Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Poate un motor acționa ca sa...

La multi ani @Mike1alike!

La multi ani @danghetau!
 Golf IV sau Mini Cooper R50

Cum sa trec peste prima mea relat...

Schema amplificator Awaline - ILX...

This app can not run on pc
 Caut apartament cu 3 camere Pta R...

Emisiuni pentru tineri in Romania...

Reviste pentru tineri in Romania ...

Achizitie televizor Philips 43PUS...
 Cum se numesc aceste mici parti d...

Foișor dimensiune stalpi

Tipele care te baga in seama, dar...

S10e se incinge si cu baterie sch...
 

ajutor formula excel

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008
Ma intreseaza ca atunci cand trec numele Marin pe randul 13 din foaie de lucru evidente sa-mi aduca data din foaia de lucru sosiri cea mai recenta, chiar daca apare de mai multe ori Marin in coloanele respective. Daca sterg prima data o aduce pe aia recenta.
Aveti idee cum trebuie sa fac sa-mi aduca in evidente data cea mai recenta din sosiri si acolo sa-mi ramana istoricul? sa nu mai fiu nevoit sa sterg sosirile vechi?

Multumesc.

In foaia evidente am 2 coloare: A (Numele) B (Data sosirii).
Cand bag numele imi aduce data sosirii din foaia de lucru sosiri (o aduce pe prima de la Marian, daca bag Marian; daca mai am o sosire mai jos o aduce tot pe prima, o aduce pe urmatoarea daca o sterg pe prima si ma interesa sa o aduca pe ultima, chiar daca este si prima)

In foaia sosiri am 2 coloane: A (Numele) B (Data sosirii).
Numele se repeta la un interval de timp dar are alta data de sosire.

Sper ca am fost inteles ce vreau sa fac, nu pot urca excel-ul, nu ma lasa.

Formula folosita: =INDEX(sosiri!$B$1:$B$999;MATCH(A13;sosiri!$A$1:$A$999;0))

#2
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,492
  • Înscris: 13.06.2011
cel mai simplu: sortezi dupa nume si dupa data sosirii de la cel mai recent. Faci vlookup dupa nume si iti aduce cea mai recenta data.

#3
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008
Da, multumesc.
Este o varianta si o incerc, nici nu o sa mai am nevoie vlookup.
Fara sortare nu pot, nu?
Sa modific formula existenta? Nu pot sa fac din formula sa faca el asta si sa-mi ramana coloanele cum le introduc?
Aici am pus pe scurt, logica este aceeasi.

#4
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,492
  • Înscris: 13.06.2011
Cred ca merge si cu formula, trebuie sa ma gandesc la o combinatie.

Daca te deranjeaza sortarea dupa fiecare inregistrare noua, poti sa o pui pe un buton cu macros

#5
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008
Am multe date de transmis si doesc sa ramana asa la sf. lunii.
Ma ajuta foarte mult sa ramana cum le introduc zilnic acolo si exista posibilitatea sa uit sa dau sa le sorteze si sa gresec.
Excel-ul este mult mai complex, aici m-am impotmolit deoarece culege informatii din multe parti dar nu stiu cum sa-l fac sa-mi aduca doar valoarea cea mai mare (data cea mai apropiata, cu formula mea aduce prima data din tabel).

PS: pot sa dau cum ai zis tu, sortare dupa nume si de la cea mai noua la cea mai veche. Problema este ca poate uit sa le sortez dupa ce le bag acolo si trebuie sa fiu foarte atent deoarece le bag zilnic si este posibil sa-mi culeaza date vechi si sa nu-mi dau seama. :D

Edited by cilibiu, 01 November 2017 - 10:48.


#6
shadow_x3x

shadow_x3x

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,006
  • Înscris: 09.02.2007
Ar fi bine sa faci un print screen macar sa ne dam seama ce vrei. Eu nu am inteles foarte clar. Data ce format are? (zi, ore, min, sec) Cu informatia rezultata ce faci mai departe?
Cred ca merge si cu formula sau chiar un pivot table ceva.

#7
X41Xu1

X41Xu1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 683
  • Înscris: 06.03.2015
Cel mai simplu e sa creezi un pivot table bazat pe tabelul sosiri. Pui numele ca rînd (row) și data ca valoare (schimbi din count în max și formatezi ca dată). Tot ce ai de făcut ulterior e să dai refresh la pivot.

#8
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,492
  • Înscris: 13.06.2011
Hai ca am gasit o solutie simpla si eleganta: definesti array-uri si faci o formula cu MAX si IF:

Sa zicem ca ai coloana A cu nume si coloana B cu datele, definesti array pentru toata coloana A:A si B:B:

selectezi coloana A:A, sus in stanga unde scrii functiile in excel iti apare o celula care contine A1. Peste acel A1 scrii "Nume" si apesi enter
la fel si pentru coloana B:B, o selectezi si sus in stanga unde scrie B1 scrii "Data" + enter

In coloana D1 sa zicem, copiezi toate numele si elimini duplicatele (copy-paste din A:A in D:D, selectezi D:D > Data > Remove Duplicates)

In coloana E1 scrii urmatoarea formula: =MAX(IF(Nume=D1,Data))

Atentie: este formula cu array, ca s-o validezi apesi Ctrl+Shift+Enter la sfarsit, nu doar Enetr. Daca ti-a validat-o corect, atunci formula trebuie sa apara intre acolade, asa:  {=MAX(IF(Nume=D1,Data))}

Tragi formula in jos si asa iti aduce cea mai recenta data in dreptul fiecarui nume. Poti ulterior sa adaugi date noi la tabel iar in dreapta se vor actualize informatiile automat.

Edited by un_dac, 01 November 2017 - 11:20.


#9
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008
Am pus 2 poze cu ce doresc sa fac si pe scurt, strict ce ma intereseaza si ce nu stiu sa fac. Posted Image

Attached Files



#10
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,492
  • Înscris: 13.06.2011
daca nu ai date personale, arhiveaza excelul si trimite-mi-l.

#11
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008

View Postun_dac, on 01 noiembrie 2017 - 10:58, said:

daca nu ai date personale, arhiveaza excelul si trimite-mi-l.

Nu am nimic, este doar pentru test.
Nu sunt expert in excel, formulele respective le-am copiat dintr-un loc si le-am adaptat pentru ce am eu nevoie.
Multumesc mult, l-am urcat.

Attached Files



#12
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,492
  • Înscris: 13.06.2011
here u go.

Attached Files



#13
shadow_x3x

shadow_x3x

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,006
  • Înscris: 09.02.2007

View PostX41Xu1, on 01 noiembrie 2017 - 10:47, said:

Cel mai simplu e sa creezi un pivot table bazat pe tabelul sosiri. Pui numele ca rînd (row) și data ca valoare (schimbi din count în max și formatezi ca dată). Tot ce ai de făcut ulterior e să dai refresh la pivot.
Exact la asta m-am gandit si eu.
E cea mai eleganta si rapida solutie.

#14
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,492
  • Înscris: 13.06.2011
LE:

am facut intr-un sheet si cu pivot cum zicea colegul X41, doar ca trebuie dat refresh dupa fiecare modificare. Vezi ce te ajuta mai bine.

Bafta

Attached Files



#15
shadow_x3x

shadow_x3x

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,006
  • Înscris: 09.02.2007
Se poate alege optiunea "refresh data when opening the file" si practic face refresh automat la deschiderea fisierului.

#16
gvingi76

gvingi76

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 19.03.2007
Vezi daca te ajuta sub forma asta.

In sheetul "sosiri" am introdus si coloana cu numarul randului(te ajuta la formula din primul sheet). Am definit 3 nume: Rand, Nume si DataSosire.
In sheetul "evidentiere" am formula  {=VLOOKUP(MAX((Nume=A10)*Rand);sosiri!A$2:C$65536;3;FALSE)}.
- MAX((Nume=A10)*Rand) iti gaseste care este ultimul rand care contine valoarea din A10
- VLOOKUP iti returneaza valoarea din coloana 3 (cea cu data de sosire) aferenta randului cautat de MAX.

Attached Files



#17
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
S-a oferit un_dac sa ma ajute cand ajunge acasa, sa intre la mine.
Contine mai multe foi de lucru si are mai multe formule si un format pe care nu pot sa-l schimb.
Daca este cineva doritor sa intre la mine si sa incerce, sa-mi dea mesaj pe privat. :)

#18
cilibiu

cilibiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,634
  • Înscris: 29.11.2008
Nu a reusit sa intre la mine si m-am tot chinuit si nu am reusit nimic nici cu formula de mai jos.

=ArrayFormula((max(if(sosiri!$A$2:$A$153=D31,sosiri!$B$2:$B$116))))

imi pune 0. Oare nu stie ca este data acolo? nu reusesc sa ii dau de cap si-mi vine sa-l sparg. :)))

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate