Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 

Mustul nu porneste in fermentare. Cauze?

* * * * - 1 votes
  • Please log in to reply
103 replies to this topic

#91
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015

 Oxigen1234, on 31 octombrie 2017 - 13:58, said:

Faptul ca se vand vinuri NSA din 2012 mi se pare un termen destul de lung de pastrare.
Dar nu o inteleg cei ce pun sulf in vin.
De fapt, iar ai căzut în capcană pentru că nu citești cu atenție articolele din legături. Chiar și cei care fac vinuri organice pun sulfiți. Nu pun 150 mg/l la roșu, ci doar 100 mg/l, dar tot pun sulfiți.

#92
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Am zis de NSA = No Sulfites Added. Unii care produc NSA nici nu sunt certificati bio / organic.
Nu are legatura cu ce se recunoaste in UE ca ECO.

http://www.chateau-l...ode-ancestrale/
Mi-as dori sa pot face vin ca acestia, sunt multe secrete de fabricatie. Si le fac asa din 1920...

Privind fermentatia mustului - raman la parerea mea ca esentiala este temperatura.
25 grade vinuri rosii, 20 grade vinuri albe.

Edited by Oxigen1234, 31 October 2017 - 14:31.


#93
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
1. Ia, zi-ne și nouă, stimabile, un astfel de vin (NSA, cum îi zici tu) conține sulfiți?
2. Vinurile pe care le bei tu sunt de calitatea celor din legătura dată ca exemplu?
Ca să știm despre ce vorbim...

Edited by Otineu, 31 October 2017 - 14:27.


#94
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Eu raspund, nu ma fac ca uit raspunsurile care nu imi convin.
1. Doar sulful din fermentatie, nu adaugat ulterior. Deci de peste 3-4 ori mai putin la vinul rosu si de peste 5-8 ori mai putin la vinurile albe. Evident, nu exista vinuri dulci NSA.
2. Nu imi permit sa dau 20 - 100 Euro pe sticla, deci beau ce produc. Calitatea este comparabila cu sticlele de la magazin, si aici nu fac bancuri, insa NU e la nivel de concursuri de vin. Dar evoluez, mai vedem peste cativa ani. Citesc, invat, merg la degustari, studiez procese la crame, cum se spune "fur meserie".

Ideea de baza pe care o promovez este ca SE POATE face vin natural, si asta doare industria de vinuri, ca fiecare om poate sa isi faca vinul lui.
Asa cum sunt in curs sa interzica sa iti cultivi legumele tale din semintele tale mostenite de la bunici.
Sau cum zicea un politician, sa nu mananci ouale de la gaina ta, ca nu platesti impozit ca sa aiba ce fura ei.

Cum au pierdut Englezii dominatia Indiei? Fiecare indian sa isi faca sarea lui...

Edited by Oxigen1234, 31 October 2017 - 14:48.


#95
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Abia acum ai răspuns pe subiect. Deci...
1. Acum nu mai poți nega faptul că aceste vinuri conțin sulfiți, adică otravă. Ba nu, OTRAVĂ, că așa ai scris mai sus. Nu mai contează că este adăugată sau conținută în vin. Deci, vorbim de vin cu otravă după concepția ta.
2. Tu nu bei vinuri din acelea, ci doar faci senzație pe acest topic cu ele. Pentru că, în realitate, tu faci un vin artizanal, netratat (din ce deduc), dar care conține în mod natural sulfiți. Adică, e un fel de a te lăuda cu o mașină electrică Tesla pe care nu o ai pentru că mergi cu o Dacie 1310.
În consecință, ai bătut câmpii pe acest topic făcând senzație cu sulfiți=otravă, iar tu bei vin cu astfel de otravă. Pretinzi tu că vinurile tale ar fi comparabile calitativ cu sticlele (sic!) de la magazin. Cu care? Cu Muscatel? Cu Babanu? Ai dat vinuri la testat la degustători ca să-ți spună ei cam care ar fi calitatea vinului tău? Sau este părerea ta?

Îți recomand să stai în banca ta, să citești cu atenție sursele documentare din acest domeniu și să nu mai propagi baliverne online. Bea-ți vinul tău nesulfitat în tihnă, dar nu te mai umfla în pene că acela este vin de calitate că habar nu ai ce trebuie făcut la un vin ca să ajungă la acel nivel.

În final, uită-te la titlul topicului și revin-o la subiect. Și nu mai devia către domenii conexe ca să ne arăți adevăratul tău nivel de cunoștințe. Că m-am convins care este.

Edited by Otineu, 31 October 2017 - 14:57.


#96
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Banca mea e aceasta. Adica sa ajut un coleg sa ii fiarba vinul.

Sulfitii dintr-un vin in care NU adaugi 100 mg OTRAVA E220 sunt cu 100 mg de sulf mai putini.
Mai clar, in loc sa te doara capul cand bei 333 ml de vin, te doare dupa 1 sau 2 litri, si atunci sigur nu e de la sulf, ci de la cantitatea de alcool. Pe unii nu i-a durut capul nici dupa 3 litri, ca mai mult nu le-am dat Posted Image

Vinuri la 100 euro sticla nu se beau, se degusta, si am gustat 2 de la Chateau Le Puy, m-au impresionat.

Muscatel si Babanu nu sunt vinuri. Sunt bauturi alcoolice aromatizate, si nu ma compar cu ele.
Prietenul meu mai scrie unori la vinul.ro, e degustator de multi ani, si au mai gustat si prieteni de-ai lui mai priceputi, am primit si aprecieri si multe critici constructive, nu e doar parerea mea. Toti au spus ca e un vin tanar, baubil, cu tanini, aroma, aciditate, potential de invechire.
Pot spune ca se bea prea repede, dar posirca sigur nu e.

Edited by Oxigen1234, 31 October 2017 - 15:34.


#97
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,060
  • Înscris: 17.03.2005
Ati terminat? Asta cu terminatul mai greu e tot de la vin?

Sa pui zahar in vin e o prostie din 2 motive simple:
1. Strugurii sunt foarte ieftini....cu 2 lei faci 1l de vin din struguri nobili plus ca iese si ceva tuica si asta daca nu faci absolut nimic si cumperi la mana a 3-a strugurii..
Din zahar faci 10l cu 7 lei...
Adica vinul fara nikicnil faci cu 1.5 lei-2 lei...cat bei ca sa faci kkturi cu zahar?
O imbecilitate.
2. Cat de slabi ar fi strugurii, tot faci un vin baubil.
Personal sub 185 nu am luat niciodata..iese vinul mai slabut..ok...cine mama dracu face vin musai ca sa tina pana la pastele cailor?
99.9% din aia care vorbesc aici fac pt anul curent..
Ok, nu tine vinul...asa si?

Macar sa stiti voi sa preparati un vin suficient de corect pe cat sa se altereze in primavara din cauza lipsei tariei....

Argumentul asta cu " nu tine" e o prostie pt majoritatea iar faptul ca are 9.5 grade in loc de 11.5 la vin chiar nu conteaza...vinul nu il bei ca sa bagi alcool in tine..daca faca alea.2 grade in sange intri in sevraj....fa troscau din boasca si zahar si nici nu umpli burta cu zeama....

Deci pune zahar in must e.o tampenie cap-coada...
Cine pune...sa fie sanatos...nu de aia nh fierbe vinul...mai ales la nova care e praf la capitolul zahar...
Dar DE CE sa pui? Ori bei vin ori bei zahar/ alcool din zahar.






#98
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Am fost plecat câteva zile și nu am mai urmărit subiectul. La un moment dat individul spunea că este semnul cap de mort pe sticlele de anhidridă sulfuroasă. Tare sunt curios dacă poate proba asta.
Dureri de cap de la sulfiți? Hai să vedem ce spun specialiștii, nu orice băgător de seamă: aici, aici, aici, aici, aici.

#99
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Bagatorul de seama are doar o intrebare - daca sulfitii sunt asa de buni si ieftini, si li se face atata reclama, de ce se chinuie cateva institute sa creeze un inlocuitor al lor (mai scump) din extract de samburi de struguri???

Edited by Oxigen1234, 06 November 2017 - 10:13.


#100
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
L-au și creat. Răspuns.

#101
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Intrebarea era DE CE cauta sa inlocuiasca sulful.
Si ocolirea raspunsului e un raspuns...

Edited by Oxigen1234, 06 November 2017 - 12:13.


#102
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Nu e vorba de ocolirea răspunsului (în cazul meu), ci de comoditate (din partea ta). Dacă mă rezum doar la acel articol, rezultă că ...aceasta substanta nu influenteaza aromele naturale ale vinurilor, in special tonurile delicate, florale pe care sulful le acopera.

#103
Rakdos

Rakdos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 02.05.2016
Bună, am și eu mai multe nelămuriri legate de pașii pe care trebuie sa ii urmez pentru a obține vin.

Am acasă niște vita-de-vie, iar anul acesta am hotărât sa încerc sa fac vin. Am zdrobit strugurii, am ales doar boabele, aruncând crenguța, și am pus totul într-o vana de plastic. După 3 zile, am dat prin presa, iar mustul rezultat (vreo 45 L) l-am pus într-o damigeana cu dop și furtun băgat într-o sticla cu apa.

După câteva zile, a început sa fermenteze încet încet, iar timp de vreo 4-5 zile a fermentat destul de tare, făcând muuulte spume. Acum, marți se împlinesc 3 săptămâni de când am pus mustul în damigeana, iar de vreo 6 zile, fermentația e tot mai înceată, adică iese o bula o data la câteva minute (multe minute). Temperatura a fost in medie de 15 grade. In unele nopti e posibil sa fi fost 12 grade, iar pe timpul zilei, chiar si 18 grade, dar mustul nu s-a oprit din fermentatie niciodata.

Am cumpărat între timp un butoi de stejar de 40L, și, dacă pana acum a fost relativ simplu, urmează partea cea mai grea, zic eu,si nu stiu exact care sunt pașii următori.

1. Când știu ca s-a încheiat fermentația? Cum spuneam, acum iese cate o bula destul de rar.
2. Ce urmează după ce se încheie fermentația? Trag vinul de pe drojdie și îl pun în butoi, butoiul sa fie plin plin?

3. Cât sa îl țin în butoi?

4. Când sa adaug SO2 și bentonita? Se adaugă acestea când se face prima tragere de pe drojdie sau, trag vinul de pe drojdie, îl pun în butoi, iar după câteva luni, când vreau sa imbuteliez vinul, atunci adaug SO2 și bentonita? Mentionez ca vreau sa pun vinul în sticle, sa îl imbuteliez. De ce? Pentru ca asa imi e mai usor. VInul va fi consumat in decurs de 1 an, dar prefer sa iau o sticla si sa o beau, decat sa deschid damigeana sau niste sticle mai mari din plastic. Ma gadnesc, de asemenea, sa pastrez o sticla pentru mai mult timp.

5. Cum se facea adaugarea de SO2 si bentonita? Le prepar cu must/apa calduta, iar apoi torn in damigeana si amestec?

6. Când pun vinul în butoi, trebuie sa pun dopul cu furtunul sau pot închide butoiul cu dopul lui din lemn?

#104
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,060
  • Înscris: 17.03.2005
Fermentația se încheie când nu mai scoate bule.
După o vreme, grosul drojdiei se decanteaza.
Atunci faci pritocul și adaugi ce ai de agaugat.
Sulf dacă vrei sa sulfitezi, bentonita daca vrei acest lucru. (în general albul se limpezește cu bentonita)
Sulful se adaugă că atare, masori cantitatea și îl adaugi.
Rolul sau pe lângă acela de a steriliza este și de a împiedică oxidarea vinului, de aceea când tragi e mai bine ca vinul sa ia imediat contact cu sulful.
Adica "mai bine" 3 sa tragi puțin vin, adaugi toată cantitatea de sulf și apoi continui sa tragi restul vinului, fără sa vanturi, furtunul îl bagi in vinul cu sulf.. Astfel vinul tras în continuare se amesteca direct cu vinul sulfurat și e protejat.
Merge și după ce tragi sa adaugi sulful, la cât ai tu nu e bai..

Bentonita : se calculează cantitatea cf prospectului și indicațiilor pt fiecare tip. De vin în parte, se pune la înmuiat adăugând-o în apa rece cu 24 ore înainte, cantitatea de apa 10x cantitatea de bentonita.
O poți amesteca de câteva ori (tel, mixer vertical) pt a desface cocoloasele.
Dupa sulfitare, vii cu bentonita înmuiată astfel, o subtiezi cu vin, 9 adaugi și pe ea în masa vinului și apoi amesteci totul in vas cu un bat.

Trebuie sa. O. Og3nizezi foarte bine totul.

Vasul în care tragi de pe drojdie  și adaugi sulf și bentonita nu va fi vasul definitiv. După bentonitizare trebuie din nou sa tragi vinul limpezit. Abia atunci pui în butoi/vasul de păstrare.

A vest al doilea pritoc îl faci când se limpezește vinul, asta poate dura de la câteva zile pana la câteva saptamani(2-3)...atat durata cât și calitatea limpezirii depinde de mulți factori printre care și temperatura, în general limpezirile astea cu bentonita, gatina, albuș șamd se fac la temperaturi similare cu cele de fermentație, adică. 16-20 grade...
La temperaturi mai mici procesele sunt mai lente și în plus nu dau rezultate la fel de bune dar oricum fac 9 diferența fata de simpla pritocire(adică simpla tragere de pe drojdie)

După ce Ai terminat de făcut toate astea, butoiul se închide ermetic.
Poți folosi un dop normal sau un dop cu furtun sau sifon(serpentina aia cu apa), ideea 3 sa nu între aer.
Varianta a doua nu mâine necesara ca în cazul fermentație dar pt siguranta o poți folosi...



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate