Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Blocurile interbelice

- - - - -
  • Please log in to reply
327 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă tot există subiectul cu blocurile comuniste... să încercăm şi unul cu blocurile interbelice, deşi pentru astea greu de găsit materiale informative... nu găseşti decât arareori la vânzare reviste de arhitectură din perioada ante-comunistă (deşi rare sunt şi alea de dinainte de 1956), am vrut să xeroxez ceva la o biblotecă şi nu m-au lăsat "e prea veche revista".
Însă putem începe cu: https://forum.softpe...ture-1930-1940/
http://jeanmonda.blogspot.ro/
http://www.e-archite...fise.php?id=736
Nu apar blocuri, dar e interesant: http://octavdoicescu.blogspot.ro/
http://altmarius.nin...imobilul-malaxa
https://ocasapezi.wo...anga-1892-1943/
http://altmarius.nin...1-horia-creanga

Nu mai ştiu pe unde era unul care apărea planul blocului de la Piaţa Spaniei conceput de Horia Creangă (bunicul scriitor, nepotul arhitect ... din păcate nu au ajuns să se cunoască  Posted Image   ).

Luându-le puţin la disecat, în afară de problemele structurale (astea nu ţineau exclusiv de arhitecţi), foarte greoaie sunt scările alea în spirală. Probabil au dorit să facă economie de spaţiu. Am cărat o pungă mai grea pe o scară din aia (era pt. servitori) şi a fost nasol; plus să pui geamuri mari lângă o scară încolăcită.
În schimb, unele dintre ele chiar sunt imobilie de lux. Păi eu nu ştiu ce imobile de lux sunt cele din ziua de azi. Alea mai elevate aveau gresie ca lumea, finisaje super... deci chiar ceva care să atragă atenţia.

Interesant e că unele dintre blocurile interbelice par de dinafară blocuri comuniste - probabil pentru că unele comuniste de început au păstrat stilul celor vechi. Sau comuniştii au lipit de interbelice unele blocuri asemănătoare ca şi arhitectură de la primva vedere poţi crede că sunt din aceiaşi perioadă (dacă priveşti însă mai atent...).

Edited by djl, 11 October 2017 - 10:00.


#2
sergiu_psc

sergiu_psc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 08.01.2008
Din pacate asa este, se gasesc putine informatii despre blocurile interbelice. Despre unele din acestea (care nu mai exista) se pot gasi planuri si alte informatii in cartea "Cutremurul de pamant din Romania de la 4 martie 1977".
Mai exista si o carte/brosura dedicata blocului Carlton, prabusit la cutremurul din 1940.

#3
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Am locuit in blocul facut de arhitectul Niga pentru el si familia lui, demolat in 1984 pentru casa poporului.
Ii nationalizasera blocul se el ramasese doar cu o garsoniera mare la ultimul etaj, care dadea pe o terasa superba deasupra orasului.
Mult mai tarziu am auzit cuvantul Penthouse.
Mai are cateva blocuri prin oras care au supravietuit. Eu stiu doar pe Dacia  vizavi de liceul economic.
Am avut in copilarie multe discutii interesante cu el, despre blocuri, Corbusier, si arhitectura/structura de scoala americana, franceza si germana
El a proiectat un bloc (Carlton? nu mai stiu, probabil i-a proiectat structura) care a cazut la cutremurul din 1940 cu un pilon central din beton armat, si s-a opus cand a fost taiat ca sa se faca la subsol cinematograf.
Apoi a schimbat ideea pentru blocul familiei lui, in loc de pilon central a facut un hol central octogonal integral din beton armat, suficient de rezistent si la bombardamente.
Dupa 1977 au venit sa radiografieze stalpii blocului, iar el traia si ne-a spus ca a recalculat structura si ca ar fi tinut si la cutremure peste 8.
S-au chinuit 2 saptamani sa il demoleze in 1984, cand alte blocuri din zona cadeau in cateva ore. Legau 2 buldozere senilate spate in spate cu un odgon si taiau ca la joagar blocurile.
Aici au ajuns sa lege 6 buldozere si rupeau odgoanele ca blocul nu cadea. In final le-a parut rau ca nu l-au dinamitat, dar nu aveau voie.

Am mai fost in multe blocuri vechi - unele facilitati m-au socat cat de avansate erau. Incalzire centralizata prin aer cald plus racire centralizata (aer conditionat cu apa rece) - vazut la un bloc din piata Rosetti colt cu Hristo Botev

Edited by Oxigen1234, 11 October 2017 - 10:46.


#4
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,319
  • Înscris: 24.02.2017
Horia Creanga a fost un mare arhitect. Mai are un bloc (de care stiu eu) proiectat pe Schitu Magureanu.

Ce imi place la imobilele interbelice este stilul eclectic, foarte la moda atunci. Iar interioarele sunt de exceptie. Am vizitat acum 20 de ani un apartament in Blocul Wilson de pe Lascar Catargiu. Am ramas impresionat. Un spatiu de 120 de metri aproximativ, excelent impartit.

Ceea ce au construit comunistii a fost, este si va fi o mare mizerie.

#5
sergiu_psc

sergiu_psc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 08.01.2008

 Bogotta, on 11 octombrie 2017 - 10:28, said:

Ceea ce au construit comunistii a fost, este si va fi o mare mizerie.

Si multe din blocurile care se construiesc acum seamana cu ce au contruit comunistii, cel putin la compartimentare si dimensiunea apartamentelor.

 Oxigen1234, on 11 octombrie 2017 - 10:26, said:

El a proiectat un bloc (Carlton? nu mai stiu) care a cazut la cutremurul din 1940 cu un pilon central din beton armat, si s-a opus cand a fost taiat ca sa se faca la subsol cinematograf.
Blocul Carlton a fost proiectat de G.M. Cantacuzino.

Edited by sergiu_psc, 11 October 2017 - 10:41.


#6
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,319
  • Înscris: 24.02.2017

 sergiu_psc, on 11 octombrie 2017 - 10:45, said:

Si multe din blocurile care se construiesc acum seamana cu ce au contruit comunistii, cel putin la compartimentare si dimensiunea apartamentelor.


Foarte corect. Sunt de acord. Exceptie fac cele de lux sau super-lux care ajung sa coste mult peste 150 de mii de euro. Mult peste posibilitatile oricarui om cu un salariu mediu.

#7
cdsoft

cdsoft

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,343
  • Înscris: 03.11.2016
Astea trebuie rase de pe fata pamantului.
Desi unii viseaza sa sifoneze milioane de euro ca sa le reconsolideze, adica sa puna niste plasa pe ele acoperita cu ciment si sa incarce structura cu greutate extra :D

#8
DjMx

DjMx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 04.07.2009
Blocurile de "buget" unde eficienta si costul sunt criteriile definitorii sunt intradevar o versiune moderna ale celor comuniste din simplul motiv ca altfel n-ar fi profitabile, la ansamblurile de lux unde pretul de vanzare pe m2 este mare se pot cheltui bani si pe elemente decorative. Apoi o suprafata utila mai mare automat va creste si pretul unui apartament, nici un dezvoltator n-o sa vanda 70m2 la acelasi pret ca si 50m2 si nici voi n-ati fi facut-o daca erati dezvoltatori. Blocurile de care discutati voi probabil reprezentau segmentul de lux la vremea care au fost construite, este normal sa nu se compare cu blocurile din Drumul Taberei sau Berceni care au fost facute sa inghesuie cat mai multi muncitori cu costuri cat mai reduse.

#9
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
E .. copchii ai durereii e o mica mare diferenta intre blocurile din interbelic si cele din "comunism" .

Blocurile din "comunism" au fots caldiri ieftine ptr a rezolva problema locativa .. facute ptr oameni cu venituri mici nsi pretnetii cam la fel. Ca  Si ca pretnetiile erau mici - p;ai8 normal ca daca vii din casa la curte cu latrina din epoca de scandura (asta e de la Mircea Crisan) si cismea la 300 metri (sau mia bine) iar putul; din curte are apa prea calcaroasa .. daca te inclazesti la godin .... e misto sa te muti la bloc : calorifer, apap la raobinet, nu mai ai senzatii "tari" in noptile geroase cand "te taie" ... (am nikste amintiri  nnu chiar placute !) ....

Insa bl;ocrile interbelice .. lata macare de peste !
Ia de cauati pe harti unde erau. In gnl in locatii scumpe. Deci preturi mari !!!
SI erau destinate oamenilor avuti. Ca un paratment la bloc din asta cum este Zodiac, Aro  si latele de pe b ulevard, Calea Victoriei , alte zone mai centrakle sau mai bune costa mai muot decat o juma sau sfert de asa-zisa vila gen Vatra Luminiasa (care de fpat erau case "ieftine"  aacesibile chiar si pofersorilor!) \
Si sa nu mmai zic c blocirle astea mari din interbelic aveau si focist angajat cu anul (de fpat minim 2 fochisti) si chletuileile de "intretinere" erua MARI! Eu am inceata sa mai le admir dupa ce unu care statea in asa ceva mi-a explicvat ca el iarna plkatea cate 500-700 lei8 pe luna numa ptr incalzire (instalatie cu pacura) . In rst misto blocul, misto amplasamentul, misto apartamentele ...

Acu trebe sa va aduceti maminte ca io nitle mai puriu ... si ca dupa 30 de ani am ingsosat obrazul si am inceput sa intreb .. cine naiba a plaiti apartamentu din bloc. adica de unde avea bani omujl. ba popi (rari) de obiceri insi cu faceri mai de suuces (nu p;atronu de la leul si carnatul!) sau f inalti  functionari. In nici un caz profsori (ma rpog mai ajunga si un profesoras de licu .. da numa daca vrajea pe una cu dota mare si tata spocru il accepta de ginere. tata sopcu ala cu un milion minim)

#10
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Da, erau de lux. Nu am zis că erau ieftine. Însă cei care cumpărau apartamente în aşa ceva, căutau bun gust. Şi acum există apartamente care nu-s accesibile majorităţii oamenilor, dar au stil?
Putem face o comparaţie a faţadelor între blocurile interbelice şi cele comuniste, căci aşa precum a menţionat un coleg mai sus cele interbelice erau destinate celor cu stare, cele comuniste erau făcute pentru a rezolva problema locuinţelor; bine, au existat şi în perioada comunistă unele blocuri mai spaţioase, dar astea erau destinate unor anumite întreprinderi sau erau făcute pentru cei de la Partid. Ca şi arhitectură a faţadelor blocurile comuniste au fost frumoase până au început să le producă pe scară mare, adică în jurul anilor 1959-1961, deşi am câteva exemple de blocuri mai arătoase în ceea ce priveşte faţadele şi care au fost construite după acea perioadă :
- Bd. Dacia lângă cel interbelic cu balcoanele jumate de romb
- Mai sunt tot pe Bd. Dacia, lângă Muzeul Literaturii Române şi lipite de cel interbelic de pe G-ral Christian Tell 2 comuniste. Primul de pe Dacia cred că e de prin 1960-1964 (trebuie să stuidez reviste vechi), celălalt e mai nou. Iniţial am crezut că e doar un bloc, apoi crezut că-s 2 şi într-un final mi-am dat seama că-s 3. Diferă puţin între ele pe dinafară, însă au reuşit să creeze un stil aproape unitar, ca să nu iasă ceva hidos (dacă ar fi fost unul modernist lângă unul în stil Neo-Românesc, no pb., dar interbelic lângă unul comunist standard...)
- Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 45.

Blocuri interbelice care nu se află chiar în buricul târgului am mai văzut pe Cal. Moşilor colţ cu Str. Făinari şi în Floreasca, la intersecţia Str. P.I. Ceaicovski cu Cal. Floreasca. Are doar 3 sau 4 etaje, dar are lift (ascensor)!

Acum vreo 13-14 ani, pe când lucram ca şi curier, am nimerit într-unul din zona Str. Spătarului. De ce era aşa de special? Cred că ascensorul mai era 100% original. De ce? Viteza de urcare era mică, deci nu era din ăla cu motorul original înlocuit cu unul de U.M.E.B. (sau cine producea motoarele de lifturi)... şi cred că şi butoanele erau originale.
Din păcate nu mai ţin minte adresa, că am încercat să dau de el să văd dacă mai are acelaşi lift, dar era o stradă (nu principală) care tăia Spătarului (şi Armenească).

Mi-aş dori să le studiez pe o parte pe dinăuntru, dar cam greu... "ce cauţi pe aici?".

Am fost o dată la cineva să cumpăr ceva într-un bloc interbelic (zona Batişte cu Dionise Lupu) şi ce apartament mare şi ce hol de intrare! Ăla da lux. Însă ghena ieşea chiar în dreptul unei părţi din geamurile de la parter.
În schimb, la unul de pe Ştirbei Vodă (între Brezoianu şi Poiana Narciselor) era foarte mic palierul. Şi baia era mică. Dar avea o terasă mamă-mamă. Nu mare, dar aveai o privelişte. Şi am fost de mai multe ori acolo, dar nu am luat aparatul foto cu mine (deşi am zis s-o fac) ca să facă 2 poze panoramice...   :(

Edited by djl, 11 October 2017 - 12:11.


#11
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Luaţi şi studiaţi: https://www.uauim.ro...ectura 1934.pdf
https://www.uauim.ro...ta-arhitectura/

#12
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Preferatele mele, blocurile din Vatra Luminoasaconstruite prin 1938 de ANL-ul vremii , Casa Autonomă a Construcțiilor, înființată printr-o lege în 30 mai 1930, prin care se caută să vină mai mult în ajutorul populației sărace

#13
a_user

a_user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,293
  • Înscris: 22.04.2017
Blocurile, constructiile reprezinta oglinda locuitorilor urbei. Sunt ca o turma fara sens si fara minte, se construiesc cartiere gen Prel Ghengea, Militari Residence sau hidosenii ca blocul de pe strada Frigului. "Bogatii" turmei locuiesc in locuinte la fel de hidoase dar situate in zone mai bune si mai scumpe - vezi Satul Francez, Pipera, zona de constructii noi din Floreasca. Toate aceste zone reprezinta rani in arhitectura Bucurestiului. Zonele construite pe vremea comunistilor arata mai bine dupa mine. Zonele construite pana in anii 50-60 sunt chiar frumoase.
Si arhitectura "evolueaza" odata cu societatea.
Poate nu meritam mai mult...

#14
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

 djl, on 11 octombrie 2017 - 13:02, said:

Luaţi şi studiaţi

Jesus fucking christ ce programe de arhitectura aveau astia.

Palat administrativ
Academia de...
Universitatea de...
Halele centrale
Piata centrala din...
Pavilionul...
Opera

Se vede cand exista o preocupare pentru directia in care merge societatea.
E aproape imposibil de imaginat astazi, in epoca pandelizarii, ca acum 80 de ani noua primarie a Bucurestiului era imaginata in felul asta

[ https://s26.postimg.org/6h3xs89pl/2017-10-11_180112.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by shefu_de_combinat, 11 October 2017 - 17:03.


#15
cdsoft

cdsoft

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,343
  • Înscris: 03.11.2016
Pe vremea aia isi permiteau sa fara risipa de spatiu, ca era 1 leu/mp... acum e 1000 euro/mp :D
In hala aia faci 4 etaje si vinzi de 4 ori mai multi mp de spatii de birouri :D

#16
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

 cdsoft, on 11 octombrie 2017 - 17:13, said:

Pe vremea aia isi permiteau sa fara risipa de spatiu, ca era 1 leu/mp... acum e 1000 euro/mp

Nu facea nimeni risipa de spatiu, doar intelegeau foarte bine conceptul de "functiuni reprezentative" si rolul pe care astea il au intr-un oras.

Mergi intr-o sectie financiara veche, facuta in anii aia, si vezi ce spatii sunt. Sau intr-o primarie. O sala centrala, inalta, aerisita, spatioasa...Vezi si calitatea finisajelor. Piatra, lemn, impecabile, belite de diverse improvizatii imbecile facute recent. Si dupa mergi spre exemplu la ANAF-ul de pe Avrig.

Ce incredere iti inspira un stat care te intampina intr-un "palat" al relatiilor cu cetatenii sai, cu finisaje demne de foyer de opera, si ce incredere iti inspira un stat care te intampina cu rigips de cacat, termopane ieftine, afise lipite cu scoci pe geam, carton pus in geamul de la ghiseu si un numar insuficient de scaune de plastic turcesti pe care sa astepti?

Edited by shefu_de_combinat, 11 October 2017 - 17:26.


#17
cdsoft

cdsoft

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,343
  • Înscris: 03.11.2016
Un motiv mai era ca pe vremea aia nu aveau de ce sa fure, ca furau tot de la ei, si ce rost are sa te furi singur :D
Acum fura doar de la altii.

#18
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Şi pe vremea aia se fura, să fim serioşi. Dar muncitorii erau în general mai conştincioşi şi mai existau ceva elite (majoritatea distruse de comunişti). Însă ce nu a distrus comunismul, a distrus capitalismul de carton. Pana mea, unii activişti şi securişti aveau mai mult bun gust comparativ cu cei din ziua de azi!

Edited by djl, 11 October 2017 - 20:08.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate