Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Eliminare boot entry

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#19
R10

R10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,678
  • Înscris: 29.03.2010
Am facut stick bootabil cu Xubuntu, si din Gparted am selectat partitia de Xubuntu ca si boot, dar nu a mers, nu am mai putut intra in niciun sistem de operare. Ca sa mearga a trebuit sa fac cum era inainte, adica partitia de Windows sa fie setata ca boot.

Si o chestie interesanta: nu mai merge internetul pe Linux. Pe Windows merge

#20
legit10

legit10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,480
  • Înscris: 02.11.2015
cred ca e legat de MTU, am avut problema asta
http://www.ubuntugee...untu-linux.html

#21
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postmhanor, on 27 septembrie 2017 - 22:22, said:

Codul de boot din MBR nu este identic sau același lucru cu grub-ul. Setupul de Windows nu șterge grub-ul, care se află pe o partiție independentă de a sistemului de operare Linux sau nu, ci doar doar schimbă partiția activă și rescrie codul MBR, care pregătește încărcarea bootloaderului Windows propriu-zis. grub-ul poate fi încărcat, la rândul lui, doar dacă MBR-ul conține codul specific pentru încărcarea grub, dar codul MBR specific grub-ului nu este același lucru cu grub.

Singurul avantaj pe care îl știu, este cazul în care reinstalezi sistemul de operare Linux, nu afectezi grub-ul, pentru că se afla pe partiția lui proprie.

Evident ca grub nu este identic cu secventa de boot din MBR a lui grub, ci ii apartine. Grubul este destul de complex.
MBR-ul este limitat ca spatiu. In codul scris acolo (in limbaj masina) se afla adresa locatiei de unde este incarcat in procesul de boot restul codului care apartine lui grub . Acea secventa de boot din MBR implicata in bootstrap este primul lucru care se incarca de pe partitia marcata ca activa de pe HDD-ul de initializare (primul setat in BIOS in ordinea de boot).
Daca MBR-ul este rescris de catre boot loaderul altui OS, atunci restul codului lui grub devine inutil si atunci trebuie reparat.
Windows la instalare sterge acel cod de initializare al lui grub, daca acesta nu se afla pe o partitie distincta, deci te inseli, daca iti imaginezi ca Windows nu sterge grubul, deoarece fara acel cod de intitializare ce ramane din grub devine inutilizabil. De aceea, atunci cand este instalat Linux este preferabil sa fie aleasa o instalare customizata, adica sa fie create manual partitiile si sa fie plasat grubul pe o partitie distincta (de exemplu, /dev/hda1, /dev/hda2 etc., dar nu /dev/sda unde este scris implicit, deoarece acolo isi plaseaza si installerul lui Windows boot loaderul si suprascrie boot loaderul de la grub).
Singura complicatie din aceasta procedura este ca dupa instalare trebuie sa faci activa partitia pe care ai ales sa fie scris boot loaderul, altfel sistemul nu booteaza. Acest lucru se face din sistemul in care booteaza sau de pe un stick cu Linux bootat in mod LiveCD (de exemplu, din Gparted se pune flagul 'boot' pe partitia unde ai pus grubul) sau de pe un stick/ DVD cu Windows (din DiskPart este selectata si marcata ca activa partitia unde ai pus boot loaderul de la grub), respectiv faci acest lucru pentru boot loaderul de la Windows, daca doresti sa bootezi direct in Windows (sarind peste grub).
Astfel pot fi efectuate si anumite upgrade-uri de OS pentru Windows care altfel esueaza (in cazul unor upgrade-uri de OS, Windows cere sa fie activa partitia lui de instalare sau partitia System Reserved, daca exista). Dupa upgrade faci din nou activa partitita lui Linux.
Incepatorii care instaleaza o distributie Linux prietenoasa cu next... next... pe langa Windows si ulterior sterg partitiile cu Linux se trezesc ca nu mai pot boota nici in Windows, deoarece ramane doar codul din MBR de la grub care nu mai are de unde sa isi incarce fisierele binare sau de configurare. Sau reinstaleaza Windows si cu toate ca nu au sters partitiile de la Linux se trezesc ca nu mai pot boota in Linux, deoarece Windows a suprascris exact acel cod din MBR de la grub si, asa cum am scris mai sus, degeaba restul codului a ramas intact. Daca la instalarea Linux-ului alegi ca device pentru instalarea boot loaderului alta partitie, atunci Windows nu se mai baga peste ea. Poti avea chiar mai multe distributii Linux instalate simultan, fiecare cu grubul instalat separat (de exemplu, pe partitia root a fiecarei distributii) si configurat in mod diferit fara ca o instalare sa fie afectata de eliminarea altei instalari. Totul este sa cunosti cum sa jonglezi cu partitiile active.

View PostR10, on 28 septembrie 2017 - 00:35, said:

Am facut stick bootabil cu Xubuntu, si din gparted am selectat partitia de Xubuntu ca si boot, dar nu a mers, nu am mai putut intra in niciun sistem de operare.

Se pune flagul 'boot' pe partitia pe care este instalat boot loaderul grub (daca nu era in MBR-ul HDD-ului).

#22
R10

R10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,678
  • Înscris: 29.03.2010

View Post_-_, on 28 septembrie 2017 - 08:37, said:

Se pune flagul 'boot' pe partitia pe care este instalat boot loaderul grub (daca nu era in MBR-ul HDD-ului).

Pe care partitie ar trebui sa pun? Am pus pe sda5. M-am gandit ca daca pun pe sda6 nu rezolv nimic, din momentul in care are nu are folosit niciun byte, deci nu este absolut nimic pe ea

View Postlegit10, on 28 septembrie 2017 - 06:38, said:

cred ca e legat de MTU, am avut problema asta
http://www.ubuntugee...untu-linux.html

Daca fac modificari, internetul va merge daca incerc sa ma conectez la alte rootere?

LE: rezultatul la comanda este:sudo ifconfig eth0 mtu 1492

radu@radu-HP-ProBook-650-G1:~$ sudo ifconfig eth0 mtu 1492
[sudo] password for radu:
SIOCSIFMTU: No such device

Fisierul interfaces arata asa:
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopback

Am incercat sa conectez laptopul cu cablu la internet, si nici asa nu merge

#23
R10

R10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,678
  • Înscris: 29.03.2010
Lucruri ciudate se intampla. Fara sa fac nimic, dintr-o data la ecranul de boot au aparut iar 2 optiuni cu Windows 7

#24
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Nu stiu ce ti-a facut acolo EasyBCD. Mai apar uneori probleme la utilizarea acestui program. Posibil ca de acolo sa fie problema. Nu ai facut un backup din EasyBCD?

In mod normal grubul se pune pe o partitie primara, mai putin in partitia extinsa. Totusi, teoretic se poate instala grub si pe un disk logic din partitia extinsa (dar trebuie verificat daca booteaza). Unele BIOS-uri nu sunt capabile sa incarce boot loaderul dintr-o partitie extinsa, dar placile de baza din ultimii ani ar trebui sa nu ridice probleme in acest sens (in trecut nu se putea).
La tine, sda5 este un disc logic din partitia extinsa, iar sda6 este partitia swap (nu ai de ce sa pui acolo grubul).

Problema cu Internetul este off-topic aici. Nu vad de ce ai incerca sa modifici MTU. Poti deschide un topic pe aceasta tema in aria Linux si sa oferi detalii: ce versiune de Xubuntu folosesti, ce placa/ placi de retea ai, daca iti apare listat adaptorul de retea (lspci), daca te conectezi cu cablu si/ sau wireless, cum ai setat conexiunea (ifconfig), ce raspunsuri primesti la ping catre IP-ul propriu, rooter si exterior etc.

Edited by _-_, 28 September 2017 - 16:14.


#25
mhanor

mhanor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 12.01.2004

View Post_-_, on 28 septembrie 2017 - 08:37, said:

Windows la instalare sterge acel cod de initializare al lui grub, daca acesta nu se afla pe o partitie distincta, deci te inseli, daca iti imaginezi ca Windows nu sterge grubul
Am explicat. Văd că nu mă fac înțeles. Setup-ul de Windows modifică codul MBR. Grub-ul nu dispare, el rămâne pe partiția pe care a fost instalat. Că nu se mai încarcă, este altceva. Chiar dacă este pe o partiție separată, tot nu se va încărca dupa ce setup-ul de WIndows își face treaba, pentru că MBR-ul a fost rescris și partiția activă schimbată. Deci este necesar să rescrii MBR-ul și probabil să reactivezi partiția pe care se află grub.

#26
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postmhanor, on 28 septembrie 2017 - 17:13, said:

Chiar dacă este pe o partiție separată, tot nu se va încărca dupa ce setup-ul de WIndows își face treaba, pentru că MBR-ul a fost rescris și partiția activă schimbată.

Te inseli. Credeam ca ai inteles explicatia mea, dar se pare ca nu.
Mai mult ca sigur tu pui grubul (boot loaderul) in MBR si nu ai instalat grubul pe alta partitie, daca zici ca ti l-a suprascris.
Eu il pun pe partitie separata in dual-boot cu Windows sau multi-boot si am facut asta pe zeci de PC-uri si cu multe distributii Linux. Nici macar o singura data nu a fost grubul rescris de Windows. Nici nu ar avea de ce, deoarece Windows nu se baga pe partitii cu alt sistem de fisiere (decat daca le stergi tu din greseala la instalare - doar asa poti ramane fara grub). Windows doar isi seteaza propria partitie ca partitie primara. Pui din nou flagul 'boot' pe partitia unde ai instalat grubul si Linux va boota fara probleme.

#27
mhanor

mhanor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 12.01.2004
Grubul nu stă în MBR. Asta nu întelegi tu. Este o diferentă între codul din MBR și bootloader, care în cazul discuției este grub.
Fă o probă, în mașina virtuală. Ce variantă de Linux vrei tu, cu grub unde vrei tu, pe partiția lui. Apoi booteaza ISO de Windows, apasă Shift+F10 și execută bootrec /fixmbr. Apoi vezi dacă mai bootează Linux-ul. Bootează apoi cu live-ul de Linux și montează partiția grub. Ai s-o găsești tot acolo, unde ai lasat-o.

Edited by mhanor, 28 September 2017 - 17:52.


#28
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postmhanor, on 28 septembrie 2017 - 17:49, said:

Grubul nu stă în MBR. Asta nu întelegi tu. Este o diferentă între codul din MBR și bootloader, care în cazul discuției este grub.

Ce afirmi tu este pur si simplu absurd.
Dovedeste ca grub nu sta in MBR pe un sistem cu BIOS, respectiv pe partitia EFI a unui sistem cu UEFI si disk partitionat in stil GPT!
De fapt, dovedeste ca poti boota ORICE sistem de operare instalat pe un HDD partitionat in stil MBR fara ca boot loaderul sa fie scris in MBR!

Boot loaderul are drept componenta esentiala fix acel cod scris in MBR (ceea ce se intampla si in cazul lui grub), adica ala pe care il suprascrie Windows, daca pui grubul in /dev/Xda (adica in zona sectorului 0 al HDD-ului) in loc de inceputul partitiilor Xda1, Xda2 etc. (adica in MBR-ul - sau, mai corect, spus, VBR-ul - partitiilor identificate de Linux cu acel numar ca sufix). Daca informatia din MBR a lui grub (din /dev/Xda unde pui tu grubul) nu mai exista, atunci restul fisierelor lui grub, indiferent unde ar fi devin complet inutile. Este ca si cum l-ai decapita...

Ca sa intelegi teoria din spate poti consulta articolul acesta: https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUB

Pe scurt:

GNU GRUB (short for GNU GRand Unified Bootloader) is a boot loader package from the GNU Project.

Version 1 (GRUB legacy)
The master boot record (MBR) usually contains GRUB stage 1, but can contain another bootloader which can chain boot GRUB stage 1 from another boot sector such as a partition's volume boot record.
Stage 1 can load stage 2 directly, but it is normally set up to load the stage 1.5., located in the first 30 KiB of hard disk immediately following the MBR and before the first partition.

Version 2 (GRUB)
Stage 1: boot.img is stored in the master boot record (MBR) or optionally in any of the volume boot records (VBRs), and addresses the next stage by an LBA48 address (thus, the 1024-cylinder limitation of GRUB legacy is avoided); at installation time it is configured to load the first sector of core.img.
Stage 1.5: core.img is by default written to the sectors between the MBR and the first partition, when these sectors are free and available. For legacy reasons, the first partition of a hard drive does not begin at sector 1 (counting begins with 0) but at sector 63, leaving 62 sectors of empty space not part of any partition or file system, and therefore not prone to any problems related with it. Once executed, core.img will load its configuration file and any other modules needed, particularly file system drivers; at installation time, it is generated from diskboot.img and configured to load the stage 2 by its file path.
Stage 2: files belonging to the stage 2 are all being held in the /boot/grub, which is a subdirectory of the /boot directory specified by the Filesystem Hierarchy Standard (FHS).

Din cate imi dau seama, tu asociezi grub strict cu "Stage 2"...

Iar ceea ce am afirmat eu (si care era esenta discutiei) este sintetizat in articol printr-o imagine si explicatia: "GNU GRUB on a MBR-partitioned hard drive; stage 1 (boot.img) can alternatively be written into one of the VBRs." (adica in boot recordul volumului sau asa-zisul MBR al unei partitii oarecare).
Deci, pune grubul unde ti-am zis si verifica, in masina virtuala daca vrei, daca mai este sters grubul! Eu am facut verificarea aceasta de zeci de ori, pe masini reale. Am si testat Windows 10 Technical/ Insider Preview atat prin clean install cat si prin upgrade pe acelasi SSD pe care Linux-ul a stat bine mersi fara a fi afectat vreodata. La topicul despre Windows 10 RTM postasem inclusiv niste screenshoturi (pe care iata ca le-am regasit): https://forum.softpe...6#entry16068750
In acel post chiar se poate observa ca dupa un clean install de Windows 10 - varianta pentru insideri - ramasese activa partitia lui Linux (de regula, Windows 10 marcheaza automat ca activa partitia System Reserved).

Edited by _-_, 28 September 2017 - 20:21.
completari


#29
mhanor

mhanor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 12.01.2004
Eu să dovedesc? Ai încercat ce am spus mai sus, cu mașina virtuală? Codul din MBR este esențial pentru încărcarea bootloaderului. Codul din MBR specific bootloaderului Windows nu va încărca grub. Dacă rescrii codul specific din MBR, nu înseamnă că stergi/rescrii bootloaderul (grub în cazul nostru), care se află pe o partiție, nu în MBR.
Mă opresc aici. Alte reply-uri din partea mea nu vei mai primi în threadul curent.

#30
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Da, tu sa dovedesti, deoarece incercand sa "dovedesti" poate reusesti sa te lamuresti ce confuzii faci.
iar eu nu am afirmat nicaieri ca "Codul din MBR specific bootloaderului Windows va încărca grub" (asta ai pus-o de la tine).
Imi dau seama ca nici macar nu te-ai obosit sa citesti ce am postat deasupra postului tau despre "stadiile" grub-ului...
Grub (care este un boot loader) nu se reduce doar la acele fisiere din "Stage 2" pe care le poate vizualiza orice user.

Edited by _-_, 28 September 2017 - 20:39.


#31
mhanor

mhanor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 12.01.2004
Ai dreptate. Am testat. Dacă bootstrap-ul grub-ului este instalat în sectorul de boot al partiției active, dacă există bootstrap valid în sectorul 0 (MBR), chiar și cel specific Windows-ului, Grub-ul este funcțional. N-am mai testat dacă schimb partiția activă, dar probabil dacă se instalează Windows-ul, trebuie doar schimbată partiția activă pe cea a grub. Nu bootează doar dacă distrug codul din sectorul 0 (tabela de partiții rămâne intactă). Mea culpa. Impresia mea se baza pe experiențe foarte vechi  și probabil greșeam eu sau se datora limitărilor versiunii 1 de Grub (nu boota) în urma cărora renunțasem complet la ideea de a instala bootstrap-ul Grub-ului pe sectorul partiției. Plus că nici nu credeam că bootstrap-ul din MBR poate încărca bootstrap-ul din sectorul partiției, dacă nu aparțin aceluiași bootloader.

Edited by mhanor, 28 September 2017 - 22:10.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate