Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Playlist melodii radio - unde?

P0335 senzor arbore cotit - senzo...

Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...
 Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet
 Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!
 Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac
 

Cum scot gustul acru din țuică?

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010
Buna ziua.
Am vrut sa deschid topic separat (poate nu ar fi rau pe viitor) sa poata fi gasit mai usor, dar vazand ca s-a mai discutat aici atunci scriu si eu tot aici.

Se dau 2 feluri de tuica (palinca) trase de 2 ori, una minunata (de caise) si alta acra de pere.
Problema este ca, din greseala, cele 2 au fost amestecate. Intrebare: cum reusesc sa mai repar din ceea ce s-a facut?

Categoric este ca, ca si arome nu mai am ce sa le fac, dar macar sa fie ceva gustos. Am inceput sa le dau carbon activ (sau activat, depinde de sursa) sa vad daca scoate ceva din acel gust de acru. Tuica amestecata este undeva pe la 48 grade si, repet, a fost deja trasa a doua oara, separat fiecare.

Pot sa trag si a 3-a oara? Oare sa incerc faza cu bircabonat? Cu sare? In ce cantitate si ce pot sa fac sa nu scot doar alcool fara gust si fara miros?
Cel putin aia de caise era exceptionala la gust...iti ramanea gustul dupa ce trecea senzatia de alcool vreo 30 minute pe limba, in gat, etc...

Cu stima.

PS> responsabilul cu aceasta fapta mareata si-a luat-o pe cocoasa deja...

#2
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Pt acreala,se foloseste doar bicarbonatul de sodiu.Sarea nu are nici un efect asupra aciditatii(acrelii).
Pt a nu spuma fiertura(mai ales la drojdia de la fermentatia vinului)adaugati ulei peste spuma si mestecati pana dispare spuma(se foloseste inclusiv industrial).
Si in cazul vinului vechi ,care s-a acrit,folositi cu incredere bicarbonatul de sodiu;acesta va neutraliza aciditatea si veti obtine un distilat de calitate.

#3
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010
Daca-mi spuneti si ce cantitate se foloseste si in ce proportii (bicarbonat/litrii tuica) va raman dator!
Este suficient doar sa incalzim distilatul si sa amestecam sau trebuie redistilata toata cantitatea? Intrebarea se refera doar la tuica...
Multumesc mult pentru sfaturi!
Cu stima.

#4
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
Daca doar adaugi bicarbonat in loc de acra o sa devina sarata ca asa e reactia
Il distilezi din nou sa ai ceva bun

#5
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 sebybastian, on 09 august 2017 - 08:53, said:

...trebuie redistilata toata cantitatea? ...
Redistilată, da.
Și atenție mare la coadă, nu o lungești prea mult, guști mereu când curge sub 40grade.
Aduci apoi tăria la cât dorești, cu apă de izvor.

#6
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
...sau...lasa sa curga intr-un vas separat tuica ce se bea cu halba si apoi corecteaza prima parte adaugand din halba;cu conditia ca cea din halba sa nu aiba gust aiurea.

#7
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Tot nu l-ati lamurit pe @sebybastian ... si-s curios si eu ... ce cantitate de bicarbonat se pune?

#8
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Netul joaca feste...
Acreala este data de pH <7.Asta inseamna ca punand bicarbonat ar trebuii sa se diminueze acreala;ramane sa gustati si sa adaugati cate putin bicarbonat...
Mai corect este sa folositi un indicator de pH din comert si adaugati bicarbonat pana ce pH-ul creste peste 6.5

Edited by gcom61, 10 August 2017 - 13:23.


#9
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
Dacă nu reusiti mi o trimiteti mie să lucrez cu ea :).

#10
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Da' crezi ca tu esti singurul amator?!!Posted Image

#11
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010
Daca tot am initiat topicul sa mai dau si un feedback: deocamdata nu am redistilat amestecul, il tin in carbune activ o perioada sa vad ce va iesi daca tot am apucat sa cumpar. Si nu-i ieftin deloc deoarece in zona mea se gaseste doar pentru vanzare ca rezerva pentru filtrele la acvarii si este frumos ambalat (normal ca altfel nu pot sa-ti ia banii). Cel mai ieftin gasit 15Ron 1/2kg.
Dupa 7 zile cu acest carbune pot spune ca se simte o imbunatatire de miros (nu mai pare atat de acru) dar la gust inca nu ma pot pronunta. Deci mai facem teste... si va urma in una din zile redistilarea cand voi reveni cu un feedback.
Pe internet toti intreba dar nici o postare gasita pana acum in care un "patit" sa se intoarca si sa spuna la comunitate ca a distilat X bors acru cu n grame/linguri bicarbonat si rezulta cantitatea de Y licoare minunata si Z bors acru...
Dar promit ca revin si va spun Posted Image  macar sa fie un inceput undeva...

#12
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
Daca tuica are vreun miros mai nasol merge si cu carbune din ala pt gratar, nu trebuie neaparat chestii scumpe. Am incercat eu

#13
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Acreala numai cu bicarbonat!

#14
tudor32

tudor32

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,008
  • Înscris: 19.11.2008

 sebybastian, on 15 august 2017 - 11:40, said:

Daca tot am initiat topicul sa mai dau si un feedback: deocamdata nu am redistilat amestecul, il tin in carbune activ o perioada sa vad ce va iesi daca tot am apucat sa cumpar. .................
Dar promit ca revin si va spun Posted Image  macar sa fie un inceput undeva...

Ai reusit? Te așteptăm cu rezultatul...

#15
calinus68

calinus68

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,959
  • Înscris: 29.04.2016
Nu scapi de acreala decat prin redistilare. Nu se amesteca niciodata tuica cu coada (sub 30 grade).  Daca vrei sa recuperezi ceva, strangi toata coada de la cazanele pe care le faci si o mai fierbi separat odata.

#16
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010

 tudor32, on 29 octombrie 2017 - 19:27, said:

Ai reusit? Te așteptăm cu rezultatul...

Nu am redistilat inca... Dupa cum am promis voi reveni cu feedback-ul respectiv.
Sunt inca la capitolul distilarilor cazanelor de borhot fermentate de anul asta...

Cu stima.

#17
recki27

recki27

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 21.12.2006
Pentru țuică afumată este vreo soluție?

#18
dumi_dumi77

dumi_dumi77

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 674
  • Înscris: 24.02.2012
Si pt acra si pt afumata redistilarea e cel mai ok . Incercata treaba pe 60 de litri de  tuica afumata .  A iesit super ok dar la peste 70 de grade.
Exact ce a spui scaiba, sa o faci baubila o sprituiesti cu apa plata pana la gradele dorite...    .
In toata treaba asta dispare si mirosul ingredientelor de conceptie ....

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate