Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Noua generatie - Încotro mergem?

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#19
X41Xu1

X41Xu1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 683
  • Înscris: 06.03.2015

 Adm, on 15 octombrie 2017 - 21:32, said:

Problema e mai simpla: de unde ati dori sa le invete?
Toti fac din ce in ce mai multe teorie, iar telefoanele si tabletele sunt doat vf icebergului!
...
Oare unde-o fi problema dacă oamenii nu sînt în stare să identifice gradienți, vectori, tensori sau fractali în mediul înconjurător? Nicăieri! Lumea are în continuare, nevoie de needucați și de ”ne-înțelegători”. Ei reprezintă musculatura și osatura societății.

#20
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
cap tepos - tocmai asta e problema, ca astia de care zici ca-ti plac, cu tableta si telefon in mana, astia vor ajunge sa mearga precum o turma de oi dupa cum vad pe acele tablete si telefoane, adica dupa cum indica sistemul si societatea. pt ca astia acum merg doar la imagine si in spirit de turma. nu ies din turma ca apoi isi pierd imaginea fatala care incearca sa si-o construiasca in societate si pt care vrea sa fie respectat.

nu zic acum ca si daca stii sa dai cu trafaletul si sa faci o mobila nu poti merge in ritm cu turma, dar e vb de mediul in care te invarti si ceea ce lasi sa te afecteze tot mai mult in gandire.

mersul in turma e o problema a societatii moderne, dar nu peste tot. la nivel local, adica in tara noastra, turma e de baza. pe de-o parte si pt faptul tineretul pleaca din tara si ramane populatia in etate care incepe cu discursul uite si la tinerii de azi, pe vremea mea....

oameni care iti modeleaza viitorul prin alegerile politice, oameni ce sunt usor influentati tocmai din cauza spiritului de turma si care aleg oameni care sa-i conduca in acelasi stil si pe cei tineri.

c-o fi bine sau rau, nu stiu, dar eu am incercat sa ma departez de turma tocmai pt ca nu-mi placea standardul asta care imi era impus, ceea ce societatea spunea ca unei fete nu-i sade bine sa faca x si y sau sa se comporte nu stiu cum, am ignorat si am facut ce mi-a placut. asta fiind si unul din motivele pt care sunt azi unde sunt. iar la fel cum tinerii de azi fug de lucrul manual, eu exact acolo am fost prezenta. uite asa am facut cu manuta mea si mecanica, am facut si prelucrari prin aschiere pe masini clasice si cnc, am lucrat si in IT, si in ospatarie,  diverse chestii prin casa mai intai imi bagam eu nasul in ele inainte de a cere un ajutor extern, tocmai ca sa invat si daca faceam o prostie sa stiu de ce am gresit si unde, uite asa am ajuns sa fiu independenta chiar si pt treburi gospodaresti de care se ocupa in mod normal un barbat, nu am asteptat dupa societate sa-mi spuna ca nu e treaba mea sa fac acele lucruri, le-am facut pt ca asa am vrut, sa fiu independenta si separata de fatada asta moderna in care toti se feresc ca nu cumva sa-si murdareasca unghiile, decat cu oja, fie barbat sau femeie.

nu zic sa ne intoarcem in epoca de piatra, evoluam si mergem mai departe, insa lucrurile astea de baza trebuiesc stiute de orice om. as avea mai multe de zis dar nu e topicul potrivit.

asa ca pana la urma tine si de personalitatea fiecaruia, daca va merge cu turma sau va alege  propria cale in viata si astfel sa faca si chestii care in lumea moderna par perimate si nesociale.

#21
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
@ cap_ţepos : una e să te răscoli împotriva unor norme sociale idioate, alta e să o faci pe rebelul atunci când nu are rostul.

#22
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,877
  • Înscris: 28.11.2006

 Rosebud09, on 15 octombrie 2017 - 21:31, said:

Efectele revolutiei IT: generatii dupa generatii de analfabeti tehnici.
Dar tot ei cu gura mare, desteptii planetei, care-si bat joc de cei in varsta.
Realiatatea este ca ei pot fi castigatori, folosindu-se de cele create de un numar foarte mic de oameni care inca mai stiu cum se face un lucru.
Cu timpul vor fi tot mai putini creatori, tot mai multi utilizatori, iar utilizarea nu va mai necesita calificare. Asa IT si Inteligenta artificiala vor lua locul oamenilor in cele mai uzuale activitati. Ca si consecinta, un numar extrem de redus de oameni vor avea insa puteri foarte mari asupra unei mase de oameni care nu mai stiu sa gandeasca, sa faca ceva singuri ci doar sa repete unele lucruri sau sa urmareasca intocmai niste indicatii.
Privesti oprea departe. Eu ma uit ca acum in Romanica nu gasesti un mester cand ai nevoie de el: sa-ti zugraveasca locuinta, sa-ti repare un robinet care nu mai merge, sa-ti faca o masuta pentru cafea, sa-ti repare masina etc. Majoritatea sunt plecati prin vest, iar cei care au ramas sunt ori carpaci, ori trebuie sa te programezi la ei ca la doctor, cu 3 luni inainte.

Si cand ma gandesc cate huiduieli si-a luat un nene cu suvita cand a zis ca sistemul de invatamant din Romania produce prea multi filosofi (si IT-isti, as adauga eu) si prea putini tinichigii...

PS @Dany_Darke, tocmai astia care dau cu trafaletul si cu ciocanul sunt cel mai usor de manipulat. Uita-te doar la rezultatele alegerilor din Romania in ultimii 27 de ani...

#23
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
De aia e bine să înveţi să faci una-alta singur.
Plus că îţi mai pui mintea la contribuţie şi mai îţi dai seama de una-alta. Neh, o să zic ceva de trenuleţe  :rolleyes:  Dacă nu ai decodor digital şi alimentez şinele, vor porni toate vehiculele motorizate (bine, mai era sistemul "Trix" Express, care avea 3 şine izolate între ele, deci 2 circuite, dar restul au doar un circuit). Mă gândeam să fac o chestie de genul 2 alimentatoare care să alimenteze anume circuite... şi printr-o întâmplare îmi dau seama că pot face asta mai uşor (când va fi s-o fac), fără a mă complica cu 2 alimentoare (soluţie foarte complicată): pe partea cu şina înteruptă leg un cablu ce trece printr-un întreruptor/comutator şi aşa pot să alimentez sau să opresc alimentarea pe porţiunea pe care vreau.
Ptiu, şi când te gândeşti că acum vreo 12 ani nu eram în stare să setez programul la maşina de spălat   :lol:

Edited by djl, 15 October 2017 - 23:08.


#24
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Cei care nu's in stare sa puna mana pe un ciocan (ca grup, nu neaparat individual) si care depind de electricitate & co sunt primii care vor disparea in caz de probleme. Oricum, o masa de manevra din asta e numai buna pentru diverse scopuri politice. Iar daca nu's in stare sa se prinda ca o planta are nevoie de soare ca sa creasca, probabil nu's in stare nici sa discearna ce rahaturi le imping altii pe gat. Probabil cel mai important este sa nu-i deranjeze nimeni si nu cumva sa le spuna verde'n fata ca sunt... cum sunt.

Interesant este ca sunt si cei mai vocali cand vine vorba de venituri - pentru ca depind de altii ca sa le faca diverse treburi.

 pufonel, on 15 octombrie 2017 - 22:56, said:

(si IT-isti, as adauga eu) si prea putini tinichigii...
Nu oricine bate'n taste e ITist, asa cum nu oricine care pune niste chit si indreapta o tabla e tinichigiu...

P.S. Ar fi fost interesant, totusi, cum suna articolul complet din WSJ.

L.E. https://www.wsj.com/...nial-1507559181

Edited by dexterash, 15 October 2017 - 23:07.


#25
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,877
  • Înscris: 28.11.2006
@djl: Eu am incercat, dar nu se lipeste de mine. Pune-ma sa invat orice ]chestie teoretica, ma straduiesc si ceva0ceva tot retin. Ba, daca invat suficient de bine, pot sa-i fac si pe altii sa inteleaga. Dar chestii manuale nu pot sa fac. Cu exceptia gatitului, asta e o activitate care imi place si la care cred ca sunt destul de bun (nu la nivel de masterChef, dar de regula ceea ce gatesc eu este apreciat).

@dexterash: vorbind strict pentru mine, eu stiu de ce are nevoie o planta, dar nu stiu sa fac o jardiniera cu mainile mele. Aici e si o lipsa de educatie, ca nu cred ca americanii aia chiar nu fac niciun pic de botanica in scoala.

Edited by pufonel, 15 October 2017 - 23:04.


#26
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,201
  • Înscris: 01.10.2009
Oare un instalator castiga mai mult ca un IT-ist?

#27
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014

Quote

sa-ti zugraveasca locuinta, sa-ti repare un robinet care nu mai merge, sa-ti faca o masuta pentru cafea

intr-adevar ca nu stiu exact materialele, dar se afla si astea, in rest, ce e asa de dificil sa-ti zugravesti singur sau singura dupa caz? la tara bunicii si parintii zugraveau la bidinea si fara sa fie meseriasi, stingeau si varul daca era nevoie, iar acum astia "moderni" si cu lavabila cumparata si preparata gata nu sunt in stare sa miste un trafalet pe perete. lucrurile au evoluat, la fel si standardul, dar se pare ca din prea multa evolutie s-a transformat in prostie. vb la general, nu individual.

un robinet si o masuta de cafea, pai astea le fac singura de exemplu. ce-ti trebuie meserias pt asa ceva? defectul este acelasi indiferent de cine il repara.

exact de asta este si topicul, prea multe chestii banale ajung sa fie facute de "meseriasi", de "profesionisti". noi restul avem oase-n burta si nu le putem face?

Edited by Dany_Darke, 15 October 2017 - 23:14.


#28
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

 pufonel, on 15 octombrie 2017 - 23:02, said:

@dexterash: vorbind strict pentru mine, eu stiu de ce are nevoie o planta, dar nu stiu sa fac o jardiniera cu mainile mele. Aici e si o lipsa de educatie, ca nu cred ca americanii aia chiar nu fac niciun pic de botanica in scoala.
Din ce am citit in WSJ, problema nu ar fi cum sa faci o jardiniera, ci cum sa plantezi ceva in ea.

Intrebarea este: evoluam sau involuam? Imbunatatim sau stricam?

#29
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,552
  • Înscris: 03.04.2013

 Dany_Darke, on 15 octombrie 2017 - 22:27, said:

sunt azi unde sunt.
Unde esti? Ca noi astia mai tineri nu stim....Posted Image

Edited by viotl, 15 October 2017 - 23:14.


#30
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
Ba,da lipiti topicu exact cand imi f,,t femeia sambata/ieri/.Ca sa faca curat in spate la aragaz trebuie sa il trag din pozitie.Vad ca furtunu e vechi ma duc sa cumpar,vin schimb dupa urmatoarele operatiuni:.Ca sa trag aragazu tre sa trag masina de spalat ca sa trag masina de spalat tre sa deconectez tubu de la apa.Trece una ora cu spalat,uscat,schimbat,reasezat si vine uppercut/ul.... Da carpeta asta parca are o laterala suie.Inspir,expir...da ce mama dracu ca oricum nu se vede ca/s acarete puse peste.Carpeta respective fiind asezata sub un blat  bucatarie.Oricum caz rezolvat.Concluzie  tre sa stau mai mult la munca. Posted Image

#31
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
hm ... hm .,. hm

Care va sa zica sters ....
Si ne mai plangem de "comunism" si lipsa libertatii de iecsprimare ....
Ca ma rog titlul era sa zic asa "ofensator" ? Poate .

Insa ce nu se intelege este extraodinara fragiliate a civilizatiei ultratehnologizate ... ce sta pe vine.. Cine nu crede sa caute date despre penele de curent din ... ei da.. SUA! Zone intregi ramase fara curent .. dezordini sociale si alte necazuri. Si astefl de accidente , cu un pic de nenoroc, se pot petrece oriunde!

Insa de acum  inainte mai apare un factor agravant : cam multi - si in viitor tot mai multi- sunt se pare incapabili sa se descurce din lipsa cum sa zic ... a unor cunostinte el;ementare de genul "cum sa bati un  cui"  . Si va asigir ca mandel nu este chiar cel mai priceput si indemnatic .. dimpotriva ! Si n nici meserii manuale nu am practicat .. dar tot stiu sa tin un mops in mana ...
Traim inr-o societate tot mai artificiala .... ne sprijinim tot mai mult pe tehnologie chiar  cand nu este cazul (de exemplu ca sa faci cumparaturi nu ar trebui sa ai nevoie de calculator!) ... adica sporim de[endentele si ne credem liberi ...
A ca alea sunt bdate din SUA... pai cred ca si in multe alte trai este cam la fel insa americanii au un "defect" : o gura mare si cam sparta! As ca la ei apar si stiri de genul

Quote

Conform unui studiu realizat de Consiliul Național pentru Lactate, citat de publicația „Washington Post“, 16,4 milioane de americani susțin că laptele cu ciocolată provine direct de la vacile maro.
„ De mai multe decenii, cercetătorii din agricultură, nutriție și educație se plâng că mulți americani sunt analfabeți agricoli. Ei nu știu unde sunt produse alimentele lor, modul în care acestea ajung în magazine, sau, în cazul laptelui cu ciocolată, ce este acesta și cum este făcut „ explică „Washington Post“.
Studiile privind privind cunoștințele alimentare ale americanilor s-au multiplicat în ultimii ani și toate au arătat rezultate uimitoare. În 1990, un studiu al Departamentului Agriculturii din SUA a arătat că aproape unul din cinci americani nu știa că burgeri sunt făcuți din carne de vită.
Douăzeci de ani mai târziu, un sondaj realizat de data aceasta printre copii a demonstrat că o treime dintre ei nu știa că brânza este făcută din lapte. Jumătate nu știe că salata verde și ceapa sunt plante, iar castraveții murați se fac din cei verzi. La fel de surprinzător, „cartofii prăjiți “ sunt cele consumate „legume“ de către americani. Unii dintre ei, inclusiv copii, nu știu că cum arată cartofii în starea lor naturală, au văzut doar prăjiți.
Citeste mai mult: adev.ro/ornacu

Mde ... sunt curios care ar fi r ezultatele unor anchete de prin UE. Ca n u mai tin minte prin ce tara vestica .... cca 1/3 dintre copii de 7-10 ani crdeau ca laptele este produs de fabrici si vine prin conducta ... nSi sunt curios cum asta treaba prin unele,zone din Bucuresti ...

#32
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,627
  • Înscris: 02.10.2009

 XORIAN_L, on 15 octombrie 2017 - 23:09, said:

Oare un instalator castiga mai mult ca un IT-ist?
Depinde de cat sunt de buni si unde lucreaza.
Aici la mine, in general un instalator bun, care si-a facut ceva nume sau are un numar clienti, etc, bate de departe un IT ist, ba chiar unul sef.
Dar e munca. Sambete, urgente.

#33
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
Adevărul e că ăla care ştie să dea cu sapa are mai multe şanse de supravieţurie decât ăla care se pricepe la IT...

#34
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,614
  • Înscris: 07.02.2003

 Ghita_Bizonu, on 15 octombrie 2017 - 23:54, said:

Mde ... sunt curios care ar fi r ezultatele unor anchete de prin UE. Ca n u mai tin minte prin ce tara vestica .... cca 1/3 dintre copii de 7-10 ani crdeau ca laptele este produs de fabrici si vine prin conducta ... nSi sunt curios cum asta treaba prin unele,zone din Bucuresti ...
Chestiile astea se invata la gradinita, mi-e greu sa cred treaba cu conductele, e vreun articol viciat ceva...

#35
mireazma

mireazma

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 567
  • Înscris: 01.04.2007
Eu apartin cate putin ambelor generatii - celor de-o varsta respectabila cu educatie ceausista dar si celor care considera ca cei din vremurile alea au/aveau conceptii gresite, nejustificat de constrangatoare, simt al umorului rasuflat etc.

Dupa parerea mea evolutia tehnologica are efecte pozitive si negative in acelasi timp. Diminuarea efortului fizic si intelectual (as adauga si spiritual) si atrofia umanului din om. Mi-e greu insa sa separ ce anume si in ce fel a modelat ultimele generatii - tehnologie sau regim politic?
Omenirea si-a facut un idol din progresul tehnologic la care se inchina orbeste. E in stare sa sacrifice pana si drepturi fundamentale ale omului, etica s.a. Asta fiindca educatia a fost inlocuita de distractie. Cand esti atrofiat spiritual (adica intelectual si moral) e mai usor sa urmaresti sa-ti satisfaci propriile placeri decat sa fii constructiv, e mai usor sa vrei binele propriu decat pe cel al comunitatii din care esti parte. E mai usor sa consumi decat sa produci.

Educatia
Sub influenta tot mai presanta a occidentului, lucrurile isi pierd din profunzime, complexitate si tind sa se rezume la etichete superficiale - clisee. De ex. educatia. Oamenii sunt dispretuiti fiindca sunt nestiutori ("ignorant"). A fi educat nu inseamna doar sa cunosti. Educatia dintotdeauna a avut 2 roluri: informativ si formativ. Scoala are menirea nu doar de a turna informatii in creierul mintilor neinstruite ci si de a forma Oameni. Asta inseamna printre altele, o personalitate puternica.
Iarasi, astazi se intelege gresit "personalitate puternica" datorita formarii gresite de catre mass-media (sa nu uitam si de emisiunile asa-zise "educative" romanesti si americane). In opinia celor astfel spalati pe creier "personalitate puternica" = incredere in sine nefondata, pana la infatuare, sub pretextul cunostintelor tehnice si a informatiilor de la lume adunate, adoptarea principiului "sunt o femeie care stie ce vrea si calca peste cadavre pt. a-si atinge intotdeauna ce si-a propus" etc. De unde? De la consumerism si cultul personalitatii. Astea doua - ghiciti de unde le-am adoptat noi? Nu din Romania, nu din comunism, unde eram invatati sa muncim, nu sa consumam si unde toti sunt egali, nu unii zei si altii "muritori".

Azi nu mai exista spirit de sacrificiu fara gadilarea imediata a ego-ului. Exista mai multe drepturi decat obligatii. Preocuparea pt. corp nu doar depaseste ci sufoca pe cea pt. suflet. Daca exista totusi astazi vreo urma de dualitate, este Corp-Minte si nicidecum Corp-suflet. Nu uitati ca inainte de a fi inteligenti suntem simtitori; suntem oameni si nu roboti.

Desi nu sunt deloc de acord cu viziunea politico-sociala a lui Horia Roman Patapievici care sustine America si liberalismul de acolo, va recomand totusi sa cititi cartea
"Omul recent" a lui in care parca isi contrazice convingerile.
Macar urmariti emisiunea "Cooltura" pt. un rezumat >>aici<<

Edited by mireazma, 16 October 2017 - 00:46.


#36
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

 Rosebud09, on 16 octombrie 2017 - 00:13, said:

Depinde de cat sunt de buni si unde lucreaza.
Aici la mine, in general un instalator bun, care si-a facut ceva nume sau are un numar clienti, etc, bate de departe un IT ist, ba chiar unul sef.
Dar e munca. Sambete, urgente.
La fel se poate intampla si in IT. Observ ca este o oarecare problema in a identifica ce si cum... ITist poate fi cel care repara echipamente industriale/automatizari/le reprogrameaza (dau un oarecare exemplu, pentru ca domeniul este vast), cat si cel care introduce date intr-un fisier Excel. Amandoi au legatura cu softwareul, cu informatiile si cu manipularea lor.

O paralela ar fi asta: cultivatorii de plante (ca sa nu ii spunem agricultori). Cat castiga? Pai depinde... una e sa cultivi cartofi, alta e sa cultivi orhidei (sau alte plante cu valoare adaugata mare). Asta asa, in mare.

 djl, on 16 octombrie 2017 - 00:13, said:

Adevărul e că ăla care ştie să dea cu sapa are mai multe şanse de supravieţurie decât ăla care se pricepe la IT...
Una nu o exclude pe cealalta. Sunt ITisti care au inclusiv gradini proprii(sau care si-au deschis afaceri cu legume, de exemplu). La fel cum sunt contabili, avocati, medici etc.

Dar, la fel de bine, sunt care nu au si/sau nu stiu sa tina o sapa in mana.

Edited by dexterash, 16 October 2017 - 00:45.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate