Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Cum invatati pe termen lung in IT ?

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
AndreiCCC

AndreiCCC

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 14.09.2016
Buna seara,
Sper sa nu plictisesc cu povestea mea lunga, dar poate gasesc putin ajutor din partea voastra.

Sunt student in anul 3 la Informatica in Iasi, media (irelevanta in practica) 9.50/integralist. Spre rusinea mea, nu am citit in viata mea o carte cap-coada (ma refer la beletristica), nici cand am fost mic, si nici in scoala - nu imi plac "povestile", la propriu, si nu am (avut) rabdare. Majoritatea testelor/tezelor le pregateam cu ajutorul rezumatelor - citite de cateva ori inainte - si astfel reuseam sa iau un mincinos 9 cam tot timpul. Dupa cum vedeti, nu sunt agramat, deoarece gramatica (partea "reala" a limbii) mi-a placut, si in ciuda faptului ca cititul nu a fost punctul meu forte, nu am ajuns Vanghelie :lol: . Imi pare rau ca nu am pus mana, de mic, pe un alt gen de carti (nespecifice varstei): cele tehnice, usoare.

Problema este altundeva (acuma). Imi place enorm sa acumulez cunostinte in domeniu, tocitul nu a fost niciodata o varianta pentru mine (mai bine nu trec decat sa "invat" pentru o zi, o ora, un examen, o luna, sau pentru un an), si sunt adeptul invatatului (retinutului) pe termen lung (activ, din diferite surse - invat pentru mine, nu pentru altii). Imi place sa-mi pun "semne de intrebare" referitoare la informatiile citite.

Am cateva "biblii" in Informatica/Retele (aprox. 4-5 carti de 1000 pag.), pe care CULMEA, le inteleg chiar daca notiunile sunt considerate destul de avansate - ca o paranteza, fara a arata lipsa de modestie, dar trebuie sa mentionez in contextul actual: coeficientul de inteligenta - test pe care l-am facut de cateva ori (desi din cate stiu se face o singura data), mi-a iesit peste 120 (ultima oara in clasa a 11-a). Din acest punct de vedere nu sunt probleme (dimpotriva, e chiar "prea" bine).

De ceva vreme am observat ca nu retin informatia. Citesc (cu placere daca subiectul e din domeniul IT), cateodata 50-60 de pagini deodata, cateodata nu am rabdare sa citesc mai mult de 4-5 pagini. Subiectul este interesant, imi place, inteleg informatia. A doua zi, nu mai stiu ce am citit. In mod analog, ma uit la o emisiune TV (ne-tabloid, bineinteles), a doua zi uit "subiectul si predicatul". Un exemplu: desi nu ma uit constant la TV, am urmarit vineri Vocea Romaniei cap-coada. Sambata, butonand telecomanda, am dat de aceiasi emisiune in reluare: NU AM RETINUT nici macar ce/cine a cantat, sau (daca) in ce echipa a intrat cineva. "Fete cunoscute, parca am mai vazut o data, si cam atat". O experienta insignifianta, irelevanta (dpdv informational) "nu ai pierdut nimic din asta", dar totusi imi pune cateva semne de intrebare...

Nu sunt adeptul tehnicilor de invatare inradacinate prin mintea multora, ineficace (dovedite stiintific): sublinieri, rezumate, ingrosari, notari de idei principale, powerpoint-uri etc.. Nu-ti permiti cand vrei sa citesti mii de pagini. Prefer variantele (la fel, dovedite stiintific) eficace: invatatul activ (iti pui intrebari cand citesti, faci conexiuni, "Dar de ce?", "cand?", "cum?"), si bineinteles pusul in practica.

Am "mania" sa citesc de 3 ori aceeasi propozitie, chiar daca II INTELEG sensul/inteleg conceptul - poate de frica de a nu uita. Dar bineineteles ca uit. Mai mult, "rereading" e o alta metoda considerata ineficace. Cand ma refer la "eficacitate", spun "insusire pe termen lung a informatiei, ani de zile" - cu cateva momente de "refresh" bineinteles.

CATEODATA, concentrarea e la minimum. Ma gandesc "in nori"/ "Plutesc" in nori. Si atunci, poate citesc de 10 ori acelasi lucru: inteleg, imi place, dar a doua zi: pauza. Nu ma intreba ce am citit sau nu ma pune sa redau ce stiu despre X .... Mai nasol e cand esti concentrat, depui efort intelectual, dar ... degeaba.

Dpdv medical, am fost diagnosticat cu depresie prin 2013, suspect de scleroza multipla (zone demielinizante) si sunt constient ca poate de aici se "trage" problema mea. Chiar daca in urma unor analize mai recente s-ar putea constata prezenta SM, nu ma incalzeste cu nimic: Alte simptome le mai poti trata cu medicamente, dar "mintea" - in special memoria PE TERMEN LUNG (doar despre ea vorbim) nu prea.

E un cumul de factori pe care nici nu stiu unde (pe ce arie) sa-l expun: medicina/psihologie - dar nu doresc trimiteri la medic sau tine mai mult de "cultura" cartilor.

Am postat totusi aici, pe aria Programming, in speranta ca voi afla de la voi, cum invatati (la 20-30-40 de ani, nu conteaza varsta). Banuiesc ca ati trecut de faza: "cu pixul si hartia" mai ales cand aveti documentatie de 1000 de pagini. Cat retineti/in cat timp invatati (eficace, pe termen lung) o carte (de ex. cartea de retele a lui Tanenbaum, editia a 5a, de 1000 de pagini) ? Mai mult sunt curios CUM invatati. Aveti o "cultura" a cititului rapid (si cu asimilare pe termen lung) ? Cat % retineti / sau cu ce procentaj sunteti multumit sa retineti dintr-o carte (la fel, luam un exemplu de 1000 pagini) ?

Imi pare rau ca nu am citit (mai deloc) in gimnaziu/liceu. Fiind o fire mai realista, nu stiu de ce nu am incercat sa citesc carti mai tehnice, "pe gustul meu", in perioada in care alti colegi poate citeau Creanga.

#2
Al3xandru35

Al3xandru35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,325
  • Înscris: 30.09.2011
Tl;dr, nu exista invatat in IT.  Totul se acumuleaza din experienta. Incepand de la 0, pot sa iti spun ca eu am invatat din experienta cam tot ce stiu. Nu am pus mana pe o carte de IT la viata mea. Doar "s-a stricat, hai sa vedem cum se repara" sau "nu e stricat, hai sa vad cum functioneaza". Ma rog, asa am mai stricat cateva chestii, dar ce am acumulat nu se poate inlocui prin cititul unor carti.
P.S. Citeste documentatie, dar incearca sa o intelegi logic, nu mecanic.

Edited by Al3xandru35, 25 October 2017 - 19:12.


#3
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,441
  • Înscris: 10.08.2005
Ce este gresit in pix si foaie ?

#4
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,236
  • Înscris: 24.02.2007
Nu citesc cartea s-o retin ca in scoala pentru a reproduce ce-i acolo. Citesc cartea:
  • Sa-mi fac o idee ce exista
  • Sa vad cum pun altii problema/ce solutii propun
  • Sa gasesc raspunsuri concrete la diverse intrebari
In rest, practica, practica, practica. Faci cateva proiecte de cateva mii de linii de cod si ar trebui sa retii mult mai usor diverse aspecte de care te-ai lovit in dezvoltarea acelor proiecte.

Si sa nu uitam, e nevoie si o de retrospectiva/critica si sa-ti pui intrebarea "cum as fi putut face asta mai bine?", altfel te trezesti cu 10 ani "experienta" si te miri de ce te simti la acelasi nivel ca in primul an.

Edited by dani.user, 25 October 2017 - 19:18.


#5
EnachescuAlin

EnachescuAlin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,008
  • Înscris: 08.07.2013
Tu crezi ca noi invatam cartile alea? Doar citesti si intelegi, cred ca teoretic e imposibil sa retii atata informatie, important e sa intelegi cum merg lucrurile si ti-e mai usor sa te adaptezi cand apare o tehnologie noua. Si de ce sa nu folosesti pixul si foaia? Poate daca iti poti imagina schemele in minte, s-ar putea sa nu ai nevoie, dar eu personal si multi de prin jurul meu nu suntem asa dotati...

#6
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,441
  • Înscris: 10.08.2005
Problema sta in felul, atunci cand pui pe foaie, de voie, de nevoie trebuie sa recitesci ce scrii.
Cand iti expui gandurile pe foaie poti sa recitesti si mai tarziu.

Vezi tu, rezumatele alea de le-ai citit si ai luat note bune, cineva a trebuit sa le scrie.
Citeste si tu mai putin, fa mai multe rezumate .... incrementezi numarul de pagini citite si imbunatatesti rezumatele.
Si nu copy'n'paste, folosesti cuvintele tale, ca doar scrii pentru tine.

Edited by MarianG, 25 October 2017 - 19:25.


#7
iliketoforkmyself

iliketoforkmyself

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 671
  • Înscris: 30.08.2016
Sfantul Anki
https://apps.ankiweb.net/

Metoda lui loci
https://en.wikipedia.../Method_of_loci

MInd mapping
http://www.tonybuzan...t/mind-mapping/

Asocieri de cuvinte
ex. hipopotam + ponei + chin = hyponychium

Scleroza multipla nu iti afecteaza inteligenta sau memoria; depresia si antidepresivele insa, da.

Dormi 8 ore pe noapte
Mananca sanatos
Fa miscare 1 ora pe zi
Elimina stresul
Joaca-te pe https://www.humanbenchmark.com/ sau lumosity 15 minute pe zi.

#8
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,441
  • Înscris: 10.08.2005
Intre a tine minte si a fi capabil sa pui in practica este o diferenta enorma.

#9
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
Am citit și eu Tanembaun dar nu l-am citit pt a-l învăța pe dinafară ci pt a înțelege cum merg rețelele. În momentul ăsta știu în mare cum merge cam orice protocol de rețea (sau la ce servește) dar dacă vreau să văd EXACT cum arată un pachet, ce biți are, etc ---> înapoi la carte (sau mai nou, la Wikipedia).

În IT nu înveți, în IT înțelegi și aplici. OK, poate ai un examen unde tb să înveți, asta e, așa e la școală, mai ai și de învățat...

#10
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Citesc si retin termenii tehnici si definitiile, legaturile dintre ele si sinteza, nu toate detaliile.

Dar daca unele detalii mi se par importante sau interesante, nu stau sa citesc de 10 ori, ci implementez - atunci ramane in creier.

Cand am nevoie de o solutie la o problema concreta, stiu termenii, deci stiu ce sa caut.

#11
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Eu nu folosesc pix, ci creion. Si hartie.

#12
Maverickk

Maverickk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 06.02.2012
Si eu urmez aceeasi facultate ca tine si surpriza...tot in anul 3, ce-i drept nu sunt nici pe aproape de media ta, dar lucrez de cateva luni bune, si iti spun ca in cateva luni de practica in domeniu te invata mai mult de cat un an de facultate.
Sunt foarte putini studenti la acest tip de facultate care "invata" sa spun asa, cei mai multi acumuleaza cunostinte jucanduse cu limbajele de programare si tehnologii noi.

#13
AndreiCCC

AndreiCCC

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 14.09.2016

 Al3xandru35, on 25 octombrie 2017 - 19:11, said:

P.S. Citeste documentatie, dar incearca sa o intelegi logic, nu mecanic.

O inteleg logic, niciodata nu am putut retine mecanic (nici macar rezumatele vietii din liceu).

 MarianG, on 25 octombrie 2017 - 19:12, said:

Ce este gresit in pix si foaie ?

Nu e gresit nimic, doar ca nu poti "transcrie" mii de pagini din pdf pe foaie. Sau te apuca 70 de ani cu cartea lui Tanenbaum in brate. Iar varianta rezumatelor am inteles ca e din nou "depasita": te axezi pe problema generica, nu pui pret pe detaliile care inconjoara problema principala, etc.

 iliketoforkmyself, on 25 octombrie 2017 - 19:30, said:

Sfantul Anki
https://apps.ankiweb.net/

Metoda lui loci
https://en.wikipedia.../Method_of_loci

MInd mapping
http://www.tonybuzan...t/mind-mapping/

Asocieri de cuvinte
ex. hipopotam + ponei + chin = hyponychium

Din pacate toate metodele mentionate de tine s-au dovedit ineficiente pe termen lung. In special mnemonicile si asocierile.

 MarianG, on 25 octombrie 2017 - 19:35, said:

Intre a tine minte si a fi capabil sa pui in practica este o diferenta enorma.

Nu am treaba la partea a doua mentionata de tine. Prima parte e "dureroasa" ...

Edited by AndreiCCC, 25 October 2017 - 21:34.


#14
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,441
  • Înscris: 10.08.2005

 danvlas, on 25 octombrie 2017 - 20:11, said:

Eu nu folosesc pix, ci creion. Si hartie.
pixul imi permite sa vad greselile, creionul iti permite  sa le ascunzi

#15
Gif2D

Gif2D

    💯 Coffee addicted!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,882
  • Înscris: 21.02.2005
Depinde de pix…
[ https://www.vanitypair.com/wp-content/uploads/2016/04/rocketbook_wave006.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#16
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Depinde de efortul necesar pentru a sterge, indiferent ce e, pix, creion, sau unicorn.

#17
iliketoforkmyself

iliketoforkmyself

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 671
  • Înscris: 30.08.2016
de unde stii daca nu ai incercat ? crezi ca fiecare  creier functioneaza la fel ?

pentru metoda lui loci si mind mapping, citeste cartea  moonwalking with einstein scrisa de josua foer

eu personal nu am incercat mind mapping, insa folosesc metodal ui loci de aproximativ 1 an de zile si este extrem de eficienta; da, este foartre greu sa te familiarizezi cu ea, insa dupa ce o faci, viata ta o sa fie foarte usoara atunci cand vine vorba de memrorat chestii
si sherlock o foloseste


anki promoveaza repetitia spatiata, cea mai eficienta cale de amemora chestii
descarca-l si incearca
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/7K2StK7e3ww?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

daca nici anki nu te ajuta, ar trebui sa mergi sa discuti cu un neurolog
si/sau
sa iei niste suplimente alimentare pe baza de lecitina, ginkgo biloba, ginseng....
edit: si cu un psihiatru; fa un test informativ pe net sa vezi cat de rea e depresia, anxietatea
https://www.google.r...1.0.Gct3l2-VkjI

lol
si cum pui in practica daca nu iti amintesti ceea ce ai citit ? stai cu cartea-n fata ?

Edited by iliketoforkmyself, 26 October 2017 - 12:55.


#18
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,441
  • Înscris: 10.08.2005

 Gif2D, on 26 octombrie 2017 - 10:12, said:

Depinde de pix…
Important este sa inveti din greseli. Nu sa le ascunzi.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate