Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

despre tratamentul fructelor, in general

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
politete

politete

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 02.06.2017
salut,
va intreb si eu ceva despre fructe, mere de exemplu: daca merele nu sunt stropite sau ingrasate cu substante chimice (prafuri chimice, N,P,K, etc deci prafuri indiferent daca acea cantitate sau chimicala e considerate bio sau nu, ca am inteles ca exista o chimicala -nu mai retin numele- care ar ingreuna solului si e considerata bio), poate arata frumos si fara bube si atragator estetic, ca si cele stropite si tratate? deci daca un mar nu primeste prafuri/chimicale poate fi vandut ca si 'mar de masa' sau e folosit doar pt gemuri/sucuri etc din cauza aspectului?
care fruct este mai daunator pt organism: marul luat dintr-un pom aflat pe o strada intens circulata de masini dintr-un mare oras, sau marul tratat si stropit cu substante chimice expus spre vanzare in piete/supermarketuri/engrossuri ?
cuvantul 'romanesc' din denumirea produsului expus la vanzare (ex mere romanesti), reflecteaza in vreun fel cantitatea sau felul de substante chimice cu care a fost tratat, sau pur si simplu este acolo doar pt a arata localizarea geografica a pomului din care a fost recoltat?
in general, romanii folosesc tratamente chimice mai daunatoare organismului decat alte natii ale caror fructe ajung la noi pe tarabe? adica e mai sanatos sa cumperi mere romanesti sau provenite din alta tara?

#2
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,941
  • Înscris: 13.04.2007

View Postpolitete, on 25 septembrie 2017 - 08:11, said:

adica e mai sanatos sa cumperi mere romanesti sau provenite din alta tara?
E mai sanatos sa cumperi mere romanesti, atat pentru tine cat si pentru bietul producator.

#3
AlexaLesby

AlexaLesby

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 516
  • Înscris: 18.09.2016
Daca cumperi din alta tara ai dezavantajul ca sunt verzi si coapte fortat in magazin si nu au nici un gust.

Referitor la substantele cu care sunt stropite, am impresia ca Romania e cobai pentru noi insecticide si fungicide.
Dar cum nici cele consacrate nu sunt testate suficient din cauza ca ar fi nevoie de sute de ani de analize, nu cred ca mai conteaza ce se foloseste.
Fructe fara tratamente chimice nu o sa mai gasesti vreodata.
Si eu am o livada mixta si se umple de tot felul de boli daca nu stropesc pomii cu o gramada de insecticide.

#4
politete

politete

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 02.06.2017
mentiune pt <corsica>
dintre 2 mere, unul romanesc si netratat si unul italian si netratat, as cumpara pe cel romanesc pt ca va fi mai ieftin (e drum mai scurt de la livada din Romania pana la taraba decat de la livada din italia pana la taraba). repet, in cazul merelor netratate.
nu vreau sa supar pe nimeni, insa intrebarea era despre cum e mai sanatos pt organismul uman, nu pt economia tarii, afacerile producatorilor etc.

Edited by politete, 25 September 2017 - 08:39.


#5
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
Este doar o impresie ca in Romania se stropeste mai mult sau mai toxic. De exemplu Turcia stropeste atat de rau incat unele tari nici nu mai importa. Si Spania stropeste la greu, in Franta tocmai sunt manifestatii ca au interzis niste chimicale, probabil in Romania se stropeste chiar mai putin decat in alte tari, pentru ca suntem mai saraci si otravurile costa la fel de mult peste tot, dar noi nu ni le permitem atat de usor.

Pe de alta parte un mar nestropit niciodata nu va arata asa de bine ca unul otravit, ca in povestea cu Alba ca Zapada, insa are gust, miros, aroma, dulceata, nu e un mar din plastic de la supermarket. Deci depinde ce conteaza - exteriorul sau interiorul.

Poate unii sunt scarbosi, dar daca iei mere din piata si gasesti macar un viermisor inseamna ca poti manca linistit, viermisorul e indicator biologic de siguranta, daca o faptura asa de mica a mancat si n-a murit e bine. Iar daca la o punga de mere nu e nici o vietate intri la idei, cat de otravitoare sunt daca a murit toata viata din ele?

In plus, partea de otravuri date pe mere in pom sunt doar jumatate, dupa cules sunt bagate prin solutii toxice, radiate, sulfitate, date prin ceara, stocate in camere frigorifice, ce gasesti prin magazine sunt mere de acum 3-5 ani,  niciodata sa nu le mananci coaja ca incepi sa stralucesti noaptea Posted Image

Coaja e foarte sanatoasa - dar numai la merele nestropite. Parca numai sulfatul de cupru (bordeleza) e permis la categoria eco, asta nu intra in fruct si se spala relativ usor.

In concluzie du-te la piata, uita-te la mainile vanzatorilor (ca se vad mainile muncite, nu de speculanti), vezi care au mere din acelasi soi dar de mai multe categorii (si mai mari, si mai mici, ca din pom nu culegi marime STAS) si cumpara cateva sa gusti, apoi vei avea furnizor testat.

Edited by Oxigen1234, 25 September 2017 - 09:37.


#6
politete

politete

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 02.06.2017
ar trebui sa conteze sanatatea in primul rand, iar abia apoi bunatatea - care e corelata cu pretul, iar abia apoi frumusetea etc
in ceea ce priveste coaja, parca am crescut cu povetele: 'mananca si coaja ca are cele mai multe vitamine'

#7
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
În piata la tarani gasiti cele mai sanatoase fructe, nu au aspectul de top, dar au gust. Un mic detaliu, trebuie sa va uitati inainte si cine le vinde, si abia apoi sa cumparati.
pont: Merele cu rapan au acelasi gust ca cele sanatoase, eu le prefer in locul celor viermanoase.

Edited by sandel1, 25 September 2017 - 09:45.


#8
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010

View Postsandel1, on 25 septembrie 2017 - 09:33, said:

... sa va uitati inainte si cine le vinde, si abia apoi sa cumparati.
Samsarul?

#9
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Chiar si intre astia sunt diferente

#10
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Mai e o treaba, merele din supermarket sunt sortate si ras-sortate, nu intra la raft decat cel mult 20-30% din recolta, restul la...procesare industriala la preturi de nimic...

#11
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Ati spus atatea " prostii" in cele cateva posturi incat e imposibil de raspuns la toate.

In Romania se fac mere ca si in polonia sau italia, asta pt ca exista livezi moderne, dar se fac si mere vai mama lor dar nu pt ca nu sunt " stropite" ci pt ca inca mai exista livezi imbatranite care produc marda de o calitate mai slaba.
Tratate pot fi si unele si altele, e drept ca livada moderna impune o schema de fertilizare si tratamente mai stricta insa nici livada batrana, clasica, obosita..nu produce fara si cand produce produce calitativ mai prost ...ala cu meri de 40 de ani poate sa bage in ei si merele tot uratele sa fie...poate livada moderna merge pe soiuri moderne, rezistente la unele boli si superproductive, livada de 40 de ani are soiuri mai putin rezistente care impun mai multe tratamente.

La fel in cazul daunatorilor...livada moderna in care se baga bani si are soiuri moderne productive si rezistente poate folosi feromoni si reduce astfel tratamentele cu insecticide si implicit costurile...ala nu stropeste de drag, tratamentul costa...
E posibil ca un mar din " italia" sau  Romania din li ada moderna sa primeasca mult mai lutine tratamente/ otravuri decat ionatanul din voinesti...



Ieftin? Pai livada moderna produce mult,dublu sau triplu....calitate mai buna...unele munci sunt mult mai usoare( una e sa culegi demla 5m cu scara, alta de pe platforma de la 3m ca la vie)...
Marul " romanesc" e ieftin obligat de  piata ..e urat, mic, necolorat..vosta mult dar producstorul il vinde pe ce il vinde si scoate cat poate.


Gust, plastic?

Marul are gust acum, toamna...2-4-6 saptamani.
Ce e pastrat mai mult inseamna cules mai devreme decat sa il poti manca direct si pastrat la rece..normal ca nu are acelasi gust, se matureaza ca bananele. Delinde si de soi, unele defel trebuie depozitate o vreme, din pom nu se pot manca.
Daca le culegi marurate in pom, se intampla ca in cateva zile sa fie balegat, fainoase...daca il mananci in 5-10-15 zile e superb dar producatorul nu le culege ca sa fie superbe 5 zile pt ca nu vinde tone in 5 zile  si tu nu le mananci imediat..

Per total gustul merelor din market e de kko ni pt ca se transporta din polonia sau pt ca se culeg crude...asa se face si e ok.
Problema e ca producatorul nu culege 2 luni mere....culege tor odata si sorteaza si cum tu roman vrei mar de 2-3 lei...primesti calitatea a 3-a..
Daca ai plati 6-7 lei ai primi mere cu gust.

Mai e o treaba...dupa pastrare marul se coace in fructiera...asa e normal...marketul ar trebui sa faca asta la fel cum nici banana nu ti-o vinde verde...
Marketul insa nu face asta si importatorul nici el nu face asta din varii motive...
Si uite asa se intampla ca tu sa mananci in general mere infecte.

Da,de la ala cu 10 meri in curte poti manca mere superbe ca gust si textura dar in general producatorii mici ii gasesti putin timp,o luna,doua...si nu au loc in liete sau market...


Si tot asa se pot spune multe despre subiectul asta, ideea e ca in principiu calitatea costa, imllica stiinta si tehnologie nj doar de lroductie ci si de pastrare si comercializare, fructul e viu si in permanent proces de transformare iar momentul optim de consum e mic, o fereastra de cateva zile...inainte sau dupa fructul e o porcarie...
Relatia dintre calitate sau chimicale si aspect e inselatoare...relatia dintre origine si calitate la fel...

Vreti si ieftin sau vreti superbun sau supersanatos...pai ori platiti cat face, ori va multumiti cu ce mai puteti ciupi ieftin toamna ori cel mai bine..mana pe carte, foarfeca, pomii in curte si va garantez ca niciodata nu veti gasi la piata ceva macar apropiat ca gust.





#12
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Cam asta am vrut sa spun si eu dar mai bland...
;)

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate