Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Este grea trecerea de la Windows la macOS?

- - - - -
  • Please log in to reply
90 replies to this topic

#73
paul_bh

paul_bh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 726
  • Înscris: 05.03.2006
Avand in vedere ca majoritatea calculatoarelor au Ferestre (putine au Linux sau alta alternativa), nu ai cum sa te dezobisnuiesti de Ferestre asa usor, ori la serviciu, ori in alta parte te lovesti inevitabil de Ferestre.

#74
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Problema nu e la windows, la urma urmei sistemul de operare nu e decat o platforma. Problema e la programele disponibile pentru X sau Y, asta e practic singurul impediment in calea adoptarii unui sistem de operare in defavoarea celuilalt. Adesea lucrurile generale se gasesc pe toate platformele, abia cand intri in detalii vezi ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. O sa iti dau cateva exemple simple, Microsoft Excel pentru windows și Microsoft Excel pentru MAC. Pentru cineva care nu stie sa adune doua numere in excel si considera ca acesta este doar un tabel ordinar, nu sunt diferente. Pentru cineva care trage pe el diferentele pot insemna ducerea la bun sfarsit a sarcinii sau nu.
https://www.linkedin...ngelina-teneva/
Asta cu privire la functionalitate. In ceea ce priveste performanta, ultima data cand am butonat excel era in continuare limitat pe partea de calcule complexe la un singur nucleu intentionat de MS (din ce am citit mai demult, a fost ca o palma data de MS celor de la Apple pentru ca nu vor sa implementeze airdrop pe windows si etc). Limitarea la un singur nucleu poate face ca un Imac pro de mii de euro sa fie la fel de rapid in excel ca si macbook-ul pro cel mai ieftin .
https://answers.micr...bd-b19d1684f3bd
Apoi apare problema software-urilor cu adevărat specializate, cum sunt cele CAD/CAM. Mai nou multe  sunt disponibile destule si pe OSX, însa sunt software-uri pentru care trecerea e foarte grea sau cu un cost nejustificat de mare (CATIA și Solidworks).
In acelasi timp vei avea probleme sau complicatiuni cu tot ce inseamna lucrul cu statul si cu platformele sale. OPVF si Revisal exista doar in varianta windows. Sumal exista doar in varianta windows. Instalarea certificatelor pentru SEAP ( mai nou SICAP) este cu risc, trebuie sa te asiguri ca tokenul livrat e compatibil cu OSX (ceea ce poate insemna costuri suplimentare fara rost). Apoi trebuie sa executi comenzi avansate in terminal pentru a deschide fisiere p7s pentru ca nu ai program dedicat sau abilitate implicita.
Evident nu putem nega lucrurile la care acestea exceleaza, si anume editarea video (prin final cut, nu adobe) care e foarte rapida datorita optimizarilor facute de Apple. Din pacate si aici Apple isi dezamageste utilizatorii fiindca editorii video s-au trezit in situatia in care Apple s-a bazat prea mult pe optimizarea software și nu ofera performanta de care acestia au nevoie (ma refer la portabile). De ce apple a hotarat sa se limiteze la dual core și 16 gb ram doar ei stiu, plus gpu-urile semi-anemice existente in ele. Practic, la momentul de fata cel mai bun mac la raportul performanta/ dolar este MAC Pro 5.1 (ala turn, nu ala tomberon), cu dual xeon și un radeon vega. Nu este cel mai rapid (evident ca imac pro il zdrobeste, poate și mac pro 2013 butoi) insa in rest depaseste orice alt dispozitiv apple facut de atunci la partea de procesare video.

#75
droopy_ro

droopy_ro

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 12.01.2018

View Postpaul_bh, on 19 iunie 2018 - 18:25, said:

“Si marmota-nvelea ciocolata-n staniol”. Come-on colega, cand majoritatea vorbesc de un sistem de operare fluid, ce nu crapa, dumneata pretinzi ca ai ingenunchiat macos-ul ba chiar ca nu e cu nimic superior windows-ului si mai vrei sa fii crezut. Poate era un hardware inadecvat pentru ultimele versiuni ale macos-ului, sa nu uitam ca macos e un unix la baza, avid dupa RAM. Daca vrei sa fii crezut spune-ne ce soft a crapat sistemul tau, faci editare video? Sau voiai doar sa ai o opinie separata?
MacPro unul cu dual Xeon (alea mai vechi similare cu i7 920), 16GB de RAM si 5770 iar altul mai nou cu un Xeon 12c E5 64GB de RAM si un FirePro ceva. Nu chiar editare video dar pe acolo, encodari cu FCP, Premiere, si alte programe similare.
Ideea e ca nu exista sistem de operare bun sau prost, e relativ cu ce face userul respectiv, pe office si Facebook sunt bune toate daca sunt intretinute cum trebuie. Cand le dai de munca serios, atunci incep problemele.

#76
Geth_Prime

Geth_Prime

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 72
  • Înscris: 23.06.2018

View PostMosotti, on 10 iunie 2018 - 06:47, said:

Sotia avea un laptop Sony Vayo HD cu i7 si si-a cumparat un iMac cu rezolutie 5k cu i5 si mergea photoshopul de vreo 3 ori mai repede. Mai mult, in 3 ani n-a avut de facut nici un fel de "reparatii", in timp ce pe Windoze ma freca non stop ca nu-i merge una sau alta
Nu stiu ce-i aia vayo hd, da daca te referi la sony vaio, aia nu mai produc de ceva vreme, si-au vandut divizia... si oricum aveau multe modele, si mai slabe si mai puternice... nu merg comparatiile la plesneala...

Iata aici o comparatie cat de cat ok(mai ieftin decat un mac, dar cat de cat prin zona):

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/5JBoK8nIrHw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Pentru persoanele atehnice e probabil de preferat mac-ul(desi nu trebuie sa fii cine stie ce geniu sa folosesti windowsul corect)

View PostMosotti, on 10 iunie 2018 - 06:47, said:

Deci daca iti permiti si daca nu vrei sa-ti fucbipti viata cu antivirusi, antispyware, AntiMalware, antiransomware, antijesusfuckingchristware si nu vrei sa rulezi constant CCleaner si alte cleanere si sa tot deschizi threaduri pe forumuri ca sa intrebi care e "cel mai bun antivirus" cum sa scapi de una sau alta (raspunsul este nu poti, tre sa reinstalezi tot lol), solutia este un mac.
Deci daca esti relativ atehnic si nu ai prea multe pretentii de la un calculator/laptop, merge si un mac. De la win 7 incoace nu am reinstalat decat cand am schimbat hdd sau laptopul.

Edited by Geth_Prime, 26 June 2018 - 21:26.


#77
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
A comparat cu sony vaio fiindca intra exact in categoria celor ce considera ca rezolvarea unor probleme se rezolva prin aruncarea banilor spre monitor. Vaio au luat ce era mai prost de la mac, cu ce era mai prost de la windows si le-au bagat unul in altul, modele lor fiind vandute exact pe aceleasi considerente initiale ca si mac-urile (sunt foarte frumoase). In rest suportul tehnic al vaio era odios, plus ca obisnuiau sa-si bage degetele foarte tare in hardware ceea ce facea ca driverele generice sa nu prea mearga iar Sony nu se grabea deloc sa ofere drivere actualizate.  Totusi Imac ca si sisteme sunt destul de reusite (exceptand faptul ca Apple a hotarat sa scoata target display mode de pe ele, nu stiu de ce), in lumea Windows numarul de AIO-uri disponibile cu asa specificatii fiind destul de mic (are Dell ceva XPS aio iar Lenovo are niste Thinkstation-uri cu hd graphics deci), iar pc-uri specificatii de Imac PRO nici nu exista.

#78
Geth_Prime

Geth_Prime

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 72
  • Înscris: 23.06.2018

View Postmihaicozac, on 24 septembrie 2017 - 15:34, said:

configuraţia lor hardware este de vârf.
Nu e de varf, e medie in cel mai bun caz, dar ce-i drept lipsesc configuratiile foarte de jos.

Nici cele mai puternice mac-uri nu se apropie la performante de laptopuri de gaming cu preturi de mac-uri entry level. :)

View Postxeleron, on 26 iunie 2018 - 21:34, said:

Totusi Imac ca si sisteme sunt destul de reusite (exceptand faptul ca Apple a hotarat sa scoata target display mode de pe ele, nu stiu de ce),
display amarat cu gamut redus

View Postxeleron, on 26 iunie 2018 - 21:34, said:

in lumea Windows numarul de AIO-uri disponibile
All-In-One e o nisa care nu prea a prins. Probabil imac-ul e cel mai popular in zona asta si asta mai mult datorita renumelui apple(cei fixati pe brand si produse "premium" le cumpara ca zombie).

#79
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Nu e amarat, nu e un display ultra profesional, pe de alta parte cati editori foto ai vazut cu display-uri EIZO? Majoritatea folosesc ultrasharp-uri care sunt tot pe-acolo.

#80
Geth_Prime

Geth_Prime

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 72
  • Înscris: 23.06.2018

View Postxeleron, on 26 iunie 2018 - 21:52, said:

Nu e amarat, nu e un display ultra profesional, pe de alta parte cati editori foto ai vazut cu display-uri EIZO? Majoritatea folosesc ultrasharp-uri care sunt tot pe-acolo.
LOL... ce "ultra-profesional", ca nici la nivel mediu nu se ridica(pt. un monitor desktop)... e batut la curu gol de monitoare de 1000-1500 de ron... dincolo de asta, cele mai ieftine imac-uri nici macar nu au placi video dedicate, ceea ce e o mare rusine la ce preturi au... iar alea cu placi dedicate, au placi mai slabe decat placi de pe laptopuri mai ieftine decat imac-urile respective...

Eizo/Dell Ultrasharp? Cred ca e inceputul sfarsitului si pentru astea... acu' ceva ani nu erau multe optiuni, dar acum au inceput sa se raspandeasca tehnologiile "quantum dot"/oled si sa fie din ce in ce mai ieftine...

#81
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Tu nu stii despre ce vorbesti. Compari niste monitoare cu paneluri de proasta calitate si rezolutii mari (care dau bine doar pe hartie) cu monitoarele Apple care cam greu pot fi depasite de cele mai scumpe monitoare de la alti producatori in ceea ce priveste calitatea imaginii statice sau dinamice (indiferent de unghiul de vizualizare).
La fel am intalnit persoane care sunt extaziate de cate o pocnitoare chinezeasca cu Android dotata cu ultimul racnet in materie de procesor si RAM cat are un PC si care spun "LOL" cand vad pe altii care "arunca" bani pe telefoane mai scumpe si cu "hardware inferior". Se simt atat de mandri de chinezaria lor incat pana si culorile total aiurea afisate pe display-ul de la telefonul lor si pozele sau filmele ordinare facute cu telefonul respectiv (a carui camera "sterge pe jos cu camera de la oricare alt telefon ca numar de Megapixeli") li se par "nu prea diferite", ba chiar "la fel de bune" ca si cele facute cu un telefon de calitate... Cand intalnesc astfel de persoane incerc sa-mi pastrez atitudinea neutra (eventual rad in sinea mea sau ii compatimesc pentru lipsa de informare, incercand sa nu le stric bucuria), dar daca incep sa "trolleze", atunci nu prea imi dau de ales.

Observ ca deja a inceput iar sa degenereze calitatea dezbaterii.
Pe viitor, in loc de a recurge la atitudini necorespunzatoare sau la un limbaj neadecvat, va rog sa argumentati ideile si sa veniti cu probe concrete!
Este usor sa faci afirmatii in virtutea unor pareri eronate pe care le-ai intalnit sau prin care incerci sa te pacalesti singur, insa "colorarea" lor nu poate substitui argumentatia, ci poate cel mult indica faptul ca nu esti o persoana deschisa spre o dezbatere argumentata (sau "o persoana cu care nu ai ce discuta", cum se spune in popor). De acum inainte, daca dezabterea nu-si revine la normal, voi sterge orice post care include continut inflamator si care este sarac in/ lipsit de dovezi.

#82
netty1994

netty1994

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,098
  • Înscris: 22.01.2014
Am asteptat noile generații de macbook si am fost dezamăgit,apple fiind apple în loc să înlocuiască generația 7 de proc cu generația 8 le vand concomitent cea din urmă fiind 2000 euro:( ce sa faci ăștia sunt apple:)

#83
maxb2000

maxb2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,452
  • Înscris: 14.01.2011

View Postnetty1994, on 15 iulie 2018 - 18:36, said:

Am asteptat noile generații de macbook si am fost dezamăgit,apple fiind apple în loc să înlocuiască generația 7 de proc cu generația 8 le vand concomitent cea din urmă fiind 2000 euro:( ce sa faci ăștia sunt apple:)

Au inlocuit pe variantele cu touchbar da ma rog. Cel mai scump MacBook se duce la peste 6000 de euro acum. Nice!

#84
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Macurile alea dau pariu că vor fi cto. Și Lenovo are dtr uri de top la o groaza de bani.

#85
GT_Xpress

GT_Xpress

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,894
  • Înscris: 18.07.2018
Salut. Nu este asa de didicil trecerea de la Windows la OS X. Dupa cum se stie, OS X e Unix certificat. In OS X sunt jocuri, nu asa de numeroase ca in Windows dar sunt, de exemplu: Bioshock Infinite, ETS 2.
Pentru OS X e Skype, WinRAR si alte programe de archivare/dezarhivare.
Captura de ecran se face Prin QuickTime Player, editare prin Final Cut Pro X sau Adobe Premier.
OS X e mai usor de folosit, per asamblu, cu exceptie comenzilor din Terminal.
Acest OS poti sa il installi de cite ori dovresti fara a mai avec grija de Product Key si Activare.
Ieri am vazut un film : Brave prin Quicktime Player, e differenti de calitate de imagine fata de cum se vede in Windows. Ca sa vedi la fel de bine in Windows, iti trebbie monitor cu ecran aproape de OLED care sunt scumpe.
Pentru cine care inca nu iti permite un Apple original, e Hakintosh. Am Hackintosk - High Sierra 10.13.6 si e bine mersi. Sunt si dezavantaje dar putine la numar.
In schimb , in Windows cele mai multe programe e prin Install si restart. Driverele se pot descarca si Prin Windows Update dar depends de hardware. Driverele in OS X se instaleaza in timpul instalarii OS X.  Inca mai am DVD cu Windows 10 pro original si Office 2016 original.
Plus ca in OS X , drivarele sunt KEXTuri care le poti modifica. In Windows nu poti modifica driverele.
In concluzie, sunt avantaje si dezavantaje - depinde de fiecare ceea doreste si dupa posibilitati. Alii folosesc distributii Linux.

#86
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Ești de altă naționalitate sau de ce îmi dai impresia că textul e puțin robotizat?
Edit: cine te-a mințit că driverii nu se pot modifica sub win?

Edited by xeleron, 18 July 2018 - 15:35.


#87
GT_Xpress

GT_Xpress

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,894
  • Înscris: 18.07.2018

View Postxeleron, on 18 iulie 2018 - 15:34, said:

Ești de altă naționalitate sau de ce îmi dai impresia că textul e puțin robotizat?
Edit: cine te-a mințit că driverii nu se pot modifica sub win?
Salut. Ma refeream la modificarea driverelor din Windows prin faptul ca sunt acele fisiere tip exe sau dll in Windows si ar cere mult timp.
De aceea consider ca e greu ( dificil ).  Posted Image

Edited by GT_Xpress, 18 July 2018 - 16:29.


#88
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Driverele nu sunt .DLL sau .EXE., sunt .SYS și vin împreună cu un .INF

#89
GT_Xpress

GT_Xpress

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,894
  • Înscris: 18.07.2018
@xeleron. - Asa este cum spui. Dar pentru un om care nu se pricepe cu drivere , ai e de ajuns ca ai se instaleaza automat si  sa functioneaze.
Consider ca un OS X este mai usor de folosit, il instalezi, repornesti si e gata de folosire.  Programe de timp office sunt gratuite ( Pages sau Numbers sau Keynote ).
Pina la urma, e alegerea fiecaruia de a folosi ce OS foloseste: OS X , Windows sau distributie Linux.

Edited by GT_Xpress, 18 July 2018 - 16:58.


#90
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Păi stai puțin că nici windows dacă vine preinstalat cu sistemul nu îți cere să bagi drivere, că le are el. Dacă iei sistemul fără deasemenea se poate descurca singur dacă ai o conexiune la internet.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate