Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Planul de comunizare a României: cele zece porunci din martie 1945

- - - - -
  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017
,,
Planul de comunizare a României: cele zece porunci din martie 1945


Obținerea controlului puterii executive în România i-a impulsionat pe comuniști să gândească un plan pe termen lung pentru instaurarea completă a regimului în țară și integrarea României în sfera de influență sovietică. Planul din martie 1945, venit din Rusia de la cei mai mari activiști comuniști, propunea distrugerea tuturor fundamentelor statului român și înlocuirea lor cu unele noi, constituite după model sovietic. Planul era atât de minuțios gândit, încât americanii nu îl puteau considera decât utopic și pornit din sentimente revoluționare naive.
Imediat după instalarea guvernului Groza, materializare a dorinței sovietice, și începutul ascensiunii la putere a forțelor de stânga și a Partidului Comunist Român, are loc o întâlnire a reprezentanților comuniștilor români cu cei sovietici. Împreună, la 7 martie 1945, au elaborat un plan de comunizare a României prin strânsa colaborare dintre conducătorii partidului român cu reprezentanții Cominternului. Informațiile despre întâlnire și cele discutate în cadrul ei sunt redate într-un document trimis, la 27 martie 1945, Oficiului de Servicii Strategice, agenția americană de informații creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru spionajul de război.
Să fie regim comunist în România până în 1948
În document, se atrage atenția asupra faptului că, la momentul expedierii, agentul care furnizează informațiile este o sursă neverificată, reprezentanții americani în zonă neputând să o verifice. Totuși, conform afirmațiilor spionului american, se transmite că în cadrul conferinței conducătorilor comuniști, români și ruși, a avut loc la București, la 7 marties-a prezentat un plan de comunizare a României, gândit pentru o perioadă de 3 ani, și două planuri de dezvoltare a instituțiilor comuniste, fiecare parcurgând o perioadă de 5 ani. Planurile detaliate de 5 ani urmau a fi înmânate Anei Pauker de către comuniștii ruși în decursul lunii următoare.
Planul de comunizare a României în următorii trei ani a fost prezentat de către Evgheni Suhalov, reprezentantul Cominternului la conferință, cu mențiunea că acesta a fost elaborat de Gheorghi Dimitrov, președintele Partidului Comunist Bulgar și fostul secretar al Cominternului. La conferință erau prezenți Ana Pauker, Constantin Doncea, membru al Comitetului Central Comunist român, Constantin Pârvulescu, secretar al CC Comunist român,  Nicolae Afcev, atașat special pe lângă Ana Pauker, Vasile Prisenko, reprezentant al secției sindicate URSS, General Fedor Zurcov din Statul Major politic al lui Malinovski, Ilia Zurcov de la secția de educație comunistă a Cominternului și Sulam Berezinski, reprezentant al Cominternului și trimisul personal al lui Stalin ca „observator” pentru problemele românești.
Cele zece porunci către Ana Pauker
Directivele date spre îndeplinire de Comintern Anei Pauker cuprindeau zece puncte. În documentul american, se specifică faptul că sursa nu a obținut un exemplar al planului, dar relatează din memorie informațiile relevante, după cum urmează:
1. Desăvârșirea reformei agrare prin confiscarea marilor moșii și ruinarea moșierilor.
2. Desființarea armatei în forma ei actuală și crearea unei armate noi din diviziile „Tudor Vladimirescu” și „Avram Iancu” (ultima este încă în Rusia) ca și din toți ofițerii care activează acum pe teritoriul sovietic.
3. Lichidarea tuturor băncilor prin atacuri împotriva Partidului Național Liberal, ai cărui membri sunt proprietarii celor mai multe dintre ele.
4. Micile gospodării țărănești trebuie desființate pentru a-i lipsi pe țăranii mici proprietari de pământ de mașini și vite. Acesta va deschide calea spre absorbirea lor în sistemul colectivist.
5. Abdicarea regelui și exilul familiei regale.
6. Suprimarea treptată a firmelor de import-export, care fac afaceri cu SUA, Marea Britanie și îndreptarea exportului României spre Uniunea Sovietică și țările de sub dominația sovietică.
7. Suprimarea partidelor istorice, prin arestarea, uciderea și răpirea membrilor lor.
8. Crearea unei organizații de poliție, întemeiată pe o „miliție populară” de tipul NKVD.
9. Îndreptarea populației rurale spre industrie. Dezvoltarea întreprinderilor de industrie în România.
10. Nici unui străin, cu excepția celor din țările de sub influența sovietică nu i se va permite intrarea în România.
Americanii joacă prea corect politic și nu înțeleg nimic
Ca răspuns la acest plan, încă nerealizat, OSS a făcut doar câteva comentarii cu privire la situația generală a României, din care reiese, fără echivoc, neîncrederea americanilor în realizarea planurilor comuniste. Se admite faptul că instalarea la putere a stângii de către sovietici a intensificat teama de comunism printre mulți români.În ceea ce privește orientarea relațiilor economice românești exclusiv către URSS, se admite tentativa de introduce România pe orbita economică rusă și, în acest sens, este amintit evenimentul din 13 martie, când sovieticii au întrerupt negocierile comerciale româno-turce, deși se ajunsese în punctul în care urma a fi semnată convenția.
Americanii sunt încrezători că programul și tendințele guvernului Groza nu constituie cu necesitate un preludiu la o Românie Sovietică, iar asta poate fi stavilă și consolidării partidului comunist de către Ana Pauker și alți extremiști de stânga. Posibilele derapaje ale politicii interne sau externe ale României nu îi alarmează pe americani care nu găsesc fezabil realizarea unui proiect comunist într-o țară în care guvernul are susținere populară și în care partidul aflat la guvernare încă se declară de acord cu monarhia, principiul proprietății private și capitalismul industrial, iar sprijinul de care se bucură în rândurile clerului, de obicei conservator, este în creștere.
Alianța sovieto-anglo-americană nu se rupe acum
Înclinația maselor spre socialism este pusă pe seama unei tendințe naturale a oamenilor într-o perioadă în care efectele inflației sunt resimțite mai sever de muncitorii salariați decât de industriași și deținătorii de capital. Nici punerea bazelor pentru inițierea procesului de colectivizare nu este o problemă reală în viziune americană, aducându-se argumentul că lichidarea marilor moșii este mai degrabă nimic altceva decât reluarea primei reforme agrare de acum douăzeci de ani(referire la reforma agrară din anii 1920).
În final, îndoiala ce plutește asupra presupusului proiect sovietic ar trebui să se risipească având în vedere că are serioase implicații internaționale și pare a fi întemeiat pe anticiparea că alianța dintre Soviete și anglo-americani atinge acum punctul de ruptură.Urmărirea unei astfel de politici distructive este nu numai neconformă cu realitatea, dar și de nereconciliat cu principiile promovate de America și cu idealurile tradiționale și aspirațiile populației din România.''
https://www.historia...din-martie-1945

Unde s-a ajuns, stim cu totii.

#2
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

View Postmax_01, on 27 septembrie 2017 - 21:18, said:

Planul din martie 1945, venit din Rusia
Pe vremea aia nu exista Rusia.

asa ca vorbesti prostii.

View Postmax_01, on 27 septembrie 2017 - 21:18, said:

Planurile detaliate de 5 ani urmau a fi înmânate Anei Pauker de către comuniştii ruşi
pe vremea aia comunistii rusi nu erau importanti.
Importanti erau comunistii care conduceau URSS-ul.
Peste 70% dintre ei erau yidden.
Dupa care urmau alte minoritati nationale.

#3
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017

View Postmax_01, on 27 septembrie 2017 - 21:18, said:

,,
Planul de comunizare a României: cele zece porunci din martie 1945
Unde s-a ajuns, stim cu totii.
max_1, stai linistit. Nu te enerva. Eu am inteles bine ce vrei sa spui. Ai dreptate. Exact asa a fost. Vine cite un aflat in treaba ca acest Fane care semneaza enogh1453 si cauta nod in papura ca....nu era Rusia pe atunci. Rusia a fost mereu denumirea populara pt URSS. Stie si el asta, ca e bosorog, dar ii place sa gaseasca rahaturi cu care sa contrazica.
Stim toti ca simpli membri de partid nu erau importanti nicaieri si deci nici in URSS. Eu mi-am dat seama ca te referi la comunistii sovietici de la virf, adica Stalin si Biroul Politic Executiv. Ei luau hotaririle politice.

#4
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

View Postionelmironescu, on 29 septembrie 2017 - 23:18, said:

  Rusia a fost mereu denumirea populara pt URSS.
hoi polloi cum spuneau grecii antici (sau pulimea cum pronunta Sorin Oprescu)
stie multe, asta e clar.
https://en.wikipedia...wiki/Hoi_polloi

Edited by enough1453, 30 September 2017 - 01:47.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate