Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...
 AC Gree duce la palpait de becuri

Sfat / recomandare construire aco...

Cablu analog vs digital

Ce valoare stabiliti la RSSI la u...
 

mate facultate

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
kuniacz

kuniacz

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 27.09.2017
Salut, sunt in clasa 11a pe Stiintele naturii. Nu stiu cum am ajuns aici dar am aflat ca nu-mi place foarte tare biologia si chimia nici atat. In schimb fizica mi-a placut si nu mi s-a parut o materie foarte grea. Cum la medicina sau farmacie nu vreau sa ma duc, m-am gandit sa merg la poli, dar la poli fara mate nu se poate. Problema e ca eu in astia 2 ani si ceva de liceu am avut medii mari la fizica, cam 9, dar la mate 5 pe linie, cum, nu stiu, oricum profesorul meu de mate e cam paralel cu explicatul, imi pierdusem interesul atunci si am pierdut cam toata materia din astia 2 ani. Intrebarea e, are rost sa ma pun sa fac pe meditatii acum, si sa vad daca as reusi cumva sa ma redresez la mate, pentru ca oricat incerc nu mai reusesc sa inteleg ce se preda acum la mate pentru ca am cam pierdut destule notiuni pe drum, si pe langa asta si materia de la fizica? Adica are rost? sau ce mi-ati sugera sa fac?

#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
In mileniul asta, cu G si YT, nu te poti plange ca nu ai acces la informatie, ca profesorii nu sunt buni,  ori ca iti trebuiesc meditatii.
Vrei sa aprofundezi matematica ? Depinde doar de tine. Exclusiv de tine.

Edited by pasilla, 27 September 2017 - 21:21.


#3
jegmihai

jegmihai

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,536
  • Înscris: 03.09.2013
Pentru inceput incearca sa lucrezi de unul singur. Cand ai vreo nedumerire, cauti pe internet, prin culegeri, intrebi un coleg/profesorul, te zbati pana reusesti sa-i dai de cap exercitiului. Incepi cu cele mai usoare si treptat cresti dificultatea.

Astfel, daca te tii de treaba, reusesti sa-ti formezi un ritm si poti sa devii autodidact. In acea sedinta de meditatii saptamanala nu acaparezi mare lucru, tot tu trebuie sa lucrezi singur daca vrei sa ajungi la un nivel inalt.

#4
golgheteru

golgheteru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 29.05.2010
Eu zic sa te apuci cel putin in iarna de meditatii ca sa iti fie mai usor cu materia de bac pt a 12-a. In aceiasi situatie eram si eu, doar ca profesorul era bun :)) am facut de pe a 11-a - nu stiam nici cele mai banale notiuni de liceu de matematica - chiar mi-a priit foarte bine, nu am avut si nici acum nu am treaba cu matematica de facultate, mi s-a parut destul de usoara. Notiunile de liceu de matematica si fizica vor fi decisive dintre a intelege ceva dintr-o facultate sau de a reusi sa treci ca rata prin apa. Nu te panica, doar alege un profesor bun de meditatie, de preferat sa fiti putini in grupa, in cazul in care ai probleme sa intrebi pentru ca iti e rusine (nu ca n-ar fi pe banii tai intrebarile).

#5
mofone

mofone

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 30.08.2011
Cu fizica doar la poli poti sa te duci, si asta ca sa te descurci acolo la o materie cu fizica, unde poate vei avea aceeasi tragere de inima ca in liceu pentru fizica. Dar nu te baza doar pe fizica in defavoarea matematicii, unde e fizica, matematica e si mai multa. Si fizica va fi ceva de genul o materie intr-un semestru, poate doua, mate in schimb...
Esti a 11`a si mai ai un an pana la a 12'a deci ai 2 ani sa te faci mare. Eu zic ca sanse ai. Ce sa faci? Vezi ce se cere la poli pe mate, la intrate si eventual primul an/semestru, si unde vezi ca se pupa cu ce faci a 11-a si a 12-a baga interes. Daca ai atu pe fizica trebuie sa pui si mate. Altfel e degeaba

Edited by mofone, 27 September 2017 - 22:04.


#6
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Fizica fara mate nu prea merge, poate doar la nivel elementar. Studiu pe mate, individual, cu profesor.......

#7
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010

View Postkuniacz, on 27 septembrie 2017 - 21:11, said:

Intrebarea e, are rost sa ma pun sa fac pe meditatii acum, si sa vad daca as reusi cumva sa ma redresez la mate, pentru ca oricat incerc nu mai reusesc sa inteleg ce se preda acum la mate pentru ca am cam pierdut destule notiuni pe drum, si pe langa asta si materia de la fizica? Adica are rost? sau ce mi-ati sugera sa fac?

1) Daca vrei sa urmezi Facultatea de matematica, iti asumi riscuri foarte mari; mai ai ceva mai mult de un an si jumatate pana la admitere, La matematica (Bucuresti) se intra destul de usor (subiectele nu sunt foarte dificile), dar cerintele sunt foarte mari dupa. Dupa primul an o treime din studenti renunta, pentru ca nu fac fata ritmului si nivelului de abstractizare. Daca nu ai ajuns la olimpiada faza pe municipiu (unde sa fi facut macar jumate din suciecte) o sa-ti fie foarte foarte greu.

2) Exista un forum-matematic unde niste profesori iti dau solutii destul de repede la problemele din manual (grupate pe ani de studiu):
https://forum.anides...wforum.php?f=49
https://forum.anidescoala.ro/index.php

Daca vei consulta arhiva, vei gasi sute de probleme rezolvate de-a lungul timpului. Majoritatea problemelor din manuale ar trebui sa fie rezolvate. Oricum ai o nelamurire, o pui per forum si vei primi ajutor.

3) Dai banii meditatorului, nu ca sa repete materia predata la clasa in liceu. Practic este imposibil ca ca intr-un an jumate sa-ti faca materia pe 4 ani, chiar cu doua sedinte pe saptamana. Cand te prezinti in fata meditatorului, lucrurile simple ar trebui sa le stapanasti.

Este bine sa incepi cu lectiile gratuite pe internet de matematica: cauti pe google (catalin ioan angelo youtube) sau (Ioan Ursu +youtube.)
Ai sa gasesti sute de ore cu probleme de matematica rezolvate( clasele IX-XII), de la simplu pana la nivel peste bacalaureat. Se pot descarca in format mp4 cu softul free youtube downloader
Sunt suficiente pt a te ridica la nivel peste mediu. Prin urmare nu arunca banii la meditatori pt lucruri simple, decat daca nu te descurci cu filmele youtube.

4) Exista cursuri pe bani pe internet care te pregatesc pana la nivel de bac si un pic peste. http://www.profesorultau.ro/
ai cateva demo gratuite. Daca te multumesc, platesti un abonament pt 1 - 6 luni, dupa care te apuci sa le inregistrezi cu un soft free de tipul oCAM; asigura-te mai intai ca e legal. Le revezi pana le inveti. Dupa ce ajungi la nivel mediu cu matematica te duci la un meditator cu care sa pregatesti examenul la facultate. E bine sa incepi urgent cu partea de functii din cl a IXa si a X a. Fara astea nu poti intelege analiza matematica.

PS: In aceasta cale, daca te tii serios de treaba, cel tarziu peste 2 ani si jumatate nu ar trebui sa ai probleme cu admiterea la pooitehnica.

Edited by RomeoM, 28 September 2017 - 09:09.


#8
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003

View Postkuniacz, on 27 septembrie 2017 - 21:11, said:

in astia 2 ani si ceva de liceu am avut medii mari la fizica, cam 9, dar la mate 5 pe linie, cum, nu stiu
Nu ti-ai dat interesul. N-ai cum sa stii fizica si mate sa nu pricepi. Ca-s mana-n mana pe aceeasi gandire logica.

View Postkuniacz, on 27 septembrie 2017 - 21:11, said:

are rost sa ma pun sa fac pe meditatii acum, si sa vad daca as reusi cumva sa ma redresez la mate
Desigur. Orice timp pierdut lucreaza in defavoarea ta acum. Asa ca recupereaza, inca nu-i pierduta lupta.

View PostRomeoM, on 28 septembrie 2017 - 09:01, said:

1) Daca vrei sa urmezi Facultatea de matematica
Nu vrea acolo, vrea la inginerie.

#9
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010

View Postneagu_laurentiu, on 28 septembrie 2017 - 10:09, said:

Nu ti-ai dat interesul. N-ai cum sa stii fizica si mate sa nu pricepi. Ca-s mana-n mana pe aceeasi gandire logica.

Matematica utilizata in fizica de liceu se (pe vremea mea) reducea la inmultiri, impartiri, radicali (formule), un minim / maxim de functie de gradul al II lea, in caz extrem minim de functii care sa faca apel la derivate ). Probabil ca la mecanica de cl a IX a, cel mai avansat concept matematic, este folosirea intr-o problema, minimului functiei de gr al II lea. Elevii daca nu vin cu lectia invatata, e greu sa o descopere la olimpiada.
Dificultatea vine din algoritmii de rezolvare ai problemelor - care au in spate modelarea fenomenului. Daca a lucrat multe probleme din culegeri bine elaborate este bine, deprinderea de a munci poate fi valorificata. Atunci exista o carte de exceptie, scrisa de Dorin Gheoghiu cu probleme de olimpiade ( https://lajumate.ro/...ca-2247314.html ) care iti asigura accesul la fazele superioare ale olimpiadelor. Astazi programa s-a mai schimbat (simplificat) dar pt cine vrea performanta in invatamantul mediu ramane o resursa de prima mana.

Eu am facut liceul de Fizica, pe platforma Magurele. O treime din clasa ajungea la etapa judetena a olimpiadei de fizica, dar erau mediocri la matematica; aproape in fiecare an aveam olimpici la faza pe tara. Cu toate astea, unii au avut nevoie de meditatii multe la matematica pt a intra la Poitehnica. Fizica era mult mai usor de invatat.

View Postneagu_laurentiu, on 28 septembrie 2017 - 10:09, said:

Desigur. Orice timp pierdut lucreaza in defavoarea ta acum. Asa ca recupereaza, inca nu-i pierduta lupta.
Pana la urma e bine sa ia cat mai repede un profesor. Dai niste bani. ii arati resursele form+youtube dar acesta iti stabileste un program eficient "personalizat" in functie de cunostinte, resurse si capacitate.

Edited by RomeoM, 28 September 2017 - 11:24.


#10
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003

View PostRomeoM, on 28 septembrie 2017 - 11:04, said:

Fizica de liceu se (pe vremea mea) reducea la [...]
Eu nu puneam egal la nivelul asta ci ma refeream la logica. Adica ai logica sa intelegi fizica, fenomene, rezolvari aferente si nu poti pricepe matematica daca ti-ai da interesul? Nu cred. La fel chimie sau informatica. Daca la una din materiile reale spui ca stai bine inseamna ca poti si la celelalte, totul tine de cat interes iti dai, capacitate inseamna ca ai.

Edited by neagu_laurentiu, 28 September 2017 - 11:17.


#11
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010

View Postneagu_laurentiu, on 28 septembrie 2017 - 11:17, said:

Eu nu puneam egal la nivelul asta ci ma refeream la logica. La fel chimie sau informatica. Daca la una din materiile reale spui ca stai bine inseamna ca poti si la celelalte, totul tine de cat interes iti dai, capacitate inseamna ca ai.

Logica este importanta din punctul de vedere al gandirii. Dar are o pondere mai mica.
Din punctul meu de vedere este mai dificila algoritmica din informatica de clasa a XI a decat matematica din clasele a XI a si a XI a. Cea mai buna dovada este ca aproximativ 200 de admisi la Fac de matematica informatica, dau examen de admitere la automatica, il iau si se muta acolo. Fizica e mult mai simpla. In anii 60-80 pt admiterea la automatica-aeronave-electonica ( crema politehnicii ) examenul de fizica nu putea sa te surprinda daca acopereai materia. La examenele de matematica, intotdeauna au existat surprize neplacute, greu de anticipat: iti dadeau cosmaruri cand pregateai examenul de admitere.
Dupa revolutie, din ce am vazut nu prea au mai exitat proble dificile la politehnica, cu pondere mare in media finala. Pe o programa mult simplificata. Culegerea de probleme a lui Ganga este relevanta.

Edited by RomeoM, 28 September 2017 - 11:43.


#12
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003
Eu ce sa fac daca la mate nu erau subiecte din manual si nici de prin culegeri, erau la prima vizualizare si te puneau sa le rezolvi cu ce aveai in dotare (se presupunea ca erai rodat cu cele din manual si culegeri). La fizica nu ridicau gradul de exigenta intr-atat. Dar asta nu are a face cu capabilitatea necesara.

#13
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010

View Postneagu_laurentiu, on 28 septembrie 2017 - 12:13, said:

te puneau sa le rezolvi cu ce aveai in dotare (se presupunea ca erai rodat cu cele din manual si culegeri).
Poate nu am fost explicit: pentru unele probleme de matematica ( cu pondere mare in media finala) nivelul era de olimpiada judeteana. Bibliografie era suficienta ( Gazeta matematica seria B, Culegerile lui C. Ionerscu Tiu, Culegeri cu probleme de olimpiada )...  Dar trebuia sa aloci timp de 3-4 ori mai mult timp decat la fizica. Si stres mai mare la examen.
Gazeta matematica gesea la toate chioscurile de ziare.

Edited by RomeoM, 28 September 2017 - 12:48.


#14
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003
Si crezi ca la fizica nu puteau nascoci tot felul de probleme? Stacheta la mate era destul de sus dar nu pt. ca fizica nu se ridica la nivelul acesta, se putea si ea foarte bine.

Edited by neagu_laurentiu, 28 September 2017 - 13:01.


#15
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010

View Postneagu_laurentiu, on 28 septembrie 2017 - 13:00, said:

Si crezi ca la fizica nu puteau nascoci tot felul de probleme? Stacheta la mate era destul de sus dar nu pt. ca fizica nu se ridica la nivelul acesta, se putea si ea foarte bine.

Probabil ca la faza pe tara, se puteu inventa, dar eu am mers pe matematica, si din pacate etapa locala la fizica a coincis in CLASELE X-XII cu cea de matematica.
Eu am facut un liceu de fizica la Magurele si marea majoritate a colegilor au urmat Facultatea de fizica; ceilati (care na-au luat la politehnica) s-au angajat la institutul de fizica atomica (IFA) ca laboranti. Pe vremea aceea, cartea PROBLEME DE FIZICA PENTRU ADMITERE IN INVATAMANTUL SUPERIOR - D. Gheorghiu, era manualul de baza folosit la clasa. In carte exista probleme date la olimpiadele din Romania, URSS, Anglia, Ungaria etc

https://www.okazii.r...ghiu-a179003938

In clasa a IX a am rezolvat marea majoritate a problemelor de mecanica (fara oscilatii si pendule), sau am citit solutia din culegerea lui D. Gheorghiu (considerata a fi cea mai completa culegere in acel moment; nr 1 in top). Cand partea de matematica nu pune probleme, dificultatea se rezuma la partea fizica. Ori mie nu mi sa parut sa existe probleme ( din punct de  vedere al dificultatii ) asemenea celor de la faza judeteana a olimpiadelor de matematica. Nu conteaza tara. Cand aparatul matematic se reduce la formule cam greu sa complici problemele: intrii pe cateva sabloane, in variante diferite. Pe de alta parte problemele de electricitate de exemplu, reprezinta un domeniu care interfereaza foarte putin cu cele de caldura sau mecanica.
In matematica o problema de analiza poate cere cunostinte avansate de trigonometrie (functii inverse, ecuatii trigonometrice). O lacuna in trigonoletrie, iti poate compromite un subiect de analiza matematica. La fizica, o lacuna in electricitate nu-ti poate compromite un subiect de caldura.

PS: In facultate incepand cu anul al II lea am avut cursuri de mecanica (teoretica, apoi a medilor continue); mecanica ce se baza pe ecuatii diferentiale si cu dericate partiale, calcul tensorial in anul III. Marea majoritate a colegilor a pornit de la zero cunostinte in mecanica. Eram convins ca experinta din liceu, va contitui un atu la aceste materii. Nu a contat de loc. Pur si toata lumea a luat-o de la zero si s-au incadrat in normalitate; era o alta lume fata de cea din liceu.

Edited by RomeoM, 28 September 2017 - 14:16.


#16
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003
Dar tu in continuare masori pe cele doua in cate operatiuni matematice face un doritor! Nu cred ca asta-i unitatea de masura corecta. La filosofie n-ai deloc asa ceva, asta inseamna ca nu putem gasi concepte care sa-ti invarta bila la fel?

#17
kuniacz

kuniacz

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 27.09.2017

View Postketa, on 28 septembrie 2017 - 01:06, said:

Fizica fara mate nu prea merge, poate doar la nivel elementar. Studiu pe mate, individual, cu profesor.......

Nu stiu ce ai urmat tu, dar la nivel de liceu fizica nu mi se pare ca pune probleme matematice mari. Adica din ce imi vine acum in minte, inafara de banalele operatii, ceva trigonometrie, putina oricum, niste sisteme si cred ca ceva functii de gradu 2 prin clasa a9a, in rest nu prea.

View Postneagu_laurentiu, on 28 septembrie 2017 - 10:09, said:

Nu ti-ai dat interesul. N-ai cum sa stii fizica si mate sa nu pricepi. Ca-s mana-n mana pe aceeasi gandire logica.
Cu interesul ai dreptate, l-am pierdut undeva pe la mijlocul primului semestru de clasa a9a, doar pentru ca nu puteam sa ma identific cu modul de predare de la clasa, adica am acordat treptat tot mai putin timp matematicii zicand o sa am timp atunci fiind clasa a9a, nu pentru ca nu mi-ar fi placut matematica. In schimb, fizica m-a tinut relativ constant si mi s-a parut mai interesanta. Si acum referitor la ce ai zis tu, mie mi se pare ca fizica e mult mai practica, adica poti sa-ti imaginezi ce se intampla intr-o problema si sa o intelegi pe cand la mate, lucrurile sunt mult mai abstracte. Mi se pare ca mai degraba daca esti bun la mate esti si la fizica, poate si invers, desi la mine nu prea a fost asa. Adevarul e ca fizicii am acordat mult mai multa importanta, matematicii aproape spre deloc, de aici si problema asta.

#18
jegmihai

jegmihai

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,536
  • Înscris: 03.09.2013
Nu-i nimic pierdut, încă este timp sa echilibrezi cunoștințele de matematica cu cele de fizica. Poate un profesor meditator ar fi bun pentru a te ajuta "sa-ti dai drumul", iar apoi sa continui pe cont propriu cu studiul.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate