Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Gratar pe gaz

- - - - -
  • Please log in to reply
402 replies to this topic

#19
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
E inclinata si se scurge in lateral unde e colectata ( si ulterior aruncata ) .

Fumul de lemn nu ajunge in carne ( ala nu e bun , da putini au habar )

#20
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014
La cate noxe trage lumea din aer zilnic nu cred ca mai conteaza o gura de fum la 2-3 saptamani
Daca mananci mai des ti se apleaca

Edited by I2O, 30 October 2017 - 11:13.


#21
Brick Top

Brick Top

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 25.10.2005

 Adm, on 30 octombrie 2017 - 08:12, said:

Dupa ani de zile in care m-am chinuit cu un gratar clasic, cu carbuni, acum folsoesc de cca 3 ani unul cu butelie.

Nu este nicio diferenta ca gust, doar ca munca si afumare.

Din experienta iti spun sa nu iei ieftin. Am luat unul de la Hornbach, care nu are capac dublu si nu ajunge la temperaturi mari, iar asta e o problema.
Am Landmann Triton si sunt f fericita cu el. Atinge 300c, apoi pun cate 3.5 min muschiul de vita pe fiecare parte => medium.

Nu lua gratar cu lava vulcanica!

Da, cam la modelul asta ma uitam si eu.

De ce spui sa nu iau cu roca (banuiesc ca ai vrut sa spui) vulcanica? Nu stiu mare lucru despre ele, dar un prietn avea in trecut o terasa cu unul si facea carnea foarte fain, din cate imi amintesc.

#22
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
1. Roca trebuie schimbata; e un consumabil.
2. Grasimea si resturile organice intra in roca poroasa => miros, fum, igiena lipsa.

Eu am adaugat acestui gratar si GrillGrates (am citit pe forum)
https://www.grillgra...ctangle-grills/

Friptura se patrunde bine si mai ales nu se arde din cauza grasimii care arde.

#23
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,796
  • Înscris: 13.07.2011
marci bune sunt Landmann, Napeoleon, Activa si nr. 1 Weber. Weber este cel mai scump pentru ca bag si multi bani in Marketing. Intereseaza-te inainte sa cumperi un grill, daca nu cumva este produs in Asia, pentru ca astfel de produse sunt de rahat. Mi-am luat ca un fraier un grill de la Campingaz ca ziceau ca este firma franceza de calitate, totul era produs in China, dupa 1-2 ani au disparut de pe piata, nu mai gasesti accesorii si nimic. Il tin pana se strica si il arunc.

Weber este foarte bun, ai intotdeauna accesorii si support daca ai nevoie, dar au si un pret mare.

Acum au aparut grill-uri cu flama de sus, asta este avantajos pentru ca grasimea nu mai curge in flacara si produce substante cancerigene, daca gasesti iti recomand.

#24
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

 tehnics, on 30 octombrie 2017 - 08:45, said:

Si eu am avut  gratar pe lemne pana am facut rost de unul pe gaz, Weber portabil. Cand am vazut cat de practic este am trecut la next level si am luat unul mare cu 3 arzatoare si ochi de aragaz extern cu grill din fonta. De vre-o 3 ani merge brici iar carnea, pestele si legumele ies excelent...fara batai de cap.
Deci cine sustine ca un gratar pe lemne e mai bun decat unul pe gaz inseamna ca nu a avut asa ceva si vorbeste prostii.
Eu am vazut gratare pe gaz la Dedeman acum vre-o 2 saptamani. Nu erau vre-o firma anume dar pareau destul de bune.

Imi pare rau sa spun, dar undeva tu vorbesti prostii. Un gratar pe lemne, carbune este net superior celui pe gaz. Doar ca cel pe gaz este muuult mai practic.
Dar nu poti spune ca e mai bun.
Daca cineva m'ar intreba de care sa ia, i'as spune, de esti pensionar si ai timp kklau, ia pe carbune, altfel mergi linistit pe gaz. Mai practic, mai comod, controlezi temp mai usor si iese "aproape" la fel.

Stiu f bine ce vorbesc, am o experienta destul de lunga in domeniu.

Grilul de fonta. Da asta e important. De fonta si nu otel. Dar ce probabil nu stiti, ca un gratar pe caz sa fie bun, trebuie sa aibe tot corpul din fonta, inclusiv capacul. Cautati unu din asta si apoi vorbim. Nu pot sa va dau sfaturi de unde sa cumparati, ca al meu e mai vechi.

#25
ct13mey

ct13mey

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,435
  • Înscris: 02.05.2015
Știu că e vorba de grătar,dar combinația butelie-arzător-disc cum vi se pare?

#26
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,796
  • Înscris: 13.07.2011

 argentum, on 30 octombrie 2017 - 18:27, said:

Imi pare rau sa spun, dar undeva tu vorbesti prostii. Un gratar pe lemne, carbune este net superior celui pe gaz. Doar ca cel pe gaz este muuult mai practic.
Dar nu poti spune ca e mai bun.
Daca cineva m'ar intreba de care sa ia, i'as spune, de esti pensionar si ai timp kklau, ia pe carbune, altfel mergi linistit pe gaz. Mai practic, mai comod, controlezi temp mai usor si iese "aproape" la fel.

Stiu f bine ce vorbesc, am o experienta destul de lunga in domeniu.

Grilul de fonta. Da asta e important. De fonta si nu otel. Dar ce probabil nu stiti, ca un gratar pe caz sa fie bun, trebuie sa aibe tot corpul din fonta, inclusiv capacul. Cautati unu din asta si apoi vorbim. Nu pot sa va dau sfaturi de unde sa cumparati, ca al meu e mai vechi.

si eu sunt de parere ca grill-ul pe lemne este cel mai bun. Bun din punct de vedere al gustului, daca ai un lemn bun atunci mancarea are alta aroma si gustul este cu totul altfel. Carbune am renuntat deoarece este cancerigen si cum sunt un fan grill (cel putin de 3-4 ori pe saptamana vara) nu doresc sa mananc la carbune. Pe gaz este cel mai usor, asta este avantajul, deschizi butelia, apesi pe aprindere si astepti sa se incalzeasca. Gustul nu poate fi comparat cu lemnul, doar ca este mult mai practic si mai rapid.

#27
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

 ct13mey, on 30 octombrie 2017 - 22:11, said:

Știu că e vorba de grătar,dar combinația butelie-arzător-disc cum vi se pare?

E interesant, am vazut discul in actiune, ce'i drept nu pe gaz. Dar ala nu face gratar. Face mancare. Carne gatita, dar nu iese gratar in sensul clasic. E o alta chestie, nu neaparat rea

#28
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014

 business11, on 31 octombrie 2017 - 11:30, said:



si eu sunt de parere ca grill-ul pe lemne este cel mai bun. Bun din punct de vedere al gustului, daca ai un lemn bun atunci mancarea are alta aroma si gustul este cu totul altfel. Carbune am renuntat deoarece este cancerigen si cum sunt un fan grill (cel putin de 3-4 ori pe saptamana vara) nu doresc sa mananc la carbune. Pe gaz este cel mai usor, asta este avantajul, deschizi butelia, apesi pe aprindere si astepti sa se incalzeasca. Gustul nu poate fi comparat cu lemnul, doar ca este mult mai practic si mai rapid.
Vrei sa zici ca mangalu e cancerigen?

#29
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,061
  • Înscris: 04.03.2014
E clar ca un lemn bine ales, cires, fag, frasin...aici unde sunt eu topul e dat de maslin, sunt net superioare gazului. Dar la nivel de comoditate cred ca nici nu are sens sa discutam.

Edited by ionutzitaly, 31 October 2017 - 21:46.


#30
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005
Eu am facut (si fac in continuare) gratar de toate felurile.
Unele comentarii pe care le-am citit sunt cam "fantaisie", altele par a fi din convingeri inradacinate; cele mai multe arata ca lumea s-a obisnuit cu un stil si-i place ala. Nu au incercat (sau nu au avut posibilitatea) sa le compare.
E ca si cand ai baut un vin Feteasca "X" acum doua luni si incerci sa-l compari cu Feteasca "Y" azi. Aduceri aminte...

Nimeni nu pomeneste calitatea carnii. Dac-o iei de la Carefura sau Metro, la ce-ti mai pui problema "fumurilor" si a aromei. Dar noi romanii suntem cu totii master sefi la gratar...

Uite unele aspecte practice:

Gratar pe lemne:
- consumi o gramada de lemne.
- trebuie sa stii cum sa faci focul si sa arzi gratarul. Putina lume stie, la lemne. Desi ma repet, trebuie cam multe lemne.
- dureaza mai mult ca la carbuni (daca stii la carbuni) pana cand esti cu jarul gata. Dar gratarul e cel mai bine pregatit dintre toate.

Gratar pe carbuni:
- atentie la arsul gratarului: e foarte usor sa-l "parlesti" mai mult decat sa-l arzi (dezinfectezi) si te alegi cu carne fripta cu aroma celei dinainte. Si daca aia a fost odata cu Feteasca "X"...
- e greu de stabilit din ce lemn e mangalul: poate sa tina mai mult sau poate sa se treaca repede; plus ca daca nimeresti niscaiva conifere, pa friptura...
- cred ca toata lumea stie deja cum trebuie batut jarul (si la carbune si la lemne) ca sa tina si sa nu se treaca in 20 minute.

Gratar pe gaz:
- super easy: dai drumul la butelie si te duci cam la 250 grade. Cineva zicea de 300 grade: e mai greu, dupa parerea mea, dar depinde de "aparat".
Nota: Eu am un Landmann de vreo 5 ani si mai mult de 250 grade n-am reusit sa "ating". Gratarul a costat cam 20 milioane de lei vechi, are doua zone, grill-urile sunt doua (fonta): unul tip gratar si celalalt tip "plita" cu striatii. Frigi la iute pe ala normal si mai lasi la patruns pe plita de langa, daca vrei mai bine facut. Nu e mare lucru.
- controlul temperaturii (si implicit al gradului de frigere) este foarte usor; odata ce te-ai deprins cu gratarul nu mai gresesti.
- gratarele pe gaz au, in general, capac. Este FOARTE bun, pentru ca te ajuta sa mai si coci carnea (cu capacul pus). In special la peste intreg (ex pastrav sau crap) e foarte important - se patrunde mai bine. La gratarele alelalte, mai rar sa ai capac.
- dezinfectia: problema (potentiala) MARE!!! Nici un gratar pe gaz n-o sa atinga temperatura unuia pe carbuni sau lemne (un gratar bine ars are barele rosii). Asta inseamna ca dupa fiecare gratariseala trebuie sa iei piesele alea de fonta si sa le speli bine-bine. Pe urma iei si piesele care au fost SUB piesele alea de fonta (adica deflectoarele de gaz, tabla de sub arzatoare etc. si sa le speli si pe alea.
Dupa cateva spalaturi o sa te gandesti mai bine ce gratare vrei sa faci. Nu zic ca nu merita (dupa parerea mea, gratarul pe gaz merita), dar e mai bine sa stii dinainte la ce te bagi.

Gratarul cu pietre din alea de lava:
- e o mica variatiune a celui cu gaz, cu diferenta ca are o inertie termica mai mare (se incalzeste un pic mai incet, dar tine caldura mai mult). Problema cu dezinfectia ramane.

Gratarul electric:
- cel mai usor si cel mai curat.
- majoritatea covarsitoare ale gratarelor din comert (cele de tip casnic) necesita capac; fara el, nici macar nu ating temperatura de frigere. Cu capac, iese o friptura decenta si atat.
- mai sunt si alea de tip "sandvis", ca la fast food. Nu recomand: am incercat si a iesit o friptura cam dubioasa, plus o gramada de mizerie. Atentie, am folosit un gratar de la magazin, nu din ala profesional - adica ce intereseaza pe toti amatorii de o friptura. N-avem toti restaurant.

Aroma de fum:
- a se slabi cu aceste aere. Pana si pe gratarul cu gaz picura grasime pe deflectoarele alea ale arzatoarelor, si nu-ti trebuie chile de untura arsa ca sa ai aroma. Doua picaturi ajung sa-ti puta si tricoul si treningul ca sa le speli a doua zi.
- lemn de dud sau coaja de nuca de cocos: tough choice. Reamintesc onor clientelei Kaufland ca, in afara cazului in care si-au cumparat carnea de la un macelar din Argentina, cele mai sigure alegeri sunt:
1. Daca esti la munte, ai timp si n-ai gaz, gratarul pe lemn este alegerea naturala: poti vedea esenta (fag, stejar, frasin, carpen bla bla bla - sa nu fie conifere) si poti sa arzi bine gratarul.
2. Daca esti oriunde (munte, mare, deep space 9) si ai gratar pe gaz, nu ezita: spala-l cat poti de bine, arde-l la 250 grade macar vreun sfert de ora si pe urma joaca-te cum vrei tu.
3. La orice benzinarie poti cumpara un sac de carbuni. Ia-i. Fa-ti micii, bea-ti berea si fii fericit. Nu te mai gandi la pretentiosii cu fumuri. Da-le dracului de lemne, ca o sa-ti planga copiii de foame (nu esti singur pe lume, si mai e si nevasta) si oricum n-ai atata rabdare, ca vrei sa mai bei si tu ceva.
Recomand cu caldura varianta 3.

Restul sunt brasoave. Cine e mare bucatar si stie mai multe despre toate astea nu-si pierde vremea cu noi astia pe Softpedia, care mai mancam si cate un mic.

#31
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Te'am urmarit pana ai inceput cu dezinfectia. Nu m'as grabi sa'i fac pe altii urechisti, cand tu dai niste sfaturi total gresite
Gratarul, grilul de fonta de la gratul pe gaz nu se spala si in nici'un caz nu se curata dupa ce ai facut gratarul.
Grasimea trebuie sa ramana pe grill. Asa se intretine gratarul.
Inainte sa'l faci pe urmatorul, pornesti focul tare, arzi si cureti. Aici din motive de siguranta, nu recomand sa folositi perii.
Daca totusi folositi perii, folositi cu fir de cupru, metal moale.
Ca alternativa eu am o spatula de lemn de la bucatarie, lata. O arzi pe forma gratului, se formeaza santuri si cu aia cureti gratarul. Un curatat bun, cade toata arura si cenusa jos si e gata pt o noua sarja.
Gratrul nu se spala, ci se curata. Daca e imbacist, detergent, carpa si apa. Pe dinafara. Fac asta la trei ani o data sau cand imi aduc aminte. Inauntru, il desfac poate la 5 ani sau si mai rar.


Pui apa pe fonta e ca si cum ai pune gaz pe foc. Gratarul trebuie mentinut unsuros. Nu va faceti griji de bacterii si alte chestii. Cand faci focul sub el se arde tot.
Daca ai pitici cu dezinfectia, macar cumpara grill de otel, nu de fonta.
Fonta se spala cat mai rar (cazul vaselor de bucatarie) sau deloc, gratarul.
Vasele de bucatrie, de este posibil, se recomanda spalate rapid, cu apa calda, fara detergent si uscate cu prosopul. Se foloseste detergent doar in cazuri extreme. Dar pt asta trebuie sa ai vas bun si sa fie ars (seasoning). Daca pui detergent pe el sau spalat habotnic, distrugi fonta si toata smecheria de a gati in fonta. Plus fiind poroasa o imbacsesti cu detergent. Si in loc sa ai aport de fier (da, gatitul pe|in fonta aduce aport de fier, vezi lucky iron fish), ai aport de soda

#32
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,447
  • Înscris: 04.05.2006
Pana mea....bacteriile mor la >70grade, la 250 nu rezista nimic viu.....ce atata dezinfectie?!

#33
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Am cunoscut din astia, nimic nou, nimic original... Au piticii lor, fiecare cu ale lui
Unu putea sa jure ca el simte Mirosul de stricat la gratare de la distanta, tot pe motiv de curatat

#34
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,061
  • Înscris: 04.03.2014
Cred ca toti ne-am gandit instant la chestia asta cu dezinfectia.  Eu nu-s biolog, dar nu vad ce naiba s-ar putea ascunde pe gril sa reziste la 250 de grade timp indelungat, probabil daca-i radioactiva carnea, dar sigur spalatul nu ajuta in cazul ala:)

E importanta igiena vaselor in care a stat carnea cruda, blatul de bucatarie pe care a curs, chiuveta etc. Mai ales daca sunt pe aproape persoane care la o toxinfectie ar risca mult, gen femei gravide etc. Da' nu gratarul...

Edited by ionutzitaly, 05 November 2017 - 20:22.


#35
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,348
  • Înscris: 03.08.2004
Pentru ca lemnul nu este o problema, viitorul meu gratar (sper sa-l termin anul viitor) o sa arate asa:

Attached Files



#36
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005

 argentum, on 05 noiembrie 2017 - 03:26, said:

Te'am urmarit pana ai inceput cu dezinfectia. Nu m'as grabi sa'i fac pe altii urechisti, cand tu dai niste sfaturi total gresite
Gratarul, grilul de fonta de la gratul pe gaz nu se spala si in nici'un caz nu se curata dupa ce ai facut gratarul.

 richelieu, on 05 noiembrie 2017 - 04:16, said:

Pana mea....bacteriile mor la >70grade, la 250 nu rezista nimic viu.....ce atata dezinfectie?!

 argentum, on 05 noiembrie 2017 - 05:05, said:

Am cunoscut din astia, nimic nou, nimic original... Au piticii lor, fiecare cu ale lui
Unu putea sa jure ca el simte Mirosul de stricat la gratare de la distanta, tot pe motiv de curatat

 ionutzitaly, on 05 noiembrie 2017 - 20:17, said:

Cred ca toti ne-am gandit instant la chestia asta cu dezinfectia.  Eu nu-s biolog, dar nu vad ce naiba s-ar putea ascunde pe gril sa reziste la 250 de grade timp indelungat, probabil daca-i radioactiva carnea, dar sigur spalatul nu ajuta in cazul ala:)

Scuzele mele. Va dau dreptate - "dezinfectie" este gresit. Sigur ca la 250 grade nu mai traieste nici o bacterie.
Ar fi trebuit sa scriu simplu curatenie.

Ceea ce vroiam sa spun este ca acel gratar de fonta PE GAZ nu arde resturile ramase, lipite etc. Alea trebuie curatate manual.
Treaba fiecaruia daca vrea sa stea cu gratarul murdar de aceste resturi, sau sa-l curete.
Da, la urmatorul gratar o sa ridici temperatura la 250 grade - dar mizeria tot ramane. E in discutie daca vrei sa speli cu detergent, sau freci cu sare si apoi sa clatesti cu apa etc., sau orice alte metode prezentate pe internet.
Din experienta va spun ca spalatul obisnuit - apropo, peria de sarma nu e foarte eficace, mult mai bun este buretele de sarma (desi cam consumi - dar nu e o avere) - e cel mai simplu si mai rapid. Daca va e teama ca rugineste, stergeti-l cu un servetel cu ulei; desi, dupa cate vad, stiti deja...

Un gratar corect pregatit se incalzeste la rosu. Dupa aia il temperezi si pui carnea.

 argentum, on 05 noiembrie 2017 - 03:26, said:

Fonta se spala cat mai rar (cazul vaselor de bucatarie) sau deloc, gratarul.
Mde...

 ionutzitaly, on 05 noiembrie 2017 - 20:17, said:

E importanta igiena vaselor in care a stat carnea cruda, blatul de bucatarie pe care a curs, chiuveta etc. Mai ales daca sunt pe aproape persoane care la o toxinfectie ar risca mult, gen femei gravide etc. Da' nu gratarul...
Foarte corect.

Spalati-va sau nu gratarul, treaba voastra. Desi am exagerat (greseala mea), vreau sa subliniez ca gratarul pe gaz nu atinge temperatura celorlalte si, ca urmare, ar trebui curatat/spalat dupa folosire. Chiar fierbinte, daca nu ti-e frica sa crape fonta (nu crapa chiar asa de usor, dar riscul exista).

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate