Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Inginerie Geologica

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#19
stefalexe

stefalexe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 17.12.2007

View PostAndreiSp, on 06 octombrie 2017 - 02:55, said:

Gramatica este ultima mea preocupare.

Îți poți rezolva problema de ortografie citind acest articol. Chiar e simplu și e păcat să nu treci peste acest mic hop. Înțeleg că ai trecut și treci prin multe, așa că asta îți va fi floare la ureche.

http://cumsescrie.ro...elor-personale/

View PostAndreiSp, on 06 octombrie 2017 - 02:55, said:

Acum in privinta domeniului. Gresiti in totalitate. Domeniul nu este in declin. Nu cunosc nici o persoana care a terminat profilul respectiv (normal, cu o medie bunicica, cel putin) si care nu lucreaza in domeniu (da, unele nu pe specializare dar tot in domeniul  Ing. geologice), si nu pe pile.

Absolut toate companiile din industria de petrol și gaze au făcut restructurări. Sunt sute de companii care au intrat în insolvență sau în faliment, pe plan internațional. Asta o spun ei și media internațională, nu eu. Mineritul a dispărut aproape în totalitate dpdv al angajărilor. Companiile de foraj adânc au dat faliment, mulți specialiști au trecut pe zona de foraje de apă și geotermice. Zona geotehnicii și mediului e tratată superficial, legislația e slabă și neaplicată corespunzător, iar piața e suprasaturată de firme și specialiști. Institutele sunt cvasi-falimentare. Deci o parte imensă din domeniu scade, alte părți stagnează, dar nu e declin? Dar ce e? Ar fi frumos sa nu fie!

Câți absolvenți are anual Facultatea de Geologie și Geofizică din Universitatea din București? Aproximativ 100, dintre care jumătate au medii bune, peste 8.50. Unde să se angajeze în domeniu atâția?

Câți absolvenți au fost în grupa ta și unde s-au angajat ei acum un an, în domeniu? Cum s-au angajat?

Edited by stefalexe, 06 October 2017 - 03:27.


#20
AndreiSp

AndreiSp

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 05.10.2017

View Poststefalexe, on 06 octombrie 2017 - 03:10, said:

Câți absolvenți au fost în grupa ta și unde s-au angajat ei acum un an, în domeniu? Cum s-au angajat?

La licentă, în anul meu, am intrat 32. Am absolvit 3. Ceilalți au mai făcut 1 an, alții 2. Cei mai mulți incă i-și mai pierd timpul pe acolo. La master am intrat 7 și o să absolvim 2 (în termenul normal).
Unii din colegii mai în varstă, pe care i-am cunoscut când am intrat la licentă și care au terminat masterele acum câțiva ani, altii care au terminat anul trecut si acum 2 ani, lucrează la Schlumberger, Galp, Lundin Mining. Alții au rămas la facultate, că investigatori, fiind plătiti cu burse. Un alt mare grup îl constituie cei care au ales Ingineria Geoambientala, lucrând prin Anglia, Germania și Spania (nu-mi aduc aminte numele firmelor). În geotehnie nu prea cunosc personal, doar din auzite (e considerată de mulți o arie prea grea, nu i-mi dau seamă de ce, poate din cauza volumului mai mare de calcule). Este adevarat ca exista multe birouri de studii geotehnice.
În privința angajărilor, majoritatea sunt contactați de firme prin intermediul profesorilor (firmele spun cam de ce au nevoie, profesorii spun ce studenți au disponibili). Alții, prin depunerea cv-urilor (cateodată ia pană la 1 an ca să fie contactați). Eu, am făcut un stagiu curicular la o firmă de exploatare de piatră ornamentala care face vanzări în toate colțurile lumii. Le-au plăcut de mine, mi-au propus să-i contactez după ce-mi prezint stagiul. În prezent, fac teste pentru piatra care vor să o vandă, explic clienților ce inseamnă rezultatele și cateodată fac recomandări în privintă aplicării și a condițiilor de întreținere. Fac asta în part-time, 15-20 ore pe săptămana, + jobul normal, care mi-a plătit facultatea (din cauza că nu i-mi permit să lucrez full time pentru firmă de piatră ornamentala ce se află la 200 km de facultatea mea, deslocandu-mă doar în weekend).
Cunosc și persoane care au terminat și nu profesează în domeniul asta, dar vorbim de studenți care au frecat mentă în facultate, pe banii/creditelor bancare făcute de părinti pentru le plăti taxa, pentru a le cumpără masină + bani de cheltuiala și chirie. Ăstia termin cu medie de 6, 7 și nu au nici o treabă cu ingineria.

Sper să înțelegi de ce nu sunt de acord cu "declinul" menționat mai înainte. In cazul petrolului și a gazelor naturale nu pot să mă pronunț, recunosc că nu sunt pregătit pentru tipul ãsta de exploatare deoarece partea asta e tratată superficial de programul cursului. Cei care vor să lucreze în domeniul asta, trebuie să pregătească o teză cu cunoștințe solide în domeniul respectiv, necesitand coordonatori din afara facultatii. Doar așa au o șansa.

Profit să întreb de industria pietrei ornamentale în România. Nu cunosc decât marmura de Ruschita. Pe net, informațiile nu sunt suficiete în privința altor locații/cariere/ productivitatea domeniului în România.

Edited by AndreiSp, 07 October 2017 - 14:26.


#21
stefalexe

stefalexe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 17.12.2007
Noi discutăm despre declinul domeniului și de capacitatea acestuia de angajare a specialiștilor, dar după cum ai descris tu, înțeleg că aproape că nu mai există absolvenți. Nici acesta nu e un semn de declin al domeniului?

Lucrul care exprimă corect proporțiile este procentul. Pentru ca exprimarea să fie coerentă și comparația între două situații să fie realizabilă, trebuie să fie comparate entități similare, cum ar veni să aduci la un numitor comun. Tu ai cunoscut în timpul facultății oameni din diverse generații și să zicem că vreo 20 dintre ei lucrează prin străinătate; la prima vedere, pare destul de mult, dar lucrurile nu mai par chiar așa dacă te gândești că sunt 6 grupe într-un an și în fiecare grupă sunt înscriși 30 de studenți inițial și rămân minim 15 studenți înmatriculați în ultimul an de studiu (altfel se desființează grupa conform legii învățământului). Pe cei 20 dacă îi împarți la cele 3-4 generații din care aparțin, o sa vezi că străinătatea are o absorbție de maxim 5 persoane pe an, iar piața de muncă din România aduce anual în medie maxim 5 posturi de geolog. Restul absolvenților nu se angajează în domeniu.

Câțiva din fiecare generație urmează cursuri de doctorat, în timpul căruia desfășoară activități de cercetare de o valoare îndoielnică (rezultatul doctoratelor este dezvoltarea cunoașterii, deci trebuie să descoperi ceva nou, să dezvolți ceva existent, să inovezi cumva... iar asta se măsoară prin articole științifice, la care eșuăm lamentabil, având extrem de puține publicate anual, restul se mulțumesc cu publicarea la niște reviste/simpozioane naționale fără valoare științifică recunoscută la nivel înalt). Mulți dintre cei care continuă cu doctorat, o fac pentru locul din cămin. Sunt 2 locuri cu bursa anual. Valoarea bursei este sub nivelul salariului minim pe economie.

Dacă durează chiar și un an până te contactează cineva pentru un interviu (și aici vorbim de cei competenți, nu de pleavă), înseamnă că domeniul e înfloritor sau că e în declin?

Dacă posturi din domeniul Geologie, indiferent de specializare, apar unul la câteva luni, e bine?

Generația mea și cele învecinate au prins o perioadă relativ favorabilă, în care absorbția pe piața forței de muncă a fost într-un procent mare. Din grupa mea, toți absolvenții au avut loc de muncă, 3 în afara domeniului că așa au vrut ei, restul în domeniu, la companii din țară sau din străinătate. La întâlnirea precedentă, toți au spus că în firmele la care lucrează se fac reduceri masive de salarii și restructurări de posturi. Destui au rămas fără servici. O să le spun că totuși, domeniul nu e în declin, ci merge binișor, promițător.

Cauta despre ce companii vrei informații despre evoluția numărului locurilor de muncă. Inclusiv dintre cele menționate de tine au dat afară mii de oameni, iar la restul le-au redus masiv salariile, din cauza scăderii prețului resurselor minerale, din cauza relocării unor activități în alte zone cu personal local mult mai ieftin, aproape gratis...

Te sfătuiesc să ai o abordare cât mai realistă asupra lucrurilor, te va ajuta să iei deciziile cele mai bune.

Domeniul Geologie este în declin și ca om pasionat și activ în domeniu, sunt trist. Dar asta e realitatea.

Dacă nu mă crezi pe mine, du-te la fiecare profesor din facultate și trimite e-mail la orice firmă sau institut și întreabă-i pe ei, dacă e declin or ba și cum se reflectă acest lucru la ei.

Te sfătuiesc sa continui cu locul de muncă pe care îl ai, să te bucuri de expertiza acumulată și să arunci o privire și pe zona rocilor folosite în construcții. Companiile producătoare de ciment și adeziv caută ocazional oameni pricepuți, doar că de multe ori ii mai pun să facă și alte chestii (SSM, administrativ, șoferie, etc).

Geologia pentru Mediu e o zonă cu un potențial imens de dezvoltare, cum spuneau și alții anterior însă nu în condițiile actuale ale legislației și pasivității tuturor factorilor care contează, inclusiv populația.

Geotehnica este frumoasă pentru cei pasionați, destul de dificilă, dar șansele de angajare sunt scăzute, la bătaie cu sutele de absolvenți anual de la Construcții. Sunt și niște prejudecăți ale unora la mijloc care te pot afecta incorect la angajare.

#22
AndreiSp

AndreiSp

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 05.10.2017
Un update...
Multumesc foarte mult pentru discutiile/parerile oferite. Dupa multa meditatie in legatura cu calea "specializarii" am decis sa merg pe calea "Inginerie GeoEcologica"(a.k.a geoenvironmental engineering, in caz ca am tradus gresit). O sa ma concentrez mi mult pe partea "fondului geochimic". Am avut noroc deoarece o companie de renume international prezinta interes in a efectua studii de contaminari, contactand departamentul de ing.geologica la facultatea unde invat. Profesorii m-au recomandat, am vorbit cu ei si am stabilit sa-i ajut la studii, folosind datele pentru a imi face teza. Compania mi-a oferit o bursa de "intretinere" (daca asa se chema si in Ro) de 900€ pentru a lasa deoparte actualele joburi pe timpul tezei si 2 luni dupa prezentare + bani pentru mancare, chirie, masina companiei pentru transport.

Era cineva care a criticat ca pe durata cursului nu am fost la simpozioane, etc. Pentru decizia atribuirii bursei, un reprezentant a vorbit cu mine. dupa cateva intrebar despre domeniul respectiv, ma intreaba " De ce nu ai facut mai nimic in timpul facultatii? Nu ai experienta de voluntariat, nu ai fost la prezentari, simpozioane in domeniu, etc. Singurele certificate care le ai sunt de la cursuri din facultate. Experienta lucrului in domeniu e cam limitata...in schimb, rapoartele care le-ai facut pentru evaluari, in timpul facultatii, apar printre cele mai bune. Cum vine asta?" I-am raspuns  ca parintii mei nu au avut niciodata multi bani, asa ca am lucrat atat din liceu pana si pe parcursul facultatii, in hotelarie, dupa ore, pe un salariu de 850. Am multumit pentru timpul acordat, mi-am cerut scuze ca nu indeplinesc criteriile, am ramas nemotivat si am dat sa strang lucrurile ca sa plec. Raspunsul ei mi-a dat fiori: "Auzind ca esti roman, mi s-a parut interesant, dar trebuia sa fiu sigura. Din cate stiu voua va lipseste umilinta, multi au un aer de superioritate, cu toate ca sunt ce sunt. Vorbesc de studenti, ca de restul, sper sa nu am tangente...Umilinta ai, vreau mai multa determinare si insistenta". Deci in cazul asta simpozioanele nu au servit la nimic. Am colegi care u fost interesati de bursa asta, au fost la nu stiu cate prezentari, adunari, simpozioane sau ce mai sunt, in tara, strainatate, cursuri de programare, desen tehnic, GIS,certificate,  etc totul ca sa apara in Curriculum. ZERO

Concluziile pe care le-am tras din postari pe forumuri, discutii cu colegi de erasmus din Romania (care sunt la pamant in domeniul oricarei inginerii, fac erasmus doar ca sa se plimbe), alte persoane din Romania: suntem un popor mandru, prea mandru. Inteligenta emotionala e la pamant. Suntem egoisti, mergem pe principiul banilor si actul de a ne "descurca in viata, " (cati mai multi bani mai bine, calitatea vietii poate  sa lipseasca dar aparentele sa arate ca sunt bogat Posted Image ) ne credem "baieti destepti". Cand cineva discuta cu noi un subiect care poate sa aiba o uriasa importanta/relevanta, ca sa ne dam destepti ii atacam prima oara gramatica Posted Image , conceptul de "swarm inteligence" pun pariu ca numai 0.5% din noi il cunoastem. Ma includ si pe mine in afirmatiile astea pentru ca am fost educat in Romania, pana sa ies am crezut ca noi, din Europa, suntem  persoanele cele mai harnice, inteligente, sociabile de pe intreg continentul. M-am Inselat. Am inteles ca daca vin in Romania trebuie sa-mi cumpar o casa departe de societate ca daca nu, poate comit vreun omor.


Multumesc inca o data pentru discutii, mai ales lui stefalexe (chiar daca unele opinii le avem diferite) . In ultimele saptamani mi-am clarificat toate nelamuririle pe care le aveam.
Admin, daca vrei, inchide topicul. Multumesc mult.

Edited by AndreiSp, 01 December 2017 - 15:55.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate