Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Editarea pozelor

- - - - -
  • Please log in to reply
105 replies to this topic

#91
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,073
  • Înscris: 19.01.2004

View Postcrokodilu, on 17 noiembrie 2017 - 14:56, said:

starbust

Aha !
Gura pacatosului adevar graieste !
Poza, vreau sa vad poza !
Needitata !

PS: si sper ca nu e facuta cu senzor mic !

Edited by Taxon, 17 November 2017 - 16:25.


#92
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,886
  • Înscris: 28.12.2006
Asa patesti daca nu faci copy/paste...mda, invatare de minte.

#93
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,194
  • Înscris: 24.02.2007

View PostTaxon, on 17 noiembrie 2017 - 11:49, said:

Ia, sa vaz eu cine face un portret AN digital fara sa editeze deloc-deloc-deloc!

Un portret al unei pasari, cat se poate de needitat, exceptand crop Posted Image
Attached File  Untitled.png   528.85K   51 downloads

#94
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,073
  • Înscris: 19.01.2004
daca n-o taiai se vedea coada curcubeu ?

#95
voodooeye_69

voodooeye_69

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 961
  • Înscris: 15.06.2005
:) întrucât discuția a plecat de la o fotografie care îmi aparține, zic să îmi expun și eu punctul de vedere. Uneori am fost pus în situația să fac o fotografie în care culoarea era foarte importantă, gen fotografie de reproducere a unei lucrări de artă. Oricât de bun ai fi în setat de balans de alb și butonat la cameră nu vei obține culorile reale. Am găsit ca soluție, folosirea unui color checker, mai exact cel de la X-Rite, care generează un profil de cameră neutru în Lightroom. Deja discutăm despre post procesare/editare sau cum vreți să-i spunem, pentru că teoretic am modificat ceea ce a făcut camera. De multe ori a trebuit să fac fotografie la un platou cu mâncare, dar iarna salata arată cel puțin dubios și roșiile la fel. SCOPUL meu a fost să se vândă și da a trebuit să editez pentru asta, la fel și când am fotografiat o domnișoară în camera de hotel și avea nevoie de poze pentru video chat, am editat că avea celulită, dar ea face bani acum în urma acelei fotografii. Totul se reduce la SCOP. Fotografia este făcută pentru a transmite/comunica ceva, vizual. Dacă rolul este documentar și vrei să fi credibil nu editezi, poate doar basic, expunere și tonuri. Am lucrat ani de zile în presă, pe sport. Am prins zeci de fotografii bune dar mingea de fotbal deja plecase, era simplu să o pun în editare acolo unde vreau, dar nu am făcut asta pentru că nu mai aveam autenticitate, dar când vine vorba de o fotografie pe care o fac unei cliente care vine la mine pentru că vrea să aibă o fotografie frumoasă, am să o editez spre avantajul ei. Pentru că acesta este SCOPUL. Restul sunt povești...

#96
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Cu permisiunea ta, câteva completări de la mine, care nu contrazic neapărat ceea ce spui tu.

View Postvoodooeye_69, on 23 noiembrie 2017 - 00:53, said:

...
Oricât de bun ai fi în setat de balans de alb și butonat la cameră nu vei obține culorile reale.
...
nici n-ai cum, din 1000 de motive. nici o cameră nu poate reda cu precizie mare toată gama de culori din natură. are un senzor / procesor care diferă fundamental de biologia umană a percepției. nu mai vorbim de faptul că culorile reale depind de cum și ce lumină bate pe ele iar vizualizarea o faci pe monitor sau pe hârtie, care au fiecare în parte procedee total diferite de redare a imaginii față de ceea ce vede ochiul uman sau camera. de exemplu, care este wb "corect" la o poză de peisaj urban nocturn?


View Postvoodooeye_69, on 23 noiembrie 2017 - 00:53, said:

...
Totul se reduce la SCOP.
...
exact. scopul unei imagini de peisaj este total diferit de cel al uneia de portret, de reportaj, de produs sau de wild-life.

aș mai adăuga ceva. multă lume ia drept referință imaginea scoasă de cameră, care ar fi, atunci când este reușită, o mărturie a măiestriei fotografului. în primul rând jpeg ooc NU este o referință deoarece poate fi modificat din setările camerei. e aproape la fel precum ai trage de slidere la postprocesare, numai că în cameră de regulă fotograful utilizează setări care probabil au rămas nemodificate de luni de zile și a uitat de ele. sunt multe astfel de setări, e practic imposibil să le controlezi pe toate și să le pui pe optim ÎNAINTE de a face orice poză. de aia spuneam de masochiști într-un post precedent. culmea e că tot ăștia mai sunt și fuduli pe deasupra.

dincolo de asta, dacă fiecare avem realități diferite, și întrucât adesea realitate este banală, de ce ar trebui o poză să reflecte "realitatea"? ce audiență ar avea o poză făcută de un fotograf sportiv la un meci, poză făcută din tribună, cu un obiectiv normal? ar reprezenta oarecum fidel realitatea, apropiată de cea percepută de mine la același eveniment. pe cine ar interesa asta? bine, sunt cazuri în care înregistrarea fidelă a realității e importantă. dacă un fotograf de produs angajat de coca-cola face o "artistică" în care roșul bate în albastru-pepsi, atunci va avea o problemă. Posted Image

sunt și cazuri precum cel evocat mai sus, cu poza la fotbal unde nu s-a prins mingea în cadru iar fotograful lipește o minge la pp. da, asta poate intra în zona ne-etică dacă e prezentată ca fiind o poză "autentică". dar asta deja nu mai e fotografie ci se apropie de zona "desene animate".

avem la îndemână zilnic producțiile unor profesioniști de imagine. de ex. putem să luăm un exemplu facil - reclamele tv. alegeți trei spoturi publicitare care vă plac. câte din acestea reflectă fidel "realitatea" în imagine, în poveste sau în ambele? vedeți ăsta. legătura dintre bergenbier și chiloții cu pricina este relativ subtilă, în nici un caz realistă, dar tocmai asta dă savoare clipului.

adepții jpeg ooc ar trebui să aibă o discuție cu ei înșiși despre ce înseamnă "realitatea".

Edited by calexe, 23 November 2017 - 10:59.


#97
miki74

miki74

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,046
  • Înscris: 20.11.2007

View Postmiki74, on 07 noiembrie 2017 - 21:46, said:

(...)- Procesarea e necesara in diverse situatii, mai faci un crop, o corectie de WB daca n-ai fost in stare sa faci cand trebuia, mai faci o compensare de expunere, umblii putin la contrast, mai scazi/cresti putin din saturatie sau NR si alte gainarii .... ca sa repari poza.
- Din pacate procesarea a devenit pentru foarte multi o unealta de a inventa "fotografii" din poze proaste sau mediocre. Eu zic ca daca n-ai reusit sa faci o fotografie ca lumea, (...) poza aia nu o sa devina ever o fotografie, indiferent cat tragi de sharpness, saturatie si contrast!(...)
Cand vorbim de poze comerciale, reviste... desigur, ai libertatea sa inventezi ce vrei, important sa sa vinzi la prostime produsul din revista. (...)

View Postsubjective, on 16 noiembrie 2017 - 14:56, said:

Prelucrarile pot fi si ele kitsch, modeste, profesioniste sau arta. (...). Nu orice fotograf profesionist este si artist vizual.

View Postsubjective, on 17 noiembrie 2017 - 08:05, said:

(....) Am afirmat eu ca fotografia nu trebuie editata? Da' nu e nevoie sa fii fotograf profesionist ca sa poti face diferenta intre kitsch si arta, sau intre prost gust si bun gust. (....)

Se pare că unii colegi fotografi-profesionisti citesc doar ce vor ei și toată lumea trebuie să fie de acord cu poveștile lor. Uite că eu nu sunt de acord și am venit aici sa citesc despre fotografie ca arta nu despre cum sa faci kitsch cu Photoshop. Secțiunea asta e despre fotografie sau despre Photoshop? Sau nu e nici o diferența?

PS ”Kitsch-ul s-a născut din artă, s-a inspirat neîncetat din artă, însă efectul său este cel de parazitare a artei şi de deconstruire a esteticii”.

#98
voodooeye_69

voodooeye_69

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 961
  • Înscris: 15.06.2005
Pentru mine acest site este cel mai relevant când vine vorba despre fotografie și arte vizuale. Este printre puținele platforme unde există curator și unde fotografiile se acceptă la postare în urma unor decizii. Eu zic să băgați o privire.
https://beta.1x.com

Pe de altă parte Photoshop de la bun început a venit ca aplicație pentru fotografia digitală nu pentru grafică. Editare se face și pe film, dar nu cred că are rost discuția.

Edited by voodooeye_69, 24 November 2017 - 00:36.


#99
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
dacă tot ai adus vorba, aș arăta 2 imagini semnificative pentru discuția asta luate de pe situl invocat de tine.

1)
Attached File  2017-11-24 10_10_41-1x. Photographers that make you feel..jpg   399.75K   36 downloads Attached File  2017-11-24 10_13_02-1x. Photographers that make you feel..jpg   409.25K   48 downloads
aici se vede o prelucrare neglijentă sau mai degrabă încercarea de a salva o ratare. rezultatul nu a ieșit prea bine; păcat, era o situație foarte mișto. nu-l judec pe autor, e cam nasol să pui în recycle bin o astfel de imagine. capul felinei cu fața spre noi n-ar trebui să fie în clar judecând după celelalte elemente ale imaginii. în plus a dat neglijent cu pensula pe contururi. deh, câteodată e bine să stăpânești ps cât de cât...

2)
Attached File  2017-11-24 10_15_39-1x. Photographers that make you feel..jpg   247.62K   44 downloads
autorul a văzut-o. mesaj clar, puternic, elementele din cadru "se pupă". probabil a reglat expunerea la fața locului ca să poată pune în evidență mesajul în poza finală, după procesare. evident că poza e procesată și nu este ooc, puriștii se vor inflama, dar procesarea e făcută pentru a evidenția mesajul în mod aproape violent. mișto, îmi place.

Edited by calexe, 24 November 2017 - 10:35.


#100
voodooeye_69

voodooeye_69

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 961
  • Înscris: 15.06.2005
Pe de altă parte, cel puțin în ultimii 10 ani alături de fotografie, cinematografia vine să confirme importanța post procesării. Să vedem: colorizare, croma key, o grămadă de efecte speciale, totul făcut la postprocesare. Dacă s-a dovedit în urma multor analize făcute de unii mai deștepți ca noi că cea mai agreată coloristică pentru imaginea digitală este cea teal/orange normal că atât fotografii cât și cineaștii o folosesc. Ca informație suplimentară pentru cei care nu știu, pe filmul Cinestill 800 T se obține această coloristică și dacă aveți curiozitatea și aveți o cameră pe film, este disponibil la f64. Cred că primul film cinematografic care a beneficiat de coloristica asta a fost Blade Runner cu H.Ford, cel puțin primul pe care l-am văzut. Deci da, post procesăm pentru colorizare, deoarece încă camerele foto nu dispun de funcția asta on board.

#101
edri

edri

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,688
  • Înscris: 26.02.2008
Acum in vremea asta a expunerilor multiple, editarilor, hdrurilor, etc, mai folositi filtre ND graduale si filtre ND?

#102
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,886
  • Înscris: 28.12.2006
Filtre ND da, ca nu prea ai scapare, gradual nu prea ca avem filtru DR pe senzor.

Edited by crokodilu, 28 November 2017 - 09:05.


#103
edri

edri

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,688
  • Înscris: 26.02.2008
Si filtrele ND pot fi emulate prin expuneri multiple si mediere in editare .... daca nu ai aparat care stie sa faca medierea si da jpegul fara editare Posted Image

Edited by edri, 28 November 2017 - 16:48.


#104
voodooeye_69

voodooeye_69

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 961
  • Înscris: 15.06.2005
Filtru ND da, pentru expuneri lungi sau pentru sync cu blițul care nu are HSS.

#105
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,073
  • Înscris: 19.01.2004

View Postedri, on 28 noiembrie 2017 - 08:28, said:

Acum in vremea asta a expunerilor multiple, editarilor, hdrurilor, etc, mai folositi filtre ND graduale si filtre ND?

da, ambele.
cokin
naravuri vechi, deh
din pacate insa ies din ce in ce mai rar la pozat

#106
miki74

miki74

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,046
  • Înscris: 20.11.2007

View Postcalexe, on 24 noiembrie 2017 - 10:33, said:

dacă tot ai adus vorba (...) autorul a văzut-o. mesaj clar, puternic (...)

Dacă tot ai adus vorba și faci critică de fotografii de pe site-uri externe pe un topic de editare, ne spui și nouă care e „mesajul clar”?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate