Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Butoi tuica nou -substanta maronie
Last Updated: Dec 04 2017 23:19, Started by
mpascuy
, Oct 28 2017 12:26
·
0
#1
Posted 28 October 2017 - 12:26
salut,
am cumparat de la tarabele de la Sinaia(artizanat) un butoias de tuica din acela dat cu o banda rosie . cam 5 litri are. am pus apa fierbinte in el si l-am lasat asa o zi apoi am dat-o afara. dupa cateva zile am inceput sa pun tuica in el. insa dupa vreo cateva saptamani la cep si la dopul de sus a aparut o substanta maroniu inchis. tuica nu era noua dar avea putina culoare. cea pe care am pus-o in butoias a luat insa o tenta maronie. gustul e f bun. am pus limba pe dopul butoiului, care e maroniu. nu are gust de chimicale sau vreo substanta gen adeziv. asa mi se pare. ce ar putea fi? ma gandeam la ceara de albine, sa fi astupat pe ici coli mesterii sa nu curga. am citit de tanini, dar chiar asa sa apara pe la dop? am pus o poza. multumesc de ajutor! Attached FilesEdited by [email protected], 28 October 2017 - 12:29. |
#2
Posted 28 October 2017 - 12:34
Stejarul cind da de apa se "maroneste" !
Nu e chimicala , o poti bea linistit ! P.S.- Trebuia sa-l oparesti cu fiertura din frunze de nuc si pelin . Edited by tidicristi, 28 October 2017 - 12:35. |
#4
Posted 28 October 2017 - 12:43
Ideal era daca era de dud , dar dupa fibra si culoare e stejar 100% !
|
#6
Posted 28 October 2017 - 13:25
Probabil trebuie lasat ceva timp cu apa in el sa iasa taninul, eu am pus niste aschii de dud in tuica si a iesit putin amaruie.
Am mai distilat tuica odata din aceaste cauza. |
#8
Posted 28 October 2017 - 16:01
Dumnezeu iti da semne, tine cont de ele... in cazul de fata lasa-te de bautura
|
#9
Posted 28 October 2017 - 18:19
[email protected], on 28 octombrie 2017 - 12:26, said:
am cumparat de la tarabele de la Sinaia(artizanat) un butoias de tuica din acela dat cu o banda rosie . cam 5 litri are... Adevarul este ca butoiasele sau butoaiele pentru tinut distilate in ele nu prea se cumpara din piata sau din surse necunoscute... Acum nu trebuie sa va faceti mari probleme deoarece este foarte posibil sa fie asa cum spune @tidicristi ca se maroneste "ceva" la stejar (exact ce nu as putea spune). Si din pozele expuse de dvs nu-mi dau seama exact din ce este butoiul. Dar puteti spune daca tot l-ati cumparat. Trebuie sa va imaginati putin ca butoiul ala nu e tocmai "mort" si intre alcoolul sau apa sau vinul sau ce se doreste a se tine in el si butoi exista o comuniune (sau cel putin ar trebui sa fie) ca sa rezulte un produs baubil, adica bun la gust, limpede, nuantat frumos intr-o culoare spre galben, caramiziu, rosiatic, etc. Acum ca-i stejar, dud, salcam, cires, mar, prun, nu are importanta pentru cineva care vrea sa experimenteze la inceput. Altfel cum vrem sa invatam nu? Iar afirmatia ca mai bine era de dud nu este tocmai corecta, sau nu este corecta pana la capat. Adica colegul mai sus trebuia sa spuna ca daca luati de dud probabil ca nu ati fi vazut acele picaturi sau scursuri maronii (poate) si ca alcoolul s-ar fi colorat mai repede intr-o nuanta galbuie decat la stejar (presupunem ca este din stejar butoiul dvs) datorita faptului ca stejarul este de esenta mult mai tare si procesul se desfasoara mult mai lent decat in cazul lemnului de dud. Dar, avantajul este ca, lemnul de stejar nu-ti mananca din cantitatea de alcool turnata in butoi asa cum face dudul! Oricum ar fi, ati facut un prim pas si va felicit. Ca recomandare ptr stejar: se potriveste gustul cel mai bine cu distilatele din struguri sau din vin, dar sa nu mai spuneti la nimeni! Bafta! Cu stima. |
#10
Posted 28 October 2017 - 19:26
De la stejar se maroneste wizichi!!!
Edited by subway_guru, 28 October 2017 - 19:27. |
|
#12
Posted 08 November 2017 - 20:54
Multumesc mult de raspunsuri/ajutor. din cate imi aduc aminte cei de la care am cumparat au zis ca e de stejar cu dud. dar ei nu erau producatori ci doar vanzatori. puteam sa fac rost de la dogari di zona Valenii de Munte dar nu faceau de volum mic.
m-am linistit ca culoarea maronie are o explicatie. il mai pun cu apa fiarta. pana una alta azi de ziua mea Sf Mihai stau cu el gol in brate si urmeaza sa-i.mai pun apa fiarta. iar tuica o beau din sticla mea de forma tarancuta, veche. asa ca situatia e destul de buna. salutare! |
#13
Posted 26 November 2017 - 19:45
[email protected], on 08 noiembrie 2017 - 20:54, said:
il mai pun cu apa fiarta. |
#14
Posted 27 November 2017 - 10:15
Nu e nici o aroma in taninii aia, daca pune tuica in butoi fara sa-l detanizeze, in doua saptamani nu poti nici sa gusti din tuica aia. Se spala butoiul cu apa fiarta cu soda , se goleste cat e apa calda inca, nu se lasa apa cu soda sa se raceasca in butoi, apoi se clateste foarte bine cu apa rece.
|
#15
Posted 27 November 2017 - 12:50
Aia care fac whisky, pentru a prelua si intensifica aroma tin spirtul de orz in butoi citiva ani.
Pierderea prin evaporare este de 2%/an, chiar si la stejar. Alcoolul in butoi nu face floare! Edited by barbu78, 27 November 2017 - 13:11. |
|
#16
Posted 27 November 2017 - 13:23
Nu se pune in butuoi nou ci in unul in care a stat vin la invechit mai multi ani de aici imprumuta culoare si arome in timp.
|
#17
Posted 27 November 2017 - 13:32
#18
Posted 27 November 2017 - 14:50
Se tine tiuca/palinca in orice fel de butoi are chef proprietarul, fie vechi sau nou. Cu cat este mai nou cu atat se tine mai putin, chiar de ordinul zilelor (2-4 zile la inceput) in special la butoaie de lemn de esenta "moale" care cedeaza mult mai repede tanini, care pot schimba gustul si aromele intr-unul mai putin placut. Dar nu doar taninii sunt cei despre care se vorbeste la maturarea unui distilat intr-un butoi, si da, se amplifica aromele, se "uniformizeaza", alcoolul devine mai uleios si mai baubil. Si difera de la butoi la butoi, de la esenta la alta, chiar de la dogar la dogar (nu orice lemn este bun pentru un astfel de butoi).
Fiecare trebuie sa experimenteze mai intai si dupa aia sa ajunga la aroma sau esentele dorite. Sau cel mai simplu sa cumpere de la altii care-l ofera spre comercializare Cu stima. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users