Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

ce butoi sa alegem pentru vin

- - - - -
  • Please log in to reply
57 replies to this topic

#19
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Cand vorbesti din teorie si practica e zero...ajungi sa analizezi firul in dunga aiurea fara niciun folos.
1-2-3 grade,5 ...nu conteaza, te adaptezi, fermentatia e mai lenta...cifrele din carti sunt un optim dar in viata reala. Temperatura mai fluctueaza, mustul are inertie, ca ai o noapte putin mai racoroasa sau ca o zi e.mai calduroasa fata de optim nu e drama.
La fel cu butoaiele...alea de la dracu sunt mai cu mot decat alea de la dogarul din valea unghiului... nicidecum...adica sunt dar nu in sensul in care iti imaginezi tu.
Lemnul e lemn, in general butoaiele se dac din lemn care se usuca greu si se suceste si se crapa ca dracii( ca asa se intampla, calitatile si slabiciunile unii lemn vin uneori mana in mana).

Daca mesterul e ok, face butoi ok...daca e un marlan...face magarii.
Dar povestea cu arsul asa cum o pui tu e o gluma...nu in aia consta diferenta de calitate, daca vreodata macar vezi cum se strange un butoi iti dai seama cat de departe esti de adevar...
Scandura de doaga e dreapta, ca sa o aduci la cerc trebuie caldura, adica faci focul "in butoi"...cu ocazia asta doaga se si " arde" ...
Nu iti imagina ca e vreo mare tehnologie secreta, totul se face la fel de cand lumea doar ca azi exista masini ,prese, freze care ajuta mesterul sa lucreze mai repede sau mai precis.


Cu mustimetrul la fel...e o mare tehnologie si la apa cu zahar trebuie fix 20 °C pt a masura.
O laie...orice se calculeaza in anumiti parametri dar asta nu inseamna ca daca ai 27 masuratoarea e falsa din acea cauza...nu la must.
Densimetrele alea sunt niste gunoaie uneori...vrei precizie, ia unul omologat sau ia un refractometru.


#20
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015
Îți repet încă o dată  (sub altă formă) ce ți-am spus și anterior. Tu vrei să arzi multe etape deodată. La începutul carierei mele profesionale am învățat o lecție de la un subordonat: să nu ard etapele pentru că din fiecare am ceva de învățat care-mi va fi de mare ajutor când voi ajunge în vârf. Îi sunt recunoscător și-acum acelui om pentru că vorba se confirmă în fiecare zi. Și lecția asta le-o transmit și copiilor mei. Ți-o repet și ție doar, doar o vei recepta ca atare.
În cazul de față, pașii firești sunt cei dați de colegii de topic. Cumpără cărți de viticultură scrise pe înțelesul omului de rând, citește-le și abia când dai de lucruri pe care nu le înțelegi, atunci vii pe forum ca să le lămurim. Tu vrei să afli totul sau aproape totul de pe forum. Este greu și pentru noi, iar tu nu reții prea mult din teorie. Practica este cea care te ajută să reții cel mai bine infor,mațiile relevante. În plus, eșecurile întâmpinate sunt lecțiile pe care le reții cel mai bine. Tratează-le cu pozitivism și vei avea de câștigat atât în acest domeniu, cât și în viață.
Pe de altă parte, tu vrei să îngrași porcul la Ignat. Lucrurile astea nu se fac acum, în plină campanie, ci se fac din timp astfel încât, atunci când începe campania să fii cu lecțiile învățate numai bune de aplicat în practică. Tu vrei să cumperi acum butoaie? Ai auzit de vorba aia: omul prevăzător își cumpăra iarna car și vara sanie? Aaa, astea nu se mai găsesc în lecțiile de școală. Vrem totul de pe internet. Vacs!

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

1. Am un butoi de 600 de litri (fara capac, adică fără fund) ce-l folosesc pentru a depozita boasca (asta se numește mustuială. Boasca sau boștina este cea rezultată din presarea mustuielii) pentru procesul de fermentare-macerare. Iar acest butoi e putin mai mult de jumatate cu tescovina. Nu reusesc s-o amestec pe toata. E vreo metoda si nu stiu eu de ea? Sau mai simplu ma spal frumos pe picioruse si incep s-o calc in picioare? Ca si asa mi-e incomod si mi-e imposibil sa ajung cu mainile pana la fundul butoiului (doar daca m-ar fi tinut Arnold de un picior atarnand pe marginea butoiului asa as fi reusit poate poate) si nici cu un bat nu prea vad sa reusesc mare treaba.
Da, există mai multe metode.
1. Te duci frumușel la magazin și-ți cumperi niște cisme pe care le folosești numai în procesul de vinificare. Aia cu călcatul în picioare o fac numai fetele neprihănite (sic) ca să dea bine la televizor pentru mocofani și neștiutori.
2. Dacă ai scos din grădină vreun pom tânăr (să zicem de vreo 3-5 ani), uscat, îl fasonezi de-așa natură încât să-i rămână rădăcinile cam de 10-15 cm. Cu el bagi căciula mustuielii la fund până faci febră musculară.Posted Image
3. Dacă vrei să fii șmecher de la bun început îți cumperi un mustitor din inox. Ete oarecum similar cu cel de la pct. 2, dar are 4 brațe egale.
4. Acum câteva minute am discutat cu un prieten din Maramureș care cumpără struguri de la mine de câțiva ani. O combinație din ideile noastre. Se face un grătar din lemn cu diagonala un pic mai mică decât gura tocitorii sau a cădiței în care mustuiala stă la macerat. De centrul acestui grătar legi o sfoară din material sintetic, rezistentă, pe care o legi de centrul cădiței. Pui mustuială sub acest grătar, iar când cădița se va umple, căciula nu va mai ajunge la suprafață, ci va sta sub acest grătar. Deasupra grătarului va fi doar mustul, fără boască. Evident, ca să protejezi lichidul, trebuie să arunci câțiva stropi de anhidridă sulfuroasă ca să alunge muștele bețive, și pui o folie de plastic ca să protejeze conținutul.
5. Dacă te dau banii afară din casă poți alege și varianta asta.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

2. Otineu, spui ca speli butoaiele pe traverse. Ai o poza mai lamuritoare cu privire la aceste traverse si la aceasta operatiune?
La un butoi de 1500 de litri ti-ar trebui cred ca un minim de 250 de litri apa clocotita, plus ca-l mai speli de 2 3 ori; de unde atata apa fiarta?
Plus ca daca spal butoiul in beci si cum ma gandesc eu ca acele traverse ar fi doua bile de lemn (cu diametrul de 20cm) pe care rostogolesc butoiul la un moment dat va trebuie sa elimin apa unde? Pe jos in beci? Ca n-as putea sa bag o galeata intre butoi si podea din cauza ca nu-mi permite distanta.
La mine acasă am traverse de salcâm și, de anul ăsta, și de stejar. Sunt de 15x15 cm primele și de 12 x 15 ultimele. Peste 10 zile ajung din nou la țară. Deci, până atunci nu pot să te ajut cu fotografii.
Posted Image Posted Image Posted Image Da? Cum ai ajuns la cantitatea aia de 250 litri apă clocotită? La un astfel de butoi am folosit 30-50 litri. Cum cazanul de țuică este de 250 litri..., cam îți dai seama cum am făcut. Apă am destulă. La mine în gospodărie apa freatică este la 0,5-1 m adâncime. Am apă să alimentez comuna non stop.
Traversele alea sunt pe niște suporți din piatră, respectiv niște resturi de spalieri, și am asigurat un spațiu de aproximativ 25-30 cm unde încape un lighean de plastic în care scurg tot ce este în butoi.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

3. Intr-un articol am gasit:

Pai eu am luat un butoi nou, un baric, pe care l-am spalat cu apa clocotita de vreo 3 ori pana a iesit apa curata; la inceput iesea o apa foarte putin rosiatica (desi vanzatorul mi-a spus ca o singura data sa-l clatesc cu apa fierbinte), iar la sfarsit l-am clatit cu apa rece. Acum voi avea un vin taninos din cauza ca nu l-am detanizat cu carbune animal (nici nu stiu ce naiba mai e si asta)??
Ți-a răspuns părintele foarte bine. În plus, îți repet ce ți-am spus mai înainte. În baric pui vinul după ce a stat din fiert și ai făcut pritocul.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

Iar alt articol:

Si cei de la Barik Avram chiar depoziteaza lemnul la uscat in conditii naturale, cel putin asa zic ei.
Acum am facut bine ca am oparit de 3 ori butoiul sau imi fac prea multe griji?
Nu ai de unde ști. Dar în cei recomandați de mine e o certitudine destul de ridicată din informațiile mele.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

4. Dintr-un alt articol "cinci greseli la prepararea vinului de casa" remarc o boala a vinului si anume casarea ferica ce se datoreaza intrarii mustului in contact cu suprafete din fier. Pai mai toate teascurile vazute de mine pe la tara sunt din fier. Ciudat ca nu il vad sa rugineasca ca un fier normal dar totusi se vede clar ca e fier si nu fonta. Asta inseamna ca la toata lumea la care am vazut un astfel de teasc din fier, nesmaltuit, le iese un vin cu un astfel de defect?
Acum va trebui sa caut un teasc smaltuit sau eventual pe al meu sa-l infasor in ciolofan pentru ca mustul sa nu prinda contact cu fierul
Asta este diferența între un vin artizanal și un vin făcut de cei din "fabricile de vin". Primii nu au un astfel de teasc smălțuit. În cele mai multe cazuri este vorba de un teasc din tablă. Dacă este nevopsită tabla există acest risc. Dacă este vopsită cu vopsea obișnuită atunci se transferă anumite toxine din vopsea în must. Deci, e ca dracu. Soluția este ca acesta să fie vopsit cu o vopsea specială care se folosește la utilajele din industria alimentară. Dar, câți au așa ceva.
Oarecum similar este și la teascul din fontă.
Cei care procesează cantități mai mari de struguri au posibilitatea să folosească prese din fibră de sticlă sau din inox. Uite aici un exemplu din fibră de sticlă. Dar asta e de-o tonă și jumătate.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

5. Din strugurii presati la teasc iese must mai mult decat la operatiunea de zdrobire?
Nu, mai puțin. Baza o reprezintă ravacul, adică mustul rezultat doar din scurgerea mustului din mustuială, fără presare. Și ravacul este cel care asigură cea mai bună calitate a produsului final.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

De acord cu tine cu fermentarea in inox si dupa stramutarea in butoi de stejar. Numai ca multa lume fermenteaza direct in butoiul de lemn; si asta cred ca din lipsa inoxului, pentru ca e mai scump. Ma gandesc ca fermentarea nu prea conteaza in ce se face, nici plastic sa nu fie, deci ar fi acceptat inoxul si sticla pentru ca sunt mai usor de curatat iar butoiul care va primi vinul dupa primul pritoc va fi si el mult mai usor de curatat.
Numai ca fiind primul meu an cand ma inhait cu facerea acestei licori o parte din vin l-am pus direct la fermentat in butoiul de stejar.
Din carti si diverse articole am inteles ca vinul rosu din Cabernet Sauvignon se matureaza in 2 3 ani. E asa mare diferenta intre un vin la primul pritoc si un vin maturat? Ca eu nu prea o simt.
La parmezan o simt, dar la vin nu Posted Image Ambele sunt produse maturate deci cum parmezanul e inzecit de bun la gust decat o branza normala, asa e si vinul?
Da, este adevărat, dar una este să ai un butoi obișnuit în care are loc fermentarea și alta este să folosești un baric pentru fermentare de la care aștepți să-și pună amprenta asupra produsului final. Deci, nu pune semnul = între un butoi obișnuit și un baric.
În damigene de sticlă nu-ți recomand din cel puțin două motive. 1. Damigenele de azi sunt foarte subțiri și foarte sensibile (un prieten de-al meu de la Constanța a spart anul trecut 2 astfel de damigene și a constatat asta) și sunt mai greu de curățat/spălat după ce fierbe mustul în ele.
Diferențe mari de tot. Vinul roșu (că despre acesta vorbim aici) de la primul pritoc îți face gura pungă de la taninii adunați din pieliță, iar vinul maturat are o cantitate mult mai mică de tanini, este mai catifelat. Cu atât mai mult când vorbim de Cabernet Sauvignon. Adică, te-ai băgat la o treabă grea pe care nu mulți o stăpânesc. E ca și cum pe un cal sălbatic. Dar, până nu o iei în freză nu înveți.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

Insa eu aici incercam sa subliniez metoda mea de a scoate bioxidul de carbon afara din beci cu ajutorul furtunurilor mai lungi scoase pe fereastra.
Din ce motiv nu se lasa sa fermenteze in beci? Ca sa nu se acumuleze CO2-ul sau din pricina altor motive? Ca ma gandesc de exemplu acum la perioada asta daca lasam mustul sa fermenteze afara, pai ziua 16 grade noaptea 9 grade, nu se opreste din fermentat?
In literatura de specialitate am citit ca temperatura (care e vitala in viata celulei de drojdie) optima de fermentare este cuprinsa intre 18 si 20 de grade celsius (levurile se inmultesc normal sunt puternice si viguroase) iar la 15 grade fermentatia tinde sa nu mai existe. Nu mai vorbesc de alte temperaturi ca nu ma intereseaza si nici de drijdii special antrenate ca nici ele nu ma intereseaza acum. Eu in pivnita am temperatura de 17 grade, credeti ca face diferenta 1 grad celsius si va trebui sa-mi incalzesc pivnita?
1. În beci, temperatura este mai mică decât afară. 2. Siguranța este mai importantă decât toate.
La restul ți-a răspuns foarte bine părintele.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

Ii iau in calcul si pe cei amintiti de tine. In schimb de cei de la Barik Avram ai auzit? Am luat un baric de la ei cu 265 de euro cand pe marginea drumului unul costa 400 de ron, deci mi-as fi luat 3. Dar am vrut sa vad daca sunt diferente intre ele. Si ce-am observat.. doar diferente de finisaj. Daca ar mai fi si alte diferente in afara de finisaj, arderea lemnului la o anumita temperatura si un anumit timp, habar nu am.
Distanța (de calitate) între cei doi amintiți de mine și cel amintit de tine este de la cer la pământ. Cu primii am o relație mai privilegiată, ca să zic așa, și știu cum stau lucrurile la ei. De mulți alții am auzit, m-am interesat, am aflat de la cei din domeniu și îmi este suficient. La momentul actual eu nu-mi permit să fac experimente cu baricurile de la toți necunoscuții pe seama vinului meu. Am standarde ridicate și tind mai sus, nu să revin de unde am plecat. Așa că, fiecare cu alegerea lui.
Ăla de pe marginea drumului este cea mai proastă alegere posibilă. Cel mai mare risc este, în opinia mea, să fie mucegăit pentru că există o opinie extrem de proastă printre cei bătrâni că se lasă drojdia în butoi ca să dea tărie vinului pe care-l pui ulterior!!! Și unii sunt încăpățânați rău de tot atunci când le spui că a lăsa drojdia în butoi favorizează apariția mucegaiului. Iar ăsta intră și printre doage când se mai usucă butoiul. Și ca să-l scoți..., e muncă de Sisif și rareori reușești să scapi de el. Un butoi nespălat îl mai scoți la liman, dar unul cu mucegai, rar de tot.
O soluție rezonabilă ar fi să cumperi baricuri folosite de la producătorii mari. Un baric nou, adevărat, costă de la 250 euro în sus. Unu sh se găsește frecvent la 100 euro, dar am întâlnit și cazuri când s-au găsit la 250 lei. În zona asta ar trebui să te găsești dacă chiar ai tupeul să faci vin bun din Cabernet Sauvignon.

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

Sau poate mai mult ca sigur...
Posted Image Posted Image Posted Image

 parol0, on 01 octombrie 2017 - 02:11, said:

Mi-am luat alt mustimetru si imi arata 210g zahar per litru. Organismul meu a simtit din plin acea zaharina care l-a dat peste cap............................................................
Dar chiar si asa dupa am aflat ca acest mustimetru e calibrat a se folosi la temperatura de 20 de grade celsius si intr-un cilindru de sticla cu volumul de 1L. Deci prima masurare la Merlot am facut-o cu mustimetrul gresit. La Cabernet Sauvignon aveam mustimetrul bun.
Cabernetul Sauvignon se culege mai târziu pentru că se coace mult mai târziu decât Fetească neagră, Merlot, Pinot noir șamd. Ieri am fost la Budureasca și în plantația aflată pe deal, imediat în spatele cramei, soiul ăsta era acru. Dacă nici în Dealu Mare nu a fost soare anul ăsta... Deci, întrebare banală: ești sigur că strugurii ăia sunt din soiul Cabernet Sauvignon? Poți pune o fotografie mai în detaliu cu strugurii?

Attached Files


Edited by Otineu, 01 October 2017 - 13:29.


#21
parol0

parol0

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 244
  • Înscris: 01.11.2010
Pai si nu asa invatat? Mai intreb pe forum, citesc carti, facand practica, gresind, iar experimentand etc. Nu pot doar si doar sa citesc si dupa sa ma apuc de treaba. Culeg informatii cat mai multe din diferite surse. Daca de pe o zi pe alta pot sa-mi iau si butoi si desciorchinator si altele ce-mi mai trebuie, ce altceva ma poate impedica?

Acum mustul pot sa-l scot din baric si sa-l pun la fermentat in altceva? Ca inca n-a inceput sa fermenteze. Si acum eventual il trageam afara din baric fara depuneri; deci e limpezit

#22
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
Cabernetul se coace ultimul, la noi la Samburesti nu s a inceput inca , cica saptamana asta daca "corespunde " s ar putea incepe. iar legat de butoaie nu stiu daca se mai foloseste aceasta metoda fiindca pierzi material, doagele se fac la barda adica prin despicarea lemnului pe fibra nu la circular. eu am luat de la targul saptamanal, asta a fost bugetul.... din trei unu a fost ok pana acum la primele am avut pierderi. e bune de desfacut fundul , fiindca au prostul obicei sa foloseasca doage cu margini neuniforme si baga doaga la interior, nu stiu daca ma exprim bine, adica mai au si urme de coaje de pe lemn, sau doagele nu sunt uscate suficient sunt chiar dispozitive care pot calcula umezeala lemnului. nu mai zic de cercuri fier mort. pentru detaninizare am folosit sursa asta https://www.gazetade...alarea-lor.html am folosit soda calcinata.  tot soda calcinata am folosit cand am avut rosu in el si apoi am avut nevoie pt vin alb. e greu la nivel gospodaresc ca an de an sa ai vasele potrivite fiindca productia proportiile difera. Legat de mucigai doar prin spalari nu prea scapi de el, din cutite cica desfaci doagele le arzi cu lampa le cureti..... deci munca de sisif cum zicea Otineu, sasii cica foloseau saramura. din experienta proprie am unu de 500 l de ceva ani ma chinui cu el sa l scot la liman , insist pe motiv sentimental " butoiu familiei de la bunicu" plus doaga groasa facut cu simt de raspundere, il mai foloseam pt fermentat vinul din hpd , am uncercat cu soda, fierturi cu ierburi, clorura calcica, sulf ars inauntru..... tot mucigaieste chiar de i gol si aerisit si depozitat cum trebuie deci de anu asta doar obiect decor nu l oun pe foc. tot din experienta iti zic ca la nobile indiferent de soi mai ales cele rosii in primu an nu l prea poti savura. mi aduc aminte cand m am apucat , experienta doar din ce vazusem pe acasa si deceptia a fost pe masura cand la Craciun era asa o chestie dulceaga dar aspra totodata dupa 3 ani m am putut bucura de el si acu mai am cateva sticle, are 8 ani. nici dopuitor nu aveam am batut doapele cu ciocanu :))) apoi am facut eu un dopuitor de am stricat 50 l de vin  spart sticle . apoi am mai citit am mai umblat la pusculita am inceput sa folosesc deojdii selectionate sa cumpar carti. pana acum am reusit sa obtin vinuri fara defecte ...... calitativ ce sa zic nu mi le a evalut vreun specialist doar cunoscutii care raman amatori ai" producatoarei" ca astea imbata prea repede, dar comparand cu ce am mai cumparat nu sunt mai prejos, anu trecut reusisem ca in loc de muscat sa obtin si oua clocite..... deci experienta citit rabdare si perseverenta. spor

#23
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
As face o precizare: se intampla ca in beci sa nu fie musai mai frig decat afara si mai ales nu ai fluctuatiile de afara.
In special la soiurile culese tarziu e posibil ca in beci sa fie mai bine decat afara.
Evident ca o magazie supraterana si grija de a proteja vasul de fermentat sau folosirea unei surse de incalzire pt perioadele reci schimba putin datele problemei insa in conditii naturale afara e mai la ghici...chiar si acum in anumite zone nu foarte racoroase din tara e totusi frig afara...4-5 noaptea si 15-16 ziua e totusi putin, deja in beci e mai cald fata de media de afara si chiar daca nu ar fi nu ai fluctuatiile de afara..
Nu e deloc o practica izolata ca odata cu venirea primelor nopti reci( mai ales cand si ziua e urat si temperaturile scad) sa se mute torul in beci.
Depinde si de an.
Anul trecut pe 15-20 septembrie deja terminasem cu prefermentarea samd... si a fost cald pana dupa 10 oct...
Anul asta am dat strugurii pe 26-27 sept si deja e racoare...diferenta ca de la cer la pamant.


#24
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013

 Otineu, on 01 octombrie 2017 - 22:15, said:

Pentru cei care scriu de pe mobil existã aplicația Tastatura Swiftkey. Are diacritice pentru limba românã. Pornește cu majuscule când începi o frazã nouã. Adicã, îți dã murã-n gurã. Restul ține de bun simț.
Nu trebuie sã ne zgârii ochii cu scrisul tãu infect. Chiar vrei sã-ți spunã cineva de la obraz? Chiar nu te simți? Nu vezi cã ești singurul care scrii cu picioarele pe forumul ãsta? Chiar așa mare lipsã de bun simț ai?


Pe bune? E mai puține de 45? Așa e la tine la Sâmburești?
Marș de-aici, analfabetule! Ți-ai bãtut joc de topicul ãsta cu scrisul tãu infect.


Confirm cã nu te exprimi bine.


Hal de exprimare...Cum te mai suporți?


Existã dexonline.


Din experiența în fãcut vinuri proaste. Ce experiențã ai tu, dacã vii cu astfel de recomandãri? Ești praf și pulbere. Stai în banca ta. Pune mâna și învațã sã citești, apoi sã înțelegi, apoi sã scrii și dupã ce treci de etapele elementare treci la alte etape mai avansate. Tu ești la etapa în care constați cã ai butoaie mucegãite și nu știi de ce. Dar dai sfaturi pe acest forum fãrã nicio jenã. Chiar nu și-e rușine absolut deloc?


Și în ce constã experiența ta dacã te chinui sã-l scoți la liman și nu reușești? Hmmm? Ești praf, ești praf, ești praf. Un oltean infatuat care scrie ca un analfabet, dar se dã mare cã are experiențã. Stai naibii în banca ta cã scrii numai prostii de pute de la sute de km. Cu hpd te lauzi tu? Posted Image Posted Image Posted Image Mãi, gurițã, când vei lua mãcar o medalie, un premiu, ceva de genul ãsta la un concurs local abia atunci deschizi ochii în branșa asta. Pânã atunci ești un nimeni, un fiul ploii.


Nu, zãu. Ia-uite aici (printre altele) niște vinuri albe din 2016. N-a bãut neam de neamul tãu așa vinuri. Experiența ta... Praf!


Exprimare din puțul gândirii.


Bãiat deștept. Spor la spart. Mare pagubã la vinuri dulcege, dar aspre. Posted Image Posted Image Posted Image  Posted Image Posted Image Posted Image


Ãsta este nivelul experienței tale. Nu ești nici mãcar la nivelul zero. Ești în mlaștina viticulturii. Dar ai tupeu sã dai sfaturi fãrã nicio jenã. Nu ți-ar fi rușine...


Interesantã experiențã. Și acum ne înveți pe noi cum sã facem spurcãciunea asta olteneascã?


Pãi, stimabile, baza este studiul din cãrți de specialitate, nu de pe net. Aici îți finisezi taninii, pardon informațiile. Dar tu vrei sã întorci știința cu curu-n sus. Pardon, cu preacuviinciosul în sus.
Mars, analfabetule...........   imi imaginez ca esti tare mandru de cum apostrofezi si critici pe toata lumea. Daca ai probleme oftalmologice de la zgariatul scrisului ai buton de report, dar na , buna educatie, buna crestere poate ti sunt termeni total straini. pe viitor astfel de apelative te as ruga sa le folosesti pentru ma ta tac tu, fi ta , nevasta ta samd , etc si alte personaje din cercurile elevate in care te “invarti”. te as ruga pe viitor sa ti vezi de sfaturile si postarile dumitale, si sa nu mai vad quote uri. Bine? ca altfel ne suparam ..... viteji in spatele claviaturii suntem toti ......

#25
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015
@ scaiba, cu altă ocazie l-am rugat pe individ într-un mod cât se poate de elegant să încerce și el să scrie normal. Parcă am vorbit cu pereții. D-aia am folosit această metodă extremă.
@ unic635 ești unic prin felul ăsta mizerabil în care scrii pe forum. Cum naiba, toți ceilalți putem să scriem normal, iar tu nu poți? Apelativul se potrivește exact cu stilul tău de scris: e bune de desfăcut fundul. Oamenii normali ar fi spus că sunt bune. Și ți-am citat perlele ca să demonstrez acest lucru, că poate nu-ți dădeai seama.

Șezi blând, că tu ești în defect cu scrisul și cu sfaturile. Dacă nu mai vrei să te vezi citat, scrie normal. Și ai să vezi că atunci am să reacționez corespunzător. În caz contrar, așteaptă-te să corectez orice prostie pe care o mai emani pe acest topic sau în altă parte. Mai ales că dovedești că experiența ta se rezumă la obținerea de vinuri extrem de proaste.

Nu mai pot eu de supărarea ta...

Edited by Otineu, 02 October 2017 - 18:18.


#26
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
Nu a fost dezacord ,ci cum i e langa u , sensul corect era “e bine de desfacut....... “ in alta ordine de idei exista , repet, buton de report, nu esti tu in masura sa faci pe justitiarul si nu s singurul pe care l ai luat la bani marunti. Da ,nu ma erijez intr un expert, nu s viticultor de profesie, fac ce fac de hobby , nu traiesc din asta, si impartasirea “ din experienta proprie” nu o vad un pacat , chiar daca nu e la nivelul celei avute de domnia voastra, chiar daca s la inceput, si ma rog cu exceptia formei care nu va place chiar is curios ca si continut ce am zis de v a ofensat asa tare de v ati permis toate apelativele de mai sus...... mai mult , evaluati lucruri pe care nu le cunoasteti , nu le ati testat, deci cine se afla in eroare logica? chiar sunt curios care sunt argumentele dumneavoastra in ceea ce priveste evaluarea vinurilor mele ca fiind extrem de proaste? si inca o chestiune asta i forum destinat doar profesionistilor? doar eruditilor? ca sa stiu o treaba. una peste alta,  aaa nu incep cu majuscula, sic!, suntem in 2017 din 89 incoace s au mai schimbat niste treburi, sau nu si pt “ ciripitorii “ de profesie si lingaii de ocazie?

#27
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015
Stimabile, nu ai înțeles nimic nici acum sau ești căpos. Una e să scrii e bine de desfacut și alta e să scrii e bune de desfacut. Dacă te joci cu limba română ies prostii. Și ți-am citat mai multe perle, nu era singura. Așa că, șezi frumos și pune mâna pe carte. Respectul vine și din felul cum scrii. Și prin încăpățânarea pe care o ai în a scrie cu picioarele se vede respectul față de ceilalți.

Tot așa de bine trebuie să reții că există funcția de editare, care este activă vreo 30 de minute după postare. Adică ai timp suficient să corectezi prostiile pe care le poți genera (să zicem) involuntar. Dar tu nu ai făcut asta (cel puțin în cazul de față, dar cred că niciodată), au ieșit perlele și prostiile astea și, în acest caz trebuie să ți le asumi.  Așa că nu te mai văita degeaba. Ori corectezi ca să scrii și tu normal, ori îți asumi riscul de a lua castane forumistice.
Iar după tot tămbălăul ăsta, după ce ți-am dat (mură-n gură) sugestii de a scrie normal, nu ești capabil să găsești pe tastatură o cratimă înseamnă că ești încăpățânat. Și, în cazul ăsta, trebuie să-ți duci crucea.Toți mai greșim câteodată, dar la tine sunt greșeli cu duiumul. Și d-aia ți-am spus.

Dar, să trecem la aspectele care fac obiectul acestui topic.

 unic635, on 02 octombrie 2017 - 21:40, said:

...impartasirea “ din experienta proprie” nu o vad un pacat , chiar daca nu e la nivelul celei avute de domnia voastra, chiar daca s la inceput
Ai aici o dovadă că la tine logica șchiopătează și în acest caz. Pe de-o parte, pretinzi că ai experiență, iar pe de alta, că ești la început.

Dacă aș admite că ai experiență, ea se reflectă în realizarea unor vinuri extrem de proaste. După cum ți-am spus și în acea postare și după cum rezultă fără niciun dubiu din acest citat, experiența ta este ceva care tinde către zero. Și era acolo un exemplu elocvent pe care l-am citat: nu erai în stare să-l scoți la liman. Adică, așa ca să înțeleagă lumea, nu ai fost capabil să igienizezi acel butoi de 500 litri pe care-l ai. Ori igiena unui butoi este baza. Dacă nu faci asta, ești praf. Și ai cel puțin două soluții: ori pui mâna și înveți cum se igienizează, ori îl arunci. Ideea este că într-un butoi (cu) defect nu (mai) pui vin pentru că vinul va căpăta miros și/sau gust de la defectele butoiului. Și asta se face indiferent că faci pentru tine sau faci pentru vânzare.
Necunoscând aceste reguli de bază dovedești că ești sub nivelul minim cerut în această branșă și nu ai dreptul moral de a pretinde că ai experiență în acest domeniu. Și, de bun simț ar fi să stai deoparte, să înveți de la alții care au cu adevărat experiență și să aplici în practică. Dar, tu, îți umfli pieptul cu experiența ta în făcut o chestie dulceagă, dar aspră (te-am citat exact). Adică, tu nu ești capabil să faci un vin, ci o chestie cu caracteristicile pe care le-ai menționat tu. Și, probabil, tu vrei să ne împărtășești din experiența ta în obținerea unor astfel de chestii. Și nu e singura. Tot tu ai spus asta: anu trecut reusisem ca in loc de muscat sa obtin si oua clocite (citat exact).
Deci, în acest context, logica elementară impune ca să te abții de la a împărtăși din experiența ta în obținerea de chestii dulcege, dar aspre, de ouă clocite, și să pui mâna pe carte sau măcar să înveți din experiența unora care chiar fac vinuri adevărate. Asta presupune un minim bun simț.

 unic635, on 02 octombrie 2017 - 21:40, said:

chiar is curios ca si continut ce am zis de v a ofensat asa tare de v ati permis toate apelativele de mai sus
Ai răspunsul în acea postare. Trebuie doar să citești și să înțelegi. Simplu.

 unic635, on 02 octombrie 2017 - 21:40, said:

mai mult , evaluati lucruri pe care nu le cunoasteti , nu le ati testat, deci cine se afla in eroare logica? chiar sunt curios care sunt argumentele dumneavoastra in ceea ce priveste evaluarea vinurilor mele ca fiind extrem de proaste?
Stimabile, orice consumator cu un bagaj minim de cunoștințe, când citește despre un lichid că este o chestie dulceagă, dar aspră își dă seama că acela nu este vin de calitate. De fapt, nici tu nu ai avut pretenția să-i spui vin, ci o chestie.
Pe de altă parte, tot tu recunoști că în loc de muscat, ai făcut ouă clocite. Bine, exprimarea corectă era vin cu miros de ouă clocite, dar ai avut o lene mentală ca să scrii normal. Deci, și în acest caz tu ai recunoscut că nu ai reușit să faci un vin bun.
QED

 unic635, on 02 octombrie 2017 - 21:40, said:

si inca o chestiune asta i forum destinat doar profesionistilor? doar eruditilor? ca sa stiu o treaba.
Categoric, nu. Dar, de bun simț este ca atunci când nu știi,să nu dai lecții ca și cum ai ști, ci să stai în zona celor care învață cum se face aia, aia sau aia. Dar, chestia cu bunul simț nu o stăpânești absolut deloc. Ca să știi cum stă treaba...

 unic635, on 02 octombrie 2017 - 21:40, said:

una peste alta,  aaa nu incep cu majuscula, sic!, suntem in 2017 din 89 incoace s au mai schimbat niste treburi, sau nu si pt “ ciripitorii “ de profesie si lingaii de ocazie?
Una peste alta, pe lângă faptul că ești analfabet și încăpățânat (lucru dovedit cu exemple clare în postarea anterioară și confirmate cu acest citat), mai ești și nesimțit. Nu-ți dau report că probabil scaiba o vedea el ce exemplar ești. Dar îți reamintesc că atunci când mai scoți capul pe topicurile de vin o să-ți taxez orice prostie pe care o debitezi din experiența ta personală.
O ultimă recomandare. Treburile alea despre care spui că s-au schimbat din 89 încoace se numesc norme ale limbii române și se găsesc în DOOM. Vezi că a apărut în mai multe ediții (te las pe tine să descoperi câte). Cu ocazia asta, poate îți arunci o privire pe normele din acea lucrare (deși, recomandarea potrivită pentru tine este să înveți) și după aia să deschizi gura când vorbești cu mine.
Aia cu bunul simț pe care am repetat-o de mai multe ori nu o găsești în cărți, ci se învață în altă parte.

Edited by Otineu, 03 October 2017 - 07:34.


#28
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
e evudent ca citesti pe sarite sau cu mintea tulbure si scoti din context. Mai mult faci degeaba pe literatu’ , cultivatu’, esti doar agresiv si ai fantezii cu corectarea altora. sa trec aici lista celor “agresati” de matale(hai sa folosim pronumele de politete Matale merge bine cu un tataie ofticos) . Descrierea unor situatii “problematice” a avut rolul de a impartasi exemple din categoria asa nu sau ce poti pati daca ignori x sau y. Nu cred ca s a nascut nimeni invatat sau care sa nu fi dat chixuri si din greseli se pot invata multe. Mai mult nu cunosti contextul si te grabesti sa arunci cu noroi, nu s vreun magnat care sa zica gata frate de mai sunt oenolog viticultor si am bugetul x.Nu, am inceput cu ce am avut la indemana , si i am zis chestie nu vin fiindca nu era fermentat complet. inca ceva intelege si Matale(vezice te respect , majuscula) ca acilisea(sper sa mai ridicam pulsul putin) intra oameni obisnuiti. stii ce e aia OBiSNUIT? cati intelegeau ca avea iz de hidrogen sulfurat, si apropos l am scos la liman(vezi matale eu n am beciu sub bloc sa stau toata ziua sa l verific ci la niste sute de km unde ajung cand pot). Ca sa nu pierd ideea nu stiu cati de pe aceste forumuri vor sa faca la nivel profi si pt business ci vor sa experimenteze pe cantitati mici. da na vine Otineu sau cum ti a zis tipul acela funny pe pe Gastronomicus Coitineu, si da in toti indifenernt ca e vin rachiu struguri butoaie. asa ca Tataita am vrut sa te ignora da daca tot faci pe aci pe Don Quijote de la Dealu Mare(sau Mancha? hmmmm) ia sa ti asumi si Matale niste extra bpm si mm/Hg asta asa ca tot face bine vinul la inima.

#29
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 08:52, said:

acilisea(sper sa mai ridicam pulsul putin) intra oameni obisnuiti. stii ce e aia OBiSNUIT?
Evident. Dar, pe lângă oameni obișnuiți, acilișa (sic!) intră și băgători de seamă ca tine care habar nu au să facă un vin normal (nu zic profi), dar se laudă cu experiență în obținerea de chestii dulcege, dar aspre. Ori, oamenii normali de pe acest forum sunt interesați de obținerea unor vinuri cu un nivel minim de calitate, nu din alea păstrate în butoaie cu defecte majore de igienă. Iar tu nu simți penibilitatea în care te afli. Batman, Batman.

 unic635, on 01 octombrie 2017 - 19:34, said:

am unu de 500 l de ceva ani ma chinui cu el sa l scot la liman , insist pe motiv sentimental " butoiu familiei de la bunicu" plus doaga groasa facut cu simt de raspundere, il mai foloseam pt fermentat vinul din hpd , am uncercat cu soda, fierturi cu ierburi, clorura calcica, sulf ars inauntru..... tot mucigaieste chiar de i gol si aerisit si depozitat cum trebuie deci de anu asta doar obiect decor nu l oun pe foc.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 08:52, said:

si apropos l am scos la liman
Și, pe lângă incompetența demonstrată în acest domeniu, ești și un mincinos notoriu.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 08:52, said:

Ca sa nu pierd ideea nu stiu cati de pe aceste forumuri vor sa faca la nivel profi si pt business ci vor sa experimenteze pe cantitati mici.
Cum am spus și în postările anterioare, aici este vorba de vinuri obișnuite. Igiena vaselor de păstrare este esențială. Și asta este valabilă pentru toate vasele, nu doar pentru cele în care se face vinul profi.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 08:52, said:

da na vine Otineu sau cum ti a zis tipul acela funny pe pe Gastronomicus Coitineu, si da in toti indifenernt ca e vin rachiu struguri butoaie. asa ca Tataita am vrut sa te ignora da daca tot faci pe aci pe Don Quijote de la Dealu Mare(sau Mancha? hmmmm) ia sa ti asumi si Matale niste extra bpm si mm/Hg asta asa ca tot face bine vinul la inima.
Prima dată nu ți-am dat report, dar dacă insiști...

#30
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
Pai nu m am laudat cu nimic , repet era doar din categoria “ de luat aminte” taman ce domnia ta evocasei povestea cu subordonatul si arsul etapelor. Recunosc si mi asum ca ar trebui sa dau importanta mai mare si formei nu doar continutului, stiu ca e o forma de respect pana la urma, dar admite si lasa orgoliile de o parte de securistoid cu ipetreiu, au fost cam gratuite si agresive postarile dumitale si nu mai lua lucrurile la modul personal. Lasand orgoliile la o parte va apreciez informatiile si cunostintele dar nu asa se face treaba buna. Abordati metode constructive ..... nu ati prins aluzia cu 89..... inteleg “conflictul de generatii” diferenta de abordare ,dar e doar un forum nu beciul Militiei. Hai pace si ca sa fii impacat chiar nu produc posirci , nici nu vand ca sa crezi ca fac reclama, repet doar hobby de care nu am vreme din pacate. Acuma de , daca oameni umblati , cititi cu fontii si acces la una alta.... stii dumneata mai bine cum e treaba cu potolu protocolu, au zis ca e super..... si mai ca i apucase pasiunea ....am prins curaj. daca te risti sa lasi o adresa trimitem cu placere si domniei tale pt o evaluare. si te asigur ca nu o sa aibe arome de mercur arsenic :))) sau livrat de vreo duba dubioasa plina cu “curieri” hotarati.

#31
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 09:26, said:

admite si lasa orgoliile de o parte de securistoid cu ipetreiu
Văd că nu te potolești deloc.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 09:26, said:

daca te risti sa lasi o adresa trimitem cu placere si domniei tale pt o evaluare. si te asigur ca nu o sa aibe arome de mercur arsenic Posted Image)) sau livrat de vreo duba dubioasa plina cu “curieri” hotarati.
Vezi-ți de treaba ta că mi-am dat seama ce chestii produci.

#32
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
Otineu daca ai asa simturi dezvoltate si capacitati mentale de detectie , anticipatie , evaluare de la distanta te rog eu frumos sa ne ghicesti niste numere la loto si promit ca facem fifty si partea mea o investesc in tot ce e nevoie pentru a va multumi, butoaie de”firma” crama utilaje butasi terenuri. ce zici?

#33
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015
Ai supralicitat căzând în penibil. Nu mă ocup cu ghicitul la loto. Ai greșit adresa. Șezi blând. Mai citește o dată numele topicului, respiră adânc și numără până la 10. Dacă metoda nu reușește, caută un medic. La acest capitol, nu te pot ajuta mai mult.

#34
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
Revenind la topic date fiind deraierile de la subiect ne poti ajuta cu o rezumare a catorva aspecte? surse sigure de procurare si ce ar fi bine de verificat in momentul achizitiei , in cazul sursei nesigure, si de ce nu , si sfaturi legate de intretinerea  sau tratarea butoaielor cu defecte. Multumiri anticipate

Edited by unic635, 03 October 2017 - 10:41.


#35
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 08.02.2015

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 10:40, said:

surse sigure de procurare
Le-am menționat. Când am răspuns lui parol0 am dat două exemple.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 10:40, said:

ce ar fi bine de verificat in momentul achizitiei.
Având în vedere seriozitatea acestora nu prea ai ce să verifici. Doar așa, integritatea butoiului (că nu știi cum a fost transportat), eventual dacă are vreun miros suspect. Dar, înseamnă să fii paranoic. Astea vin înfășurate în folie de plastic care izolează baricul și nu prea se întâmplă să intre în contact cu ceva care l-ar putea afecta.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 10:40, said:

in cazul sursei nesigure...
Depinde de la cine-l iei. Prima dată faci o evaluare vizuală. Dacă sunt urme de scurgere a vinului prin doage, înseamnă că nu a fost făcut chiar foarte bine și trebuie rezolvată într-un fel această problemă. Nu e vorba doar de pierderea vinului tău din butoi, dar dacă stă vinul curs pe doagă, începe și mucegăiește, în zona respectivă parte din doage încep să putrezească și, în timp, baricul se deteriorează.
Dar, lucrul cel mai important este mirosul pe care-l are acel butoi. Dacă nu-l iei de la vreun producător cunoscut care a ținut în baric vin pus la învechit și iei de la unu care a pus în el vin de proastă calitate sau a lăsat drojdia în el și s-a uscat sau s-a oțețit vinul în el șamd atunci este o probabilitate foarte mare ca defectele butoiului să se transfere în vinul tău deși acesta ar putea fi de cea mai înaltă calitate. În general, producătorii serioși de vin care pun în vânzare baricuri sh le spală și le sulfitează astfel încât cumpărătorul să se folosească de el la parametri de calitate normală. Evident, nu se poate aștepta ca punând un vin în astfel de butoi să se învechească la fel ca într-un baric nou, dar poate fi folosit normal pentru păstrare. Eu am întâlnit astfel de producători care fac așa cu baricurile scoase la vânzare (Davino, Vinarte și SERVE), dar am dat și de unii care, după golire, lăsau baricurile așa, fără să le spele, sulfiteze sau să le pună dop măcar.

 unic635, on 03 octombrie 2017 - 10:40, said:

si sfaturi legate de intretinerea  sau tratarea butoaielor cu defecte.
Nu ești pretențios deloc. Adică, tu nu vrei să cumperi o carte pe înțelesul oamenilor de rând din care să înveți toate astea, ci vrei să primești mură-n gură de pe forumul ăsta. Ți se pare că e chiar așa de scumpă o carte din asta luată de pe Okazii sau OLX?

Edited by Otineu, 03 October 2017 - 11:24.


#36
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
Mersi de ponturi, dar ma refeream nu la second ci la cele luate de la “mesteri” locali , cam ce grosime minima sa aibe doaga , cercurile. pana acu singura evaluare a fost ochiometrica , dar fara desfacerea fundului nu ai cum sa stii daca doaga are noduri la interior crapaturi sau resturi de coaja.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate