Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Joc Drone

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 

Studenții peste 26 de ani fără gratuitate cfr

- - - - -
  • Please log in to reply
62 replies to this topic

#37
ever_forever

ever_forever

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 03.02.2006
Ar trebui autonomie universitara. Autonomie si in privinta bugetului universitar si cheltuirii bugetului.

Adica, toate calatoriile in interes studentesc, fie ele cu autocarul, trenul, vaporul, avionul, sa fie subventionate/decontate de universitate. Se duce studentul la secretariat si cere bani sau bilet specificand pt ce vrea sa calatoreasca. Si universitatea stabileste daca trebuie sa-i cumpere bilet pt acea calatorie. Orice discutie despre subventia calatoriei trebuie purtata in interiorul universitatii, nu in public. Apoi universitatea poate cere decontarea de la bugetul de stat prezentand dosarul cu motivele subventionarii calatoriilor.

In acest fel se elimina orice discutie publica despre litoral, pomana, politica, etc. Rufele vor fi spalate in familia universitara, publicul larg nu va avea vreo treaba in chestia asta.

#38
cdsoft

cdsoft

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,343
  • Înscris: 03.11.2016
Adica tu vrei sa se bage mizeria sub pres, sa continue furtul dar underground, sa nu afle lumea.

#39
greenlife

greenlife

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 29.07.2017
In loc sa dea studentilor si o subventie la motorina astia taie gratuitatea CFR. Si de ce au taiat-o la cei peste 26 de ani? Multi parlamentari au facut facultatea la peste 30 de ani. Cred ca sunt invidiosi ca si altii vor si nu stiu cum sa le bage bete-n roate.

#40
cdsoft

cdsoft

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,343
  • Înscris: 03.11.2016
Corect, 1 plin pe saptamana pentru toti studentii, si aia la a 14-a facultate inceputa si neterminata la 50 de ani.

Sa curga pomenile.

#41
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,512
  • Înscris: 20.10.2006

View Postcdsoft, on 19 octombrie 2017 - 13:01, said:

Sunt extra, deci sa scoata banul.

Asa oricine se poate duce pe la conferinte extra si sa o arda ca e in interes de facultate...
Si ce este extra nu trebuie incurajat?

View Postaris86, on 19 octombrie 2017 - 13:10, said:

@luna, exemplul tau e tras de par. Si eu am fost student si imi aungeau cele 24 de calatori la 50% reducere la IR (IC, accelerate si rapide). Nu am avut tren sa merg acasa, de era mai la indemana autobuzul, in 2 ore ma lasa acasa. Consider ca se putea gratis doar intre localitatea de domiciliu si facultate si restul sa fie cu 50% pe IR in limita a 24 de calatorii. Si la noi a fost politica tinerii pana in 26 de ani si nu s-a mai plans nimeni ca nu i se dau drepturi.
Care exemplu e tras de par? Stiu, legea de atunci asa prevedea, doar cei pana in 26 de ani sa aiba dreptul la reducere.

View Postgreenlife, on 19 octombrie 2017 - 13:51, said:

In loc sa dea studentilor si o subventie la motorina astia taie gratuitatea CFR. Si de ce au taiat-o la cei peste 26 de ani? Multi parlamentari au facut facultatea la peste 30 de ani. Cred ca sunt invidiosi ca si altii vor si nu stiu cum sa le bage bete-n roate.
Pai ideea gratuitatii la cfr printre altele e si sa descurajeze transportul auto si sa incurajeze lumea sa circule cu trenul.

#42
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,448
  • Înscris: 06.08.2008

View PostLunaCrystal, on 19 octombrie 2017 - 14:53, said:

Pai ideea gratuitatii la cfr printre altele e si sa descurajeze transportul auto si sa incurajeze lumea sa circule cu trenul.

Complet gresit!

Iti dau eu o caruta sa circuli gratis cu ea! Cat de incurajat te simti ?

Mai trebuie sa tinem cont si de conditiile in care se face acest lucru atat din punct de vedere al studentului care are gratuitate cat si din punct de vedere al contribuabilului (ca de la el se iau banii pentru gratuitatea studentului...).

#43
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,512
  • Înscris: 20.10.2006
Destul de incurajat daca caruta aia nu necesita costuri si am nevoie a transporta lucruri cu caruta si atlfel trebuia sa le transport manual, cu tractorul sau elicopterul care trebuia sa le platesc eu.

Tinem cont si asa cum am mai zis, suma decontata pentru calatoriile studentilor este infima comparativ cu alte cheltuieli ce se fac oricum cu calea ferata. Ca sa intelegi clar: sa presupunem ca tu sau eu cumparam 300 de bilete la tren la tarif intreg pe o ruta, ai zice ca trenul e rentabil, dar nu este asa! Chiar si acel tren necesita subventie de la stat pentru a circula, pur si simplu nu e posibil sa fie rentabil transportul feroviar bazandu-se pe banii din bilete. Practic biletele sunt doar o mica parte din sursele de venit ale operatorilor de transport feroviar.

#44
AlexVanNoyd

AlexVanNoyd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 126
  • Înscris: 16.11.2008
Deci revenind la întrebarea inițială: nu voi beneficia de așa ceva. Și pentru cei care zic "la munca" nu la facultate, am muncit destul pe niște salarii de nimic sau minim pe economie și bonuri. Și m-am saturat. Și cine a zis ca nu ai voie sa mergi la facultate dacă "ti-a trecut" timpul? Poate persoana respectiva a avut dificultăți în viața,  probleme personale , financiare etc. Si cât trăim învățăm nu? De ce sa stau la mana altora sau pe salariul minim pe economie.  Poate vreau sa devin inginer, arhitect, programator , avocat, medic , contabil etc. Eu de ce sa nu am șansă asta? Nu sunt numai ipocriți pe lume care fac facultatea doar ca sa aibă o diploma sa se laude cu ea. Altii chiar o folosesc. Și pe deasupra am învățat foarte mult ca sa am media de admitere care m-a ajutat sa intru la buget. Măcar la buget sa primesc și eu câteva beneficii. Educația asta ...

#45
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,512
  • Înscris: 20.10.2006
Eu cred ca vei beneficia de gratuitate, stai un pic sa se mai aseze lucrurile. E clar ca varianta actuala discrimineaza.

Edited by LunaCrystal, 19 October 2017 - 16:38.


#46
AlexVanNoyd

AlexVanNoyd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 126
  • Înscris: 16.11.2008
da. si chiar vreau sa merg sa invat. am ratat deja doua saptamani de cursuri din cauza asta. ma bazam pe transport pentru a merge la cursuri . nu imi permit sa platesc chiria pentru moment in capitala.

#47
aris86

aris86

    Traieste constient!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,832
  • Înscris: 26.02.2010
Exista cămin sau abonament la tren regio. Și alții s-au chinuit și au terminat facultatea cu brio. Legea europeana spune ca doar studenții pana în 26 de ani primesc legitimatie de transport, fiind utilizata și pentru alte reduceri în UE.

Bugetul.ro a contactat Ministerul Educației în această problemă, iar reprezentanții de acolo ne-au spus că universitățile sunt obligate să elibereze legitimațiile de transport pentru că fără ele, studenții nu pot beneficia de reducerile promise. Și tot Ministerul Educației obligă universitățile sa NU elibereze legitimațiile de transport celor care au peste 26 de ani.

„Urmare solicitării dumneavoastră înregistrată cu nr.8763/926/09.03.2017, vă comunicăm următoarele:

Metrorex S.A. eliberează abonamente la preț redus conform prevederilor Legii educației  naționale nr 1/2011 și a Hotărârii de Guvern nr. 42/31.01.2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul publicată în Monitorul Oficial nr 91/01.02.2017.

În conformitate cu prevederile HG 42/2017, art. 4 alin (3) ”Studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență-licență, master, doctorat -în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul… ”, iar în conformitate cu prevederile art. 4 alin (7) ”Eliberarea titlurilor de transport cu reducere 50% pentru studenți se face în baza legitimației de student pentru reducere la transport și a unui act de identitate-carte de identitate sau pașaport ”

De asemenea, conform art. 5 alin (4) ”Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat-în instituțiile de învățământ superior acreditate din România… ”

Prin urmare, adeverința de student – doctorand nu poate înlocui legitimația de student pentru reducere la transport.”

Mai mulți studenți au solicitat Academiei de Studii Economice să le elibereze legitimațiile de transport, cele despre care menționa Guvernul. Instituția a solicitat mai întâi un punct de vedere ministerului, care iată ce spune:
„Institutia noastra a solicitat punctul de vedere al Ministerului Educatiei Nationale fata de problema sesizata de dumneavoastra;

-conform raspunsului nr. 282/F/DGIU/06.10.2017 emis de Ministerul Educatiei Nationale, Directia Generala Invatamant Superior: „Noile legitimatii de student pentru reducere/gratuitate, tiparite in baza HG nr. 42/2017 vor fi repartizate doar studentilor inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa („cu taxa” sau „fara taxa”) cu varsta de pana la 26 ani.”

https://www.bugetul....-cu-legea-fata/

Edited by aris86, 19 October 2017 - 17:51.


#48
Arianna-D

Arianna-D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,477
  • Înscris: 16.09.2014

View Postaris86, on 19 octombrie 2017 - 17:50, said:

Legea europeana spune ca doar studenții pana în 26 de ani primesc legitimatie de transport, fiind utilizata și pentru alte reduceri în UE.

Poti da link si catre legea EU, te rog?

#49
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,512
  • Înscris: 20.10.2006
Nu poate da ca nu exista. Iar caminul nu e chiar ieftin si mai ales nu sunt locuri pentru toata lumea in el, in plus nu mi se pare normal sa se ocupe locuri in camin de catre cei care ar putea face naveta.

#50
Arianna-D

Arianna-D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,477
  • Înscris: 16.09.2014

View PostLunaCrystal, on 19 octombrie 2017 - 18:16, said:


E posibil sa fie obligate statele sa ofere gratuitate/reducere pt cei sub 26, si sa fie la latitudinea statelor daca ofera facilitatea asta celorlalti. Dar tot as vrea sa arunc un ochi pe legea respectiva.

#51
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
Nici un stat nu e OBLIGAT să ofere gratuități studenților.
Poți să faci facultatea și la 100 de ani, treaba ta. Dar ajutoarele pe care le primești cînd ești mai tînăr, nu le mai primești.

#52
aris86

aris86

    Traieste constient!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,832
  • Înscris: 26.02.2010
Da, şi tu ai dreptate, dar şi normele europene pe care ne-am angajat ca ţară să le respectăm din 2007 de când suntem membrii UE ( UE nu ...uie ! ) şi ele au dreptate...

#53
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,448
  • Înscris: 06.08.2008
Deci haideti sa ne intelegem:
1. Nici un angajat nu e obligat sa suporte plimbarile (nelimitate si gratuite) ale studentilor. Adica eu la 28 de ani muncesc de-mi sar capacele ca sa se plimbe studentul de 32 de ani (care sta la camin de vreo 12...) unde vrea ******* lui.
Eu merg la mare si platesc bilet sa stau jos. El nu plateste nimic si are sanse sa stea jos mai multe decat am eu.

2. O dam in discriminare doar ca ... ni se pare noua ca nu e corect. Pe modelul asta pot acuza si eu statul ca face discriminare intre mine si studenti/asistati social pe motiv ca mie nu imi da gratuitate sa ma plimb prin tara.

3. Sunt si studenti / elevi / asistati social care nu isi permit anumite lucruri si pentru care gratuitatea e un lucru bun. Aici voi (studentii ca sa zic asa) sariti in sus ca vreti gratuit pentru voi (care aveti si posibilitati materiale mai bune) si ca nu vi se da. Cati dintre voi ati facut galagie ca aveti colegi care nu-si permit si totusi vin la scoala destul de mult ?

Culmea e ca tot astia sanatosi si in putere (de a munci) se plang ca nu au beneficii. Pentru aia cu adevarat chinuiti de viata nu se plange nimeni.
De cate ori v-ati gandit voi la colegul care nu are ce manca si totusi vine la facultate (ca tot suntem pe tema asta)?

Personal cunosc persoane care nu aveau situatie materiala buna deloc si au venit la facultate mai mult decat cei care isi permiteau... si nu s-au plans.

La final va intreb: De ce faceti discriminare intre mine, omul care munceste, la 28 de ani (8-10 ore pe zi) si studentul care sta si o freaca prin facultati pana la 35 ?
Vreau si eu sa merg sa vizitez Romania gratuit... cand am eu chef. Se poate ?

#54
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,512
  • Înscris: 20.10.2006
1. De ce crezi ca sunt sanse mai mari sa stea studentii jos decat tine care platesti biletul? Crezi ca au prioritate la ocuparea locurilor, sau?

2. Cine te opreste sa fi si tu student daca crezi ca e asa profitabil?

Repet ideea, daca crezi ca e asa bine sa fi student ca poti vizita tara gratuit de ce sa nu fi student sa vezi ce ,,bine” e ? Sunt destule universitati, te poti inscrie.

Edit: Vezi ca nu doar studentii au gratuit la tren, unii au gratuit toata viata daca lucreaza la stat in anumite functii. Aia cum e? Sau sportivii, antrenorii si angajatii de la clubul sportiv rapid si multe alte persoane.

Edited by LunaCrystal, 20 October 2017 - 12:04.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate