Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

zaharul de masa ( sucroza)

- - - - -
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#19
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,608
  • Înscris: 24.10.2015

View PostMariusP21, on 17 septembrie 2017 - 00:23, said:



Cum nu stiu, dar te asigur ca zaharul pe langa o dependenta mare ( de aceea se foloseste si in tigarile din comert), iti ingreuneaza tot organismul. Nu aduce nimic bun in corp, decat satisfactie la creieras.


Ingroasa sangele. Este foarte mult procesat. Organismul consuma energie ca sa il digere.

Ba eu zic ca se digera foarte rapid si usor. E alcatut din fructoza si glucoza. Pentru a separa aceste monozaharide una de alta e nevoie de enzima invertaza pe care organismul nostru o produce din abundenta, se gaseste si in saliva chiar.

Dupa cum spui tu ar însemna ca zaharul nu ingrasa asa mult, pentru ca se foloseste multa energie la digestia lui, ar putea duce la slăbit chiar...

View PostAL_DRAGON, on 16 septembrie 2017 - 16:44, said:


Procese de oxidare Ăźn organism, care duc la acumulare de radicali liberi care atacă : articulațiile, oasele, nervii.



Mierea naturala in mare parte e zahar, adică fructoza si glucoza, diferenta e ca acestea nu sunt legate dar se afla in stare libera. Mai contine apa si niste URME de vitamine, minerale etc.  Mierea tot creeaza problemele enumerate de tine?

#20
AL_DRAGON

AL_DRAGON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 06.09.2017

View Postvinciun, on 17 septembrie 2017 - 11:16, said:


Mierea naturala in mare parte e zahar, adică fructoza si glucoza, diferenta e ca acestea nu sunt legate dar se afla in stare libera. Mai contine apa si niste URME de vitamine, minerale etc.  Mierea tot creeaza problemele enumerate de tine?
Nu, mierea este o excepţie din acest punct de vedere, nu produce radicali liberi, ba chiar are efect antioxidant şi antiinflamator.
Este important în schimb să fie miere adevărată şi de bună calitate, dintr-o sursă sigură.
Mierea modificată nu conţine aceste proprietăţi şi nici nu se cristalizează precum mierea adevărată.

#21
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,608
  • Înscris: 24.10.2015
Afirmi lucruri pe care nu pot sa le neg sau confirm, insa binevenite ar fi si niste explicatii. De exemplu: spre deosebire de miere, zaharul mai are in compozitie asta, asta si asta, substante care intr-un studiu facut pe 69 de oameni au demonstrat ca distrug, nimicesc etc.

De nu, si eu pot afirma ca painea coapta e otrava deoarece e coapta, graul fiind natural e benefic.

#22
AL_DRAGON

AL_DRAGON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 06.09.2017
Poftă la citit :

https://www.ncbi.nlm...les/PMC3758027/
https://www.ncbi.nlm...les/PMC3609166/

#23
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,608
  • Înscris: 24.10.2015
Când citesc prin articole de astea ca mierea contine proteine, aminoacizi, calciu si alte minerale ma umfla rasul. Ce cantitate de aminoacizi gasesti intr-o lingura de miere? Total irelevante aceste cantitati de proteine, minerale si ce mai contine ea. Nimeni nu mananca kg de miere pe zi petru acele cateva grame de aminoacizi sau calciu. Stiu ca mierea e considerata un produs miraculos din vechime dar hai sa nu exageram. Mita ierea e un aliment foarte delicios, usor de digerat si caloric, atat. Consumata in cantitati mici ( 20-30g pe zi) nu vad ce aport de substante benefice aduce. Ca sursa de energie, da sunt de acord. Se poate folosi foarte bine in bauturile energizante din timpul antrenamentelor de forta sau de rezistenta. Pentru asta multi folosesc deja dextroza sau chiar zahar.

Din ce mai scrie acolo ramane cu semnul intrebarii proprietatile antimicrobiene, caci cum am mai spus, despre minerale si proteine, vitamine, aminoacizi etc nu-si are rost discutia.

#24
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,292
  • Înscris: 07.02.2003

View Postvinciun, on 17 septembrie 2017 - 20:27, said:

Când citesc prin articole de astea ca mierea contine proteine, aminoacizi, calciu si alte minerale ma umfla rasul. Ce cantitate de aminoacizi gasesti intr-o lingura de miere? Total irelevante aceste cantitati de proteine, minerale si ce mai contine ea.
Corect, se baga praf in ochi cu o cantitate mare versus una mica si lumea nu realizeaza.

View PostSerafim606, on 16 septembrie 2017 - 14:46, said:

E o moarte altrnativa. Atata timp cat tot ce are sunt doar calorii goale si atat... zaharul e un produs de nimic. Un zahar natural are si vitamine si minerale pe langa calorii.....
Nu e moarte, zaharul e viata, e energie. Zaharul are o formula clara (C12H22O11), si cam totul e natural, fie ca-l obtii din trestie sau sfecla ori alte metode e tot natural. Zaharul poate crea dependenta tocmai pentru ca organismele evoluate il vor pentru supravietuire (cererea asta e dependenta). Practic zaharul este si catalizatorul procedelor bacteriene, de fermentatie folosite in atatea industrii... pana si berea fara zahar nu poti sa o faci ca mor organismele implicate in conversie.

Edited by andreic, 17 September 2017 - 21:05.


#25
AL_DRAGON

AL_DRAGON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 06.09.2017

View Postvinciun, on 17 septembrie 2017 - 20:27, said:

1. Când citesc prin articole de astea ca mierea contine proteine, aminoacizi, calciu si alte minerale ma umfla rasul.

2. Stiu ca mierea e considerata un produs miraculos din vechime dar hai sa nu exageram.

3. Consumata in cantitati mici ( 20-30g pe zi) nu vad ce aport de substante benefice aduce.

4. Se poate folosi foarte bine in bauturile energizante din timpul antrenamentelor de forta sau de rezistenta. Pentru asta multi folosesc deja dextroza sau chiar zahar.

1. Informațiile legat de proteine erau mai relevante dpdv al mecanismului pe care îl are proteina C-reactivă , respectiv despre alergiile pe care unii oameni le pot avea la proteina de albină.

2. Din punct de vedere al acelor proprietăți care sunt demonstrate în articole, își merită reputația. Nu găsești multe alimente cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

3. Cineva obișnuit în lumea bodybuildingului ( sau powerlifting, strongman ), percepția cantităților este ușor distorsionată față de modul în care organismul percepe cantitățile.
Știu, pentru că și eu eram la fel. Obișnuit cu antrenamente tari și porții la fel de masive, nu prea puteam înțelege ce valoare calitativă poate să fie într-o cantitate care mie mi se pare extrem de minoră.
Dar după ani de zile în care am învățat mai multe, am aflat printre altele și faptul că organismul funcționează exact pe asemenea cantități ”minore”, și că degeaba bagă cineva suplimente de 5000 de mg de vitamina C doar ca să fie, pentru că organismul oricum nu absoarbe atâta vitamina C, ci se va pierde o cantitate foarte mare.
Acea cantitate de 30 de grame miere nu este semnificativă pt vitamina C, aminoacizi sau proteine, ci pt proprietățile menționate.

Acum, dacă cineva este sceptic cu privire la asta, este dreptul său.
Și eu sunt sceptic cu privire la praful de proteine, motiv pentru care nu am folosit niciodată în viața mea, dar nimănui nu îi vine să creadă, văzându-mi rezultatele.
Antrenorii m-au sâcâit enorm de mult la început pentru asta, dar eu le-am zis că pentru mine acesta este gama de produse care intră în domeniul bullshit-ului, și indiferent câte persoane fac reclamă la ele, nu mă văd în viață folosind vreodată.
Toate proteinele mi le procur din hrană și punct.
Așa că fiecare avem zone în care articolele și informațiile externe sunt de prisos.

4.  Pornind de la punctul 3, dacă mierea are o anumită valoare nutrițională dpdv calitativ chiar și în doză mică, atunci zahărul și dextroza conține zero.
Știu, în bodybuilding și chiar și multe sporturi în ziua de azi, aceste lucruri nu mai contează.
Dar nici sănătatea nu mai este sinonimă cu sportul, fix din aceste cauze.

Edited by AL_DRAGON, 17 September 2017 - 22:04.


#26
myceran

myceran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,276
  • Înscris: 31.07.2017

View Postvinciun, on 17 septembrie 2017 - 11:16, said:

Ba eu zic ca se digera foarte rapid si usor. E alcatut din fructoza si glucoza. Pentru a separa aceste monozaharide una de alta e nevoie de enzima invertaza pe care organismul nostru o produce din abundenta, se gaseste si in saliva chiar.
..........................
Ce spui tu aici?
https://ro.wikipedia.../wiki/Zaharoză

#27
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,608
  • Înscris: 24.10.2015
Asa si?

Am uitat sa mentionez ca fructoza si glucoza sunt legate intre ele dar din moment ce am pomenit de invertaza pentru a le separa era clar.

#28
myceran

myceran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,276
  • Înscris: 31.07.2017

View PostNea_Voicu, on 16 septembrie 2017 - 13:06, said:

Eu cu paine inmuiata in apa, apoi in zahar am crescut. Asa era prin anii `70-`80. Asa m-a crescut bunica. Si n-am de gand sa mor din cauza zaharului... Si nici diabet nu am, si nici gras nu sunt, nici supraponderal,  nici nimic.
Procedai corect, desi inconstient.
Fibrele din paine diminua absortia brutala la nivelul intestinului subtire.

View Postvinciun, on 17 septembrie 2017 - 23:18, said:

Asa si?

Am uitat sa mentionez ca fructoza si glucoza sunt legate intre ele dar din moment ce am pomenit de invertaza pentru a le separa era clar.
Bre, zaharul nu este nociv pentru om, daca este consumat in cantitati mici.
Contine glucoza si fructoza aprox in cantitati egale, fiecare fiind metabolizata in felul ei.
Daca ai un pancreas/ficat sanatos mananca si fa-te mare.

#29
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,608
  • Înscris: 24.10.2015
Pai da. Eu ce ziceam?

#30
Cherubim

Cherubim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 15.09.2017
Toate alimentele au rolul lor, si aportul lor in organismul uman. Dar nimic consumat in exces nu este bun. Nici macar apa.

#31
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016
Parerea mea: zaharul (ca de fapt si multe alte alimente/substante) este nesanatos IN EXCES.
Adica nu bagi sute de grame de zahar zilnic, aia e problema, dar nici sa fii stresat 24/24 pentru cateva grame...
Sfatul meu este urmatorul: incercati sa nu mai dati atentie avalansei de sfaturi/recomandari/indicatii despre alimentatie. Ca iti face capul varza, daca stai sa cauti, gasesti despre ORICE aliment, dar absolut orice (chiar si nevinovatele legume) ca sunt daunatoare. La orice se gaseste ceva.
Ideea este insa simpla: cam orice este daunator IN EXCES. Consumat in moderatie, niciun aliment nu face rau! Nici macar mult hulitul zahar. De aceea zic eu ca trebuie sa avem o alimentatie cat mai diversificata, si sa consumam de toate, in moderatie.
Ca nu o sa traim vesnic si ce viata e aia in care in fiecare minut te gandesti si calculezi compozitia fiecarei inghitituri? Doar stresul provocat de o astfel de preocupare ncontinua u ne face bine.
Din ce am observat si asa, empiric, analizand oameni care au trait varste inaintate cu o stare buna de sanatate, vigoare, tonus psihic, in general mananca de toate, dar nu fac excese. Daca o dam in extreme si incercam sa respectam toate recomandarile si indicatiile privind eventuale alimente nocive,  o sa constatam ca ori nu mai ramane nimic "bun" de mancat, ori ramanem cu o dieta care, tinuta pe termen lung ne va baga in deficite nutritionale grave si eventual probleme de sanatate pe care n-o sa mai stim sa le mai remediem. Corpul uman nu este atat de sensibil cum incearca unii sa ne demonstreze, chiar daca ceva e potential daunator, in cantitati mici nu provoaca probleme. Mai degraba subnutritia si lipsa unor elemente esentiale din dieta poate fi mai grava decat 20 de grame de zahar la o masa.
Si pana la urma,, organismul are nevoie de glucide (carbohidrati). Creierul spre exemplu functioneaza pe glucoza. Toate celulele din corp "ard" glucoza pentru energie.  Eu spre exemplu, daca stau cateva zile fara carbohidrati (nu zic ca mananc zahar cu lingura, nici nu am in casa zahar la punga, dar nu fug de orice produs care are cateva grame de zahar) sunt pur si simplu o leguma, abia ma ridic din pat, nu mai pot gandi, plus stare de spirit proasta, putin spus. Glucidele sunt esentiale . Da, stiu ca unii o dau cu diete ketogenice si alte minuni, spun ca de fapt nu am avea nevoie de niciun gram de carbohidrati, ca organismul nostru in infinita lui intelepciune face glucoza din grasimi si proteine. Nu ader la aceasta teorie, da, e adevarat, in lipsa carbohidratilor corpul poate converti grasimi sau proteine in glucoza, dar asta e doar un mecanism de back-up, de "criza" cum ar veni, si nu e ceva optim, in procesul ala de conversie se elibereaza si substante mai putin "fericite" , nu le enumar acum. E ca si cum tu ai nevoie acasa mereu de curent, si cand iti pica curentul ai un generator de rezerva , si cineva sa vina sa iti spuna: nu e bine, reziliaza-ti contractul la electirca, taie curentul, si cumpara benzina sa faci curent pe geenratorul de rezerva, ca e mult mai bine , cam asta inseamna dieta ketogenica. A nu se intelege ca am ceva cu grasimile, nici vorba, si ele sunt absolut necesare in dieta.
Deci este o idee aiurea sa fugim de zahar sau de carbohidrati. Si, ironic stiti ce este? Daca veti cauta despre indici glicemici (un mare fas dupa parerea mea), veti vedea ca, paradoxal, painea alba sau cartofii copti au indice glicemic mai mare ca zaharul, ha -ha... Glucoza pura are indicele glicemic de 100, dar zaharul de masa e glucoza+fructoza si are indice mult mai mic.
Acum normal ca daca bagi 200 de grame de zahar GOL eventual pe stomacul gol, n-o sa-ti fie prea bine...de aia zic ca tot secretul sta in moderatie.

Edited by epetroiu, 23 December 2017 - 11:11.


#32
myceran

myceran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,276
  • Înscris: 31.07.2017

View Postepetroiu, on 23 decembrie 2017 - 10:55, said:

......................................
Deci este o idee aiurea sa fugim de zahar sau de carbohidrati. Si, ironic stiti ce este? Daca veti cauta despre indici glicemici (un mare fas dupa parerea mea), veti vedea ca, paradoxal, painea alba sau cartofii copti au indice glicemic mai mare ca zaharul, ha -ha... Glucoza pura are indicele glicemic de 100, dar zaharul de masa e glucoza+fructoza si are indice mult mai mic.
Acum normal ca daca bagi 200 de grame de zahar GOL eventual pe stomacul gol, n-o sa-ti fie prea bine...de aia zic ca tot secretul sta in moderatie.
dezvolta de ce-i un mare fâs, ca sa înțeleagă si muritorul de rand!

#33
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016

View Postmyceran, on 23 decembrie 2017 - 11:17, said:

dezvolta de ce-i un mare fâs, ca sa înțeleagă si muritorul de rand!

Am inteles ca sunt studii care sustin asta: cat timp consumi orice aliment in moderatie si nu faci excese, indicele glicemic nu prea conteaza.
Am zis si mai sus, nu bagi jumate de punga de zahar pe stomacul gol cu apa, ca atunci normal ca n-o sa-ti fie bine, indiferent de teoria indicelui glicemic.
Insa nici nu te crizezi si te stresezi pentru o napolitana sau o bomboana, spre exemplu, ca ar avea 10 grame de zahar care are indice glicemic nu stiu cat...

Edited by epetroiu, 23 December 2017 - 11:38.


#34
BicaAurel

BicaAurel

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 03.11.2016

View Postandreic, on 17 septembrie 2017 - 21:03, said:

zaharul e viata, e energie.  Zaharul poate crea dependenta tocmai pentru ca organismele evoluate il vor pentru supravietuire
Cred ca se creeaza dependenta de gustul pe care il da zaharul acolo unde este adaugat, nu pentru ca organismele evoluate il vor pentru supravietuire.
Gustul dat de zahar cred ca da dependenta (la cine da) prin "starea de bine" , senzatia de bine cand este consumat .
Cred ca educatia alimentara nu are nicio legatura cu "dependenta" de un anumit gust , cu " senzatia de bine " pe care o da un anumit ingredient.

Edited by BicaAurel, 02 March 2018 - 05:29.


#35
Mariusvlad2

Mariusvlad2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,676
  • Înscris: 11.12.2007
Nu are nici o treabă gustul cu beneficiile aduse de zahar, cu aportul la energie dat organismului.
Lasa un cub de zahar oriunde in natura, pe camp, in deșert, in padure, in jungla si vei vedea cat de repede dispare fiind consumat de absolut orice organism viu, de la insecte la mamifere, de la pesti, bacterii, plante... Absolut orice e viu consuma zahar fara sa il fi gustat vreodată deoarece energia data de zahar pe termen scurt este foarte mare.
Pe noi (pe voi 😁) nu zaharul ne omoara ci lenea care ne tine legați de scaune in momentul in care ar trebui sa beneficiem de acea energie si in loc sa folosit combusibilul il stocam.

#36
vasilefi

vasilefi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 404
  • Înscris: 23.05.2013

View Postvinciun, on 17 septembrie 2017 - 20:27, said:

Când citesc prin articole de astea ca mierea contine proteine, aminoacizi, calciu si alte minerale ma umfla rasul.

daca stai si analizezi putin nu e nimic de ras, dimpotriva
nimeni nu consuma mierea in loc de multivitamine dar cum zaharul alb e carbohidrat rafinat cu urme de B-uri si cam atat, macar
mierea are ceva mai multe B-uri decat zaharul, plus minerale, enzime, aminoacizi, polen si propolis.
mai are si indicele glicemic mai mic decat zaharul deci e mai bine asimilata de organism
efectul pe termen scurt e neglijabil, ca e vorba de miere sau zahar.
dar eu consum in fiecare zi miere si credeti sau nu, in timp se vede diferenta de cand am renuntat la zahar.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate