Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 

Protectie electrocasnice avand bransament trifazic

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
132 replies to this topic

#37
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Revin cu intrebarea, "cum se opreste curentul"? declanseaza vre-o siguranta de la bransamentul dv si pana la ultimul tablou de distributie cu sigurante automate din casa sau pur si simplu se "opreste curentul" adica constatati lipsa tensiunii de la retea ca apoi sa revina alimentarea? in functie de acest raspuns putem sa continuam discutia mai la obiect.

Chiar daca locuieste la sat, avand o distributie mai putin modernizata, problema este ca la oras, pe beneficiar nu-l intereseaza dezechilibrul dinainte de retea doar daca intreruperile cu energie sunt foarte frecvente. Acesta-i adevarul, o linie poate sa fie rosie de la consum, nu intereseaza pe nimeni daca linia "duce". In teorie se poate aprecia cauza problemei in functie de manifestarea intreruperii, cunoscand comportamentul uzual al componentelor retelei in aceste situatii.

PS: dezechilibrul retelei stradale se poate afla usor daca se masoara tensiunea intre nulul relelei si o priza de pamant locala. Diferenta de potential este mai accentuata la capatul opus transformatorului si este direct proportionala cu dezechilibrul pe faze care duce implicit la incarcarea conductorului de nul (multe cuvinte pentru o operatiune simpla).

Edited by The Stressmaker, 13 September 2017 - 20:52.


#38
flaviusMN

flaviusMN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.03.2015
Cade tensiunea, toate aparatele se opresc si pornesc din nou in 99% din cazuri in cateva secunde. Niciodata nu imi cade vreo siguranta din tablou pe care sa trebuiasca sa o ridic pt a avea tensiune la aparate. 0 singura data s a luat curentul mai multe minute in timpul unei ploi cu fulgere.


#39
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Pana la urma, dvs vreti sa va protejati impotriva aparitiei unor varfuri accidentale care ar putea sa va afecteze aparatura, nu-i asa? Cele indicate mine v-ar proteja in acest caz. Nu as monta bobine de protectie pentru sub tensiune decat daca vi s-ar fi intamplat asa ceva.

#40
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

 y0z, on 13 septembrie 2017 - 13:20, said:

Imi permit sa fac o observatie: aceasta afirmatie este corecta doar in cazul ideal, adica cand R ramane constant.
In realitate, R este o functie de temperatura. Odata cu cresterea intensitatii curentului electric, va creste temperatura conductorilor si automat si rezistenta, deci dependenta nu va mai fi proportionala.
Asta stiam si eu d-aia am dat o marja de eroare.

#41
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
S inteleg ca tensiunea  "cade" si revine in cateva secunde fara nici o interventie din partea dv.
Ar fi doua cauze.

Prima ar fi deconectarea transformatorului adica probleme pe "medie", inainte de transformatorul stradal. Daca tensiunea scade pana intr-o secunda atunci puteti presupune un scurtcircuit pe linia de alimentare, cu cat mai apropiat cu atat este scaderea de tensiune mai mare si durata mai mica, cu cat mai indepartat, scaderea de tensiune mai mica (raportat la luminozitatea unui bec) si durata mai mare. Cand sunt mai multe secunde de obicei este o manevra de comutatie in "statie" si tine de electrica. Nu cred ca apar varfuri prea mari de consum pentru ca servomotorul de comanda al "ploturilor" nu are timp sa-si faca "cursa" ca sa genereze un varf de tensiune la cuplare. Daca "ploturile" sunt fixate mecanic atunci poate apare acel varf, pana pornesc consumatorii mari.

A doua situatie apare daca aveti un contor smart si acesta deconecteaza cand sesizeaza consum peste limita (sau comanda de decuplare primita de la dispeceratul electrica). O varianta ar fi un dashcam montat sa filmeze acel contor. Daca ecranul se opreste atunci este prima varianta, de mai sus, iar daca ecranul ramane alimentat si apar sau dispar caractere de pe el in acel moment inseamna ca acel contor genereaza intreruperea. Caracterul care poate aparea este un semn de intrerupator care indica supraconsumul si forma caracterului depinde de modelul contorului. Daca contorul este clasic, trifazat, aceasta problema nu exista si ramane doar prima varianta.

In ambele situatii va recomand sa identificati aparatele electrice problema si doar pe acelea sa le alimentati dintr-un UPS . Unele aparate intra, la "blackout" adica lipsa totala a tensiunii electrice sau "brownout" adica scaderea partiala a tensiunii sub limita, intr-o stare de "confuzie" sau functionare anormala daca tensiunea revine inainte de 10 secunde. Daca durata intreruperii este mai lunga, aparatul are timp sa se reseteze.

#42
flomar60

flomar60

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 334
  • Înscris: 13.10.2013

 The Stressmaker, on 14 septembrie 2017 - 18:38, said:

Cand sunt mai multe secunde de obicei este o manevra de comutatie in "statie" si tine de electrica. Nu cred ca apar varfuri prea mari de consum pentru ca servomotorul de comanda al "ploturilor" nu are timp sa-si faca "cursa" ca sa genereze un varf de tensiune la cuplare. Daca "ploturile" sunt fixate mecanic atunci poate apare acel varf, pana pornesc consumatorii mari.
Cu tot respectul d-le The Stressmaker,comutarea ploturilor in statia de transformare 110/20kv se face sub tensiune!....utilizatorul final cum este cazul initiatorului constata doar modificarea gradata pentru cateva secunde a tensiunii de 230V in sens crescator/descrescator dupa cum se modifica tensiunea...asta in cazul in care ,in momentul modificarii tensiunii exista un bec aprins....
Doar modificarea ploturilor trafului  de 20/0,4kv se face cu intreruperea tensiunii...dar lucrul asta se face odata iarna si o data primavara...daca se face si atunci!
De asemenea ,initiatorul aminteste de disparitia totala a tensiunii...asta inseamna ca nu sunt scurtcircuite pe reteaua de 0,4kv....daca ar fi,  tensiunea s-ar reduce mult-becul ar fi lumanare!- dar nu ar disparea de tot....
Eu suspectez intreruperi scurte pe 20kv care pot fi generate de puneri la pamant aleatorii si de scurta durata-1,2 secunde- sau de scurtcircuite bifazate de scurta durata, pe aceeasi linie....si atunci lucreaza dispozitivul RAR (reanclansare automata rapida)....
O alta cauza ar putea fi existenta acelui contor smart cu declansare automata la depasirea puterii prestabilite...

#43
flaviusMN

flaviusMN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.03.2015
Nu cred ca depasirea puterii prestabilite este cauza - azi dimineata mi a cazut curentul in jur de ora 5.
Aveam un singur consumator activ la ora aia - pompa sistemului de irigatie de 1kW.

Ca solutii pt protectie o sa merg pe 2 directii avand bransament trifazic si consumatori trifazati:

1. un UPS cu baterie de masina care va sustine - sistemul de alarma, instalatia de incalzire, un televizor si combina frigorifica.

2. o sa montez dupa ce ma consult si cu electricianul protectiile in tablou dupa cum mi ati sugerat voi aici. Am primit, si va multumesc foarte mult, mai multe sfaturi de la voi. Cel mai simplu mi ar fii sa merg pe varianta propusa de curentarul - el imi arata un montaj deja facut si un pret decent al componentelor. Ar mai trebui adaugat ceva la montajul propus de el, marcat cu bold dintre celelalte sugestii?

mihaicozac
La supratensiune ai nevoie de un modul de protecţie cu varistoare şi disjunctor

danvlas
Pune disjunctor cu protectie diferentiala si la supracurent

The Stressmaker
3 relee de protectie la supra si sub tensiune, cate unul pe fiecare faza. Apoi urmeaza descarcatoarele de supratensiune.
Aceasta metoda protejeaza impotriva factorilor externi instalatiei dv. . Daca aveti consumatori trifazati este necesar un releu de protectie trifazat.

curentarul
descarcatorul, apoi bobinele de protectie la sub tensiune, bobinele de protectie la supra tensiune si la final poti monta si un diferential trifazic.
Nu as monta bobine de protectie pentru sub tensiune decat daca vi s-ar fi intamplat asa ceva.


y0z
protectie la supratensiune (Bobina declansatoare iMSU A9A26500) cuplata la un disjunctor general diferential 30 mA DPNa Vigi 32 A 30 mA A9D34632 (protectie suprasarcina + scurtcircuit + diferentiala)

Edited by flaviusMN, 15 September 2017 - 11:36.


#44
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Din toata seria de protectii din acea schema lipseste cea mai importanta: protectia diferentiala, care e singura care salveaza omul in caz de electrocutare. Celelalte salveaza doar bunurile.
Disjunctorul diferential are un mecanism de comparare a sumei curentilor din faze cu curentul de pe firul de nul. Cat timp aceste doua valori sunt egale, disjunctorul sta cuminte.
Acum imagineaza-ti ca atingi accidental o faza. Prin corpul tau se va scurge spre pamant un curent oarecare. Suma curentilor prin faze va fi mai mare decat curentul prin nul, diferenta fiind curentul care trece prin tine. Ei bine, in acel moment disjunctorul opreste curentul.
Unul trifazic cu protectie suprasarcina + scurtcircuit + diferentiala costa intre 150 si 400 lei.

#45
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Cred ca ori n-ai inteles bine subiectul, ori faci reclama la diferentiale. Omul vrea sa-si protejeze electrocasnicele la supratensiuni de comutatie ca ii cade foarte des tensiunea nicicum la electrocutare.

#46
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Daca faceam reclama, dadeam si firma. Omul trebuie sa se protejeze intai pe sine, abia apoi fiarele. Iti voi fi recunoscator daca ma ignori.

#47
flaviusMN

flaviusMN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.03.2015
Sunt de acord ca protectia diferentiala este necesara. Atasez din nou poza tabloului - daca imi amintesc bine am un diferential pt prizele din bai si inca unul pt celelalte prize din casa.
Din ce zice electricianul in bai daca ar fii sa ma curentez nu as simti mai nimic iar daca ar fii sa o fac la o priza din casa m ar scutura putin dar fara sa mi afecteze sanatatea.

Deci, ce ziceti de propunerile de protectie a electrocasnicelor enuntate mai sus?

Attached Files



#48
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

 danvlas, on 15 septembrie 2017 - 14:29, said:

Daca faceam reclama, dadeam si firma. Omul trebuie sa se protejeze intai pe sine, abia apoi fiarele. Iti voi fi recunoscator daca ma ignori.
Nu te ignor deocamdata. Daca te uitai la postul #31 mai era o data postata poza tabloului.

#49
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Cred ca ai 4 diferentiale monofazice acolo.  E OK.

#50
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
@flomar60: intotdeauna o corectie este binevenita. Respect.
@danvlas: tabloul initiatorului are 3 diferentiale 3P+N si una 1P+N.
@flaviusMN: bobinele de supra si subtensiune actioneaza impreuna cu / si asupra unui intrerupator automat (disjunctor) si sunt de tip "one shot" adica actioneaza o singura data, fiind necesara armarea manuala a intrerupatorului. Este posibila si armarea automata cu servomotor dar se complica schema. Daca optati pentru varianta cu armare manuala, la fiecare eveniment trebuie sa armati manual acea siguranta automata.
Deja aveti "diferentiale" trifazate in tabloul din poza si, daca vad bine, sunt de 63A/0,03A adica 63A pentru protectia "clasica" la suprasarcina si scurtcircuit combinata cu o protectie diferentiala de 0,03A (30mA). Daca acele diferentiale acopera toate sigurantele automate din tablou e ok.
Se pot adauga descarcatoare cu varistori la intrarea in tablou (dar dupa siguranta de la bransament) pentru protectia suplimentara impotriva descarcarilor venite de pe "retea". Acestia la activare declanseaza siguranta de la bransament protejand instalatia casei.

Am lasat la sfarsit optiunea cu releu de protectie la supra si subtensiune pentru ca, de obicei, acesta este mai putin comuna decat variantele consacrate (si unele relee au mai putine acreditari sau pe alte standarde decat cele romanesti, multe fiind importate) dar are 3 optiuni principale. Prima optiune este protectia reglabila la subtensiune a doua este protectia reglabila la supratensiune si a treia este intarzierea reglabila la cuplare. Acesta a treia optiune, daca este reglata la 30 secunde, pune releul in asteptare timp de 30 secunde de la alimentare ca apoi sa cupleze. Daca exista fluctuatii de tensiune mai mici de 30 secunde acestea nu vor fi percepute, releul fiind decuplat pe toata perioada. Se poate implementa in varianta "clasica", monofazata sau trifazata cu 3 componente, releu de monitorizare a tensiunii, releu cu cu intarziere la actionare si elementul de comutare, releu sau contactor. Diferenta de calitate se observa la comparatia pretului acestora.

PS: apropos de scurtcircuite pe retea recunosc ca nu am experinta practica cu acestea (adica sa le "vad" la "prima mana") dar va pot povesti 2 "vederi" diferite ale aceluiasi eveniment petrecut aseara in Constanta. La mine acasa a existat o singura intrerupere de aproximativ 10-15 minute dar cu o "testare" de 1 secunda dupa 1-2 minute de la intrerupere. In alta parte a Constantei au fost cam 13-16 intreruperi scurte urmate de reveniri la fel de scurte in acelasi interval. Nu am detalii despre eveniment dar presupun ca avaria este in partea de "medie" din zona mea pentru ca tensiunea la retea nu a crescut suficient ca sa devina sesizabila la fiecare recuplare. In cealata parte s-a observat efectul "scurtului" fiind pe reteaua imediat inaintea intrerupatorului care alimenteaza zona unde sunt eu, la nivel de distributie pe "medie" tensiune. Ca fapt divers am contor "smart" si ecranul acestuia a fost "stins" pe toata durata evenimentului aceasta indicand lipsa tensiunii inainte de contor.

Edited by The Stressmaker, 15 September 2017 - 19:33.


#51
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Solutia propusa de mine a fost aplicata unui caz similar ca ala tau si de aceia am raspuns. Daca scoti din ecuatie bobinele de sub tensiune ajungi pe la 1500 - 1700 lei. Cu tot cu conductoare si tablou. Tablou care se va monta inainte de cel pe care il ai dpdv electric. La pret se mai adauga munca electricianului. :)

#52
flaviusMN

flaviusMN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.03.2015
Ieri am reusit sa l conving pe electrician sa ajuga la mine sa i prezint ce protectii suplimentare as vrea sa fac in tablou in urma sfaturilor voastre.
Din toate ideile el zice ca in plus fata de protectia deja existanta(am diferentiale in tablou) ar fii eficient sa pun doar un Releu trifazic protectie tensiune(https://www.dedeman....80179/p/1027580).
Am tot insistat ca as vrea si un descarcator (de tip 1+2) dar mi a argumentat ca este eficient doar la primul soc electric - daca ar veni in decurs de cateva minute un alt soc si cartusul este deja mort de la primul soc mi ar praji oricum aparatele din casa - descarcatorul defect neinterupand reteaua dupa el odata scos din joc.
Pt protectia echipamentelor esentiale (tot ce tine de instalatia de incalzire + o priza in bucatarie) mi am luat un UPS 2500W 2500VA 1800W cu o baterie AGM de 140 Ah.

#53
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Releul de tensiune din link necesita un contactor cu contactele la puterea maxima consumata (uzual acelasi curent (sau mai mare) cu al sigurantei automate de la bransament) cu bobina la 230V. Verificati pdf-ul atasat acolo, contine schema.
Daca descarcatorul se monteaza dupa siguranta de la bransament atunci socul de curent care apare la activarea acestora determina declansarea acelei sigurante separand circuitul si eliminand urmatoarele socuri de tensiune pana la armarea manuala. Daca nu aveti incredere in acea siguranta automata puteti apela la sigurante de tip MPR la curentul necesar. Aceste MPR-uri au curenti de rupere de ordinul zecilor si chiar sutelor de kA spre deosebire de maximum 10kA cat poate avea o siguranta automata uzuala.

#54
puzzlewood

puzzlewood

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 05.01.2007
O bobina declansatoare iMSU A9A26500 poate fi folosita pentru intrerupere energie electrica si cu alte disjunctoare in afara de SCHNEIDER (alta marca)?

Multumesc

Edited by puzzlewood, 06 November 2017 - 17:58.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate