Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Estonia, societatea digitală: Votezi online, îți botezi copilul pe internet sau pornești un business în 20 de minute

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
44 replies to this topic

#1
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 07.02.2017
Estonia, societatea digitală: Votezi online, îţi botezi copilul pe internet sau porneşti un business în 20 de minute

Quote

Estonia se află aproape de sfârşitul unui proces de digitalizare totală, cu o populaţie de 1.3 milioane de locuitori, toţi cu o identitate digitală, într-un stat în care 99% dintre servicii sunt realizabile online.

Cu ajutorul identităţiii digitale, peste 90% dintre acţiunile legale care erau condiţionate de deplasarea cetăţeanului la anumite societăţi sau instituţii pot fi realizate acum cu ajutorul unui smartphone, unui laptop sau unei tablete.

Statisticile arată eficienţa unui astfel de sistem. Semnătura digitală pe are cetăţenii o pot aplica pe orice act oficial, salvează 2% din PIB-ul anual deoarece nu mai există cheltuieli excesive cu acte în format fizic.

Schimbarea a fost posibilă în primul rând datorită colaborării eficiente dintre instituţiile statului, portalul naţional de e-ID însumând toate celelalte portaluri web puse la dispoziţie de către instituţii.

Singurele acţiuni legale care nu pot fi completate cu ajutorul identităţii digitale sunt cununia civilă şi tranzacţiile imobiliare.

„Unele lucruri sunt mai sensibile. Nu credem că ar trebui să pierdem înţelesul căsătoriei, transformând-o într-o procedură digitală. De asemenea, tranzacţiile imobiliare nu ar trebui făcute online deoarece nu ştii dacă persoana din spatele laptopului face acest lucru cu bună ştiinţă. Poate cineva ţine o armă îndreptată spre persoana respectivă iar aceasta ajunge să îşi vândă casa”, explică Anna Piperal, managing director Enterprise Estonia.

Cetăţenii nu sunt nevoiţi să deţină asupra lor niciun act în format deoarece totul este integrat în identitatea digitală. Singurul act pe care îl utilizează cetăţenii Estoniei în format fizic este permisul de conducere încât nu pot călători în cadrul Uniunii Europene cu identitatea digitală.

Totuşi, chiar şi în cazul pierderii permisului de conducere sau dacă acesta expiră, procedura de înlocuire este scurtă şi rapidă. Este un formular online care poate fi completat în 3 minute, acesta fiind urmat de un interval de timp de maxim 24 de ore în care actul este livrat la adresa de reşedinţă.

Din perspectiva sistemului medical, prezenţa pacienţilor în spitale a scăzut cu 30% datorită sistemului digitalizat.
Pentru a reînnoi o prescripţie medicală, pacienţii nu sunt nevoiţi să se deplaseze la spital ci doar să îşi contacteze online doctorul, acesta la rândul său urmând să emită, în cel mai scurt timp, o prescripţie în format digital care poate fi folosită în orice farmacie. Pentru a nu exista preferenţiabilitate din partea medicului asupra unui anumit produs farmaceutic, medicul prescrie substanţele active din tratamentul necesar iar pacientul poate alege în farmacie produsul care i se pare mai bun şi mai avantajos.

Aceste prescripţii farmaceutice sunt valabile în peste 150 de state ale lumii.

Sistemul de i-voting al Estoniei a făcut organizarea alegerilor să coste de 2,5 ori mai puţin decât în trecut.
Istoricul medical al pacientului este la doar „un clic distanţă”, încât cadrele medicale pot cunoaşte orice detaliu în cazul unei urgenţe.

Sistemul de i-voting a făcut organizarea alegerilor să coste de 2,5 ori mai puţin decât în trecut.
Acest sistem a fost implementat în 2005 fiind primul de acest tip din lume. În momentul de faţă, peste 30% din popuaţie voteză online. Votul poate fi realizat din 128 de ţări iar sistemul economiseşte 10.000 de zile de lucru deoarece nu mai este nevoie de o alocare majoră de resurse umane pentru a realiza votarea.

Estonia oferă posibilitatea de a obţine e-Residency – cetăţenie digitală cu scopul de a oferi acces mai uşor antreprenorilor care vor să dezvolte un business în acest stat.
„Este mult mai uşor şi mai rapid să pui bazele unei companii, cu toate normele legale şi financiare pe care le implică acest proces, datorită interconectivităţii dintre bazele de date.
Poate dura o oră sau mai puţin să faci acest lucru”, spune Anna Piperal.

În privinţa educaţiei, Estonia priveşte înspre viitor, copiii încă din clasele primare fiind iniţiaţi şi educaţi în robotică şi programare.
„Toată lumea ştie că tinerii sunt viitorul. Toată lumea ar trebui să ştie că programarea şi robotica reprezinta noua matematică”

Peste 85% dintre şcolile din ţară folosesc materiale digitale de studiu priin intermediul platformei e-School iar planul este ca toate materialele utilizate în învăţământ să fie digitale până în 2020.''


http://www.zf.ro/bus...minute-16741893


Cand este vointa politica, se pot realiza asemenea obiective. Nu conteaza numarul locuitorilor din tara ta ci doar vointa si dorinta politicienilor de a realiza asemenea proiecte.
Ce au facut estonienii, este un real exemplu de progres. Asa ceva este un progres pentru o tara si nu implementarea agendei LGBT sau colonizarea tarii cu migranti analfabeti musulmani si africani care duc doar la regresarea tarii tale si poporului tau.

La noi nu se va ajunge prea repede la situatia din Estonia, descrisa in articolul postat de mine deoarece politicienii si acolitii lor si-ar taia craca de sub picioare iar banul public pe care acum il cheltuie risipitor, in folosul lor, sub diverse forme (supradimensionarea nejustificata a schemei de personal, cu persoane apropiate lor, a unor institutii de stat, realizarea a diferite achizitii de produse si servicii, total inutile daca s-ar ajunge la situatia din Estonia, evaziune fiscala-eliminata daca platile s-ar efectua doar on line, cu cardul bancar, etc).

Edited by Adm, 26 September 2017 - 07:25.


#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,040
  • Înscris: 22.05.2003
Suntem asa de parte in negura istoriei, incat Estonia poate fi la celalalt capat al galaxiei.

Suna bine ce au facut ei, dar eu m-as feri sa fac asta in Romania. Iata de ce:

- milioanele alea de programatori ROMANI geniali, aparent sunt la Microsoft, iar toti il injura pe Bill!
- am vazut rezultatul softurilor facute de Ghita & Siveco etc. Mai bine ramanem la abac! E mai safe si mai ieftin!
- am avea o mare problema cu somerii din institutiile de stat, care plimba hartii de la un birou la celalalt!

Nu e doar vorba de informatizare, e vorba de schimbarea de la temelie a unui intreg sistem de legislatie si proceduri, care la noi e incremenit inca in anii '60!

La noi totul se bazeaza pe formulare "secrete", ce se iau de la Xerox-ul particular de la colt, si triplu exemplar copiii!

#3
cristian_sen

cristian_sen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,155
  • Înscris: 21.08.2003
Ba si la noi sunt tendinte de acest gen, si inca la nivel guvernamental, chiar ieri o doamna,inalt functionar public intr-un minister, solicita bani online, adica fara hartii, stampila, drumuri...eco,curat coane!

#4
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Am dat si eu exemplul estonian de mai multe ori cand imi imaginam cum as vrea sa arate societatea si statul roman. Exista si niste tutoriale amuzante pe net facute de RIK, agentia lor specializata.
Dar, pentru ca trebuie sa fie un dar, solutiile astea merg snur intr-o tara mica. Cu cat tara e mai mare cu atat mai mult apar sincope.

#5
Moftangiu

Moftangiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 16.03.2010
Estonia cu o populatie de 1,3 mil din care 1,29 mil traiesc in capitala tarii Tallinn, adica ca si cum Romania s-ar reduce al Bucuresti.

Quote

Capitala și cel mai mare oraș este Tallinn. Cu o populație de 1,29 milioane de locuitori, este una dintre cele mai puțin populate state membre ale Uniunii Europene, ale Zonei Euro și ale NATO. Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Este listată ca fiind o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială, ca „economie avansată” de către Fondul Monetar Internațional, și este membră a OECD. Națiunile Unite clasifică Estonia drept „țară dezvoltată” cu un Indice al Dezvoltării Umane „foarte ridicat”, iar țara se află pe primele locuri în termeni de libertate a presei (locul 3 în lume în 2012), libertate economică, libertate politică și educație.
Romania cu 40% populatie in mediul rural, nu poate pretinde sa fie ca Estonia.

Edited by Moftangiu, 26 September 2017 - 07:39.


#6
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Da, nici eu nu am inteles niciodata, dar absolut niciodata de ce nu poate deschide cineva un mic business sau PFA, inregistranda niste cacaturi de formulare pe internet, daca e dispus sa declare castigurile si sa plateasca taxe pentru ele.  De ce e atat de complicat pentru o persoana fizica sa declare niste venituri daca face niste fapte de comert (ex: importa niste rahaturi din China si le vinde).

Ca sa declari niste venituri in RO, trebuie sa deschizi SRL sau PFA - ai nevoie, din start, de acordul vecinilor si al Asociatiei de Proprietari (lucru absolut cretin si inexplicabil), trebuie sa mergi la ANAF, la Camera de Comert, trebuie sa deschizi cont... toate cacaturile posibile. Asta ca sa poti declara niste kkturi de venituri din comert, de 200-00 de euro, sa spunem (un adevarat kkt, din punct de vedere valoric).

Sistemul fiscal romanesc este absolut cretin.  Ar trebui introduse niste praguri valorice minime sub care nu se plateste decat impozit pe venit (deci nu si kkturile la CAS si CASS, decat optional).  Trebuie sa lasi omul care castiga 100 de euro pe luna, ca moare de foame.. sa nu-l mai freci la icre cu CAS si CASS... pentru ca obtine niste venituri cat sa nu crape de foame...

DIn pacate, asta e tara....

#7
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,636
  • Înscris: 13.10.2003

View PostMoftangiu, on 26 septembrie 2017 - 07:37, said:

Romania cu 40% populatie in mediul rural, nu poate pretinde sa fie ca Estonia.

Nu in totalitate insa mai multa digitalizare ca sa eviti birocratia, coruptia si sa scazi cheltuielile statului acolo unde se poate ar fi de salutat.
Ma indoiesc insa ca pesedistii au in plan asa ceva, nici nu a fost prins in programul de guvernare plus ca este evident ca prioritatile lor sunt cu totul altele decat dezvoltarea tarii.

Edited by radumiki, 26 September 2017 - 07:47.


#8
Moftangiu

Moftangiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 16.03.2010
La noi investitiile in informatizare le stabilesc cei de la STS.
Pentru ei prioritar este sa investeasca intr-un sistem de evidenta a turistilor nu ca sa reduca birocratia.

View Postrosix, on 26 septembrie 2017 - 07:43, said:

Da, nici eu nu am inteles niciodata, dar absolut niciodata de ce nu poate deschide cineva un mic business sau PFA, inregistranda niste cacaturi de formulare pe internet, daca e dispus sa declare castigurile si sa plateasca taxe pentru ele.  De ce e atat de complicat pentru o persoana fizica sa declare niste venituri daca face niste fapte de comert (ex: importa niste rahaturi din China si le vinde).
Nu se poate pentru ca trebuie sa dai pesches la multitudinea de "sultani" care pun o stampila pentru aprobare, si peschesul nu poate fi dat online ca raman urme.
De ce nu s-a aplicat prevederea sa nu te mai opreasca agentul de circulatie si sa-ti vina amenda acasa? Din aceleasi motive al peschesului.
Am trait atata timp sub turci asa ca naravul nu se uita.

Edited by Moftangiu, 26 September 2017 - 07:54.


#9
Kersim

Kersim

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,064
  • Înscris: 15.10.2016
salvează 2% din PIB-ul

TAMPITILOR! Noi frecam lula cu nu vrem chipuri, nu vrem biometrice, nu vrem rahaturi in loc sa optimizam tot. Am reduce drastic cheltuielile din domeniul public daca am ajunge si noi la un nivel de digitalizare decent.

Si chiar daca Estonia este o tara mica cu multi locuitori urbani, tot au si ei catune uitate de lume unde nu ai nici semnal la telefon. Insa totusi sistemul functioneaza.

Trantorii care vor ajunge someri se vor putea reprofesionaliza pentru a intra in mediul privat. Daca am face suficiente reforme incat sa dam afara masiv din aparatul de stat, atunci am face si suficiente reforme incat sa se deschida foarte multe afaceri in mediul privat. Plus ca inclusiv statul poate sa porneasca niste proiecte flagship si sa ofere programe prin care cei care sunt dati afara sa se poata angaja la noile companii de stat (de data asta ceva in industrie).

2% din PIB este enorm, dar nu m-ar mira ca la noi sa fie chiar mai mare diferenta. Cu banii aia am putea face cate un PiSi anual, de exemplu.

Edited by Kersim, 26 September 2017 - 07:58.


#10
Moftangiu

Moftangiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 16.03.2010

View PostKersim, on 26 septembrie 2017 - 07:54, said:

salvează 2% din PIB-ul
La noi se fura si se iroseste mai mult de 2% din PIB.
Daca s-ar reduce coruptia am face economi mult mai mari.

Edited by Moftangiu, 26 September 2017 - 07:57.


#11
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
O fostă a mea din Estonia râdea și cu dosul de informatizarea de la acel moment a Austriei, și sunt mulți ani de atunci.

Mereu am admirat Estonia pentru îndrăzneala "futuristică".

#12
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,279
  • Înscris: 30.10.2003
Astia-s mai putini decat bucurestenii.

#13
radumiki

radumiki

    funny content creator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,636
  • Înscris: 13.10.2003

View PostBursul, on 26 septembrie 2017 - 08:16, said:

Astia-s mai putini decat bucurestenii.

Macar sa-i vedem ca incep un astfel de proiect la modul serios nu de genul unui site teapa de genul e-Romania care costa 1 miliard euro!

Insa noi discutam aici scenarii SF. Auzeam dimineata la radio ca onor guvernul a dat bani ptr. repararea unei case de casatorii nefunctionale si inaintea furtunii 800 de mii lei ptr. reparatii, sute de mii de lei ptr. camine culturale din tot felul de catune iar la Buzias unde liceul nu mai are acoperis si ploua in clase nu a dat nimic. Trebuiau aia sa spuna ca e casa de casatorii si nu liceu? Sau s-au dat doar la primarii PSD ca sa aiba de unde fura? Si noi vrem digitalizare... cine sa o faca? Astia nu fac nimic daca nu le iese si lor ceva.

#14
ZIGZAG20

ZIGZAG20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,971
  • Înscris: 20.04.2013
Au facut pasul asta pentru a adera la zona euro si au dat afara 1% din populatie :) de la stat.

#15
geo76com

geo76com

    Maninc clone fara memorie si stresez userii bugetari

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,841
  • Înscris: 14.09.2004

View Postmax_01, on 26 septembrie 2017 - 07:18, said:

Estonia, societatea digitală: Votezi online, îţi botezi copilul pe internet sau porneşti un business în 20 de minute



http://www.zf.ro/bus...minute-16741893


Cand este vointa politica, se pot realiza asemenea obiective. Nu conteaza numarul locuitorilor din tara ta ci doar vointa si dorinta politicienilor de a realiza asemenea proiecte.
Ce au facut estonienii, este un real exemplu de progres. Asa ceva este un progres pentru o tara si nu implementarea agendei LGBT sau colonizarea tarii cu migranti analfabeti musulmani si africani care duc doar la regresarea tarii tale si poporului tau.

La noi nu se va ajunge prea repede la situatia din Estonia, descrisa in articolul postat de mine deoarece politicienii si acolitii lor si-ar taia craca de sub picioare iar banul public pe care acum il cheltuie risipitor, in folosul lor, sub diverse forme (supradimensionarea nejustificata a schemei de personal, cu persoane apropiate lor, a unor institutii de stat, realizarea a diferite achizitii de produse si servicii, total inutile daca s-ar ajunge la situatia din Estonia, evaziune fiscala-eliminata daca platile s-ar efectua doar on line, cu cardul bancar, etc).

Votezi online, îţi botezi copilul pe internet sau porneşti un business în 20 de minute dar te ocupa rusii in 120 de minute
PAS Posted Image

#16
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,309
  • Înscris: 08.02.2011
Scenariile alea de filme SF unde ai identitatea complet stearsa probabil vor deveni realitate mai devreme sau mai tarziu.  Sau sa vezi distractie cand se blocheaza total baza de date a astora, daca-i facuta tot de firme de 2 lei si cu spagi uriase.   Spagile vor merge in continuare sub forma de "intretinere sistem"

#17
Pollux

Pollux

    Mandru ca sunt barbat alb, crestin, heterosexual si liberal-cons

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,339
  • Înscris: 28.02.2005
:roflmaofast:

Quote

îţi botezi copilul pe internet

maxim!

#18
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Digitalizare ar insemna transparenta (in orice caz mai multa decat acum). Incercarea cea mai firava de a introduce ceva de genul in Romania ar fi blocata de la centru pana la ultima primarie.

Edited by alalaltu, 26 September 2017 - 09:28.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate