Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 

Octavian Paler și analizele lui politico-istorice

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
49 replies to this topic

#37
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Si tu scuteste-ma de a batjocotii oamenii care nu au fost trecatori la acele demonstratii si si-au pierdut viata.
Din cauza lor tu te poti da asa de rotund astazi.
Au fost oameni, precum am spus mai sus, in Cluj si pretutindeni, care au iesit pe strada cu intentia de a demonstra si a protesta fata de ce s-a intimplat la Timisoara.
Au iesit oameni de la institutii si intreprinderi cu intentia de a protesta.
Si chiar si trecatorii, pe care tu ai numesti "pierzatorii de vreme pe terase" prin prezenta lor au contribuit la caderea sistemului.
Armata a intervenit ULTERIOR, dar asta nu iti prea incape in cutiuta :-)

Da, au fost si oameni comozi, ca tine presupun, care s-au uitat la evenimente la televizor sau care nici nu au avut virsta necesara, sau nici nu erau nascuti,
dar astazi isi permit tot felul de obraznicii pe seama acelora care si-au pierdut viata pentru in viitor mai frumos al tarii.
Au murit se pare degeaba, voi care va bateti joc de sacrificiul acelor oameni nici nu meritati sa traiti in altceva decit ceace ati fost in stare sa va construiti.

Edited by WestPoint, 15 October 2017 - 15:18.


#38
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Se pune întrebarea de ce nu au fost trimise în zonă forţe ale Ministerului de Interne, care aveau în sarcină restabilirea ordinii?
Din declaraţiile martorilor participanţi la evenimente (ne referim la nucleul „incitator” format din Călin Nemeş, Lucian Matiş, Radu Negru, Pastor Gheorghe,
Ladiu şi alţii – în total 15 – 16 persoane), reise faptul că toţi se aşteptau să apară în piaţă forţele de ordine, respectiv temuta Securitate („scutierii cu bastoanele”) şi,
în consecință, cam erau pe picior de fugă.

Ei sunt de acord cu faptul că apariţia unei singure „dube” în Piaţă i-ar fi împrăştiat şi, evenimentele ulterioare, poate, nu ar mai fi avut loc.
Apariţia Armatei, în locul forţelor de ordine, le-a deşteptat curiozitatea; în fond „fiecare îşi satisfăcuse stagiul militar”, cu toţii ştiau că Armata este alcătuită din militari în termen care, la fel ca ei, nu făcuseră instrucţie, ci culeseseră „recolta de pe câmp” sau „construiseră socialismul”, deci, existau o serie de elemente „afective”, de apropiere şi nimeni nu se aştepta ca Armata să deschidă focul.
De aici şi interpelările de pe margine (făcute sub imperiul informaţiilor culese de la „Europa Liberă”, „B.B.C.”, „Vocea Americii”), de
genul: „Ce aveţi de gând să faceţi?”, „Să nu trageţi în popor!” etc.

Edited by WestPoint, 15 October 2017 - 16:05.


#39
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View PostWestPoint, on 15 octombrie 2017 - 16:04, said:

Se pune întrebarea de ce nu au fost trimise în zonă forţe ale Ministerului de Interne, care aveau în sarcină restabilirea ordinii?
Din declaraţiile martorilor participanţi la evenimente (ne referim la nucleul „incitator” format din Călin Nemeş, Lucian Matiş, Radu Negru, Pastor Gheorghe,
Ladiu şi alţii – în total 15 – 16 persoane), reise faptul că toţi se aşteptau să apară în piaţă forţele de ordine, respectiv temuta Securitate („scutierii cu bastoanele”) şi,
în consecință, cam erau pe picior de fugă.

Ei sunt de acord cu faptul că apariţia unei singure „dube” în Piaţă i-ar fi împrăştiat şi, evenimentele ulterioare, poate, nu ar mai fi avut loc.

Eu nu sînt de acord că dacă ar fi apărut forțe ale Ministerului de Interne, scutierii cu bastoanele ori „temuta Securitate”, lumea s-ar fi împrăștiat.
Poate tu personal ai fi plecat, nu pot vorbi în numele tău. Dar cred că ar fi rămas destui.
La Timișoara au trimis inițial scutieri cu bastoane, dube, mașini de pompieri care să stropească cu apă. Dar n-au putut împrăștia mulțimea, ori o împrăștiau pe moment și după 2 minute lumea se regrupa, eventual la puțină distanță de locul inițial. Au arestat aproape 1000 de oameni (în toată perioada, nu numai în prima zi) dar n-au rezolvat situația.
De aia au și hotărît să se tragă - că au văzut că nu se rezolvă numai cu scutieri cu bastoane și tunuri cu apă. În 16 decembrie au crezut că rezolvă ca la Brașov 1987, fără să tragă, iar în 17 s-a dat ordin de tragere, ședința C.P.Ex. fiind locul unde ordinul de tragere a fost confirmat.
Cînd au început evenimentele din Cluj erau deja hotărîți să deschidă focul din prima, văzuseră că bastoanele nu-s destul.

Eram la Timișoara destui pentru care securitatea nu era atît „temuta” cît mai mult „scîrboasa”. Nu zic că nu erau mulți cărora le e frică de Securitate, dar nu le era frică la toți.
Hai să zicem că la 95% dintre români le era frică de securitate. Dar erau 5% cărora nu le era frică ci o considerau un adversar care poate fi învins. Faptele au demonstrat că ăia 5% au gîndit corect. Ce dovadă mai clară poate exista decît răsturnarea lui Ceaușescu?
După revoluție, toți cei care făcuseră diferite compromisuri cu regimul au avut interesul să exagereze puterea securității, ca să-și justifice propriile fapte. Asemenea oameni au rămas în presă și sînt „formatorii de opinie” din toată perioada postrevoluționară.
Inclusiv foștii deținuți politici, adică luptătorii anticomuniști cu rezultate ZERO, erau convinși de atotputernicia securității și pentru ei era „temuta securitate”. Judecau pe baza propriei experiențe de viață, cînd la un moment dat au fost învinși de regim și au păstrat psihologia de oameni învinși. De aici comportamentul jalnic al opoziției anticomuniste de după 1989 condusă de indivizi de felul lui Corneliu Coposu și Radu Câmpeanu.
Foștii deținuți politici au fost prima tagmă care a cerșit la Iliescu bani pentru merite politice din trecut - ceea ce a și obținut, Iliescul cel generos emițînd Decretul-Lege 118/1990 prin care a dat indemnizație lunară și alte drepturi foștilor deținuți politici și deportaților în Bărăgan.
Prin gestul respectiv, foștii deținuți politici au legitimat regimul Iliescu, într-o vreme cînd mulți revoluționari îl contestau, inclusiv în stradă (manifestația din Piața Universității), și încă nu putea invoca primele alegeri (20 mai 1990) ca sursă de legitimitate.

Noi am fost generația decrețeilor, născuți și formați în regimul Ceaușescu, dar o generație care nu cunoscuse represiuni masive, deci nu învățase să se teamă de regim (spre deosebire de generația părinților noștri). Dacă reprimarea revoluției ar fi izbutit, ăsta ar fi fost momentul în care regimul ar fi subjugat generația noastră.

Un cal sălbatic nu se lasă dominat de om. Dar dacă vine un dresor care e capabil să-l domine o dată, apoi calul se supune și se va lăsa dominat de bună voie de sute de ori.
Unul care a văzut sute de cai care se lasă călăriți, poate să spună că e de neconceput ca un cal să-și arunce din șa călărețul. E doar o persoană cu gîndire limitată („stupid people”) dacă crede că, fiindcă el personal n-a văzut cal nărăvaș, asemenea cal nu poate exista.

Noi am fost generația nărăvașă. Pentru noi sistemul represiv al regimul Ceaușescu era un tigru de hîrtie.

Voi cei 95% pentru care Securitatea era „temuta Securitate”, învățați să vă depășiți condiția de „stupid people”. Gîndiți pe baza faptelor concrete, nu a prejudecăților. Cînd apare un fapt care vă lasă perplecși, cum a fost răsturnarea lui Ceaușescu, nu încercați să schimbați faptele că să corespundă cu prejudecățile voastre. Admiteți că prejudecățile voastre au fost greșite, prejudecățile voastre sînt cele care trebuie schimbate. Paler a înțeles asta, după cum arată în articol.

Quote

revoluţia română a spulberat şi limitele singurătăţii mele. M-a scos în stradă. M-a obligat să merg în Piaţa Universităţii, să mă ruşinez de prejudecăţile mele, să mă uit la tinerii care înfruntau acolo gloanţele şi să mă întreb: cum am putut, Doamne, să cred că sîntem un popor condamnat să rabde? Cum am putut să cred că tinerii din România n-au nici un ideal?
(Paler - „Iluziile au ținut numai o lună”)

Edited by Marius1989, 16 October 2017 - 09:00.


#40
g_force

g_force

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 03.08.2004

View PostMarius1989, on 13 octombrie 2017 - 00:01, said:

Probabil au înfruntat gloanțele de distracție, era un fel de counter-strike. Adolescenților le plac jocuri din astea.



E un hobby printre securiști cu pensii de la 8000 lei în sus să plîngă de mila românilor care suferă. Plîng din toate pozițiile.
Mwhahaha, acum sunt securist? :D

Majoritatea care au fost acolo au fost masa de manevra, daca s-ar fi tras organizat s-ar fi ascuns toata lumea si in gaura de sarpe si ar mai fi iesit de acolo doar sa isi "exprime adeziunea".

Marius1989, ti-am mai spus si cu alte ocazii ca teoria ta cu desteptii nu are acoperire in rezultatele post 1989. Ceausescu nu a fost rasturnat datorita "decreteilor", desi ar fi fost frumos sa fie asa, ci a fost rasturnat de ai lui, care s-au dat dupa cum batea vantul.

#41
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Trebuie insa diferentiat intre revolutionari si cei care au dat lovitura de stat.
Nici unul nu ar fi reusit fara altul.
Daca in Bucuresti oamenii nu ar fi fost manipulati sa huiduiasca, nu ar fi fugit Ceasca si nu ar fi fost nici o revolutie.
Cesasca a fugit insa de frica multimii nu a pucistilor, de asta sint convins. A mai avut destui dulai credinciosi in rindurile armatei si a securitatii.

#42
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
Un alt articol a lui Octavian Paler. „Delapidarea revoluției”, în „România Liberă” din 24 decembrie 1993. Veți regăsi ideile criticate de Paler în 1993 ca fiind foarte actuale azi, fiind răspîndite și pe softpedia de persoane care se pretind admiratoare a lui Paler (de pildă vio69a).

Quote

Tresar neplăcut surprins, ori de cîte ori aud vorbindu-se în doi peri sau cu rezerve minimalizatoare despre revoluție. E adevărat, nici eu nu mai am optica integral romantică de acum patru ani. Multe lucruri pe care le credeam pe atunci imposibile s-au dovedit, între timp, posibile. Foști torționari au tupeul să ne dea lecții de patriotism. Foști apropiați ai lui Ceaușescu se consideră în drept să ne conducă. Foști speriați de revoluție își etalează ura față de revoluție de la tribune oficiale. Nu-mi imaginam, acum patru ani, că își va mai permite cineva să compare un semidoct dărîmător de biserici cu voievozii noștri. Și totuși, nu vreau și nu pot să uit că România este singura țară din Europa Răsăriteană unde, în 1989, libertatea a început în cimitire. Căci, în fond, nu „lovitura de stat” l-a doborît pe Ceaușescu. Ea s-a produs după fuga lui Ceaușescu, în golul de putere creat, cînd nu mai era, practic, nici un pericol. Ea a profitat de curajul mulțimilor revoltate și sacrificiile de sînge ale acestui curaj. Ea a ieșit din dormitor în stradă, cînd strada, beată de fericirea libertății obținute, nu mai era atentă la mișcările de culise unde se punea la punct salvarea epavelor sistemului naufragiat.
Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Aici intră în joc mize mari, probabil. La urma urmei, cine avea interes, oare, să avanseze ideea că prăbușirea lui Ceaușescu ar fi opera serviciilor secrete străine? Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția. Teza conjurației le permite acestora nu doar să batjocorească revoluția. Le permite să se erijeze în demascatori ai agenturilor de spionaj și să dea astfel, un sens, chipurile, patriotic, urii lor împotriva revoluției. Bineînțeles, ei nu-și puteau îngădui să insulte pe față disperarea românilor care au înfruntat gloanțele lui Ceaușescu. O fac pe cale ocolită, spunînd că românii care n-au suportat foamea și frigul au fost manevrați de serviciile secrete străine. Cu acest alibi, detractorii revoluției se pot bate, teatral, cu pumnul în piept, indignați: „Bunul român”, care a folosit tricolorul pentru a legitima stalinismul în România, ar fi fost înlăturat nu de români, ci de străini, Gogoriță care profită, desigur, și de o anumită obsesie complotistă din psihologia noastră.
Încă odată, se dovedește că gălăgia extremistă e o simplă vociferare găunoasă și că, dincolo de ea, lipsa de scrupule nu ezită să terfelească motivele reale de mîndrie națională. Ani la rînd am fost calomniați prin afirmații ușuratece, gen „mămăliga românească nu explodează” sau „românii rabdă orice și oricît, n-au curajul să se revolte ca polonezii, ca ungurii”. Brava Europă a uitat că în România a avut loc prima manifestație anticomunistă, după ocuparea estului Europei de către Armata Roșie, și că tot în România a avut loc o lungă și disperată rezistență în munți, înainte de revoltele din Ungaria și Polonia, socotindu-ne buni numai să îndurăm istoria, oricît ar fi ea de silnică. Și ce vor, în realitate, colportorii de scenarii care reduc revoluția română la o simplă afacere de spionaj? Vor să confirme calomniile despre lașitatea noastră? Vor să arate că nu disperarea românilor l-a alungat pe Ceaușescu? Vor să ne conteste dreptul de a fi mîndri că, după lungi ani de frică, am găsit în noi curajul de a ne învinge frica? Vor să ne demonstreze că n-am meritat admirația lumii în decembrie ’89, deoarece „așa-zisa revoluție” ne-au făcut-o spionii, iar noi n-am fost decît biete marionete într-un scenariu? Vor să facă dintr-un moment sublim și tragic al istoriei noastre o farsă penibilă? Chiar dacă n-ar fi vinovați decît de această ticăloșie, detractorii revoluției ar merita să fie disprețuiți ca impostori.

Sursa

#43
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postg_force, on 16 octombrie 2017 - 16:58, said:

Mwhahaha, acum sunt securist? Posted Image

daca s-ar fi tras organizat s-ar fi ascuns toata lumea si in gaura de sarpe si ar mai fi iesit de acolo doar sa isi "exprime adeziunea".


Cati m morti si raniti a facut ala de la Las Vegas? Unu singur ..

Pare ce ar fi facut vreo 4 mitraliere tragand in secerare si foc incrusiat? (un glontz de 7,62 lung e zice ca de la 400 metri strapunge 4 m militari .. adica trece si prun sacu din spate!)

#44
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View PostGhita_Bizonu, on 17 octombrie 2017 - 06:02, said:

Cati m morti si raniti a facut ala de la Las Vegas? Unu singur ..

Pare ce ar fi facut vreo 4 mitraliere tragand in secerare si foc incrusiat? (un glontz de 7,62 lung e zice ca de la 400 metri strapunge 4 m militari .. adica trece si prun sacu din spate!)

Au existat în decembrie 1989 membri ai forțelor de ordine care gîndeau exact ca Danone (cum e poreclit Ghiță Bizonul între prieteni, datorită obiceiului său de a se îndopa cu iaurt cu fructe). „Băi, am pistol mitralieră, un glonț trece prin 4, dacă trag o să fugă ăștia ca potîrnichile”. De pildă, la Cugir, în 21 decembrie 1989.
Rezultatul:

Quote

Prinşi de un grup de atacatori vizibil excitaţi de băutură şi cuprinşi de o furie ucigaşă, cei doi au fost supuşi unei ploi de lovituri de cuţit şi topor, care le-au transformat curînd trupurile într-o masă de carne şi oase, din care sufletele îngrozite încercau, într-un ultim efort de eliberare, să-şi ia zborul. Apoi, stropiţi cu benzină, cei doi au fost transformaţi în făclii groteşti şi spectacolul acesta a continuat, victimelor fiindu-le tăiat urechile, nasul şi organele genitale, gurile fiindu-le umplute cu mizerii de nişte minţi bolnave de turbare şi ură.
http://www.cdep.ro/p...&idm=1,14&idl=2

Pentru conformitate: mizeriile cu care le-au fost umplute gurile acelor doi milițieni care deschiseseră focul asupra mulțimii sînt propriile lor organe genitale.
Să-i fie rușine domnului deputat pentru lipsa de respect arătată față de organele genitale ale unor apărători ai socialismului! Cum poate să le numească mizerii?

După 1989, revoluționarii cugireni implicați în omorîrea milițienilor au fost băgați în închisoare. Unul s-a sinucis acolo.
Procurorul care i-a trimis în închisoare, Ilie Botoș, are azi pensie lunară de 24000 lei.
https://www.curentul...-24-000-de-lei/
S-a pensionat la 51 de ani, nu ca pulimea la 65. Dacă trăiește pînă la 80 de ani încasează doar din pensie de la statul român vreo 2 milioane de euro.
Dacă ar fi rămas Ceaușescu la putere, Botoș nici n-ar fi putut visa asemenea privilegii.
Dar așa-i la revoluții: unii cu sacrificiile, alții cu foloasele.

Se discută aici despre rejudecarea procesului Ceaușescu, rejudecarea procesului lui Iulian Vlad.
Ar trebui să discutăm despre rejudecarea procesului revoluționarilor de la Cugir.
Prin Decretul-Lege 3/1990 CFSN a amnistiat

Quote

infracţiunile politice prevăzute în Codul penal şi în legile speciale săvîrşite după data de 30 decembrie 1947. Prin infracţiuni politice, în sensul prezentului decret-lege, se înţeleg faptele care au avut drept scop:
a) exprimarea protestului împotriva dictaturii şi cultului personalităţii, împotriva terorii şi abuzului de putere din partea celor ce au deţinut puterea politică;
b ) respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, obţinerea de drepturi civile şi politice, economice, sociale şi culturale, înlăturarea măsurilor discriminatorii;
c) obţinerea oricăror alte revendicări democratice.

Omorîrea milițienilor de la Cugir, după ce aceștia deschiseseră focul asupra mulțimii, s-a făcut pentru „exprimarea protestului împotriva dictaturii şi cultului personalităţii, împotriva terorii şi abuzului de putere din partea celor ce au deţinut puterea politică”.
Băgarea lor la închisoare a fost o greșeală judiciară, trebuia aplicat Decretul 3/1990 care înlătură caracterul penal al faptei.

Ce s-a întîmplat la Cugir în 21 decembrie 1989 s-a aflat pînă în 22 și la București. Asta a fost hotărîtor pentru căderea lui Ceaușescu, nu întîlnirile din Cișmigiu pe care poate le-a avut sau poate nu Iliescu. Așa zisul non combat al forțelor de ordine a însemnat de fapt „ne căcăm pe noi de frică, nu știm pe de să ne scoatem cămașa, trecem de partea poporului și zicem că de la început am fost de partea poporului”.

Și în 1956 în Ungaria au fost securiști cu mentalitate tip Danone: „Avem arme, pulimea nu poate să ne facă nimic”.
Mulți au ajuns spînzurați de stîlpii de iluminat din Budapesta.
Iată fotografii dintr-o broșură de popularizare cu ce au pățit securiștii unguri în 1956:
[ https://istoriaromaneasca.files.wordpress.com/2016/04/nagy064.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://istoriaromaneasca.files.wordpress.com/2016/04/nagy065.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://istoriaromaneasca.files.wordpress.com/2016/04/nagy067.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
https://istoriaroman.../04/nagy064.jpg
https://istoriaroman.../04/nagy065.jpg
https://istoriaroman.../04/nagy067.jpg

Dacă nu interveneau trupele sovietice să le salveze fundul, ar fi ajuns și mai mulți în aceeași situație.
Diferența între Ungaria 1956 și România 1989 e că în România n-au mai existat trupe sovietice care să salveze fundurile comuniste. Comuniștii au trebuit să se salveze singuri, inventînd mascarada cu „sîntem alături de popor, salvăm revoluția de atacul teroriștilor”.

Azi, nu se pune problema în Ungaria ca cei care au luptat împotriva comunismului în 1956 să fie considerați altceva decît eroi ai neamului. Fără nuanțări!
Vorba lui Victor Orban:

Quote

În veacul al 20-lea noi ungurii am scuturat de trei ori jugul comunist: în 1919, în 1956 şi în 1990. Nu a fost lumea liberă cea care a învins comunismul ci popoarele Europei tînjind după independenţă şi libertate, care şi-au luat soarta în propriile mîini.
Sursă - Traducere discurs Victor Orban din 23 octombrie 2013 - aniversarea revoluției din 1956

Ungaria - o țară care-și respectă eroii. România - o țară care-i disprețuiește.
Se mai întreabă unii de ce are România o imagine proastă în exterior?

Edited by Marius1989, 18 October 2017 - 14:06.


#45
g_force

g_force

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 03.08.2004
marius1989,
S-ar putea sa stiu gresit, dar nu cumva romanii le-au scuturat ungurilor jugul comunist in 1919?
Ce au facut "revolutionarii" la Cugir se compara cu un dispozitiv de militari inarmati care au in spate echipaje deservind mitraliere(cele de pe TAB si cele din organica subunitatilor)  executand foc in multime?
Un dispozitiv de genul acesta, daca ar fi tras, fie si accidental,  ar fi produs mii de victime numai intr-un singur oras. Si "vanatoare" de genul celei de la Cugir s-ar fi intamplat cel mult in sens invers.

Inapoi la subiect:
In 89 nu a fost revolutie, a fost epurare. Iar aia care au fost "emanati", au stiut sa faca sa fie bine sa nu fie rau. :)
Analizele politico-istorice ale lui Paler ar putea avea ceva valoare peste vreo 150 de ani, dar nu pentru ce spune el ci pentru a intelege climatul epocilor in care domnia sa a fost "latrau autorizat". Cam la fel cand te uiti la o poza veche si observi detalii in fundal care te ajuta sa intelegi mai bine contextul in care a fost facuta poza.

#46
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View Postg_force, on 18 octombrie 2017 - 15:41, said:

marius1989,
S-ar putea sa stiu gresit, dar nu cumva romanii le-au scuturat ungurilor jugul comunist in 1919?
Nu le-au scapat nici un jug.
La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun ceace nu inseamna ca comunistii au pust stapinire pe intreaga
tara, precum au preluat comunistii in Romania.
Dovada ca Republica Sovietică Ungaria se desfiinteaza cu fuga lui Béla Kun la data de 1. August, trupele romane intra abia in 03-04 in Budapesta.
Budapesta nu a fost cucerita pentru simplul fapt ca trupelor romanesti nu avea cine sa le opuna rezistenza, populatia Budapestei i-a primit pe soldatii romani
pasnic, conform ordinelor noului guvern sub Gyula Peidl care deja avea asigurarea Antantei de rezolvarea situatiei pe cale pasnica.

Quote

La 24 iulie 1919, armata română trece la ofensivă pe tot frontul la vest de Tisa.
Mareșalul francez Luis Franchet îi scrie o scrisoare lui Ferdinand Foch în care îi împărtășește că este convins că armata lui Kun va fi înfrântă.
Generalul Fertianus, îi răspunde: „Noi nu avem nimic împotriva armatei ungare, în două săpătmâni nu mai va exista regimul Kun”.
A avut dreptate regimul Kun nu a mai exista la 03 August cind trupele romanesti au intrat in Budapesta.

#47
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View Postg_force, on 18 octombrie 2017 - 15:41, said:

Ce au facut "revolutionarii" la Cugir se compara cu un dispozitiv de militari inarmati care au in spate echipaje deservind mitraliere(cele de pe TAB si cele din organica subunitatilor)  executand foc in multime?
Un dispozitiv de genul acesta, daca ar fi tras, fie si accidental,  ar fi produs mii de victime numai intr-un singur oras. Si "vanatoare" de genul celei de la Cugir s-ar fi intamplat cel mult in sens invers.

g_force, eu de cîțiva ani fac muncă de popularizare a științei, dar văd că nimic nu se lipește de tine.
Oamenii normali cînd văd anumite fapte concrete care le contrazic concepțiile despre lume și viață, își dau seama că au avut concepții greșite și le schimbă.
Stupid people, cînd văd fapte care le contrazic concepțiile, spun că faptele sînt greșite și concepțiile lor rămîn în continuare corecte.
După ce ați văzut în 1989 „lucrul bine făcut de la Timișoara” care l-a răsturnat pe Ceaușescu, spre surprinderea voastră a celor 95%, e cazul să vă schimbați concepțiile, nu să pretindeți că lucrul bine făcut e altfel decît cum l-ați văzut.

Uite o înregistrare cu un securist din Timișoara, maiorul Radu Tinu, fost adjunct al șefului securității Timiș (după revoluție preluat de SRI), care a văzut cu proprii ochi „lucrul bine făcut de la Timișoara”. Și spune, în urma celor trăite, că din 18 decembrie 1989 „Ceaușescu nu mai putea să facă absolut nimic”. Se contrazice cu FSN-istul Sergiu Nicolaescu, care are exact idei de tip g_force sau Danone, și pretinde că regimul Ceaușescu încă putea să înăbușe mișcarea. Practic Sergiu Nicolaescu sugerează că ei FSN-ul au salvat revoluția, că dacă nu erau ei (apăruți în 22) Ceaușescu rămînea la putere.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/sblkPPWCYVU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Îți dau exemplul ăsta cu spusele securistului, nu fiindcă ar avea mare valoare ce spun securiștii, ci pentru că pentru stupid people (aka frații noștri români pe care-i iubim), numai ce spun securiștii este de încredere. Dacă o spun eu nu bagi în seamă de aia îți dau spusele unui securist de-al tău. Dar un securist care chiar a trăit evenimentele, nu unul habarnist.

Viteji apăruți după război sînt mulți, dar în decembrie 1989 Ceaușescu nu prea avea viteji de partea lui.
Cum zicea un revoluționar într-o emisiune televizată (vezi de la minutul 4,30 al înregistrării), de la balconul Operei din Timișoara se anunța: „Cunoaștem adresele securiștilor, ale familiilor lor, și dacă vreunul din noi va păți ceva aceștia vor păți la fel”.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/jp64o9CDZsc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Securiști viteji care de dragul lui Ceaușescu să fie curioși să afle ce se va întîmpla dacă acționează împotriva revoluției n-au mai existat, cel puțin la Timișoara.
Nu a fost vorba de nici un complot, ci de frică. Că numai de asta ascultă comuniștii: de frică.

Edited by Marius1989, 22 October 2017 - 03:17.


#48
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

View PostOctavian Paler în articolul După patru ani din România Liberă 17 decembrie 1993, on 12 octombrie 2017 - 22:18, said:

Într-una din serile dramatice petrecute lîngă un aparat de radio hîrbuit, la care mă chinuiam să ascult „Europa Liberă”, în decembrie 1989, am auzit un țipăt pe care nu-l voi putea uita, cred, toată viața. O femeie le striga, în stradă, la Timișoara, celor ce îndreptaseră mitralierele spre mulțimea răsculată: „Trageți, măăă! Și voi sînteți români!”. Clănțănitul mitralierei a acoperit apoi țipătul. Sau l-a retezat.
Cred că am identificat, pe situl "Europei Libere", emisiunea la care se referă Paler.
E "Actualitatea Românească" difuzată în 20 decembrie 1989.
De la minutul 2 şi 5 secunde e înregistrarea din Timişoara. Puteţi asculta emisiunea la https://www.europali...a/25638867.html

Azi unii au tupeul să pretindă că "Europa Liberă" a manipulat şi că înregistrările difuzate au fost neadevărate. Au trecut 28 de ani, despre revoluţie se poate minţi mai cu tupeu.

#49
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005
Eu nu mă mai amestec în discuțiile astea.
Marius,  tu ți-ai făcut un țel și respect  tenacitatea de care dai dovadă.

Pot spune că mi-ai produs o bucurie estetică postând pozele cu acei securiști uciși.
Eu am fost mereu partizanul  ideii că în ziua de 25 decembrie 1989 trebuiau împușcați toți securiștii, de la general la locotenent.   Toți.   Și toți șefii și șefuții PCR.   Luați, duși pe câmp și executați ca trădători,  ori colaboraționiști ai ocupantului sovietic, ori plm,  pentru că nu aveau bască.   Pentru tot rahatul de după wwII. Ar fi fost mai bine pentru România. Mult mai bine.

Dar nu a fost să fie.  Și acum au ajuns din nou la putere.
Eu m-am detașat.   Să se spele pe cap cu ei ăia care le suflă-n cor.  

PLM!

#50
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View PostWestPoint, on 18 octombrie 2017 - 22:18, said:

Nu le-au scapat nici un jug.
La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun ceace nu inseamna ca comunistii au pust stapinire pe intreaga
tara, precum au preluat comunistii in Romania.
Dovada ca Republica Sovietică Ungaria se desfiinteaza cu fuga lui Béla Kun la data de 1. August, trupele romane intra abia in 03-04 in Budapesta.
Budapesta nu a fost cucerita pentru simplul fapt ca trupelor romanesti nu avea cine sa le opuna rezistenza, populatia Budapestei i-a primit pe soldatii romani
pasnic, conform ordinelor noului guvern sub Gyula Peidl c
are deja avea asigurarea Antantei de rezolvarea situatiei pe cale pasnica.


A avut dreptate regimul Kun nu a mai exista la 03 August cind trupele romanesti au intrat in Budapesta.
Si ma rog cum se face ca Bella Kun si-a luat talpasita?
Si ma tpg de ce uiti pe gnl Musoiu care cu 400 de cavaleriti si 2 piese de insotirte intrea in Budapesta , merge peste dracu stie cine mai conducea si zice "capiatlati sau va bombardez!"  tuoe4sul astua ma face sa rad... Cu ce sa bombardeze Budpaeste? cu 2 piese de insotire?!!! Pai numa pana sa puna jos cladirea parlamentului .. se decalibrau tevile si lesanu de efort servantii celor 2 puesse!)

Apopos mai tinti minte de macelu de la Las Vegas ? V sigir ca 2 taburi cu mitralere faceau mult maut mnai multe victime!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate