bucati mari/foarte mari, unele nu le puteam ridica, le-am spart si am unplut 2-3 roabe . problema este ca are cam multa umitidate in stare bruta, deci are nevoie de timp sa se usuce! Duminica am pus in camera cazanului un bulgare de carbune, avea cca 3kg. astazi, dupa 72h e cu 90g mai usor! Deasemenea, duminica am bagat si vreo 5 galeti cu carbune in cameta centralei, sa stea la caldura. diferenta e ca astazi am bagat in cazan cca 3-4 kg, practic se putea sfarama cu mainle! Are putere calorica muult mai mare decat lemnul, practic am bagat in cazan o galeata de lemne, ceva carbune(3-4kg) si surcelele pentru aprins. Si la temperaturile astea(8C ziua, 1-2Cnoaptea), este suficient pana maine pe la pranz, cu 22C in casa, 120mp. Acum, revenind la intrebarea ta: carbunele sa fie bucati mari compacte, sa nu fie pamantos. |
#3
Posted 08 November 2017 - 17:01
Mie mi se pare ca pretul carbunelui este foarte mare.
Carbunele ar trebui cumparat numai de la cei care dau certificat de calitate. In afara de puterea calorifica mai sunt si alte "chestii" care conteaza. |
#4
Posted 08 November 2017 - 17:04
Altele, fiind?
Dau o laie certificate, n-ai să vezi. Poate dacă cumperi cu șaua, de la 20To în sus. Un țăran n-aș crede să se arunce la mai mult de cinci. |
#5
Posted 08 November 2017 - 17:08
scaiba, on 08 noiembrie 2017 - 16:28, said:
Fiindcă tot ni-s în sezon și tot plouă cu oferte de cărbune pentru încălzit. De la vreo trei sute de lei, până la mia de lei pe tonă. Nu vrem să cumpărăm masă, vrem să cumpărăm căldură. Cum identificați cărbunele ca fiind unul de calitate superioară/inferioară? |
#6
Posted 08 November 2017 - 17:08
nu cred ca poti sa determini puterea calorica fara scule de laborator. imi imaginez un mic crematoriu in care arzi carbune cu ajutorul gazului metan, pe baza caldurii totale degajate, scazi caldura rezultata de la gaz si ramane cea produsa de carbune. deja e complicat.
|
#7
Posted 08 November 2017 - 17:15
Lemnul și cãrbunii se cumpãrã cu minim 12 luni înainte de folosire în centrale, se depoziteazã în magazii pentru uscare.
Calculul puterii calorice este funcție de nivelul de umezealã, se face cu degetul mare și arãtãtor în timp ce arde. Glumesc...sau nu...? |
#8
Posted 08 November 2017 - 17:18
Sa luam de ex. brichete cocs 20 kg la 35 lei. https://www.praktike...cocs-20-kg.html
7250 kcal/kg--> 8.4 Kwh 20 Kg *8.4 Kwh = 168 Kwh 168 kwh la randament de maxim 60 % --> 100 kwh la pretul de 35 lei. Parca nu suna prea bine. Ocicum incalzirea cu combustibil solid (lemne, carbune, peleti) nu mai renteaza in multe zone din RO. scaiba, on 08 noiembrie 2017 - 17:04, said:
Dau o laie certificate, n-ai să vezi. Poate dacă cumperi cu șaua, de la 20To în sus. Un țăran n-aș crede să se arunce la mai mult de cinci. |
#9
Posted 08 November 2017 - 17:26
savantu, on 08 noiembrie 2017 - 17:08, said:
Unde sunt oferte ? adica de unde cumperi carbune in timis / arad ? link sarac.lipit, on 08 noiembrie 2017 - 17:15, said:
...se face cu degetul mare și arãtãtor în timp ce arde. Glumesc...sau nu...? pasilla, on 08 noiembrie 2017 - 17:18, said:
...In general numai tepari. De asta vă întreb, cum pot identifica relativ ușor calitatea. |
#10
Posted 08 November 2017 - 17:30
Richi vo lamurit ..
Testele de laborator as sfinte ,dar se pot face si acasa . Pui ,10 kile de lemne in centrala su vezi la ce tempwratura urca ,faci acelas lucru cu alte tipuri de combustibil. Important e sa faxa acest lucru cy aceasi temperatura a apei in momentul inceperii testului. Trebuie facut testul cu aceasi temperatura a mediului exterior altfel trebuie calculata ,delta T . E bine de facut testul in acelasi cazan ,centrala ,altfel trebuie calculat si factorul K al materialul din care e facut cazanele daca acestea sant diferite ,datorita faptului,ca nu toate materialele au aceleasi caracteristici. |
|
#11
Posted 08 November 2017 - 17:34
Sa nu puta foarte tare, sa aibe un aspect lucios, sa nu se sfarme usor, culoarea sa nu fie pamantie, sa nu se simta umed.
Trebuie multa experienta. Eu am ceva, dar tot am mai luat teapa. Nu te poti pune cu "specialistii" care vand carbuni. Edited by pasilla, 08 November 2017 - 17:36. |
#12
Posted 08 November 2017 - 17:37
Dacă avem experienţă, nu întrebam.
Iar ca mine probabil sunt mai mulţi, fără experienţă în ale cărbunelui. Faptul că poate fi şi ud, chiar îmi este o noutate. |
#13
Posted 08 November 2017 - 17:43
#14
Posted 08 November 2017 - 17:44
Mai scaiba ai centrala e simplu testul ..maine dimineata pui 5 kile de lemne ,,maine 5 kile de carbune si faci diferenta .
|
#15
Posted 08 November 2017 - 17:48
scaiba, on 08 noiembrie 2017 - 17:37, said:
Dacă avem experienţă, nu întrebam. Iar ca mine probabil sunt mai mulţi, fără experienţă în ale cărbunelui. Faptul că poate fi şi ud, chiar îmi este o noutate. Ce am observat eu anu' trecut: la acelasi "plin" al cazanului, cu carbune tine muuuuuuult mai mult fata de lemn. Sa nu mai zic ca e si mai ieftin... |
|
#16
Posted 08 November 2017 - 17:50
daca chiar vrei sa afli puterea calorifica, folosesti un calorimetru.
uite aici cum se face. la un alt laborator costa 150 lei. corect ar fi sa iti dea un certificat de calitate. in realitate ... sarac.lipit, on 08 noiembrie 2017 - 17:15, said:
Lemnul și cãrbunii se cumpãrã cu minim 12 luni înainte de folosire în centrale, se depoziteazã în magazii pentru uscare. Quote
Calculul puterii calorice este funcție de nivelul de umezealã, se face cu degetul mare și arãtãtor în timp ce arde. Glumesc...sau nu...? Edited by strongsss, 08 November 2017 - 18:00. |
#17
Posted 08 November 2017 - 17:52
#18
Posted 08 November 2017 - 17:54
scaiba, on 08 noiembrie 2017 - 17:26, said:
... De asta vă întreb, cum pot identifica relativ ușor calitatea. pasilla, on 08 noiembrie 2017 - 17:52, said:
Unde ? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users