Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea
 Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?
 Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 

[Rezolvat] Mageia 6 - unable to mount ?

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
Sal

Am o problema...unica.

Se da un HDD de 1 TB cu windows 10, Linux Mint 17.3 si Mageia 6

Vreme de cateva zile au functionat perfect toate trei, bootand perfect!

Azi insa...cand sa intru in mageia, primesc eroarea din imaginea atasata.

Puteti face zoom, e fotografie la rezolutie buna.

De ce naiba s-a intamplat?


Acum sa dau si detalii despre instalare:

1) Windows 10 Home --- primul instalat. Dupa instalare, i-am redus spatiul pe HDD, la 750, lasand restul liber.

2) Linux Mint 17.3. Configurare manuala astfel:
  /efi - 500 mb
  /boot, tip ext 4 - 600 MB
swap - 4 GB
/ - root, tip ext4, aprox. 115 GB
  (sa ocupe cam 120 GB).

3) Mageia 6
  ca la mint.

Un timp de cateva zile, au functionat perfect!
Azi...mageia da eroarea nasoala din imagine!

HDDul e bun, deci o problema fizica iese din discutie

Care e baiul?  De ce se intampla asa?
Am instalat prost?

Multumesc

Attached Files



#2
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
Completez cu un screenshot al meniului meu de bootare:

Cineva spunea sa incerc sa editez /etc/fstab...dar care fstab?  al lui linux mint  (cel care controleaza bootarea) ?

Attached Files



#3
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Vezi că-n primul screenshot apare eroare: fail to mount -t swap -o ... /dev/sda12 -> deci /dev/sda12 e partiție swap
În al doilea screenshot ai linia Mageia 6 (6) (on /dev/sda12) -> deci /dev/sda12 e / pentru Mageia

Verifică /etc/fstab și la Mint și la Mageia.

#4
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015

View Postshogun1, on 30 octombrie 2017 - 18:02, said:

Vezi că-n primul screenshot apare eroare: fail to mount -t swap -o ... /dev/sda12 -> deci /dev/sda12 e partiție swap
În al doilea screenshot ai linia Mageia 6 (6) (on /dev/sda12) -> deci /dev/sda12 e / pentru Mageia

Verifică /etc/fstab și la Mint și la Mageia.

Foarte corect!

Din neatentie, am scrie Mint si apoi Mageia, de fapt, ordinea reala de instalare e:
Windows
mageia 6
mint 17.3

Am atasat screen shot facut in Mint 17.3, dupa Gparted si grub customizer, ca sa se vada partitiile mai bine.

Am rupt partitia pare windows de 700 GB , in 2 mai mici (/dev/sda4 si /dev/sda5 sunt acele partitii mai mici). Asta probabil a derutat booterul pt mageia, nu?
Dar de ce Mint booteaza perfect?

Acum o sa ma uit in amandoua la /etc/fstab...dar la mageia cum il accesez, ca nu pot boota in el?

Attached Files

  • Attached File  aaa.png   127.97K   2 downloads


#5
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Fie bootezi Mageia, și după eroarea aia apeși Ctrl+Alt+F3 (să zicem, un tty, de la F2 la F7), te loghezi cu user și parolă și editezi /etc/fstab cu sudo nano /etc/fstab (salvezi cu Ctrl+o, ieși cu Ctrl+x), fie din Mint montezi partiția / a Mageia (sudo mkdir /mnt/mageia && sudo mount /dev/sda13 /mnt/mageia) și modifici fișierul.

Din screenshotul cu Gparted nu se văd /dev/sda12 și /dev/sda13, deci nu știu care e de fapt partiția corectă, 12 sau 13, am pus 13 ghidându-mă după grub-customizer și după eroarea aia cu swap...

Edited by shogun1, 30 October 2017 - 19:07.
Typo


#6
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
GATAAA!!!

A mers!  Mersi mult, shotgun Posted Image))

Cum am rezolvat-o?

SImplu si banal --- fara nici un etc/fstab sau altceva!

1) porniti bootarea pana apare grub

2) mutati selectia in dreptul Osul care nu booteaza

3) cu selectia facuta, sa NU apasati ENTER (caci va incerca bootarea), ci litera "e"  (fara ghilimele, evident)

Cu mare atentie, folosind tastele sageti, modificati ca in partea de sus si la vmlinuz sa scrie partitia /root a sistemului!
Puneti cifra cu atentie, sa nu stergeti sau sa introduceti ceva in plus!

La mine, trebuia sa fie /dev/sda13, nu 12!

Odata modificarea facuta, apasati F10 si...cam asta e tot Posted Image

Edited by pinguinul666, 30 October 2017 - 19:14.


#7
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Cu plăcere. Dar vezi că modificarea nu se păstrează așa! Trebuie editat și modificat /etc/fstab, abia așa modificarea va fi păstrată!

#8
blue-line

blue-line

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,634
  • Înscris: 13.01.2010
Atunci când te mai manâncă în fund şi schimbi numărul partiţiilor DUPĂ ce ai făcut instalările, să ştii că mai sunt locuri unde partiţiile sunt hardcodate după numărul lor din tabela de partiţii (/dev/sda<nr>), nu după label, cum ar fi mai potrivit (swap-ul nu cred că are label). Odată ce ai şters una si ai făcut alte două în loc, toată ordinea s-a schimbat!

#9
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
@blue-line: poţi folosi şi etichete (label) în /etc/fstab, nu doar numele recunoscute de kernel sau UUID-urile, chiar şi swap poate avea label. De exemplu:

# <device> <dir> <type> <options> <dump> <fsck>
LABEL=SYSTEM / ext4 rw,relatime,discard,data=ordered    0 1
LABEL=DATA /home ext4 rw,relatime,discard,data=ordered 0 2
LABEL=SWAP none swap defaults  


LE: https://wiki.archlin...index.php/Fstab

Edited by shogun1, 31 October 2017 - 07:49.
Completari


#10
blue-line

blue-line

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,634
  • Înscris: 13.01.2010
Am zis parcă, nu am zis că şi sunt convins de asta, scuze ! Pe laptopul meu (Mageia 6) swap-ul este identificat după UUID. Însă la el am impresia că hardcodarea asta ar sta în initramfs, nu pe partiţia principală. Ca bun cunoscător a MBR-ului (pe care îl editam manual, GPT-ul nu-l stăpânesc aşa de bine), atenţia la id-ul partiţiei şi restricţiile MBR-ului m-au ţinut departe de a face prostii Posted Image Oricum, există imagini de rescue, dacă ştii unde să fixezi, nu ar trebui să fie o problemă.

Edited by blue-line, 31 October 2017 - 11:55.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate